مزایا و معایب عمل PRK در مقایسه با فواید و خطرات فمتولیزیک (تایید شده توسط پزشک)

عمل PRK جراحی مناسب افرادیست که دیگر از عینک زدن خسته شده‌اند و به‌دنبال روشی کم دردسر برای درمان همیشگی چشم‌هایشان می‌گردند. عمل فمتولیزیک هم یک روش پیشرفته برای جراحی چشم است که در آن به‌جای استفاده از ابزار جراحی فیزیکی، از لیزر برای درمان چشم استفاده می‌کنند. از مزایا عمل PRK کاهش احتمال خشکی چشم و از معایب آن، طولانی بودن زمان بهبود است. این در حالیست که از جمله فواید فمتولیزیک، سرعت بالای بهبودی است اما در طی این جراحی، قرنیه بیمار به‌صورت مستقیم دستکاری می‌شود. توجه به این نکته ضروریست که تشخیص روش مناسب عمل چشم بیمار، برعهده چشم‌پزشک است که آن هم براساس شرایط فیزیکی و بینایی معلوم می‌شود. در این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر قصد داریم تا مزایا و معایب عمل های prk و فمتولیزیک را مورد بررسی قرار دهیم. مطالعه این مطلب، 7 دقیقه طول خواهد کشید.

محتوای پزشکی این مطلب توسط دکتر فاطمه خطاوی، متخصص چشم پزشکی در شهر اصفهان مورد بررسی و تایید قرار گرفته است.

دکتر فاطمه خطاوی

اگر سوالی دارید، می‌توانید در انتهای همین صفحه و در بخش نظرات مطرح کنید تا پزشک پاسخ دهد.

مزایا و معایب عمل های prk

جراحی چشم PRK که در اصطلاح تخصصی به آن کراتکتومی فوتورفرکتیو می‌گویند، روشی جایگزین برای کسانی است که تمایلی به استفاده از لنز و عینک ندارند. عمل PRK در دسته عمل‌‌های جراحی سرپایی انکساری چشم قرار می‌گیرد. از مزایای عمل PRK می‌توانیم به قیمت مناسب و کاهش احتمال خشکی چشم اشاره کنیم. درحالی‌که بهبودی در زمان طولانی‌تر و افزایش تاری دید مقطعی، از معایب آن هستند.

عمل PRK

مزایای عمل PRK

عمل PRK یکی از روش‌های متداول جراحی چشم است و زمانی کاربرد دارد که نمی‌توان از سایر روش‌های جراحی لیزر چشم برای درمان استفاده کرد. بیماران بسیاری به‌دلیل مزایای روش‌های جدید مثل بهبودی در زمان کوتاه‌تر، ترجیح می‌دهند که از درمان‌هایی مانند لیزیک استفاده کنند. هرچند که توصیه می‌شود قبل از انتخاب روش صحیح، در مورد آن با پزشک صحبت و تحقیق کرده باشید.

در ادامه به بررسی مزایای جراحی PRK به‌عنوان یک انتخاب ایده‌آل برای درمان انواع مشکلات چشمی همچون تاری دید می‌پردازیم.

بهترین گزینه برای افراد با قرنیه نازک

برخی اوقات مانند زمانی که بیمار قرنیه نازک دارد، نمی‌توان از سایر عمل‌های لیزر چشم مثل اسمایل و لیزیک استفاده کرد. در چنین شرایطی تنها گزینه جراحی موجود عمل پی آر کی است. این روش درمانی می‌تواند در بهترین حالت عیوب انکساری چشم را درمان کند. این در حالیست که عمل (SMILE)، قادر به درمان دوربینی نخواهد بود.

مناسب برای بیماران شاغل در ورزش‌های فیزیکی

دیگر مزیت عمل PRK این است که فرد به یک فعالیت برخوردی در روتین زندگی خود مشغول است و چشم پزشک تشخیص داده که باید حتما چشم‌هایش را عمل کند. با توجه به این که روش پی آر کی برشی در قرنیه ایجاد نمی‌کند، آسیب ساختاری کمتری در این ناحیه از چشم ایجاد خواهد کرد و در نتیجه، تغییر خاصی در زندگی او به وجود نمی‌آید.

جراحی ایمن‌تر به دلیل تماس کمتر با چشم

تمامی روش‌های جراحی چشم به ابزارهایی برای تماس با چشم حین عمل نیاز دارند و همین ممکن است باعث ایجاد مشکل برای چشم شود. اما روش دیگری با نام (TransPRK) وجود دارد که همان فرآیند متداول پی آر کی را دنبال می‌کند اما به‌دلیل استفاده از لیزر (SCWIND AMARIS 750)، تماس کمتری با چشم دارد. همین ویژگی باعث می‌شود که PRK یک روش جراحی ایمن‌تر و ملایم‌تر محسوب ‌شود.

قیمت مناسب

ارزان‌تر بودن از دیگر مزایای عمل PRK محسوب می‌شود. البته مقرون‌به‌صرفه بودن این روش دلیلی بر کیفیت پایین آن نیست زیرا اگرچه زمان بهبودی در آن طولانی است، اما در نهایت از لحاظ کیفی با دو روش اسمایل و لیزیک برابری می‌کند.

کاهش احتمال خشکی و عفونت چشم

مزایای عمل PRK به دو مورد قبل ختم نمی‌شوند، زیرا بیمار نسبت به برخی از روش‌های درمانی مشابه، با خطر خشکی و البته عفونت کمتری در این ناحیه مواجه می‌شود. علت این مسئله «کمتر تهاجمی بودن» عمل پی آر کی است.

مزایای عمل PRK

معایب عمل PRK

نتیجه جراحی پی آر کی برای بیماران مختلف متفاوت است، به این شکل که 80 درصد از بیماران حدود 1 ماه پس از جراحی، شاهد بهبودی در وضعیت خود هستند. درحالی‌که 95 درصد از افراد با گذشت 3 ماه از جراحی بهبودی چشم‌گیری را در وضعیت بینایی خود مشاهده می‌کنند.

البته هر روش درمانی در کنار مزایایی که دارد، معایبی نیز به همراه خواهد داشت. این حالت در مورد روش پی آر کی هم صادق است. بنابراین اگرچه جراحی لیزر چشم PRK از میزان موفقیت بالایی برخوردار است اما در نهایت، خطرات و عوارضی را در پی دارد که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

بهبودی در زمان طولانی‌تر

یکی از شایع‌ترین نقاط ضعف و معایب جراحی PRK، طولانی بودن زمان بهبودی به نسبت دیگر روش‌های مشابه است. در واقع، در این روش لایه بیرونی قرنیه نیاز دارد تا خود را بعد از عمل بازسازی کند که باعث افزایش زمان بهبودی خواهد شد.

نیاز به جراحی دوباره برای برخی افراد

نیاز به جراحی مجدد چشم را ممکن است در روش‌های جراحی دیگر مشاهده کنیم؛ به‌هرحال اگرچه عمل پی آر کی بسیار دقیق عمل می‌کند، ولی ممکن است در بعضی از بیماران نتایج مناسب مشاهده نشود. بنابراین برخی از افراد ممکن است پاسخ مناسبی از عمل پی آر کی دریافت نکنند و مجبور به انجام جراحی دوباره با یک روش دیگر باشند.

افزایش تاری دید

از دیگر معایب عمل PRK می‌توانیم به افزایش زمان تاری دید و حساسیت به نور در بعضی از بیماران اشاره کنیم. البته این عوارض شایع نیستند، اما به‌ویژه در افرادی که مجبور به استفاده از لنز تماسی بانداژ پس از جراحی هستند، به دفعات مشاهده می‌شود.

در صورتی‌که برای انجام عمل پی آر کی با تردید روبه‌رو هستید، می‌توانید بدون خروج از منزل، به بهترین پزشکان متخصص در کشور دسترسی داشته باشید. به این منظور می‌توانید از خدمات دکتردکتر به عنوان بهترین سامانه رزرو نوبت دکتر آنلاین استفاده کنید.

مزایا و معایب عمل فمتولیزیک

فمتولیزیک به یک روش پیشرفته در جراحی چشم است که پزشکان در آن به‌جای استفاده از ابزار جراحی فیزیکی، از لیزر برای جراحی استفاده می‌کنند. این روش برخلاف عمل جراحی سنتی لیزیک، بدون تماس فیزیکی با چشم انجام می‌شود.

مزایای عمل فمتولیزیک

از مزایای عمل فمتولیزیک می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • با استفاده از عمل فمتولیزیک، خطر خطای انسانی به حداقل می‌رسد.
  • از آن‌جایی که هیچ ابزار فیزیکی در روش فمتولیزیک استفاده نمی‌شود، احتمال عفونت چشم در آن کاهش پیدا می‌کند.
  • در روش فمتولیزیک، شاهد شکل و ضخامت یکنواخت قرنیه خواهیم بود.
  • فشار کمتری به چشم وارد می‌شود.
  • زمان بهبودی در عمل فمتولیزیک کمتر از بعضی از درمان‌های مشابه است.

عمل فمتولیزیک

معایب عمل فمتولیزیک

تصحیح بینایی با روش فمتولیزیک در کنار مزایایی که دارد، نقاط ضعفی هم دارد که باعث می‌شود این روش برای همه مناسب نباشد. به همین دلیل بررسی معایب جراحی فمتولیزیک ضروری است:

آسیب لیزر فمتو روی فلپ چشم

بیشترین عوارض لیزر فمتو مرتبط با ناحیه‌ای از چشم به نام «فلپ» است. فلپ لایه‌ای از چشم و بخشی از بافت اصلی قرنیه است که برای لیزر کردن قرنیه کنار زده می‌شود. در جدول زیر، به مشکلات لیزر فمتو در فلپ اشاره می‌کنیم:

مشکلات لیزر فمتو در فلپ
چروک شدن فلپ به سمت بالا و ایجاد اختلال در دید
جابه‌جایی فلپ
گیر افتادن اجسام خارجی در فلپ
ضعیف‌تر شدن قرنیه به دلیل آسیب ناحیه‌ای به فلپ
خشکی چشم در جراحی‌های چشم

مقایسه مزایا و معایب PRK و فمتولیزیک

در ادامه قصد داریم به‌صورت تخصصی مزایا و معایب PRK و فمتولیزیک را در قالب موارد زیر با هم مقایسه کنیم تا بتوانید بهترین روش را برای عمل چشم خود انتخاب کنید.

  • روش فمتولیزیک به‌دلیل استفاده از دو دستگاه لیزر، طولانی‌تر از روش PRK است.
  • در این روش همچنین به‌دلیل انجام لیزر در ناحیه زیر قرنیه، بافت بیشتری از قرنیه را دستکاری می‌کند.
  • در روش فمتولیزیک برشی در بافت اصلی قرنیه داده می‌شود که به‌دلیل عدم دستکاری لایه‌های فوقانی این قسمت چشم، بیمار با دوران نقاهت کوتاه‌تری مواجه است. از طرف دیگر، علائمی مانند سوزش، آبریزش و احساس جسم خارجی در چشم، در روزهای نخستین بعد از عمل بر خلاف روش پی آر کی کمتر است.
  • در روش PRK برای ترمیم بخشی از بافت چشم، به حداقل 3 ماه زمان نیاز است. از طرفی، عوارض ناشی از این عمل گاهی باعث تاری دید مختصر می‌شوند که البته موقتی است.
  • عمل فمتولیزیک در بیماران آستیگمات و با نمره بالاتر که ضخامت قرنیه مناسب دارند پیشنهاد می‌شود. در مقابل، عمل فمتولیزیک برای کسانی که دوست دارند زودتر دوران بهبودی را طی کرده و به فعالیت‌های روزمره خود برگردند، مناسب‌تر است.
  • بهبودی در روش پی آر کی بیشتر است، اما از آن‌جایی که لیزر به صورت مستقیم بر بستر استرما یعنی همان بافت اصلی قرنیه تابیده می‌شود، هیچ برشی در قرنیه ایجاد نخواهد شد.
  • پیشنهاد می‌شود افرادی که شماره چشم کمتری دارند، از عمل PRK استفاده کنند.

مزایای عمل فمتولیزیک

مزایا و معایب عمل های prk و فمتولیزیک؛ کدام روش مناسب است؟

از مزایای عمل PRK می‌توانیم به دقت بالاتر، مقرون‌به‌صرفه بودن و مناسب بودن برای افراد با نمره چشم پایین و قرنیه نازک اشاره کنیم. معایب عمل PRK هم نیاز به به مدت زمان بهبودی بیشتر و احتمال تاری دید مقطعی، طی 3 ماهه اول است. مزایای عمل فمتولیزیک نیز شامل دوران نقاهت کوتاه‌تر، سوزش، آبریزش و احساس وجود یک جشم خارجی کمتر به نسبت روش پی آر کی است. مهم‌ترین مورد در لیست معایب عمل فمتولیزیک هم دستکاری قرنیه به‌دلیل استفاده از دو دستگاه لیزر است. این روش بیشتر برای افراد با نمره چشم بالا و آستیگمات به شرط ضخامت قرنیه مناسب پیشنهاد می‌شود. در نهایت این که چه روشی مناسب‌تر است، بسته به وضعیت چشمانتان و البته تشخیص چشم پزشک و سبک زندگیتان دارد.

منابع:

envisioneye

nvisioncenters

drholzman

laservisiondelaware

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر