درمان معده درد با 15 روش خانگی و دارویی با تاثیرگذاری فوری

درمان های درد معده با انواع روش های خانگی و پزشکی
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

بیشتر افراد در طول زندگی خود بارها درد معده را تجربه می‌کنند و به‌دنبال درمان معده درد هستند. چنین دردی، بسیار شایع است و حدود ۵درصد از مراجعات اورژانسی را به خود اختصاص می‌دهد. عوامل مختلفی مانند مشکلات گوارشی، جراحات، عفونت‌ها یا بیماری‌ها باعث درد معده می‌شوند. برای درمان فوری معده درد یا شروع فرایند بهبود آن، به کشف علت نیاز است. گاهی‌اوقات، با تغییر سبک زندگی یا دانستن اینکه برای درمان معده درد چه بخوریم، مشکل حل می‌شود. گاهی هم نیاز به مراجعه به دکتر گوارش برای دریافت قرص معده درد و استفاده از روش‌های جدی‌تر درمان وجود دارد.

در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، درباره درمان خانگی معده درد و درمان‌های غیرخانگی مانند جراحی و دارودرمانی می‌خوانید. مطالعه این مقاله به ۴ دقیقه زمان نیاز دارد.

اگر پرسشی داشتید، در پایان از ما بپرسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر به شما پاسخ بدهد.

درمان معده درد چطور انجام می‌شود؟

برای درمان معده درد، راهکارهای مختلفی اعم از درمان پزشکی و خانگی، وجود دارد. البته، راه‌کارهای خانگی معمولاً برای درمان معده درد کفایت می‌کنند. در طول ۲۴ تا ۳۶ ساعت اول، بهترین درمان، رژیم غذایی حاوی مایعات شفاف به مقدار مکرر و اندک است. مایعات کافی بنوشید تا رنگ ادرارتان زرد کم‌رنگ یا شفاف بماند. اگر استفراغ می‌کنید، با نوشیدن آب به‌شکل جرعه جرعه یا مکیدن تکه‌های یخ، درمان را شروع کنید. در صورت مفیدنبودن این روش‌های درمان درد معده، به این توصیه‌ها دقت کنید:

  • بستنی یخی بخورید؛
  • چای بدون کافئین بنوشید؛
  • نوشیدنی‌های ورزشی بنوشید؛
  • نوشیدنی‌های شفاف و بدون کافئین مانند آب زنجبیل بنوشید؛
  • آب میوه‌های رقیق مانند سیب، انگور، گیلاس (از مصرف آب مرکبات خودداری کنید) بنوشید.

اگر مایعات به خوبی از سوی معده تحمل می‌شوند، به‌آرامی غذاهای جامد را هم اضافه کنید. برای مثال:

  • نان تست سفید با عسل
  • بیسکویت‌های تُرد
  • برنج سفید ساده
  • سس سیب
  • موز

از مصرف محصولات لبنی غیرفرآوری شده (شیر، پنیر، بستنی حاوی شیر) هم پرهیز کنید. بهتر است که به‌سراغ مصرف غذاهای تند، چرب، غلات کامل، سبزیجات خام، الکل و کافئین هم نروید. ممکن است، چند روز تا یک هفته طول بکشد تا اشتها و سطح انرژی خود را به دست آورید و معده دوباره حالتی عادی پیدا کند.

درمان معده درد با استفاده از روش خانگی
مبتلا به معده درد، دستانش را روی شکم خود گذاشته است.

درمان خانگی معده درد

دلایل زیادی برای معده درد وجود دارد، و درمان به علت درد وابسته است. اگر دقیقاً نمی‌دانید که چرا به معده درد مبتلا شده‌اید، نباید از درمان‌های خانگی استفاده کنید. شاید چیزی مصرف کنید که وضعیتتان را بدتر کند. برای درد کوتاه مدت معده که دلیلی جدی و مهم ندارد، از داروهای بدون نسخه یا درمان‌خانگی کمک بگیرید. ولی همیشه درد مداوم را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید؛ شاید پای مشکلی جدی مانند آپاندیسیت به‌میان باشد.

نوشیدن آب

بدن برای هضم و جذب مؤثر مواد مغذی از غذاها و نوشیدنی‌ها به آب نیاز دارد. کم‌آبی، هضم غذا را دشوارتر می‌کند و احتمال ناراحتی معده را افزایش می‌دهد. علاوه‌بر این، نوشیدن آب می‌تواند به کاهش سوزش سر دل یا همان دهانه معده کمک کند.

کارشناسان آکادمی تغذیه و رژیم‌شناسی آمریکا می‌گویند:

اگرچه قاعده کلی نوشیدن ۸ لیوان آب در روز است، اما نیاز هر فرد به مایعات می‌تواند متفاوت باشد. سطوح فعالیت، موقعیت مکانی از نظر ارتفاع، دمای هوا و سلامت عمومی می‌توانند در نیاز به مقدار آب مصرفی تفاوت ایجاد کنند.

حدود ۲۰درصد از مایعات دریافتی هر فرد از غذا تأمین می‌شود و بقیه از نوشیدنی‌ها به بدن راه پیدا می‌کنند. بزرگسالان باید حدوداً ۸ لیوان آب در روز بنوشند. کودکان نسبت به بزرگسالان، به مقدار آب کمتری نیاز دارند.

زنجبیل برای درمان درد معده

ممکن است، مصرف زنجبیل به رفع معده درد و کاهش تهوع و استفراغ در افراد باردار یا کسانی کمک کند که تحت شیمی‌درمانی هستند. افراد مبتلا به انواع بیماری های معده می‌توانند زنجبیل را به غذای خود اضافه یا آن را در چای میل کنند. با‌این‌حال، مصرف زیاد زنجبیل هم توصیه نمی‌شود، چون با امکان بروز عوارض جانبی مانند نفخ معده و سوهاضمه همراه است. محصولات حاوی زنجبیل مختلفی در بازار در دسترس‌اند. برای درمان درد معده از آن‌ها استفاده کنید. برای مثال، مکمل‌های زنجبیلی، آدامس و آب‌نبات با این طعم یا خود این گیاه در قالب دمنوش یا در غذا مفید خواهند بود.

رژیم برات برای درمان فوری درد معده

رژیم BRAT برای درمان معده درد

پزشکان و دکتر اسپاسم معده در برخی موارد، رژیم غذایی موز، برنج، سس سیب و نان تست (BRAT) را به افراد مبتلا به درد معده توصیه می‌کنند. این رژیم به درد معده ناشی از اسهال کمک می‌کند. این غذاها ملایم هستند و معده، گلو یا روده را تحریک نمی‌کنند. بنابراین، چنین رژیمی می‌تواند تحریک بافت ناشی از اسیدهای موجود در استفراغ را تسکین دهد. بسیاری از غذاهای موجود در رژیم BRAT دارای مواد مغذی قابل توجهی مانند پتاسیم و منیزیم هستند. رژیم BRAT به سفت‌شدن مدفوع و کاهش اسهال و کم‌آبی بدن کمک می‌کند. ممکن است، این روند به کاهش گرفتگی معده به دلیل مدفوع شل در اسهال کمک کند.

پرهیز از استعمال سیگار و نوشیدن الکل

استعمال دخانیات و الکل در برخی مواقع باعث سوهاضمه و سایر بیماری‌های گوارشی مانند بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) می‌شود. ترک سیگار و محدودکردن مصرف الکل کیفیت زندگی افراد را بهبود و خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها مانند سرطان را کاهش می‌دهد. اجتناب از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل برای بعضی از افراد ساده نیست. در این صورت، شاید نیاز به دریافت کمک از درمان‌گر یا متخصصان هم نیاز باشد. ترک این مواد فقط در درمان معده درد کاربرد ندارد و به‌طور کلی، باعث حفظ سلامت عمومی بدن می‌شود.

جوش شیرین برای درمان معده درد

برخی از متخصصان هم مصرف جوش شیرین را پیشنهاد می‌کنند. نظر کسانی که می‌دانند تخصص گوارش چیست و متخصص این حوزه هستند، اهمیت زیادی دارد. آن‌ها می‌گویند که این ماده با کاهش اسیدیته معده به تسکین سوزش و سوهاضمه کمک می‌کند. اگرچه این درمان خانگی می‌تواند به درمان ناراحتی معده کمک کند، اما ممکن است طعم آن خوشایند نباشد. ضمناً، مصرف بیش از حد جوش شیرین با عوارض ناخوشایندی هم همراه است:

  • انقباض عضلانی
  • اسپاسم عضلانی
  • اسهال و استفراغ

این ماده روی تنفس هم اثر می‌گذارد و آن را در برخی موارد، کُند و بسیار آهسته می‌کند. پس برای مصرف، حتماً نظر پزشک را بپرسید.

درمان معده درد شدید با جوش شیرین یا عسل

انجیر برای درمان معده درد

انجیر حاوی موادی است که به عنوان مُلین برای کاهش یبوست و تشویق حرکات روده سالم عمل می‌کنند. انجیر حاوی ترکیباتی است که در درمان معده درد مفید است. یادتان باشد که اگر درد معده ناشی از ابتلا به اسهال است، از انجیر استفاده نکنید. اثرات لینت‌دهندگی این میوه و سایر ملین‌ها باعث می‌شود که روده‌ها سریع‌تر کار کنند و اگر دچار اسهال باشید، وضعیتتان بدتر می‌شود. مصرف انجیر در قالب میوه ساده یا مربا و فرآورده‌های دیگر به کاهش درد معده کمک می‌کند.

ریحان برای معده درد

ریحان حاوی موادی است که گاز معده را کاهش می‌دهند. برگ‌های آن هم مقادیر زیادی اسید لینولئیک (linoleic acid) دارد که دارای خواص ضدالتهابی است. برای کاهش درد معده و درمان آن می‌توانید از ریحان هم استفاده کنید. مصرف سبزیجات در بهبود وضعیت گوارش نقش دارد. ریحان هم از سبزیجات سازگار با معده است که می‌تواند به درمان دردهای آن کمک کند.

برنج برای درمان معده درد

برنج ساده برای کسانی که دچار سندروم روده تحریک‌پذیرند و معده‌شان هم درد می‌کند، گزینه مفیدی است. این ماده پرمصرف به‌عنوان بخشی از رژیم غذایی BRAT هم استفاده می‌شود. البته شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند، شاید مصرف برنج سفید خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش دهد. البته، این خطر می‌تواند با مصرف منظم یا مکرر افزایش پیدا کند و به‌طور معمولی، آزاردهنده نخواهد بود.

شیرین بیان برای معده درد

شیرین بیان و محصولات حاوی آن هم به تسکین علائم گوارشی کمک می‌کنند. هنوز به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. مصرف چای ریشه شیرین بیان هم در کاهش برخی از انواع معده درد نقش دارد. یادتان باشد که شیرین بیان می‌تواند عوارض جانبی ایجاد کند. برای مثال، امکان بروز مشکلاتی مانند افزایش فشار خون و کاهش سطح پتاسیم با مصرف آن، بعید نیست. این موضوع کسانی را که دچار بیماری‌های فشار خون یا کلیوی‌اند، بیشتر تحت تأثیر قرار می‌دهد.

درمان خانگی معده درد با نعنا فلفلی

نعناع فلفلی برای درمان معده درد

مطالعات نشان می‌دهند که منتول موجود در نعنای تند یا نعنا فلفلی در تسکین درد معده ناشی از مسائل مختلف مفید است. برای استفاده از این ماده نعنای تازه را بجوید یا از آن برای تهیه چای استفاده کنید. برخی از افراد با مصرف فرآورده‌های حاوی نعنا مانند آب‌نبات‌ها یا شیرینی‌های نعنایی هم بهبود پیدا می‌کنند. باید ببینید که کدام گزینه برایتان مفیدتر است و از همان استفاده کنید. برای درمان معده درد در طب سنتی هم از این گیاه زیاد استفاده می‌شود.

سرکه سیب برای معده درد

برخی از مطالعات و تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف سرکه سیب هم به درمان معده درد کمک می‌کند. این ماده در تسکین دردهای معده رایج مؤثر است. برای مصرف آن، بهتر است که نظر پزشک را جویا شوید. مصرف یک قاشق غذاخوری از آن ایده خوبی است. روش‌های مختلفی برای استفاده از آن وجود دارد. برای مثال، یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کنید و کمی عسل هم به آن‌ها بیافزایید.

آب آلوئه‌ورا برای تسکین معده درد

آلوئه‌ورا و آب آن زیاد در دسترس نیست، اما ثابت شده که برای درمان درد معده از جمله سوزش سر دل، سو هاضمه، استفراغ و حالت تهوع مفید است. برای درمان دردهای معده از آب این گیاه استفاده کنید. یادتان باشد که مصرف زیاد از حد هم باعث عوارض دیگری مانند گرفتگی شدید معده می‌شود. برخی از آب‌میوه‌های حاضر در بازار، چنین طعم و اسانسی دارند. شاید مصرف آن‌ها بتواند در درمان معده درد مفید باشد.

