راهنمای ماه هشتم بارداری به همراه تغییرات مهم ماه هشتم حاملگی

دیگر وارد ماه هشتم بارداری شده‌اید و حسابی به این وضعیت عادت کرده‌اید. اصلاً شاید یادتان نیاید که گذشته چطور بوده و بدون بچه‌ای در شکم، اوضاعتان چطور پیش می‌رفته است. کم‌کم باید برای ملاقات با نوزاد دلبندتان هم آماده شوید و با جدی‌گرفتن علائم بارداری ماه هشتم، بیشتر از پیش، مراقب خودتان باشید. در ماه هشتم حاملگی، همچنان مصرف ویتامین‌های دوران بارداری را در نظر داشته باشید و به رژیم غذایی و سلامتتان اهمیت زیادی بدهید.

با مرور راهنمای ماه هشتم بارداری، متوجه می‌شوید که علائم زایمان زودرس چیست، جنین در ماه هشتم بارداری در چه وضعی قرار دارد و چطور باید به سلامت روان ماه هشتم بارداری توجه کنید. در ادامه از تمام نکات لازم برای آشنایی با ماه هشتم می‌خوانید. مطالعه مقاله به ۸ دقیقه زمان نیاز دارد.

اگر پرسشی داشتید هم بپرسید، تا پزشک به شما پاسخ بدهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

بارداری ماه هشتم چگونه است؟

در ماه هشتم بارداری به‌سر می‌برید و یعنی هفته‌های ۳۲ تا ۳۵ را می‌گذرانید. در این ماه بدنتان حسابی سنگین می‌شود و خسته‌تر از همیشه هستید. پس باید حواستان به استراحت کافی باشد. با خوابیدن و استراحت‌کردن می‌توانید بخشی از انرژی را به تن و بدن خود بازگردانید. در این ماه، بیشتر اندام‌های جنین از جمله ریه‌ها و دستگاه گوارش تقریباً به‌طور کامل رشد کرده‌اند.

ریه‌ها همچنان در حال تولید سورفکتانت (Surfactant) هستند که برای تنفس نوزاد پس از تولد ضروری است. بچه در این هفته‌ها، بیشتر حرکت می‌کند و ممکن است به‌سمت لگن مادر پیش برود. این وضعیت نشانه نزدیکی زایمان است. وزن مادر هم در ماه هشتم بیشتر می‌شود و با مشکلاتی مانند تنگی نفس و درد کمر یا درد لگن روبه‌رو خواهد شد.
وجود کمی تورم مچ پا و دست‌های مادر هم عجیب نیست و باید حسابی به علامت‌ها دقت کند. بروز علائمی مانند دردهای شدید شکمی، خونریزی، ترشح مایع آمنیوتیک، یا کاهش حرکات جنین، نیاز به مراجعه سریع به پزشک دارند.

بارداری در ماه هشتم و شرایط فیزیکی مادران باردار

بارداری ماه هشتم چه علائمی دارد؟

در ماه هشتم حاملگی، ذخایر چربی بچه در حال رشد هستند تا پس از تولد به تنظیم دمای بدنش کمک کنند. بیشتر اندام‌هایش از جمله مغز و ریه هم شکل گرفته‌اند. استخوان‌هایش سفت شده‌اند و همچنان به رشد ادامه می‌دهد. همه این‌ها با بروز علائم بارداری به‌شرح زیر در مادر همراه است:

  • تنگی نفس؛ رحم بزرگ‌تر و فضای شکم شما تنگ‌تر می‌شود. در نتیجه، شکم به‌سمت ریه‌ها فشار داده می‌شود و احساس تنگی نفس به‌وجود می‌آید.
  • فشار لگن؛ وضعیت بچه در رحم تغییر می‌کند و کم‌کم برای خروج در ماه بعدی آماده می‌شود. این تغییر موقعیت در لگن، با فشار و ناراحتی‌هایی همراه است.
  • کشیدگی پوست؛ شکم بزرگ‌تر می‌شود و پوست آن، به‌حالت کشیده درمی‌آید. با مصرف کرم‌ها و لوسیون‌ها دیگر مشکلی بابت ترک‌خوردگی‌ها نخواهد بود.
  • رگ‌های واریسی؛ افزایش گردش خون می‌تواند باعث بزرگ‌شدن سیاهرگ‌ها شود. این وضعیت با خارش یا حتی درد همراه‌ است. وریدهای واریسی معمولاً در پاها ظاهر می‌شوند.

در ماه هشتم بارداری، علائم شامل فشار و سنگینی در ناحیه لگن، تنگی نفس، ورم پاها و دست‌ها، و افزایش حرکات جنین است.

علائم هفته سی و دوم بارداری

با رسیدن به ماه هشتم بارداری و در حوالی هفته ۳۲ حاملگی، علامت‌های بارداری همچنان با شما همراه هستند. از نشانه‌های اختصاصی این هفته از ماه هشتم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • گرفتگی عضلات پا
  • تنگی نفس تحت فشار معده
  • خارش پوست روی شکم و سینه

یادتان باشد که خستگی‌ها در این ماه زیاد است. ضمناً، لثه‌های مادران باردار هم حساس‌تر از همیشه می‌شود. مراقبت از دهان و دندان را نادیده نگیرید و برای رسیدگی به وضعیت لثه‌ها هم به دندانپزشک مراجعه کنید.

علائم هفته سی و سوم بارداری

در ماه ۳۳ بارداری، ممکن است احساس کنید که چیزی روی لگنتان سنگینی می‌کند. این احساس سنگین می‌تواند نشانه‌ای از حرکت بچه در شکم به‌سوی لگن، برای خروج باشد. چنین روندی با علامت‌های دیگری مانند انقباضات بدون درد در اطراف برآمدگی شکم، یعنی انقباضات براکستون هیکس همراه می‌شود. خارش پوست و درد پاها هم کماکان با شما خواهد بود.

علائم هفته سی و چهارم بارداری

در هفته ۳۴ بارداری در ماه هشتم، نشانه‌هایی به‌شرح زیر با شما احتمالاً همراه می‌شوند:

  • کرامپ‌های خفیف شکمی یا همان گرفتگی‌ها (با یا بدون اسهال)
  • کمردرد مبهم در قسمت پایین کمر و انقباضات منظم یا مکرر شکمی

افزایش ترشحات واژن و تغییر در ترشحات واژن (آبکی، خونی یا با مخاط بیشتر) هم از علائم این هفته خواهند بود. در ماه هشتم بارداری با وزن بیشتر و این علائم، تحت فشار زیادی قرار دارید. باید حسابی استراحت کنید و حواستان به تقویت بدن و رسیدگی به وضعیت جسمی و روحی‌تان باشد. مراجعه به دکتر زنان را هم فراموش نکنید.

علائم هفته سی و پنجم بارداری

در هفته سی و پنجم بارداری، بدن مادر و جنین تغییرات قابل توجهی را تجربه می‌کنند. در این مرحله، علائم و نشانه‌های خاصی وجود دارند که برخی از آنها طبیعی هستند و برخی ممکن است نیاز به توجه پزشکی داشته باشند.

افزایش وزن و اندازه شکم، تنگی نفس، تکان خوردن بیشتر جنین و تکرر ادرار، در این هفته بیشتر می‌شود.

تغییرات بدن مادر در ماه هشتم بارداری

تغییرات بدن در ماه هشتم بارداری چیست؟

بعد از تشخیص بارداری و آگاهی از آن در همان ماه‌های اول، بدن شروع به تغییراتی جدی می‌کند. در ماه هشتم بارداری هم بدن مادر تغییرات شاخصی را از سر می‌گذراند. بچه بزرگ شده و بدن مادر حالت سنگینی پیدا می‌کند. مادر خسته‌تر می‌شود و انرژی کمتری دارد. امکان ایجاد استرچ‌مارک‌هایی روی پوست کشیده نواحی مختلف بدن هم وجود دارد. از نظر روحی هم مادر تحت فشار و استرس است. نگرانی زایمان در ماه بعد، همه مادران را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

رشد و اندازه جنین در هر هفته

اندام‌های کودک شما در این ماه به‌سرعت در حال رشد هستند. یکی از اعضایی که واقعاً رشد می‌کند هم مغز است. بچه در ماه هشتم، امواج مغزی دریافت می‌کند و کلیه‌هایش کامل می‌شوند. حتی ناخن‌های کودکتان هم بلندتر می‌شوند.

با نزدیک‌ترشدن به زایمان، بچه شروع به نشستن در لگن می‌کند. او در لگن، به‌سمت پایین حرکت می‌کند. وزن‌گیری جنین هم در جریان است و کم‌کم به وزنی نزدیک می‌شود که در زمان تولد خواهد داشت. بچه در این ماه، به سرعت وزن می‌گیرد و به حدود ۲ تا ۲.۵ کیلوگرم می‌رسد.

موهای ظریفی هم که روی بدنش شکل گرفته بودند، تدریجاً از بین می‌روند. در عوض، موهای سرش شروع به رشد می‌کنند. بچه در ماه هشتم حاملگی فعال‌تر می‌شود. بیشتر سکسکه می‌کند و لگد می‌زند. در واقع، حرکات او در این زمان، مشخص‌تر می‌شوند.

شمارش حرکات جنین

شمارش حرکات جنین یکی از روش‌های مهم برای ارزیابی سلامت او در دوران بارداری است. در ماه هشتم بارداری، جنین معمولاً فعالیت زیادی دارد و شمارش حرکات آن می‌تواند به مادر و پزشک، اطلاعاتی درباره وضعیتش بدهد. برای شمارش حرکات می‌توانید تعداد حرکات جنین را بشمارید. حرکت‌ها می‌توانند شامل لگدزدن، غلت‌زدن، یا هر نوع حرکت دیگری باشند. ببینید که چقدر طول می‌کشد تا جنین ۱۰ حرکت انجام دهد. معمولاً بازه زمانی شمارش باید کمتر از دو ساعت باشد.

حرکات جنین در ماه هشتم بارداری

حرکات جنین در ماه هشتم، با ایجاد درد برای مادر همراه‌اند. علت این است که تحرک بچه باعث فشار روی دنده‌ها و اندام‌های دیگر مادر می‌شود. اگر درباره حرکات جنین نگران هستید، حتماً با پزشک صحبت کنید تا با اندازه‌گیری و شمارش حرکات جنین، شما را از نگرانی دربیاورد. حرکات زیاد یا کم بچه را به‌اطلاع پزشک برسانید و خیالتان را بابت وضعیت بچه راحت کنید.

وزن مادر در ماه هشتم بارداری

در ماه هشتم بارداری، هر هفته در حدود نیم کیلو به وزنتان اضافه می‌شود. تغییرات وزنی معمولاً از نیم تا یک کیلو در هر هفته است. البته دقت کنید که این موضوع در همه یکسان نیست. عوامل زیادی در افزایش وزن و تغییر اندازه شکم نقش دارند. مثلاً وزن قبلی و اندازه قد مادر یا مقدار مایع آمنیوتیک و… روی این موضوع اثر می‌گذارند. هرگز خودتان را با دیگران مقایسه نکنید، چون این کار باعث افزایش نگرانی‌هایتان می‌شود. اگر احساس می‌کنید که اضافه وزنتان غیرعادی است، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

اندازه شکم مادر در ماه هشتم بارداری

در ماه هشتم بارداری، شکم بسیار بزرگ می‌شود. این روند خسته‌کننده است و می‌تواند آزادی عملتان را تحت‌الشعاع قرار بدهد. اگر در تمام طول دوران بارداری، ورزش کنید و حواستان به رژیم غذایی‌تان باشد، دیگر اضافه‌وزنی بیش از حد نخواهید داشت و فقط شکمی را با خود حمل می‌کنید که حاوی بچه است. متناسب‌ماندن اندام در این دوران هم به روحیه‌تان کمک می‌کند و هم از نظر حرکتی، شما را فعال‌تر نگه می‌دارد.

سفت‌شدن شکم مادر در ماه هشتم حاملگی

دلیل سفت شدن شکم در ماه هشتم بارداری

در ماه هشتم بارداری،سفتی شکم دلایل مختلفی دارد. برای مثال:

  • انقباضات براکستون هیکس
  • بزرگ‌شدن بچه در رحم
  • حالت قرارگیری بچه
  • رشد رحم
  • نفخ

یبوست هم می‌تواند عامل سفت‌شدن شکم در دوران بارداری باشد. این عارضه در بسیاری از زنان شایع است و باعث می‌شود که شکمی پر از گاز و به‌حالتی سفت پیدا کنند.

بارداری دوقلو در ماه هشتم بارداری

بارداری دوقلو در ماه هشتم بارداری بسیار چالش‌برانگیز است، چون رحم بسیار بزرگ می‌شود و وزن مادر بالا می‌رود. در این وضعیت به مراقبت‌های پزشکی دقیق‌تری نیاز است. پزشک برای بررسی وضعیت سلامت مادر و نوزادان، از اندازه‌گیری رشد، وضعیت مایع آمنیوتیک و وضعیت جفت استفاده می‌کند. با مراجعه به پزشک باید درباره روند زایمان و مراقبت‌های مربوط به زایمان دو بچه، اطلاعات کافی کسب کنید.

تغییرات خلقی

در ماه هشتم بارداری، خستگی بدنی، نگرانی‌های عاطفی و تغییرات هورمونی باعث می‌شوند که خلق‌وخویتان مثل همیشه نباشد. تحریک‌پذیری و عصبانیت از جمله تغییراتی است که در خلق‌وخویتان به‌وجود می‌آیند. بروز اضطراب و ترس از زایمان یا حس غم و افسردگی هم در برخی از زنان دیده می‌شود. حضور یک روانشناس در کنار افراد به آن‌ها کمک شایانی می‌کند.

