یکی از روشهای درمانی بیماریهای پا که برای فشرده سازی طراحی شده تا جریان خون از پاها به قلب افزایش پیدا کند، تعریف مناسبی برای جوراب فشاری یا پاسخ سوال جوراب واریس چیست میباشد. کاهش درد و تورم در پاها یکی از فواید جوراب واریس است که بیشتر افراد از آن مطلع هستند اما برای اینکه با چگونگی نحوه پوشیدن جوراب واریس و حتی عوارض جوراب واریس آن بیشتر آشنا شوید تا انتهای متن همراه ما در مجله دکتردکتر باشید. این مقاله به 5 دقیقه زمان نیاز دارد.
اگر در انتها، پرسشی داشتید از ما بپرسید تا کارشناسان ما در مجله پزشکی دکتردکتر به شما پاسخ دهد.
جوراب واریس چیست؟
جوراب فشاری همان جوراب بیماری واریس است که برای درمان دردهای پا و افزایش گردش خون استفاده میشود. جوراب ساق بلند فشاری خاصیت درمانی دارد که به افزایش جریان خون در پاها کمک کرده و خاصیت درمانی دارد. این جوراب برای کاهش درد پا و بهبود جریان خون کمک کننده است. جوراب فشاری توسط دکتر قلب برای بیمارانی که دارای واریس هستند پیشنهاد میشود.
جوراب واریس یکی از روشهای درمانی است که قدمت 170 سال دارد و جزو معمولیترین روشهای درمان آثار واریس است. جوراب واریس فشار کنترل شدهای را از مچ پا تا نواحی بالاتر دارد و سبب بهبود جریان رگها میشود.
فواید جوراب واریس
پزشکهای متخصص فواید و کاربردهای مختلفی برای جورابهای واریس در نظر گرفتهاند. هریک از این فواید به بهبود وضعیت سلامت جسم کمک میکند و عضلات پا را تقویت خواهد کرد. مهمترین فواید استفاده از جوراب فشاری بنا به نظر متخصصان واریس شامل موارد زیر است:
- پشتیبانی از رگهای پا
- تقویت و افزایش گردش خود در پاها
- کاهش تورم پا
- جلوگیری از تجمع خون در رگهای پا
- کمک به جلوگیری از زخمهای وریدی
- جلوگیری از ایجاد ترومبوز ورید عمقی در پاها
- کمک به کاهش درد ناشی از واریس
- بهبود تخلیه لنفاوی
همچنین از دیگر فواید استفاده از جوراب واریس میتوان به کاهش فشار خون ارتواستاتیک که باعث سرگیجه یا بی ثباتی در هنگام ایستادن میشود، هم اشاره کرد.البته سرگیجه میتواند علتهای دیگری داشته باشد که در مقاله علل سرگیجه در مجله سلامتی دکتردکتر به آنها اشاره کرده ایم.
چه کسانی باید از این جورابها استفاده کنند؟
افرادی که آشنایی با کارکرد جورابهای واریس ندارند این سوال را میپرسند که چه کسانی باید از جورابهای فشاری استفاده کنند؟ افرادی زیادی همیشه در معرض ایستادنهای طولانی مدت هستند.
از اینرو باید برای جلوگیری از بیماری واریس از جورابهای فشاری استفاده کنند. اما اگر بخواهیم دسته بندی برای استفاده از جوراب واریس داشته باشیم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- افراد مبتلا به مشکلات گردش خون یا در معرض خطر ابتلا به مشکلات گردش خون، مانند DVT، واریس یا دیابت باید از این جوراب استفاده کنند.
- افرادی که به تازگی جراحی کردهاند.
- کسانی که نمیتوانند تخت خود را ترک کنند یا به سختی پاهای خود را حرکت میدهند.
- افرادی که تمام روز سر کار میایستند.
