همه چیز درباره خارش بدن در بارداری؛ از علت تا درمان

خارش بدن در بارداری همراه با خشکی و قرمزی پوست ناحیه شکم
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

یکی از مشکلات رایج زنان حامله، خارش بدن در بارداری است. این عارضه معمولا جدی نیست و با درمان خانگی برطرف می‌شود. اما اگر خارش پوست در بارداری به دلیل ابتلا به بیماری‌های جدی باشد، برای جلوگیری از بروز خطرات آن باید حتما به پزشک مراجعه کنید. خارش بدن در حاملگی با علائمی شامل خشکی و قرمزی پوست، خارش پا در بارداری، خارش دست‌ها و شکم همراه است. انواع خارش بدن در بارداری شامل خارش خفیف تا شدید می‌شود. گاهی نیز ممکن است خارش همراه با بثورات پوستی ظاهر شود.
درمان خارش پوست در بارداری با توجه به علت و شدت آن متفاوت است. بنابراین، توصیه می‌شود با مشورت متخصص زنان روش‌های درمانی موثر را بررسی کنید. این پزشک در صورت نیاز و براساس علت بروز خارش، شما را به متخصص پوست یا کبد و گوارش ارجاع می‌دهد.
برای آشنایی با خارش بدن در بارداری، علل، علائم و روش‌های درمان آن، تا انتهای این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر با ما همراه باشید.

هم‌چنین، می‌توانید سوال خود را در بخش کامنت‌ها بپرسید، تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

خارش بدن در بارداری چه عارضه‌ای است؟

خارش بدن در بارداری یکی از مشکلات رایج این دوران است که بسیاری از زنان با آن مواجه می‌شوند. خارش پوست در بارداری می‌تواند از خارش خفیف تا شدید متغیر باشد و در نواحی مختلف بدن، به‌ویژه شکم، دست‌ها و پاها احساس می‌شود. اگرچه در اکثر موارد خارش بعد از زایمان برطرف می‌شود، اما در برخی‌ موارد بسیار آزاردهنده است و به درمان پزشکی نیاز دارد. خارش بدن در حاملگی به دلایل متعدد ایجاد می‌شود و برای درمان آن ممکن است، نیاز مراجعه به دکتر پوست یا متخصص زنان داشته باشید. شدت و گستردگی خارش می‌تواند گاهی اوقات همراه با بثورات پوستی نیز باشد. خارش شدید و مداوم باعث اختلال خواب، اضطراب و ناراحتی مادر باردار می‌شود.

خارش پوست در بارداری عامل ناراحتی مادر باردار
خارش پوست در بارداری باعث اختلال خواب، اضطراب و ناراحتی مادر باردار می‌شود.

آیا ارتباطی بین خارش بدن در بارداری و جنسیت جنین وجود دارد؟

تحقیقات انجام‌شده در این زمینه، نشان می‌دهند که خارش بدن در بارداری هیچ ارتباطی با جنسیت جنین ندارد. خارش پوست در بارداری معمولا به علت کشیدگی یا خشکی پوست و تغییرات هورمونی در این دوران ایجاد می‌شود.

خارش پوست در بارداری با چه علائمی همراه می‌شود؟

علائم خارش بدن در بارداری باتوجه به علت آن می‌تواند متفاوت باشد. مهم‌ترین علائم خارش پوست در بارداری شامل موارد زیر است:

  • قرمزی پوست
  • خارش شبانه
  • خشکی پوست
  • ناراحتی و کاهش کیفیت خواب مادر
  • ادرار تیره

زردی سفیدی چشم و پوست نیز از عوارض خارش بدن در بارداری است. این علائم معمولا از هفته 30 بارداری شروع می‌شوند، اما ممکن است برخی افراد آن‌ها را از هفته 8 بارداری تجربه کنند.

علت خارش بدن در بارداری چیست؟

خارش پوست در بارداری معمولا طبیعی است و مشکل جدی ایجاد نمی‌کند. اما گاهی خارش بدن در این دوران نیاز به درمان دارد. علت خارش بدن در بارداری شامل موارد زیر است:

خارش بدن در بارداری به علت تغییرات هورمونی

خارش بدن در بارداری، به‌ویژه در سه‌ماهه سوم، به‌دلیل تغییرات هورمونی بسیار شایع است. افزایش سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون می‌تواند باعث خشکی و خارش پوست شود. این خارش اغلب در نواحی شکم، دست‌ها و پاها احساس می‌شود و معمولا بعد از زایمان برطرف خواهد شد.

کشیدگی پوست از علل خارش پوست در بارداری

با بزرگ شدن شکم در بارداری، پوست به شدت کشیده می‌شود. این کشیدگی می‌تواند باعث ایجاد خارش شدید، به‌ویژه در ناحیه شکم شود. خارش شکم در بارداری به دلیل تحریک عصب‌های پوست و آزاد شدن هیستامین است. خارش پوست علاوه بر شکم، ممکن است در دیگر نواحی بدن شامل سینه و ران‌ها نیز ایجاد شود.

کشیدگی پوست در زن جوان عامل ایجاد خارش پوست در بارداری
بزرگ شدن شکم و کشیدگی آن باعث خارش پوست در بارداری می‌شود.

خارش بدن در حاملگی به دلیل خشکی پوست

تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند باعث خشکی پوست شود. این خشکی به دلیل تغییراتی است که در غدد چربی پوست ایجاد می‌شوند. در فصل زمستان، هوای سرد و خشک این مشکل را تشدید می‌کند.

خارش بدن در بارداری به علت کلستاز بارداری

خارش شدید بدن در بارداری، می‌تواند نشانه‌ای از کلستاز بارداری باشد. در این بیماری، صفرا به درستی از کبد دفع نمی‌شود و تجمع آن در خون باعث خارش بدن خواهد شد. کلستاز بارداری علاوه بر خارش شدید، ممکن است باعث زردی پوست، تیره شدن ادرار و کاهش جذب ویتامین K شود که خطر لخته شدن خون و زایمان زودرس را افزایش می‌دهد. همچنین، باعث افزایش احتمال خطر زایمان زودرس و سقط جنین نیز می‌شود.

به گزارش مجله thebump،

خارش کف دست یا کف پا، خارش همراه با حالت تهوع و زردی پوست می‌توانند علائم کلستاز بارداری باشند.

راش خارش‌دار و برجسته که روی شکم ظاهر می‌شود، احتمالا نشانه‌ای از پلاک‌های کهیری بارداری است. راش خارش‌دار یک بیماری بسیار شایع اما خوش‌خیم در زنان باردار است.

بیماری‌های پوستی از علل خارش بدن در حاملگی

بیماری‌های پوستی مانند اگزما می‌توانند باعث خارش پوست در بارداری شوند. پروریگو نیز یکی دیگر از بیماری‌های پوستی است که می‌تواند باعث خارش بدن در حاملگی شود. این بیماری برجستگی‌های پوسته‌داری در قسمت‌های مختلف بدن شامل پاها، بازوها و شکم ایجاد می‌کند.

خارش پوست در بارداری به دلیل آلرژی‌ها

گاهی حساسیت به مواد شیمیایی و غذایی نیز می‌تواند باعث خارش بدن در بارداری شود. علاوه‌براین، این حساسیت می‌تواند دراثر تماس با مواد شوینده، پارچه‌های خاص و حتی گرده گیاهان باشد. دانه‌های قرمز خارش‌دار در بارداری، خارش و التهاب پوست از علائم خارش بدن در بارداری به دلیل آلرژی است.
آگاهی از علائم خطر دوران بارداری به جلوگیری از بروز مشکلات جدی کمک می‌کند. خارش پوست در بارداری یک مشکل شایع است، اما خارش شدید ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری خطرناک باشد. بنابراین، درصورت شدید بودن خارش بدن و همراه شدن آن با علائم دیگر حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

آلرژی عامل ایجاد خارش بدن در بارداری دز زن جوان
حساسیت به مواد شیمیایی و غذایی باعث بروز خارش بدن در بارداری می‌شود.

چرا زنان باردار در هفته‌های اول بارداری دچار خارش پوست می‌شوند؟

زنان باردار در هفته‌های اول بارداری ممکن است دچار خارش پوست شوند که اغلب به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون است. این تغییرات می‌توانند باعث خشکی پوست و احساس خارش شوند، حتی اگر هنوز کشیدگی پوست ناشی از رشد جنین اتفاق نیفتاده باشد.

علت خارش بدن در ماه آخر بارداری چیست؟

در ماه آخر بارداری، خارش پوست معمولا به‌دلیل کشیدگی پوست ناشی از رشد جنین و بزرگ شدن رحم است. همچنین، خشکی پوست و تغییرات هورمونی می‌توانند باعث تشدید خارش شوند. در برخی‌ موارد نیز بیماری کبدی کلستاز بارداری، عامل خارش بدن در ماه‌های آخر حاملگی است.

خارش دست و پا در بارداری به چه دلایلی اتفاق می‌افتد؟

خارش دست و پا در بارداری می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. تغییرات هورمونی، کشیدگی پوست و افزایش جریان خون از شایع‌ترین علل این عارضه هستند. همچنین، اختلالاتی مانند کلستاز بارداری نیز می‌توانند باعث خارش دست و پا شوند. این بیماری نیاز به بررسی فوری پزشک متخصص دارد. اگر عامل ایجاد خارش بدن، خشکی و بیماری‌های پوستی باشد، مراجعه به متخصص پوست برای برطرف کردن علائم توصیه می‌شود.

روش‌های تشخیص خارش بدن در بارداری شامل چه مواردی است؟

پزشک متخصص برای تشخیص خارش بدن در بارداری از روش‌های مختلفی شامل موارد زیر استفاده می‌کند:

روش‌های تشخیص خارش بدن در بارداریمعاینه فیزیکی
آزمایش خون (درصورت احتمال ابتلا به بیماری‌های جدی مانند کلستاز بارداری مورد نیاز است).
آزمایش ادرار

در آزمایش خون برای تشخیص بیماری‌های جدی عامل خارش پوست در بارداری، فاکتورهای مرتبط با عملکرد کبد مورد بررسی قرار می‌گیرند. آزمایش ادرار نیز برای اندازه‌گیری سطح اسیدهای صفراوی استفاده می‌شود. افزایش این اسیدها در ادرار می‌تواند نشان‌دهنده اختلال در عملکرد کبد باشد. هنگام مراجعه به متخصص زنان برای تشخیص خارش بدن در حاملگی، می‌توانید برای یافتن پاسخ سوال تخصص زنان و زایمان چیست نیز از او مشاوره بگیرید. با آگاهی از وظایف پزشک می‌توانید با اطمینان بیش‌تری، روند درمان خود را دنبال کنید.

معاینه فیزیکی پزشک متخصص از روش‌های تشخیص خارش بدن در بارداری
پزشک ابتدا با معاینه فیزیکی، خارش پوست در بارداری و علت آن را بررسی می‌کند.

خارش پوست در بارداری چگونه درمان می‌شود؟

درمان خارش پوست در بارداری با توجه به علت آن متفاوت است. خارش خفیف را معمولا می‌توان با درمان‌های خانگی برطرف کرد. اما درصورت ابتلا به بیماری‌های جدی مانند کلستاز بارداری، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. استفاده از داروی اورسودیول برای کاهش سطح صفرا در خون به کاهش علائم خارش ناشی از کلستاز بارداری کمک می‌کند. روش‌های مختلف درمان خارش بدن در بارداری شامل موارد زیر می‌شوند:

استفاده از داروهای ضدخارش برای درمان خارش پوست در بارداری

استفاده از کرم‌ها و لوسیون‌های ضدخارش موضعی حاوی مواد مرطوب‌کننده می‌تواند در تسکین علائم خارش پوست در بارداری موثر باشد. همچنین، گاهی اوقات کورتیکواستروئیدهای ملایم نیز می‌توانند به درمان خارش پوست در بارداری کمک کنند. این داروها، التهاب و خارش پوست را تسکین می‌دهند. توصیه می‌شود قبل از استفاده از هر دارویی، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

درمان خارش پوست در بارداری با استفاده از مرطوب‌کننده یا کمپرس یخ

استفاده از مرطوب‌کننده‌های بدون‌عطر و ملایم برای حفظ رطوبت پوست و کاهش خارش آن بسیار مفید است. همچنین، کمپرس سرد یا یخ پیچیده‌شده در پارچه تمیز می‌تواند به تسکین موقت خارش کمک کند. اما برای تشخیص علت دقیق خارش و درمان طولانی‌مدت، حتما باید با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.

استفاده از داروهای خوراکی برای درمان خارش بدن در حاملگی

برخی داروهای خوراکی مانند آنتی‌هیستامین‌ می‌توانند برای کاهش خارش بدن در بارداری تجویز شوند. ویتامین K نیز درصورت ابتلا به کلستاز بارداری برای جلوگیری از لخته شدن خون مورد استفاده قرار می‌گیرد. انتخاب و مصرف هرگونه دارویی در دوران بارداری باید تحت نظر پزشک باشد، زیرا برخی داروها ممکن است برای جنین مضر باشند. پزشک با توجه به شدت خارش و علت آن، مناسب‌ترین دارو را تجویز خواهد کرد.

ویتامین K برای جلوگیری از لخته شدن خون در بیماری کلستاز، عامل خارش بدن در بارداری
ویتامین K برای جلوگیری از لخته شدن خون در بیماری کلستاز، عامل خارش بدن در بارداری، توسط پزشک متخصص تجویز می‌شود.

درمان خارش بدن در بارداری با حمام خنک

حمام خنک و کوتاه با استفاده از صابون‌های ملایم می‌تواند به کاهش خارش پوست در بارداری کمک کند. بعد از حمام، استفاده از مرطوب‌کننده‌های بدون‌عطر نیز بسیار مهم است. در نظر داشته باشید که برای درمان‌های طولانی‌مدت خارش بدن در بارداری، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

اجتناب از مواد محرک برای درمان خارش پوست در بارداری

اجتناب از تماس با مواد محرک مثل صابون‌های قوی، عطرها و مواد شیمیایی می‌تواند به کاهش خارش بدن در حاملگی کمک کند. این مواد پوست را خشک و التهاب را تشدید می‌کنند. استفاده از محصولات ملایم و بدون عطر در درمان خارش پوست در بارداری بسیار تاثیرگذار است.
درمان خارش شکم در ماه آخر بارداری با پوشیدن لباس‌های گشاد و نخی و رعایت دستورالعمل‌های پزشک متخصص انجام می‌شود.

آیا می‌توان از خارش پوست در بارداری پیشگیری کرد؟

دراغلب‌موارد، خارش پوست در بارداری، واکنش طبیعی بدن به تغییرات این دوران است. بنابراین، نمی‌توان به‌طورکامل از آن پیشگیری کرد، اما با رعایت راهکارهای زیر می‌توان آن را تسکین داد:

  • از صابون‌های ملایم و بدون عطر برای حمام کردن استفاده کنید.
  • از حمام کردن با آب داغ پرهیز کنید، زیر باعث خشکی پوست می‌شود.
  • در گرمای شدید برای مدت طولانی از خانه بیرون نمانید. گرما، خشکی پوست را تشدید می‌کند.
  • لباس‌های نخی و گشاد بپوشید.
  • بعد از هر بار حمام کردن از مرطوب‌کننده استفاده کنید.
  • اجتناب از محرک‌ها شامل صابون‌های قوی، عطرها و لباس‌های تنگ می‌تواند به کاهش خارش پوست در دوران بارداری کمک کند.

این اقدامات می‌توانند به کاهش احتمال خارش بدن در دوران بارداری کمک کنند.

استفاده از مرطوب‌کننده توسط زن جوان برای پیشگیری از خارش بدن در بارداری
استفاده از مرطوب‌کننده بعد از هر بار حمام کردن به پیشگیری از خارش بدن در حاملگی کمک می‌کند.

برای درمان خارش پوست در بارداری به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

خارش بدن در بارداری می‌تواند به صورت خارش خفیف و موضعی باشد. دراین‌صورت، اغلب می‌توان با درمان خانگی آن را برطرف کرد. اما اگر خارش پوست در بارداری شدید است باید به دکتر زنان مراجعه کنید. خارش شدید و گسترده بدن ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری جدی باشد. متخصص زنان و زایمان با معاینه فیزیکی و تجویز آزمایش خون و ادرار می‌تواند خارش بدن در حاملگی و علل آن را ارزیابی کند. درصورت ابتلا به بیماری‌های جدی عامل خارش بدن در حاملگی، باید به متخصص کبدوگوارش مراجعه کنید. همچنین، اگر علت ایجاد خارش بدن در این دوران، ابتلا به بیماری‌های پوستی باشد، مراجعه به متخصص پوست‌ومو برای درمان توصیه می‌شود.
برای ثبت نوبت متخصص زنان و زایمان یا دیگر تخصص‌های مرتبط با درمان خارش بدن در بارداری، به پلتفرم آنلاین و سلامتی دکتردکتر مراجعه کنید.

منابع:

pregnancybirthbaby.org.au
babycenter.com

سوالات متداول خارش بدن در بارداری

آیا خارش بدن در بارداری خطرناک است؟
خارش شدید بدن در بارداری می‌تواند نشانه‌ای از کلستاز بارداری باشد که خطرناک است و نیاز به بررسی پزشکی دارد. اما این مشکل اغلب طبیعی و به‌شکل خارش خفیف است.
خارش بدن در بارداری از کی شروع می‌شه؟
خارش بدن در بارداری تا کی ادامه دارد؟
آیا عفونت قارچی باعث خارش پوست در بارداری می‌شود؟
چگونه می‌توان خارش پوست در بارداری را کاهش داد؟
دانه‌های قرمز خارش دار در بارداری نشانه چه هستند؟
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهرا منتظری
زهرا هستم، نویسنده‌ای که با یه آگهی استخدام کارآموزی در زمان دانشجویی از دنیای آی‌تی و کارشناس شبکه پرت شدم به دنیای محتوا. اون‌جا بود که استعداد من در نوشتن توسط یه دوست و همکار قدیمی کشف شد. تا به امروز سعی کردم توی حوزه تولید محتوا و SEO چیزهای جدیدی یاد بگیریم و طوری بنویسم که مخاطب بتونه از نگاه و دریچه درستی به موضوع نگاه کنه. بریف‌های کامل و جامع، فتوشاپ، ورد، اکسل، گوگل ایمیج، کنوا، فری‌پیک، شاتراستاک و گاهی کمی چاشنی تخیل درصورت‌نیاز، نیروهای کمکی من برای نوشتن هستن. از نظر من نوشتن هر متن، فرصتی برای یادگیری یه موضوعه جدیده. علی‌الخصوص اگر در حوزه‌های تخصصی مثل پزشکی و سلامت یا حوزه تخصصی خودم باشه. تولید محتوا برای من مثل یک سفره که نیاز به همسفرای درجه یکی مثل شماها داره. در مسیر و برنامه سفرم تابه‌حال با سایت‌های پزشکان و جراحان مختلفی همکاری داشتم. تجربه این مسیر به من یاد داده چطور در حین یاد گرفتن درباره یه موضوع می‌تونم چکیده این دانش و اطلاعات رو در قالب متن به مخاطبان هر مجموعه انتقال بدم. چطور بین اطلاعات پزشکی متناقض و بعضاً نادرستی که توی اینترنت هست، بتونم اطلاعات درستی رو به مخاطب ارائه بدم؛ و در نهایت چطور می‌شه محتوایی تولید کرد که هم به دانش خودم و مخاطبینم اضافه کنه و هم به گوگل و الگوریتم‌هاش نشون بده که مخاطب هدف، اولین اولویت من در تولید محتواست. تلاش و هدف من در ادامه این مسیر، به چالش کشیدن خودم برای نوشتن به سبک‌های مختلف، موضوعات متنوع و تجربه‌های جدیده. تجربه‌هایی از جنس دانش و یادگیری که ارزش به اشتراک گذاشتن با کاربران رو داشته باشه. تجربه‌هایی که باعث تولید متنی بشه که به نیاز مخاطب پاسخ بده و حواسش به گوگل و آپدیت‌های هر لحظه‌ش هم باشه.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*