شکستگی مهره کمر چگونه رخ می دهد؟ انواع ترک خوردگی کمر + درمان

شکستگی ستون فقرات
اشتراک گذاری 14 نظر

آیا می‌دانید شکستگی مهره کمر یا ترک خوردگی مهره کمر چه موقع اتفاق می‌افتد؟ شکستگی ستون مهره‌ها به چند نوع تقسیم می‌شود؟ درمان شکستگی مهره کمر چیست؟ تشخیص شکستگی چگونه انجام می‌گیرد؟ شکستگی‌های ستون فقرات (Spinal fractures) به لحاظ شدت، بسیار متنوع هستند.
بعضی از شکستگی‌هایی که در اثر برخوردهای شدید به وجود می‌آیند و نیاز به درمان فوری مثل جراحی دارند، بسیار جدی تلقی می‎شوند. سایر شکستگی‌ها هم می‌تواند در نتیجه برخوردهایی با شدت کمتر مانند زمین افتادن‌های جزئی به‌خصوص برای سالمندان باشد که در اثر پوکی استخوان، استحکام استخوانی آن‌ها کاهش یافته است.

بیشتر شکستگی‌های ستون فقرات در ستون فقرات سینه‌ای (توراسیک) و کمری (لومبار) یا در محل اتصال مفصل کمری (توراکولومبار) به وجود می‌آید. درمان این موارد به شدت شکستگی و همچنین همراهی آن با صدمه‌های دیگر بستگی دارد. در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر به تمامی سوالات حوزه شکستگی کمر پاسخ خواهیم داد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

برای مطالعه این مطلب به 5 دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ بدهد.

شکستگی کمر چیست؟

به نقل از clevelandclinic،

شکستگی ستون فقرات یک اصطلاح پزشکی برای شکستن هر یک از مهره‌ها (33 استخوان تشکیل دهنده ستون فقرات) است. یک استخوان در ستون فقرات، یک مهره محسوب می‎شود.

شکستگی مهره کمر به چه صورت است
نمای نواحی شکستگی مهر کمر

گاهی اوقات، افراد از شکستگی ستون فقرات به عنوان کمر شکسته یاد می‌کنند. شکستگی مهره‌ها معمولا در اثر پوکی استخوان و ضربه‌هایی مانند زمین خوردن، آسیب‌های ورزشی یا تصادفات رانندگی ایجاد می‌شود. اکثر شکستگی‌های ستون فقرات نیازی به جراحی ندارند، اما ممکن است برای چند ماه نیاز به استفاده از بریس داشته باشید. با این حال، شکستگی‌های شدید ستون فقرات نیاز به ترمیم جراحی دارند.

شکستگی مهره کمر یا ترک خوردگی مهره کمر شامل بیماری های ارتوپدی است. این شاخه از بیماری به مشکلات ماهیچه، استخوان و رباط‌ها مربوط می‎شود. از دیگر بیماری‌های ارتوپدی می‌توان به آرتریت، آرتروز، روماتیسم فصلی، خار پاشنه، کمردرد و گردن درد اشاره کرد.

شکستگی مهره های کمر چه علائمی دارد؟

شکستگی‌های ستون فقرات یا شکستگی مهره کمر موجب بروز درد متوسط تا شدیدی شده که با حرکت بدتر می‌شود. اگر نخاع یا اعصاب نیز آسیب دیده باشند، بیمار ممکن است دچار اختلال در عملکرد روده و مثانه همراه با بی‌حسی، سوزن سوزن شدن یا ضعف در دست و پا شود.

اگر شکستگی یا ترک خوردگی مهره کمر ، ناشی از برخوردی شدید باشد، ممکن است بیمار دچار آسیب مغزی شود و هوشیاری خود را از دست بدهد یا غش کند. همچنین ممکن است آسیب‌های دیگری نیز وجود داشته باشد که به آن «صدمات منحرف‌کننده حواس» گفته می‎شود؛ این نوع آسیب، درد بسیار شدیدی در کمر ایجاد می‌کند. در این موارد، باید فرض را بر این گذاشت که مصدوم دچار شکستگی ستون فقرات شده است؛ مخصوصا پس از برخوردهای شدیدی مانند تصادف با وسایل نقلیه.

