داروی فاموتیدین چیست؟ کاربرد، عوارض و طریقه مصرف قرص فاموتیدین

دختری در حال بررسی نسخه پزشک برای مصرف قرص فاموتیدین
اشتراک گذاری 11 نظر

برای رفع درد معده، فاموتیدین یکی از بهترین داروها است. فاموتیدین چیست ؟ فاموتیدین، نوعی مسدودکننده است که با کاهش میزان اسید معده در درمان مشکلاتی مانند بیماری ریفلاکس معده، سوزش سر دل و موارد مشابه موثر عمل می‌کند. قرص فاموتیدین برای درمان و پیشگیری از زخم معده و روده استفاده می‌شود. در صورت ابتلا به مشکلات معده و ترشح بیش از حد اسید، باید مشکل را به طور جدی پیگیری کنید تا از عوارض ناخوشایند مزمن و شدید جلوگیری شود. مصرف اشکال دارویی مختلف فاموتیدین باید با تجویز پزشک صورت گیرد، در غیر این صورت، عوارضی را به دنبال خواهد داشت. در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر درباره داروی فاموتیدین برایتان توضیحات کاملی آماده کرده‌ایم.

در انتهای این مقاله می‌توانید سوال‌های ذهنی‌تان را مطرح کنید و منتظر پاسخ کارشناسان سلامت بمانید. در اسرع وقت پاسخگوی شما هستیم.

 فاموتیدین چیست؟

کاربرد فاموتیدین شامل درمان زخم‌های معده، روده و جلوگیری از بازگشت زخم‌ روده پس از بهبودی می‌باشد. این دارو برای درمان برخی از مشکلات معده و مری (مانند ازوفاژیت فرسایشی، بیماری رفلاکس معده به مری-GERD، سندرم زولینگر-الیسون ) هم کاربرد دارد.

داروی مذکور با کاهش میزان اسیدی که معده می‌سازد عمل می‌کند و می‌تواند علائمی مانند سرفه مداوم، درد معده، سوزش سر دل و مشکل در بلع را تسکین بدهد. این دارو تهوع ناشی از افزایش اسید معده را هم کم می‌کند.

فاموتیدین متعلق به دسته‌ای از داروهای معروف موسوم به مسدود‌کننده‌های H2 است. این دارو بدون نسخه هم قابل دریافت است. برای پیشگیری و درمان سوزش سر دل و سایر علائم ناشی از اسید زیاد در معده ( سوء هاضمه اسیدی ) از این دارو استفاده می‌شود.

برای تهیه این دارو حتما از متخصص گوارش و کبد مشورت بگیرید. اگر بدون تجویز نسخه پزشک از دارو استفاده می‌کنید، حتما به دستورالعمل‌های روی بسته دارو دقت کنید.

نام تجاری دارو چیست و به چه نام هایی در بازار موجود است؟

فاموتیدین با نام‌های تجاری زیر روانه بازار می‌شود :

  •  زانتاک (Zantac)
  • پپسید(Pepcid)

می‌توانید این داروها را با تجویز پزشک از داروخانه‌ها تهیه کنید.

فاموتیدن چیست؟ دارویی برای درمان مشکلات گوارشی
فاموتیدین درمان دارویی مشکلات گوارشی از جمله سوزش سر دل

اشکال دارویی

اشکال دارویی فاموتیدین، متفاوت است و بر اساس اشکال دارویی، مانند همه داروها، عوارض و تداخل دارویی دارد در پاسخ به سوال شربت فاموتیدین برای چیست باید اشاره کنیم که کاربرد اشکال دارویی مختلف فاموتیدین با یکدیگر یکسان است. فاموتد یا فامتد از نام‌های دیگر داروی فاموتیدین است. در جدول زیر اطلاعات دارویی فاموتیدین را به صورت جمع‌بندی شده مشاهده می‌کنید :

اشکال داروییتداخل داروییعوارض
FAMOTIDINE ۲۰MG TAB
(قرص فاموتیدین)
آتازاناویراضطراب
FAMOTIDINE ۴۰MG TAB
(قرص فاموتیدین)
داروهای آزولخونریزی لثه
FAMOTIDINE INJECTION, ۱۰ mg/۱m ۲ ML AMPداروهای ضد اسیدتاول و پوسته‌ریزی از سطح پوست
قرص شفا-فاموتیدین ۴۰ میلی گرمسفوروکسیموجود خون در ادرار و مدفوع
قرص فاموتد ۲۰ میلی گرداساتینیبمدفوع قیری و سیاه
قرص فاموتد ۴۰ میلی گرمدلاویردینسرفه
قرص فاموتیدین کیمیدار ۲۰ میلی گرمدی‌کلروفنامیدتنگی نفس
قرص فاموتیبان ۲۰ میلی گرمپازوپانیبنبود انگیزه
پودر برای تهیه سوسپانسیون پپسومید ۴۰میلی گرم/۵ میلی لیتر ۵۰ میلی لیترزدروناتاحساس افسردگی و غمگینی
قرص فاموور ۲۰ میلی گرمدلاویردینبی‌اشتهایی

بهتر است به مصرف خودسرانه اشکالی دارویی فاموتیدین نپردازید. فقط با تجویز پزشک آن را مصرف کرده و در صورت بروز عوارض، فورا پزشک را مطلع کنید.

نحوه عملکرد فاموتیدین چگونه است؟

همانطور که گفته شد، فاموتیدین متعلق به دسته‌ای از داروها به نام مسدود‌کننده‌های گیرنده هیستامین 2 است و با مسدودکردن گیرنده هیستامین 2 (H2) در معده عمل می‌کند. این گیرنده عاملی است که به ترشح اسید در معده کمک می‌کند. با مصرف فاموتیدین، گیرنده هیستامین 2 مسدود می‌شود و  میزان اسید آزادشده در معده کاهش پیدا می‌کند. بنابراین با مصرف این دارو عوارض و مشکلات دستگاه گوارش کم می‌شود.

برای درمان چه بیماری هایی از داروی فاموتیدین استفاده می‌شود؟

از فاموتیدین ۴۰ یا  فاموتیدین۲۰ برای درمان موارد زیر استفاده می‌شود:

  •  درمان  زخم معده (معده و اثنی عشر)
  • ازوفاژیت فرسایشی (سوء هاضمه یا سوزش معده)
  • ریفلاکس معده به مری (GERD)

فاموتیدین برای رفع دل‌درد ناشی از مشکلات معده نیز کاربرد دارد.

دوز و نحوه مصرف فاموتیدین

معمولا فاموتیدین به صورت خوراکی یک یا دو بار در روز با یک لیوان آب مصرف می‌شود. البته لازم است دستورالعمل روی برچسب نسخه را هم در نظر داشته باشید. برای عملکرد بهتر این قرص و جلوگیری از درد در ناحیه معده بهتر است ۱۵ تا ۶۰ دقیقه قبل از خوردن غذاها یا نوشیدنی‌هایی آن را مصرف کنید که ممکن است باعث سوزش معده یا سوزش سر دل شوند.

حساسیت این دارو نسبت به معده پر یا خالی زیاد نیست.برخی مطالعات هم می‌گویند که بهتر است، این دارو را پیش از خواب مصرف کنید. اگر یک نوبت، مصرف دارو را فراموش کردید در سریع‌ترین زمان ممکن آن را مصرف کنید. چنانچه تقریبا زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، فقط آن دوز را مصرف کنید. از مصرف دوز اضافی بپرهیزید.

داروهای خود را با فاصله‌های زمانی منظم بخورید و بیشتر از دوره درمانی تجویزی از آن استفاده نکنید. هرگز بدون مجوز  پزشک اطفال از فاموتیدین استفاده نکنید.

شرایط نگهداری قرص فاموتیدین

مانند هر داروی دیگری، شرایط نگهداری قرص فاموتیدین نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. در هنگام خرید دارو حتما به تاریخ انقضای آن دقت کنید. به هیچ عنوان نباید داروی تاریخ گذشته مصرف کنید. بهترین دمای نگهداری این دارو بین 15 تا 30 سانتیگراد است.

شرایط نگهداری قرص فاموتیدین به نقل از mayoclinic :

دارو را در ظرف دربسته در دمای اتاق، دور از حرارت، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. فاموتیدین را از یخ زدگی به دور نگه دارید و اجازه ندهید در دسترس کودکان قرار گیرد. داروهای تاریخ گذشته یا داروهایی که دیگر مورد نیاز نیستند را نگه ندارید. هر گونه مایع خوراکی استفاده نشده را پس از 30 روز دور بریزید.

فاموتیدین بهتر است یا راینیتیدین؟

فاموتیدین قوی‌تر از راینیتیدین است اما باید با تجویز و مشورت پزشک دست به انتخاب گزینه بهتر برای کنترل اسید معده بزنید در مقاله رانیتیدین چیست به طور کامل در مورد این قرص و موارد مصرف آن توضیح داده‌ایم. امپرازول هم از دیگر گزینه‌هایی است که برای مشکلات معده استفاده می‌شود و می‌تواند در گروه داروهای کاربردی برای مشکلات دستگاه گوارش قرار بگیرد. مصرف همه این‌ها باید با تجویز پزشک و توصیه حرفه‌ای است.

بررسی ویژگی‌های قرص فاموتیدین با قرص رانیتیدین
بررسی ویژگی قرص فاموتیدین و رانیتیدین

تداخلات دارویی فاموتیدین کدامند؟

این دارو با موارد زیر تداخل دارویی دارد:

  • دلاویردین (Delavirdine)
  • ایتراکونازول (Itraconazole)
  • کتوکونازول (Ketoconazole)
  • داساتینیب (Dasatinib)
  • فوزامپرناویر (Fosamprenavir)
  • تیزانیدین (Tizanidine)

این فهرست می‌تواند گسترده‌تر شود. زمانی که پزشک برای شما فاموتیدین تجویز می‌کند، باید به داروها و مکمل‌های دیگری که مصرف می‌کنید، اشاره‌ای داشته باشید تا در صورت نیاز، گزینه‌ای دیگر را به شما پیشنهاد بدهد.

اگر سیگار می‌کشید، مشروبات الکلی می‌نوشید یا از مواد غیرقانونی استفاده می‌کنید، امکان دارد که این دارو برایتان مضر باشد و با مواد مذکور تداخل پیدا کند. در واقع، فاموتیدین با الکل، مشروبات و نیکوتین سازگار نیست.

پروپرانول و فاموتیدین تداخل ندارند اما یادتان باشد که این موضوع در تمام وضعیت‌ها صادق نیست. در واقع، باید درصدی احتمال برای این موضوع قائل باشید و اگر هریک را مصرف می‌کنید، درباره شرایط مصرف دیگری نظر پزشک را جویا شوید.

موارد احتیاط در مصرف فاموتیدین چیست؟

اگر شرایط زیر را دارید، باید در مصرف این قرص احتیاط کنید و حتما نظر پزشک را جویا شوید:

  • ابتلا به بیماری‌های کلیوی
  • دچاربودن به بیماری کبد
  • وجود مشکل بلع
  • واکنش غیرمعمول یا آلرژیک به داروی مذکور، سایر داروها، غذاها، رنگ ها یا مواد نگهدارنده
  • قراردادشتن در دوران بارداری یا تلاش برای باردارشدن
  • سپری‌کردن دوران شیردهی

این دارو را همراه با آسپرین، قرص ایبوپروفن، ژلوفن یا سایر داروهای ضدالتهابی مصرف نکنید. اگر مدفوع سیاه و قیری یا استفراغ شبیه تفاله قهوه دارید هم فوراً به پزشک مراجعه کنید. این دارو می‌تواند باعث کاهش ویتامین B12 شود. در طول مصرف باید مطمئن شوید که ویتامین B12 کافی دریافت می‌کنید.

اوردوز با فاموتیدین

 علائم مصرف بیش از حد این دارو می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تحریک
  • گیجی
  • تشنج
  • درد شدید عضلانی

در صورت مصرف دوز بیشتر از تجویز و زیاد دارو یعنی اوردوز با داروی مذکور سریع و فوری به دکتر طب اورژانس مراجعه کنید.

عوارض فاموتیدین چیست؟

از عوارض جانبی باید به موارد زیر اشاره کنیم که نیاز به پیگیری فوری دارند:

  • واکنش‌های آلرژیک مانند حساسیت پوستی ، خارش، کهیر، تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو
  • گیجی
  • توهمات

عوارض جانبی که معمولاً نیازی به مراقبت پزشکی ندارند:

  • یبوست
  • اسهال
  • سرگیجه
  • سردرد

در صورت ادامه یا آزاردهنده بودن این علائم به پزشک خود گزارش دهید. در مقاله متخصص گوارش کیست در مورد این تخصص و حوزه وظایف آن توضیحات کامل را ارائه کرده‌ایم.

خانمی دچار تشنج از عوارض فاموتیدین
تشنج یکی از عوارض فاموتیدین

چه افرادی نباید از داروی فاموتیدین استفاده کنند؟

به موارد زیر در مصرف دقت کنید :

  • برای درمان کودکان کمتر از ۱۲ سال از این دارو استفاده نمی‌شود.
  • افراد مسن بیشتر در معرض عوارض این دارو قرار دارند.
  • مصرف این قرص در بارداری باید فقط با تجویز پزشک انجام شود.

ممکن است که این دارو تنها بخشی از یک برنامه درمانی کامل باشد که شامل تغییر در رژیم غذایی یا عادات سبک زندگی هم می‌شود. دستورالعمل‌های پزشک خود را در روند درمان بسیار دقیق دنبال کنید.

در مصرف فاموتیدین بدون نسخه پزشک احتیاط کنید

بعضی از افراد معتقدند فاموتیدین باعث سرطان می‌شود؛ در حالی که شواهد موجود در حال حاضر نشان می‌دهد که این دارو باعث سرطان نمی‌شود. این موضوع زمانی بر سر زبان‌ها افتاد که رانیتیدین بدون نسخه و تجویزی حاوی آلاینده بالقوه سرطان‌زا به نام NDMA بحث‌برانگیز شد و شائبه سرطان‌زابودن فاموتیدین را هم به میان آورد. قرص فاموتیدین مانند هر داروی دیگری، عوارضی دارد، ولی در صورتی که دقیقا طبق نسخه پزشک مصرف کنید، احتمال بروز عوارض کمتر می‌شود.

به هیچ عنوان، خودسرانه مصرف این دارو را شروع نکنید. اگر مشکلات معده دارید، اولین قدم مراجعه به یک پزشک خبره در این زمینه است. متخصص گوارش بعد از معاینه و آزمایش‌های لازم، قرص و داروهایی را به شما تجویز می‌کند. تخصص پزشک در جهت تشخیص بیماری‌های مربوط به گوارش اهمیت زیادی دارد. برای پیدا کردن بهترین متخصص گوارش از سایت دکتر دکتر کمک بگیرید. ما لیستی از بهترین دکترهای شهرتان را اختیارتان قرار می‌دهیم تا در عرض چند دقیقه و بدون معطلی، نوبت حضوری یا تلفنی دریافت کنید.

نظر شما درباره داروی فاموتیدین چیست ؟ در صورتی که پرسشی در ذهنتان باقی مانده است، ما را در جریان بگذارید تا به شما در رسیدن به پاسخ کمک کنیم.

منابع:

medicalnewstoday.com

drugs.com

my.clevelandclinic.org

webmd.com

سوالات متداول فاموتیدین

یبوست، اسهال، گیجی، سردرد، واکنش‌های آلرژیک مثل خارش، کهیر، تورم صورت و لب و … از عوارض قرص فاموتیدین است.

معمولا فاموتیدین یک یا دو بار در روز با یک لیوان آب مصرف میشود. دوز فاموتیدین برای کودکان و بزرگسالان متفاوت است؛ طبق تجویز پزشک به مصرف این دارو بپردازید.

 
  •  رانیتیدین
  • امپرازول
  • دومپریدون
  • سیزاپراید
  • پنتوپرازول

یکی از داروهای درمان زخم معده ، داروی فاموتیدین نام دارد.

کودکان زیر 12 سال، زنان باردار، افراد مسن، افراد دارای مشکلات جدی کلیوی یا کبدی و افرادی که به فاموتیدین آلرژی دارند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

11 دیدگاه در “داروی فاموتیدین چیست؟ کاربرد، عوارض و طریقه مصرف قرص فاموتیدین
  • سلام وقت بخیر متشکرم از سایت خوبتون
    من 48 ساله هستم زخم معده دارم میتونم فاموتدین بخورم ؟

    پاسخ
    • سلام و تشکر از اشتراک گزاری نظرتون
      بله میتونین
      البته توصیه میشه داروهایی از دسته ppi مثل امپرازول یا پنتوپرازول با دستور پزشک مصرف کنید

      پاسخ
  • با سلام و درود
    میشه همزمان با رانیتیدن مصرف کرد ؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      رانیتیدین از بازار دارویی جمع شده و دیگر تجویز نمیشود

      پاسخ
  • سلام . بدون نسخه پزشک هم میشه خورد ؟

    پاسخ
    • سلام
      بله فاموتیدین از داروهای oct هست و نیاز به دستور پزشک ندارد

      پاسخ
  • درود بر شما
    من 45 سال دارم و حدود 5 ساله که رانیتیدین میخورم الان اگر بخوام تغیر بدم مشکلی ایجاد نمیشه برام ؟
    ممنون میشم پاسخ بدین

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      بله میتوان و منعی ندارد

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    فاموتیدین رو چطور باید مصرف کرد چند بار در روز و چه زمانی ؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      به طور ولی، همراه ناهار و شام
      دو بار در روز
      تجویز میشود

      پاسخ
  • سلام پسری دارم یه بارنزد پزشک بردم وشربت فاموتیدین براش نسخه کرد گفت ک شربت ک تموم شد یه دونه دیگ تهیه کنم پسرم خوب شد وبعد ازیه نوبتی طولانی باز علایم معده درد دارد ..مچکر میشم ک رهنمایی فرمایید

    پاسخ