راهنمای ماه نهم بارداری و بررسی وضعیت مادر و جنین

مادری در ماه نهم بارداری
اشتراک گذاری 6 نظر

 تبریک می‌گوییم! شما وارد ماه نهم بارداری شده‌اید و حالا فقط چند هفته به ملاقات با کوچولوی دلنشین باقی مانده است. با آگاهی از علائم بارداری ماه نهم مانند درد، تورم و تنگی نفس می‌توانید اوضاع را راحت‌تر کنترل کنید. باید منتظر آغاز دردهای زایمانی واقعی باشید و بدانید که نوسانات روحی یا احساس فشار در لگن، همچنان با شما همراه‌اند.

در ماه نهم حاملگی باید همچنان حواستان به استراحت کافی، مدیریت استرس و مراقبت از بهداشت دهان و دندان باشد. مراجعه به پزشک، برای چکاپ‌ها و معاینات لازم را هم انجام بدهید و بدانید که با کمی صبر و تحمل، به نتیجه می‌رسید و اتفاقی خوشایند پیش رویتان است.

در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، راهنمای ماه نهم بارداری را خواهید خواند؛ برای مطالعه‌اش به‌حدود 10 دقیقه زمان نیاز دارید.

اگر در انتها، پرسشی دارید از ما بپرسید تا پزشک به شما پاسخ بدهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

بارداری ماه نهم چگونه است؟

به‌خاطر داشته باشید که بچه تا ۳۹ هفتگی از نظر پزشکی کامل در نظر گرفته نمی‌شود و هنوز برای زایمان زود است. این را هم بدانید که از هر ۲۰ زن، فقط یک نفر تاریخ دقیق زایمان خود را می‌داند. بنابراین، در ماه نهم بارداری، کمی با تخمین و برآوردهای احتمالی پیش بروید. درهرحال، مشخص است که در طی هفته‌های آینده، زایمان خواهید کرد و باید خود را برای این فرایند آماده کنید. تشخیص بارداری از زمان لقاح عملاً غیرممکن است.

در ماه نهم، ریه‌های کودک در حال تکمیل‌شدن هستند و خود را برای تنفس، بعد از خروج از شکمتان آماده می‌کنند. آمادگی ریه‌ها برای اولین نفس‌کشیدن روی کره زمین و نخستین گریه بعد از خروج از رحم، اهمیت زیادی دارد. وزن بچه هم کمی بیشتر می‌شود و خودتان هم اندکی سنگین‌تر خواهید شد. در هفته ۳۹ام، دیگر بارداری روبه‌ اتمام است. با مطالعه راهنمای بارداری و حتی مشاهده فیلم جنین در ماه نهم بارداری می‌توانید از اوضاع خود، بیشتر باخبر شوید.

زن باردار در ماه نهم حاملگی
مادری در ماه نهم بارداری

بارداری ماه نهم چه علائمی دارد؟

در ماه نهم حاملگی، علائم بارداری کمی بیشتر از همیشه خود را نشان می‌دهند. البته تاحد زیادی به روند تغییرات بدن، عادت کرده‌اید. بااین‌حال، با نشانه‌های تازه‌ای روبه‌رو خواهید شد که بهتر است، از پیش با آن‌ها آشنا باشید تا غافل‌گیر یا نگران نشوید. علامت‌هایی مانند تکرر ادرار همچنان با شما خواهند بود. بچه برای تولد، بیشتر و بیشتر، به‌سمت لگن می‌آید و فشار به مثانه بیشتر از هر زمان دیگری می‌شود. گاهی‌اوقات، عطسه‌کردن یا خنده شدید هم باعث خروج ناگهانی و نشت ادرارتان می‌شود. فقط این موضوع نیست، علامت‌های دیگری از بارداری ماه نهم هم وجود دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

پاهای متورم

ممکن است، به‌نظر برسد که نقاط مختلف بدنتان بزرگ‌تر شده است؛ این کاملاً طبیعی است. دست‌ها و پاهایتان هم کمی متورم می شوند. در بیشتر موارد، احتباس مایعات اضافی و هورمون‌ها عامل اصلی این موضوع هستند. با رشد رحم، به وریدهای خاصی فشار وارد می‌شود. با این روند، جریان خون از نیمه پایینی بدن به نیمه بالایی آن کم می‌شود. برای تسکین چنین وضعیتی، بهتر است که دراز بکشید و پاها را به دیوار، بالا بزنید. برای کنترل وضعیت، از ایستادن طولانی‌مدت هم خودداری کنید.

سوزن‌سوزن شدن یا بی‌حسی در انگشتان دست و پا

اگر احساس بی‌حسی یا سوزن‌سوزن شدن در دست یا مچ دست دارید، شاید دچار سندرم تونل کارپال شده‌اید. تونل کارپال سیستمی از استخوان‌ها و اعصاب در سمت کف مچ دست است. افزایش احتباس مایعات در دوران بارداری می‌تواند فشار مضاعفی روی این استخوان‌ها و اعصاب وارد کند و باعث ایجاد احساس گزگز یا بی‌حسی شود. این ناراحتی معمولاً پس از زایمان کاهش پیدا می‌کند، اما برای تسکین سریع‌تر و اجرای مراقبت‌ های بارداری با پزشک خود صحبت کنید.

احساس فشار لگن

درست مانند شما، کودک هم برای روز تولدش آماده می‌شود. یکی از کارهایی که انجام می‌دهد، قرارگرفتن در پایین لگن شما است. این فشار باعث می‌شود که مثانه و کمر بیشتر از گذشته اذیت شوند. بااین‌حال، تغییر وضعیت قرارگیری بچه در رحم باعث می‌شود که کمی فشار از روی محفظه شکمی و معده کمتر شود. در نتیجه، بهتر نفس می کشید و فشار کمتری به دیافراگم و ریه‌هایتان وارد می‌شود.

کمردرد

یکی دیگر از دردهای ماه نهم بارداری، کمردرد است. با بزرگ‌شدن شکم، مرکز ثقل بدن تغییر می‌کند. در همین حال، هورمون‌های بارداری مفاصل لگن را برای آمادگی زایمان آرام می‌کنند. این موارد می‌توانند باعث کمردرد شوند. برای تسکین خود، سعی کنید وضعیت بدنی خوبی داشته باشید (یوگای دوران بارداری می‌تواند به این امر کمک کند)، کفش‌های راحت بپوشید و در صورت امکان، از بلندکردن اجسام سنگین خودداری کنید. ماساژ ملایم یا یک کمپرس گرم یا سرد هم در صورت اجازه دکتر، ایده خوبی خواهد بود.

افزایش رنگدانه‌های پوستی

ممکن است، در ماه نهم بارداری متوجه تغییراتی در پوست خود شوید. هورمون‌هایی که در طول بارداری در بدن شما جریان دارند، تولید ملانین را افزایش می‌دهند. این وضعیت منجر به ظاهرشدن لکه‌های قهوه‌ای روی صورت (معروف به ملاسما) یا خط تیره‌ای در وسط پایین شکم می‌شود. تغییرات پوستی برای همه زنان باردار رخ نمی‌دهد. اما اگر دچار آن‌ها شدید، نگران نباشید. علائم ناشی از نوسانات هورمونی، معمولاً خودشان رفع می‌شوند.

تغییرات بدن مادر در ماه نهم

تغییرات بدن در ماه نهم بارداری چیست؟

در ماه نهم بارداری، بدن زن باردار برای زایمان آماده می‌شود. نوزاد از قبل در موقعیت قرار گرفته است و به‌احتمال زیاد، شکم از قبل پایین‌تر به نظر می‌رسد. احتمال دارد که مقدار کمی خونریزی در طول چند هفته آخر رخ بدهد. این خونریزی دهانه رحم به‌دلیل گشادشدن دهانه رحم با شروع انقباضات است. شروع اتساع یا همان گشادشدن می‌تواند باعث خارج‌شدن پلاک مخاطی شود (ترشحات چسبنده شفاف یا قهوه‌ای). چنین چیزی به این معنی نیست که زایمان بلافاصله انجام می‌شود؛ ممکن است، هنوز مدتی طول بکشد. از تغییرات مادر در ماه نهم بارداری به این موارد دقت کنید:

  • شکم در پایین‌ترین حالت قرار می‌گیرد.
  • احساس سنگینی زیاد می‌شود.
  • رحم به پایه استخوان سینه یا جناغ می‌رسد.

کل افزایش وزن در طول بارداری بین ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم است. با مرور تقویم بارداری هفته به هفته، متوجه می‌شوید که اضافه وزن مادر و بچه در روندی تدریجی شکل می‌گیرد.

رشد و اندازه جنین در هر هفته

در هفته چهلم، وزن جنین حدود ۳کیلو و ۳۵۰ گرم و طول آن ۴۸ تا ۵۲ سانتی‌متر است. از هفته سی‌و‌هفتم به بعد، جنین دیگر نوزاد نارس محسوب نمی‌شود و برای زندگی خارج از رحم آماده است. تمام اندام‌های آن در حال حاضر بالغ هستند و به‌دلیل اندازه آن، به سختی فضایی برای حرکت در داخل رحم دارد. در این دوره، جفت آنتی‌بادی‌های مادر را به جنین منتقل می‌کند تا محافظت بیشتری در برابر عفونت در بدو تولد ایجاد کند.

