اگر باردار هستید و دمای بدنتان بالاتر از ۳۸ سانتیگراد است، یعنی دچار تب شدهاید. تب در بارداری میتواند نشانه عفونت باشد. برای مثال، سرماخوردگی یا عفونت ادراری در ایجاد تب بیاثر نیستند. عوارض تب بالا جدیاند و میتوانند روی روند زایمان یا سلامت جنین اثر منفی بگذارند. برای درمان تب در بارداری میتوانید دوش آب ولرم بگیرید، آب زیادی بنوشید و اگر دمای بدنتان بالا رفته، آب بدنتان کم شده و لرز هم در شما بهوجود آمده، حتما به پزشک مراجعه کنید. برای مصرف هر دارو و استفاده از هر راهکاری باید نظر پزشک را جویا شوید و اصلا و هرگز بیگدار به آب نزنید. در این مقاله برایتان میگوییم که تب در بارداری نشانه چیست و از علائم و عوارض این موضوع هم صحبت میکنیم. روشهای درمانی تب در این دوران هم بررسی خواهند شد.
در پایان اگر سوالی داشتید، میتوانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ بدهد.
علت تب در بارداری چیست؟
در مرور راهنمای بارداری باید به بیماریهای احتمالی هم دقت کنید. زمانی دچار تب در بارداری هستید که دمای بدنتان بالاتر از حد طبیعی یا هر درجه حرارت بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد است. تب اغلب به دلیل عفونتهای دستگاه ادراری و ویروسهای تنفسی ایجاد می شود، اما سایر عفونتها هم میتوانند دلیل بروزش باشند.
علل شایع تب در دوران بارداری عبارتند از:
- آنفولانزا
- ذات الریه
- سرخک (برای آشنایی بیشتر با این بیماری و علائم آن مقاله بیماری سرخک را در دکتردکتر مطالعه کنید.)
- ورم لوزه
- گاستروانتریت ویروسی (ویروس معده)
- پیلونفریت (عفونت کلیه)
- احتمال ابتلا به عفونت ادراری در زنان
- لیستریوز (Listeria)؛ نوعی مسمومیت غذایی
- بیماری پنجم؛ بیماری عفونی سرخی پوست
- سرماخوردگی در بارداری ( اگر در بارداری دچار سرماخوردگی شدید مقاله سرماخوردگی در بارداری را برای درمان راحت تر از دست ندهید.)
دکتر دانیل مکدانر که از متخصصان در این زمینه است، درباره تب در بارداری میگوید:
تب با درجه پایین معمولا مشکلی جدی نیست که نگران باشید اما هرگونه علائم دیگر را کنترل و در صورت بروز، سریع به پزشک مراجعه کنید. یادتان باشد که تب در دوران بارداری طبیعی نیست و نباید آن را نادیده بگیرید.
سرماخوردگی و تب در بارداری
در دوران بارداری، امکان درگیری با عفونتهای ویروسی زیاد است چون سیستم ایمنی بدن در طول بارداری دستخوش تغییراتی میشود. آنفولانزا در بارداری هم مانند سرماخوردگی، بهخاطر تغییرات سیستم ایمنی در دوران بارداری رخ میدهد.
اگر درجه تب آنچنان بالا نباشد، احتمالا به ویروسی ساده مانند سرماخوردگی ساده مبتلا شدهاید اما اگر درجه تب بالا باشد، احتمال ابتلا به آنفولانزا وجود دارد و عوارض دیگری مانند تب و لرز در راه خواهند بود.
عوارض تب در بارداری در ماه اول
اهمیت به نشانههایی مانند تب در حاملگی بسیار مهم است. اگر در ماههای نخست، دچار تب و عفونت شوید، امکان دارد که سقط جنین رخ بدهد. در ماههای بعدی هم (بعد از هفتماهگی)، تبکردن موجبات عوارضی نظیر زایمان زودرس را فراهم میکند. پس باید حواستان به دمای بدن باشد و تب در بارداری سه ماهه سوم را بهدقت پیگیری و درمان کنید. تب در اواخر بارداری هم میتواند خطرناک باشد.
تب در سه ماه اول بارداری
تب اوایل بارداری، به ویژه در سه ماهه اول میتواند برای کودک مشکلاتی ایجاد کند. مادرانی که در اوایل بارداری دچار تب شدهاند، با احتمال بیشتری فرزندانی با نقص لوله عصبی (NTD) به دنیا میآورند. در راهنمای ماه سوم بارداری به طور مفصل به علائم مختلفی که ممکن است در این دوره رخ دهد، از جمله تب، پرداخته شده است. در این راهنماها، اطلاعاتی در مورد علل احتمالی تب، عوارض آن و نحوه مدیریت آن ارائه میشود. همچنین، راهنماییهایی در مورد زمانی که باید به پزشک مراجعه کرد، در این راهنماها وجود دارد.
علائم همراه با تب در بارداری چیست؟
مادران باردار باید به علائم همراه با تب توجه و به دکتر زنان مراجعه کنند. این نشانهها شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- کمر درد
- لرز
- درد شکم
- سفتی گردن
علائم همراه تب در بارداری |
تنگشدن نفس |
درد در ناحیه کمر |
بروز درد در شکم |
لرز |
سفتشدن گردن |
پیشگیری از تب در بارداری چگونه است؟
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. تب از بیماریهای شایع بارداری نیست و میتوانید جلوی ابتلا به آن را بگیرید. تب در بارداری خطراتی بههمراه دارد و باید تا جایی که میتوانید از بروزش جلوگیری کنید. به اقدامات پیشگیرانه زیر دقت کنید:
- شستن مرتب دستها
- اجتناب از تماس با افراد بیمار
- تزریق واکسن آنفولانزا
ابتلا به آنفولانزا نه تنها میتواند باعث ایجاد تب شود، بلکه میتواند عوارض دیگری هم به وجود بیاورد. بنابراین، با مشورت با پزشک خود درباره تزریق واکسن آن مشورت کنید. برای آگاهی از زمان مناسب تزریق در تابستان با پزشک خود مشورت داشته باشید.
یکی از بهترین راهها برای دریافت نوبت ملاقات با پزشکان هم استفاده از سیستم نوبت دکتر در سامانه دکتردکتر است. در دوران بارداری که مراجعه حضوری سختتر هم میشود، دریافت نوبت آنلاین امکان بسیار جذاب و مهمی است.
درمان تب در بارداری
اگر تب ناشی از عفونت باکتریایی باشد، پزشک آنتی بیوتیک تجویز میکند. اگر عامل تب کردن در بارداری نوعی ویروس باشد، به احتمال زیاد باید منتظر بمانید تا عفونت به خودی خود بهبود پیدا کند. در هر صورت، مهم است که بدن را هیدراته نگه دارید، یعنی به آن آب کافی برسانید.
برای درمان تب زیادی که قطع نمیشود باید به متخصص عفونی مراجعه کنید. حواستان باشد که حتما در زمان بارداری باید تحت نظر پزشک زنان باشید. اگر نمیدانید چرا باید تحت نظر باشید بهتر است مقاله دکتر زنان کیست را بخوانید تا با این تخصص بیشتر آشنا شوید.
داروی تب بر مخصوص بارداری
بهترین داروی تب بر برای زن باردار استامینوفن است. استامینوفن علاوه بر ایجاد احساس بهتر، دمای بدن را کاهش میدهد. دقت کنید که مصرف بیش از حد استامینوفن میتواند برای کبد مادر و در اواخر بارداری برای کبد کودک مضر باشد.
داروی ممنوعه تب در بارداری
یادتان باشد که از مصرف ایبوپروفن بدون مشورت با متخصص بهطور جدی خودداری کنید چون مصرف ایبوپروفن در تمام طول بارداری بیخطر نیست. در واقع، مصرف ایبوپروفن در چند هفته اول میتواند با افزایش خطر سقط جنین همراه باشد. مصرف آن در سه ماهه سوم هم به کلیهها و قلب کودک آسیب میزند.
درمان خانگی تب در بارداری
علاوه بر مصرف دارو، در اینجا مواردی وجود دارد که میتوانند به درمان خانگی تب در حاملگی کمک کنند:
- دراز بکشید و یک پارچه خنک و مرطوب را روی پیشانی خود قرار دهید.
- در وان یا زیر دوش با آب ولرم حمام کنید.
- از استفاده از آب سرد خودداری کنید، چون ممکن است باعث لرز شود.
- مایعات زیادی بنوشید تا هیدراته بمانید و به خنک شدن بدن از درون کمک کنید.
- پنکه روشن کنید اما مقابل باد مستقیم آن نایستید.
- لباس سبک بپوشید. پتویی در نزدیکی خود داشته باشید تا به محض احساس سرما، آن را دور خود بپیچید.
- دمای محیط منزل را بالا نبرید و اجازه بدهید که هوای معتدل در جریان باشد.
- مصرف پیاز پخته همیشه ایده خوبی است؛ البته اگر برای دستگاه گوارشتان ضرر نداشته باشد.
- مصرف ویتامین c از مرکبات و قرص جوشان هم با نظر پزشک فکر خوبی خواهد بود.
میوه های تب بر در بارداری
در دوران بارداری برای رفع تب میتوانید از میوههای زیر استفاده کنید:
- میوههای تب بر در بارداری شامل انواع توت میشوند که با وجود آنتیاکسیدان زیاد به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند.
- آب تازه گرفتهشده از مرکبات هم برای بدن مفید است و به آن آبرسانی میکند.
- اسموتیهای درستشده از میوه ها و آب میوههای تازه می توانند ویتامینها و مواد معدنی ضروری را به بدن برسانند.
نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات غنی از الکترولیت مانند آب نارگیل میتواند به جبران مایعات از دست رفته و جلوگیری از کم آبی بدن کمک کند. از نوشیدنیهای شیرین و کافئین خودداری کنید چون می توانند بدن را کمآب کنند.
منابع:
allohealth.care
naitreetgrandir
healthline
whattoexpect