خارش بیضه از چیست؛ علت و درمان

خارش روی یا اطراف بیضه ها یا کیسه بیضه یعنی کیسه ای از جنس پوست که بیضه ها را در جای خود نگه می دارد، غیر معمول نیست. تعریق در ناحیه کشاله ران پس از راه رفتن در طول روز می تواند باعث خارش بیش از حد معمول بیضه ها شود. حتی حمام نکردن برای چند روز می تواند باعث خارش آنها شود تا زمانی که تمیز شوید. اما سایر شرایط فیزیکی و پزشکی نیز می تواند باعث خارش بیضه های شما شود. برخی از این شرایط ممکن است نیاز داشته باشد که با پزشک خود در مورد منشا خارش و برنامه درمانی یا دارویی صحبت کنید.

علت خارش بیضه چیست؟

علل احتمالی خارش بیضه عبارتند از:

ساییدگی پوست یا تحریک

اگر در گرما و هوای خشک قدم بزنید، منجر به خشکی پوست اطراف ناحیه تناسلی می شود. ورزش برای مدت طولانی نیز می تواند باعث تحریک یا ساییده شدن پوست شود. در برخی موارد، پوست به اندازه ای ساییده می شود که باعث خونریزی می شود. برخی از نشانه‌های رایج ساییدگی و تحریک عبارتند از:

  • احساس زخم و حساسیت پوست در لمس
  • قرمزی یا بثورات روی پوست
  • بریدگی ها یا خراش سطحی در پوست

عفونت قارچی

بسیاری از قارچ ها با چشم غیر مسلح تقریباً نامرئی هستند. قارچ‌ها معمولاً در کلنی‌های غول‌پیکر زندگی می‌کنند که حتی زمانی که روی بدن زندگی می‌کنند، به سختی قابل مشاهده هستند. در صورت داشتن رابطه جنسی محافظت نشده یا بهداشت نامناسب، عفونت های قارچی می توانند به راحتی در اطراف ناحیه تناسلی و بیضه ها ایجاد شوند.

یکی از شایع ترین عفونت های قارچی اندام تناسلی، کاندیدیازیس است. قارچ های کاندیدا در داخل یا روی بدن در روده و پوست زندگی می کنند. این قارچ ها اگر خارج از کنترل رشد کنند، می توانند باعث عفونت شوند. این امر می تواند باعث خارش بیضه های شما شود. نوع دیگری از قارچ به نام درماتوفیت نیز می تواند منجر به عفونت مشابهی به نام خارش جوک شود. علائم دیگر می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد هنگام ادرار کردن
  • سوزش در اطراف کیسه بیضه و آلت تناسلی
  • تورم کیسه بیضه یا پوست آلت تناسلی
  • پوست قرمز در اطراف کیسه بیضه یا آلت تناسلی
  • بوی غیر طبیعی
  • پوست خشک و پوسته پوسته شده
مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر کلیه و اورولوژی

تبخال ناحیه تناسلی

تبخال تناسلی نوعی عفونت ویروسی است که می تواند در حین رابطه جنسی یا تماس فیزیکی با پوست آلوده منتشر شود. در صورت شیوع این ویروس، بیضه‌ها می‌توانند به شدت خارش یا ناراحتی داشته باشند. سایر علائم تبخال تناسلی عبارتند از:

  • احساس خستگی یا بیماری
  • سوزش یا خارش در اطراف بیضه ها و آلت تناسلی
  • تاول‌هایی در اطراف ناحیه تناسلی که می‌توانند ظاهر شوند و به زخم‌های باز تبدیل شوند
  • درد هنگام ادرار کردن

سوزاک

سوزاک یک عفونت مقاربتی (STI) است که اغلب به عنوان یک بیماری مقاربتی (STD) شناخته می شود که توسط باکتری ایجاد می شود. می تواند ناحیه تناسلی و همچنین دهان، گلو و راست روده را آلوده کند. سوزاک به راحتی از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتقل می شود. سوزاک می تواند بیضه ها را دچار خارش و متورم کند. سایر علائم رایج سوزاک عبارتند از:

  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • ترشحات بی رنگ (سبز، زرد یا سفید) از آلت تناسلی
  • درد بیضه، به خصوص فقط در یک بیضه در یک زمان

زگیل ناحیه تناسلی

زگیل تناسلی توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود. شما ممکن است متوجه زگیل تناسلی نشوید، حتی در صورت شیوع، زیرا ممکن است بسیار کوچک باشند. زگیل تناسلی مانند زگیل‌های سایر قسمت‌های بدن معمولاً مانند برجستگی‌های کوچک و تغییر رنگی به نظر می‌رسد که ممکن است خارش داشته باشد یا نداشته باشند. آنها اغلب به شکل گل کلم هستند و در گروه های بزرگ همراه با زگیل های دیگر ظاهر می شوند. آنها ممکن است درست روی کیسه بیضه یا تا دور قسمت های داخلی ران ها ظاهر شوند. هنگامی که زگیل تناسلی دارید، ممکن است در حین رابطه جنسی متوجه تورم آن ناحیه شوید یا خونریزی کند.

کلامیدیا

کلامیدیا یک بیماری مقاربتی است که توسط یک عفونت باکتریایی منتشر می شود. حتی اگر در حین رابطه جنسی انزال نداشته باشید نیز می تواند پخش شود. مانند بسیاری دیگر از بیماری های مقاربتی، می تواند از طریق رابطه جنسی تناسلی و همچنین از طریق رابطه جنسی دهانی و مقعدی منتقل شود. کلامیدیا می تواند بیضه ها را  دچارخارش و حتی متورم کند. کلامیدیا معمولاً تنها یک بیضه را دردناک و متورم می کند که یکی از مشخص ترین نشانه هایی است که ممکن است عفونت داشته باشید.

علائم دیگر عبارتند از:

  • ترشحات با تغییر رنگ (سبز، زرد یا سفید) از آلت تناسلی
  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • درد، خونریزی یا ترشح از رکتوم یا مقعد

خارش بیضه

شپش ناحیه تناسلی

شپش ناحیه تناسلی (Pthirus pubis) ، که اغلب به سادگی به عنوان «شپش خرچنگی» شناخته می شود نوعی شپش است که در موهای ناحیه تناسلی، اطراف ناحیه تناسلی یا در مناطقی با موهای ضخیم مشابه زندگی می کند. مانند سایر انواع شپش، شپش شرمگاهی از خون تغذیه می کند و نمی تواند پرواز کند یا بپرد.

آنها فقط از طریق تماس با کسی که آنها را دارد، منتقل می شوند. این می تواند با لمس در ناحیه ای که به شپش آلوده شده است اتفاق بیفتد. شپش‌های تناسلی وقتی از خون تغذیه می‌کنند نمی‌توانند بیماری یا عفونت را گسترش دهند، اما می‌توانند هنگام خزیدن در موهای ناحیه تناسلی، احساس خارش در بیضه‌ها و ناحیه تناسلی ایجاد کنند. همچنین ممکن است متوجه یک ماده پودر مانند در لباس زیر یا لکه های کوچک قرمز یا آبی در اثر نیش شپش شوید.

نریکومونیازیس

تریکومونیازیس (که اغلب به آن تریچ گفته می شود) یک بیماری مقاربتی باکتریایی است که توسط باکتری تریکوموناس واژینالیس ایجاد می شود. این بیماری بیشتر زنان را مبتلا می کند، اما اگر در حین رابطه جنسی از کاندوم یا وسایل مراقبتی استفاده نشود، می تواند به مردان نیز سرایت کند.

بسیاری از افرادی که به عفونت های تریک مبتلا می شوند هرگز علائمی ندارند، اما تریک می تواند باعث تحریک یا التهاب شود که می تواند باعث ناراحتی ناحیه تناسلی شود و رابطه جنسی را دردناک تر کند. تریچ می تواند باعث ایجاد احساس خارش در بیضه ها شود و علائم دیگری مانند موارد زیر شود:

  • احساس خارش در داخل آلت تناسلی
  • ترشحات با تغییر رنگ (سبز، زرد یا سفید) از آلت تناسلی
  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن یا هنگام انزال در حین رابطه جنسی

گال

گال یک عفونت پوستی است که توسط کنه ایجاد می شود. کنه میکروسکوپی گال یا Sarcoptes scabiei زمانی منتقل می شود که تماس مستقیم پوست با فرد آلوده داشته باشید. ممکن است چند هفته طول بکشد تا علائم پس از عفونت ظاهر شوند. علائم شایع شامل خارش و بثورات پوستی است. افراد مبتلا به گال نیز علائم خارش شدید را در شب تجربه می کنند.

درمان خارش بیضه

درمان خارش بیضه بستگی به این دارد که چه چیزی باعث خارش شده است. برای درمان، کبودی و سوزش ساییدگی و تحریک را می توان با استفاده از لوسیون یا پودری که از مالش پوست بر روی سطح پوست جلوگیری می کند، درمان کرد. استفاده از بانداژ یا گاز برای پوشاندن ناحیه آسیب دیده و تحریک شده نیز می تواند به کاهش خارش بیضه ها کمک کند.

خارش بیضه

مشاهده لیست پزشکان متخصص اورولوژی و دریافت نوبت آنلاین

درمان عفونت های قارچی

عفونت های قارچی می توانند خود به خود از بین بروند، اما ممکن است نیاز به درمان با کرم ها و پمادهای ضد قارچ داشته باشید. اگر فکر می‌کنید عفونت قارچی باعث خارش بیضه‌ها می‌شود، برای دریافت داروهای ضد قارچی به پزشک مراجعه کنید.

درمان تبخال تناسلی

برای شیوع تبخال تناسلی ممکن است نیاز به مصرف داروهای ضد ویروسی مانند والاسیکلوویر (Valtrex) یا آسیکلوویر (Zovirax) داشته باشید. درمان حدود یک هفته طول می‌کشد، اما در صورت شیوع مکرر ممکن است به داروی طولانی‌مدت نیاز داشته باشید.

درمان سوزاک

عفونت سوزاک را می توان با داروهای تجویزی درمان کرد. به محض مشاهده علائم با پزشک خود در مورد دریافت درمان صحبت کنید. عوارض طولانی مدت سوزاک، مانند ناباروری، پس از ایجاد آسیب، قابل درمان نیستند.

درمان زگیل تناسلی

زگیل تناسلی را می توان با پمادهای دارویی برای پوست شما درمان کرد، مانند ایمیکیمود (Aldara) و پودوفیلوکس (Condylox) در برخی موارد، پزشک ممکن است نیاز به برداشتن زگیل با انجماد آنها (کرایوتراپی) یا انجام جراحی برای برداشتن آنها داشته باشد.

درمان کلامیدیا

کلامیدیا را می توان با داروهایی مانند آزیترومایسین (زیتروماکس) یا داکسی سایکلین درمان کرد. برای داشتن رابطه جنسی مجدد باید حداقل یک هفته بعد از درمان صبر کنید.

درمان شپش شرمگاهی

شپش ناحیه تناسلی را می توان با داروهای تجویز شده توسط پزشک یا با درمان های بدون نسخه درمان کرد. شستن کامل ناحیه آسیب دیده و استفاده از دارو به از بین بردن بسیاری از شپش ها کمک می کند، اما همچنان باید موهای خود را شانه کنید تا بقیه شپش ها را خودتان از بین ببرید. می توانید کیت های حذف شپش را در بسیاری از داروخانه ها خریداری کنید.

درمان تریکومونیازیس

تریک را می توان با چندین دوز تینیدازول (تینداماکس) یا مترونیدازول (Flagyl) درمان کرد. پس از مصرف دارو، حداقل تا یک هفته رابطه جنسی نداشته باشید.

درمان گال

پزشک می تواند پمادها، کرم ها و لوسیون هایی را تجویز کند که می تواند بیمار را از شر گال خلاص کند و بثورات و خارش را درمان کند. بیشتر درمان‌های موضعی برای گال در شب زمانی که کنه‌ها بیشترین فعالیت را دارند انجام می‌شود. سپس صبح شسته می شود.

چشم انداز خارش بیضه ها

حمام کردن یا دوش گرفتن منظم می تواند از شایع ترین علل خارش بیضه ها از جمله تحریک و عفونت های قارچی جلوگیری کند. حداقل یک بار در روز یا بعد از اینکه برای مدت طولانی بیرون بودید، دوش بگیرید، به خصوص اگر زیاد عرق کرده اید.

پوشیدن کاندوم در حین رابطه جنسی می تواند به جلوگیری از گسترش تقریباً هر بیماری مقاربتی کمک کند. انجام آزمایشات منظم برای بیماری های مقاربتی، به خصوص اگر از نظر جنسی فعال هستید، می تواند به شما کمک کند تا از سلامت جنسی خود آگاه شوید و از انتقال عفونت ها بدون اطلاع جلوگیری کنید.

اگر متوجه شدید که به STI مبتلا هستید، با شریک جنسی خود ارتباط برقرار کنید. این احتمال وجود دارد که شما بیماری را به آن‌ها منتقل کرده باشید یا از آن‌ها گرفتار شده باشید، بنابراین مطمئن شوید که شما و شرکایتان برای جلوگیری از گسترش بیشتر عفونت تحت درمان قرار گرفته‌اید.

نتیجه گیری

شایع ترین علل خارش بیضه ها، تحریک و عفونت های قارچی ناشی از عدم رعایت بهداشت یا تعریق زیاد است. استحمام منظم و استفاده از لوسیون و پودر می تواند از اکثر موارد جلوگیری کند. خارش همچنین می تواند توسط بیماری های مقاربتی مانند تبخال تناسلی، سوزاک و کلامیدیا ایجاد شود. این عفونت ها ممکن است نیاز به داروهای تجویزی داشته باشند.

 

منبع : healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. داوود می گوید

    سلام خسته نباشید من چند وقتیه که کنار دستگاه تناسلیم هر 24 ساعت شروع میکنه به خارش وقتی که میخارمش بهتر میشه ولی روی رونم و جایی که خارش داره بعد خاروندن دون دون میشه و نمیدونم چیه ویه شکل گره گره به هم پیوسته هم زمانی که نمیخاره هم داره نمیدونم چیکار کنم با باتیغ تمیزم میکنم با صابون میشورمش هر سه روزم میرم حموم پماد اکسید دوزنگ و آد هم زدم ولی تغییری نکرد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر