تامپون چیست؟ مزایا، معایب و آموزش استفاده

تامپون چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟ چگونه از آن استفاده کنیم؟
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

تامپون چیست؟ تامپون قاعدگی یکی از محصولات بهداشتی بانوان است که در دوران پریودی استفاده می‌شود. اما استفاده از تامپون چه عوارض و مزایایی دارد؟ این محصول بهداشتی طرز استفاده مشخصی دارد و باید مطالبق با آن پیش رفت تا دچار عوارض پوستی و مشکلات زنانگی نشد. این محصول شکل استونه‌ای داشته و از جنس پنبه است. در واقع تامپون در نگاه اول، یک لوله پنبه‌ای است که یک نخ به آن متصل شده و به راحتی درون واژن قرار می‌گیرد.

اما برای اینکه طرز استفاده از تامپون را بدانید توصیه می‌کنیم که تا انتهای متن همراه ما باشید.

برای مطالعه این مطلب به 5 دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ بدهد.

تامپون چیست؟

تامپون ها از مخلوطی از مواد جاذب مانند پنبه یا ابریشم مصنوعی ساخته می‌شوند و در حال حاضر از محبوب‌ترین محصولات قاعدگی به شمار می‌روند. حدود 70 درصد از زنان آمریکایی از تامپون استفاده می‌کنند.انواع مختلفی از تامپون‌ها در بازار وجود دارد که قابلیت جذب متفاوتی برای استفاده در دوره‌های سبک تا سنگین دارند.

به گفته سایت clevelandclinic

تامپون به عنوان یک محصول قاعدگی شناخته می‌شود. به عبارت دیگر، تامپون برای جذب خون رحم که در طول قاعدگی خارج می‌شود، قابل استفاده است. شاید استفاده از تامپون در ابتدا گیج کننده باشد، از این رو باید از راهنمایی‌های ارائه شده برای تامپون اطلاع داشت. همچنین هرگز نباید تامپون را بیش از هشت ساعت داخل رحم بگذارید. گذاشتن تامپون برای مدت طولانی می‌تواند منجر به عفونت باکتریایی به نام سندرم شوک سمی ‌یا سایر مشکلات جدی سلامتی شود.

یکی دیگر از جایگزین‌های نوار بهداشتی کاپ قاعدگی است که در مقاله کاپ قاعدگی چیست دکتردکتر به طور کامل با آن آشنا خواهید شد.

مزایای استفاده از تامپون

تامپون نسبت به نوار بهداشتی مزایایی دارد که عبارتند از:

اندازه کوچک

یکی از بزرگترین مزایای تامپون نسبت به پد و سایر محصولات قاعدگی اندازه آن است. تامپون‌ها کوچک و قابل حمل هستند. می‌توانید به راحتی آن‌ها را در جیب یا کیف پول خود قرار دهید و در صورت نامنظم بودن پریودتان آن‌ها را همیشه به همراه داشته باشید.

شنا کردن آسان

تامپون یکی از معدود محصولات بهداشتی دوره قاعدگی است که می‌توانید با آن از استخر در پریودی استفاده کنید. بر خلاف پد، تامپون به شما امکان می‌دهد بدون نگرانی از نشتی شنا کنید، به ورزش و فعالیت‌های روزانه شدید بپردازید.

محافظت نامرئی

یکی دیگر از مزایای تامپون نسبت به پدها این است که محافظت نامرئی و محتاطانه‌ای را ارائه می دهند. متأسفانه بسیاری از پدها وقتی با لباس های تنگ پوشیده می‌شوند، حجیم و مشخص هستند. از طرف دیگر، تامپون ها قابل رویت نیستند و در صورت قرارگیری صحیح جلب توجه نمی‌کنند.

تامپون و قاعدگی

معایب تامپون

استفاده از تامپون در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز هست. در ادامه به عوارض استفاده از تامپون اشاره کردیم:

قرار دادن آن دشوار است

استفاده از تامپون نسبت به پدها که به راحتی به لباس زیر شما چسبانده می‌شود، دشوارتر است. قبل از استفاده، بهتر است دستورالعمل روی جعبه را مطالعه کنید. برخی از تامپون‌ها دارای اپلیکاتور برای قرار دادن راحت‌تر هستند. با این حال، قرار دادن آنها ممکن است دشوار باشد، به خصوص زمانی که برای اولین بار از آنها استفاده می‌کنید.

ناراحتی و سوزش واژن

تامپون‌ها گاهی باعث تحریک و خشکی واژن می‌شوند. استفاده از تامپون در شب توصیه نمی‌شود. هر چه ساعت‌های بیشتری از تامپون استفاده کنید، احتمال تحریک واژن یا ایجاد عفونت مانند عفونت ادراری بیشتر می‌شود.

خطر سندرم شوک سمی (TTS)

یکی از معایب عمده استفاده از تامپون، خطر ابتلا به سندرم شوک سمی (TSS) است. این یک وضعیت نادر اما بالقوه تهدید کننده زندگی است که زمانی رخ می‌دهد که باکتری در واژن شما بیش از حد رشد کند. علائم TTS شامل اسهال، استفراغ، تب و ضعف است

برای کاهش خطر TTS از پدهای با جذب کمتر استفاده کنید؛ تامپون خود را مرتب عوض کنید. تامپون‌ها را بیش از 8 ساعت درون واژن خود نگذارید. وقتی شدت خونریزی کم است، به طور متناوب از تامپون و نوار بهداشتی استفاده کنید. از پوشیدن یک تامپون در طول شب خودداری کنید.

طرز استفاده از تامپون

تامپون‌ها در اندازه‌های مختلف (جذب) مانند سبک، معمولی و فوق‌العاده هستند. بهتر است از کمترین یا سبک‌ترین جذب استفاده کنید. برخی از تامپون‌ها اپلیکاتور دارند که تا حدودی استفاده را آسان‌تر می‌کنند. برخی از تامپون‌ها اپلیکاتور ندارند، بنابراین فقط با انگشت می‌توان آنها را داخل واژن قرار داد.

چگون از تامپون استفاده کنیم؟

  1. ابتدا دست‌های خود را بشویید و در یک موقعیت راحت قرار بگیرید.
  2. بسته به نوع تامپونی که دارید، تامپون را با استفاده از اپلیکاتور یا انگشت خود به داخل واژن فشار دهید.
  3. لفاف و اپلیکاتور را در سطل زباله بیندازید و آن‌ها را نشویید.
  4. بهتر است تامپون خود را هر 4 تا 8 ساعت عوض کنید.

استفاده از تامپون با اپلیکاتور

هر بسته تامپون دستورالعمل‌هایی را برای استفاده ارائه می‌دهد که باید رعایت شود:

  1. اطمینان حاصل کنید که تامپون در لوله بزرگتر اپلیکاتور و رشته آن از لوله کوچکتر آویزان است.
  2. با دستان تمیز اپلیکاتور را بین انگشت شست و انگشت میانی در انتهای لوله بزرگتر جایی که لوله کوچکتر وارد آن می شود، بگیرید.
  3. پاها را باز کنید و انتهای آزاد لوله بزرگتر را داخل واژن قرار دهید.
  4. لوله باریک را با انگشت اشاره فشار دهید و تامپون را در محل خود در واژن فشار دهید.
  5. در حالی که رشته تامپون را بیرون از واژن آویزان کرده اید اپلیکاتور را بردارید.

استفاده از تامپون بدون اپلیکاتور

برای استفاده از تامپون بدون اپلیکاتور باید مراحل مختلفی را طی کنید که ترتیب آن را در جدول زیر آورده‌ایم.

مراحلتوضیحات

 

مرحله اولبا دستان تمیز پایه تامپون را بین انگشت اشاره و شست بگیرید.

 

مرحله دومتامپون را داخل واژن قرار دهید.

 

مرحله سومتامپون را به آرامی‌با انگشت وسط به داخل فشار دهید در حالی که نخ را از واژن آویزان کنید.

 

مرحله چهارانگشت را در حالی که نخ تامپون را بیرون از واژن آویزان کرده‌اید بردارید تا بعداً در طول فرآیند برداشتن از آن استفاده کنید.

تامپون نباید بیش از 8 ساعت در داخل واژن باقی بماند زیرا ماندن تامپون در داخل واژن برای مدت طولانی می تواند باعث بیماری نادر اما بالقوه کشنده به نام سندرم شوک سمی (TSS) شود و بهداشت قاعدگی را نیز به خطر بیاندازد. پس از استفاده، تامپون توسط رشته‌ای که از واژن آویزان شده است، بیرون کشیده می‌شود.

آیا تامپون های قابل استفاده مجدد بی خطر هستند؟

تامپون‌های قابل استفاده مجدد ممکن است خطرات بیشتری برای عفونت‌هایی مانند عفونت‌های قارچی و باکتریایی داشته باشند. FDA استفاده از تامپون‌های قابل استفاده مجدد را منع می‌کند.

آیا تامپون باعث ایجاد سندرم شوک سمی (TSS) می‌شود؟

سندرم شوک سمی (TSS) نادر است و توسط یک ماده سمی ایجاد می‌شود که اغلب توسط انواع خاصی از باکتری‌ها تولید می‌شود. ماده سمی تولید شده توسط باکتری می‌تواند باعث آسیب اندام (از جمله نارسایی کلیه، قلب و کبد)، شوک و حتی مرگ شود.

تعداد موارد گزارش شده TSS مرتبط با تامپون در طول سال‌ها به طور قابل توجهی کاهش یافته است. یکی از دلایل این است که FDA قبل از اینکه محصول به طور قانونی به بازار عرضه شود، ارزیابی می‌کند که آیا یک تامپون رشد باکتری‌هایی را که باعث TSS می‌شوند، افزایش می‌دهد یا خیر.

نکات ایمنی طرز استفاده از تامپون

بهتر است در ابتدا با پزشک متخصص زنان در مورد اینکه آیا تامپون برای شما مناسب است صحبت کنید. اگر از تامپون استفاده می‌کنید، موارد زیر را در نظر بگیرید:

  1. تمام دستورالعمل‌های داخل بسته‌بندی را بخوانید؛ حتی اگر قبلا از تامپون استفاده کرده‌اید.
  2. قبل و بعد از استفاده از تامپون دست‌های خود را بشویید. این به کاهش گسترش باکتری‌ها کمک می‌کند.
  3. فقط در زمان پریود از تامپون استفاده کنید. تامپون برای استفاده در هر زمان دیگر یا به هر دلیل دیگری ساخته نشده است.
  4. هر 4 تا 8 ساعت تامپون را عوض کنید. هرگز یک تامپون را بیش از 8 ساعت استفاده نکنید.
  5. از تامپون با کمترین جذب مورد نیاز استفاده کنید. اگر بتوانید یک تامپون را تا هشت ساعت بدون تغییر بپوشید، جذب آن ممکن است خیلی زیاد باشد.
  6. در صورت داشتن درد، تب یا سایر علائم غیرعادی با پزشک خود تماس بگیرید. اگر احساس ناراحتی، درد یا سایر علائم غیرمنتظره مانند ترشح غیرمعمول در هنگام قرار دادن یا پوشیدن تامپون دارید، یا اگر واکنش آلرژیک دارید، استفاده از تامپون را متوقف کرده و با پزشک تماس بگیرید.
  7. علائم سندرم شوک سمی (TSS) و چگونگی کاهش خطر را بدانید. علائم و نشانه‌های TSS ممکن است شامل تب ناگهانی (معمولاً 38.8 درجه سانتیگراد یا بیشتر)، استفراغ، اسهال، غش کردن، سرگیجه یا بثورات پوستی شبیه آفتاب سوختگی باشد. اگر هر یک از این علائم را در طول قاعدگی یا بلافاصله پس از قاعدگی مشاهده کردید، استفاده از تامپون را متوقف کرده و فورا به پزشک مراجعه کنید.

اگر حین قاعدگی یا قبل و بعد از آن مشکلی دارید بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید. برای آشنایی با این تخصص مقاله تخصص زنان و زایمان چیست را مطالعه کنید.

انواع تامپون

تامپون مانند نوار بهداشتی در انواع مختلفی از نظر سایز، جنس و کاربرد طراحی شده است. تامپون‌ها با توجه به شکلی ظاهری که دارند در دسته بندی مختلفی قرار می‌گیرند. انواع تامپون به شرح زیر هستند:

  • تامپون انگشتی: این نوع تامپون قاعدگی را بدون استفاده از وسیله‌ای و به کمک انگشتتان وارد واژن می‌کنید.
  • تامپون اپلیکاتوری: پنبه قاعدگی را به راحتی می‌توان از طریق اپلیکاتور داخل واژن قرار داد. تنها دقت کنید که روی بسته تامپون نوشته شده باشد که دارای اپلیکاتور است.
  • تامپون‌های استخری: پنبه‌های استخری که در این نوع تامپون‌ها به کار گرفته شده است، قدرت بالایی داشته و گزینه مناسبی برای استفاده در استخر هستند.

توصیه می‌کنیم اگر برای بار اول است که از تامپون استفاده می‌کنید، تامپون اپلیکاتوری تهیه کنید. استفاده از این نوع تامپون راحت‌تر است.

زمان تعویض تامپون

استفاده از محصولات بهداشتی دوران قاعدگی نباید بیش از 8 ساعت باشد. برای استفاده از پنبه تامپون هم باید بین 4 تا 8 ساعت تعویض انجام داد. اگر خونریزی زیادی دارید؛ بین 2 تا 4 ساعت و اگر خونریزی متوسطی دارید بین 4 تا 8 ساعت تامپون را تعویض کنید.

تعویض به موقع و سریع تامپون به بهداشت واژن کمک کرده و از بروز عفونت‌های واژن در امان خواهید بود.

توجه: قبل از انجام برخی آزمایشات کلینیکال مانند کولپوسکوپی نباید از تامپون استفاده کرد.

استفاده از تامپون با نظر پزشک متخصص

در پاسخ به سوال تامپون چیست باید بگوییم که تامپون یک محصول بهداشتی بانوان است که برای دوران قاعدگی استفاده می‌شود. تامپون قاعدگی در اندازه و برند‌های مختلف ارائه شده تا هر فردی با توجه به شرایط پوستی خود آن را انتخاب کند. به طور کلی تامپون‌ها گزینه خوبی برای دوران قاعدگی هستند، زیرا کوچک بودن آن باعث می‌شود تا به راحتی بتوان فعالیت‌های روزانه را انجام داد.

اما قرار دادن تامپون ممکن است سخت باشد و خطر تحریک واژن یا سندرم شوک سمی ‌را به همراه داشته باشد. طرز استفاده از تامپون اهمیت دارد و باید قبل از مصرف آن، راهنمایی‌های لازم را مطالعه کرد.

اگر قصد استفاده از تامپون را دارید و نحوه مصرف آن را نمی‌دانید، توصیه می‌کنیم که با یک پزشک زنان و زایمان مشورت کنید. برای اینکه بتوانید از دکتر زنان نوبت مشاوره بگیرید، کافی است که از سامانه آنلاین نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید. دکتردکتر به عنوان یک سامانه آنلاین در کنار شما است تا بدون اتلاف وقت از بهترین متخصص‌ها وقت مشاوره تلفنی و حضوری دریافت کنید.

همچنین ما سعی کرده‌ایم که در این مطالب درباره تامپون اطلاعات کافی در اختیارتان قرار دهیم. اما اگر سوال یا ابهامی ‌دارید که در این مطلب به آن اشاره‌ای نشده است می‌توانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.

منابع:

fda.gov

vita4you.gr

 

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: فاطمه شعبانی
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*