بررسی کامل انواع مدل‌های ریزش مو

همه ما در طول زندگی با پدیده ریزش مو مواجه هستیم اما گاهی این ریزش مو فراتر از میزان طبیعی آن است. در این مطلب از مجله اینترنتی دکتردکتر به معرفی انواع مختلف ریزش مو و علت‌های آن پرداخته‌ایم.

در نوشته بررسی انواع مدل‌های ریزش مو می‌خوانید:


ریزش موی آره آتا (Areata Alopecia)

آلوپسی آره آتا  از دست دادن مو به شکل طاسی در ناحیه‌ای از سر با منشاء اتوایمیون است. این بیماری در 2 درصد از جمعیت دیده می‌شود که شیوع آن در زنان و مردان یکسان است. این حالت ممکن است در هر فردی با هر سنی بروز کند، اما بیشتر در کودکان و بزرگسالان جوان دیده می‌شود.

آلوپسی آره آتا یک بیماری خود ایمنی است  که گاهی با سایر بیماری‌های اتوایمیون مانند: آنمی پرنیشیوز و بیماری‌های اتوایمیون تیروئید همراهی  دارد. در ایجاد این بیماری عوامل ارثی و محیطی نقش دارند.

تظاهرات بالینی آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا معمولا به شکل ناحیه‌ای گرد یا بیضی از ریزش مو تظاهر پیدا می‌کند که به آن patchy alopecia areata می‌گویند و شایع‌ترین شکل بیماری است.

ریزش مو در هر ناحیه‌ای از بدن ممکن است ایجاد شود، ولی معمولاً از سر شروع می‌شود. گاهی تمام موهای سر ریزش پیدا می‌کند که به آن alopecia totalis می‌گویند. ریزش تمام موهای بدن alopecia universalis نامیده می‌شود.

گاهی نواری از قسمت‌های مختلف سر ریزش پیدا می‌کند که به آن ophiasis گفته می‌شود.

در موارد نادری موهای جلوی سر ریزش پیدا می‌کند و موهای پشت سر باقی می‌ماند و الگویی شبیه ریزش موی آندروژنیک ایجاد می‌شود که به آن sisaipho می‌گویند.

شکل منتشر آلوپسی آره آتا (diffuse alopecia areata) با کم پشت شدن منتشر موهای سر تظاهر پیدا می‌کند.

علاوه بر فولیکول‌های مو، ناخن‌ها نیز ممکن است درگیر شوند. شایع‌ترین علامت فرورفتگی در سطح ناخن است، ولی گاهی سطح ناخن شبیه سمباده می‌شود که به آن trachyonychia می‌گویند.

اگر آلوپسی آره آتا از کودکی شروع شود، همراه با آن گرفتاری ناخن وجود داشته باشد، همراه با آتوپی باشد و نوع شدید بیماری باشد پیش آگهی آن بدتر و احتمال درمان آن کمتر است.

ریزش موی تلوژن (telogen effluvium)

نوع دیگر ریزش مو از دست دادن مو به فرم پراکنده (telogen effluvium) است. ریزش موی تلوژن معمولاً دو تا چهار ماه پس از عواملی نظیر استرس، استفاده از داروها و اختلال غدد آندوکرین بروز می‌کند. در این نوع از ریزش، موها به صورت زودرس وارد فاز تلوژن (مرحله استراحت در چرخه رشد مو) می‌شوند. بنابراین درصد موهای تلوژن بیش از ۱۵ درصد است. در این نوع از ریزش مو، موها به طور منتشر کم پشت می‌شوند.

ریزش موی تلوژن معمولا ۳ تا ۴ ماه پس از عامل ایجاد کننده پدیدار می‌شود و برگشت‌پذیر است.

علت ریزش موی تلوژن چیست؟

 برخی از علل ریزش موی تلوژن عبارتند از:

  • ریزش موی نوزادی و پس از زایمان که به صورت فیزیولوژیک رخ می‌دهند.
  • پس از تب بالا مثل مالاریا
  • عفونت شدید
  • بیماری مزمن شدید مثل: لوپوس و ایدز
  • استرس روانی طولانی و شدید
  • بعد از جراحی
  • خونریزی و کمبود آهن
  • هایپرتیروئیدی و هایپوتیروئیدی
  • سوء تغذیه یا رژیم غذایی سخت

مصرف چه داروهایی سبب ریزش موی تلوژن می‌شوند؟

  • ایزوترتینوئین
  • داروهای ضد انعقاد مانند هپارین و وارفارین
  • داروهای ضد تیروئید مثل: متی مازول و پروپیل تیواوراسیل
  • داروهای ضد صرع مانند: والپروات سدیم، فنی توئین و کاربامازپین
  • پروپرانولول
  • فلزات سنگین

در طی بارداری فاز آناژن طولانی می‌شود و ریزش مو کاهش می‌یابد. پس از زایمان این اثر از بین می‌رود و درصد موهای تلوژن افزایش می‌یابد. در واقع نیازی برای جلوگیری از ریزش مو نیست.

اگر علت ریزش موی شما نا مشخص باشد باید آزمایشاتی مانند: آزمایش تیروئید، هماتوکریت، فریتین و ESR انجام دهید.

ریزش موی آندروژنیک (Androgenic Alopecia)

آلوپسی آندروژنیک از دست دادن مو، ناشی از افزایش فعالیت آندروژن‌ها است که رایج‌ترین شکل ریزش مو به حساب می‌آید. ریزش موی آندروژنیک ممکن است پس از بلوغ در هر دو جنس روی دهد. آندروژن‌ها در میان هورمون‌هایی که مکانیـسم تنظیـم بیولوژیکی سیکل مو را تعدیل می‌کنند، غالب هستند. در این میان تستوسترون مهم‌ترین نقش را بر عهده دارد. تقریبا تمام افراد سطوحی از ریزش موی آندروژنیک را دارند.

از دست دادن مو معمولا در سنین 12 تا 40  سال آغاز می‌شود و عموما به آن توجه کافی نمی‌شود. از دست دادن مو به طور واضح و قابل توجه تقریبا در نیمی از اشخاص بالای 50 سال مشاهده می‌شود.

عوامل متعددی مانند روند سیکل ماهانه، مصرف داروها، سابقه فامیلی، کم خونی و بارداری ممکن است موجب ریزش مو شوند

آلوپسی آندروژنیک در افرادی که زمینه ژنتیکی آن را دارند ایجاد می‌شود. در آقایان مبتلا، معمولا هیچ اختلال هورمونی وجود نداشته و ریزش مو در اثر افزایش فعالیت آنزیم ۵- آلفا ردوکتاز و نیز کاهش حساسیت گیرنده‌های دهیدروتستوسترون (متابولیت فعال تستوسترون که در اثر عمل آنزیم ۵- آلفا ردوکتاز روی تستوسترون ایجاد می‌شود) روی می‌دهد.

باید دانست که بیشتر خانم‌های مبتلا نیز هیچ‌گونه اختلال آندوکرینی نداشته اما در بیمارانی که اختلال قاعدگی و یا آکنه‌های شدید دارند بررسی هورمونی لازم است.

نتیجه روند ریزش مو در هر دو جنس یکسان بوده و با کاهش مدت فاز آناژن، سیکل رشد مو کوتاه و فولیکول‌های مو در محل‌های مبتلا موهای کرکی ایجاد می‌کند. اما طرح ریزش مو در آقایان و خانم‌ها متفاوت است، در آقایان ریزش مو به صورت پس‌روی خط رویش مو از ناحیه فرونتوپریتال و به صورت دو طرفه شروع و به تدریج کم پشتی از ناحیه ورتکس نیز اضافه می‌شود، اما در خانم‌ها کم شدن منتشر نواحی فرونتال و پاریتال همراه با باقی ماندن خط رویش موی فرونتال شایع‌ترین الگوی ریزش موی آندروژنیک است.

در خانم‌ها اغلب ریزش مو در ناحیه فرونتال شدیدتر از ناحیه پاریتال است و الگویی شبیه درخت کاج را ایجاد می‌کند.

ریزش موی آناژن (anagen effluvium)

شیمی درمانی، رادیوتراپی یا مسمومیت با تالیوم با آسیب سلول‌های ماتریکس موجب ریزش موها می‌شود که به آن آناژن افلوویوم می‌گویند. این نوع ریزش مو شدید ولی برگشت‌پذیر است.

ریزش موی تریکوتیلومانیا (trichotillomania)

تریکوتیلومانیا به دلیل کندن موها توسط بیمار ایجاد می‌شود و در کودکان نسبت به بزرگسالان و خانم‌ها نسبت به آقایان شایع‌تر است. این بیماری معمولاً در ابتدای کودکی و نوجوانی شروع می‌شود.

تظاهر آن معمولا در ناحیه اسکالپ و گاهی در ناحیه ابروها و مژه‌ها دیده می‌شود. ناحیه درگیر شکل عجیب و حاشیه نامنظم و موهایی با اندازه‌های مختلف دارد. برای درمان ریزش موی تریکوتیلومانیا از رفتار درمانی یا دارو درمانی استفاده می‌شود.


تریکوتیلومانیا جز بیماری‌های روانپزشکی و در گروه اختلالات کنترل تکانه قرار می‌گیرد.


انجمن روانپزشکی آمریکا
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
10 نظرات
  1. مسلم می گوید

    باسلام و عرض ادب
    من 37ساله هستم و چند سالی هست ریزش مو به صورت دایره های کوچیک و خیلی شدید پشت سر و اطراف دارم دکتر هم رفتم قرص و امپول تزریقی توی سر هم داشتم که متاسفانه مشکلم حل نشده
    اگه میشه راهنمایم کنید

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام‌دوست عزیز
      با وجود درمان هیچ رویش مویی صورت نگرفته یا اینکه مجدد در نواحی دیگر ریزش بروز میکند؟

  2. حسن می گوید

    سلام من به مدت یک ماه استروئید مصرف کردم و میدونستم ریزش مو میاره،اما بعد از قطع مصرفش بازم موهام میریزه،سطح Dht خونم ۹۲۰ بود و سطح تستسترون ۳،۵، از طرفی هم موهام همه جاش انگار یکسان نریخته پشت سرم دو تیکه بیشتر ریخته بالا سرمم یک تیکه میتونه ریزش سکه ایی باشه؟

  3. سمیرا می گوید

    سلام من ۳۰ سالمه موهای پرپشتی داشتم هشت ساله ریزش مو دارم سال اول یشبه نصف موهام ریخت ازون به بعدم ریزشش ادامه داشت ولی خیلی کمتر بود تا امسال که دوباره ریزش شدیدش شروع شده و حجم موهام یک چهارم موهای ۲۲ سالگیم شده قبلا که دکتر رفتم آزمایش هورمون مردونه و کم خونی دادم نرمال بود پارسال آزمایش ویتامین d و خون دادم نرمال بود پریودم منظمه ،بابام طاسی داره ممکنه ریزش موهام ارثی باشه؟درمانی داره؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      باید مجدد ازمایش هورمونی بدین

    2. Mohammad می گوید

      خانما که طاسی ارثی نمیگیرن :/

  4. احمد می گوید

    سلام خسته نباشید من ۲۹ سالمه حدودا ۶ ساله ریزش مو تقریبا شدید دارم و به طور پراکنده س از تمام نقاط سرم میریزه،۱ ساله فهمیدم که بخاطر استرس و اضطرابیه که دارم میخواستم بدونم اگه استرس و اضطرابم کنترل بشه اون موهایی که ریخته شده احتمال داره دوباره رشد کنن؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر اضطراب کنترل شه و دارو برای رشد مجدد مصرف کنین بله

  5. وحید می گوید

    سلام خسته نباشین ببخشید من موهای جلو سرم یه مدت خیلی میریخت الان خیلی کم شده ولی موهام کم پشت شده ایا راهکاری هست برای برگشت و پرپشت شدن موها
    خیلی ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      شما ریزش موتون احتمالا الگوی مردانه داره، بله با دارو میشه کنترلش کرد یا تا حدودی رویش ایجاد کرد

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.