ترشح آغوز از پستان

ترشح آغوز از پستان‌ها در ماه هشتم بارداری معمولاً طبیعی است. آغوز، که اولین شیر مادر است، معمولاً زودتر از زمان زایمان شروع به ترشح می‌کند. این مایع زرد رنگ و غلیظ، سرشار از مواد مغذی و آنتی‌بادی‌ها است و برای نوزاد تازه به دنیا آمده، بسیار مفید خواهد بود. این وضعیت به‌دلیل آماده‌شدن بدن، برای شیردهی و تولید شیر به وجود می‌آید. اگر نشانه‌ای از ناراحتی یا تغییرات غیرعادی مشاهده کردید، بهتر است با پزشک یا ماما مشورت کنید تا مطمئن شوید همه چیز در وضعیتی طبیعی است.

آغاز دردهای زایمانی کاذب

 گفته می‌شود، این دردها در حدود هفته ۶ بارداری رخ می‌دهند، اما معمولاً تا سه‌ماهه دوم یا سوم بارداری احساس نمی‌شوند. انقباضات به‌طور منظم رخ نمی‌دهند و فاصله‌شان به هم نزدیک نیست. این دردها با راه‌رفتن یا تغییر موقعیت بدنی بهبود پیدا می‌کنند. چنین انقباضاتی معمولاً با دردی شدید شروع می‌شوند و از شدت آن‌ها، کم می‌شود. چنین دردهایی معمولاً فقط در بخش جلوی شکم به‌وجود می‌آیند.

چکاپ و آزمایش‌های ماه هشتم بارداری چیست؟

در هر ماه از بارداری، نیاز به انجام برخی روندها و آزمایش‌ها وجود دارد. در ماه هشتم هم که ماهی بسیار سرنوشت‌ساز در مسیر بارداری و زایمان است، چکاپ‌ها و آزمایشاتی صورت می‌گیرد. آشنایی با این روندها به شما کمک می‌کند که در دوران بارداری، از سلامت خود و بچه بهتر آگاه شوید. پیشگیری از بسیاری از مشکلات با انجام این آزمایش‌ها مقدور می‌شود.

معاینه جسمی

در طول سه ماه سوم بارداری، بسته به سن، سلامت، سابقه پزشکی خانوادگی و موارد دیگر، انجام آزمایش‌های مختلفی به شما توصیه می‌شود. برای مثال، با سونوگرافی، امکان بررسی وضعیت بچه در رحم به‌وجود می‌آید. سونوگرافی آزمایشی بی‌خطر و بدون درد است که از امواج صوتی برای تهیه تصاویر استفاده می‌کند. تصاویری که شکل و موقعیت بچه را در رحم نشان می‌دهند.

آزمایش‌های عمومی

آزمایش‌های عمومی ماه هشتم بارداری:

  • آزمایش ادرار: آزمایش ادرار به‌منظور بررسی پروتئین، گلوکز و عفونت در ادرار انجام می‌شود.
  • آزمایش خون: آزمایش خون برای بررسی سطح آهن، قند خون، تعداد گلبول های قرمز خون و گروه خونی صورت می‌گیرد.
  • کاردیوتوکوگرافی (NST): NST به‌منظور بررسی ضربان قلب جنین و فعالیت آن انجام می‌شود. این آزمایش معمولاً در هفته‌های ۳۶ تا ۴۰ بارداری پیگیری می‌شود.

ممکن است، در این ماه آزمایش‌های دیگری هم انجام شود، مانند آزمایش غربالگری آنتی‌بادی.

اندازه‌گیری وزن، ادرار، فشار خون و تورم مادر

اندازه‌گیری وزن، ادرار، فشار خون و تورم در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد. درباره این‌ها به موارد زیر دقت کنید:

  •  بررسی روند افزایش وزن مادر برای اطمینان از رشد سالم جنین و سلامت مادر.
  • بررسی فشار خون مادر برای غربالگری پره‌اکلامپسی و سایر عوارض احتمالی لازم است.
  • معمولاً در هر ویزیت دوران بارداری، وزن مادر اندازه گیری می‌شود؛ مادر روی ترازو می‌ایستد و وزن او توسط ماما یا پزشک ثبت می‌شود.

بررسی سلامت کلیه‌ها و غربالگری برای عوارض احتمالی مانند پره اکلامپسی (فشار خون بالا و مسمومیت بارداری) هم با آزمایش ادرار انجام می‌شود. معمولاً در هر ویزیت دوران بارداری، تورم مادر مورد بررسی قرار می‌گیرد. ماما یا پزشک تورم پاها، مچ پا، دست‌ها و صورت مادر را با فشاردادن ملایم پوست بررسی می‌کند. تورم خفیف پاها و مچ پا، به خصوص در اواخر روز، در دوران بارداری شایع است. اما تورم ناگهانی یا شدید، به خصوص در صورت، دست‌ها یا اطراف چشم، می‌تواند نشانه پره اکلامپسی باشد.

آزمایش‌های مادر و جنین در هشتمین ماه حاملگی

اندازه‌گیری قد پایه رحم

یکی از اقداماتی که در ماه هشتم بارداری انجام می‌شود، اندازه‌گیری قد پایه رحم است. هدف از انجام آن، بررسی رشد و وضعیت جنین و تخمین سن حاملگی است. برای تشخیص بارداری چند قلویی یا مایع آمنیوتیک بیش از حد (هیدرآمینوس) یا کم (الیگوهیدرآمینوس) هم از آن استفاده می‌شود. برای انجام آن:

  • مادر به پشت دراز می‌کشد و پاهایش را صاف می‌کند.
  • ماما یا پزشک با استفاده از متر مخصوص، از ناف تا بالاترین نقطه رحم را اندازه می‌گیرد.
  • این نقطه معمولاً در ناحیه ناف یا کمی بالاتر از آن قرار دارد.
  • ارتفاع رحم به‌طور کلی با افزایش سن حاملگی مداوماً افزایش پیدا می‌کند.

جدول زیر محدوده طبیعی ارتفاع رحم را در هفته‌های مختلف بارداری نشان می‌دهد:

هفته بارداریارتفاع رحم (سانتی‌متر)
۲۰۲۰ تا ۲۲
۲۴۲۴ تا ۲۶
۲۸۲۸ تا ۳۰
۳۲۳۲ تا ۳۴
۳۶۳۴ تا ۳۶
۴۰۳۶ تا ۳۸

آزمون پروفایل بیوفیزیکال

آزمون پروفایل بیوفیزیکال (BPP) نوعی روش غیرتهاجمی برای بررسی سلامت جنین در دوران بارداری است. این تست ترکیبی از سونوگرافی و مانیتورینگ ضربان قلب جنین (NST) است و برای ارزیابی ۵ مورد مهم انجام می‌شود:

  • حرکات بدن
  • حرکات تنفسی
  • بررسی ضربان قلب جنین
  •  اندازه‌گیری عمق مایع آمنیوتیک در کیسه جنین
  • تون عضلانی یا انقباضات پیوسته و خفیف ماهیچه‌ها

یادتان باشد که:

  • نمره ۱۰نشان‌دهنده سلامت کامل جنین است.
  • نمره ۸ تا ۹ نشان‌گر سلامت مطلوب جنین است، اما شاید نیاز به نظارت بیشتر هم باشد.
  • نمره ۶ تا ۷ گویای احتمال فشار خفیف جنین است و نیاز به نظارت و ارزیابی‌های بیشتر دارد.
  • نمره کمتر از ۶ حاکی از فشار شدید جنین است و ممکن است نیاز به زایمان زودهنگام باشد.