شمردن تعداد دفعات لگدزدن جنین

شمردن لگد زدن جنین، به ویژه در ماه‌های پایانی بارداری، روشی ساده و موثر برای نظارت بر سلامت و فعالیت جنین است. این کار به شما کمک می‌کند تا مطمئن شوید که جنین به‌طور منظم در حال حرکت است و مشکلی وجود ندارد. بهترین زمان برای شمردن لگدزدن، زمانی است که آرام هستید و شکم پُر نیست. سعی کنید، الگوی حرکتی جنین خود را در طول روز شناسایی کنید.

برخی جنین‌ها صبح‌ها فعال‌تر هستند و برخی دیگر عصرها. شما می‌توانید یک زمان مشخص مانند ساعتی در صبح یا عصر را انتخاب کنید و تعداد حرکات جنین را در آن مدت بشمارید. با مشورت پزشک، حد آستانه‌ای برای تعداد حرکات تعیین کنید. اگر تعداد حرکات کمتر از حد آستانه باشد، باید به پزشک مراجعه و موضوع را پیگیری کنید.

بریچ‌بودن جنین

نوزادانی که ابتدا در پایین یا اول، از سمت پاها در رحم قرار می‌گیرند، اصطلاحاً بریچ (Breech) نامیده می‌شوند. در واقع، به‌جای اینکه در وضعیت سفالیک قرار بگیرند و ابتدا سرشان به‌سمت پایین باشد، پاهایشان به این سمت قرار می‌گیرد. بریچ در اوایل بارداری رایج است و به‌تدریج، در طول بارداری، موقعیت بچه تغییر می‌کند. در هفته ۳۶ تا ۳۷ بارداری، بیشتر نوزادان به‌طور طبیعی، در موقعیت طبیعی قرار می‌گیرند و پاهایشان بالا و سرشان رو به راه خروج قرار می‌گیرد.

اندازه شکم مادر در ماه نهم بارداری

حرکات جنین در ماه نهم بارداری

 با رشد کامل کودک، فضای کمی برای حرکت نوزاد در داخل رحم وجود دارد. حرکات در ماه نهم محدود می‌شود، به جز برخی از حرکات دست و پا. زن باردار احتمالاً لگدهای کودک را زیر دنده‌های خود احساس می‌کند، چون در حال حاضر، کودک در وضعیت سر به پایین قرار دارد. بنابراین، با آگاهی از موقعیت قرارگیری بچه، باید بدانید که حرکاتش را در نقطه‌ای دیگر از شکم احساس خواهید کرد.

وزن مادر در ماه نهم بارداری

طبق پیش‌بینی‌ها اضافه وزن در بارداری در زنان مختلف بسیار متفاوت است. بیشتر زنان باردار بین ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم اضافه وزن پیدا می‌کنند و بیشتر وزنشان  بعد از هفته ۲۰ اضافه می‌شود. بیشتر وزن اضافی به‌دلیل رشد کودک است، اما بدن چربی هم ذخیره می‌کند و آماده شیردهی می‌شود.

افزایش وزن در دوران بارداری به‌شرح زیر است:

  • زنان با وزن طبیعی قبل از بارداری: ۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم
  • زنان با وزن کم قبل از بارداری: ۱۲ تا ۱۸ کیلوگرم
  • زنان با اضافه وزن قبل از بارداری: ۷ تا ۱۱ کیلوگرم
  • زنان دچار چاقی قبل از بارداری: ۵ تا ۹ کیلوگرم

البته این‌ها تخمینی است و آماری قطعی نیست.

اندازه شکم مادر در ماه نهم بارداری

در ماه نهم بارداری، شکم مادر به بزرگ‌ترین اندازه خود می‌رسد و این یکی از نشانه‌های واضح نزدیک بودن به لحظه شیرین تولد است. اندازه شکم در این ماه به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • موقعیت جنین در رحم
  • مقدار مایع آمنیوتیک
  • ساختار بدنی مادر
  • اندازه جنین

با بزرگ‌شدن جنین، بخش فوقانی رحم به سمت بالا حرکت می‌کند و به دنده‌ها نزدیک‌تر می‌شود. شکل شکم ممکن است گرد، کشیده یا حتی نامتقارن باشد. این امر به عوامل مختلفی مانند موقعیت جنین و ساختار بدنی مادر بستگی دارد.

سفت‌شدن شکم در ماه نهم بارداری

سفتی شکم مادر در ماه نهم حاملگی تحت تأثیر چند عامل است. یکی از این عوامل همان انقباضات کاذبی است که رخ می‌دهد و باعث گرفتگی شکم و سفتی آن می‌شود. سفت‌شدن شکم نشانه‌ای قوی از نزدیک‌شدن فرایند زایمان است. اگر سفتی شکم با علائمی مانند درد، مشکلات تنفسی، تاری دید، کاهش حرکات جنین همراه است، سریعاً باید به پزشک مراجعه کنید.