درمان خانگی درد معده با عسل و دارچین

برای درد معده چه چیزهایی باید بخورید؟

بسیاری از مشکلات و بیماری های معده ناشی از التهابات و افزایش اسید در این عضو از بدن هستند. برای رفع این مشکلات می‌توانید از مواد زیر هم در رژیم غذایی خود استفاده کنید. یادتان باشد که علت درد معده در تعیین درمان نقش مهمی دارد. در واقع، اگر این وضعیت برایتان مزمن و آزاردهنده است، به توصیه‌های جسته‌وگریخته اکتفا نکنید و حتماً به دکتر گوارش و کبد مراجعه کنید. مروری بر موارد عموماً کاربردی در درمان درد معده خالی از لطف نیست:

  • آویشن در قالب دمنوش‌های مختلف
  • مصرف زعفران در دمنوش‌ها و چای
  • استفاده از کرفس به‌شکل‌های مختلف
  • مصرف بابونه برای التیام‌بخشی به زخم معده
  • دمنوش‌های حاوی دارچین برای رفع التهابات معده
  • استفاده از سیر در غذاها برای کنترل اسید معده

بهتر است، برای تسکین و درمان درد عصبی معده یا انواع دیگر آن از روغن‌های گیاهی کمک بگیرید. لبنیات کم‌چرب استفاده کنید و مصرف فیبر و ماهی را هم فراموش نکنید.

خوراکی های نامناسب برای درمان معده درد

برای درد معده چه چیزهایی نباید بخورید؟

منابع تحقیقاتی مختلف می‌گویند که در مسیر درمان معده درد، نباید مواد زیر را مصرف کنید:

  • غذاهای چرب یا اسیدی
  • محصولات حاوی گندم
  • غذاهای ادویه‌دار
  • غذاهای چرب
  •  آب میوه‌ها

اجتناب از غذاهای دیرهضم هم ممکن است به تسکین معده و کاهش ناراحتی و درد کمک کند. سعی کنید که از غذاهای آماده و فرآوری‌شده هم بپرهیزید. حساسیت‌های غذایی هم می‌توانند باعث بروز درد معده شوند. بنابراین، با دوری از مصرف خوراکی‌های عموماً آلرژی‌زا، مانع از درد معده شوید. این خوراکی‌ها احتمال بروز حساسیت را بالا می‌برند:

  • شیر
  • بادام زمینی
  • سویا و گندم
  • صدف و ماهی
  • تخم مرغ و گلوتن

سعی کنید که حساسیت‌های غذایی خود را شناسایی کنید و از مواد آزاردهنده معده دور بمانید.

درمان معده درد شدید در خانه

برای درمان معده درد شدید در منزل، به ایده‌های پیشنهادی زیر هم نیم‌نگاهی داشته باشید:

  • ورزش؛ پیاده روی به هضم غذا کمک می‌کند. اگر ناراحت هستید و امکان ورزش‌کردن ندارید، در جای خود قدم بزنید یا آرام پیاده‌روی کنید.
  • نفس عمیق؛ تمرینات تنفس عمیق می‌تواند برای کاهش معده درد مفید باشد. تنفس دیافراگمی شامل گشاد‌شدن شکم به جای قفسه سینه هنگام تنفس است. دیافراگم یک عضله گنبدی شکل بزرگ است که در زیر ریه‌ها قرار دارد. زمانی که روی تنفس در دیافراگم خود تمرکز می‌کنید، عضله به دستگاه گوارش ساییده می‌شود و روده‌ها و معده را ماساژ می‌دهد.
  • پروبیوتیک‌ها؛ پروبیوتیک‌ها باکتری‌های مفیدی هستند که به‌طور طبیعی در دستگاه گوارش یافت می‌شوند. به‌هم خوردن تعادل این باکتری‌ها هم می‌تواند باعث دردهای شکمی و معده شود. مصرف ماست و لبنیات پروبیوتیک در کاهش دردهای گوارشی نقش دارند.

توصیه می‌کنیم که درد شدید معده را تحمل نکنید و حتماً با اورژانس تماس بگیرید.

درمان دارویی معده درد

برخی از داروهایی که می‌توانید از داروخانه خریداری کنید و علائم شما را به‌طور موقت تسکین می‌دهند، به‌شرح زیر هستند:

  • برای درد معده ناشی از نفخ، از سایمیتیکون استفاده کنید.
  • برای سوزش سر دل، نوعی آنتی‌اسید یا کاهش‌دهنده اسید را امتحان کنید.
  • برای درد معده ناشی از یبوست، نوعی نرم‌کننده یا ملین ملایم مدفوع مفید خواهد بود.
  • برای انواع دیگر درد، استامینوفن می‌تواند مفید باشد. اما از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن خودداری کنید. آن‌ها می‌توانند معده شما را تحریک کنند.

داروهای بدون نیاز به نسخه برای همه مناسب نیستند. به‌عنوان مثال، برای درمان معده درد کودکان، نباید بدون توصیه پزشک اطفال از داروهای بزرگسالان استفاده شود. گاهی هم داروهای OTC یا همان بی نسخه با داروهای مصرفی‌تان برای بیماری و مشکلی دیگر تداخل دارند. اگر در مورد داروی معده درد مورد نظرتان مطمئن نیستید، از پزشک یا پزشک داروخانه سؤال کنید. سنگینی معده ممکن است ناشی از سوءهاضمه یا گاستریت باشد و درمان آن معمولاً شامل تغییر رژیم غذایی، استفاده از آنتی‌اسیدها و در موارد شدیدتر، داروهای کاهنده اسید معده یا پروبیوتیک‌ها است.

استفاده از قرص معده درد

قرص معده درد

برای درمان معده درد شدید باید از داروهایی استفاده کنید که قوی‌تر از موارد بدون نسخه‌اند و از سوی پزشک تجویز می‌شوند. برای مثال:

  • داروهای استروئیدی می‌توانند به کاهش درد ناشی از شرایط مزمن و مداوم گوارشی مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو کمک کنند.
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون از داروهای کاهش‌دهنده اسید معده‌اند و می‌توانند به شرایط ناشی از اسید معده مانند زخم معده و رفلاکس معده کمک کنند.
  • آنتی بیوتیک برای معده درد مربوط به عفونت باکتریایی مفید خواهد بود.

برای درمان معده درد شدید حتماً دستورات پزشک را پیاده‌سازی کنید و از مصرف سرخودانه داروها بپرهیزید.

شربت معده درد

یکی از دیگر درمان‌های پزشکی متداول برای درمان معده درد، مصرف شربت‌‌های دارویی است. انواع مختلف شربت معده درد را در جدول زیر به‌همراه اطلاعاتی همچون مدت زمان تاثیرگذاری آن‌ها را آورده‌ایم:

نام شربتماده فعال اصلیکاربرد اصلیزمان مصرفتعداد دفعات مصرفمدت زمان تاثیرگذارینکات مهم
شربت آلومینیوم هیدروکساید و منیزیم هیدروکسایدآلومینیوم هیدروکساید، منیزیم هیدروکسایدخنثی کردن اسید معده و درمان سوزش معده و رفلاکس معدهبعد از وعده غذایی و قبل از خواب3-4 بار در روز15-30 دقیقهممکن است باعث یبوست یا اسهال شود؛ از مصرف همزمان با آنتی‌بیوتیک‌ها اجتناب کنید.
شربت دی‌سیکلومیندی‌سیکلومینکاهش اسپاسم عضلات صاف در دستگاه گوارش30-60 دقیقه قبل از وعده غذایی3-4 بار در روز1-2 ساعتممکن است باعث خواب‌آلودگی شود؛ در دوران بارداری و شیردهی با احتیاط مصرف شود.
شربت سیمیتیکونسیمیتیکونکاهش نفخ و گاز معدهبعد از وعده غذایی و قبل از خواب3-4 بار در روز15-30 دقیقهعوارض جانبی کمی دارد؛ مناسب برای کودکان و بزرگسالان.
شربت بیسموت ساب سالیسیلاتبیسموت ساب سالیسیلاتتسکین سوء هاضمه، تهوع و اسهالهر 30-60 دقیقه در صورت نیازحداکثر 8 دوز در 24 ساعت30-60 دقیقهدر دوران بارداری و شیردهی با احتیاط مصرف شود؛ ممکن است باعث تغییر رنگ مدفوع شود.
شربت آلژیناتآلژیناتکاهش علائم رفلاکس معده به مری و سوزش معدهبعد از وعده غذایی و قبل از خواب2-3 بار در روز30-60 دقیقهبهتر است بعد از وعده غذایی مصرف شود؛ معمولاً عوارض جانبی کمی دارد.

توجه! همیشه قبل از مصرف هر کدام از این شربت‌ها، با پزشک مشورت کنید. در این راستا، می‌توانید از سرویس مشاوره متنی یا تلفنی دکتردکتر استفاده کنید.

جراحی برای درمان معده درد

بیشتر مشکلات معده با مصرف دارو یا روش‌های خانگی درمان می‌شوند. فقط درصد اندکی از معده‌دردها نیاز به عمل جراحی دارند. در این موارد هم جراحان سعی می‌کنند که آسیب‌های وارد بر معده را ترمیم کنند. زخم‌های معده‌ بر اثر از بین‌رفتن یا فرسایش لایه درونی این عضو از بدن ایجاد می‌شوند. در جراحی معده، بخشی از آن برای کاهش اسید معده از بدن خارج می‌شود. جراحی زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که هیچ درمان دیگری جوابگو نباشد. روش‌های مختلفی برای جراحی معده وجود دارند که بنا به نوع درد و وضعیت بیمار، انتخاب می‌شوند:

  • گاسترکتومی (Gastrectomy)؛ برداشتن تمام یا قسمتی از معده.
  • واگوتومی (Vagotomy)؛ جراحی قطع عصب واگ برای کاهش تولید اسید معده
  • پیلوروپلاستی (pyloroplasty)؛ بزرگ‌کردن حفره میان دوازدهه و معده برای رفع انسداد

این روش‌ها برای همه کاربرد ندارند و زمانی استفاده می‌شوند که درمان معده درد معمولی با قرص و تغییر سبک زندگی کافی نیستند.

درمان فوری معده درد در خانه

درمان سریع معده درد

برای درمان درد معده سریع، از روش‌های زیر کمک بگیرید:

  • مقدار زیادی آب بنوشید تا اسید معده رقیق شود.
  • سیگار نکشید و اصلاً الکل مصرف نکنید.
  • بستنی یخی میل کنید.
  • سوپ رقیق بخورید.

علاوه‌بر این‌ها، نوشیدن یک فنجان آب گرم با یک قاشق چای‌خوری عسل و آب لیمو می‌تواند به تسکین ناراحتی معده کمک کند. اگر احساس می‌کنید که درد ناحیه معده و شکمتان زیاد و خارج از تحمل است، حتماً با اورژانس تماس بگیرید. شاید پای عاملی بسیار جدی و خطرناک به‌میان باشد.

معد درد شدید چه زمانی ریسکی و خطرناک است و نیاز به درمان اورژانسی دارد؟

اگر در ادرار و مدفوع خود خون می‌بینید یا دچار کم‌آبی شدید بدن و درد زیاد هستید، نباید در خانه بمانید. در واقع، زمانی که درد معده با علائم دیگر همراه می‌شود یا حالتی مزمن پیدا می‌کند، نیاز به مراجعه به پزشک پررنگ می‌شود. گاهی‌اوقات، عامل معده درد عفونت‌ها، زخم‌ها یا بیماری‌هایی هستند که در خانه درمان نمی‌شوند. برای درمان معده درد شدید ناشی از مشکلات عصب معده یا التهابات جدی و زخم‌های ایجادشده از سوی باکتری‌ها باید درمانی جدی نزد متخصص گوارش را پیش بگیرید.

ورزش و نفس عمیق برای درمان معده درد شدید در خانه
زن از درد معده، دستانش را روی شکم گذاشته است.

درمان معده درد در شب

برخی از افراد در شب بیشتر دچار معده‌درد می‌شوند. برای کنترل این وضعیت باید بنا به ریشه و علت آن، تصمیم‌گیری شود. بهتر است که برای رفع دردهای مزمن و آزاردهنده، حتماً به متخصص مراجعه کنید. روش‌هایی هم برای تسکین وضعیت وجود دارند که می‌توانند روند درد را کاهش بدهند. توصیه‌هایی کلی مانند اجتناب از سیگارکشیدن و مصرف الکل در این زمینه را به‌خاطر داشته باشید. از عوامل تحریک‌کننده دیگر مانند کافئین هم دور بمانید تا معده درد شبانه‌تان تسکین پیدا کند.

درمان خانگی معده درد شبانه

برای درمان معده درد در خانه به این روش‌ها هم نگاهی داشته باشید:

خودداری از مصرف غذاهای سنگین و چرب غذاهای سنگین و چرب می‌توانند باعث ایجاد مشکلات گوارشی شوند.
خودداری از خوردن غذاهای تند و اسیدی این نوع غذاها ممکن است معده را تحریک و درد را تشدید کنند.
خوردن غذا در فواصل منظممیل‌کردن وعده‌های کوچک و مکرر می‌تواند به جلوگیری از درد معده کمک کند.
خوابیدن در وضعیت مناسببالا بردن زیر سر؛ قراردادن چند بالش زیر سر می‌تواند از بازگشت اسید معده به مری جلوگیری کند.
خوابیدن به پهلوی چپ؛ این حالت می‌تواند به کاهش فشار روی معده و جلوگیری از بازگشت اسید کمک کند.
استفاده از داروهای ضد اسیدآنتی‌اسیدها مانند آلومینیوم هیدروکسید یا منیزیوم هیدروکسید به تسکین درد معده کمک می‌کنند.
داروهای کاهش‌دهنده اسید مانند رانیتیدین یا امپرازول هم ممکن است مؤثر باشند.
تمرینات آرام‌سازیتکنیک‌های آرام‌سازی مانند مدیتیشن، یوگا و تمرینات تنفسی می‌توانند به کاهش استرس کمک کنند و به تبع آن درد معده را کاهش دهند.

اگر درد معده شما مداوم یا با علائم دیگری همراه است، بهتر است با پزشک مشورت کنید. پزشک آزمایش‌ها یا درمان‌های خاصی را برای شما تجویز خواهد کرد.

مراجعه به متخصص گوارش و کبد برای درمان درد معده
پزشک بیمار با معده درد را معاینه می‌کند.

برای درمان معده درد به چه دکتری مراجعه کنیم؟

اگر مشکلات زیر را تجربه می‌کنید، باید حتماً به دکتر گوارش مراجعه کنید:

  • سوزش معده دارید که با داروهای معده درد بی‌نسخه بهتر نمی‌شود یا بیش از ۲ هفته طول می‌کشد.
  • حالت تهوع و تب دارید و نمی‌توانید غذا بخورید.
  • معده درد دارید و درد چند روز طول می‌کشد.
  • در ادرارتان خون دیده می‌شود.
  • در زمان ادرارکردن درد دارید.
  • امکان مدفوع‌کردن ندارید.
  • مدفوع خونی دارید.

در این مواقع، باید به جای تلاش برای به‌کارگیری انواع درمان خانگی معده درد به پزشک مراجعه کنید. دکتر گوارش برای درمان فوری معده درد یا درمان تدریجی مشکلات جدی و مزمن، برنامه‌های مشخصی ارائه می‌دهد. درمان معده درد شدید در برخی از بیماران با راه‌کارهای خانگی مانند مصرف زنجبیل و سیر درمان نمی‌شود. بااین‌حال و به‌طور کلی، پرهیز از سیگار و الکل یا نوشیدن آب کافی در طول روز به بهبود وضعیت گوارش کمک می‌کند.

برای پیداکردن بهترین پزشکان می‌توانید از سیستم دکتردکتر استفاده کنید. به این سامانه مراجعه کنید و از بهترین پزشکان وقت ملاقات را به‌شکل اینترنتی بگیرید. برای درمان قطعی معده درد به پزشک مراجعه کنید و عوارض این درد ناخوشایند را تحمل نکنید.

منابع:

medicalnewstoday.com

.webmd.com

gradyhealth.org

uhs.wisc.edu

nhs.uk

hse.ie

سوالات متداول درمان معده درد 

از زنجبیل، نعناع فلفلی، لیمو ترش، موز و سیب برای درمان معده درد استفاده می‌شود.

برای درمان درد معده باید کافئین را از رژیم غذایی‌تان کنار بگذارید. این ماده محرک است و باعث تشدید ناراحتی‌های مختلف در این عضو می‌شود.

اگر درد معده بسیار شدید است، مزمن شده و با علامت‌های دیگری نظیر استفراغ همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید تا علت را تشخیص بدهد و درمان‌ها را شروع کند.

متخصصان گوارش و کبد پزشکانی هستند که به تشخیص مشکلات و درمان معده درد کمک می‌کنند. برای درمان درد معده از کمک این متخصصان بهره‌مند شوید.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*