پیوند قلب امکان پذیر است؟

پیوند قلب یک روش جراحی است که برای درمان جدی ترین موارد بیماری های قلبی مورد استفاده قرار می گیرد. پیوند قلب آخرین گزینه درمان برای افرادی است که در مراحل نهایی نارسایی قلبی هستند که در آنها داروها، تغییرات سبک زندگی و روش های دیگر موفق نبوده اند.

پیوند قلب عملیاتی است که در آن یک قلب دچار نارسایی قلبی با یک قلب سالم جایگزین می شود. پیوند قلب معمولا برای افرادی که داروها یا سایر روش های درمانی به بهبود سلامتی آنها تاثیری نداشته انجام می گیرد. با این حال، نیاز یک بیمار به عمل جراحی پیوند قلب و آغاز فرایند آن، به آزمایشات تشخیصی بسیار زیادی نیازمند است. اگر شما باید تحت عمل جراحی پیوند قلب قرار بگیرید، نگران نباشید، شانس زنده ماندن شما بعد از عمل جراحی بسیار بالا است و شما سلامت خود را بعد از عمل جراحی خیلی زود به دست خواهید آورد. هنگامی که از تصمیم تیم پزشکی در مورد پیوند قلب مطلع می شوید، باید بدانید که چه انتظاراتی از پروسه پیوند قلب، جراحی، خطرات بالقوه و مراقبت پس از جراحی باید داشته باشید.

پیوند قلب چه زمانی انجام می گیرد؟

پیوند قلب زمانی انجام می شود که سایر درمان های پزشکی برای مشکلات و بیماری های قلبی تاثیری نداشته باشند و منجر به نارسایی قلبی شود. در بزرگسالان، چندین وضعیت باعث نارسایی قلبی می شود از جمله:

در کودکان نارسایی قلب اغلب ناشی از نقص قلب مادرزادی یا یک بیماری قلبی است.

چرا لازم است پیوند قلب صورت بگیرد؟

به دلایل مختلف ممکن است نیاز به پیوند قلب داشته باشید. شایع ترین دلیل نارسایی شدید قلبی به علت عمل نکردن درست یک یا دو بطن قلب می باشد. نارسایی بطنی می تواند در بسیاری از انواع بیماری های مادرزادی قلبی اتفاق بیفتد. در بیماران مبتلا به نقص مادرزادی قلب احتمال نارسایی قلب و کاهش عملکرد قلب خیلی بالا است.

قلب اهدا شونده چه ویژگی های باید داشته باشد؟

عمل پیوند قلب به برداشتن قلب دچار نارسایی قلبی یک بیمار وجایگزین کردن آن با قلب یک بیمار مرگ مغزی است، بیشترین کاربرد پیوند قلب برای بیمارانی است که نارسایی قلبی شدید دارند که غیر قابل درمان است. در عمل جراحی پیوند قلب، قلب ناسالم و مریض از بدن بیمار برداشته شده و قلبی سالم از بدن اهدا کننده عضو جایگزین آن می‌شود. برای برداشتن قلب از اهدا کننده باید دو پزشک یا بیشتر تأیید کنند که وی دچار مرگ مغزی شده است. قبل از اینکه شما در لیست انتظار پیوند قلب قرار بگیرید پزشک باید تصمیم بگیرد که این روش بهترین روش برای درمان نارسایی قلب شما است که انتخاب می‌شود. همچنین پزشک باید از اینکه شما توان انجام این عمل را دارید مطمئن شود.

قلب اهداکننده بر اساس نوع تشابه گروه خونی و اندازه قلب و پروتئین های سطح سلول ها و تشابه بافتی به گیرنده انتخاب شود. به عنوان گیرنده پیوند قلب، شما باید داروها را برای جلوگیری از پس زدن قلب جدید در اثر کارکد های سیستم ایمنی بدنتان مصرف کنید. این داروها داروهای سرکوب کننده ایمنی هستند. تیم پزشکی شما میزان داروهای ضد فشار خون و دارو های لازم برای تضعیف سیستم ایمنی بدنتان را تعیین می کنند.

پیوند قلب

 

لیست انتظار برای پیوند قلب

افراد که در لیست انتظار برای پیوند قلب هستند، کسانی هستند که بیماری های قلبی یا نارسایی قلبی را به علت علل مختلف دارند از جمله:

نقص مادرزادی قلب

بیماری عروق کرونری

اختلال در عملکرد دریچه های قلبی

عضله قلب ضعیف و یا کاردیومیوپاتی

حتی اگر یکی از این شرایط بالا را داشته باشید، هنوز عوامل بیشتری برای تعیین قرار گرفتن شما در لیست انتظار برای پیوند قلب وجود دارد. پیوند قلب درمان مناسب برای همه نیست. برخی عوامل ممکن است به این معنی باشد که شما یک نامزد خوب برای پیوند قلب نیستید. موارد زیر را باید در نظر گرفته شود:

  • سن. بیشتر گیرندگان قلب باید زیر 65 سال سن داشته باشند.
  • داشتن یک وضعیت پزشکی دیگر که می تواند زندگی شما را بدون در نظر گرفتن یک قلب اهدا کننده، مانند یک بیماری کلیوی، کبدی یا ریه سلامت شما در خطر جدی باشد.
  • داشتن عفونت فعال
  • تاریخچه بیماری های اخیر مانند سرطان
  • وضعیت عمومی سلامتی بدن. شکستگی اندام چندگانه، سرطان یا سایر بیماری های جدی پزشکی ممکن است شما را از فهرست پیوند دور کند. شما باید به تغییر سبک زندگی خود متعهد باشید؛ که شامل ورزش کردن، رژیم غذایی سالم و ترک سیگار است.

روش انجام جراحی پیوند قلب

عمل پیوند قلب عمل قلب باز بوده و در بیمارستان انجام می‌شود. انجام این فرایند به شدت به وضعیت سلامتی شما و مهارت پزشک بستگی دارد. جراحی پیوند قلب تقریبا چهار ساعت طول می کشد. در طی آن زمان، برای نگه داشتن جریان خون در سراسر بدن شریان های اصلی را به دستگاه قلبی – ریوی (بایپاس قلبی ریوی) متصل می کنند و خون به دیگر نقاط بدن پمپ می شود.

وقتی که خون به طور کامل به دستگاه بایپاس منتقل شد و به وسیله دستگاه پمپ می‌شود و قلب ناسالم و مریض شما از سینه خارج می‌گردد. قلب اهدایی در محل خود قرار داده می‌شود. زمانی که قلب جدید در محل قرار داده شد عروق خونی را به دقت به آن متصل می‌کنند تا هیچ گونه نشتی به وجود نیاید.

وقتی قلب جدید به طور کامل به بدن متصل شد، گردش خون از طریق دستگاه بایپاس قطع شده و قلب وارد سیستم می‌شود. پس از بازگشت قلب، دستگاه بایپاس از بدن جدا می‌شود. قلب با یک شو ک و ضربه کوچک شروع به کار می‌کند و ضربان آن مجدداً شروع می‌شود. بعد از این مراحل یک ضربان ساز موقتی را به بدن شما وصل می کنند تا برای مدت کوتاهی به یک ضربان ساز یا پیس میکر در بیرون از بدن قلب شما را به تپش وادارد. این کار در صورت نیاز در زمان ریکاوری اولیه بعد از عمل انجام می‌شود.

ریکاوری بعد از عمل

پس از پایان عمل جراحی، به واحد مراقبت های ویژه (ICU) منتقل می شوید. شما به طور مداوم تحت نظر دارویی و درد هستید و با لوله های به منظور حذف مایع اضافی از حفره قفسه سینه، به طور مداوم کنترل خواهید شد. پس از اولین روز یا دو بعد از این روش، احتمالا از ICU منتقل می شود. با این وجود، برای ادامه درمان، در بیمارستان باقی خواهید ماند. بستری بودن در بیمارستان در محدوده ی یک تا سه هفته طول خواهد کشید. ریکاوری کامل از پیوند قلب می تواند یک روند طولانی باشد. برای بسیاری از مردم، بهبود کامل بعد از پیوند قلب را بعد از شش ماه به دست می آورند.

پیوند قلب

عوارض جراحی پیوند قلب

جراحی پیوند قلب نیاز به جراحی قلب باز دارد که بسیاری از عوارض را شامل می شود، از جمله:

  • خون ریزی
  • عفونت
  • لخته شدن خون
  • حمله قلبی
  • سکته مغزی
  • مرگ

خطرات پیوند قلب

اگرچه دریافت قلب اهدا کننده می تواند زندگی شما را نجات دهد، پیوند قلب دارای خطرات زیادی است. خطرات عبارتند از:

رد قلب گرفته شده. یکی از مهمترین خطرات پس از پیوند قلب، پس زدن و رد کردن قلب اهدا شده است. سیستم ایمنی بدن، قلب جایگزین شده را به عنوان یک جسم خارجی تشخیص دهد. سیستم ایمنی بدن شما سعی می کند به قلب اهدا شده حمله کند. اگر چه همه افرادی که پیوند قلب انجام داده اند داروهای سرکوب سیستم ایمنی را مصرف می کنند – داروهایی که فعالیت سیستم ایمنی بدن را کاهش می دهند – حدود 10 درصد از گیرنده های پیوند قلب هنوز نشانه هایی از رد شدن دارند که در طول سال اول پس از پیوند نیاز به درمان دارند. این موارد اغلب به طور موثر با دارو درمان می شود. برای تعیین اینکه آیا بدن شما قلب جدید را رد می کند، در طی سال اول پس از پیوند، بیوپسی های مکرر قلب برای تست بافت قلب باید انجام بگیرد. پس از سال اول، تعداد بیوپسی ها به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

مشکل عروق کرونری قلب. پس از پیوند شما ممکن است دیواره های شرایین در قلب شما (شريان های عروق کرونر) می توانند ضخیم و سخت تر شوند که منجر به واسکولاپاتی کاتتر قلبی (CAV) می شود. این حالت می تواند گردش خون را از طریق قلب دشوار کند و باعث حمله قلب، نارسایی قلبی، ریتم های غیر طبیعی قلب (آریتمی) یا مرگ ناگهانی شود.

عوارض جانبی دارو. داروهای کاهش عملکرد سیستم ایمنی، ممکن است باعث آسیب کلیه و سایر مشکلات شود. عوارض دیگر این داروها می تواند شامل فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و پوکی استخوان شود.

سرطان. داروهای ضد سیستم ایمنی همچنین می توانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. مصرف این داروها می تواند شما را در معرض خطر بیشتر سرطان پوست، لنفوم غیر هوچکین و دیگر تومورهای سرطانی قرار دهد. بررسی های منظم برای تشخیص سرطان ضروری است.

 

بر گرفته از:

روند جراحی پیوند قلب چگونه است؟

پیوند قلب چطور انجام می گیرد

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
14 نظرات
  1. جلال یزدان پناه می گوید

    سلام
    من 45 سال سن دارم و بر اثر سکته قلبی بطن چپ قلب من دچار مشکل شده است . EF قلب من 18 است . آیا مشمول شرایط پیوند قلب هستم ؟ در ضمن فعلا ICD دارم ولی همچنان دچار مشکل تنفسی و … هستم

    با سپاس

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اغلب نارسایی ها به درمان دارویی پاسخ میدهند و با دارو کنترل میشوند
      در موارد شدید نارسایی که به هیچ درمان دارویی و اقدام درمانی دیگری پاسخ ندهد پیوند قلب لحاظ میشود

  2. ناشناس می گوید

    سلام ببخشید دختر 12 ساله یکی از دوستام میخواد قلبش رو به مادر 46 سالش اهدا کنه. ایا همچین چیزی ممکنه؟؟ میتونه یا نه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خیر عزیز، امکان ندارد پیوند قلب از فرد زنده انجام شود

  3. اتت می گوید

    سلام كسي كه سلامت روان نداره اجازه داره قلبش رو اعدا كنه ؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اهدا قلب فقط از فرد با مرگ مغزی انجام میشه با اجازه خانواده

  4. بابایی می گوید

    سلام وقت بخیرمن همسرم قلبش تک بطنی هست 39سال سن دارد واینک قبلا اسپرین مصرف میکردندولی دوسال کرونا درقرنطینه بودندوبشدت وزن کم کردندواحشا بدن اب اورد وای اف قلبشان به 30رسیدودکتردارودادندومصرف میکنن خیلی دردداره میخواستم بدونم امکان عمل پیوند قلب برای ایشون هست ؟؟خیلی ناامیدشده همش استرس داره وناراحت ممنونم ازراهنماییتون اگردکترفوق تخصص خوب میشناسیدمعرفی کنیدلطفا

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با امید بهبودی سریع ایشان
      دکتر صالحی بیمارستان امام خمینی تهران

  5. دکتر میرکریمی می گوید

    با سلام و احترام. پدر بنده ۷۷ ساله هست و به علت سکته مغزی دچار مشکلات حرکتی شده اند. EF قلبشان ۲۰ درصد هست‌ آیا پیوند قلب برای ایشان انجام میشود؟از راهنمایی شما بسیار سپاسگذارم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      احتمالا فعلا فقط درمان دارویی انجام میشه

  6. ابوالفضل می گوید

    سلام خسته نباشید من الان در لیست پیوند قلب هستم میخواستم بدونم آیا این پیوند خطرناک است لطفا حقیقت را بگویید؟؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بله خطرناك هست اما موفقيت آميز هم هست نگران نباشيد

  7. مهدی محمودزاده می گوید

    سلام وقت بخیر من مشکل اریتم قلبی و پروپلاس دارم که رفته رفته به زندگی من خیلی تاثیر گذاشته از همه نظر دارو هم مصرف می کنم می خواستم بدونم نظر شما در مورد پیوند قلب چیه واین که قلب براحتی پیدا میشه یا نه ،ممنون از لطفتون که راهنمایی میکنین?

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      دوست عزیز
      پیوند قلب بیشتر در نارسایی قلبی انجام میشود
      آریتمی ها بسته به نوع با دارو یا روش های جراحی و یا ابلیشن درمان میشوند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.