سرطان بیضه چیست و چرا به وجود میآید؟ چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان هستند؟ چگونه میتوان ابتلا به سرطان بیضه را تشخیص داد؟ این سوالات مواردی هستند که بیشتر افراد به خصوص آقایان درباره آنها نیاز به اطلاعات دارند. سرطان بیضه یکی از انواع سرطانهای نادر است که تنها با تشخیص پزشک متخصص میتوان به ابتلا آن پی برد. اما مهم است که علائم سرطان بیضه یا تومور سمینوما را دانست تا در مراحل اولیه سرطان را تشخیص داد. از این رو تا انتهای این متن از دکتردکتر همراه ما باشید تا علاوه بر بررسی کامل نشانههای سرطان بیضه، با روشهای درمان سرطان بیضه هم آشنا شوید. خواندن این مطلب حدود 7 دقیقه زمان میبرد.
در پایان مطلب سوالات خود در مورد این بیماری را بپرسید تا مشاور سلامتی دکتردکتر به شما پاسخ دهد.
سرطان بیضه چیست؟
برای اینکه درک بهتری از سرطان بیضه داشت نیاز است که عملکرد و ساختار بیضهها را بررسی کرد. بیضهها بخشی از سیستم تناسلی مردان هستند که درون کیسه بیضه قرار گرفتهاند. کیسه بیضه، کیسهای از جنس پوست زیر آلت تناسلی است و علاوه بر تولید هورمونهای مردانه، اسپرم مورد نیاز برای تولید مثل را هم تولید میکند.
سرطان بیضه هنگامی رخ میدهد که رشد بیضهها از حد طبیعی خارج شده و این رشد خطرناک باشد. در حقیقت سرطان نوعی رشد سلولی بدخیم است که اگر بیضهها درون کیسه رشد کنند، بیماری سرطان بیضه رخ میدهد. در موارد زیادی سرطان بیضه قابل درمان است، حتی اگر به بیرون از بیضه منتقل شده باشد. اما با توجه به نوع و مرحله سرطان بیضه، فرد ممکن است یک یا چند روش درمانی و ترکیبی از آنها را دریافت کند.
علائم سرطان بیضه چگونه نمایان میشود؟
علائم و نشانههای سرطان بیضه در حالتهای مختلفی نشان داده میشود. نیاز است آقایان این موارد را بدانند تا در صورت وجود آنها به موقع به دکتر کلیه مراجعه کنند.
شایعترین علائم سرطان بیضه عبارتند از:
- یک توده و یا بزرگ شدگی در هر کدام از بیضهها
- احساس سنگینی در کیسه بیضه
- احساس درد در کشاله ران یا شکم
- تجمع ناگهانی مایعات در کیسه بیضه
- درد و احساس ناراحتی در بیضهها و یا در کیسه بیضه
- بزرگ شدن و یا تحریک پذیر شدن سینهها
- درد کمر
در برخی از مواقع دیده میشود که این علائم تنها برای یک بیضه رخ میدهد و سرطان بیضه یکی از بیضهها را درگیر میکند. اما در صورت داشتن هر گونه درد، تورم یا وجود تودهها در بیضه یا نواحی اطراف کشاله ران و در صورت ادامه داشتن علائم بیشتر از دو هفته باید به پزشک مراجعه کرد.
علائم سرطان بیضه چپ
بسیاری از علائم گفته شده، بیشتر به دلیل وجود سرطان بیضه نمایان میشوند. البته در برخی از مواقع ممکن است، علائم گفته شده برای بیماریهای دیگر باشد. التهاب بیضه و التهاب اپیدیدیم از جمله مواردی هستند که منجر به تورم و درد در بیضهها خواهد شد. از این رو اگر بیماری، عفونی یا به دلیل ویروس نباشد میتوان احتمال سرطان را بررسی کرد. برخی از مردان که به سرطان بیضه مبتلا میشوند، در بیشتر مواقع هیچ علائمی ندارند و با آزمایشهای مختلف میتوان به سرطان پی برد. به طور مثال با تصویربرداری و عکس سرطان بیضه میتوان به علائم سرطان بیضه چپ پی برد.
علائم سرطان بیضه پیشرفته
در برخی از مواقع ممکن است، سرطان به سایر نقاط بدن هم گسترش پیدا کرده باشد، اما علائمی از خود نشان ندهد. در این شرایط مردان سرطان بیضه پیشرفته را با علائم مختلفی تجربه خواهند کرد که مهمترین آنها عبارتند از:
- کمر درد (در اثر متاستاز سرطان به غدد لنفاوی در پشت شکم)
- تنگی نفس (درد قفسه سینه یا سرفه در اثر متاستاز سرطان در ریه ایجاد شود.)
- درد شکم (در اثر بزرگشدن غدد لنفاوی یا متاستاز به کبد)
- سردرد یا سردرگمی ناشی از متاستاز سرطان به مغز
اما برآمدگی یا ایجاد توده در بیضه، جزو اولین علائم سرطان بیضه هستند. همچنین دقت داشته باشید که در برخی از مواقع وجود خون در منی میتواند نشانهای از سرطان متاستاتیک آلت تناسلی باشد. در صورت مشاهده علائم سرطان بیضه باید به متخصص اورولوژی مراجعه کرد.
علائم سرطان بیضه در کودکان و نوجوانان
کودکان و نوجوانان علائم سرطان را با احساس سنگینی در بیضهها و درد تجربه خواهند کرد. در بیشتر موارد هم دیده میشود که کودکان و نوجوانان، در یک بیضه، تورم را احساس میکنند. اما در مواردی هم دیده شده که یک توده بدون درد در بیضهها وجود دارد. در نتیجه مهم است که در صورت هرگونه درد یا تورم در بیضههای کودکان با پزشک مشورت کنید.
علت بروز سرطان بیضه
در بسیاری از موارد، علت بروز سرطان بیضه مشخص نیست. پزشکان میدانند که سرطان بیضه زمانی رخ میدهد که سلولهای سالم در بیضه تغییر میکنند. سلولهای سالم در بیضه رشد کرده و به ترتیب تقسیم میشوند تا بدن ساختار طبیعی خود را حفظ کند. اما برخی از مواقع، سلولها باعث اختلال شده و در نهایت باعث میشوند که رشد از کنترل خارج شود. این سلولهای سرطانی، حتی زمانی که به سلولهای جدیدی نیاز نیست هم تقسیم میشوند. به طور کلی تجمیع این سلولها، یک توده را درون بیضه تشکیل میدهد که علت اصلی سرطان بیضه گفته میشود.
تشخیص سرطان بیضه
روشهای مختلفی برای تشخیص سرطان بیضه وجود دارند. مشاهده توده در بیضه را میتوان اصلیترین روش تشخیص سرطان بیضه دانست. اگر احساس کردید که یکی یا هر دو بیضه تورم دارند و بیش از حد طبیعی، رشد کردهاند برای تشخیص بهتر باید به پزشک اورولوژی مراجعه کرد. ایجاد توده و بزرگ شدن بیضهها را باید جدی گرفت تا برای تشخیص نوع سرطان ارزیابیهای مختلف انجام شود.
در حالت عمومی، دو نوع سرطان بیضه وجود دارد:
- سمینوما (Seminoma): تومورهای سمینوما در همه گروههای سنی ایجاد میشوند، اما اگر یک فرد مسن به سرطان بیضه مبتلا شود، امکان بیشتری وجود دارد که سرطان او از نوع سمینوما باشد. سمینوماها در حالت عمومی به تهاجمی بودن تومورهای غیر سمینومایی گفته میشوند.
- غیر سمینوما (Nonseminoma): تومورهای غیر سمینوما در سنین پایینتر تشکیل شدهاند و به سرعت هم منتشر میشوند. انواع مختلفی از تومورهای غیر سمینومایی شناخته شده است که از آنها میتوان به کوریوکارسینوما (choriocarcinoma)، کارسینومای جنینی (embryonal carcinoma)، تراتوما (teratoma) و تومور کیسه زرده اشاره کرد.
