ایمن‌ترین روش‌های درمان سرماخوردگی در بیماران قلبی

بروز سرماخوردگی در بیماران قلبی
اشتراک گذاری 18 نظر

عفونت‌های ویروسی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی در بیماران قلبی تنها یک بیماری ساده فصلی نیستند. بلکه گاهی مقدمه‌ای برای بروز یا تشدید عوارض جدی قلبی مانند حمله قلبی، نارسایی یا حتی مرگ خواهند بود. این بیماری‌ها با ایجاد التهاب شدید، اختلال در عملکرد عروق و افزایش فشار بر قلب، سلامت افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی را به‌شدت تهدید می‌کنند. از آن‌سو، درمان‌های نادرست یا خودسرانه خطرات بیشتری به‌همراه خواهند داشت. در این مطلب از مجله پزشکی دکتردکترف با دلایل این خطرات، نشانه‌های هشداردهنده، روش‌های پیشگیری، واکسن‌های ضروری و مراقبت‌های خانگی و ایمن آشنا خواهید شد.

در انتها هر سوالی در این مورد داشتید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ خواهد داد.

چرا سرماخوردگی و آنفولانزا برای بیماران قلبی خطرناک است؟

عفونت‌های ویروسی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی، فراتر از تاثیرات رایج بر دستگاه تنفسی، می‌توانند سلامت قلب را به‌طور جدی تهدید کنند. مطالعات نشان داده‌اند که خطر حمله قلبی در هفته اول پس از ابتلا به آنفولانزا تا 6 برابر افزایش می‌یابد؛ حتی در افرادی که سابقه بیماری قلبی ندارند.

این افزایش خطر به دلیل واکنش التهابی بدن به ویروس است که منجر به ناپایداری پلاک‌های آترواسکلروتیک، افزایش لخته شدن خون و اختلال در عملکرد عروق کرونر می‌شود. همچنین، آنفولانزا ممکن است باعث میوکاردیت شود، یعنی التهاب عضله قلب که نارسایی قلبی یا حتی مرگ را به دنبال خواهد داشت.

افرادی که دارای بیماری‌های قلبی مانند نارسایی قلبی، آریتمی قلبی یا بیماری عروق کرونر هستند، در معرض خطر بیشتری برای عوارض شدید ناشی از آنفولانزا قرار دارند. حتی در افراد سالم، آنفولانزا می‌تواند باعث افزایش ضربان قلب، فشار خون و سطح هورمون‌های استرس شود که همگی فشار اضافی بر قلب وارد می‌کنند. این فشار اضافی می‌تواند احتمال حملات قلبی یا سکته مغزی را افزایش دهد.

براساس توصیه منتشر شده در انتشارات پزشکی WebMd آمریکا،

اگر بیماری قلبی دارید، بیشتر مراقب باشید تا سرما نخورید. گاهی اوقات این دو بیماری کنار هم می‌توانند باعث مشکلات جدی‌تر شوند. برای مثال، اگر سرماخوردگی شما به ذات الریه تبدیل شود، دریافت اکسیژن برای شما سخت‌تر می‌شود؛ در نتیجه، قلب شما برای پمپاژ خون در سراسر بدن شما باید سخت‌تر کار کند.

استراحت کافی برای پیشگیری از خطرات سرماخوردگی در بیماران قلبی

علائم سرماخوردگی و آنفولانزا در بیماران قلبی

سرماخوردگی معمولا با سوزش و گلودرد آغاز می‌شود و با سرفه، آبریزش بینی و بعضی مواقع با خروج خلط ادامه پیدا می‌کند. البته گاهی اوقات، کودکان سرماخورده دچار تب بالا نیز می‌شوند، ولی تب به ندرت بزرگسالان را درگیر می‌کند. معمولا علائم سرماخوردگی قلب 3 تا 5 روز بعد از سرماخوردگی از بین می‌روند. از طرفی، آنفولانزا به سرعت می‌آید. فرد در صورت ابتلا به آنفولانزا، علائم زیر را تجربه خواهد کرد:

  • تب (معمولا بالا)
  • درد شدید و درد در مفاصل و عضلات و در اطراف چشم
  • ضعف عمومی
  • پوست گرم و سرخ شده و چشم‌های قرمز و آبدار
  • سردرد
  • سرفه خشک
  • گلودرد و آبریزش بینی

نشانه‌های خطرناک سرماخوردگی در بیماران قلبی

بیماران قلبی مبتلا به سرماخوردگی با مشاهده بعضی از نشانه‌ها باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنند تا منجر به مشکلات جدی‌تر نشود. در صورت مشاهده مشکلات درج شده در جدول زیر به پزشک مراجعه کنید:

نشانه‌های خطرتوضیحات
مدت زمان بهبودی طولانیدر صورت عدم بهبودی در طول سه یا چهار روز و حتی شدیدتر شدن علائم
بدتر شدن حال پس از بهبودیدر صورت بهبودی وضعیت بیماری و عود مجدد آن به صورت ناگهانی
تجربه علائم خطرناکتجربه علائم جدی مثل تب بسیار بالا، لرز شدید، دل پیچه، حالت تهوع، درد در قفسه سینه و سرفه همراه با خلط زردرنگ

با مشاهده‌ نشانه‌های خطر، زمان را تلف نکنید و به پزشک مراجعه کنید. اقدام سریع، جلوی مشکلات جدی‌تر را خواهد گرفت. متخصص قلب با بررسی شرایط، بهترین درمان برای سرماخوردگی را ارائه می‌کند که در مقاله متخصص قلب کیست بیشتر در مورد این تخصص صحبت کرده‌ایم.

مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر قلب

راه‌های پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا در بیماران قلبی

برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا، به‌ویژه در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی همچون آریتمی قلبی رعایت نکات بهداشتی و تقویت سیستم ایمنی اهمیت ویژه‌ای دارد. ویروس‌های عامل این بیماری‌ها از طریق تماس دست، عطسه و سرفه منتقل می‌شوند و موجب بروز عوارض جدی در بیماران قلبی خواهند شد. بنابراین، رعایت راهکارهای پیشگیرانه می‌تواند احتمال ابتلا را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. راهکارهای زیر برای تقویت سیستم ایمنی و عدم ابتلا به بیماری ضروری هستند:

  • خواب کافی و باکیفیت
  • پیروی از رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی
  • فعالیت بدنی منظم و متناسب با وضعیت جسمی
  • کنترل و کاهش استرس از طریق مدیتیشن، تنفس عمیق یا فعالیت‌های آرام‌بخش
  • دریافت واکسن آنفولانزا به‌صورت سالانه، به‌ویژه برای بیماران قلبی یا افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف
  • شست‌وشوی مرتب و اصولی دست‌ها با آب و صابون، به‌ویژه پس از تماس با سطوح عمومی یا افراد بیمار
  • اجتناب از حضور در مکان‌های شلوغ و پرجمعیت، به‌ویژه در فصول سرد سال و شیوع بیشتر بیماری

اهمیت واکسن آنفولانزا برای بیماران قلبی

دریافت واکسن آنفولانزا برای بیماران قلبی یا افرادی با سابقه سکته مغزی اهمیت ویژه‌ای دارد؛ چرا که آنفولانزا فشار مضاعفی بر قلب و عروق وارد کرده و خطر بروز عوارض جدی را افزایش می‌دهد. از آنجا که ویروس‌های آنفولانزا هر سال تغییر می‌کنند، واکسن‌های مربوطه هم به‌طور سالانه به‌روزرسانی می‌شوند و تزریق سالانه آن برای محافظت موثر ضروری است. بهترین زمان برای واکسیناسیون، پیش از آغاز فصل شیوع آنفولانزا است تا بدن فرصت کافی برای تولید آنتی‌بادی‌های محافظ داشته باشد. حدود 2 هفته پس از تزریق، واکسن شروع به ایجاد ایمنی در بدن می‌کند.

براساس مطالعات صورت‌‌گرفته در انتشارات مدرسه پزشکی هاروارد،

واکسیناسیون آنفولانزا می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را تا ۳۴ درصد کاهش دهد و مزایای آن برای کسانی که اخیرا مشکلات قلبی داشته‌اند، حتی بیشتر خواهد بود.

هرچند برای سرماخوردگی واکسن خاصی وجود ندارد، اما واکسن‌هایی همچون واکسن آنفولانزا و ذات‌الریه نقش مهمی در پیشگیری از عفونت‌های تنفسی خطرناک ایفا خواهند کرد. توصیه می‌شود پیش از تزریق واکسن، با پزشک متخصص قلب و عروق مشورت شود تا از مناسب بودن شرایط عمومی بدن برای دریافت واکسن اطمینان اطمینان حاصل کنید.

پزشک در حال تزریق واکسن برای درمان سرماخوردگی در بیماران قلبی
تزریق واکسن برای پیشگیری از سرماخوردگی در بیماران قلبی

داروهای ایمن برای سرماخوردگی در بیماران قلبی

استفاده از درمان‌های خانگی و بعضی از قرص‌ها برای درمان سرماخوردگی در بیماران قلبی، ایمن است. اما قبل از هر گونه اقدام باید با متخصص قلب خود مشورت کنید. در صورتی که به دکتر سرماخوردگی برای درمان سرماخوردگی مراجعه می‌کنید، حتما او را در جریان داروهای مصرفی قلب قرار دهید تا داروهای مناسب برای شما تجویز کند. در جدول زیر، به ایمن‌ترین داروها برای سرماخوردگی در بیماران قلبی اشاره کرده‌ایم:

دسته دارویینام داروتوضیحات
پاراستامولاستامینوفنتسکین تب و درد بدون تاثیر قابل توجه بر فشار خون
آنتی‌هیستامین‌هالوراتادین و سیتریزینتسکین آبریزش بینی و عطسه
اسپری‌های بینیاسپری بینی سالینتسکین احتقان بینی بدون تاثیر بر فشار خون
داروهای سرفه و خلط‌آورهادکسترومتروفانمدیریت علائم سرفه

مصرف کدام قرص‌ها برای سرماخوردگی در بیماران قلبی مضر است؟

استفاده قرص سرماخوردگی برای بیماران قلبی متفاوت است. هنگام مدیریت علائم سرماخوردگی در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی، انتخاب درمان‌هایی که مشکلات قلبی عروقی را تشدید نمی‌کنند، بسیار مهم است. برخی از داروهای بدون نسخه (OTC) می توانند با داروهای قلبی تداخل داشته باشند یا برای بیماران قلبی مضر باشند که در ادامه به این داروها اشاره کرده‌ایم:

دسته دارویینام دارونحوه آسیب به بیماران قلبی
ضداحتقان‌های خوراکیسودوافدرین و فنیل افرینانقباض رگ‌های خونی و افزایش فشار خون و ضربان قلب
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدیایبوپروفن و ناپروکسنافزایش خطر حمله قلبی و سکته مغزی به دلیل احتباس مایعات و بالا بردن فشار خون

بهترین قرص سرماخوردگی برای بیماران قلبی، دارویی است که پزشک تجویز کرده باشد. بعد از مصرف هر دارو بهتر است فشار خون خودتان را بسنجید و پزشک را در جریان بگذارید.

مراقبت‌های خانگی برای بیماران قلبی در دوره سرماخوردگی

مراقبت از بیماران قلبی در دوران سرماخوردگی بسیار مهم است. در ادامه، به موثرترین استراتژی‌های مراقبت خانگی در صورت سرماخوردگی در بیماران قلبی پرداخته‌ایم:

  • دمای داخل خانه را حفظ کنید: حداقل تا ۱۸ درجه سانتیگراد برای جلوگیری از فشار خون و ضربان قلب
  • از سیستم تنفسی خود محافظت کنید: با استفاده از پیچیدن شال به طور شل اطراف دهان و بینی برای گرم شدن هوای تنفسی
  • بدن خود را هیدراته نگه دارید: با مصرف منظم نوشیدنی‌های گرم مانند چای‌های گیاهی
  • فعالیت‌های بدنی سبک انجام دهید: افزایش گردش خون و حفظ گرمای بدن با استفاده از تمرینات ساده در داخل خانه مانند حرکات کششی یا حتی کارهای سبک خانه

همچنین، باید به‌طور منظم وعده‌های غذایی گرم مصرف کنید. حفظ دمای بدن با انواع غذا برای سرماخوردگی همچون مصرف سوپ و خوراک‌های سرشار از سبزیجات لازم است.

نقش تغذیه در بهبود سرماخوردگی بیماران قلبی

تغذیه با حمایت از عملکرد سیستم ایمنی و کاهش التهاب، نقش حیاتی در بهبود سرماخوردگی در بیماران قلبی دارد. یک رژیم غذایی سالم برای قلب که سرشار از انواع میوه برای سرماخوردگی، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین‌های بدون چربی و اسیدهای چرب امگا ۳ باشد، سیستم ایمنی را تقویت کرده و فشار قلبی عروقی را به حداقل می‌رساند. مواد مغذی همچون ویتامین C، روی و آنتی‌اکسیدان‌ها مدت و شدت سرماخوردگی را کاهش می‌دهند و با محدود کردن سدیم و چربی‌های اشباع به حفظ عملکرد پایدار قلب در طول بیماری کمک می‌کند.

استفاده از داروهای گیاهی در درمان سرماخوردگی بیماران قلبی ؛ بله یا خیر؟

داروهای گیاهی در دوران سرماخوردگی در بین مردم رایج است، اما وقتی سرماخوردگی با بیماری قلبی همراه شود، نمی‌توان هر داروی گیاهی را مصرف کرد. در صورتی که قصد استفاده از داروهای گیاهی را دارید، حتما قبل از استفاده، نظر پزشک را جویا شوید و خودسرانه به مصرف آن‌ها نپردازید.

خطرات خوددرمانی در بیماران قلبی

مصرف خودسرانه برخی داروها بدون نسخه برای درمان سرماخوردگی می‌تواند خطرات جدی برای بیماران قلبی به همراه داشته باشد. گاهی، این داروها باعث افزایش فشار خون یا نارسایی قلبی می‌شوند، به‌ویژه در افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند. همچنین برخی گیاهان دارویی هم بر عملکرد قلب اثر منفی می‌گذارند و سلامت فرد را به خطر می‌اندازند. به‌ویژه پس از جراحی قلب باز، استفاده خودسرانه از داروهای سرماخوردگی با داروهای قلبی تداخل پیدا کرده و منجر به آسیب جدی به قلب می‌شود. بنابراین برای پیشگیری از بروز حمله قلبی یا بالا رفتن فشار خون، از خوددرمانی جدا پرهیز کرده و حتما پیش از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.

منع مصرف دارو بدون تشخیص پزشک در صورت سرماخوردگی در بیماران قلبی
منع خوددرمانی با دارو برای درمان سرماخوردگی در بیماران قلبی

سرماخوردگی در بیماران قلبی را جدی بگیرید

آنفولانزا و سرماخوردگی در بیماران قلبی تهدیدی جدی برای سلامت قلب محسوب می‌شوند. شناخت علائم هشداردهنده، پرهیز از خوددرمانی و انتخاب داروهای ایمن از اهمیت بالایی برخوردار است. واکسیناسیون، تغذیه سالم، رعایت نکات بهداشتی و مراقبت‌های خانگی هدفمند، نقش مهمی در پیشگیری و مدیریت این بیماری‌ها دارند. توجه به این توصیه‌ها نه تنها از بروز عوارض شدید جلوگیری می‌کند، بلکه به حفظ عملکرد پایدار قلب در این شرایط کمک خواهد کرد. برای انتخاب بهترین راحل درمانی برای سرماخوردگی در بیماران قلبی، حتما از متخصص قلب و عروق مشاوره دریافت کنید. برای دریافت وقت از این پزشک به سایت دکتردکتر مراجعه کنید.

منابع:

bhf.org.uk

urmc.rochester.edu

سوالات متداول سرماخوردگی در بیماران قلبی

درمان سرماخوردگی در بیماران قلبی چیست؟
ترکیب درمان دارویی و درمان خانگی باعث بهبود سریع‌تر بیماری می‎شود. در مورد مصرف دارو و حتی درمان‌های خانگی در ابتدا باید با پزشک مشورت کنید.
قرص سرماخوردگی مناسب بیماران قلبی چیست؟
واکسن آنفولانزا برای بیماران قلبی خوب است؟
پیشگیری از آنفولانزا و سرماخوردگی در بیماران قلبی چگونه است؟
چگونه سرماخوردگی بعد از عمل قلب باز درمان می‌شود؟
آیا قرص سرماخوردگی برای بیماران قلبی مضر است؟
درمان سرماخوردگی بعد از آنژیوگرافی چیست؟
قرص کلداکس برای بیماران قلبی مناسب است؟
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

18 دیدگاه در “ایمن‌ترین روش‌های درمان سرماخوردگی در بیماران قلبی
  • سلام و خسته نباشید
    بیماری که عمل قلب باز کرده چطور باید مراقبت کنه و چه دارو هایی رو میتونه بخوره

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      نقاهت دوره پس از جراحی حدود یک الی ۲ ماه است
      داروهای تجویز شده توسط پزشک معالج مصرف بشه و از مصرف داروهای مسکن خودداری شود

      پاسخ
  • علایم نگران کننده در بیماران قلبی که آنفولانزا گرفته اند کدام است؟
    برای درمان چه اقداماتی باید انجام دهد
    با تشکر

    پاسخ
    • سلام
      گروه های حساس از جمله بیماران قلبی باید در ابتدای بروز علایم به متخصص عفونی مراجعه کنند تا درمان‌دارویی مناسب انجام شود

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من میخواستم بپرسم تمام علائم بیماری قلبی رادارم ولی فکر میکنم حدثم الکی باشد وسرما خوردگی باشه

    پاسخ
  • سلام کسی که عمل قلب کرده میتونه تامی فلو قرص انولانزا بخوره

    پاسخ
    • سلام
      با تجویز پزشک عفونی بله

      پاسخ
  • سلام من خانم 41ساله هستم که انفولانزا گرفته ام وقتی استامینفون حاوی کافیین میخورم ضربان قلبم بیش از حد بالا میرود چون ناراحتی قلبی دارم می‌توانند به هم ربط داشته باشند در ضمن اخلاط سینه ام در حال حاضر خونی است این به انفولانزا ربط دارد

    پاسخ
    • سلام
      خود آنفولانزا و ویروس میتونه سبب افزایش طپش قلب و بی نظمی بشه
      کافیین هم سبب افزایش میشه
      خلط خونی نیاز به بررسی داره
      خصوصا اگر بیماری زمینه ای قلبی دارین
      به متخصص" عفونی مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر. دو ماه پیش سکته کردم و چهار رگ رو آنژیوپلاستی کردن و شرایط م پایدار بود‌ . هفته پیش با تجویز دکتر قلب واکسن آنفولانزا زدم. چند روزی هست که دچار pvc (نامنظمی ضربان قلب) شدم که همش دلم رو خالی میکنه و حس خفگی میاره. ممکنه از اثرات واکسن باشه؟ بیمارستان بستری شدم بخاطر شدت pvcها ، قرصهام رو عوض کردن ولی هنوز وجود دارد‌.

      • آیا خود واکسن آنفولانزا که شامل دُز کمتری از ویروس هست نیز باعث تپش قلب و بی نظمی ضربان میشود؟

  • شوهر من ناراحتی قلبی داره آنژیو گرافی کردن یکسالی میشه عمل کردن ولی قلب درد بدن درد داره زود به زود هم سرما میخوره بدن درد داره

    پاسخ
    • سلام بايد مرتب تحت نظر متخصص قلب باشن و سيستك ايمنيشونم تقويت شه

      پاسخ
  • سلام من نارسایی قلبی دارم وسرماخوردهام. چه دارویی مصرف کنم.ممنون

    پاسخ
    • سلام شما بايد براي درمان به متخصص ريه مراجعه كنيد نميشه <p> اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با متخصص ریه استفاده کنید.</p>

      پاسخ
  • سلام وقت بخير من يك بيمار قلبي هستم كه سه بار جراحي قلب شدم ميخواستم بدونم كه من الان سرماخوردم بايد از چه قرصي بخورم كه عوارضي به قلبم نداشته باشه ممنون

    پاسخ
  • من دریچه آئورت قلبم رو عوض کردم میخواستم بدونم واکسن آنفولانزا برام خطری دارد یا خیر. ممنوم

    پاسخ
    • سلام بايد تحت نظر متخصص عفوني بزنيد چون بايد همزمان تامي فلو و آزيترومايسين هم بخوريد

      پاسخ