انواع زایمان را بشناسید؛ بررسی مزایا و معایب + مقایسه روش‌ها

اشتراک گذاری 17 نظر

آیا با انواع زایمان آشنا هستید؟ زایمان یکی از حساس‌ترین فرآیندهای پزشکی است. خانم‌ها در این شرایط بسیار مضطرب هستند و همواره به دنبال یافتن راه‌هایی هستند که درد و ریسک کمتری را متحمل شوند. امروزه سطح دانش عمومی مردم در حوزه پزشکی نسبت به گذشته بالاتر است و مخصوصا خانم‌ها بسیار بیشتر از قبل برای سلامت خود اهمیت قائل هستند. از آن جایی که بارداری و در انتها زایمان جز لاینفکی از زندگی اکثر خانم‌ها محسوب می‌شود. توجه به این موضوع، در امر پزشکی بسیار حائز اهمیت است. به طوری که سلامت مادران پس از وضع حمل، یکی از فاکتورهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای سنجش سطح بهداشت یک جامعه است. در ادامه این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر انواع زایمان را بررسی می‌کنیم و به تمام سوال‌های ذهنی شما در این زمینه پاسخ می‌دهیم.

برای مطالعه این مطلب به 10 دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ بدهد

انواع زایمان

زایمان یک فرآیند بسیار دردناک برای خانم‌ها محسوب می‌شود بنابراین نسبت به آن، ترس و استرس بسیار زیادی وجود دارد. این موضوع مخصوصا در خانم‌هایی که اولین بارداری خود را پیش رو دارند، چند برابر بیشتر از زنانی است که یک یا چند تجربه قبلی داشته‌اند. بنابراین طبیعی است که افراد به دنبال روش‌هایی با کمترین درد ممکن باشند.

انواع زایمان به طور کلی به دو دسته اصلی یعنی زایمان طبیعی و سزارین تقسیم می‌شود. روش‌هایی که به تازگی کشف می‌شوند، صرفا روش‌هایی برای افزایش کیفیت و کاهش عوارض در هر یک از انواع زایمان و بیشتر کاهش درد در انواع زایمان طبیعی است.

انواع زایمان طبیعی واژینال به صورت فیزیولوژیک

در زایمان طبیعی، نوزاد از طریق واژن یا کانال زایمان شما متولد می‌شود. زایمان طبیعی بهترین و رایج‌ترین راه برای زایمان است، زیرا در اکثر موارد، کمترین خطر را دارد. زایمان طبیعی اغلب بین هفته‌های 37 تا 42 بارداری اتفاق می‌افتد.

در زایمان طبیعی، مادر هیچ محدودیتی از نظر وضعیت ندارد و می‌تواند عمل زایمان را نشسته یا ایستاده انجام دهد. حتی گفته می‌شود در صورتی که مادر با راه رفتن دردش کمتر می‌شود یا احساس می‌کند که اضطرابش اندکی فروکش می‌کند، می‌تواند راه برود.

روش زایمان طبیعی
با زایمان طبیعی مادر هیچ محدودیتی از نظر وضعیت ندارد.

آرامش روحی مادر در حین زایمان موضوعی است که امروزه بیشتر به آن توجه شده است و از همسر بیمار نیز در این امر کمک گرفته شود و هم‌اکنون اکثر مراکز درمانی این اجازه را می‌دهند که همسر بیمار نیز در حین زایمان در کنارش باشد. زایمان طبیعی معمولا روشی است که منع خاصی ندارد و همه خانم‌ها می‌توانند با این روش وضع حمل کنند. منتها در برخی موارد خاص مثلا پاره شدن پرده آمنیوتیک یا درشت بودن بیش از حد نوزاد (ماکروزومی) انجام زایمان طبیعی چندان توصیه نمی‌شود.

اطلاعات بیشتر: تخصص زنان و زایمان چیست و دکتر زنان چه خدمات درمانی انجام می دهد؟

زایمان طبیعی با استفاده از وسایل فیزیوتراپی

در این روش با استفاده از وسایل مخصوصی امواج الکتریکی را از روی پوست در محل مهره‌های کمری ۴ و ۵ وارد می‌کنند. این عمل سبب می‌شود که تولید و ترشح مورفین‌های طبیعی بدن افزایش یابند. می‌دانیم که در بدن ما یک سری سایتوکاین‌ها و مواد شیمیایی وجود دارند که سبب کاهش انتقال حس درد زایمان از بخش‌های محیطی بدن به سیستم مغزی می‌شوند، مورفین‌ها برخی از این مواد هستند. به این ترتیب فرد درد کمتری احساس می‌کند. متخصصین از این مکانیسم طبیعی بدن برای کاهش درد مادر در حین عمل زایمان استفاده می‌کنند.

مزایای زایمان با استفاده از وسایل فیزیوتراپی  : این روش علاوه بر کاهش درد، موجب افزایش سرعت روند زایمان شده و زمان زایمان را کاهش می‌دهد.

معایب زایمان با وسایل فیزیوتراپی: این روش با توجه به اینکه از فرآیندهای فیزیولوژیک خود بدن برای کاهش درد استفاده می‌کند، روش بی‌خطری است و منعی برای گروه خاصی از بیماران ندارد.

زایمان طبیعی بدون درد با استفاده از تزریق برخی داروها

زایمان طبیعی بدون درد با استفاده از تزریق برخی داروها یکی از متداول‌ترین‌ انواع زایمان است که در بیمارستان‌های ایران بسیار از آن استفاده می‌شود. برای این کار زمانی که دهانه رحم زن باردار حدودا ۵ سانتی‌متر باز می‌شود، پزشک این داروهای تزریقی را وارد بدن وی می‌کند.

زایمان طبیعی به این شکل است که زمانی که رشد و تکامل جنین در بدن مادر به اتمام برسد، هورمون اکسی‌توسین (که از هیپوتالاموس ترشح می‌شود و در هیپوفیز ذخیره می‌شود)، افزایش پیدا می‌کند. این هورمون سبب افزایش انقباضات رحم شده، به جنین فشار وارد می‌کند و او را به بیرون از بدن مادر هدایت می‌کند.

نکته مهم در این روش آن است که این داروهای تزریقی باید پیش از شروع این انقباضات و قبل از وارد شدن درد و فشار به مادر و نوزاد، تزریق شوند. پتدین یکی از داروهای کم‌عارضه‌ای است که به این منظور استفاده می‌شود. به این شکل درد مادر در حین زایمان طبیعی تا حد زیادی کاهش می‌یابد و مادر می‌تواند یک زایمان بدون درد را تجربه کند.

مزیت: مزیت مهم این روش کاهش درد در فرآیند دردناکی همچون زایمان طبیعی است. علاوه بر آن، برای استفاده از این روش هیچ محدودیتی وجود ندارد. تنها موردی که باید به آن توجه کرد این است که بیمار نسبت به پتدین حساسیت نداشته باشد. البته این مورد بسیار به ندرت دیده شده است ولی از آنجایی که امری محتمل بوده، توجه به آن واجب و ضروری است.

معایب: در صورت وجود حساسیت به این دارو در مادر و عدم توجه پزشک به این موضوع ممکن است برای مادر خطرآفرین باشد. همین طور استفاده از این روش سرعت روند زایمان را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

زایمان طبیعی با استفاده از بی‌حسی اپیدورال

یکی از انواع زایمان طبیعی ، زایمان طبیعی با استفاده از بی‌حسی اپیدورال است. این روش شباهت زیادی به بی‌حسی در سزارین دارد. در واقع در این روش متخصص بیهوشی از نقطه خاصی روی کمر بیمار سوزن باریکی را وادر کرده و سپس یک لوله پلاستیکی بسیار نازک را در میان مهره‌های کمری و در نزدیکی نخاع، تعبیه می‌کند.

روش انواع زایمان طبیعی با تزریق بی حسی
تزریق اپیدورال برای کاهش درد زایمان طبیعی

در طول فرآیند زایمان داروهای بی‌حس‌کننده و ضد درد از طریق همین لوله نازک وارد نخاع می‌شود و به این شکل مادر دردی را احساس نمی‌کند. همچون روش قبل در این روش نیز باید پیش از آنکه دهانه رحم ۴ تا ۵ سانتی‌متر باز شود، پزشک اقدام به تزریق داروهای بی‌حسی و ضد درد کند، زیرا بعد از آن چندان فایده‌ای ندارد.

فقط خانم‌هایی که انحراف ستون فقرات دارند نمی‌توانند از این روش استفاده کنند. استفاده از روش برای بقیه زنان مانعی ندارد.

مزایا: همچون روش قبل در اینجا نیز مهم‌ترین مزیت، کاهش درد در هنگام انجام زایمان است.

معایب: مشکلی که در این روش وجود دارد این است که زمانی که دهانه رحم حدودا ۱۰ سانتی‌متر باز شده و فرد در مراحل نهایی زایمان است، نمی‌تواند فشار خوبی را به منظور خروج جنین وارد کند.

در انتهای زایمان زمانی که جنین در حال عبور از کانال زایمان است بیشترین فشار را از جانب مادر می‌طلبد تا سر جنین از این کانال عبور کند. ولی در خانم‌هایی که از روش بی‌حسی اپیدورال استفاده کرده‌اند به دلیل اینکه در قسمت پایین تنه‌ خود حالت بی‌حسی دارند نمی‌توانند به خوبی فشار وارد کنند، بنابراین خروج جنین از این کانال با تاخیر رخ می‌دهد که امری خطرناک برای سلامت جنین است.

این موضوع گاهی تا حدی شدت پیدا می‌کند که پزشک متخصص مجبور می‌شود که از وکیوم برای خارج کردن جنین استفاده کند که خطرات مخصوص به خود را دارد. در این روش در طول زمان زایمان، باید در کنار متخصص زنان و زایمان یک پزشک متخصص بیهوشی حضور داشته باشد. به همین دلیل هزینه مالی در این روش، اندکی بالاتر از روش قبلی است.

زایمان با استفاده از هیپنوتیزم

از دیگر انواع زایمان طبیعی می‌توان به زایمان با استفاده از هیپنوتیزم اشاره کرد. در هیپنوتیزم روانشناس کنترل مغز فرد را در اختیار می‌گیرد و به این شکل می‌تواند برخی مسائل را به وی تلقین کند. استفاده از هیپنوتیزم نه تنها در زایمان بلکه حتی به طور کلی در کاهش درد فرد بسیار موثر است. در واقع با استفاده از هیپنوتیزم و با استفاده از کنترل خودآگاهی فرد، درد کاهش پیدا می‌کند.

اصل هیپنوتیزم بر پایه تلقین‌پذیری فرد صورت می‌گیرد، بنابراین باید با انجام تعدادی جلسات مشاوره‌ای که بین مادر و فرد هیپنوتیزم کننده برگزار می‌شود، ذهن مادر را از چند ماه قبل برای این موضوع آماده کرد. مطالعات نشان داده‌اند که اگر این آماده‌سازی از ۵ ماهگی بارداری مادر صورت پذیرد، نتایج مطلوبی را به دنبال خواهد داشت.

زایمان با گازهای استنشاقی

یکی دیگر از انواع زایمان طبیعی ، استنشاق برخی گاز‌های مخصوص همچون اکسیدنیترو‌ژن و اکسیژن در حین زایمان است که موجب کاهش درد مادر می‌شود. موضوع مهمی که در مورد زایمان با گاز وجود دارد این است که هیچ خطر یا عوارض خاصی در این روش مادر یا جنین را تهدید نمی‌کند.

استفاده از گازهای استنشاقی یکی از انوع زایمان طبیعی
استفاده از گازهای استنشاقی برای کم شدن درد زایمان

تنها مودی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که مادر نسبت به آنها حسایت نداشته باشد و علاوه‌بر آن اگر تصمیم به استفاده از این روش دارید قبل از زایمان اطمینان حاصل کنید که کپسول‌های موردنظر در مرکز درمانی مورد نظرتان وجود داشته باشد.

زایمان طبیعی فوایدی برای مادر و بچه دارد که در مقاله فواید زایمان طبیعی میتوانید مطالعه کنید.

زایمان در آب

زایمان طبیعی در آب یکی از انواع زایمان طبیعی است. زایمان در آب روشی بسیار جدیدی به شمار می‌آید که چند سالی است که در کشورهای اروپایی انجام‌ می‌گیرد. پیش از آن این روش فقط در مرحله تحقیقاتی بود. در کشور ما نیز در سال‌های اخیر توجه ویژه‌ای به این روش شده است و خانم‌های جوان تمایل زیادی برای انجام آن از خود نشان داده‌اند. در این بخش به نحوه انجام این نوع زایمان می‌پردازیم و معایب و مزایای آن را ذکر خواهیم کرد.

نحوه انجام زایمان طبیعی در آب: در این روش به محض آنکه مادر، درد زایمان پیدا می‌کند وارد یک وان آب (به عمق ۴۵ سانتی‌متر) می‌شود. در این صورت مادر درد را کمتر از قبل حس می‌کند. سپس به تدریج اقدام به زور زدن می‌کند و به جنین برای خروج فشار وارد می‌کند.

مزایای زایمان طبیعی در آب: این روش تا حد زیادی درد حین زایمان را کاهش می‌دهد. البته زایمان طبیعی در آب درد را کاملا از بین نمی‌برد ولی حالت بی‌دردی نسبی را در فرد ایجاد می‌کند. علاوه بر آن برای کاهش درد ماده‌ دارویی خاص یا مواد بیهوشی وارد بدن مادر نشده‌اند و این یک مزیت بسیار مهم و ارزشمند این روش است.

آیا زایمان در آب عوارض خاصی دارد؟

زایمان در آب نیازمند وسایل بسیار تخصصی و پیشرفته پزشکی است تا بتوان وضعیت سلامت جنین را با استفاده از آن‌ها کنترل کرد. برای مثال، ضربان قلب جنین باید با استفاده از سونیکیت کنترل شود. متاسفانه این روش در کشور ما چندان موفق نبوده است، زیرا امکانات آن در بیمارستان‌های کشور موجود نیست.

این روش، در همین مدت زمان اندک که از کشف آن می‌گذرد، طرفداران زیادی در سراسر جهان پیدا کرده است. البته یک نگرانی عظیم که حتی در کشورهای پیشرفته نیز در این روش وجود دارد، بحث تمیز بودن آب به اندازه کافی است. هرچند که این آب کاملا ضدعفونی می‌شود اما همچنان نگرانی‌هایی در ارتباط با عفونت‌هایی که از این طریق منتقل می‌شوند وجود دارد.

از دیگر عوارض احتمالی زایمان طبیعی در آب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احتمال ایجاد مشکل در تنظیم دمای بدن نوزاد
  • امکان اختلال در تنفس‌های نوزاد
  • احتمال خفگی نوزاد
  • احتمال تشنج نوزاد
  • احتمال بروز مشکلات بند ناف
اختلال در تنفس‌های نوزاد یکی از عوارض انواع زایمان طبیعی
یکی از عوارض زایمان در آب، اختلال در تنفس‌های نوزاد است.

برخلاف روش‌های قبل انجام این روش در خانم‌ها با محدویت‌های زیادی همراه است. برای مثال افرادی که تمایل دارند با این روش زایمان کنند، باید از نظر ویژگی‌های آناتومیکی لگن مورد بررسی قرار گیرند و در صورت مساعد بودن شرایط این اجازه به آنها داده می‌شود. علاوه بر آن، به خانم‌هایی که جنین درشت دارند یا چند قلو باردار هستند، اجازه انجام این روش داده نمی‌شود.

زایمان طبیعی به روش اپیزیوتومی

از دیگر انواع زایمان طبیعی ، زایمان طبیعی اپیزیوتومی است. به روش در زایمان طبیعی به روش اپیزیوتومی در بافت پرینه (بافت بین دهانه واژن و مقعد) یک برش جراحی ایجاد می‎شود. این نوع زایمان برای چه مواقعی کاربرد دارد؟ برای مواقعی که نیاز است سرعت زایمان افزایش پیدا کند.

زایمان طبیعی با مکش

در زایمان طبیعی با مکش که یکی از انواع زایمان طبیعی است، پزشک سرِ نوزاد را در داخل یک محفظه پلاستیکی قرار می‌دهد و از این طریق سعی می‌کند سر را از واژن مادر خارج کند.

زایمان ایستاده یا نشسته

برای کاهش درد، کاهش مدت زمان زایمان و فشار بیشتر پزشک توصیه می‌کند که مادر در پوزیشن‌های مختلفی مثل ایستاده یا نشسته قرار بگیرد. زایمان نشسته یا ایستاده یکی از انواع زایمان طبیعی به شمار می‌آید. در زایمان نشسته، یک صندلی برای مادر اختصاص می‌دهند که ارتفاع و فرم مناسبی دارد. در این حالت مادر روی صندلی می‎نشیند و مرحله فشار برای خروج نوزاد را شروع می‌کند.

اگر در سه ماهه سوم بارداری هستید بهتر است زودتر برای نوع زایمان خود تصمیم بگیرید تا بتوانید برنامه‌ریزی کنید.

سایر روش های زایمان واژینال بدون کمک

امروزه روش‌های دیگری نیز به منظور کاهش درد در حین زایمان طبیعی انجام می‌شوند که مکانیسم اکثر آن‌ها کنترل انقباضات عضلات و آرام کردن مادر است. برای مثال روش لاما(Lamaze method)  برای کنترل درد و انقباض عضلات انجام می‌شود.

روش برادلی :(Bradley method)روش مربی‌گری شوهر نیز نامیده می‌شود که از انواع زایمان طبیعی به شمار می‌آید. در این روش به همسر بیمار آموزش‌هایی داده می‌شود که بتواند به کمک آن‌ها  در اتاق عمل از نظر روحی به آرامش بخشیدن به مادر کمک کند.

الکساندر(Alexander Technique): روشی برای کنترل درد است که حتی افراد می‌توانند در کنترل دردهای ناشی از بیماری‌های مزمن از آن استفاده کند. اگر بخواهیم به طور اختصاصی درباره انواع زایمان صحبت کنیم باید بگوییم که در این روش فرد می‌آموزد که چگونه به صورت صحیح و راحت در حین زایمان بنشیند و چگونه ماهیچه‌های لگنی را در این زمان شل کند.

روش لبویر:(Leboyer)در واقع روشی برای آرام کردن نوزاد است. در این روش نوزاد در یک اتاق با نور کم و بدور از تنش متولد می‌شود، ولی بند ناف نوزاد بلافاصله بریده نمی‌شود تا به این شکل نوزاد مدت بیشتری بتواند با آن تنفس کند. بعد از متولد شدن نوزاد پزشک او را روی شکم مادر قرار می‌دهد. پس از گذشت مدتی، بند ناف بریده می‌شود و نوزاد ماساژ داده شده و بلافاصله حمام می‌شود.

اگر شما هم زایمان طبیعی داشتید برای جلوگیری از عوارض بعد از زایمان مقاله مراقبت بعد از زایمان طبیعی را مطالعه کنید.

انواع زایمان سزارین

یکی از روش‌های متداول انواع زایمان ، سزارین است. البته در کشور ما پروتکل درمانی ترجیح را بر انجام زایمان طبیعی زنان وضع کرده است. یعنی اغلب علم پزشکی ترجیح می‌دهد که اگر مادری از نظر شرایط فیزیولوژیک بدن در شرایط زایمان طبیعی است، عمل سزارین برای وی انجام ندهیم و وی را نسبت به انجام انواع زایمان طبیعی حمایت و تشویق کنیم.

سزارین یکی از انواع زایمان
روش برش شکم برای زایمان سزارین

انواع زایمان سزارین از نظر نوع بیهوشی به دو دسته تقسیم می‌شود. در یکی از این روش‌ها بیهوشی کامل انجام می‌شود و در نوع دیگر بی‌حسی موضعی (کمری) برای بیمار صورت می‌گیرد. نوع دوم که بی‌حسی به صورت موضعی است نیز به ۲ صورت انجام می‌شود: روش اپیدورال (EPIDURAL) و روش اسپاینال (spinal).

متخصصان زنان و زایمان ترجیح می‌دهند غیر از موارد خاص، در سایر موارد از روش بیهوشی عمومی استفاده نکنند زیرا در این صورت ماده بیهوشی وارد خون فرد شده و از آنجا به خون جنین وارد می‌شود و ممکن است خطراتی را برای جنین به دنبال داشته باشد. علاوه بر این موضوع، همه مواد دارویی نیمه عمر مشخصی در بدن دارند. داروهای بیهوشی نیز از این قاعده مستثتی نیستند بنابراین پس از انجام زایمان این مواد تا مدتی در بدن مادر باقی می‌مانند و علاوه بر اینکه موجب گیجی و خواب آلودگی مادر می‌شوند وارد شیر وی و از آنجا وارد بدن جنین می‌شود.

مشکلاتی که در بالا ذکر شد در روش بی‌حسی کمری وجود ندارد. علاوه بر آن در این روش مادر در طول زمان زایمان کاملا به هوش است و می‌تواند نوزادش را بلافاصله بعد از تولد در آغوش بگیرد. این امر امروزه اهمیت زیادی پیدا کرده است چرا که تحقیقات اثبات کرده‌اند که بوی بدن مادر در ابتدای تولد موجب آرامش نوزاد و مادر و مخصوصا نوزاد می‌شود.

سزارین اورژانسی

یکی از انواع زایمان سزارین ، سزارین اورزانسی است. دقت داشته باشید که انجام شدن یا نشدن انواع زایمان سزارین با تشخیص مستقیم پزشک صورت می‌گیرد. به طوری که گاهی در شرایط اورژانسی، بیمار در حین انجام عمل زایمان طبیعی به دلیل رخداد واقعه‌ای غیرمنتظره که ممکن است سلامت مادر یا جنین را به خطر بیندازد، فورا به اتاق عمل منتقل می‌شود و انواع زایمان سزارین انجام شود. به این نوع سزارین، سزارین اورژانسی گفته می‎شود.

سزارین برنامه ریزی شده

از دیگر انواع زایمان سزارین ، سزارین برنامه ریزی شده است. در سزارین برنامه ریزی شده، پزشک و مادر از قبل برای سزارین برنامه‌ریزی می‌کنند و تاریخ دقیق آن توسط پزشک مشخص می‎شود، مگر اینکه اتفاق غیرمنتظره صورت گیرد و پزشک مجبور باشد جنین را زودتر از زمان انتظار به دنیا بیاورد.

چه زمانی مادر باید عمل سزارین انجام دهد؟

انواع زایمان سزارین معمولا در موارد زیر انجام می‌شود:

  • در صورتی که نوزاد درشت باشد (ماکروزومی)
  • شکل لگن مادر از نظر آناتومیکی مناسب نباشد
  • جنین در داخل رحم مادر مکنیوم (مدفوع) دفع کند
  • در بارداری‌هایی که دو یا چند قلو هستند
  • اگر نوزاد در حین خروج از کامال زایمان داخل آن گیر کند
  • استرس مادر موجب بالا رفتن ضربان قلب نوزاد به صورت نامنظم شود
  • بند ناف دور گردن نوزاد پیچیده باشد
  • بند ناف قبل از نوزاد بیرون بیاید

در این صورت انواع زایمان طبیعی برای مادر و فرزند خطرناک خواهد بود بنابراین پزشک با روش سزارین نوزاد را به دنیا می‌آورد.

برای آشنایی با عوارض، این نوع زایمان مقاله عوارض عمل سزارین را مطالعه کنید.

مراحل زایمان طبیعی

 

اولین مرحله از انواع زایمان طبیعی
درد شدید اولین نشانه ها برای شروع زایمان طبیعی است

 

انواع زایمان طبیعی در سه مرحله انجام می‎گیرد که عبارتنداز:

  • آغاز درد زایمان: در این مرحله دهانه رحم مادر به صورت کامل باز می‎شده و دردهای زایمان شروع می‎شود. این مرحله طولانی است و برای مادرانی که برای اولین بار می‌خواهند زایمان طبیعی انجام دهند، به صورت تقریبی 12 تا 16 ساعت زمان نیاز است. این زمان برای مادرانی که تجربه زایمان طبیعی را دارند، نصف می‎شود و به 6 تا 7 ساعت کاهش پیدا می‌کند.
  • مراحل خروج نوزاد:بعد از گذراندن مرحله قبل و تحمل دردها، پزشک نوزاد را از واژن مادر خارج می‌کند.
  • خارج کردن جفت: بعد از متولد شدن نوزاد، نوبت به خارج کردن جفت می‎رسد.

با انجام موفقیت آمیز سه مراحل ذکر شده در بالا، مراحل زایمان طبیعی به پایان می‎رسد.

زایمان طبیعی را انتخاب کنیم یا سزارین؟

دغدغه همه خانم‌های باردار، انتخاب یکی از انواع زایمان است و همیشه بین دو راهی زایمان طبیعی و سزارین قرار می‌گیرند و از خودشان سوال می‌پرسند که زایمان طبیعی را انتخاب کنیم یا سزارین؟ جواب دادن به این سوال آنقدرها هم آسان نیست، زیرا هر روش زایمان مزایا و معایب خودش را دارد و وابسته به شرایط بدنی مادر و جنین است.

در بعضی موارد که شرایط جنین و مادر برای هر دو زایمان فراهم است، بهتر است مادران تفاوت زایمان طبیعی و سزارین بدانند، سپس با مشورت پزشک، یکی را انتخاب کنند و برای آن آماده شوند.

مقایسه مزایای زایمان سزارین و طبیعی

حال می‌خواهیم به صورت اختصاصی، مقایسه‌ای بین مزایای انواع زایمان طبیعی و انواع زایمان سزارین انجام دهیم. در جدول زیر به طور همزمان می‌توانید مزایای زایمان طبیعی و سزارین را مشاهده کنید.

مزایای انواع زایمان طبیعیمزایای انواع زایمان سزارین
هزینه کمتر در حین زایمانکاهش استرس مادر
درد کمتر پس از وضع حملامکان برنامه ریزی برای زایمان به علت تاریخ مشخص
دوره نقاهت کمتر بهبودی سریع‌تر پس از وضع حملکاهش خطر اختلال در اکسیژن‌رسانی به نوزاد
کاهش ابتلا به عفونتامکان برقراری رابطه جنسی سریع‌تر پس از زایمان
کاهش خطر مشکلات تنفسیحفظ جان مادر در بعضی شرایط وخیم
مدت کوتاه‌تر بستری در بیمارستانایمنی در بارداری‌های پرخطر
ایمن برای کودک و مادرپیشگیری از آسیب نوزاد هنگام تولد
هوشیاری کامل مادر هنگام تولد نوزادکاهش خطر اختلالات کف لگن

هر یک از روش‌های زایمان مزایای مربوط به خود را دارند که انتخاب هر یک با مشورت پزشک و مادر انجام می‌گیرد.

مقایسه عوارض زایمان طبیعی و عمل سزارین

آیا از عوارض و مشکلات انواع زایمان طبیعی باخبر هستید؟ انواع زایمان سزارین چطور؟ در جدول زیر می‌توانید عوارض و مشکلات زایمان طبیعی و سزارین را به صورت یکجا مشاهده کنید:

عوارض زایمان طبیعیعوارض زایمان سزارین
احساس درد خیلی زیاد هنگام زایمانهزینه زیاد زایمان
احتمال پارگی بافت بین واژن و مقعد (پرینه)بیشتر بودن مدت زمان بستری در بیمارستان
مشخص نبودن زمان دقیق تولد فرزنداحتمال ابتلا به عفونت
گشاد شدن واژنچسبندگی رحم بعد از عمل
سخت بودن نشستن و راه‌رفتن به دلیل بخیه‌های پرینهدوران نقاهت طولانی و دردناک بعد از وضع حمل
انقباضات رحمیاز دست دادن خون زیاد
ترشحات زیاد واژینالآسیب به روده یا مثانه
هموروئید یا بواسیرآمبولی (لخته خونی که ممکن است پاره و وارد جریان خون شود)
خونریزی واژینال و احساس درد و تورم در سینه‌هایبوست و نفخ معده
یبوست یا بی‌اختیاری در ادرار و مدفوعواکنش به داروها

 

یکی دیگر از عوارض زایمان طبیعی افتادگی لگن است. باخبر شدن از مزایا و عوارض هر یک از روش‌های زایمان به شما کمک می‌کند تا تصمیم درست‌تری را برای تولد نوزاد خود بگیرید.

آیا بعد از یک بار زایمان به روش سزارین، باز هم امکان زایمان طبیعی وجود دارد؟

فرض کنید مادر در فرزند اول خود یکی از انواع زایمان سزارین را انتخاب کرده باشد و بخواهد فرزند دومش از طریق انواع زایمان طبیعی به دنیا بیاید، آیا چنین چیزی امکان پذیر است؟ در جواب این سوال باید بگوییم که بله امکان زایمان طبیعی بعد از زایمان سزارین وجود دارد؛ به این عمل VBAC (Vaginal Birth After Cesarean) گفته می‎شود.

آیا زایمان طبیعی موجب گشاد شدن واژن می شود؟

در زایمان طبیعی به این علت که کودک از دهانه رحم خارج می‎شود به ناحیه لگن و واژن فشارهایی وارد می‎شود و در اثر این فشارها، واژن گشاد می‎شود. هر چقدر که مادر در حین بارداری، فشار بیشتری تحمل کند، احتمال پارگی بالاتر می‎رود. در هنگام گشاد شدن واژن، مادر در حین خنده، عطسه و یا فعالیت‌های شدید ممکن است کنترل ادرار نداشته باشد.

روش‌هایی برای جلوگیری از گشاد شدن واژن با کمک تمرینات ورزشی وجود دارد. پس از گشاد شدن واژن نیز انواع عمل‌های زیبایی برای رفع این مشکل وجود دارد.

زایمان طبیعی برای چه کسانی خطرناک است؟

زایمان طبیعی برای برخی از افراد خطرناک است و نباید زایمان طبیعی را انتخاب کنند، در صورت داشتن یکی از شرایط زیر، نباید زایمان طبیعی انجام دهید:

ممنوعیت زایمان طبیعی برای مادران دیابتی
مادرانی که دیابت دارند نباید زایمان طبیعی داشته باشند.
  • دیابت بارداری
  • سابقه سزارین قبلی (در صورت داشتن بعضی از شرایط، خطرناک نخواهد بود.)
  • دیسک حاد
  • درشت بودن بیش از حد جنین در شکم مادر
  • داشتن سابقه سقط، خونریزی و … در بارداری
  • فشار خون بالا
  • موقعیت اضطراری جنین برای خروج
  • موقعیت بریج جنین
  • هموروئید حاد
  • پاره شدن کیسه آب قبل از هفته سی و هفتم بارداری

برای این افراد بهترین گزینه، انتخاب انواع زایمان سزارین است. البته تشخیص اصلی این عوامل نیز بر عهده پزشک متخصص زنان و زایمان است.

برای انتخاب روش مناسب زایمان با پزشک متخصص مشورت کنید

شما کدام یک از انواع زایمان را ترجیح می‌دهید؟ انواع زایمان طبیعی یا یا انواع زایمان سزارین ؟ دوران بارداری یکی از حساس‌ترین مراحل زندگی زنان است که باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشند. زایمان نیز پایانی‌ترین مرحله این فرآیند است. بنابراین به خانم‌ها توصیه می‌کنیم که در تمام این مراحل تحت نظر متخصص زنان و زایمان باشند و توصیه‌های پزشک خود را جدی بگیرند. نمی‌توانیم به صورت واضح بگوییم که زایمان سزارین بهتر است یا طبیعی زیرا به عوامل زیادی بستگی دارد. انتخاب مناسب‌ترین روش را با کمک پزشک متخصص خود انجام دهید. برای نوبت فوری از بهترین پزشک زنان و زایمان از سامانه نوبت دهی دکتر دکتر استفاده کنید. خوشحال می‎شویم اگر نظرها و سوال‌های خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول انواع زایمان

زایمانی که مدت زمان بیشتری داشته باشد و در عین زایمان مشکلاتی پیش آید.

اپیدورال: بی‌حسی پایین تنه – اسپاینال: بی حسی نخاعی

برخی از پزشکان زایمان طبیعی را بهترین روش زایمان می‌دانند اما بستگی به شرایط مادر دارد.

انواع زایمان شامل زایمان طبیعی و سزارین است.

زایمان در آب – زایمان با اپیدورال – زایمان طبیعی با هیپنوتیزم – زایمان طبیعی به کمک وسایل فیزیوتراپی – زایمان طبیعی با استنشاق و تنفس گازهای مخصوص

همان زایمان طبیعی است که بدون مداخله انجام می‎شود.

ابتلا به عفونت – بروز مشکلاتی در تنظیم دمای بدن نوزاد – مکان بروز اختلال‌های تنفسی در نوزاد – بروز مشکل در بند ناف نوزاد – احتمال خفگی

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

17 دیدگاه در “انواع زایمان را بشناسید؛ بررسی مزایا و معایب + مقایسه روش‌ها
  • سلام .زایمان ایستاده در خارج چطور ممکنه میشه بیشتر توضیح بدین
    خطرناک نیست

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      این روش تحت نظارت مستقیم متخصص زنان و ماما و با پوزیشن خاص هست
      خیر خطر مضاعفی ندارد

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر زایمان ان وی دی بیهوشی داره ؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      خیر بیهوشی ندارد

      پاسخ
  • در انواع زایمان هایی که توضیح دادین کدامیک برای بیماران دیابتی مناسب تر هست ؟و توسیه میشود؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      در بیماران دیابتی اغلب وزن نوزاد بالا هست و اگر میزان تخمینی وزن جدید بالا باشد زایمان سزارین توصیه میشود
      و در دیابت زایمان سزارین توصیه میشود

      پاسخ
  • درود بر شما. نوع زایمان که طبیعی باشه یا سزارین در بستگی به چه چیز هایی داره و کدام برای نوزاد فشار کمتری به همراه داره

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      بستگی به قطر لگن‌مادر
      و اینکه کنترااندیکاسیون های زایمان طبیعی وجود نداشته باشد
      مثلا چندقلویی، دکولمان جفت، پرزانتاسیون بریچ ، پرولاپس بند ناف، فشارخون مادر، دیابت در مادر سبب میشوند نتوان زایمان طبیعی انجام داد

      پاسخ
  • با عرض سلام و خسته نباشید
    چند نوع زایمان داریم و کدام نوع عوارض و دوران نقاهت کمتری دارند؟؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      دو نوع زایمان طبیعی و سزارین
      که هر کدام عوارض و برتری هایی نسبت دیگری دارد
      اگر قطر لگن مادر کافی باشه و سابقه بیماری و مشکل خاصی در مادر و جنین نباشد ، هر دو روش ایمن هست

      پاسخ
  • با سلام
    در انواع زایمان طبیعی کدام برای نوزاد راحت تره و به مغزش فشار کمتری میاره چون شنیدم با دستگاه بچه رو بیرون میکشند این یه کم نگران کننده است

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اگر قطر لگن مادر کافی باشه و سابقه بیماری و مشکل خاصی در مادر و جنین نباشد ، هر دو روش ایمن هست

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    در بین این انواع زایمان از نظر ایمنی کدام مناسب تر و کم خطر تره خیلی سخت میشه تصمصم گرفت ممنون میشم راهنمایی کنید .

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      هر دو روش طبیعی و سزارین عوارض و مزایای خودشون رو دارن و بر اساس شخص میتوان پیشنهاد کرد

      پاسخ
  • ممنون. از مطالبتون.
    جسارتا خواستم بدونم اون سوزنی که توی نخاع تزریق میشه واسه بی حسی درد داره؟

    پاسخ
    • سلام در حد تزريق آمپول درد داره دردش زياد نيست

      پاسخ
  • سلام. مطلب بسیار مفید و آموزنده ای بود. تشکر فراوان از شما.

    پاسخ