اما هر یک از این دو نوع سرطان بیضه راههای تشخیص مختلفی دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
سونوگرافی
اسکن اولتراسوند و سونوگرافی بیضه به عنوان یک روش تشخیص سرطان بیضه بدون در شناخته میشود. در این روش تشخیص علائم سرطان بیضه میتوان تمایز یک توده سرطانی بدخیم و خوش خیم را به خوبی بررسی کرد.
آزمایش خون
آزمایش خون به عنوان یک روش تکمیلی برای تشخیص سرطان بیضه شناخته میشود که با تجویز پزشک باید انجام شود. در صورتی که در آزمایش خون، هورمونهای خاصی وجود داشته باشد، نشانگر بروز سرطان بیضه است. وجود هورمونهایی مانند: آلفا جنین پروتئین (AFP)، گنادوتروپین کوریونی انسان (HCG) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) در خون نشان دهنده بروز سرطان است. آزمایش خون برای تشخیص میزان فعال بودن سلولهای سرطانی تجویز میشود. اما در برخی از مواقع ممکن است که آزمایش نشان دهنده موردی نباشد اما بیمار به سرطان بیضه مبتلا باشد. از این رو سایر روشهای تشخیص را هم باید سپری کرد.
معاینه جسمی
هنگامی که برای معاینه جسمی به پزشک مراجعه میکنید، باید بیضههای شما بررسی شوند. پزشک از یک چراغ قوه برای تشخیص تورم در کنارههای کیسه بیضه کمک میگیرد تا ببیند که نور از کیسه بیضه عبور میکند یا نه! دلیل این کار این است که مجموعه مایعاتی که در کیسه بیضه وجود دارند قابلیت عبور نور را ندارند. از این رو در صورت عدم عبور نور پزشک متوجه میشود که مایعات به صورت جامد شدهاند و تورم و توده در کیسه رخ داده است.
تشخیص توده سرطانی بیضه در خانه
برای تشخیص توده سرطانی بیضه در خانه، بهترین زمان بررسی داخل حمام است. پوست کیسه بیضه در حمام شل شده و میتوان اندام تناسلی را به راحتی کنار زد و بیضهها را به صورت جداگانه بررسی کرد. انگشتان اشاره و وسط خود را زیر بیضه قرار دهید و بین انگشتان خود بچرخانید. اگر اندازه بیضهها متفاوت بود یا احساس توده و ندول داشتید باید به پزشک مراجعه کنید.
بافت شناسی یا بیوپسی (Biopsie)
تنها راهی که میتوان تشخیص سرطان بیضه را به صورت قطعی بیان کند، بافت شناسی یا بیوپسی نام دارد. بر خلاف برخی از سرطانها که میتوان تکیهای از بافت سرطانی را برداشت، در سرطان بیضه برداشتن کامل بیضه آسیب دیده در دستور کار پزشک قرار میگیرد. با انجام آزمایش بیوپسی، ممکن است که بیضهها آسیب ببینند و سرطان در کیسه بیضه پخش شود. از این رو پزشک در آزمایش بیوپسی تنها در زمانی میتواند از بیضه نمونه برداری کند که تشخیص سرطان داده باشد. در غیر این صورت زندگی جنسی و باروری بیمار با اختلال همراه خواهد بود.
نحوه تشخیص درگیری سایر اعضای بدن به توده سرطانی
به محض اینکه پزشک تشخیص خود را نهایی کند، مرحله بعدی، تشخیص مرحله سرطان است. برای اینکه تشخیص داده شود که آیا سرطان به بیرون از بیضه هم رسیده است یا خیر مراحل زیر انجام میشود:
- سیتی اسکن: در سی تی اسکن چندین تصویر رادیولوژی از شکم، سینه و لگن گرفته خواهد شد و پزشک از آنها برای بررسی علائم انتشار سرطان استفاده خواهد کرد.
- آزمایش خون: آزمایش خون برای بررسی میزان مارکرهای تومور در خون کاربرد دارد و پزشک با بررسی این آزمایش متوجه میشود که سرطان بعد از برداشته شدن بیضه، درون بدن باقی مانده است یا خیر.
بعد از سپری کردن مراحل گفته شده به سرطان فرد یک درجه یا سطح داده میشود و این به پزشک کمک میکند تا بهترین روش درمانی را برای آن به کار گیرد. سطح سرطان بیضه با حروف رومی از ۰ تا III مشخص میشود. پایینترین سطح سرطان را به اطراف بیضه اختصاص میدهند. اما سرطان بیضه سطح III نوعی سرطان پیچیده بوده و در آن احتمال درگیر کردن دیگر نقاط بدن مانند ریهها هم وجود دارد.
مراحل پیشرفت سرطان بیضه
پس از اینکه تمام آزمایشات انجام شد، سرطان به مرحلههای مختلفی تقسیم میشود که هر یک بررسیهای جداگانهای دارند. با توجه به میزان رشد سرطان بیضه میتوان یک سیستم سه یا چهار مرحلهای در نظر گرفت تا میزان گسترش سرطان را بررسی کرد.
مرحله صفر؛ ایجاد سلولهای غیر طبیعی
در مرحله صفر، سلولهای غیر طبیعی در بیضه ایجاد شدهاند که به لولههای اسپرم مرتبط هستند. در این مرحله، سلولهای غیر طبیعی هنوز رشد نکرده و به اصطلاح متاستاز نکردهاند.
مرحله اول؛ شروع گسترش سرطان
مرحله اول را شروع گسترش سرطان میدانند. این مرحله شامل IB ،IA و IS است که هر یک به شرح زیر هستند.
- مرحله IA: در این مرحله سرطان به محدوده اپیدیدیم و بیضه مرتبط است. در مرحله IA سطوح نشانگر تومور نمایان میشود و سرطان به لایههای بیرونی غشای دوگانه بیضه گسترش پیدا نکرده و هنوز به عروق خونی نفوذ پیدا نکرده است.
- مرحله IB: در این مرحله دو اتفاق رخ میدهد. در حالت اول، سرطان به رگهای خونی و لنفاوی داخل بیضهها سرایت کرده و لایه بیرونی اطراف بیضه دچار سرطان شده است. در حالت دوم، سرطان به طناب اسپرماتیک یا بیضه نفوذ پیدا میکند و تمام سطوح نشانگر تومور طبیعی است.
- مرحله IS: سرطان در مرحله IS در هر نقطه از بیضه و طناب اسپرماتیک دیده میشود و سطوح یک نشانگر تومور افزایشی است.
مرحله دوم؛ ورود توده سرطانی به غدد لنفاوی
در مرحله دوم، ورود تودههای سرطانی به غدد لنفاوی بررسی خواهند شد. این مرحله شامل IIA، IIB و IIC است و به بیمارانی اطلاق میشود که سرطان به غدد لنفاوی پشت شکم آنها نفوذ پیدا کرده است. گلوچه پیسین نام قسمتی است که در این مرحله دچار سرطان شده و باعث گسترش میشود. در صورتی که سلولهای سرطانی دارای نشانگرهای افزایشی و زیاد باشند دیگر در مرحله دوم دستهبندی نمیشود. اما شرایط حالتهای مرحله دوم به شرح زیر هستند.
- مرحله IIA: در این مرحله، سرطان حداکثر به پنج غدد لنفاوی شکم سرایت کرده است. سایز غدد لنفاوی در این مرحله حداکثر تا 2 سانتی متر است.
- مرحله IIB: مرحله دوم و حالت IIB به شرایطی گفته میشود که سلولهای سرانی به بیش از پنج گره گسترش پیدا کردهاند. سایز این غدد بیش از 5 سانتی متر نیست و نشانگرهای تومور خفیف را دارند.
