یکی از جراحیهای متداول، پروتز سینه است که طرفداران بسیار زیادی دارد. بانوان بهواسطه زیبایی بیشتری که در تناسب اندامشان با این عمل انجام میشود، بیشتر از هر کس دیگری طرفدار آن هستند. عمل پروتز سینه تنها مخصوص خانمها یا برای مقاصد زیبایی مثل تغییر شکل سینه نیست؛ گاهی این عمل، وجههای ترمیمی و پزشکی به خود میگیرد. اندازه و حجم پروتز سینه با توجه به شرایط بدنی و البته خواست شما تعیین میشود. تشخیص انجام این عمل به دست متخصص جراح صورت میگیرد، اما نکاتی هست که شما باید در مورد آنها بدانید و سپس تصمیم بگیرید. ماهیت این عمل، عوارض و حتی مزایای پروتز، اطلاعاتی هستند که دانستنشان برای هر کسی که قصد انجام آن را دارند، مفید است. برای همین ما در این مطلب از مجله دکتردکتر به بررسی پروتز پستان پرداختهایم؛ با ما همراه باشید.
محتوای پزشکی این مطلب، توسط دکتر علی اخوان، متخصص جراحی عمومی و زیبایی مورد بررسی و تایید قرار گرفته است.
در انتهای مقاله میتوانید سوالهای ذهنیتان را مطرح کنید. کارشناسان سلامت در اسرع وقت به شما پاسخ میدهند.
عمل پروتز سینه چیست؟
امروزه خانمها توجه بیشتری به تناسب اندام و زیبایی دارند. بعضی از خانمها تصور میکنند که سینههای نامتقارنی دارند یا اینکه زایمان و شیر دادن به کودکشان باعث از بین رفتن فرم سینههایشان شده است. این خانمها ممکن است به پروتز دائمي سينه برای بزرگتر کردن سینه روی بیاورند. افرادی که میخواهند این قبیل عملهای زیبایی را انجام دهند، بیش از همه نگران عوارض پروتز سينه هستند و برای همین باید اطلاعات کاملی در مورد آن کسب کنند.
سایت cancer در مورد عمل پروتز سینه میگوید:
«پروتز سینه یک فرم مصنوعی سینه است که جایگزین تمام یا بخشی از سینه میشود. اکثر پروتزهای سینه، شکل و احساسی مانند یک سینه طبیعی دارند و وزن آنها ممکن است یکسان یا سبکتر باشد.»
جراحی پروتز پستان به عنوان یک نوع عمل زیبایی زنان، به این صورت است که یک پروتز در پشت بافت طبیعی سینه خانمها و در بالای عضله اصلی قفسه سینه یا در زیر آن قرار میگیرد. پروتز سینه، کیسههایی گرد هستند که با سرم نمکی یا ژل سیلیکونی پر شدهاند.
جراحی پروتز سینه مناسب چه افرادی است؟
امروزه عمل پروتز دائمی سینه که با قصد زیبایی و خوشفرم شدن سینهها صورت میگیرد، بسیار رایج شده است. درصد بیشتری از این عملها به منظور کوچک کردن اندازه سینهها یا به علت افتادگی این اندام انجام میشود.
این عمل برای افرادی مناسب است که یکی از شرایط زیر را داشته باشند:
- افرادی که با نقصی مادرزادی به دنیا آمدهاند و تنها یک سینه دارند.
- بیمارانی که به دلیل ابتلا به سرطان سینه یا دیگر بیماریها، بخشی از سینه خود یا تمام آن را از دست دادهاند. این افراد با پروتز سينه بعد از درمان سرطان سینه میتوانند شکل سابق بدن خود را به دست بیاورند.
- بانوانی که به دلیل بالا رفتن سن، بارداری یا کاهش شدید وزن و شیردهی، افتادگی سینه شدید پیدا کردهاند.
- خانمهایی که به خاطر مشکلات هورمونی، پستانهایی بسیار کوچک دارند.
- کسانی که به صورت ژنتیکی و مادرزادی، سینههایی نامتقارن یا با شکلی غیرطبیعی دارند.