از علائم شکستگی مهره کمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمر درد
  • تورم یا حساسیت
  • تغییر در وضعیت بدنی
  • سوزن سوزن شدن یا بی‌حسی
  • بی‌اختیاری ادرار
  • اسپاسم عضلانی کنترل نشده

کسانی که بر اثر انواع تصادفات دچار شکستگی‌های ستون فقرات سینه‌ای و کمری شده‌اند، نیاز به درمان فوری دارند. تشخیص میزان شکستگی یا ترک خوردگی مهره کمر در همان بررسی اول دشوار است. در صحنه حادثه، ماموران اورژانس، ابتدا علائم حیاتی بیمار از جمله هوشیاری، تنفس و ضربان قلب را بررسی می‌کنند. پس از این که علائم حیاتی مصدوم تثبیت شد، ماموران اورژانس خونریزی‌ها و آسیب‌های جسمی را ارزیابی می‌کنند. ماموران اورژانس قبل از حرکت دادن مصدوم، باید به‌ وسیله کلار یا گردنبند و برانکارد، مصدوم را بی‌حرکت نگه دارند تا در اورژانس، معاینه‌های کامل بر روی مصدوم انجام گیرد. برای تشخیص و درمان شکستگی باید از پزشک ارتوپد کمک بخواهید.

علت ترک خوردگی مهره کمر

شکستگی‌های ستون فقرات ممکن است ناشی از برخوردهای شدید باشند.
علت ترک خوردگی یا شکستگی مهره کمر عبارتند از:

  • تصادف با ماشین یا موتورسیکلت
  • افتادن از ارتفاع خیلی زیاد
  • سوانح ورزشی
  • موارد خشونت‌آمیز مانند جراحت بر اثر گلوله

بسیاری اوقات مصدومان دارای جراحات دیگری نیز هستند که نیاز به درمان فوری دارد. در این موارد بسته به شدت شکستگی و ترک خوردگی مهره کمر ، ممکن است اعصاب نخاعی یا خود نخاع آسیب ببیند. شکستگی ستون فقرات ممکن است به دلیل پوکی استخوان و سایر بیماری‌ها نیز به وجود بیاید. افراد مبتلا به پوکی استخوان، تومور یا سایر بیماری‌های زمینه‌ای، ممکن است در برخوردهای جزئی مانند پیچ‌خوردگی و دررفتگی یا زمین افتادن جزئی دچار شکستگی مهره شوند. این شکستگی‌ها ممکن است به مرور زمان و با توجه نکردن، بدون علائم و ناراحتی تا پیش از شکستن استخوان پیشرفت کنند.

انواع شکستگی‌ مهره کمر

شکستگی و بیماری های ستون فقرات انواع مختلفی دارد. پزشکان شکستگی‌های ستون فقرات سینه‌ای و کمری را بر اساس نوع شکستگی و آسیب‌دیدگی نخاع طبقه‌بندی می‌کنند. طبقه‌بندی نوع شکستگی به پزشک کمک می‌کند تا درمان مناسب را انتخاب کند. 

سه نوع اصلی شکستگی‌های ستون فقرات عبارتند از:

  • خمیدگی
  • چرخشی
  • دررفتگی

نوع شکستگی خمیدگی

شکستگی‌های فشاری و انفجاری محوری در زیر مجموعه شکستگی‌های خمیدگی قرار دارند. در ادامه به تشریح هر یک می‌پردازیم.

شکستگی‌های فشاری (Compression fracture): در این نوع شکستگی قسمت جلویی (قدامی) مهره می‌شکند و ارتفاع جسم مهره کم می‌شود، اما بخش پشتی (خلفی) آسیبی نمی‌بیند. این نوع شکستگی معمولا پایدار بوده (استخوان‌ها جابجا نمی‌شوند) و به ندرت با آسیب‌دیدگی اعصاب همراه است. شکستگی‌های فشاری معمولا در بیماران مبتلا به پوکی استخوان رخ می‌دهد.


یک شکستگی فشاری در ستون فقرات کمری

شکستگی‌های انفجاری محوری (Axial burst fracture): در این نوع شکستگی، مهره از عقب و جلو آسیب می‌بیند و ارتفاع آن کم می‌شود. علت این نوع شکستگی معمولا نشستن روی پاها پس از افتادن از ارتفاع زیاد است. یک شکستگی‌ انفجاری محوری گاهی می‌تواند به فشردگی عصب منجر شود. برخی از شکستگی‌ها پایدار هستند، در حالی که برخی دیگر ناپایدار هستند.

نوع شکستگی کشیدگی

از دیگر انواع شکستگی مهره کمر، شکستگی کشیدگی است. در این نوع شکستگی، مهره شکسته کاملا جدا می‌شود (آسیب منحرف‌کننده حواس). این نوع شکستگی می‌تواند در هنگام تصادفات رانندگی شاخ به شاخ اتفاق می‌افتد. به این ترتیب که قسمت فوقانی بدن به سمت جلو پرت می‌شود و لگن با بسته بودن کمربند ایمنی در جای خود ثابت می‌ماند.

شکستگی کشیدگی نوعی از شکستگی مهره کمر
نمای کشیدگی ستون فقرات یکی از انواع شکستگی مهره کمر

نوع شکستگی چرخشی

شکستگی دررفتگی و زائده عرضی مهره در دسته‌بندی شکستگی چرخشی قرار می‌گیرند.
شکستگی زائده عرضی مهره: این شکستگی غیرمعمول ناشی از چرخش یا خمیدگی شدید به کنار به وجود می‌آید. در این موارد، شکستگی عموما مشکلی در ثبات و پایداری ستون فقرات به وجود نمی‌آورد.
شکستگی- دررفتگی: این نوع شکستگی آسیب ناپایداری است که شامل شکستگی استخوان و آسیب به بافت نرم مجاور می‌شود. بسیاری از این نوع آسیب‌ها باعث آسیب طناب نخاعی خواهد شد.

چطور پزشک شکستن کمر را تشخیص می‌دهد؟

برای تشخیص چگونگی و نوع شکستگی ستون مهره‌ها، معاینه جسمانی و آزمایش‌های تصویربرداری انجام می‎شود. معمولا پزشک هر دو روش را برای تشخیص شکستگی مهره کمر به کار می‌گیرد تا به اطمینان برسد و روش درمانی صحیحی را انتخاب کند.

اگر کمر درد دارید و نمی‌دانید علت آن چیست مقاله کمر درد نشانه چیست به شما کمک می‌کند علت را پیدا کنید.

معاینه جسمانی برای تشخیص شکستن کمر

پزشک اورژانس با معاینه جسمانی کامل، وضعیت بیمار را به دقت ارزیابی می‌کند. این معاینه‌ها شامل بررسی سر، قفسه‌سینه، شکم، لگن، دست و پا و ستون فقرات است. پزشک وضعیت عصبی بیمار را نیز بررسی می‌کند. این موارد شامل آزمایش توانایی حرکت، حس‌ها و حس عمقی (حس موقعیت قرارگیری اعضای بدن) است. رفلکس‌های بیمار نیز آزمایش می‌شود تا مشخص شود به نخاع یا اعصاب آسیبی وارد شده است یا خیر.

پزشک همچنین ممکن است وضعیت عضله‌های مقعد را برای بررسی وضعیت کنترل روده مصدوم، معاینه می‌کند. اختلال در عملکرد روده و مثانه ممکن است نشان‌دهنده آسیب جدی‌تری به نخاع باشد.

آزمایش‌ های تصویربرداری

پس از معاینه جسمی برای تشخیص شکستگی یا ترک خوردگی مهره کمر ، بررسی‌های رادیولوژی مورد نیاز است. بسته به میزان آسیب‌دیدگی، این تصویربرداری‌های پزشکی ممکن است شامل اشعه ایکس، سی‌تی‌اسکن یا ام‌ آر آی از چندین ناحیه باشد.

برای تشخیص و درمان شکستگی مهره کمر به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

حتما برایتان سوال پیش آمده است که برای درمان شکستگی مهره کمر باید به چه دکتری مراجعه کنم؟ دکتری که تخصص ارتوپد دارد، بهترین گزینه برای شما است. تخصص ارتوپدی چیست؟ شاخه‌ای از پزشکی که تمرکز آن روی دستگاه اسکلتی – عضلانی است. با بهره‌مندی از این تخصص، بیماری‌های مربوط به سیستم اسکلتی بدن درمان می‌شوند. برای دریافت نوبت از بهترین دکتر ارتوپد می‌توانید از سایت دکتر دکتر اقدام کنید. امکان دریافت نوبت حضوری، تلفنی و چت با پزشک در این وب سایت وجود دارد.

درمان نوع شکستگی خمیدگی

دو روش درمانی برای نوع شکستگی خمیدگی وجود دارد که شامل روش جراحی و غیرجراحی است. انتخاب روش درمانی بر اساس شرایط شکستگی مهره شما بستگی دارد. دکتر شکستگی مهره کمر بر اساس شرایط بدنی شما، بهترین روش درمانی را انتخاب می‌کند.

درمان غیر جراحی شکستگی خمیدگی

بیشتر شکستگی‌های خمیدگی از جمله شکستگی‌های انفجاری و شکستگی فشاری بر اثر پوکی استخوان با بستن کمربند طبی به مدت ۶ تا ۱۲ هفته، قابل درمان است. اکثر بیماران با افزایش فعالیت بدنی و انجام تمرینات توانبخشی می‌توانند از مشکلات پس از آسیب‌دیدگی، پیشگیری کنند.

درمان جراحی شکستگی خمیدگی

عموما پزشک، روش درمان با جراحی را برای شکستگی‌های انفجاری ناپایداری در انتخاب می‌کند که یکی از شرایط زیر پیش آمده باشد:

  • خردشدگی استخوان یا شکستگی‌های چند قطعه‌ای
  • کم شدن ارتفاع مهره به علت خُردشدگی
  • زاویه‌دار بودن خمیدگی بیش از حد جلو یا مهره‌ها در محل شکستگی
  • آسیب عصبی شدید به دلیل فشار به قسمت‌هایی از مهره یا طناب‌های نخاع
  • آسیب به رباط که باعث ناپایداری ستون فقرات می‌شود
درمان شکستگی مهر کمر با عمل جراحی
عمل جراحی شکستگی خمیدگی مهر های کمر

این شکستگی‌ها باید با عمل جراحی درمان شوند. به جراحی که از آن برای کاهش فشار بر روی ریشه‌های عصبی خارج شده از ستون مهره استفاده می‌شود، «لامینکتومی» می‌گویند. در این جراحی، پزشک قوس استخوانی قسمت پشتی کانال ستون فقرات را همراه با استخوان‎هایی که به نخاع فشار می‌آورد، بر می‌دارد تا فشار کم شود. لامینکتومی با به وجود آوردن فضای اضافی برای نخاع یا اعصاب، فشار بر نخاع را کاهش می‌دهد.

برای انجام لامینکتومی، پزشک با یک برشِ کوچک به پهلو یا کمر به ستون فقرات بیمار دسترسی پیدا می‌کند. بعد از انجام لامینکتومی، پزشک استخوان آسیب‌دیده را به وسیله پیچ و پلاک، بی‌حرکت نگه می‌دارد.

درمان نوع شکستگی دررفتگی

درمان شکستگی یا ترک خوردگی مهره کمر از نوع دررفتگی به موارد زیر بستگی دارد:

  • محل آسیب‌دیدگی ستون فقرات
  • امکان جان انداختن دوباره استخوان‌ها با استفاده از کمربند طبی یا گچ

پزشک بعد از بررسی کامل شکستگی مهره، روش درمانی مناسب با آن را پیدا می‌کند.

 


عکس اشعه ایکس از نمای روبرو که در آن پیچ و پلاک برای تثبیت ستون فقرات پس از شکستگی‌ انفجاری به کار برده شده است

درمان غیر جراحی شکستگی دررفتگی

شکستگی‌های دررفتگی که تنها در بدنه مهره رخ داده باشند، عموما بدون جراحی قابل درمان هستند. بیمار پس از این شکستگی‌ها باید تحت نظارت باشد و به مدت ۱۲ هفته از کمربند طبی یا گچ استفاده کند.

درمان جراحی شکستگی دررفتگی مهره

در صورت آسیب به رباط‌های خلفی (پشت) ستون فقرات، نیاز به جراحی وجود دارد. علاوه بر این، چنان‌چه شکستگی در ناحیه دیسک ستون فقرات رخ داده باشد، باید جراحی برای تثبیت شکستگی انجام گیرد.

درمان نوع شکستگی چرخشی

برای درمان نوع شکستگی چرخشی نیز مانند دیگر انواع شکستگی مهره کمر، دو روش درمانی وجود دارد. پزشک روش‌های درمانی جراحی و غیرجراحی را نسبت به نوع شکستگی شما، مورد سنجش قرار می‌دهد. در نهایت، بهترین روش برای درمان مشکل شما را انتخاب می‌کند.

درمان غیر جراحی شکستگی چرخشی

شکستگی‌های زائده عرضی مهره با افزایش تدریجی حرکت و با یا بدون کمربند طبی، بر اساس میزان راحتی بیمار درمان می‌شوند. در صورتی که پزشک این روش را انتخاب کند، مدت زمان بهبودی را نیز بر اساس شرایط شما بیان خواهد کرد.

درمان جراحی شکستگی چرخشی

شکستگی‌های دررفتگی ستون فقرات سینه‌ای و کمری در اثر برخورد بسیار شدید به وجود می‌آیند. این نوع شکستگی‌ها می‌توانند بسیار ناپایدار باشند و در اغلب موارد نیز منجر به آسیب نخاعی شوند. این شکستگی‌ها برای تثبیت، نیاز به عمل جراحی دارند. عمل جراحی برخی اوقات به دلیل سایر صدمات تهدید کننده زندگی به تعویق می‌افتد.

اهداف نهایی جراحی شامل موارد زیر می‌شود:

  • جا انداختن استخوان (برگرداندن استخوان‌ها به حالت اول خود)
  • تثبیت شکستگی 
  • کاهش فشار وارد بر نخاع و اعصاب 
  • بازگرداندن زودهنگام دامنه حرکتی  

بسته به نوع شکستگی، پزشک ممکن است این عمل جراحی را به روش قدامی (جلویی)، جانبی (کناری) و (پشتی) یا ترکیبی از هر سه روش انجام دهد. در عمل جراحی ستون فقرات وسایل تخصصی مختلفی به کار می‌رود که شامل پیچ و پلاک، میله و محفظه تثبیت‌کننده ستون فقرات می‌شود.

توانبخشی پس از شکستگی مهره کمر

صرف‌نظر از این که پزشک از درمان جراحی یا غیر جراحی استفاده کند، بیمار پس از شکستگی به یک دوره توانبخشی نیاز دارد.

درمان شکستگی مهره کمر با نوابخشی
مراجعه به توانبخشی برای درمان شکستگی مهره کمر

اهداف توانبخشی عبارتند از:

  • کاهش درد
  • بازگرداندن دامنه حرکتی
  • حتی‌الامکان بازگرداندن بیمار به وضعیت پیش از صدمه‌دیدگی

پزشک همچنین ممکن است برای دستیابی به این اهداف فیزیوتراپی را به بیمار توصیه کند. چنانچه شکستگی ستون فقرات بر اثر پوکی استخوان‌ به وجود آمده باشد، فرد به‌صورت فزاینده‌ای در معرض خطر شکستگی‌های بیشتر است. پزشک در طول درمان و دوره توانبخشی ممکن است درمان‌های دارویی و غیر دارویی را برای پوکی استخوان به بیمار توصیه کند.

برخی موارد مثل جا افتادن نامناسب، آسیب عصبی و تغییر شکل تدریجی ستون فقرات ممکن است موجب تعویق یا دشواری در توانبخشی و بهبودی بیمار شود.

بهترین حالت خوابیدن برای شکستگی مهره کمر

 

از آن جایی که مدت زمان زیادی را در خواب می‌گذرانیم، بنابراین نحوه خوابیدن اهمیت زیادی دارد. برای شکستگی مهره کمر باید بهترین حالت را برای خوابیدن خود انتخاب کنیم. در ادامه بهترین حالت‌های خوابیدن برای شکستگی مهره کمر را شرح می‌دهیم:

خوابیدن به پشت

اگر جزء افرادی هستید که می‌توانید به پشت بخوابید، باید بگوییم که این وضعیت، بهترین حالت خوابیدن برای شکستگی مهره کمر است. افرادی که این وضعیت را برای خواب انتخاب می‌کنند، معمولا مشکلات کمری کمتری را تجربه می‌کنند. برای این که فشار بر کمر را در این حالت کاهش دهید می‌توانید یک بالش یا حوله رول شده را در قسمت زیر زانوهایتان بگذارید تا تا به ستون فقرات شما فشار وارد نشود.