- مرحله IIC: در این مرحله، حداقل یک غدد سرانی با سایز بزرگتر از 5 سانتی متر دیده میشود. در این مرحله نشانگرهای تومور باید طبیعی بوده و کمی افزایش پیدا کرده باشند.
مرحله سوم؛ انتقال سرطان به خارج از بیضه
مرحله سوم را میتوان به حالتهای IIIA، IIIB و IIIC تقسیمبندی کرد. پس از اینکه عمل برداشتن بیضه بعد از تشخیص غدد سرانی انجام شد، باید مراحل را به خوبی بررسی کرد.
- مرحله IIIA: در این مرحله سرطان به غدد لنفاوی فراتر از شکم رسیده و ریهها را هم درگیر کرده است. نشانگرهای تومور در این مرحله باید نرمال بوده و کمی افزایشی شده باشند.
- مرحله IIIB: سرطان به غدد لنفاوی شکم، قفسه سینه و ریهها گسترش یافته و نشانگرهای تومور به اندازه متوسطی افزایش پیدا کرده است.
- مرحله IIIC : در این حالت از مرحله سوم، سرطان به اندامی غیر از ریهها گسترش یافته یا نشانگرهای تومور بسیار بالا است. به طور کلی سرطان، حداقل به یک غده لنفاوی یا اندام گسترش پیدا کرده است.
متاستاز سرطان بیضه
اگر سرطان بیضه به قسمتهای مختلف بدن سرایت کرده باشد، به اصلاح به آن متاستاز سرطان بیضه گفته میشود. حدود 5 درصد از افرادی که به سرطان بیضه مبتلا هستند متاستاز سرطان بیضه را تجربه خواهند کرد. از این رو برای اینکه زودتر درمان را شروع کرد، بهتر است که با پزشکهای متخصص در ارتباط بود.
آیا راهی برای درمان سرطان بیضه وجود دارد؟
سرطانهای بیضه بیشتر در سلولهای زایا رخ میدهند و نقطه شروع بیماری از این ناحیه است. انواع اصلی تومورهای سلولهای زایای بیضه سمینوما و غیرسمینوما هستند. از این رو انتخاب روش درمانی برای سرطان بیضه به موارد متعددی بستگی دارد. نوع و درجه سرطان، وضعیت کلی سلامتی و انتخاب بیمار همگی در انتخاب روش درمانی تاثیرگذار خواهند بود. اما مهمترین راههای درمانی برای سرطان بیضه به شرح زیر هستند.
خارج کردن بیضه با جراحی
این درمان یک درمان اولیه برای همه انواع و سطوح سرطان بیضه است. برای خارج کردن بیضه، جراح، شکافی را در کشاله ران ایجاد میکند و کل بیضه را از این طریق خارج میکند. در صورت صلاح دید، پروتز به شکل یک بیضه پر از سالین به جای بیضه خارج شده قرار داده میشود. در مواردی که سرطان بیضه در مراحل اولیه خود باشد، جراحی خارج کردن بیضه تنها درمان مورد نیاز خواهد بود.
خارج کردن گرههای لنفی
برای انجام جراحی گرههای لنفی، شکافی در شکم ایجاد میشود. جراح مراقب است که آسیبی به اعصاب واقع در اطراف گرههای لنفی وارد نکند. اما در برخی از موارد هم آسیب دیدن اعصاب غیر قابل اجتناب است. در صورت آسیب دیدن اعصاب ممکن است انزال دچار مشکل شود ولی این کار از نعوظ جلوگیری نمیکند.
اگر جراحی تنها راه درمان سرطان بیضه باشد، پزشک به بیمار توصیه میکند که بعد از آن هم در فواصل زمانی متعدد برای بررسی اوضاع به مطب مراجعه کند. در این قرار ملاقاتها که در سالهای اول هر چند ماه یکبار انجام میشود و بعد از آن فاصله آنها زیادتر خواهد شد، فرد تحت آزمایش خون، سی تی اسکن و دیگر آزمایشها قرار میگیرد تا علائم و نشانههای بازگشت احتمالی سرطان به دقت بررسی شود.
