برای اطلاع از پاسخ این سوال که تخصص جراحی عمومی چیست و دکتر جراحی کیست، باید وظایف جراح عمومی را بررسی کنید. از مهمترین این وظایف، میتوان به مراقبتهای بعد از عمل، مراقبتهای پیش از جراحی، درمان درد پس از جراحی و پیشگیری از عوارض بیماری اشاره کرد. متخصص جراحی عمومی، با دادن آگاهی از ریسکها و عوارض جراحی به بیمار، به او کمک میکند. بههمینخاطر، انتخاب جراح عمومی، میتواند تاثیر قابلتوجهی بر فرایند عمل جراحی داشته باشد.
بهترین دکتر جراح عمومی با استفاده از بهروزترین تکنولوژیهای جراحی مانند جراحی رباتیک، اخلاق پزشکی در جراحی و مشاورههای ژنتیکی قبل از جراحی، روند جراحی را بهخوبی مدیریت میکند. دکتر جراح عمومی، انواع جراحی معده و روده، جراحی کیسه صفرا، جراحی سرطان، عمل جراحی طحال، جراحی پیوند اعضا و جراحیهای اورژانسی را انجام میدهد. این متخصص، برای کنترل خطرات و عوارض جراحی، مانند کنترل عفونت در جراحی، از تخصص کافی برخوردار است. با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که تنها 6 دقیقه به زمان نیاز دارد، میتوانید به سوال بهترین جراح عمومی کیست پاسخ دهید.
اگر سوالی درباره تخصص جراحی عمومی و انواع جراحی دارید، آن را در قسمت نظرات بنویسید. پزشک به آن پاسخ خواهد داد.
تخصص جراحی عمومی چیست؟
تخصص جراحی عمومی، شاخهای از پزشکیست که به تشخیص و درمان بیماریها، آسیبها و اختلالات مختلف بدن از طریق تکنیکهای جراحی میپردازد. این تخصص، آموزشهای لازم مربوط به دستگاه گوارش، شکم، سینه، پوست، بافتهای نرم و سیستم غدد درونریز را پشت سر گذاشته است. همچنین، دانش گستردهای از آناتومی بدن انسان، فیزیولوژی و تکنیکهای جراحی دارد.
دکتر جراحی عمومی کیست؟
دکتر جراح عمومی، در انجام انواع جراحیها تخصص دارد. این متخصص، برای تشخیص، مدیریت و درمان جراحی طیف وسیعی از بیماریها و آسیبهای فیزیکی آموزش دیده است. دکتر جراحی، همه جنبههای جراحی همچون آمادهسازی بیمار برای جراحی، انجام جراحی، مراقبتهای بعد از عمل، کنترل عوارض و نظارت بر بهبودی را مدیریت میکند. این متخصص، پس از اتمام دوره پزشکی عمومی و تخصصی جراحی، با استفاده از انواع تکنیکهای جراحی، باعث بهبود کیفیت زندگی بیماران میشود.
تخصص جراح عمومی چه فوقتخصصها و فلوشیپهایی دارد؟
تخصص جراحی عمومی، دارای شاخههای متعددیست که هرکدام بر جنبههای خاصی تمرکز میکنند. دکتر جراحی عمومی، برای ادامه مطالعات خود، میتواند در هریک از این شاخهها دانش و تجربه خود را گسترش دهد. این دورههای فوقتخصص و فلوشیپ، به جراح عمومی امکان میدهد تا در زمینههای خاصتر و پیچیدهتری، مهارت بیشتری کسب کند و به بیماران خود مراقبتهای تخصصیتری ارائه دهد. در ادامه، به معرفی مهمترین فوقتخصصها و فلوشیپهای تخصص جراحی عمومی پرداختهایم:
جراحی تروما و مراقبتهای ویژه
فوقتخصص جراحی تروما و مراقبتهای ویژه، بیماران دچار آسیبهای حاد و شرایط بحرانی را مدیریت میکند. این فوقتخصص، در ارائه مراقبتهای فوری و جراحیهای اورژانسی ناشی از آسیبهای تروماتیک و حوادث ناگهانی مانند تصادفات رانندگی، سقوط و سایر وضعیتهای اورژانسی مهارت دارد. همچنین فوقتخصص جراحی تروما و مراقبتهای ویژه، مدیریت شوک و مراقبتهای اصولی از بیماران بسیار بدحال را انجام میدهد.
انکولوژی جراحی
فوقتخصص انکولوژی جراحی، بر درمان انواع سرطانها تمرکز دارد. این فوقتخصص، انواع جراحی برای جلوگیری از گسترش سرطان مانند برداشتن تومورها را انجام میدهد. این متخصص، علاوهبر مهارتهای جراحی، دانش وسیعی در زمینه بیولوژی سرطان، روشهای درمانی مانند شیمیدرمانی و پرتودرمانی و تکنیکهای بازسازی بافتها دارد. فوقتخصص انکولوژی جراحی، با انکولوژیستها، رادیولوژیستها و سایر متخصصان برای مراقبت از بیماران سرطانی همکاری میکند.
جراحی عروق
فوقتخصص جراحی عروق، برای درمان بیماریهای شبکه رگها و سیاهرگها از تخصص کافی برخوردار است. این فوقتخصص، در انجام انواع جراحیها مانند جراحیهای بایپس، روشهای اندواسکولار، ترمیم آنوریسم و درمان رگهای واریسی مهارت دارد. فوقتخصص جراحی عروق، علاوهبر تکنیکهای جراحی باز، از تکنیکهای مبتنی بر کاتتر با حداقل تهاجم برای درمان بیماریها استفاده میکند.
جراحی کولورکتال
فوقتخصص جراحی کولورکتال، بیماریهای کولون، رکتوم و مقعد را مدیریت میکند. این فوقتخصص، انجام جراحیهای سرطان کولورکتال، جراحی بیماری کولون، کولیت اولسراتیو، مشکلات مقعدی مانند فیستول و هموروئید را برعهده دارد. فوقتخصص جراحی کالورکتال، علاوهبر مهارتهای جراحی پیشرفته و تهاجمی، گاهی، جراحیهای خود را به روش تکنیک جراحی باز و کمتهاجمی مانند لاپاراسکوپی هم انجام میدهد.
جراحی غدد درونریز
فوقتخصص جراحی غدد درونریز، اختلالات غدد درونریز مانند تیروئید، پاراتیروئید و غدد فوقکلیوی را مدیریت میکند. از شایعترین این اختلالات، میتوان به گرههای تیروئید، هیپرپاراتیروئیدیسم و تومورهای آدرنال هم اشاره کرد. فوقتخصص جراحی غدد درونریز، با تکنیکهای جراحی تیروئیدکتومی، پاراتیروئیدکتومی و آدرنالکتومی، به درمان این بیماریها میپردازد. این جراح، از تکنیکهای پیشرفته و کمتهاجمی، برای انجام جراحیهای دقیق و با حداقل آسیب به بافتهای مجاور استفاده میکند.
جراحی لاپاراسکوپی
فوقتخصص جراحی لاپاراسکوپی، با ایجاد برشهای کوچک به کمک ابزار و دوربینهای مخصوص، جراحی را انجام میدهد. جراحی لاپاراسکوپی، نوعی جراحی کمتهاجمیست که با حداقل درد و اسکار نسبت به جراحی باز همراه است. جراح لاپاراسکوپی، با ایجاد برشهای کوچک به جای برشهای بزرگ، منجر به کاهش درد پس از جراحی، کاهش عوارض و تسریع بهبود بیماران میشود. فوقتخصص جراحی لاپاراسکوپی، با این روش جراحی، انواع بیماریها مانند بیماری کیسه صفرا، آپاندیس و فتق را درمان میکند.
جراحی پیوند
فوقتخصص جراحی پیوند، در پیوند اعضایی همچون کلیه، کبد، لوزالمعده و گاهی روده مهارت دارد. این فوقتخصص، مراقبتهای پیش از پیوند، برداشتن اندام فرد اهداکننده، انجام جراحی پیوند و مراقبتهای پس از پیوند را مدیریت میکند. فوقتخصص جراحی پیوند، برای انجام جراحی پیوند، با یک تیم چندتخصصی همچون نفرولوژیستها، متخصصان کبد و آسیبشناسان در تعامل است.
جراحی سینه
فوقتخصص جراحی سینه، بر درمان بیماریهای سینه، بهویژه سرطان سینه تمرکز دارد. این فوقتخصص، برای درمان سرطان سینه، انواع جراحیهای ماستکتومی، لومپکتومی، جراحیهای بازسازی سینه پس از سرطان و درمان مشکلات خوشخیم سینه مانند فیبروآدنوما و کیستها را انجام میدهد. فوقتخصص جراحی سینه، انواع جراحی پزشکی و زیبایی دیگر مانند بازسازی با ایمپلنت، جراحی انکوپلاستیک و جراحی زیربغل برای برداشتن غدد لنفاوی را مدیریت میکند.
جراحی قلب
فوقتخصص جراحی قلب، به مدیریت بیماری اندامهای واقع در قفسه سینه مانند بیماریهای قلب، ریه و مری میپردازد. از مهمترین جراحیهای این فوقتخصص، میتوان به پیوند بایپس عروق کرونر، ترمیم یا تعویض دریچه قلب، برداشتن ریهها، جراحیهای مادرزادی قلب و جراحیهای آنوریسم آئورت اشاره کرد. فوقتخصص جراحی قلب، با استفاده از تکنیکهای پیشرفته و تجهیزات تخصصی، به ارائه درمانهای دقیق و کارآمد برای بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی میپردازد.
جراحی کودکان
فوقتخصص جراحی کودکان، درمان جراحی در نوزادان، کودکان و نوجوانان را انجام میدهد. این فوقتخصص، برای اصلاح ناهنجاریهای مادرزادی، برداشتن تومورهای کودکان، جراحیهای اورژانسی مانند آپاندیسیت و بیماریهای عفونی آموزشهای لازم را دیده است. فوقتخصص جراحی کودکان برای مدیریت نیازهای منحصربهفرد فیزیولوژیکی و روانی اطفال و بدن در حال رشد آنها، تخصص کافی دارد.
برای درمان چه بیماریها و مشکلاتی به جراح عمومی مراجعه کنیم؟
دکتر جراح عمومی، برای درمان طیف وسیعی از بیماریها، از روش جراحی استفاده میکند. این بیماریها شامل آپاندیسیت، سنگهای صفراوی، تومورهای خوشخیم و بدخیم سینه، هموروئید، سرطان کولون و رکتوم میشوند. جراح عمومی در درمان آسیبهای تروماتیک، برداشتن تودهها و کیستها و انجام جراحیهای اورژانسی مانند پارگیهای داخلی و انسداد روده تخصص دارد. در ادامه، شایعترین بیماریهای قابلدرمان با مداخله جراحی را معرفی کردهایم:
آپاندیسیت
بیماری آپاندیسیت، با التهاب آپاندیس، کیسه کوچک لولهای شکل متصل به روده بزرگ، ظاهر میشود. این بیماری که اغلب با درد ناگهانی و شدید شکمی، تب، تهوع و استفراغ همراه است، به جراحی اورژانسی نیاز دارد. دکتر جراح عمومی، طی جراحی آپاندکتومی، آپاندیس را از بدن خارج میکند. اگر آپاندیسیت درمان نشود، موجب ترکیدن آپاندیس و پخش عفونت در حفره شکمی (پریتونیت) میشود که یک وضعیت اورژانسی و خطرناک است.
بیماری کیسه صفرا
شایعترین بیماریهای کیسه صفرا، سنگ کیسه صفرا، التهاب کیسه صفرا (کوله سیستیت)، پلیپهای کیسه صفرا و سرطان کیسه صفرا هستند. صفرا اندام کوچکیست که زیر کبد واقع شده و مایع گوارشی تولیدشده توسط کبد را ذخیره میکند. متخصص جراح عمومی، برای درمان بیماریهای صفرا، طی جراحی کولهسیستکتومی، کیسه صفرا را از زیر کبد برمیدارد. این متخصص، جراحی برداشتن صفرا را طی جراحی لاپاراسکوپی یا جراحی باز انجام میدهد.
انسداد روده
در بیماری انسداد روده، جریان طبیعی محتویات روده، بهصورت جزئی یا کامل مسدود میشود. این انسداد ممکن است ناشی از چسبندگیهای شکمی، تومورها، فتقها یا پیچخوردگی روده رخ دهد. انسداد روده روده بزرگ یا کوچک را درگیر میکند و برای جلوگیری از عوارض، به مراقبتهای فوری پزشکی نیاز دارد. متخصص جراحی عمومی، با برداشتن روده یا سایر مداخلات جراحی به رفع انسداد کمک میکند.
رفلاکس معده
در بیماری رفلاکس معده، اسید معده با برگشتن به مری، باعث تحریک و التهاب میشود. این اختلال با علائم سوزش قفسه سینه، ترشکردن، درد شکمی، سرفه مزمن و مشکلات بلع همراه است. عوامل تشدیدکننده رفلاکس معده، مصرف غذاهای چرب، تند، نوشیدنیهای گازدار، الکل و استعمال دخانیات هستند. اگر رفلاکس معده، بهدرستی مدیریت نشود، عوارض جدی به دنبال خواهد داشت. دکتر جراح عمومی، با جراحی به روش فوندوپلیکاسیون این شرایط را کنترل میکند. بهاینصورت که بالای معده را با هدف تقویت دریچه معده، به دور قسمت پایینی مری میپیچد.
سرطان سینه
دکتر جراحی عمومی، پس از تشخیص تومورهای بدخیم در سینه، با انواع روشهای جراحی، بیماری سرطان سینه را مدیریت میکند. جراح عمومی، برای تشخیص سرطان سینه، معاینات بالینی و تکنیکهای تشخیصی ماموگرافی، اولتراسونوگرافی و بیوپسی را بهکار میگیرد. این متخصص، با توجه به شرایط بیماری، جراحیهای لامپکتومی، ماستکتومی، جراحی زیر بغل و بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان را انجام میدهد.
سرطان کولورکتال
سرطان کولورکتال، از شایعترین سرطانها است که از روده بزرگ یا رکتوم شروع میشود. این بیماری با علائمی مانند تغییر در عادات رودهای، خونریزی مقعدی، درد شکمی، کاهش وزن بیدلیل و خستگی مفرط همراه است. متخصص جراح عمومی، با مداخلات جراحی به روشهای کولکتومی یا پروکتکتومی، این بیماری را درمان میکند. طی این جراحیها، قسمتی از رکتوم یا همه آن برداشته میشود.
بیماری التهاب روده
بیماری التهابی روده، شامل گروهی از بیماریهای مزمن التهابی دستگاه گوارش است. مهمترین این بیماریها، بیماری کرون و کولیتاولسراتیو هستند که باعث التهاب و زخم در دستگاه گوارش میشوند. این بیماریها، علائم مشترکی همچون اسهال مزمن، درد شکمی، خستگی، کاهش وزن و خونریزی مقعدی دارند. دکتر جراح عمومی، با روشهای برداشتن روده و پروکتوکولکتومی برای درمان این بیماریها، مداخله میکند.
اختلالات تیروئید
در اختلالات تیروئید، غده تیروئید درگیر میشود. این غده، با تولید هورمونها، به متابولیسم، تولید انرژی و رشد و نمو کمک میکند. از شایعترین بیماریهای تیروئید، میتوان به ندول تیروئید، گواتر و سرطان تیروئید اشاره کرد. این بیماریها. به کمک آزمایش خون و مطالعات تصویربرداری تشخیص داده میشوند. متخصص جراح عمومی، با مداخلات جراحی به روش تیروئیدکتومی، قسمتی از غده تیروئید یا تمام آن را برمیدارد.
اختلالات پاراتیروئید
اختلالات پاراتیروئید، غدد پاراتیروئید، چهار غده کوچک واقعشده در پشت غده تیروئید را درگیر میکنند. غدد پاراتیروئید، با تولید هورمون منجر به تنظیم سطح کلسیم خون و متابولیسم استخوان میشوند. از شایعترین اختلالات پاراتیروئید، هیپرپاراتیروئیدیسم است که برهمریختن سطح کلسیم خون و افزایش بیش از حد آن را به دنبال دارد. پزشک جراح عمومی، طی عمل پاراتیروئیدکتومی، برای برداشتن یک یا چند غده پاراتیروئید اقدام میکند.
آسیبهای تروماتیک
آسیبهای تروماتیک، آسیبهای فیزیکی ناگهانی هستند که نیاز به مراقبتهای ویژه دارند. این آسیبها، در اثر تصادف، سقوط، خشونت و بلایای طبیعی رخ میدهند و شامل شکستگیها، آسیبهای مغزی، جراحات نخاعی و خونریزی داخلی میشوند. متخصص جراح عمومی، از تکنیکهای اورژانسی متفاوت مانند ترمیم آسیبهای داخلی، کنترل خونریزی و تثبیت شکستگیها، این شرایط را مدیریت میکند.
بیماری شریان محیطی
در بیماری شریان محیطی، انسداد رگها، باعث کاهش جریان خون به برخی اندامها مانند پاها میشوند. در این شرایط، فرد، علائمی مانند درد پا هنگام راه رفتن (لنگش)، بیحسی، ضعف عضلانی، زخمهای دیر التیامیابنده و سردی پاها را تجربه میکند. پزشک جراح عمومی پس از تشخیص این اختلال به کمک آزمایشهای تصویربرداری و سنجش جریان خون، با جراحی بایپس یا آنژیوپلاستی، جریان خون را به اندامها بازمیگرداند.
چاقی
بیماری چاقی، با افزایش بیش از حد چربی بدن ظاهر میشود. این اختلال میتواند به دیابت، بیماریهای قلبی و فشار خون بالا منجر شود. وقتی چاقی به درمانهای دیگر پاسخ ندهد، پزشک جراحی عمومی با تکنیکهای بایپس معده، گاسترکتومیاسلیو یا باندینگ قابلتنظیم معده، این بیماری را مدیریت میکند. این تکنیکهای جراحی، با کاهش حجم معده یا تغییر مسیر رودهها، جذب کالری و مواد مغذی را محدود میکنند.
هموروئید
بیماری بواسیر یا هموروئید، سیاهرگهای متورم و ملتهب رکتوم و مقعد هستند که باعث ناراحتی و خونریزی میشوند. هموروئید با خونریزی مقعدی، درد، خارش و تورم در ناحیه مقعد همراه است. عواملی مانند یبوست مزمن، بارداری، نشستن طولانیمدت و بلند کردن اجسام سنگین میتوانند هموروئید را تشدید کنند. متخصص جراح عمومی، طی عمل هموروئیدکتومی، این بیماری را درمان میکند.
جراح عمومی، چه جراحیهایی انجام میدهد؟
جراح عمومی، برای انجام طیف گستردهای از مداخلات جراحی در قسمتهای مختلف بدن، آموزشهای لازم را کسب کرده است. مهمترین این تکنیکهای جراحی شامل برداشتن آپاندیس، برداشتن کیسه صفرا، جراحی فتق، جراحی درمان سرطان کولون و رکتوم و تیروئید هستند. متخصص جراح عمومی، در درمان جراحات تروماتیک، آبسهها و عفونتهای پوستی و انجام جراحیهای لاپاراسکوپی و کمتهاجمی هم تخصص دارند. در اینجا، رایجترین جراحیهای متخصص جراحی عمومی را بررسی کردهایم:
آپاندکتومی
آپاندکتومی، یک روش جراحی اورژانسی برای برداشتن آپاندیس درصورت ابتلا به آپاندیسیت است. متخصص جراح عمومی، این جراحی را به دو روش آپاندکتومی باز و آپاندکتومی لاپاراسکوپی انجام میدهد. زمانیکه آپاندیس پاره شده باشد، جراح با ایجاد یک برش تقریبا بزرگ، در قسمت پایین سمت راست شکم، آن را خارج میکند. چنانچه آپاندیس بدون عوارض ظاهر شود، دکتر جراح عمومی، با ایجاد چند برش کوچک و به کمک ابزار لاپاراسکوپ، آپاندیس را برمیدارد.
کوله سیستکتومی
کوله سیستکتومی، یک روش جراحی برای مدیریت بیماریهای صفرا است. درصورت بروز بیماریهایی مانند سنگ کیسه صفرا یا التهاب صفرا، جراح عمومی، برای برداشتن صفرا، عمل کوله سیستکتومی باز یا لاپاراسکوپیک را انجام میدهد. در کولهسیستکتومی لاپاراسکوپی، چند برش کوچک در شکم ایجاد شده و یک لاپاراسکوپ با دوربین، برای هدایت جراح وارد میشود. این روش معمولاً زمان بهبودی کوتاهتر و درد کمتری دارد.
برداشتن روده
در جراحی برداشتن روده، بخشی از روده کوچک یا بزرگ برداشته میشود. این جراحی، در شرایطی مانند عفونتهای شدید، بیماری التهاب روده، کرون، انسداد روده و سرطان کولورکتال انجام میگیرد. در این روش، بخش آسیبدیده یا بیمار روده برداشته شده و دو انتهای سالم روده به هم متصل میشوند. گاهی، ممکن است یک استوما (دهانهای در شکم) برای دفع مدفوع به صورت موقت یا دائمی ایجاد شود.
کولکتومی
جراحی کولکتومی، برای برداشتن تمام یا قسمتی از کولون انجام میشود. در شرایطی مانند سرطان روده بزرگ، بیماری التهابی روده و دیورتیکولیت، جراح عمومی این روش جراحی را توصیه میکند. جراحی کولکتومی میتواند طی جراحی باز یا لاپاراسکوپی انجام شود. هدف اصلی این جراحی، کاهش علائم، درمان بیماری و پیشگیری از عوارض جدیتر است. بهبودی پس از کولکتومی باز، نیاز به مراقبت دقیق و پیگیری پزشکی دارد.
لومپکتومی
لومپکتومی، یک روش جراحی برای برداشتن توده سرطانی همراه با حاشیهای از بافت سالم اطراف آن است. جراح عمومی، این روش را معمولاً برای درمان سرطان سینه در مراحل اولیه یا برای برداشتن تودههای خوشخیم انجام میدهد. متخصص جراحی عمومی، پس از لومپکتومی، ممکن است پرتودرمانی را برای از بین بردن هرگونه سلول سرطانی باقیمانده توصیه میکند. این روش به بیماران امکان میدهد که شکل و ظاهر پستان خود را حفظ کنند.
ماستکتومی
جراحی ماستکتومی، یک جراحی برای برداشتن یک سینه یا هر دو سینه است. این جراحی برای بیمارانی با سرطان سینه پیشرفته، تومورهای بزرگ یا افرادی با خطر بالای ژنتیکی توصیه میشود. دکتر جراح عمومی، این جراحی را برای درمان یا پیشگیری از سرطان انجام میدهد. انواع ماستکتومی شامل ماستکتومی ساده و ماستکتومی رادیکال اصلاحشده است. در ماستکتومی ساده، فقط بافت پستان برداشته میشود، درحالیکه، در ماستکتومی رادیکال اصلاحشده، بافت پستان باید همراه با برخی غدد لنفاوی زیر بغل برداشته شود.
تیروئیدکتومی
تیروئیدکتومی، یک روش جراحی برای برداشتن تمام یا بخشی از غده تیروئید است. جراح عمومی، این جراحی را برای درمان اختلالات تیروئید مانند سرطان، پرکاری تیروئید یا گواتر بزرگ انجام میدهد. این متخصص در شرایطی همچون وجود تودههای بزرگ یا مشکوک، مشکلات بلع یا تنفس و عدم پاسخ به درمانهای دارویی، تیروئیدکتومی را تنها راه درمان میداند. پس از تیروئیدکتومی کامل، برای حفظ عملکرد طبیعی بدن، بیماران باید هورمون تیروئید مصنوعی را بهصورت مادامالعمر مصرف کنند.
گاسترکتومی
در جراحی گاسترکتومی، تمام یا بخشی از معده برداشته میشود. دکتر جراح عمومی، این جراحی را با هدف درمان سرطان معده، بیماری زخم معده شدید و تومورهای خوشخیم انجام میدهد. پس از گاسترکتومی کامل، مری به روده کوچک متصل شده تا مسیر گوارش حفظ شود. بیماران، پس از جراحی نیاز به اصلاح اساسی و ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و مصرف مکملهای غذایی دارند.
فوندوپلیکاسیون
در جراحی فوندوپلیکاسیون، با هدف تقویت دریچه معده و جلوگیری از رفلاکس اسید، قسمت بالای معده را به دور قسمت تحتانی مری میپیچند. متخصص جراح عمومی، این عمل را برای درمان بیماری رفلاکس معده و فتق هیاتال انجام میدهد. این جراحی، با توجه به نظر جراح عمومی، میتواند به صورت باز یا لاپاراسکوپی انجام شود و معمولاً به بیماران کمک میکند تا از علائم سوزش سر دل، ترشکردن و آسیب به مری رهایی یابند.
جراحی تروما
جراحی تروما منجر به درمان آسیبهای ناشی از تصادف، خشونت و ضربه میشود. پزشک جراح عمومی، با انجام این جراحی، شرایطی مانند خونریزی داخلی، آسیبهای وارده به اندامها و شکستگیها را مدیریت میکند. این متخصص، با کنترل خونریزی، ترمیم اندامهای آسیبدیده، تثبیت استخوانهای شکسته و درمان آسیبهای داخلی مانند پارگی طحال و کبد، مراقبتهای تخصصی را به بیمار ارائه میدهد.
بایپس معده
جراحی بایپس معده، با هدف تغییر نحوه برخورد معده و روده کوچک با غذای مصرفی طراحی شده است. این جراحی، در صورت عدم دریافت پاسخ از سایر روشهای کاهش وزن، توصیه میشود. متخصص جراح عمومی، این جراحی را با هدف کاهش حجم معده و محدود کردن جذب کالری و مواد مغذی انجام میدهد. جراحی بایپس معده، به کاهش وزن قابل توجه و بهبود شرایط مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا و آپنه خواب کمک میکند.
اسلیو گاسترکتومی
جراحی اسلیو گاسترکتومی، با هدف کاهش وزن قابلتوجه از طریق کوچک کردن معده انجام میشود. در این جراحی، بخش بسیار بزرگی از معده بیمار، برداشته میشود. کسانی واجد شرایط سنی انجام این جراحی هستند که در سنین 18 تا 65 سال، به سر میبرند و البته هدف آنها، کاهش بیش از 30 کیلوگرم است. این جراحی، باعث میشود تا در نهایت فرد، غذای خیلی کمی میل کند. توجه داشته باشید که کسانی که این عمل را انجام میدهند، نیاز دارند تا مکمل هم در کنار غذایشان، مصرف کنند.
به گزارش فدراسیون بینالمللی جراحی چاقی و اختلالات متابولیک (IFSO)،
جراحی اسلیو معده به متداولترین جراحی چاقی تبدیل شده است و تقریباً 65 درصد از جراحیهای چاقی را شامل میشود.
متخصص جراح عمومی، این روش را به افراد بسیار چاق و ناموفق در سایر روشهای کاهش وزن توصیه میکند.
چه زمانی باید به متخصص جراحی عمومی مراجعه کنیم؟
در صورت ابتلا به بیماری که نیاز به مداخله جراحی دارد، باید به متخصص جراحی عمومی مراجعه کنیم. جراح عمومی، برای تشخیص و درمان بیماریهای بخشهای مختلف بدن آموزشهای لازم را دیده است. در جدول زیر، به مهمترین شرایط پزشکی با نیاز به مداخله جراحی، اشاره کردهایم:
شرایط پزشکی | نشانهها |
آپاندیسیت | درد ناگهانی شکم، تب، تهوع و استفراغ |
کیسه صفرا | درد شدید در سمت راست شکم، تب، یرغان، تهوع و استفراغ |
فتق | برآمدگی، درد شدید بهویژه هنگام خم شدن، سرفه کردن یا بلند شدن |
انسداد روده | درد شدید شکمی، نفخ، ناتوانی در دفع گاز یا مدفوع |
سرطان سینه | تغییرشکل سینه، فرورفتگی پوست و ترشحات سینه |
سرطان کولون و رکتوم | تغییر در عادات روده، وجود خون در مدفوع و کاهش وزن بیدلیل |
کرون | اسهال مزمن، خونریزی مقعدی و کاهش وزن |
گواتر | بزرگ شدن تیروئید، علائم پرکاری یا کمکاری تیروئید |
پاراتیروئید | سنگ کلیه، درد استخوان و خستگی |
بیماری شریان محیطی | درد پا هنگام راه رفتن، زخمهای التیامنیافته در پاها |
متخصص جراح عمومی، برای غربالگری سرطان کولورکتال، عمل کولونوسکوپی را انجام میدهد. افراد بالای 50 سال یا دارای سابقه خانوادگی، باید برای انجام غربالگری این سرطان، به جراح عمومی مراجعه کنند.
در مراجعه به دکتر جراحی، باید انتظار چه معاینههایی داشته باشیم؟
هنگام مراجعه به متخصص جراح عمومی، میتوانید انتظار یک ارزیابی جامع را داشته باشید. این ارزیابی، از تاریخچه پزشکی بیمار تا بحث درباره گزینههای درمانی را شامل میشود.
در ادامه، به مهمترین اقدامات جراح عمومی در ملاقات با بیمار پرداختهایم:
- ارزیابی اولیه؛ شامل تاریخچه پزشکی بیمار، جراحیهای گذشته، داروهای مصرفی، هرگونه آلرژی و سابقه خانوادگی
- بررسی علائم؛ شامل زمان شروع، شدت، مدت و فراوانی علائم
- ارزیابی عمومی؛ فشار خون، ضربان قلب، درجه حرارت و ارزیابی سلامت عمومی
- معاینه فیزیکی؛ معاینه اندامها متناسب با نوع بیماری، برای مثال درصورت شرایط پزشکی شکم، انجام معاینه شکم از نظر حساسیت، تورم یا وجود توده
- مطالعات تصویربرداری؛ انجام سونوگرافی، اشعه ایکس، امآرآی و ماموگرافی، درصورت نیاز به بررسی دقیقتر و واضحتر
- آزمایشهای آزمایشگاهی؛ شامل آزمایش خون، آزمایش ادرار و بیوپسی
- انجام انواع آندوسکوپی؛ شامل کولونوسکوپی و گاستروسکوپی
- ارائه تشخیص؛ توضیح وضعیت سلامتی بیمار و پیامدهای آن
- ارائه گزینه های درمانی؛ شامل رویکردهای جراحی و غیرجراحی
- پیگیری و تعیین قرار بعدی مراجعه؛ با هدف ارزیابی عملکرد گزینههای درمانی و اصلاح برنامه درمانی درصورت نیاز
- تعیین زمان جراحی؛ اقدامات مربوط به برنامهریزی جراحی شامل قرارهای قبل و بعد از عمل
- مراقبتهای قبل از عمل؛ نحوه آماده شدن برای جراحی شامل محدودیتهای دارویی و برنامه تغذیه قبل و بعد از جراحی
- مراقبتهای بعداز عمل؛ شامل رژیم غذایی بعد از جراحی، تعیین ویزیت بعدی و جلوگیری از بروز عوارض
هنگام مراجعه به جراح عمومی، هدف جراح از ارزیابی کامل وضعیت شما، تعیین مناسبترین برنامه درمانی و آمادهسازی بیمار برای هرگونه جراحی است.
در انتخاب بهترین دکتر جراحی، باید چه مواردی را در نظر بگیریم؟
انتخاب بهترین جراح عمومی، میتواند به طور قابلتوجهی بر نتیجه جراحی تاثیر بگذارد. در ادامه، به موثرترین فاکتورهای انتخاب بهترین جراح عمومی اشاره کردهایم:
- تجربه و تخصص متناسب با نیاز بیمار
- توصیه سایر متخصصان
- نظرات سایر بیماران درباره عملکرد متخصص جراح عمومی
- برخورداری از مهارتهای ارتباطی برای برقراری تعامل درست با بیمار
- استفاده از بهروزترین و پیشرفتهترین تجهیزات تشخیصی و درمانی
- اعلام شفاف هزینهها و بیمههای موردقبول جراح عمومی
- در دسترس و پاسخگو بودن متخصص جراح عمومی به بیمار
تیم پشتیبانی جراح عمومی، شامل متخصصان بیهوشی، پرستاران و دستیاران جراح هستند. اطمینان از هماهنگی و حرفهای بودن این تیم، میتواند نتایج جراحی را بهبود ببخشد.
آیا مراجعه به جراح عمومی، در فرایند درمان بیماریها مفید است؟
با یافتن پاسخ سوالهای تخصص جراحی عمومی چیست و دکتر جراحی کیست به نقش بسیار اثرگذار جراح عمومی در درمان طیف وسیعی از بیماریها پی بردیم. این متخصص، با انجام انواع عمل جراحی، به درمان انواع بیماریها مانند درمان فتق، آپاندیس، سنگ کیسه صفرا، زخم معده و سرطان معده و روده میپردازد. متخصص جراح عمومی یا همان دکتر جراحی عمومی با ارائه مراقبتهای قبل و بعد از جراحی، از پیشرفت روند درمان اطمینان حاصل میکند. این متخصص، با هدف تصمیمگیری برای جراحی و آمادگی روانی برای جراحی این مراقبتها را به بیمار ارائه میدهد. دکتر جراحی، با دانش و تخصص کافی برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها در قسمتهای مختلف بدن، برای مدیریت شرایط پزشکی، صلاحیت کافی دارد.
اگر شما هم به خدمات متخصص جراحی عمومی نیاز دارید و میخواهید بدانید بهترین جراح عمومی کیست، وارد سایت دکتردکتر شوید. پس از انتخاب جراح عمومی و شهر خود، فیلتر بیشترین امتیاز را فعال کنید. فهرستی از بهترین متخصصان جراح عمومی شهرتان، پیش روی شما خواهد بود.
منابع:
stanfordhealthcare.org
honorhealth.com
سوالات متداول تخصص جراحی عمومی
[elementor-template id=”87950″]