خوابیدن جنینی

یکی دیگر از حالت‌های خوابیدنی که برای شکستگی مهره کمر مفید واقع می‎شود، خوابیدن جنینی است. این حالت با وضعیت خوابیدن به پهلو متفاوت است؛ زیرا با خم کردن زانو به سمت قفسه سینه فشار کمتری روی کمر خواهد افتاد. در این وضعیت جریان خون بهتر در بدن گردش می‌کند و مهره‌ها در ستون فقرات فشرده می‌شوند.

خوابیدن به پهلو

خوابیدن به پهلو از جمله حالت‌های خواب محبوب در بین افراد جامعه است. این نوع خوابیدن برای کاهش برای شکستگی مهره کمر خوب نیست، اما چندان بد هم نیست. با تغییرات جزئی می‌توانید این خوابیدن به این شکل را اصلاح کنید. هنگامی که افراد به پهلو می‌خوابند، وزن پایین تنه باعث فشار در ناحیه کمر می‌شود. با قرار دادن یک بالش بین زانوها وضعیت بدنی شما در حالت بهتری قرار می‌گیرد و باعث صاف نگه داشته شدن مفصل ران می‌شود. بین کمر و تشک نیز می‌توانید یک بالش کوچک یا حوله رول شده قرار دهید.

خوابیدن روی شکم

افرادی که عادت دارند روی شکم خود بخوابند، برای بهتر کردن شرایط بدنی می‌توانند زیر لگن و شکم خود یک بالشت قرار دهند؛ در این حالت فشار کمتری روی کمر ایجاد خواهد شد. خم کردن سر کمی به طرف پایین باعث کاهش ناراحتی و فشار در قسمت فوقانی کمر می‌شود. برای حمایت بیشتر از گردن و سر می‌توانید از بالشت گردنی کمک بگیرید.

برای درمان شکستگی مهره کمر چه بخوریم؟

مواد غذایی نیز در درمان شکستگی مهره نقش مهمی دارند. در کنار سایر روش‌های درمانی می‌توانید مواد مغذی برای درمان شکستگی یا ترک خوردگی مهره کمر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

درمان شکستگی مهره کمر  با مواد مغذی
مواد مغذی مناسب به درمان شکستگی مهره کمر کمک میکند

مواد مغذی مفید را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

مواد مغذی

مثال

ویتامین دی

کنسرو ماهی تن، میگو، زرده تخم مرغ

مصرف منیزیم

بادام، اسفناج، سبزی و بادام هندی

ویتامین دی ۳

شاه ماهی، قارچ، سالمون و ساردین

ویتامین سی

جگر حیوانی، فلفل تند، توت فرنگی، انبه، لیمو

ویتامین کا

گوشت مرغ، جگر گاو، پپرونی، ماهی

کلسیم

شیر کم چرب

 

در حالت کلی، پروتئین‌های گیاهی، سبزیجات، ماهی، فرآورده‌های لبنی گیاهان، ادویه‌ها و میوه‌ها می‌توانند برای درمان شکستگی مهره کمر مفید واقع شوند. در مورد انتخاب بهترین تغذیه می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید.

طول درمان شکستگی مهره کمر چقدر است؟

در صورتی که پوکی استخوان نداشته باشید و پزشک، روش جراحی را برای درمان شکستگی مهره کمر برایتان توصیه نکرده باشد در حداکثر سه ماه بهبود می‌یابید. بعد از گذشت این زمان، درد ناشی از شکستگی مهره کمر کمتر می‌شود.

در صورتی که پزشک، جراحی را برای درمان شکستگی مهره کمر شما توصیه کرده باشد، مدت زمان بهبودی شما طولانی‌تر از بقیه است. احتمالا مدت زمان بهبودی پس از جراحی تا ۶ هفته ادامه‌دار باشد. سپس چند ماه دیگر برای بهبودی ستون فقرات به زمان نیاز دارید.

عوارض شکستگی مهره کمر

شکستگی مهره کمر برای بیمار ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد. عوارض ناشی از شکستگی ستون مهره سینه‌ای و کمری عبارتند از:

  • لخته شدن خون در لگن و پا به علت مدت طولانی استراحت در رختخواب یا نداشتن تحرک
  • آمبولی ریه (لخته خونی که از محل اولیه جدا شده و پس از عبور از شریان‌ها، وارد عروق ریه می‌شود.)
  • ذات‌الریه
  • زخم فشاری (زخم بستر)

جراحی ستون فقرات عوارض خاص دیگری نیز دارد که عبارتند از:

  • خونریزی
  • عفونت
  • نشت مایع مغزی نخاعی 
  • عوارض وسیله (مانند شکستن یا در رفتن پیچ و پلاک)
  • جوش نخوردن استخوان‌ها
  • سوءزخم‌

پزشک عموما در مورد این عوارض با بیمار صحبت می‌کند و اقدامات ضروری را برای پیشگیری از این عوارض احتمالی انجام می‌دهد. این اقدامات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درمان زودهنگام
  • روش‌های مکانیکی (مانند استفاده از جوراب‌های فشرده‌ساز) و تجویز داروهایی برای جلوگیری از لخته شدن خون
  • استفاده از عمل جراحی مناسب 
  • برنامه‌های بعد از عمل جراحی

در صورتی که بیمار، تمام نکات ذکر شده توسط دکتر را رعایت کند، احتمال تجربه عوارض کاهش می‌یابد.

شکستن مهره کمر در سالمندان

پوکی استخوان باعث شکسته شدن استخوان‌ها و مهره کمر می‎شود. درد شکستگی کمر در سالمندان به علت داشتن پوکی استخوان زیاد است و بازه درمانی طولانی‌تری دارد؛ معمولا چهار تا شش هفته به طول می‌انجامد.  درمان این مشکل در سالمندان بسیار سخت‌تر از افراد جوان است، زیرا اندام‌های ضعیفی دارند و کهولت سن باعث درمان سخت می‎شود. در صورتی درد شکستگی خفیف است که به مرور زمان ایجاد شده باشد؛ فقط با دارودرمانی نیز می‎توان این اختلال را درمان کرد. روش‌های مورد استفاده برای شکستن مهره کمر در سالمندان شامل موارد زیر است:

  • استفاده از بریس
  • فیزیوتراپی
  • انواع جراحی
  • دارو درمانی

پزشک بر اساس نوع و شدت شکستگی، روش درمان شکستگی مهره کمر مناسب را انتخاب می‌کند.

حتی یک روز هم برای درمان شکستگی مهره کمر تاخیر نکنید!

اگر علائم شکستگی مهره کمر یا ترک خوردگی مهره کمر را دارید، درمان را بلافاصله شروع کنید. به تاخیر انداختن درمان شکستگی مهره کمر به نفع شما نیست زیرا ممکن است عوارض ترک خوردگی را تجربه کنید. با شروع هر چه زودتر مراحل، نتیجه بهتری دریافت خواهید کرد. در این مقاله از دکتر دکتر در مورد انواع، علائم، عوارض، روش‌های درمان شکستگی مهره کمر مطالبی خواندیم. دانستیم که در هنگام شکستگی مهره کمر باید چه کاری انجام دهیم و چه مراحلی پیش رو داریم.

بیش از هفده هزار متخصص در سایت دکتر دکتر، همراه شما هستند تا به تشخیص و درمان بیماری‌ها بپردازند. دریافت نوبت حضوری، مشاوره تلفنی، مشاوره متنی فوری و خدمات پزشکی و آزمایش در محل از امکاناتی است که این سایت، برای شما فراهم کرده است. سوال‌های خود در رابطه با موضوع این مقاله را در بخش کامنت یادداشت کنید تا در اسرع وقت به شما پاسخ دهیم.

 

منابع:

orthoinfo

clevelandclinic.org

spineconnection.org

سوالات متداول شکستگی مهره کمر

کمر دردبی‌اختیاری ادراریتورم یا حساسیتتغییر وضعیت بدنسوزن سوزن شدن یا بی‌حسیاسپاسم عضلانی کنترل نشده

لخته شدن خون در لگن و پا – آمبولی ریه – ذات‌الریه – زخم فشاری – خونریزی – عفونت – نشت مایع مغزی نخاعی  – جوش‌ نخوردن استخوان‌ها

لخته شدن خون در لگن و پا – آمبولی ریه – ذات‌الریه – زخم فشاری – خونریزی – عفونت – نشت مایع مغزی نخاعی  – جوش‌ نخوردن استخوان‌ها

بله، امکان خوب شدن شکستگی مهره کمر با روش جراحی و غیرجراحی وجود دارد.

خوردن مواد غذایی حاوی ویتامین‌های D، C، K، D3 و کلسیم برای درمان شکستگی مهره کمر مفید است.

خوابیدن به پشت و قرار دادن یک بالش کوچک یا رول حوله را زیر زانوها.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

14 دیدگاه در “شکستگی مهره کمر چگونه رخ می دهد؟ انواع ترک خوردگی کمر + درمان
  • خوابیدن روی شکم به نظرم دردو بیشتر می کنه
    بهترین حالت خوابیدن برای شکستگی مهره کمر همون خوابیدن به روی پهلو هست

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      بله درسته
      تشکر از اشتراک گزاری نظرتون

      پاسخ
  • انجام ورزش برای شکستگی مهره کمر تاثیرگذاره؟ راه دمانی که نیس مسلما
    بابت این پرسیدم که حرکاتی وجود داره باعث بشه دردش کمتر بشه؟

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      ورزش بدون هماهنگی با متخصص ارتوپدی و خارج از برنامه فیزیوتراپی توصیه نمیشود
      اما حرکات اصلاحی زیر نظر فیزیوتراپ بله موثره

      پاسخ
  • شکستگی مهره کمر درمان خانگی هم داره؟ و اینکه کارسازه اصلا؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      درمان خانگی بدون مراجعه به متخصص ارتوپدی خیر
      اما تغذیه خوب شامل لبنیات و میوه ها، مکمل های کلسیم و ویتامین D, جهت بهبود سریعتر موثر است

      پاسخ
  • مدت زمان جوش خوردن مهره کمر چقدره؟

    پاسخ
    • سلام
      در شکستگی های ساده ، حدود ۶ الی ۸ هفته طول میکشد

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر من چند روز پیش افتادم یکی از مهره های کمر شکستگی داشت ولی همان روز که متخصص MRI رو نگاه کردن ترخیص شدم آیا میتونم بشینم یا باید دراز بکشم حواسم نبود از دکتر بپرسم

    پاسخ
  • باسلام ،بنده یک آقای ۴۱ساله هستم که برای تصادف دچار شکستگی مهره های ستون فقرات شده ام، پیش دو تا متخصص ستون فقرات رفتم ام آر آی دادم گفتن بریس طبی ببندم یکی شون گفت ۶هفته ببند برو فیزیوتراپی ، اون یکی گفت ۱۲ هفته ماندم کدوم درست میگه، کارمند اداری هستم با همین بریس میرم سرکار مشکلی نداره؟
    لطفاً راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      ۶ هفته ببندید و مجدد ویزیت شوید

      پاسخ
      • با سلام
        لطفا اسم وفامیلم رو از تو سایت پنهان کنید.
        با تشکر از راهنمایی تون.

  • سلام وقت بخیر ببخشید من دیروز از روی نردبان افتادم و قسمت انتهایی ستون فقرات کمی درد میکنه ولی پاهاشو راحت میتونم بیارم بالا و پایین نمیدونم الان تا فردا درد بهتر میشه یا نه امکان داره شکستگی رخ داده باشه و اینکه علایم شکستگی ناحیه پایین ستون فقرات چیست ممنون از راهنمایی های خوبتون

    پاسخ
    • سلام
      درد شدید، عدم توانایی تحرک، تیر کشیدن درد به اندام ها…
      اگه درد ادامه داره و بهتر نشده ویزیت شین

      پاسخ