این اقدام معمولاً در سه ماهه سوم بارداری، به‌خصوص بعد از هفته ۳۲ انجام می شود.

سونوگرافی ماه هشتم بارداری

برای بررسی تکامل جنین در ماه هشتم، سونوگرافی انجام می‌شود. پزشک باید موقعیت قرارگیری بچه را در رحم بررسی کند و ببیند که موقعیت صحیح برای زایمان شکل گرفته است یا خیر. سونوگرافی می‌تواند حجم مایع آمنیوتیک را هم بررسی کند. مقدار نرمال مایع آمنیوتیک برای سلامت جنین مهم است و هرگونه کمبود یا زیاد بودن آن می‌تواند نیاز به اقداماتی پزشکی داشته باشد.

رشد کودک از نظر وزن و CRL

وزن جنین در طول بارداری به‌طور پیوسته افزایش پیدا می‌کند. میزان افزایش وزن در هر ماه بارداری متفاوت است. به‌طور کلی، جنین در سه ماهه سوم بارداری سریع‌تر وزن اضافه می‌کند. CRL طول فرق سر تا دنبالچه است. این اندازه‌گیری معمولاً در سونوگرافی در سه ماهه اول و دوم بارداری انجام می‌شود. از CRL برای تخمین سن حاملگی و بررسی رشد جنین استفاده می‌شود.

در اینجا نموداری از میانگین CRL جنین در هفته‌های مختلف بارداری آورده شده است:

هفته بارداریمیانگین CRL جنین (میلی‌متر)
۸۱۸
۱۲۵۱
۱۶۸۴
۲۰۱۱۷
۲۴۱۵۵
۲۸۱۹۰
۳۲۲۲۵
۳۶۲۶۰
۴۰۳۰۰

اندازه‌گیری ضربان قلب، وضعیت تکامل و موقعیت کودک

در ماه هشتم بارداری، اندازه‌گیری ضربان قلب، وضعیت تکامل و موقعیت کودک بسیار مهم است و سونوگرافی می‌تواند اطلاعات دقیقی در این زمینه‌ها ارائه دهد:

  •  اندازه‌گیری ضربان قلب
  •  وضعیت تکامل
  • موقعیت بچه

 پس از انجام سونوگرافی، پزشک نتایج را با شما در میان خواهد گذاشت و در صورت وجود هر گونه نگرانی یا نیاز به اقدامات اضافی، راهکارهای لازم را پیشنهاد خواهد کرد.

ماه هشتم بارداری چی بخوریم؟

با بهره‌مندی از رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها، لبنیات کم‌چرب، سبزیجات، گوشت بدون چربی و غلات کامل است، ماه هشتم را با برنامه اصولی تغذیه بارداری بی‌دردسر پشت‌سر بگذارید. با مصرف مواد مغذی، از خستگی‌هایتان هم کم می‌شود و انرژی بیشتری پیدا می‌کنید. همچنان در ماه‌های آخر هم به‌سراغ مصرف لبنیات محلی، غذاهای نیم‌پز و موادی نروید که به‌خوبی شسته و ضدعفونی نشده‌اند. اگر شرایط خاصی مانند فشار خون بالا یا دیابت بارداری دارید هم باید تحت نظر پزشک باشید. رسیدگی به تغذیه ماه هشتم بارداری مانند هر ماه دیگری از این دوران واجب است.

تغذیه هفته سی و دوم بارداری

در این هفته هم حواستان به مصرف مواد مغذی باشد. میوه و سبزی را همیشه در رژیم خود قرار بدهید و یادتان باشد که شست‌وشوی درست آن‌ها، بسیار واجب است. ضدعفونی‌کردن مواد غذایی مانند سبزی‌ها را فراموش نکنید. از حبوباتی مانند لوبیا یا عدس هم در سالاد یا غذاهای مختلف بهره ببرید. توت، گلابی و پرتقال هم گزینه‌های خوبی هستند. البته اگر دچار مشکلات گوارشی هستید، شاید نباید به‌سراغ مصرف مرکبات بروید.

تغذیه هفته سی و سوم بارداری

در سه ماهه سوم بارداری به ۲۰۰ کیلوکالری اضافی در روز نیاز دارید. این کالری را به‌طور هوشمندانه و به‌درستی به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید. نگذارید که کالری مذکور از راه مواد غذایی بی‌ارزش وارد بدنتان شود. با انتخاب خوراکی‌های مفید، بدنتان را پرانرژی و قوی نگه دارید. حواستان به کنترل وزن باشد و نگذارید که اضافه وزن بسیار زیاد، قبل و بعد از زایمان، شما را به دردسر بیاندازد.

تغذیه هفته سی و چهارم بارداری

در ماه هشتم و هفته ۳۴، باید غذاهای سالم بخورید. از مصرف غذاهای آماده و فرآوری‌شده بپرهیزید. تا جایی که می‌توانید مصرف کافئین را محدود کنید و به‌سراغ خوراکی‌هایی نروید که حاوی افزودنی‌ها، قندهای ناسالم و نگهدارنده‌ها هستند. وجود نگهدارنده در بیشتر محصولات موجود در بازار باعث می‌شود که طول عمر آن‌ها زیاد شود، اما عوارض ناخوشایندی در بدن مصرف‌کنندگان به‌وجود بیاید.

تغذیه هفته سی و پنجم بارداری

در هفته سی و پنجم بارداری، تغذیه مادر بسیار مهم است، زیرا جنین در حال رشد و آماده شدن برای تولد است. مصرف گوشت بدون چربی، سبزیجات با برگ سبز تیره، بادام و سویا، آبمیوه‌های طبیعی و شیر، می‌تواند گزینه‌ای عالی برای تغذیه در این هفته باشد.

مکمل‌های ماه هشتم بارداری

مصرف مکمل‌های بارداری تحت نظارت پزشک به حفظ سلامت مادر و کودک کمک شایانی می‌کند. از جمله مواردی که باید مصرف شوند، به موارد زیر دقت کنید:

  • آهن
  • کلسیم
  • ویتامین D
  • ویتامین C
  • اسید فولیک
  • ویتامین B12

شرایط و نیاز بدن هر فرد با دیگری متفاوت است. هرگز سرخودانه و با اتکا به اطلاعات پراکنده، اقدام به مصرف مکمل‌ها و تقویت‌کننده‌های مختلف نکنید. نظر پزشک را در این زمینه بپرسید و براساس آن، از مکمل استفاده کنید.

اصول تغذیه مادر در ماه هشتم بارداری

در ماه هشتم بارداری چی نخوریم؟

در ماه هشتم حاملگی باید حواستان به رعایت نکات زیر باشد:

  • اگر لبنیاتی در دسترستان است که به‌طور محلی تولید شده و فرایند پاستوریزه‌شدن را پشت‌سر نگذاشته‌اند، از آن‌ها استفاده نکنید.
  • هرگز در شست‌وشو و ضدعفونی‌کردن مواد خوراکی مانند میوه‌ها و سبزیجات کوتاهی نکنید و آن‌ها را تمیز بشویید.
  • از امتحان‌کردن ماهی‌ها و غذاهای دریایی نیم‌پزی که درصد بالایی جیوه دارند هم بپرهیزید.

هرگز به‌سراغ مصرف تخم‌مرغ یا گوشت نیم‌پز نروید. شاید این‌ها باکتری‌هایی داشته باشند که روی سلامت بچه اثر منفی می‌گذارند و بدن خودتان را هم به‌مخاطره می‌اندازند.

برای وزن‌گیری جنین چه چیزی بخوریم؟

دیگر چیزی به ورود نوزاد به دنیا باقی نمانده است. باید حواستان باشد که وزن خوبی پیدا کند. وزن نوزاد تاحدی به ویژگی‌های ژنتیکی او وابسته است. بااین‌حال، برای اینکه وزن بگیرد، می‌توانید روی رژیم غذایی‌تان تغییراتی ایجاد کنید.

پروتئین برای رشد بچه در طول بارداری بسیار مهم است. از منابع تأمین پروتئین مانند گوشت بدون چربی، مرغ و تخم مرغ غافل نشوید. گزینه‌های دیگر هم عبارتند از لوبیا و نخود، آجیل، دانه‌ها و محصولات سویا.

برای زردی نگرفتن بچه چی بخوریم؟

معمولاً راه‌کاری برای جلوگیری از زردی نوزاد وجود ندارد. اما اگر رژیم غذایی سالمی داشته باشید و عملکرد کبدتان طبیعی باشد، امکان دارد که بتوانید مانع از بروز زردی شوید. برای مثال، آب کافی بنوشید و از سبزیجات و مواد پروتئینی استفاده کنید. الکل و مواد قندی را کنار بگذارید و از چربی‌های مضر هم بپرهیزید. زردی مشکلی شایع در بسیاری از نوزادان است و با کمی مراقبت، به‌راحتی رفع می‌شود.

ورزش ماه هشتم بارداری

در ماه هشتم بارداری، از ورزش‌هایی ساده و آرام استفاده کنید. مثلاً کمی پیاده‌روی در روز، ایده بسیار خوبی است. از دویدن و فشارآوردن به بدن خودداری کنید. شنا هم می‌تواند گزینه مناسبی باشد. به‌شرط اینکه فقط در آب بمانید و حرکات تند، پرفشار و خشن نداشته باشید. آب به کاهش فشار عضلانی کمک می‌کند. بااین‌حال، یادتان باشد که امکان عفونت‌کردن با ورود به استخرهای آلوده بسیار عوارض ناخوشایندی دارد.

در ماه هشتم بارداری چه ورزش‌هایی نکنیم؟

فعالیت بدنی منظم در ماه هشتم توصیه می‌شود، اما نباید به‌سراغ هر ورزشی بروید. این ورزش‌ها را انجام ندهید:

  •  بسکتبال، فوتبال، و هاکی که شامل برخوردهای شدید هستند.
  • کوهنوردی و صخره‌نوردی به دلیل خطر سقوط و فشار زیاد به بدن ممنوع‌اند.
  • ورزش‌های رزمی و هنرهای رزمی که ممکن است شامل ضربه و آسیب باشند.
  • ورزش‌هایی که شامل حرکات شدید شکمی هستند، مانند کرانچ‌ها و دراز و نشست‌ها هم مناسب نیستند.
  • اسب‌سواری، اسکی، اسنوبرد، اسکیت‌سواری، و دوچرخه‌سواری در فضای باز به دلیل خطر سقوط نباید انجام شوند.

هرگونه فعالیتی که نیاز به فشار زیاد بر روی شکم دارد، در ماه هشتم ممنوع است.

راه های مقابله با خستگی مادر طبق راهنمای بارداری در ماه هشتم

نکات مهم ماه هشتم بارداری

تا اینجا پیش آمده‌اید و ماه‌های سخت متنوعی را پشت‌سر گذاشته‌اید. باید به نکات زیر هم دقت داشته باشید تا به‌سلامتی وارد ماه نهم شوید:

  • به بدن آب‌رسانی کنید و نگذارید که دی‌هیدراته شود، چون این وضعیت با عوارضی جدی برای بدن همراه است.
  • کیف بیمارستان خود را آماده کنید و نگذارید که استرسی در این زمینه باقی بماند.
  • خوب بخوابید و به داشتن خوابی آرام و بدون دغدغه، توجه داشته باشید.
  • از کرم‌ها، روغن‌ها و لوسیون‌ها برای پوست بدن خود استفاده کنید.
  • از نشستن یا ایستادن طولانی مدت در یک مکان خودداری کنید.
  • دست‌کم، ۳۰ دقیقه در طول روز، دراز بکشید و پاها را بالا بزنید.
  • زمانی را به یادداشت افکار و احساسات خود اختصاص دهید.
  • بقیه وسایل ضروری نوزاد را بخرید تا قبل از تولد، آماده کنید.
  •  مراقبت از بهداشت دهان و دندان را هم جدی بگیرید.

با پزشک درباره روند زایمان در ماه آینده صحبت کنید و نگذارید که دغدغه یا نگرانی خاصی برایتان باقی بماند. اگر درد زیر شکم دارید یا مشکلاتی مانند بی‌خوابی اذیتتان می‌کند، حتماً به پزشک مراجعه کنید. مراقبت‌های بارداری را برای سپری‌کردن دورانی بی‌نگرانی جدی بگیرید.

رابطه جنسی در دوران بارداری ماه هشتم

امکان برقراری رابطه جنسی در ماه هشتم از بارداری هم وجود دارد. البته دقت کنید که همه‌چیز به بدن و خواسته خودتان وابسته است. در این ماه، حسابی سنگین شده‌اید و شاید خستگی‌ها و فشارهایی که روی بدنتان وجود دارد، کمی آزاردهنده باشد. در نتیجه، احتمالاً میل و انرژی کافی برای برقراری رابطه جنسی وجود ندارد. در هرحال، این شما و طرف مقابلتان هستید که باید درباره چنین رابطه‌ای تصمیم بگیرید. فقط بدانید که از نظر پزشکی، منعی برای این کار وجود ندارد.

سلامت روان ماه هشتم حاملگی

تغییرات فیزیکی می‌توانند از نظر روحی هم بر شما تأثیر بگذارند. نوسانات خلقی که تاکنون در بارداری خود تجربه کرده اید، احتمالاً ادامه خواهند داشت. ممکن است، مشکلات جدیدی مانند فراموشی را هم تجربه کنید. اجازه ندهید که این وضعیت باعث بیشترشدن استرستان شود. چیزهای مهم را یادداشت کنید و بدانید که این حالت موقتی خواهد بود و جای نگرانی ندارد. نزدیک‌شدن به زمان زایمان با ترس و نگرانی‌هایی همراه است و این کاملاً طبیعی خواهد بود. با رعایت نکات مراقبتی، هیچ مشکلی برایتان پیش نمی‌آید.

