سرماخوردگی نوزاد؛ این علائم را جدی بگیرید!

سرماخوردگی نوزاد به دلیل عفونت‌های ویروسی مختلف رخ می‌دهد. گروه سنی نوزادی از تولد تا حوالی یک ماهگی است. در بیشتر مواقع، جای نگرانی زیادی وجود ندارد. تب،بی‌قراری، عطسه، سرفه و بی‌اشتهایی از علائم سرماخوردن نوزادان هستند. سیستم ایمنی نوازدان هنوز قوی نشده و امکان دارد در مقابل انواع مختلف ویروس‌های سرماخوردگی مقاومت کافی نداشته باشد.

در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر از علائم تا انواع درمان و روش‌های پبیشگیری سرماخوردگی نوزادان را می‌خوانید. مطالعه این مقاله به ۵ دقیقه زمان نیاز دارد.

علت سرماخوردگی نوزاد

سطح ایمنی بدن نوزادان در مقابل بیماری‌ها اندک است و برای رسیدن به بلوغ و کامل‌شدن به‌کمی زمان نیاز دارد. برای همین است که در مقابل برخی از ویروس‌ها ضعیف عمل می‌کنند و امکان مبتلاشدن آن‌ها به سرماخوردگی بعید نیست. برای پیشگیری از بروز اولین سرماخوردگی نوزاد باید بدن او را در دمای مناسب نگه دارید و حواستان به رعایت بهداشت باشد.

بیشتر از ۲۰۰ نوع ویروس وجود دارد که می‌توانند نوزاد را به سرماخوردگی دچار کنند. خوشبختانه، بسیاری از انواع سرماخوردگی باعث رشد و تقویت سیستم ایمنی نوزادان می‌شوند. مقابله و جنگیدن این نظام دفاعی با ویروس‌ها، آن‌ها را قوی‌تر از قبل می‌کند. به این نکات دقت کنید:

  • امکان سرماخوردگی در هر فصلی از سال برای وجود دارد؛ حتی ممکن است تعداد دفعات سرما خوردگی نوازد به ۸ تا ۱۰ بار در طول سال هم برسد.
  • اگر در خانه کودک دیگری داشته باشید، احتمال ابتلای نوزاد به بیماری بیشتر هم می‌شود. سرماخوردگی نوزاد بدون تب ساده‌تر از مواردی است که پای بالارفتن دمای بدن به‌میان است.
  • سرماخوردگی مشکل بزرگی نیست اما اگر به‌خوبی درمان و پیگیری نشود، بروز مشکلاتی مانند ذات‌الریه یا خروسک (برخی به آن خناق می‌گویند) دور از ذهن نخواهد بود. باید این پرسش را جواب بدهید که «برای سرماخوردگی نوزاد ۴ماهه چی خوبه»؟ در سنین دیگر چه روشی استفاده می‌شود؟

اینفوگرافی سرماخوردگی نوزاد

علائم سرماخوردگی نوزاد

آبریزش یا کیپ‌شدن بینی از نخستین علائم سرماخوردگی نوزاد هستند. در ابتدای سرماخوردگی، آب بینی بیشتر آبکی و بی‌رنگ است اما به‌تدریج غلیظ‌تر می‌شود و رنگش به‌ زرد مایل به سبز تغییر می‌کند. از نشانه‌های دیگر می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

آشنایی با علامت‌های سرما خوردگی در کودکان زیر یکسال و نوزادان اهمیت زیادی دارد. با آگاهی از این نشانه‌ها می‌توانید سریع‌تر وارد روند درمان شوید و به بهبود حال نوزاد کمک کنید. سرماخوردگی نوزاد دو هفته‌ای و کوچکتر باید تحت نظارت پزشک پیگیری شود.

درمان سرماخوردگی نوزاد

در روند درمان سرماخوردگی مخصوصا برای گروه سنی نوزاد تلاش می‌شود که در ابتدا علائم سرماخوردگی نوزاد و نشانه‌های بیماری کاهش پیدا کنند. سرماخوردگی نوزاد دو ماهه یا کوچک‌تر با رعایت تجویزات پزشک به‌زودی درمان می‌شود.

برای مثال:

  • اگر بدن او بی‌آب شده، باید فضا را به‌ کمک دستگاه‌های مرطوب‌کننده از خشکی خارج کنید.
  • تخلیه بینی برای رفع کیپ‌شدگی هم ضروری است.
  • در صورت  سرماخوردگی کودکان با تب، هرگز بدون تجویز پزشک به‌ سراغ استفاده از تب‌بُرهای موجود در بازار نروید.
  • فراموش نکنید که نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها نیست. این داروها برای سرماخوردگی‌های ویروسی کاربردی ندارند.
  • این را هم بدانید که در سرماخوردگی نوزاد زیر سه ماه نباید برای درمان به سراغ مصرف استامینوفن بروید. در سرماخوردگی نوزاد استامینوفن مصرف نمی‌شود.
  • استفاده از آسپرین هم برای آنها هم برای سرماخوردگی نوزاد یک‌ماهه یا سنین دیگر ممنوع است.

در ادامه سه روش معمول برای درمان سرماخوردگی نوزاد دو ماهه در خانه را مخصوصا مورد بررسی قرار می‌دهیم.

درمان خانگیممانعت از خوابیدن نوزاد روی شکم-دادن مایعات زیاد به نوزاد-استفاده از سرم شست‌وشوی بینی-استراحت‌دادن به نوزاد
درمان سنتیبردن نوزاد به حمام بخار- خواباندن نوزاد در آغوشی
درمان پزشکیاستفاده از محلول سالین

درمان خانگی سرماخوردگی نوزاد

اولین راهی که به ذهن والدین می‌رسد، درمان خانگی سرماخوردگی نوزاد است. در روند درمان سرماخوردگی در نوزاد در منزل به نکات زیر دقت کنید:

  • نگذارید که کودک روی شکمش بخوابد.
  • دادن مایعات زیاد به کودک را فراموش نکنید. به او شیر خشک یا شیر مادر فراوانی بدهید. برای درمان سرماخوردگی نوزاد شش ماهه و بزرگ‌تر، امکان دادن اندکی آب به او هم مجاز است.
  • چند قطره سرم نمکی در بینی نوزاد بریزید و آن را  شست‌وشو بدهید. سپس از پوار بینی برای تخلیله مخاط کمک بگیرید. پوار بینی وسیله‌ای مناسب برای تخلیه بینی نوازدان است.
  • تا جایی که امکان دارد از منزل خارج نشوید و اجازه بدهید که نوزاد استراحت کند.

دقت کنید که سرماخوردگی نوزاد چندروزه را با راه‌کارهای سرخودانه به مشکلی جدی بدل نکنید و حتما به دکتر مراجعه کنید.

درمان سرماخوردگی نوزاد

سرماخوردگی نوزاد چند روزه خوب می‌شود؟

سرماخوردگی نوزاد چقدر طول می‌کشد؟ به‌طور متوسط، سرماخوردگی در نوزادان می‌تواند از ۱۰ تا ۱۴ روز طول بکشد. این دوره زمانی شامل روزهای نهفتگی بیماری هم می‌شود.

منظور چیست؟ یعنی زمانی که کودک به بیماری مبتلا بوده اما هنوز نشانه‌های آن را بروز نداده است. اگر هم از قطره سرماخوردگی نوزاد استفاده می‌کنید، حتما نظر پزشک را در این زمینه پرس‌وجو کنید.

درمان سنتی سرماخوردگی در نوزاد

در پاسخ معروف به این پرسش یعنی «برای سرماخوردگی نوزاد چی خوبه»؟ باید بگوییم که بدن نوزادان بسیار حساس است و هنوز راه درازی برای رشد پیش‌ روی دارد.

بهتر است که درمان سرماخوردگی نوزاد با داروی گیاهی و سنتی را پیگیری نکنید. نوزاد چندماهه نباید غذایی جز شیر مادر مصرف کند. بنابراین، توصیه‌های درمان گیاهی و سنتی برای او کاربردی ندارند.

پیشنهاد می‌کنیم تا برای درمان سرماخوردگی نوزاد یک ماهه حتما از پزشک متخصص کودکان در این زمینه مشورت بگیرید. با مراجعه به پزشک می‌توانید خیالتان را بابت طی‌شدن درمان سرماخوردگی در مسیری مناسب راحت کنید.

توصیه‌هایی سنتی برای درمان خانگی وجود دارند که مرور آنها خالی از لطف نیست اما استفاده از مواد غذایی یا بخورهای گیاهی توصیه نمی‌شود. دو مورد از توصیه‌های سنتی مفید و تأییدشده از نظر متخصصان این‌‌ها هستند:

  • به‌مدت ۱۵ دقیقه با نوزاد در حمام بنشینید. شیر آب داغ را باز کنید و در حمام را ببندید. این کار به رفع گرفتگی بینی کمک می‌کند. از آب جوش فاصله داشته باشید و نگذارید که با بدن نوزاد تماس پیدا کند.
  • اگر بتوانید کودک را با آغوشی بخوابانید، کیفیت خوابش بیشتر خواهد شد. بستن کودک با این ابزار مفید به‌طور عمودی به بدن، تنفس او را راحت‌تر می‌کند و نمی‌گذارد که گوش و بینی‌اش کیپ شوند.

درمان پزشکی سرماخوردگی کودک

داروی سرماخوردگی نوزاد چیست و پزشک چه چیزی برایش تجویز می‌کند؟ اگر درجه حرارت مقعدی نوزاد بالاتر از 38 درجه سانتی‌گراد بود، بدون هیچ تعللی به دکتر اطفال مراجعه کنید.

سرماخوردگی نوزاد ۵ ماهه به بالا راحت‌تر از سنین پایین‌تر درمان می‌شود. بااین‌حال، باید دقت کنید که مصرف داروهای معمول اصلا به‌طور خودسرانه توصیه نمی‌شود.

در این محدوده سنی، قطعا بهترین روش درمان باید توسط پزشک متخصص مشخص شود و خود درمانی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. سرماخوردگی نوزاد با اسهال و علائم دیگر نیاز به پیگیری جدی دارد.

پزشک در چنین مواقعی معمولا محلول نرمال سالین برای تخلیه بینی و داروهای تب‌بر مناسب این سن را تجویز می‌کند. هرچند که قطعا توصیه‌هایی برای پایین آوردن دمای بدن و سرعت در روند بهبودی او نیز می‌کند.

درمان سرماخوردگی در نوزادان در سنین مختلف

شربت سرماخوردگی برای نوزاد سه ماهه و کمتر وجود دارد؟ این دارو برای نوزادان زیر ۶ ماه نیست. هرگز آن را به کودک خود ندهید. به طور معمول، تنها چیزی که گاهی پزشک به شما اجازه می‌دهد به نوزاد خود بدهید، تیلنول (استامینوفن) نوزاد است.

برای دریافت نوبت می‌توانید به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید و از سیستم نوبت دهی اینترنتی کمک بگیرید.

زمان مراجعه به پزشک برای سرماخوردگی در نوزاد

اگر نوزادتان زیر ۳ ماه دارد، باید در صورت ملاحظه هر نشانه‌ای از سرماخوردگی به پزشک اطفال مراجعه کنید. با این کار هم خیالتان راحت می‌شود و هم از بروز مشکلات دیگر جلوگیری می‌کنید. در واقع، با رسیدگی به‌موقع، مانع از آن می‌شوید که بعدتر مشکلات جدی‌تری در پی سرماخوردگی در نوزاد برای او به‌ وجود بیایند.

تب از نشانه‌های سرماخوردگی و راهی طبیعی برای دفاع بدن در مقابل بیماری است. اگر تب نوزاد ۳۸ درجه یا بالاتر باشد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

پایین‌نیامدن تب و بروز علائم دیگر در کنار آن هم نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارند. چنانچه شاهد نشانه‌های زیر در سرماخوردگی نوزاد ۸ ماهه و سنین دیگر هستید، پزشک را در جریان بگذارید:

  • کهیر
  • استفراغ
  • تنگی نفس
  • سرفه کودکان به‌صورت مداوم
  • کبودی اطراف لب یا دور ناخن‌ها
  • نخوردن شیر مادر یا شیر خشک
  • تبی که بیشتر از ۵ روز طول بکشد
  • سرماخوردگی کودکان با اسهال و استفراغ
  • وجود مخاط خونی در ترشحات بینی و دهان
  • نشانه‌ها بی‌آبی بدن مانند تغییر در حجم ادرار
  • خارش گوش یا بی‌قراری و ناراحتی در نواحی مختلف بدن
  • ریترکشن (retractions) که به معنای فرورفتن و انقباض نواحی زیر و بین دنده و گردن در هنگام دَم در تنفس است.

شما نوزادتان را بهتر از همه می‌شناسید. اگر تغییری در حالت‌ها و رفتار معمول او دیدید، لازم است تا حتما به پزشک مراجعه کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاعات بیشتر، مقاله گلودرد کودکان و نوزادان را هم مطالعه کنید.

پیشگیری از سرماخوردگی در نوزادان

بهترین راه برای درمان سرماخوردگی نوزاد ۷ماهه یا هر سن دیگری، رعایت نظافت است. به جدول زیر در مسیر پیشگیری دقت کنید.

نکات پیشگیری از سوی والدین و مراقبان کودکتمیز و ضدعفونی‌کردن وسایل نوزاد-پوشاندن دهان و بینی در موقع عطسه-شست‌وشوی دست قبل و بعد از تماس با نوزاد-تزریق واکسن آنفولانزا برای منتقل‌نکردن بیماری به نوزاد-شیردادن به نوزاد
نکات پیشگیری درباره خود نوزادمصرف مایعات و میوه‌ها متناسب با سن نوزاد

 

سرماخوردن نوزاد

سرماخوردگی نوزادان عجیب و نادر نیست!

سرماخوردگی نوزاد خطرناک است؟ خیر. از سرماخوردگی در نوزاد نترسید. ویروس‌های بیماری‌زا در حوالی ما قرار دارند و امکان ابتلا به بیماری را بالا می‌برند.

مراجعه به پزشک، به‌ویژه در سرماخوردگی نوزاد زیر سه ماه به همه توصیه می‌شود. اگر تجربه‌ای در زمینه سرماخوردگی نوزاد چند روزه و چندماهه دارید، با ما به‌ اشتراک بگذارید.

سوالات متداول سرماخوردگی نوزادان

هیچ دارویی برای سرماخوردگی مصرف نکنید، فقط در برخی موارد، پزشکان استفاده از استامینوفن مخصوص نوزادان را برای بعضی از رده‌های سنی نوزادی مجاز می‌دانند.

خیر، نوزادان نمی‌توانند عوارض برخی از این تجویزات آزمایش‌نشده را تحمل کنند و اوضاعشان وخیم‌تر می‌شود.

منابع:

healthline.com

verywellhealth.com

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
9 نظرات
  1. سحر می گوید

    سلام
    نوزادم سه ماه و ۱۲ روزشه، علائم سرما خوردگی داره بینی ش کیپه، و عطسه و سرفه داره اما تب نداره، آره قطره استامینیفون بهش بدم تا فردا که بتونم دکتر ببرم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر سرفه دارد خیر صبر نکنید

  2. سارا می گوید

    سلام پسر من سه ماهو بیست روزش هست سرماخورده وفقط عطسه میکنه و سرفه های خیلی کم چه دارویی باید بدم درمانش چیه سه روز هست اینجوریه ولی اصلا تب نکرده؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      شیرخوار زیر ۶ ماه رو لطفا اصلا خود درمانی نکنید
      زیرا علایم با بزرگسالان متفاوته و ممکن ناگهان حالش وخیم شه
      به متخصص اطفال مراجعه کنید

  3. تهمینه می گوید

    برای نوزاد زیر 3 ماه که شیر مادر مصرف میکنه ما واسه کیپ شدن بینی و گلو درد‌ش یه نعلبکی چینی لعابی رو میزاریم رو حرارت مستقیم گرم بشه بعد مادر از سینه شیر میدوشه داخل نعلبکی که گرم بشه شیرش بعد با قطره چکون یک قطره داخل بینی نوزاد و باقی رو داخل دهنش میچکونیم خیلی زود خوب میشه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      نیاز به گرم کردن نیست
      شیرمادر نباید حرارت ببیند
      شیرخوار زیر ۳ ماه با کمترین علایم هم باید ویزیت شود

  4. مهدیار سلمانی می گوید

    سلام. ممنون ازسایت خوبتون ومطالب مفید.
    نوزاد 5 روزه اگرسرمابخورد چه دارویی بدهیم؟؟
    دیفین هیدارامین؟؟ چی؟؟

  5. ناصر صابر می گوید

    سلام خسته نباشید دکتر پسر من 22 روزه است سرما خورد و از چشماش اب زرد رنگ میاد چکار کنیم ممنون کنید پول نداریم بریم دکتر

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      به مرکز بهداشت محل سکونتتون مراجعه کنید به طور رایگان ویزیت میشود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.