برای تصمیم در مورد پروتز سینه باید به متخصص زنان مراجعه کرد. اگر نمیدانید این تخصص چیست و پزشک زنان چه کاری انجام میدهد، بهتر است مقاله دکتر زنان کیست را مطالعه کنید.
مزایا پروتز سینه
زیبایی ظاهری سینه از جمله مهمترین مزایای پروتز سینه است. پروتز، سینهها را متقارن و متناسب با سایز دلخواه میکند. برای بیمارانی که از سرطان نجات پیدا کردهاند، اما یک یا هر دو سینه خود را از دست دادهاند، پروتز سینه امید و اعتماد به نفس را به آنان برمیگرداند.
از مزایای پروتز سینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بزرگ کردن سینهها
- متقارن کردن سینههای نامتقارن
- افزایش حجم سینه
- افزایش اعتماد به نفس
- ایجاد حس رضایتمندی
- ایجاد حس جوانی
- رفع ایرادات سینه
با در نظر مزایا و عوارض پروتز سینه و با مشورت پزشک میتوانید این روش را برای تغییر سایز و حجم سینههایتان انتخاب کنید. عوارض پروتز سینه را در ادامه مقاله شرح خواهیم داد.
شرایط مورد نیاز برای پروتز دائمي سينه
افرادی که گزینه ایدهآل برای پروتز سینه هستند، برای انجام این قبیل عملهای جراحی به پزشک زنان و بعد از آن به پزشک متخصص زیبایی مراجعه میکنند. پزشک متخصص بعد از معاینه بیمار و با توجه به ساختار سینه زنان، اقدامات اولیه را انجام عمل آغاز میکند. در یکی از مطالب مجله دکتردکتر درباره ساختار سینه زنان و مردان برایتان گفتهایم؛ مطالعه آن را پیشنهاد میکنیم.
مواردی که پزشک در معاینات خود به بررسی آنها میپردازد، عبارتند از:
- داشتن سلامت جسمی
- داشتن توقعات واقعی
- احساس ناراحتی از کوچک بودن سینهها
- افتادگی سینهها بهدنبال حاملگی
- کاهش وزن
- افزایش سن
- عدم تقارن سینهها
- عدم رشد کافی در یک یا هر دو سینه
برای آشنایی با جراحیهایی که متخصص جراحی پلاستیک انجام میدهد، مقاله تخصص جراحی پلاستیک چیست را مطالعه کنید تا با آگاهی بیشتر به این متخصص مراجعه کنید.
چه سنی برای انجام جراحی پروتز سینه مناسب است؟
بر اساس اعلامیه FDA سازمان غذا و داروی آمریکا، از آن جا که رشد سینه زنان تا سنین 18 تا 20 سالگی ادامه دارد، فرد متقاضی این جراحی باید حداقل 20 سال داشته باشد. پروتز سینه قبل از 20 سالگی نباید انجام شود.
انواع پروتز سینه
پروتز سینه انواع مختلفی دارد. دستهبندی انواع پروتز بر اساس جنس و شکل انجام میگیرد. با مشورت پزشک میتوانید پروتز سینه را از نظر جنس و شکل انتخاب کنید. هر یک از انواع پروتز سینه دارای ویژگیهایی هستند که تا حدودی به سلیقه خودتان نیز بستگی دارد. در ادامه انواع پروتز سینه از نظر جنس و شکل را برایتان معرفی میکنیم:
انواع پروتز از نظر جنس
برای بزرگ کردن سینه ها، 3 نوع پروتز مختلف وجود دارد؛ پروتز آب نمکی یا سالینی، پروتزهای سیلیکونی و ثابت. در جدول زیر هر کدام را به صورت مجزا مورد بررسی قرار میدهیم:
انواع پروتز سینه | توضیحات |
پروتز آب نمکی | این نوع از پروتز با سرم سالین که ترکیبی از نمک استریل شده است، پر میشود. پروتز آب نمکی دیوارههای سیلیکونی غیر قابل نفوذ دارد. این نوع پروتز سفت است و نسبت به انواع دیگر پروتز، ظاهری غیرطبیعی دارد. در صورت وارد شدن ضربه سنگین، پروتز سالینی پاره شده و ترکیب داخل آن توسط بدن جذب میشود. این نوع پروتز قیمت مناسبی دارد و برای کسانی مناسب است که خواستار سینههایی بسیار بزرگ هستند. |
پروتز سیلیکونی | این نوع پروتز با ژل سیلیکونی پر شده است و بافتی شبیه به اندام سینه را ایجاد میکند. پروتز سیلیکونی برای افرادی مناسب است که میخواهند پستانهایی با ظاهر طبیعی داشته باشند. در صورتی که پروتزهای سیلیکونی برای قرارگیری در بافت سینه استفاده شوند، برش بزرگتری توسط جراح ایجاد خواهد شد. |
پروتز ثابت | پروتز ثابت نیز از ژل سیلیکون تشکیل میشود. تفاوت این نوع پروتز با سیلیکونی در دائمی بودن آن است. پروتز ثابت در صورتی که پاره شود، شکل خود را حفظ میکند. این نوع پروتز معمولا سفتتر از پروتزهای دیگر است. |
یکی دیگر از شایعترین عملهای جراحی زیبایی سینهها، عمل کوچک کردن سینه است که آن هم تحت نظر متخصص و جراح پلاستیک انجام میشود.
مقایسه پروتز سینه نمکی و پروتز سینه سیلیکونی
پروتز سینه نمکی و سیلیکونی از نظر جنس و مواد تشکیل دهنده با یکدیگر متفاوت هستند. از مقایسه پروتز سینه نمکی و سیلیکونی میتوان به این نتیجه رسید که پروتزهای سیلیکونی حالت طبیعیتری دارند. از نظر قیمت نیز پروتز سیلیکونی کمی گرانتر است. پروتز سیلیکونی از ژل بسیار چسبناک تولید میشود و حالت بسیار نرمی دارد. در مورد انتخاب بهترین نوع پروتز بهتر است با پزشک مشورت کنید. پزشک مناسبترین گزینه را به شما پیشنهاد میدهد.
انواع پروتز سینه از نظر شکل
پروتزهای سینه از نظر شکل ظاهری به دو نوع گرد و قطره اشکی تقسیم میشوند. در نوع گرد، پروتز تقریبا شکلی شبیه نیمکره دارد و در نوع قطرهای، ظاهر پروتز شبیه خود سینه است. انتخاب شکل ظاهری پروتز به سلیقه شما بستگی دارد. با مشورت پزشک جنس و شکل پروتز را انتخاب کنید.
عوارض پروتز سینه
در کنار تمام فواید عمل پروتز سینه، این کار ضررهایی نیز دارد. به طور کلی بعد از انجام عمل پروتز سینه شکایات و عوارضی که انتظار میروند، عبارتند از:
- باقی ماندن جای برش جراحی (اسکار جراحی)
- خونریزی (تجمع خون)
- عفونت
- تاخیر در بهبودی محل برش جراحی
- تغییر در حس سینه و نوک سینه
- ایجاد یک کپسول ضخیم در اطراف پروتز
- نشت یا پارگی جدار پروتز
- خطرات بیهوشی
- تجمع مایع اطراف پروتز
- درد بعد از عمل پروتز سينه
- ایجاد لخته وریدی
- احتمال نیاز به عمل مجدد
در ادامه همه عوارض احتمالی پروتز سینه را مورد بررسی قرار میدهیم.
کبودی سینه
بعد از انجام این قبیل عملهای جراحی، سینههای فرد ورم میکند و احتمال کبودی سینه نیز وجود دارد. این کبودشدگی معمولا ۲ تا ۳ هفته طول میکشد. احتمالا پزشک راهکاری برای کاهش کبودی پیشنهاد کند. طبق توصیه پزشک پیش بروید.
تورم سینه
تورم سینهها بعد از عمل پروتز به چشم میخورد و یکی از عوارض آن محسوب میشود. معمولا این تورم با گذشت زمان به تدریج کمتر خواهد شد؛ ولی ممکن است تا ۳ ماه این تورم در سینهها باقی بماند.
سفت شدن سینه
همچنین ممکن است بعد از انجام این عمل فرد احساس کند که سینههایش سفت شدهاند. برای رفع این مشکل میتوانید با مشورت دکتر پروتز سینه خود ماساژهای مخصوص را انجام دهید و از شدت سفت شدن آن بکاهید. البته نباید انتظار داشته باشید که این مشکل به سرعت حل شود، بلکه باید به صورت مستمر این ماساژها را انجام دهید تا نتیجه مورد نظر حاصل شود.
بیحسی سینه
یکی از عوارض بسیار شایع که به دنبال پروتز سینه ایجاد میشود، این است که حس بعد از عمل جراحی کم شوند. اين بيحسي پوست اطراف نوک سینه و خود نوک سینه را نیز شامل میشود. این موضوع نگرانی شدیدی را برای فرد ایجاد میکند. بعضی اوقات این مشکل به علت شوکی است که به خاطر عمل جراحی به فرد وارد شده و یا در نتیجه صدمهای بوده که به اعصاب این ناحیه وارد شده است. در اغلب موارد این حالت بعد از چند ماه اندکی بهبود پیدا میکند. البته کرخشدگی و بیحسی دائمی نیز ممکن است به دنبال آن روی دهد.
عدم تقارن پستانها بعد از عمل
متاسفانه با وجود این که تلاش زیادی برای متقارن شدن شکل دو سینه انجام میشود، ولی با این حال همیشه این تقارن به دست نمیآید. بهترین همخوانی و انسجام ممکن بین دو سینه و نوک سینه تا حد زیادی به روش و تکنیک مورد استفاده در عمل بستگی دارد.
جای زخم عمل جراحی
ایجاد اسکار (جای زخم) پس از اعمال جراحی یک عارضه نیست؛ بلکه یک رویداد عادی محسوب میشود. در عمل کوچک کردن سینه، جای زخمها ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد تا بهبود پیدا کند. جای زخمها در آغاز قرمز، برجسته و حتی همراه با خارش است.
ایجاد گوشت اضافه
اگر بدن فرد مستعد به تولید گوشت اضافی باشد؛ احتمالا بعد از انجام عمل جراحی نیز این حالت برای فرد ایجاد میشود. این امری غیر قابل پیشگیری است و نمیتوان به صورت قطعی از آن جلوگیری کرد. پزشک بعد از اتمام عمل جراحی برای جلوگیری از بروز عفونت در محل، آنتیبیوتیک برای فرد تجویز میکند، ولی با این حال، همچنان احتمال عفونت نسبتا خفیفی وجود دارد.
لخته شدن خون در سینهها
خطراتی مانند لخته شدن خون نیز وجود دارد که بسیار نادر هستند. ماساژ پاها در حین و بعد از عمل، احتمال بروز این مشکل را کاهش میدهد. همین که فرد بعد از انجام شدن عمل بیحرکت در یک جا ننشیند و کمی فعالیت داشته باشد نیز احتمال این خطرات را کاهش میدهد.
نحوه انجام عمل پروتز پستان
انجام این جراحی بسیار ساده است. قبل از انجام پروتز سینه، آزمایشهای مختلفی توسط پزشک تجویز میشود که مراجعهکننده باید آنها را انجام دهد. محل انجام عمل پروتز پستان، بیمارستان، مراکز و کلینیک درمانی است. این عمل نیاز به بستری شدن ندارد و بیمار همان روز میتواند به خانه برود. عمل پروتز با بیحسی موضعی انجام میشود و در اکثر مواقع نیاز به بیهوشی کامل وجود ندارد (مگر در شرایط خاص).
جراح بافت سینه را از قسمت چین زیر سینه، زیر بغل و یا اطراف نوک سینه برش میدهد. مقدار برش سینه به نوع پروتز انتخابی بستگی دارد. میزان برش مورد نیاز برای پروتز آب نمکی کمتر از سیلیکونی است. بعد از این مرحله، جراح به جدا کردن بافت سینه از ماهیچهها و بافت پیوندی سینه میپردازد. به این ترتیب، یک فضای پاکتی در جلو یا زیر ماهیچه ایجاد میشود. ایمپلنتهای سینه وارد این فضای ایجاد شده میشود. ایمپلنتهای سیلیکونی به صورت پر شده هستند، اما پروتز آب نمکی بعد از وارد شدن فضای سینه، پر خواهند شد. در مرحله آخر، جراح محل برش داده را بخیه میزند و سپس بانداژ میبندد. عمل پروتز سینه توسط جراح پلاستیک انجام میشود.
مراقبت های قبل از جراحی پروتز سینه
قبل از عمل پروتز سینه، لازم است که مراقبتهای ویژه و هدفداری به توصیه پزشک انجام شود. از جمله مراقبتهای قبل از جراحی پروتز سینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انجام آزمایش ماموگرافی
- پرهیز از استعمال دخانیات
- پرهیز از مصرف آسپرین حداقل یک هفته قبل از عمل
با رعایت همین نکات ساده، پروتز پستان با موفقیت بیشتری توسط پزشک انجام میشود.
مراقبت های بعد از انجام عمل پروتز سینه
بعد از انجام موفقیت آمیز عمل جراحی برای بزرگ کردن سینه، مراقبتهای زیر لازم است:
- تا چند ماه باید از گن مخصوص استفاده کنید.
- اگر احساس سوزش کردید یا تب داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید. امکان دارد دچار عفونت شده باشید.
- حداقل تا دو هفته بعد از عمل از انجام ورزشهای سنگین و پرجنب و جوش پرهیز کنید.
در صورتی که به توصیههای ذکر شده توسط دکتر عمل کنید، مشکلی بعد از پروتز پستان نیز برایتان پیش نمیآید.
نکات مهم درمورد پروتز سینه
عمل موفقیت آمیز پروتز سینه تنها یک بخش از پروسه این تغییر است، نکات مهمی است که باید درباره آنها بدانید و عمل کنید. نکات مهم در مورد پروتز سینه شامل موارد زیر است:
- هر 3 سال باید آزمایش MRI بدهید.
- پايين بودن سينه از پروتز بعد از عمل پروتز به این دلیل است که پروتز از افتادگی جلوگیری نمیکند. برای این کار باید عمل لیفت سینه انجام دهید.
- با وجود پروتز سینه، انجام آزمایش ماموگرافی مقدور است و تنها در جهات خاص انجام میگیرد.
- گاهی پروتز مانع شیردهی میشود.
توجه به این نکته هم ضروری است که پروتز و ایمپلنت سینه باید هر 10 تا 15 سال یک بار تعویض شود.
عمل پروتز سینه و احتمال سرطان سینه
با وجود تحقیقات گستردهای که محققان در این رابطه انجام دادهاند، هنوز مدرکی قطعی دال بر تاثیرگذاری این قبیل جراحیها بر بروز سرطان پستان در افراد نیافتهاند. یک موضوع در این میان مطرح است؛ آنهم این که در افرادی که عمل پروتز سینه را انجام دادهاند، تشخیص سرطان سینه دیرتر و سختتر صورت میگیرد. بههمین دلیل احتمالا سرطان در این افراد بسیار دیر و زمانی که بدخیمی به کل بدن سرایت کرده است، تشخیص داده شود. این موضوع برای فرد بسیار خطرناک به شمار میآید و تعداد سالهای عمر فرد را به شدت تحت تاثیر خود قرار میدهد. با معاینه خانگی سرطان سینه میتوانید سریعتر متوجه نشانهها شوید و به پزشک مراجعه کنید.
با توجه به مواردی که اشاره کردیم، افرادی که تحت این قبیل عملها مخصوصا عمل پروتز سینه قرار میگیرند، باید مانند زنان دیگر هر سال توسط متخصص زنان یا غدد، آزمایش ماموگرافی انجام دهند و در صورتی که در سینه خود پروتز دارند، حتما این موضوع را با رادیولوژیست مطرح کنند.
آیا پروتز سینه اختلالی در روند شیردهی و باروی فرد ایجاد میکند؟
پاسخ این سوال یک نه قطعی است! به این معنی که شیردادن با سینه بعد از انجام عمل پروتز سینه هم میتواند همچون روال قبل ادامه داشته باشد و فرد همچون گذشته قادر به تولید شیر کافی خواهد بود. این که بعضی افراد به صورت ژنتیکی یا به هر دلیل دیگری قادر به تولید شیر کافی نیستند، یک مسئله کاملا جدا است که هیچ ربطی به جریان پروتز یا عملهای زیبایی سینه ندارد.
در ارتباط با حاملگی باید گفت که اگر فرد بعد از عمل جراحی باردار شود، بافت سینه به علت افزایش ترشح برخی هورمونها در دوران بارداری بزرگ شده و پوست نیز متعاقب آن کشیده خواهد شد. ولی کاملا روشن است که حجم پروتز سینه در طی این عملیات به همان اندازه باقی خواهد ماند. در نتیجه ممکن است نیازی به تعویض پروتز یا محل آن در فرد نباشد و در فردی دیگر به دلیل به وجود آمدن مشکلاتی خاص، پزشک مجبور به اقدامات مداخلهای شود.
لازم به ذکر است که هیچ نوع احتمال ترکیدن یا از هم بازشدن پروتزهای سینه هنگام مسافرت با هواپیما، شناکردن، شیرجه زدن و غیره نیز وجود ندارد.
عمل پروتز سینه خطرناک نیست اما در بیشتر موارد ضرورتی ندارد!
قبل از انجام پروتز سينه حتما باید مزایا و عوارض آن را با هم مقایسه کنید. عمل پروتز سینه، عمل خطرناکی نیست، اما یک عمل ضروری هم محسوب نمیشود. در بعضی از شرایط خاص مثل از دست دادن یا متقارن نبودن سینهها، پزشک این روش را برای بیمار پیشنهاد میکند. بیمار باید با آگاهی کامل و مشورت پزشک در مورد انجام این کار تصمیم بگیرد. برای این کار، نوبت دهی آنلاین دکتردکتر به شما کمک خواهد کرد. ما لیستی از متخصصان را برای شما آماده کردهایم تا شما بتوانید بهترین جراح و پزشک را برای خود انتخاب کرده و نوبت حضوری دریافت کنید. امکان دریافت نوبت تلفنی از پزشک نیز در سایت دکتر دکتر وجود دارد. نظر شما در مورد عمل پروتز سینه چیست؟ خوشحال میشویم نظرها و سوالهایتان را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش کامنت یادداشت کنید. مشتاقانه پاسخگوی شما هستیم.
منابع:
plasticsurgery
webmd
سوالات متداول پروتز سینه
1-قیمت پروتز سینه چقدر است؟
قیمت پروتز سینه در سال 1403، بالای 50 میلیون است. این قیمت به مهارت پزشک، نوع مرکز درمانی انتخابی، کیفیت پروتز و دیگر موارد بستگی دارد.
2-انواع پروتز سینه چیست؟
انواع پروتز سینه از نظر جنس شامل سیلیکونی، ثابت و آب نمکی است.
3-ماندگاری پروتز سینه چقدر است؟
بستگی به کیفیت پروتز و برند آن دارد؛ معمولا بین 10 تا 20 سال.
4-دوران نقاهت پروتز سینه چقدر است؟
حدود 4 تا 6 هفته تا بهبودی کامل زمان لازم است.
5-بهترین نوع پروتز سینه کدام است؟
پروتزهای سیلیکونی طرفداران زیادتری دارند.
6-خطرات پروتز سینه چیست؟
- پارگی و نشت پروتز سینه
- عفونت
- ایجاد زخم اسکار در محل برش
- احساس درد در ناحیه سینه
- احساس بی حسی در ناحیه سینه
- انقباض کپسولی
7-تفاوت پروتز سینه سیلیکونی و آب نمکی چیست؟
قیمت پروتز سیلیکونی در مقایسه با آب نمکی بیشتر است. پروتز سیلیکونی نرمی بیشتری نسبت به پروتز آب نمکی دارد. پروتز سیلیکونی طبیعیتر از آب نمکی به نظر میرسد.