- افرادی که زمان زیادی را در هواپیما صرف میکنند. (مانند: مهماندارها و خلبان)
همچنین ورزشکارها و خانمهای باردار هم باید از جوراب فشاری استفاده کنند تا مشکلات گردش خون و تورم پا را تجربه نکنند.
جوراب فشاری چگونه کار میکند؟
فشاری که جوراب واریس به پاهای شما وارد میکند به رگهای خونی شما کمک خواهد کرد تا بهتر کار کنند. شریانهایی که خون غنی از اکسیژن را به ماهیچههای شما میبرند، میتوانند شل شوند، بنابراین خون آزادانه جریان مییابد.
رگها با فشار خون به قلب شما تقویت میشوند. از طرفی هم جورابهای فشرده میتوانند پاهای شما را از خستگی و درد محافظت کنند.
همچنین جوراب فشاری میتواند تورم پا و مچ پا را کاهش دهد و به پیشگیری و درمان رگهای عنکبوتی و واریسی کمک کند. حتی ممکن است هنگام ایستادن شما را از احساس سبکی سر یا سرگیجه بازدارد.
از آنجایی که خون به حرکت خود ادامه میدهد، اینکه در رگهای شما جمع شود و لخته ایجاد کند مشکل است. اگر یک لخته تشکیل و آزاد شود، میتواند با خون شما حرکت کرده و در جایی خطرناک مانند ریههای شما گیر کند.
لختهها در جریان خون اختلال ایجاد میکنند و این امر میتواند باعث تورم و تغییر رنگ پوست شود و یا علت درد ساق پا باشد. اما با استفاده از جورابهای فشاری احتمال لخته شدن خون کاهش پیدا میکند.
به گفته webmd ؛
جوراب فشاری از جورابهای معمولی تنگتر است. این جورابها به آرامی پاهای شما را میفشارند تا خون به سمت قلب برگردد. همچنین جورابهای فشاری از تورم پاهای شما جلوگیری میکنند و به شما کمک خواهند کرد از مشکلاتی مانند: لخته شدن خون، رگهای واریسی، رگهای عنکبوتی و ترومبوز ورید عمقی (DVT) جلوگیری کنید. این جورابها در اندازه و فشارهای مختلفی وجود دارند و شما میتوانید آنها را بدون نسخه یا با نسخه پزشک تهیه کنید.
انواع جوراب فشاری
جوراب فشاری در انواع مختلفی طراحی شده است تا با توجه به شرایط افراد، قابل استفاده باشد. بنابراین جورابهای فشاری در اندازه و میزان فشار مشخصی تهیه شدهاند که مهمترین آنها جورابهای فشاری درجه بندی شده، جوراب ضد آمبولی و جوراب کشباف غیر پزشکی هستند.
جوراب ضد آمبولی
جورابهای ضد آمبولی از احتمال بروز ترومبوز ورید عمقی جلوگیری میکند. این جوراب درجه بندی و فشار سازی مختلفی دارد که باید با توجه به شرایط افراد انتخاب شود. در حقیقت جورابهای ضد آمبولی برای افرادی طراحی شدهاند که تحرک زیادی ندارند.
جوراب فشاری درجه بندی شده
جورابهای فشاری درجه بندی شده، سطح فشردگی مختلفی دارند که این فشار از مچ پا شروع میشود و هرچه به سمت بالاتر میرود، میزان فشار کمتر خواهد شد.
تشخیص استفاده از این جورابهای فشاری با پزشک است که طول ساق جوراب را مشخص میکند. به طور معمول جورابهایی که زیر زانو تجویز میشوند برای برطرف کردن ورم ساق پا استفاده خواهند شد. جورابهایی که تا بالای ران کشیده میشوند، تجمع خون در پاها را کاهش میدهند.
جوراب فشاری کشباف
جورابهای فشاری کشباف نیازی به نسخه پزشک ندارند و میتوان از این جورابها استفاده کرد. الیاف الاستیک به کار گرفته شده در این جورابها به نوعی خستگی یا دردهای پا را تسکین میدهد. با استفاده از این نوع جوراب واریس، فشار کمتری به پاها ایجاد میشود و به راحتی قابل استفاده هستند.
کاربرد جوراب فشاری برای ورزشکاران
برخی از ورزشکاران را در حین ورزش دیدهاید که جورابها یا آستینهای تنگ میپوشند. بسیاری از ورزشکاران در حین تمرین و انجام فعالیتهای بدنی از جورابهای فشاری استفاده میکنند تا گردش خون در پاهای خود را بهبود دهند.
ورزشکارانی که از جورابهای فشاری استفاده میکنند میزان فشار وارد شده به پاهای خود را تقسیم خواهد کرد و از بروز دردهای ناشی از دوندگی جلوگیری کرده یا دردهای ناشی از ایستادنهای طولانی را کاهش میدهند.
نحوه صحیح استفاده از جوراب فشاری
هنگامی که میخواهید از جورابهای فشاری استفاده کنید باید صبحها و قبل از خارج شدن از رختخواب و پایین آوردن پاها، جوراب را بپوشید. خوابیدن در حالت افقی به دریچههای وریدی کمک میکند تا در وضعیت بهتری بوده و عملکرد مناسبی داشته باشند.
توصیه میشود در حالت عمودی، جوراب فشاری را به پا نکنید. زیرا در این وضعیت جاذبه وارد میشود و جریان خون به دلیل وجود دریچههای وریدی آسیب خواهند دید. به طور کلی پوشیدن جواربهای فشاری هنگام صبح و قبل از هرگونه فعالیت بدنی توصیه میشود.
نحوه پوشیدن جوراب واریس
برای اینکه بتوان اثر بخشی بهتری از جورابهای واریس به دست آورد باید با نحوه پوشیدن جوراب آشنا باشید. مراحل پوشیدن جوراب واریس در جدول زیر آورده شده است.
مراحل | توضیحات |
مرحله اول | ابتدا صبح و هنگام بیدار شدن، قبل از هرگونه تغییر در اندازه ساق پا، روی تخت جوراب خود را بپوشید.
|
مرحله دوم | جوراب را در حالی که از وسط به سمت بیرون تا کردهاید تا پاشنه پا بالا بکشید.
|
مرحله سوم | جورابهای واریس را نباید همانند جورابهای معمولی بپوشید. این جورابها داخل پا باز نمیشوند و نیاز است که به آرامیبه سمت زانو و روی ساق کشیده شوند.
|
مرحله چهارم | پس از اینکه جوراب را به صورت کامل پوشیدید، چین خوردگیها ایجاد شده را صاف کنید.
|
در صورتی که با پوشیدن جورابهای واریس مشکل دارید میتوانید از کمکپوشاننده جوراب (باتلر) استفاده کنید.
چه زمانهایی از جوراب واریس استفاده کنیم؟
به طور معمول توصیه میشود که در طول روز از جورابهای واریس استفاده کرد. اگر هم قرار است که برای مدت طولانی سرپا بایستید یا پیاده روی کنید، بهتر است از قبل، جوراب واریس را پوشیده باشید.
شواهد علمی نشان میدهند که استفاده از جورابهای واریس به بهبود وضعیت گردش خون در پاها کمک میکند و احساس خستگی را کاهش میدهد. از اینرو اگر فعالیتهای طولانی مدت دارید که نیاز به ایستادن دارد، بهتر است از جوراب واریس استفاده کنید.
تا چه مدت باید از جوراب فشاری استفاده کنیم؟
واریس به دلیل ضعف در پا و عدم عملکرد صحیح عروق رخ میدهد که عوامل موثری مانند: ژنتیک، سن، نوع شغل، چاقی و دوران بارداری در بروز آن دخیل هستند. اما سوالی که پرسیده میشود این است که تا چه مدت باید از جواربهای فشاری استفاده کرد؟
توصیه میشود از جورابهای واریس هنگامی که فعالیتهای نشسته یا ایستاده دارید، استفاده کنید. اما پزشکان قلب و عروق برای برخی از بیماران که شرایط متفاوتی دارند، استفاده از جوراب فشاری در خواب را هم تجویز میکنند.
عوارض جوراب واریس
در صورتی که جوراب باکیفیتی را برای استفاده انتخاب نکنید و به تجویز پزشک خود اهمیت ندهید، ممکن است که با عوارض مختلفی روبهرو شوید. این عوارض شامل: التهاب پوست، خارش بدن، درد و کبودی پا است. با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین جوراب را بپوشید و به کاهش دردهای ناشی از بیماری واریس کمک کنید.
پوشیدن جوراب واریس برای این افراد ممنوع است
پوشیدن جوراب واریس برای همه افراد توصیه نمیشود! پوشیدن این جوراب برای افراد زیر ممنوع است:
- افرادی که بیماریهای قلبی دارند.
- افرادی که فلبیت عفونی دارند.
- افرادی که بیماری انسداد شریانی همزمان در پا را تجربه میکنند.
- بیمارانی که درماتیت یا حساسیت پوستی دارند.
استفاده جوراب فشاری برای این افراد ممکن است که با بیماریها و حساسیتهای مختلفی همراه باشد. از اینرو توصیه میشود، قبل از هرگونه اقدام برای خریداری این جوراب با پزشک متخصص قلب و عروق مشورت کنید. اگر برای شما سوال است که متخصص قلب و عروق کیست میتوانید مقالات دیگر در دکتردکتر را بخوانید.
نکاتی که باید در خصوص استفاده از جوراب واریس بدانید
برای اینکه بتوانید از جورابهای واریس بهترین نتیجه را دریافت کنید نیاز است که یکسری نکات را بدانید. این نکات به عملکرد بهتر جورابهای واریس منجر شده و میتواند دردهای ناشی از بیماری واریس را کاهش دهد. مهمترین نکات در خصوص استفاده از جوراب واریس به شرح زیر هستند:
- تا زمانی که جوراب فشاری حالت اولیه و کشسانی خود را از دست نداده قابل استفاده است.
- بعد از پوشیدن جورابهای واریس باید به مدت 10 تا 15 دقیقه پاهای خود را به سمت بالا نگه دارید تا میزان خون جمع شده در رگهای پا کاهش پیدا کنند.
- جورابی را تهیه کنید که مقاومت خوبی داشته باشد و بیشترین فشار جوراب به قسمت مچ و پاشنه پا باشد.
- الیافی از جوراب را انتخاب کنید که در فصول مختلف قابل پوشیدن باشد و از ایجاد حساسیتهای پوستی در قسمت پا جلوگیری کند.
- اگر احساس میکنید که هنگام پوشیدن جوراب احتمال عرق سوز شدن وجود دارد، قبل از پوشیدن جوراب، پودر بچه به پاهای خوب بزنید.
رعایت هریک از این نکات میتواند تا حدود زیادی به بهبود وضعیت سلامت پاهای شما کمک کند و وضعیت گردش خون در رگهای پا را بهبود دهد.
نکات انتخاب جوراب فشاری مناسب
برای اینکه بتوانید بهترین استفاده را از جورابهای واریس داشته باشید باید به نکات مختلفی توجه کنید که مهمترین آنها میزان فشردگی جوراب، انتخاب سایز صحیح جوراب و جنس الیاف آن است.
با توجه به شرایط خود، میزان فشردگی جوراب واریس را انتخاب کنید
میزان فشاری که انواع جورابهای واریس ایجاد میکنند متفاوت است و باید متناسب با شرایط خود جوراب را انتخاب کنید. هنگام خرید جوراب واریس دقت داشته باشید که هریک از جورابها درجه بندی دارند و افراد عادی برای بهبود وضعیت واریس خود باید از جورابهایی با کلاس فشار 1 استفاده کنند.
انتخاب سایز صحیح جوراب فشاری
انتخاب سایز مناسب برای جوراب واریس همانند سایر لباسهایی که انتخاب میکنید اهمیت دارد. جورابهای واریس نباید زیاد تنگ یا گشاد باشند که اثرات مثبت خود را ایجاد نکنند. بنابراین هنگام تهیه جوراب فشاری باید به سایز پای خود دقت داشته باشید تا متناسبترین و بهترین سایز را برای جوراب فشاری انتخاب کنید.
جنس جوراب واریس
حدود 90 درصد از جورابهای فشاری با مواد نایلونی تهیه میشوند تا اثر بخشی بهتری داشته باشند. اما ممکن است که جورابهایی با الیاف طبیعی هم پیدا کنید. توصیه پزشکان به استفاده از جورابهای نایلونی است تا فشار مطلوبتری را ایجاد کند.
نحوه نگهداری صحیح از جوراب واریس
افرادی که از جوراب فشاری استفاده میکنند باید حداقل دو جفت از این جوراب را داشته باشند. رعایت بهداشت جوراب و تعویض به موقع آن باعث میشود تا اثر بخشی بهتری برای بهبود وضعیت پاها ایجاد کرد. همچنین از کشیده شدن جورابها خودداری کنید تا اثر بخشی بیشتری داشته باشد.
درمان واریس با استفاده از جوراب فشاری
تورم یا دردهای ناشی از بیماری واریس در افراد کلافه کننده و همراه با درد است. برای اینکه بتوان از دردهای پا جلوگیری کرد و هنگام فعالیتهای روزانه، احساس درد در مچ یا قسمتهای دیگر پا نداشت، بهتر است که برای درمان واریس از جوراب فشاری استفاده کرد.
بهبود گردش خون در پا و کاهش درد از مهمترین فواید جوراب واریس هستند که از نظر پزشکهای متخصص توصیه میشوند. اما توجه داشته باشید برای استفاده از بهترین جوراب واریس نیاز است که از یک پزشک متخصص نسخه داشته باشید.
از اینرو سامانه نوبت دهی دکتردکتر برای دریافت مشاوره از بهترین پزشکهای متخصص در کنار شما است. کافی است که به صفحه خدمات سامانه نوبت دهی دکتردکتر مراجعه کنید و از بهترین پزشکها بدون اتلاف وقت و به صورت آنلاین نوبت دریافت کنید.
همچنین در صورتی که درباره نحوه پوشیدن جوراب واریس سوالی دارید که در این متن به آن اشاره نشده است میتوانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.
منبع:
healthline
سلام و سپاس از سایت خوبتون
چطور سایز مناسب م رو پیدا کنم این جوراب چقدر باید سفت باشه ؟؟
سلام عزیزم
جوراب ها معمولا ۴ کلاس مختلف دارد که فشار اون ها متفاوته و بر اساس علت و بیماری زمینه ای فشار اون مشخص میشود
با عرض سلام
استفاده از جوراب واریس در زمان طولانی مشکلی ایجاد نمیکنه
سلام عزیز
اگر با نظر پزشک باشد خیر موردی ندارد
درود
آیا رگ های پاره شده رو جوراب ترمیم میکنه و برای درمان چه راهی رو پیشنهاد میدهید
سلام عزیزم
رگ های پاره و آسیب دیده را ترمیم نمیکنه ولی از بروز عوارض و تشدید واریس پیشگیری میکنه
سلام ودرود به شما و همه عزیزان
میشه بفرمایید که جوراب واریس رو فقط زمان کار باید پوشید
و زمان استراحت نباید استفاده کرده
سلام عزیزم
بله زمان کار و فعالیت پوشیده شود
سلام وقت بخیر
واقعا استفاده از جوراب واریس تاثیر داره من فروشنده هستم و کارم ایجاب میکنه همش ایستاده باشم آیا جوراب واریس کمک میکنه ؟؟؟
سلام عزیزم
بله که تاثیر دارد