بچه در ماه هشتم حاملگی
تصویری از بچه در شکم مادر در ماه‌های آخر

سفر در ماه هشتم بارداری

سفر قبل از هفته ۳۶ بارداری بی‌مانع است. بااین‌حال، کار راحتی هم نیست. بدن سنگین شده و انرژی‌تان هم کم است، پس احتمالاً با مشکلاتی در تردد و جابه‌جایی بدن خود روبه‌رو می‌شوید. با پزشک مشورت کنید و اگر اجازه داد، برنامه سفر بچینید. چنانچه علائم زایمان زودرس دارید، عضلات شکمتان دچار انقباض‌اند و کمردردی مبهم را احساس می‌کنید، حتماً باید زیر نظر پزشک باشید.

یادتان باشد که سفر می‌تواند خطر ترومبوز ورید عمقی را افزایش دهد. اگر سفر می‌کنید، باید قبل و در طول سفر نوشیدنی‌های بدون کافئین زیادی بنوشید. در طول سفر هم مرتباً حرکات کششی داشته باشید.

عدم مصرف دارو بدون اطلاع پزشک

هیچ‌گاه سرخودانه در دوران بارداری، دارو مصرف نکنید. بسیاری از داروها عوارضی ناخوشایند برای مادر و بچه به‌همراه می‌آورند. موارد زیر از ممنوعه‌های معروف در دوران حاملگی و به‌ویژه ماه هشتم هستند:

  • تالیدومید
  • رتینوئیدها
  • ایزوترتینوئین
  • وارفارین و آسپرین
  •  مت‌آمفتامین‌ها و آمفتامین‌ها
  • داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی

مصرف این داروها با افزایش خطر ابتلای نوزاد به نقص‌های مادرزادی همراه است. فقط تحت نظر پزشک، داروهای مجاز را استفاده کنید.

مراقبت های بارداری در ماه هشتم حاملگی
مادری در ماه هشتم حاملگی

گوش‌ندادن به موسیقی با صدای بلند

بهتر است که در محیطی آرام، ماه‌های آخر بارداری را سپری کنید. برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که سروصدا و تشویش می‌تواند روی رشد مغزی بچه، اثرات نامطلوب بگذارد. در مکا‌ن‌های پرسروصدا قرار نگیرید و از هندزفری استفاده نکنید. صداهای بلند یا محیط‌های شلوغ روی مادر هم اثرات منفی می‌گذارد و شاید باعث زایمان زودرس شود.

خودداری از مواجهه با مواد شیمیایی مضر

در ماه هشتم بارداری، جنین شما به‌سرعت در حال رشد و تکامل است. اگر در معرض مواد شیمیایی قرار بگیرید، احتمال آسیب‌رسیدن به بچه وجود خواهد داشت. بهتر است که از این مواد شیمیایی دور بمانید:

  • محصولات تمیز کننده حاوی آمونیاک
  • حشره کش‌های حاوی سموم
  • دود سیگار، مواد مخدر و الکل
  • رنگ و بنزین

دست‌های خود را به‌طور مکرر با آب و صابون بشویید؛ به‌خصوص قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از دست‌شویی‌رفتن.

شکل خوابیدن مادر در ماه هشتم بارداری

بهتر است که در ماه هشتم حاملگی، به‌پشت نخوابید. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که این سبک از خوابیدن، باعث مرده‌زایی دیرهنگام می‌شود. از هفته ۲۸ام به‌بعد، به پهلو بخوابید و خطر مرده‌زایی را کم کنید. از بالش‌های مخصوص استفاده کنید تا خوابیدن و درازکشیدن، برایتان ساده‌تر شود. اهمیت به خواب باکیفیت را دست‌کم نگیرید.

مشکلات و بیماری‌های شایع ماه هشتم حاملگی چیست؟

در ماه هشتم بارداری هم عوارض و علائمی از حاملگی، شما را تحت تأثیر قرار می‌دهند. تغییرات وزن و اندازه بچه در رحم از یک سو، نوسانات هورمونی و استرس‌های روحی هم از سوی دیگر، باعث بروز مشکلاتی می‌شوند. برخی از وضعیت‌ها رایج‌اند و برخی بیماری‌ها هم فقط تعداد خاصی از زنان بارداری را درگیر می‌کنند. در ادامه هم با برخی از وضعیت‌ها و بیماری‌ های شایع بارداری آشنا می‌شوید.

تنگی نفس

رحم در ماه هشتم، بزرگ‌تر می‌شود و فضای داخل شکم، حالت تنگ‌تری به‌خود می‌گیرد. معده تحت فشار رحم قرار می‌گیرد و این موضوع روی نفس‌کشیدن هم اثر می‌گذارد. زمانی که معده احساس پری داشته باشد و به آن فشار بیاید، نفس‌کشیدن کمی سخت می‌شود. با ایستادن و صاف‌نشستن می‌توانید این وضعیت را تا حدی کنترل کنید.

درد در ناحیه لگن

سلامت لگن برای سپری‌کردن زایمانی آسان بسیار مهم است. درد این بخش از بدن، به‌دلیل تغییرات جسمانی و هورمونی بدن در این دوره رخ می‌دهد. هورمون ریلاکسین باعث شل‌شدن و کشیدگی رباط‌ها و مفاصل لگن می‌شود تا بدن برای زایمان آماده شود. این تغییرات می‌توانند باعث درد در ناحیه لگن شوند. با رشد جنین و افزایش وزن او، فشار بیشتری به لگن و مفاصل آن وارد می‌شود. در نتیجه، بروز درد و ناراحتی بعید نیست.

انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس یا آغاز دردهای زایمانی کاذب در ماه هشتم طبیعی‌اند. این انقباضات معمولاً نامنظم هستند، شدید نمی‌شوند و در صورت حرکت یا تغییر موقعیت از بین می‌روند. انقباضات واقعی زایمان به‌طور منظم رخ می‌دهند و شدیدتر هستند. برای کمک به مدیریت این‌ها، مقدار زیادی آب بنوشید و استراحت کنید. کم‌آبی بدن باعث تشدید این گرفتگی‌ها می‌شود. یادتان باشد که شاید برخی از انقباضات کاذب نباشند، پس همیشه در حالت آماده‌باش، برای مراجعه به بیمارستان باشید.

چرخش نوزاد در رحم مادر در ماه هشتم بارداری

کمردرد

کمردرد در تمام ماه‌های بارداری شایع است. بااین‌حال، در ماه‌های آخر، به بیشترین حد می‌رسد. علت هم فشاری است که افزایش وزن بچه و مادر به ستون فقرات وارد می‌کنند. برای همین است که باید در طول ماه هشتم حاملگی، بیشتر استراحت کنید و حواستان به انجام ورزش‌هایی سبک و مناسب وضعیت خود باشد.

گرگرفتگی

گرگرفتگی در دوران بارداری کاملا طبیعی است، حتی پس از تولد نوزاد هم امکان وقوع آن وجود دارد. بیشتر از ۳۰درصد زنان، گرگرفتگی ناشی از افزایش دمای بدن را در دوران حاملگی تجربه می‌کنند. افزایش حجم خون در بدن مادر هم یکی از دلایلی است که باعث گرگرفتن می‌شود. نوشیدن آب زیاد راهی برای کنترل این عارضه است. استفاده از لباس‌های نخی و گشاد هم در این راه مفید خواهد بود.

تکرر ادرار

در ماه هشتم بارداری، بچه در موقعیت پایین‌تری در لگن قرار می‌گیرد. حضور او در بالای مثانه و فشاری که به این عضو وارد می‌کند، عاملی برای نیاز به دفع مکرر ادرار است. حتی امکان دارد که در زمان خنده، سرفه یا عطسه، کمی نشتی ادرار هم داشته باشید. این وضعیت طبعیی است و مثانه تحت فشار زیادی قرار دارد. اگر قرار است از منزل خارج شوید، حتماً ادرار کنید تا در مسیر با مشکلی روبه‌رو نشوید.

سوزش سردل

اگر با سوزش سر دل (heartburn) را تجربه کرده‌اید، ممکن است در این ماه، وضعیت آن وخیم‌تر هم بشود. بهتر است که با رعایت نکاتی در زمان غذاخوردن، این مشکل را تحت کنترل در بیاورید. برای مثال، وعده‌های غذایی را کم‌حجم اما در دفعات بیشتر، میل کنید. از مصرف خوراکی‌هایی مانند شکلات، غذاهای تند و مرکبات هم بپرهیزید. این‌ها می‌توانند وضعیت سوزش سر دل را تشدید کنند.

اگر ترجیح می دهید در دوران بارداری هیچ دارویی مصرف نکنید، سعی کنید وعده های غذایی کوچکتر را به دفعات بیشتر مصرف کنید. همچنین باید از غذاهایی که باعث سوزش سر دل شما می شوند، مانند شکلات، مرکبات یا غذاهای تند اجتناب کنید.

رگ‌های واریسی

بدن شما خون اضافی را در سراسر تن پمپاژ می‌کند تا کودک در حال رشد را حفظ کند. این روند باعث می‌شود که رگ‌ها حالتی واریسی و متورم پیدا کنند. رگ‌های واریسی رگ‌های بزرگ و پیچ‌خورده‌ای هستند که روی پاها ظاهر می‌شوند. برای کنترل این وضعیت، جوراب‌های مخصوصی وجود دارد. پیاده‌روی‌های کوتاه هم می‌تواند به کاهش این رگ‌ها کمک کند. برای مدتی طولانی، در حالت نشسته یا ایستاده قرار نگیرید. در طول روز هم دراز بکشید و پاها را کمی بالا بزنید تا این رگ‌ها کمتر شوند.

ماکت آناتومی تغییرات بدن مادر و جنین در ماه هشتم بارداری
ماکت آناتومی تغییرات بدن مادر و جنین در ماه هشتم بارداری

افزایش ترشحات واژن

با رسیدن به ماه هشتم بارداری، امکان افزایش ترشحات واژن هم وجود دارد. علت هم افزایش سطح استروژن در بدن است. این ترشحات حالتی آبکی دارند و حجمشان قابل توجه است. امکان دارد که ترشحات ناحیه واژن حالتی غلیظ و شیری‌رنگ هم پیدا کنند. با رعایت بهداشت ناحیه تناسلی، از بروز عفونت‌ها در این دوران و با وجود ترشحات جلوگیری کنید.

تورم اندام‌ها

احتباس آب در بدن باعث تورم در نواحی مختلف آن می‌شود. تورم در پا، مچ‌ها و دست در این دوران بعید نیست. علاوه‌بر تجمع آب در بدن، فشاری که رحم روی رگ‌های خونی ایجاد می‌کند هم با تورم نواحی گوناگون بدن همراه است. اگر دست‌ها و صورت به‌شدت ورم کنند، شاید پای مشکل پره‌اکلامپسی به‌میان باشد. در این صورت، نیاز مراجعه فوری به پزشک وجود دارد. باید این سندروم پیش‌زایمانی را جدی بگیرید.

بواسیر

وریدهای حوالی مقعد هم در ماه هشتم بارداری تحت فشار قرار می‌گیرند. فشاری که روی مقعد و راست‌روده است، باعث تورم و بیرون‌زدگی آن‌های می‌شود. نتیجه هم بروز بواسیر است. برای اینکه چنین وضعیتی را کنترل کنید، باید مقدار نوشیدن آب را افزایش بدهید. استفاده از غذاهای غنی از فیبر مانند میوه‌ها و سبزیجات در کنار غلات کامل هم راهی برای درمان و مدیریت بواسیر است.

نفخ و یبوست

تجمع گازها در روده، به‌دلیل بی‌تحرکی و سنگینی بدن از عوارض ماه هشتم بارداری است. هورمون‌ها و بی‌تحرکی حرکات روده‌ها را کند می‌کنند و باعث می‌شوند که نفخ و یبوست ایجاد شود. برای اینکه اسیر چنین وضعیتی نشوید، بهتر است که کمی تحرک داشته باشید. به‌طور منظم در روزهای بارداری، ورزش کنید و نگذارید که یبوست به‌حالتی مزمن دربیاید و آزارتان بدهد. ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی و یوگا به شما در رفع یبوست و نفخ کمک می‌کنند.

درد زیرشکم

با رشد جنین و بزرگ‌شدن رحم، فشار بیشتری به عضلات شکم وارد می‌شود. این موضوع با درد و ناراحتی‌هایی همراه است. افزایش وزن و تغییرات در مرکز ثقل بدن می‌تواند فشار بیشتری به اعصاب وارد کند. حرکات جنین هم دردهایی در زیر شکم ایجاد می‌کند. امکان دارد که فشار خون بالا یا پارگی جفت هم باعث بروز چنین دردی در ماه هشتم حاملگی شود. برخی از زنان هم دچار عفونت‌هایی می‌شوند که دردی در ناحیه زیر شکم را برایشان به‌همراه می‌آورد.

آزمایشات لازم برای ماه هشتم حاملگی
زن باردار در حال انجام سونوگرافی

گرفتگی عضلات پا

برخی از زنان در ماه هشتم حاملگی، اسپاسم دردناکی را در ساق پا احساس می‌کنند. گرفتگی عضلات پا یا اسپاسم، ریشه در مواردی نظیر کمبودهای غذایی دارد. کمبود کلسیم و منیزیم می‌تواند باعث بروز چنین عارضه‌ای شود. مصرف مکمل‌ها تحت نظارت پزشک و استفاده منظم از لبنیاتی مانند پنیر و ماست پاستوریزه به رفع این مشکل کمک می‌کند. گرفتگی عضلات ناحیه پا معمولاً در سه‌ماه دوم حاملگی رخ می‌دهد. اما در هم دیده می‌شود. ماساژدادن هم راهی برای رفع این گرفتگی‌ها است. این

افسردگی بارداری

افسردگی احساس ناراحتی مداومی است که با گذر زمان از بین نمی‌رود. برخی از زنان به‌خاطر نوسانات هورمونی یا استرس‌های فراوان بابت تغییرات زندگی و بدن خود، در دوران حاملگی افسرده می‌شوند. اگر شما هم به این وضعیت مبتلا هستید، نگران نباشید. به روانشناس مراجعه کنید یا نظر متخصص زنان و زایمان را درباره وضعیت خود جویا شوید. شاید مشکل ریشه در کمبود برخی مواد معدنی بدن داشته باشد. در هرحال، افسردگی را به‌حال خود رها نکنید و حتماً درصدد رفع آن باشید.

فشار به واژن در ماه هشتم بارداری

در ماه هشتم بارداری، بچه بسیار وزن گرفته و بزرگ شده است. در نتیجه، فشار زیادی به اندام‌های شکمی مادر و نواحی اطرافش وارد می‌کند. فشاری که به واژن می‌آورد هم ناخوشایند است. حرکت بچه به‌سمت لگن هم واژن را تحت فشار قرار می‌دهد. در ماه هشتم، افزایش جریان خون در ناحیه واژن هم باعث ایجاد احساس فشار و درد می‌شود.

آیا پایین‌بودن شکم در ماه هشتم بارداری خطرناک است؟

با نزدیک‌شدن زمان زایمان، بچه در ناحیه پایین‌تری از شکم و به‌سمت لگن قرار می‌گیرد. این موضوع و حرکت بچه به‌سمت پایین معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند. حتی امکان دارد که از سطح فشار بر معده هم کم شود. در نتیجه، عوارضی مانند سوزش سردل از بین بروند.

اگر پایین‌بودن شکم همراه با علائم زایمان پیش از موعد باشد (مانند انقباضات منظم، ترشح مایع آمنیوتیک، یا خونریزی)، باید فوراً به پزشک مراجعه شود. در برخی موارد نادر، پایین‌بودن شکم می‌تواند نشان‌دهنده نارسایی دهانه رحم باشد که نیاز به مراقبت پزشکی دارد.

زایمان در ماه هشتم بارداری
زایمان در ماه هشتم

با دیدن چه علائمی در ماه هشتم بارداری باید سریع به پزشک مراجعه کرد؟

با نزدیک‌شدن به موعد زایمان، با پزشک بیشتر از همیشه ملاقات می‌کنید. در هفته ۳۶ بارداری، دست‌کم، یک‌بار در هفته باید پزشکتان را ببینید. در این ویزیت‌ها، دکتر زنان اقدام به معاینه شما می‌کند. بررسی وزن و فشار خون مادر، ارزیابی میزان برجستگی شکم و ضربان قلب کودک از جمله مواردی هستند که مورد بررسی قرار می‌گیرند.

اگر علائم زیر را هم مشاهده کردید، حتماً و سریعاً باید به پزشک مراجعه کنید:

  • کیسه آب پاره شده است.
  • دچار خونریزی واژینال شده‌اید.
  • استفراغ یا اسهال شدید دارید.
  • علائم عفونت در شما وجود دارد.
  • انقباضات مکرر دارید و علائم زایمان زودرس در شما به‌وجود آمده است.

علائم پره اکلامپسی (سردرد، مشکلات بینایی، تورم در دست‌ها و صورت) را هم جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید. با مرور راهنمای بارداری، از وضعیت‌های ویژه و اورژانسی باخبر شوید.

زایمان در ماه هشتم حاملگی

با مروری بر وقایع موجود در  تقویم هفته به هفته بارداری، حاکی از آن است که هنوز یک ماه دیگر به زایمان مانده است. بااین‌حال، امکان دارد که در ماه هشتم هم بچه به‌دنیا بیاید. اگر در این ماه، فرایند زایمان شروع شد، نترسید. تقریباً همه نوزادانی که در هشت‌ماهگی به دنیا می‌آیند، زنده می‌مانند و زندگی بسیار طبیعی و سالمی دارند. شاید فقط کمی کمک برای تنفس نیاز باشد، چون ریه‌ها هنوز کامل نشده‌اند.

برخی از دلایل زایمان زودرس، موارد زیر هستند:

  • پره‌اکلامپسی یا فشار خون بالای مادر و وجود پروتئین در ادرار
  •  عفونت‌های رحم، مثانه یا کلیه‌ها
  • پارگی زودرس کیسه آب
  • ابتلا به دیابت بارداری
  • نارسایی دهانه رحم

 بارداری‌های چندقلویی هم معمولاً به زایمان زودرس منجر می‌شوند.

نوزاد در ماه هشتم بارداری در شکم مادر
نوزاد هشت‌ماهه در شکم مادر

برای مشاوره ماه هشتم بارداری، باید به چه دکتری مراجعه کنید؟

برای گرفتن مشاوره در زمینه راهنمای ماه هشتم بارداری باید به دکتر زنان مراجعه کنید. اگر بدانید که تخصص زنان و زایمان چیست، خود را با خیال راحت به‌دست متخصصی در این حوزه می‌سپارید. سعی کنید که دکتری خبره را بشناسید و در طول بارداری، تحت‌نظر او قرار بگیرید. یکی از بهترین روش‌ها برای شناسایی پزشکان معتبر، مراجعه به سامانه دکتردکتر است. در این سامانه، نظرات مراجعان پیشین هر پزشک وجود دارد و می‌توانید از آن‌ها اینترنتی وقت بگیرید. در ماه هشتم حاملگی، کم‌کم برای ملاقات با فرزند دلبندتان آماده می‌شوید. با مرور راهنمای بارداری، جای نگرانی بابت رویدادهای پیش رو، وجود نخواهد داشت.

مدیریت استرس، چکاپ نزد دکتر زنان برای اندازه‌گیری وزن و فشار خون و تورم مادر در ماه هشتم بارداری به کنترل همه‌جانبه اوضاع کمک می‌کند. اقداماتی مانند سونوگرافی بارداری ماه هشتم یا اندازه‌گیری قد پایه رحم هم باعث می‌شود که مسیر هموار و با نظارت‌های لازم طی شود. برخی با شرکت در کلاس‌های آمادگی زایمان، خود را برای شروع دوره جدید زندگی‌شان آماده می‌کنند.

یادتان باشد که با رعایت نکات تغذیه ماه هشتم بارداری و شناخت علائمی مانند تکرر ادرار، سوزش سر دل، خونریزی یا لکه‌بینی و…، آگاهانه در مسیر مدیریت بارداری گام برمی‌دارید. جای نگرانی نیست؛ استراحت کنید، قوی باشید و در ماه بعد به کوچولوی دلبندتان خوشامدگویی کنید.

منابع:

healthline.com

mustelausa.com

whattoexpect.com

pampers.com

plannedparenthood.org

سوالات متداول ماه هشتم بارداری

[elementor-template id=”93662″]

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر