علائم افسردگی چیست؟ ۲۵ نشانه افسردگی که باید بشناسید

علائم افسردگی چیست؟
اشتراک گذاری 18 نظر

شناخت علائم افسردگی به شما کمک می‌کند تشخیص بدهید که افسردگی چیست؟ و آیا واقعا افسرده هستید یا در این لحظه احساس ناراحتی می‌کنید. احساساتی مثل غم، خستگی یا تنهایی همیشه نشانه افسردگی نیستند. این احساسات واکنش‌هایی هستند که جسم و ذهن شما برای مقابله با شرایط خاصی که در آن قرار دارید، نشان می‌دهد. مثلا زمانی که عزیزی را از دست داده‌اید، در کاری شکست خورده‌اید یا در امتحان نمره خوبی نگرفته‌اید، احساس می‌کنید غمگین‌ترین و بیچاره‌ترین فرد دنیا هستید، اما با گذشت زمان تسکین پیدا می‌کنید و دیگر چنین احساسی نخواهید داشت. نشانه های افسردگی زمانی واقعی است که برای مدت طولانی درگیر چنین احساساتی باشید و به این خاطر سلامت و زندگی روزمره‌تان تحت تأثیر قرار بگیرد. در این مقاله دکتردکتر همراه ما باشید تا با مهمترین علائم افسردگی آشنا شوید.

محتوای پزشکی این مقاله توسط دکتر محبوبه افشاری، کارشناس ارشد مشاوره خانواده بررسی و تایید شده است.

تفاوت‌های بین احساس ناراحتی و بیماری افسردگی یکی از مهم‌ترین مواردی است که انسان‌های عصر امروز باید بدانند. این روزها، انسان‌ها بیشتر از هر زمان دیگری در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند و اگر به موقع آن را تشخیص ندهند و برای درمانش اقدام نکنند، در زندگی فردی و اجتماعی با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد. در این مقاله از دکتردکتر، علائم افسردگی را بررسی می‌کنیم.

افسردگی چیست؟

در تعریف افسردگی چیست باید گفت افسردگی یک اختلال روانی است که باعث می‌شود فرد در اکثر ساعت‌های روز غمگین باشد، نسبت به انجام کارهایش بی‌رغبت شود و انگیزه‌اش را برای ادامه زندگی از دست بدهد. این احساس آنقدر ادامه پیدا می‌کند که روی افکار و رفتار فرد تأثیر می‌گذارد و زندگی فردی و اجتماعی او را تحت تأثیر قرار می‌دهد. مثلا ممکن است دیگر انجام کارهایی که همیشه از آن‌ها لذت می‌برده را دوست نداشته باشد یا نخواهد با اعضای خانواده و دوستانش زمان بگذراند یا حتی در انجام وظایف مربوط به شغلش با مشکل مواجه شود.

افراد افسرده نمی‌توانند زندگی روزمره‌شان را مطابق معمول پیش ببرند و حتی گاهی به این فکر می‌کنند که زندگی ارزش زنده ماندن را ندارد. افسردگی یک نقطه ضعف یا نمایش نیست و فرد افسرده به راحتی نمی‌تواند از پوسته غمگین و خسته خود خارج شود. این افراد برای بهبود وضعیتشان به روان‌درمانی و درمان افسردگی بدون دارو یا درمان با دارو نیاز دارند.

افراد افسرده و خانواده‌ و اطرافیان آن‌ها باید به خوبی با علائم این بیماری آشنا باشند تا در صورت مشاهده این علائم بتوانند اقدام درست انجام بدهند. اکثر افراد افسرده‌ای که به موقع بیماریشان را تشخیص داده‌اند، به کمک روان‌درمان یا روانپزشک یا هردو توانسته‌اند به زندگی عادی برگردند و بهبود پیدا کنند.

اولین نشانه های افسردگی چیست؟

افسردگی یکی از اختلالات روانی است که به مرور زمان پیشرفت می‌کند. یک فرد افسرده از همان روزهای اول خانه‌نشین نمی‌شود. او ممکن است افسرده باشد، اما همچنان به فعالیت‌های روزمره‌اش ادامه بدهد. می‌توان گفت اولین نشانه های افسردگی، مهم‌ترین نشانه‌ها هستند. زیرا زمانی که این اختلال را در مراحل اولیه آن تشخیص داده می‌شود و اقدامات درمانی لازم صورت می‌گیرد، زندگی فرد کم‌تر تحت‌الشعاع قرار خواهد گرفت و به احتمال زیاد از روال عادی زندگی روزمره دور نخواهد شد.

برای درمان این اختلال باید حتما از روانشناس و روانپزشک کمک بگیرید. برای آشنایی با تخصص روانشناس و کمکی که به شما می‌کند مقاله دکتر روانشناس کیست را در مجله دکتردکتر مطالعه کنید.

اولین نشانه‌های افسردگی چیست؟

در ادامه به لیستی از اولین نشانه‌های افسردگی اشاره می‌کنیم.

  • مشکل در تصمیم‌گیری و ناتوانی در تشخیص درست و غلط یا خواستن و نخواستن؛
  • مشکل در تمرکز (در این حالت فرد نمی‌تواند روی کارش تمرکز کند و مدام حواسش به سمت مسائل حاشیه‌ای پرت می‌شود)؛
  • بی‌قراری مداوم و درگیری ذهنی زیاد که نتیجه آن خستگی ذهنی خواهد بود؛
  • تغییر ناگهانی خلق‌وخو (مثلا ممکن است فرد در یک لحظه به شدت غمگین باشد، اما چند دقیقه بعد صدای خنده‌اش تمام فضا را پر کند)؛
  • از دست دادن اشتیاق و انگیزه برای انجام کارهای مختلف؛
  • داشتن استرس شدیدی که با ترس، افزایش ضربان قلب، سرعت تنفس، لرزش دست، انقباض عضلات و تعریق همراه است؛
  • ناتوانی در کنترل احساسات.

اگر پیش از شما فرد دیگری در خانواده با افسردگی مواجه بوده است به دلیل وجود ژن‌های افسردگی در کروموزوم‌های شما و احتمال بروز افسردگی ارثی حتما از این علائم به سادگی گذر نکرده و به یک روانکاو مراجعه نمایید.

علائم فرد افسرده چیست؟

نشانه افسردگی نه فقط برای خود فرد، بلکه برای اطرافیان او هم اهمیت دارد. اطرافیان یک فرد افسرده، هم باید با تاثیر افسردگی بر چهره و رفتار او آشنا باشند و هم باید روش واکنش صحیح در برابر این علائم را بدانند. به عنوان مثال زمانی که یک فرد عادی برای مدت کوتاهی غمیگن است، دوستانش می‌توانند با خنداندن او کمی حالش را بهتر کنند. اما حال بد یک فرد افسرده با خندیدن بهتر نمی‌شود؛ حتی ممکن است تصور کند دوستانش او را درک نمی‌کنند و بیش از پیش از آن‌ها فاصله بگیرد.

بزرگ‌ترین کمکی که می‌توان به یک فرد افسرده کرد، شناخت علائم و همدلی کردن با اوست؛ در این صورت او متوجه می‌شود فردی وجود دارد که حال بدش را درک می‌کند و می‌داند که او بیمار است و می‌فهمد که به اختیار نمی‌تواند خوشحال باشد و به زندگی عادی‌اش برسد!

در برخی از بیماری‌ها مانند اختلال دوقطبی دوره‌های نشان دادن علائم افسردگی وجود دارد و یک تفاوت اختلال دوقطبی نوع یک و دو در دوره افسردگی است.

علائم فرد افسرده چیست؟

اولین گام برای کمک کردن به فرد افسرده و درمان افسردگی این است که علائم او را بشناسید. اگر نشانه‌هایی که در ادامه بیان می‌کنیم را در فردی دیدید، احتمالا با یک افسرده مواجه هستید.

  • همیشه خسته‌ است؛
  • روتین خواب او تغییر کرده، خیلی زیاد یا خیلی کم می‌خوابد؛
  • بداخلاق‌ شده و به محض اینکه کسی چیزی می‌گوید، واکنش شدیدی نشان می‌‌دهد و آزرده می‌شود؛
  • روتین غذا خوردن او تغییر کرده، یا بیشتر از همیشه می‌خورد و یا اشتهایش را حتی نسبت به غذاهایی که زمانی خیلی دوست داشته، از دست می‌دهد؛
  • زمانی که با او صحبت می‌کنید، هدف و برنامه خاصی برای آینده‌اش ندارد و احساس تهی بودن می‌کند، او هیچ تمایلی برای تغییر وضعیتش نشان نمی‌‌دهد؛
  • رفتارهای خطرناک انجام می‌دهد، مثلا ممکن است بدون توجه به ماشین‌ها از خیابان رد شود.

پزشک متخصص با دیدن علائم به بررسی علت افسردگی می‌پردازد و در نهایت بر اساس شرایط بیمار یک درمان برای او تجویز می‌کند.

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر روانشناسی

مهمترین علائم افسردگی در فرد بیمار کدام است؟

همه افراد افسرده همه علائم این بیماری را ندارند. بنابراین نباید برای ظهور همه نشانه‌های این بیماری منتظر بمانید؛ در صورتی که شما یا یکی از اطرافیانتان چهار یا پنج مورد از علائمی که در قسمت‌های بالا بیان کردیم را دارید، باید به فرد متخصص برای تشخیص این بیماری مراجعه کنید.

در میان علائم مختلف، چند مورد از آن‌ها شایع‌تر هستند و بین اکثر افراد افسرده دیده می‌شوند. به همین دلیل آن‌ها را به عنوان مهم‌ترین نشانه‌های افسردگی در نظر می‌گیریم و در ادامه آن‌ها را نام می‌بریم.

  • فرد در اکثر مواقع ناراحت و ناامید است؛
  • علاقه خود را نسبت به افراد یا کارهایی که پیش از این دوستشان دارد را از دست می‌دهد، حتی ممکن است دیگر به صحبت کردن و ارتباط با شریک عاطفی‌اش هم تمایلی نداشته باشد؛
  • حرف‌های ناامیدانه می‌زند و احساس بی‌ارزش بودن دارد؛
  • وزنش به یکباره کاهش یا افزایش شدید پیدا کرده و خودش هم تمایلی به برگشتن به حالت قبلی نشان نمی‌دهد و فقط از این بابت ناراحت است.

گاهی تغییرات هورمونی مانند بارداری باعث بوجود آمدن علائم افسردگی بارداری می‍‌شوند.

نشانه های افسردگی شدید کدام است؟

تا این بخش از مقاله درباره بسیاری از علائم افسردگی صحبت کردیم. در میان علامت‌های مختلف این بیماری، نشانه‌های افسردگی شدید هشداردهنده هستند. این علائم نشان می‌دهد که افسردگی فرد بخاطر عدم رسیدگی و درمان به مراحل پیشرفته رسیده و زندگی بیمار را به صورت کامل تحت تأثیر قرار داده است. بی‌توجهی به علائم افسردگی شدید می‌تواند عواقب جبران ناپذیری مانند خودکشی به دنبال داشته باشد.

نشانه‌های افسردگی شدید کدام است؟

اگر تصور می‌کنید نشانه‌هایی که در ادامه بیان می‌کنیم را دارید یا این نشانه‌ها را در فردی از نزدیکانتان می‌بینید، حتما در کوتاه‌ترین زمان ممکن جلسات درمانی را آغاز کنید و با روانشناس و روانپزشک حرفه‌ای مشاوره داشته باشید. برای آشنایی با تخصص روانشناس و کمکی که به شما خواهد کرد مقاله دکتر روانشناس کیست را مطالعه کنید.

  • احساس گناه، بی‌ارزشی و درماندگی و بی‌معنایی در زندگی و تصور اینکه در زندگی هیچ کار مفیدی انجام نداده؛
  • داشتن سردرد مداوم که بعد از چند روز هم بهتر نمی‌شود؛
  • مشکلات گوارشی که حتی با مصرف دارو هم بهبود پیدا نمی‌کنند؛
  • فکر جدی درباره خودکشی یا حتی تجربه خودکشی ناموفق؛
  • روی آوردن به عادت‌های مخرب مثل اعتیاد به مواد مخدر یا اعتیاد به الکل؛
  • انجام کارهایی مانند نوشتن وصیت‌نامه یا سروسامان دادن به مال و اموال و تقسیم آن‌ها بین وارثان؛
  • تصمیم‌گیری ناگهانی برای بازدید یا تلفن کردن به تمام آشنایان، اعضای خانواده و دوستان (در این حالت ممکن است فرد تصمیم به خودکشی گرفته باشد)؛
  • گفتن جملاتی مثل: «ای کاش اینجا نبودم» یا «باید بیرون بروم».

برای تشخیص علائم افسردگی به کجا مراجعه کنم؟

در این مقاله بررسی کردیم نشانه های افسردگی چیست و یک فرد افسرده چه علائمی دارد؛ اما اختلالات روانی و رفتاری مختلفی وجود دارند که بسیاری از آن‌ها علائم مشترک با افسردگی دارند. به همین دلیل تشخیص نهایی بیماری را باید به دکتر روانشناس سپرد. پس اگر تصور می‌کنید خودتان علائم افسردگی دارید یا این علائم را در یکی از عزیزانتان دیده‌اید، در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای ملاقات با روانشناس اقدام کنید. هرچقدر جلسات روان‌درمانی سریع‌تر آغاز شوند، روند پیشرفت بیماری زودتر متوقف می‌شود و فرد سریع‌تر می‌تواند درمان شود و به حالت عادی در زندگی‌اش برگردد.

ساده‌ترین روش برای رزرو نوبت روانشناس، نوبت دهی اینترنتی است. ما در مجموعه دکتردکتر بهترین متخصصان روانشناسی در شهرهای مختلف را به مخاطبان معرفی می‌کنیم. در این پلتفرم شما می‌توانید اطلاعاتی چون نام پزشک، تخصص او، نظر سایر بیماران درباره او، آدرس و شماره تلفن مطب او را ببینید. همچنین امکان رزرو نوبت به صورت آنلاین هم وجود دارد.

 

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: فاطمه مهراسبی
مسیر یادگیری نکات مرتبط به بیماری افسردگی
  1. افسردگی چیست؟ عوامل، نشانه‌ها و راه‌های شناخت + (ویدیو)
  2. علائم افسردگی چیست؟ ۲۵ نشانه افسردگی که باید بشناسید
  3. علت افسردگی چیست ؛ 10 مورد از دلایل افسردگی را بشناسید
  4. انواع افسردگی؛ عوامل و علائم افسردگی‌های رایج
  5. علائم افسردگی در مردان چیست؟ راه های درمان افسردگی در مردان کدامند؟
  6. افسردگی زنان؛ علت و درمان علائم افسردگی در زنان
  7. درمان افسردگی؛ با جدیدترین متدها آشنا شوید!
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

18 دیدگاه در “علائم افسردگی چیست؟ ۲۵ نشانه افسردگی که باید بشناسید
  • ۳۵ سالمه کلا آدم خوش شانسی نبود توی کارم بعد از ۱۲ سال توی سه تا شغل مختلف ضرر کردم و ورشکست شدم اخریش بازار خراب و اجاره بالا باعث شد جمع کنم در کل ذهنم وساله خرابه آرامش ذهنی ندارم تمرکز نمیتونم بکنم مثلا موقع کتاب خوندن فکرم جای دیگست یا همسر بمن یه چیزی میگه من توجه نمیکنم یا یادم میره گوشیم همیشه رو سایلنت هست احساس میکنم رو صدا باشه استرس میگیرم کارهام رو نیمه کاره ول میکنم نمیتونم هیچ کاری رو تا اخر تموم کنم احساس پوچی و خفگی میکنم اعتماد بنفس ندارم خیلی خسته ام دوست دارم بخوابم بیدار نشم

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      ماهیت زندگی همین افت و خیزها هست
      همین افتادن و باز هم برخاستن ها
      اما گاهی از تحمل ما خارجه و روحمون شکننده و خسته میشه
      نیاز به مشاوره و تراپی و گاهی درمان داره
      توصیه میکنم حتما به متخصص روانپزشکی مراجعه کنید

      پاسخ
  • من همه علایمو دارم اما برام مهم نیست حتی یه درصد🙃

    پاسخ
  • منی که همه‌ی علائم و داشتم پول درمانم ندارم 🙂🖤
    یه راه میمونه 🙂 رفتن 🍃

    پاسخ
    • سلام
      به مرکز بهداشت محل سکونتتون مراجعه کنید
      ویزیت و مشاوره رایگان و با کیفیت انجام می شود

      پاسخ
  • سلام من ۲۶ سالمه سه سال پیش منو کرونا گرفته بود بعد ازین که خوب شدم مشکل تنفسی پیدا کردم و باردار هم بودم وقتی هرجا دکتر میرفتم میگفت نفس تنگی ات بخاطر بارداری ات هست و بعد از زایمان هم نفس تنگی ام خوب نشد یک سالی میشه همیشه خسته ام احساس خفه گی میکنم همش فکر میکنم میمیرم و از هیچی خوشم نمیاد به هیچی علاقه ندارم همیشه احساس مریضی میکنم هر جا دکتر هم میرم هیچ دکتری تشخیص درست نمیده و هرروز بدتر میشم آیا منم افسرده گی گرفتم؟ لطفا کمکم کنید.

    پاسخ
  • از تولید شدنم مامان بابام تو بحث جدل بودن تا الان که هفده سالمه تو بحث جدل هستن برای نیاز هایی که به عنوان ی دختر دارم گفتم ولی جدی نگرفتن و برای توجه به محبت درک کسی به فضای مجازی پیوستم و دچار اسیب روحی احساسی شدم جوری که بدون فضای مجازی نمیتونم ادامه بدم تا اینکه واقعا عاشق پسر خاله ام شدم ولی بابت مشکل خانوادگی تو مشکلم و حس پوچی دارم با کمبود محبت کمبود مالی دوری از کسی که دوسش دارم کلافه شدم چند باری دست به خودکشی زدم ناموفق شدم و هنوزم تو فکر تموم شدن این زندگیم و نمیدونم چه کار کنم همش درحال خوردن اضافی ام و همش میخوابم و از این موضوع رنج میبرم هم لذت کمک کردن وظیفه دینیه

    پاسخ
  • سلام من 14 سالمه همش غمگینم و به گذشته فکر میکنم حوصله هیچکسو ندارم دوس ندارم تو چمع باشم گاهی اوقات حس میکنم هیچ حسی نسبت به هیچ چیزو هیچ کس ندارم… برام خیلی چیزا مهم نیس… نمیتونم تمرکز کنم و الان که موقع امتحاناس نمیتونم درس بخونم اصلا و همش خستم و حالم بده… احساس میکنم بمیرم بهتره نمیتونم به هیچ کس اعتماد کنمو و از همه چیزو و زندگیم حالم بهم میخوره… حدودا از پارسال اینجوری شدم… و اکثر مواقع خودزنی میکنم با تیغ…و خیلیم زود رنجم با مشاور مدرسمم حرف زدم اما تاثیری نداشت نمیتونم اصلا حالمو خوب کنم نمیدونم ایا افسردگی دارم؟

    پاسخ
  • چه جالب همه علائم رو دارم ولی برای کسی مهم نیس:)

    پاسخ
  • من واقعا ف کر میکنم افسردگی گرفتم

    پاسخ
  • سلام 17 سالمه و میخواستم از شرایط روحیم تو این چند ماه بگم
    من حالم خوب نیست بی انگیزه شدم خیلی خستم مدام فکرای چرت میکنم خیلی خوابم میاد و کلا هر جا که می‌شینم هیچی حرف نمی‌زنم و اعتماد به نفسم خیلی پایینه و میترسم از صحبت کردن با بقیه و فکر میکنم بدبختم
    چی کار کنم از این حالات در بیام و به روانپزشک هم نمیتونم مراجعه کنم چون تو خونه ما اوضاع خراب میشه و همه فکر میکنن من دیونم به مامان و بابام اگه بگم منو ببربن روانپزشک دیگه امیدی واقعا به زندگی نیست…⁦:(⁩
    میشه یه راهنمایی همینجا بکنین🙏 دیگه دارم دیوونه میشم😭

    پاسخ
  • سلام‌بنده‌خانمم چندمدتی‌هست‌که‌پرخاشگری‌میکندوپرخوابی‌میکند‌کسی‌هم‌بخواد‌باهاش‌صحبت‌بکنه‌بابددهنی‌جواب‌میدهد‌تااسم‌دکترم‌میا‌دبدجورناراحت‌میشه‌ الان‌دوماهی‌خانمان‌شده‌جهنم‌کم کم‌بچه‌هامون‌هم‌دارن‌دارن‌دیوانه‌میشن‌توراخدا‌کسی‌هست‌ماراکمک‌کند

    پاسخ
    • سلام عزیز
      جهت مشاوره و راهنمایی از تماس تلفنی با <a href="https://evisit.drdr.ir/doctors&quot; روانپزشکی استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر امکان مشاوره غیرحضوری هم هست؟به صورت انلاین

    پاسخ
    • من خیلی ساله این مشکلو دارم ولی الان یکسالو نیمه تقریبا خودمم دارم احساس خطر میکنم حس میکنم کار داره به جاهای باریک تر میرسه…مخصوصا وقتایی ک تنها هستم دوست دارم کارایی بکنم که نباید…انگار توم یه شخصیت خوب هست نمیزارههه یا هی جلومو میگیره میگه نه‌ نکن.نزن نکش نخور و .. ..اصلا راهی برای درست شدن این مغز خراب من هست؟ یا الکیه همش؟ممنون میشم راهنمایی کنید. نکردی هم مهم نیس

      پاسخ
      • سلام عزیز
        چقدر خوب که روی خودتون تا حالا مسلط بودین
        بله که درمان داره، جهت درمان لازمه به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
        اگر امکان مراجعه حضوری ندارین از تماس تلفنی با <a href="https://evisit.drdr.ir/doctors&quot; روانپزشکی استفاده کنید

    • سلام
      بله عزیز، از تماس تلفنی با <a href="https://evisit.drdr.ir/doctors&quot; روانپزشکی استفاده کنید

      پاسخ
  • مطالبتون عالیه

    پاسخ