آغاز دردهای زایمانی واقعی

انقباضات خفیف معمولاً با فاصله ۱۵ تا ۲۰ دقیقه شروع می‌شوند و ۶۰ تا ۹۰ ثانیه طول می‌کشند. انقباضات تا زمانی که کمتر از ۵ دقیقه از هم فاصله داشته باشند، منظم محسوب می‌شوند. زایمان فعال (زمانی که باید به بیمارستان بروید) معمولاً با انقباضات قوی مشخص می‌شود که ۴۵ تا ۶۰ ثانیه طول می‌کشند و با فاصله۳ تا ۴ دقیقه رخ می‌دهند.

تفاوت انقباض کاذب با انقباض زایمان

به‌عنوان زنی باردار در ماه نهم حاملگی، باید حواستان به تفاوت میان انقباضات کاذب و واقعی باشد:

انقباضات براکستون هیکسانقباضات واقعی زایمان
انقباضات در فواصل نامنظم رخ می‌دهند و فواصلشان به هم نزدیک نیست. باین‌ها در فواصل منظم می‌آیند. با گذشت زمان، بیشتر رخ می‌دهند و شدیدتر می‌شوند.
انقباضات معمولاً ضعیف هستند و با گذشت زمان بر شدت آن‌ها افزوده نمی‌شود.آنها با گذشت زمان قوی تر می شوند و ممکن است احساس درد بیشتری داشته باشند.
انقباضات با حرکت یا تغییر موقعیت متوقف می‌شوند.انقباضات متوقف نمی‌شوند، حتی اگر حرکت کنید و تغییر موقعیت بدهید.
معمولاً فقط در ناحیه جلوی شکم احساس می‌شوند.این احساس اغلب از پشت شروع می‌شود و از اطراف به جلوی شکم منتقل می‌شود.

توجه به تفاوت میان این دو برای هر زن بارداری لازم است.

ترشح آغوز از پستان

تیره‌شدن نوک پستان و تورم آن از نشانه‌های بارداری ماه نهم هستند. خروج ماده‌ای موسوم به آغوز هم در این ماه دیده می‌شود. در بارداری، ممکن است که پستان‌ها هفته‌ها یا ماه‌ها قبل از زایمان، شروع به تولید شیر کنند. اگر از نوک سینه‌های شما ماده‌ای نشت می‌کند، این ماده معمولاً آغوز است. یعنی اولین شیری که پستان‌ها برای تغذیه نوزادتان تولید می‌کنند. نشتی طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد.

زیباتر و پرپشت‌تر شدن موها

بسیاری از زنان در حدود هفته ۱۵ بارداری، موهایی ضخیم‌تر پیدا می کنند. باید بدانید که دلیل چنین چیزی، این است که مو در مرحله رشد در چرخه طولانی‌تری دوام می‌آورد و کمتر می‌ریزد. عامل اصلی این وضعیت هم ترشح بیشتر هورمون استروژن است. اما امکان دارد که در برخی موارد هم در سه ماهه سوم ریزش مو دیده شود، چون تعداد بیشتری از موها وارد مرحله استراحت می‌شوند که بخشی از چرخه طبیعی ریزش مو است. این وضعیت دائمی نیست و ۳ تا ۴ ماه پس از زایمان به‌حالت طبیعی بازمی‌گردد.

موقعیت جنین در آستانه بارداری در ماه نهم حاملگی
وضعیت بچه در رحم در ماه نهم

چکاپ و آزمایش‌های ماه نهم بارداری چیست؟

در ماه نهم بارداری هم باید همچنان آزمایش‌های مختلفی انجام بدهید و زیر نظر پزشک باشید. هرگونه سهل‌انگاری در مراجعه منظم به پزشک می‌تواند با بروز عوارض ناخوشایندی همراه می‌شود که پشیمانی زیادی به‌بار می‌آورند. بهتر است که حواستان به معاینات و انجام آزمایش‌ها باشد تا سلامت خود و بچه را در تمام ماه‌های بارداری و به‌ویژه، ماه پایانی به‌خوبی حفظ کنید. به جدول زیر دقت کنید:

معاینه جسمیبررسی رشد جنین مهم است. پزشک با لمس شکم و استفاده از ابزارهای پزشکی، رشد جنین را ارزیابی می‌کند. اندازه گیری فشار خون، بررسی وضعیت رحم و تعیینموقعیت جنین هم با معاینات جسمی مقدور می‌شوند. بررسی وجود تورم و شنیدن ضربان قلب بچه هم در معاینات ماه نهم انجام می‌شود.
آزمایش‌های عمومیآزمایش خون و شمارش کامل خون (CBC) برای بررسی کم‌خونی و عفونت کاربرد دارد. قند خون هم برای بررسی دیابت بارداری صورت می‌گیرد. تست‌های کبدی و کلیوی برای ارزیابی عملکرد اندام‌های داخلی‌اند. گروه خونی و فاکتور Rh هم برای بررسی ناسازگاری خون مادر و جنین است.
اندازه‌گیری وزن، ادرار، فشار خون و تورم مادر برای بررسی فشار خون بالا و مشکلات کلیوی، پروتئین‌های ادرار بررسی می‌شوند. از این آزمایش برای تشخیص عفونت ادراری هم استفاده می‌کنند. وزن و تورم مادر هم برای بررسی وضعیت او و بچه مهم است. فشار خون هم برای بررسی دیابت بارداری و فشار خون مخصوص این دوره استفاده می‌شود. پزشک بررسی می‌کند که مشکل خاصی در این زمینه نباشد.
اندازه‌گیری قد پایه رحمارتفاع پایه شکم فاصله میان بخش بالای رحم  و استخوان شرمگاهی است. متخصصان از آن برای اندازه‌گیری مسیر رشد جنین کمک می‌گیرند.
غربالگری GSBدر این ماه، پزشک وجود استرپتوکوک گروه B (GBS) را هم بررسی خواهد کرد. GBS نوعی باکتری است که برخی از افراد باردار به آن مبتلا هستند و می‌تواند به بچه آسیب وارد کند. اگر آزمایشتان مثبت باشد، باید آنتی‌بیوتیک مصرف کنید.
آزمون پروفایل بیوفیزیکالآزمون پروفایل بیوفیزیکال یا BPP برای بررسی سلامت جنین در اواخر بارداری استفاده می‌شود. این آزمون ترکیبی از سونوگرافی و نوار قلب جنین (NST) است و به پزشک کمک می‌کند تا سلامت کلی جنین را ارزیابی کند.
رشد کودک از نظر وزن و CRLCRL فاصله بین بالای سر جنین تا پایین باسن او را اندازه می‌گیرد. در سه ماهه اول بارداری، CRL دقیق‌ترین معیار برای تعیین سن بارداری و تخمین تاریخ زایمان است.
اندازه‌گیری ضربان قلب، وضعیت تکامل و موقعیت کودکپزشکان با گوش‌دادن به ضربان قلب بچه و موقعیتی که در رحم دارد، وضعیت را برای زایمان بررسی می‌کنند.

دستورات پزشک خود را درباره تمام اقدامات و آزمایش‌های لازم جدی بگیرید.

سونوگرافی ماه نهم بارداری

اگر شرایط پزشکی خاصی مانند دیابت بارداری دارید که می‌تواند بر رشد جنین تأثیر بگذارد، احتمالاً نیاز به سونوگرافی در ماه نهم خواهید داشت. سونوگرافی در این ماه آخر، اسکن یا بررسی رشد هم نامیده می‌شود. در این سونوگرافی، وضعیت بچه بررسی می‌شود. اگر از هفته ۴۰ عبور کرده باشید هم انجام این اقدام لازم خواهد بود.

در ماه نهم بارداری چی بخوریم؟

به مصرف سبزیجات و میوه در ماه نهم بارداری دقت کنید. اهمیت تغذیه بارداری در ماه نهم بسیار زیاد است. تغذیه ماه نهم بارداری باید همراه با مصرف موادی شامل سبزیجات و میوه‌های تازه باشد. به مصرف مواد زیر دقت کنید:

  • نان سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، جو دوسر و ماکارونی سبوس‌دار
  • گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، حبوبات و آجیل
  • انواع آجیل، دانه‌ها و ماهی‌های چرب مانند سالمون
  • میوه‌هایی مانند انواع توت، کیوی، موز، هندوانه
  • ماست، شیر، پنیر و دوغ

روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب را فراموش نکنید.

تصاویری از بچه در رحم مادر
تصاویری از بچه در رحم مادر

مکمل‌های ماه نهم بارداری

مصرف ویتامین‌های دوران بارداری را تحت نظر پزشک فراموش نکنید. رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم به گذر سلامت از این ماه کمک می‌کند. باید در صورتی مکمل‌ها را مصرف کنید که پزشک به شما چنین توصیه‌ای داشته باشد. برخی مکمل‌ها مانند اسید فولیک برای همه کاربرد دارند، اما باز هم نباید سرخودانه از آن استفاده کنید. حتماً زیر نظر پزشک باشید.

از مکمل‌های مورد استفاده در ماه‌های بارداری از جمله ماه نهم باید به این‌ها اشاره کنیم:

  • آهن
  • کلسیم
  • ویتامین D
  • اسید فولیک
  • امگا 3

پزشک با مرور نتایج آزمایش خون، اقدام به تجویز مکمل‌های مناسب در دوز لازم می‌کند.

در ماه نهم بارداری چی نخوریم؟

در ماه نهم حاملگی هم نباید به‌سراغ مصرف مواد زیر بروید:

  • کافئین زیاد نخورید و مصرف مواد حاوی آن را محدود کنید.
  • از خوردن گوشت نیمه‌پخته و خوراکی‌های فرآوری‌شده بپرهیزید.
  • به‌سراغ خوراکی‌هایی با قند مصنوعی و شکر زیاد نروید.
  • مصرف تخم‌مرغ نیمه‌پز یا هر خوراکی خوب پخته نشده دیگری را حذف کنید.

باید مواد مصرفی‌تان کاملاً بهداشتی و پاستوریزه باشند. به ضدعفونی اصولی میوه‌ها و سبزیجات هم دقت کنید.

ورزش در ماه نهم بارداری

در ماه نهم بارداری، از ورزش‌کردن سنگین، شدید و طولانی خودداری کنید. باید به‌سراغ ورزش‌هایی بروید که ضمن ایجاد تحرک به شما در رسیدن به نشاط و آرامش هم کمک می‌کنند. برای مثال:

  • تمرینات کگل یا تقویت عضلات لگن را در صورت اجازه دکتر انجام بدهید.
  • کمی پیاده‌روی ملایم و کوتاه‌مدت در طول روز را فراموش نکنید.
  • تمرینات مناسب و بدون فشار یوگا هم گزینه‌های خوبی هستند.

از فشار واردکردن به شکم به‌طور جدی خودداری کنید و با ورزش‌هایی سنگین، خود و بچه را به‌خطر نیاندازید.

در ماه نهم بارداری چه ورزش‌هایی نکنیم؟

ورزش‌هایی که با تحرک زیاد، بالارفتن دمای بدن و عرق‌کردن زیاد همراه‌اند، اصلاً توصیه نمی‌شوند. در ماه نهم باید مراقب خود باشید و از واردشدن ضربه احتمالی در حین ورزش یا کارهایی که شاید با سقوط و افتادن همراه شوند هم خودداری کنید. بهتر است که از حرکات تند، طولانی و توأم با تغییر مسیر و حرکات زیاد، جداً خودداری کنید.

بایدها و نبایدهای ماه نهم بارداری چیست؟

حواستان به بایدها و نبایدها در ماه نهم بارداری باشد. به جدول زیر نگاهی دقیق بیاندازید، تا بهتر بتوانید از خود و بچه در این ماه سرنوشت‌ساز مراقبت کنید. حواستان به راهنمای بارداری باشد و بیشتر از خودتان حافظت کنید.

رابطه جنسی ماه نهم دوران بارداریمشکلی بابت این موضوع نیست و اگر بخواهید، امکان انجامش وجود دارد.
سفر ماه نهم بارداریهر مورد با دیگری فرق دارد و امکان دارد که پزشک به برخی اجازه چنین سفری را بدهد. به‌طور کلی، توصیه نمی‌شود و ممکن است که خطرناک باشد.
استفاده از حمام گرماستفاده از حمام گرم و جکوزی می‌تواند با احتمال ابتلا به عفونت یا تغییر فشار خون همراه شود.
تمیزنکردن بستر گربه گربه می‌تواند نوعی انگل خاص را به مادر منتقل کند که برایش خطرناک است.
عدم مصرف دارو بدون اطلاع پزشکهیچ دارویی را بی‌اجازه پزشک استفاده نکنید.

در ماه نهم حاملگی باید به این توصیه‌ها هم دقت داشته باشید:

  • استراحت کافی
  • دوری از افراد بیمار
  • پوشیدن کفش راحتی
  • بلندنکردن اجسام سنگین
  • خودداری از ایستادن به‌مدت طولانی
  • خودداری از نشستن و ایستادن ناگهانی
  • خودداری از مواجهه با مواد شیمیایی مضر

به شکل خوابیدن مادر در ماه نهم بارداری هم توجه داشته باشید. بهتر است که مادران به پهلو و سمت چپ بخوابند. قراردادن بالش زیر شکم، بین پاها و پشت کمر هم ایده خوبی است. در ماه نهم نباید به شکم بخوابید و به آن فشار بیاورید.

علائم بارداری ماه نهم

مشکلات و بیماری‌های شایع ماه نهم حاملگی چیست؟

در ماه نهم بارداری، مشکلاتی مادر را تهدید می‌کنند. بیشتر این موارد جای نگرانی ندارند و موقتی هستند. بااین‌حال، شناخت و پیگیری‌شان اهمیت زیادی دارد. از جمله مواردی که پیش می‌آید و در دسته بیماری‌ های شایع بارداری قرار می‌گیرند، باید به این‌ها اشاره کنیم:

رگ‌های واریسیبه‌دلیل تغییرات هورمونی، رشد جنین و افزایش حجم خون ایجاد می‌شوند؛ این رگ‌های پوستی پیچیده به‌هم و متورم‌اند. در پا و واژن هم به‌وجود می‌آیند.
خستگی زیادبزرگ‌شدن شکم و اختلالات خواب و بی‌خوابی، نوسانات هورمونی، کاهش آهن بدن و اضطراب منجر به خستگی زیاد می‌شوند.
گرفتگی عضلات پاکمبود مواد معدنی، رشد جنین، کاهش تحرک بدنی و افزایش حجم خون باعث گرفتگی عضلات پا می‌شوند.
افسردگی بارداری و نوسانات روحیاسترس و فشار، تغییر سطح هورمون‌ها و بدن باعث بروز افسردگی در بسیاری از زنان می‌شود.
فراموشیاین عارضه هم ناشی از تغییرات روحی و جسمی است و حالت موقتی دارد.
درد زیرشکمانقباضات براکستون هیکس، فشار روده‌ها، کشیدگی رباط اطراف رحم و قرارگرفتن در شرف زایمان باعث درد زیر شکم می‌شود.

امکان وقوع مشکلات پزشکی زیر هم در ماه نهم حاملگی وجود دارد:

  • پره‌اکلامپسی: این عارضه با فشار خون بالا، پروتئین در ادرار و تورم رخ می‌دهد و می‌تواند برای مادر و جنین خطرناک باشد.
  • جدا شدن جفت: جداشدن جفت از دیواره رحم باعث خونریزی واژینال می‌شود و خطرناک است.
  • عفونت‌های دستگاه ادراری: عفونت‌های دستگاه ادراری در دوران بارداری شایع‌تر هستند و درد لگن، تب و ناراحتی در زمان دفع را ایجاد می‌کنند.

با توجه به این مشکلات احتمالی، باید زیر نظر متخصص قرار داشته باشید.

انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس (Braxton Hicks contractions) که به عنوان انقباضات تمرینی یا زایمان کاذب هم شناخته می شوند، انقباضات پراکنده رحمی هستند که حدود ۶ هفته پس از بارداری شروع شوند. این دسته از انقباضات در سه‌ماه دوم و سه ماه سوم بارداری بیشتر احساس می‌شوند. قبل از شروع زایمان، ممکن است انقباضات کاذب زایمان داشته باشید. این انقباضات نامنظم رحم کاملا طبیعی هستند. انقباض زمانی رخ می‌دهد که رحم شما سفت و سپس شل می‌شود. انقباضات بدن را برای زایمان آماده می‌کنند.

ترشحات واژن

ترشح بیشتر واژن در بارداری در ماه‌های مختلف طبیعی است. این روند به جلوگیری از هرگونه عفونت واژینال کمک زیادی می‌کند. در ماه نهم، ترشحات واژن بیشتر هم می‌شوند و احتمال دارد که در هفته آخر، شاهد رگه‌هایی از خون در ترشحات باشید. در واقع، امکان دارد که مخاطی صورتی از واژن ترشح شوند که حالتی لزج و ژله‌ای دارند.

مراجعه به پزشک در ماه نهم حاملگی

با دیدن چه علائمی در ماه نهم بارداری باید سریع به پزشک مراجعه کنید؟

در صورت وجود این علامت‌ها در ماه نهم بارداری هم باید به پزشک سریعاً مراجعه کنید:

  • وقوع انقباضاتی به‌مدت ۱ دقیقه که دست‌کم، فاصله آن‌ها ۵ دقیقه است.
  • کمردرد مداوم و مبهم قبل از ۳۷ هفتگی هم نیاز به پیگیری دارد.
  • هرگونه خونریزی واژینال را احساس می‌کنید.
  • حرکت جنین کاهش پیدا کرده است.
  • دچار پارگی کیسه آب شده‌اید.
  • درد شدید شکم دارید.

ماه نهم حاملگی حساس‌ترین زمان از دوره بارداری است. باید با حفظ آرامش و نکات مراقبتی از خود و بچه محافظت کنید. باید بدانید که تخصص زنان و زایمان چیست و به پزشکی در این حوزه مراجعه کنید، تا زیر نظر او قرار بگیرید.

زایمان ماه نهم بارداری چگونه است؟

زایمان در ماه نهم بارداری به مراحل مختلفی تقسیم می‌شود که هر مرحله شامل فرآیندها و تغییرات خاصی است. این مراحل به ترتیب زیر هستند:

مرحله اول؛ مرحله فعال زایمان در این مرحله، انقباضات رحم شروع به شدت‌گرفتن می‌کنند. این انقباضات ابتدا نامنظم هستند، اما به‌مرور زمان منظم‌تر و قوی‌تر می‌شوند. سپس گردنه رحم به‌تدریج نرم‌تر و نازک‌تر می‌شود و شروع به باز‌شدن (دیلاتاسیون) می‌کند تا نوزاد بتواند از آن عبور کند. در این مرحله، ممکن است که کیسه آب پاره شود و مایع آمنیوتیک خارج شود.
 مرحله دوم؛ زایمان فعال (تولد نوزاد) با هر انقباض، نوزاد به سمت کانال زایمان حرکت می‌کند و مادر تشویق می‌شود که هم‌زمان با انقباضات فشار بیاورد تا نوزاد به جلو حرکت کند. سر نوزاد اولین بخشی است که از کانال زایمان خارج می‌شود. پس از خروج سر، باقی بدن نوزاد به‌سرعت و به دنبال آن خارج می‌شود.
مرحله سوم؛ خروج جفتپس از تولد نوزاد، انقباضات رحم ادامه می‌یابد تا جفت از دیواره رحم جدا شود. پس از جداشدن جفت، پزشک یا مامای حاضر به خروج آن کمک می‌کند.

پس از زایمان هم باید مراقبت‌های مخصوصی صورت بگیرد. نوزاد بلافاصله پس از تولد، از سوی پزشک یا ماما بررسی می‌شود تا از سلامت او اطمینان حاصل شود. مادر هم تحت نظارت قرار می‌گیرد تا مشکلی بابت سلامتی‌اش پیش نیاید.

مادری در ماه نهم بارداری

برای مشاوره ماه نهم بارداری، باید به چه دکتری باید مراجعه کنید؟

بعد از رسیدن به هفته ۳۶ ماه نهم حاملگی، هر هفته تا زمان زایمان به دکتر زنان و زایمان مراجعه خواهید کرد. هر قرار ملاقات شامل بررسی‌های رایج از وضعیت نوزاد و مادر است. با مرور راهنمای ماه نهم بارداری، خودتان را آماده و قوی نگه دارید. برای مراجعه به پزشکان هم می‌توانید از سامانه دکتردکتر کمک بگیرید. در این سامانه اینترنتی هم امکان شناسایی بهترین متخصصان وجود دارد و هم فرصت دریافت آنلاین نوبت، برایتان فراهم است.

منابع:

pampers.com

mustelausa.com

enfamil.com

natalben.com

سوالات متداول ماه نهم بارداری

ماه نهم بارداری می‌تواند بین هفته‌های ۳۳ تا ۳۶ شروع شود و با زایمان در هفته ۴۰ به پایان برسد. هفته‌هایی که به‌عنوان ماه نهم شما در نظر گرفته می‌شوند، بسته به نوع محاسبه شروع بارداری از سوی پزشک، متفاوت است. در برخی موارد، پزشک ماه اول را هفته‌های ۱ تا ۶ حساب می‌کند، چون بسیاری از زنان در ۲ هفته اول نمی‌دانند که باردار هستند.

زایمانی که قبل از هفته ۳۷شروع شود، زایمان زودرس محسوب می‌شود. اگر انقباضات منظم، گرفتگی شکم، خونریزی واژینال یا نشت مایعات از واژن دارید (که می‌تواند به معنای پاره‌شدن کیسه آب باشد)، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

در ماه پایانی بارداری باید ویزیت‌هایتان با پزشک را مرتب انجام بدهید، کمی پیاده‌روی کنید، برای زایمان و بیمارستان برنامه‌ریزی کنید و مراقبت استراحت و تغذیه‌تان باشید. سلامت روان ماه نهم بارداری را هم جدی بگیرید و با یوگا و مدیتیشن آرام بمانید.

خیر، زیبایی مقوله‌ای نسبی و البته ژنتیکی است. بنابراین، با هیچ اقدامی نمی‌توانید روی چهره و اندام نوزاد اثر بگذارید.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

6 دیدگاه در “راهنمای ماه نهم بارداری و بررسی وضعیت مادر و جنین
  • بچه من ده ماهه به دنیا اومد.

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      بیشترین تایم که میتوان منتظر زایمان بود ۴۲ هفته هست که در واقع ۹ ماه تمام میشود و وارد ماه دهم می شود

      پاسخ
  • من 5 ماهمه و تولد بچه م میفته یه روز قبل تولد من، میشه یه روز دیرتر فارغ شم که با هم تولدمون یه روز بیفته؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اگر زایمان سزارین باشه و سابقه بیماری خاصی در مادر و مشکلی در جنین نباشه ، تاریخ اون حدودی در یک بازه زمانی ۳-۴روزه هست

      پاسخ
  • #کاربردی

    پاسخ
    • سلام
      از این که نظر مثبت خودتون رو به اشتراک گزاشتین ممنونم

      پاسخ