پرتو درمانی
در این روش از ذرات با انرژی بالا مانند اشعه ایکس برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. در جریان پرتو درمانی فرد روی یک تخت قرار دارد و یک دستگاه بزرگ اطراف او حرکت میکند تا ذرات پر انرژی به نقاط مخصوصی از بدن تابانده شوند.
پرتو درمانی یک روش درمانی است که گاهی در افراد مبتلا به تومور سمینوما استفاده میشود. حتی بعد از برداشتن بیضه هم پرتو درمانی توصیه میشود. عوارض جانبی این روش درمانی شامل تهوع و خستگی و همچنین قرمزی و التهاب پوستی در ناحیه شکم و کشاله ران است. همچنین پرتو درمانی به صورت موقت تعداد اسپرمها را کم کرده و باعث کاهش شانس باروری در گروهی از مردان میشود.
شیمی درمانی
در شیمی درمانی از داروها برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میشود. داروهای شیمی درمانی در سرتاسر بدن سلولهای سرطانی ناشی از تومور اصلی را از بین میبرند. گاهی شیمی درمانی تنها روش درمانی است و گاهی هم قبل یا بعد از عمل جراحی برداشتن گرههای لنفی پیشنهاد میشود.
عوارض جانبی شیمی درمانی به نوع داروی خاص استفاده شده بستگی دارد. عوارض جانبی معمول شامل خستگی، تهوع، از دست دادن مو و بالا رفتن خطر بروز عفونت بیضه است. داروها و درمانهایی برای کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی وجود دارد که باید با توجه به دستور پزشک مصرف شوند. به طور کلی شیمی درمانی گاهی در گروهی از مردان منجر به ناباروری میشود و در گروهی از افراد این عارضه دائمی است.
مزایا و معایب راههای درمانی سرطان بیضه
هریک از روشهای درمانی سرطان بیضه با توجه به شرایط بیمار میتوانند مزایا و معایبی داشته باشند. این مزایا و معایب در جدول زیر آورده شده است.
نوع درمان | مزایای روش درمان | معایب روش درمان |
مزایا و معایب درمان سرطان با جراحی | بعد از برداشتن بیضه، شانس بهبود کامل بیشتر میشود. | برداشتن دو بیضه مساوی با ناباروری |
مزایا و معایب خارج کردن غدد لنفاوی | درد بعد از عمل کمتر بوده و زمان بهبودی سریعتر است. | ·ایمنی کم ·اثر بخشی پایین |
مزایا و معایب پرتودرمانی | از روش پرتو درمانی برای بهبود وضعیت بیضهها استفاده میشود تا اثرات سلولهای سرطانی از بین روند. | ·قرمزی و درد پوست، که شبیه آفتاب سوختگی است. ·احساس بیماری ·اسهال ·خستگی
|
مزایا و معایب شیمی درمانی | شیمی درمانی آخرین مرحلهای است که به بهبود وضعیت بیضهها کمک میکند و منجر به پاکسازی کامل سلولهای سرطانی میشود. | ·ریزش مو ·زخم دهان ·ازدستدادن اشتها ·خستگی ·تنگی نفس و آسیب ریه ·ناباروری ·زنگزدن گوش (وزوز گوش) ·خونریزی یا کبودی پوست |
تعداد جلسات شیمیدرمانی بر چه اساس تعیین میشود؟
تعداد دورهها و جلسات شیمی درمانی با توجه به نظر پزشک متخصص مشخص میشود. پزشک با توجه به نوع سرطان و میزان پیشرفتی که بیماری دارد، برای تعداد جلسات تصمیم گیری خواهد کرد.
آیا احتمال عود سرطان بیضه پس از درمان کامل وجود دارد؟
اگر سرطان به صورت کامل درمان شود، احتمال اینکه بازگشت پیدا کند هم وجود دارد. خطر بازگشت سرطان با توجه به مرحله تشخیص ممکن است که با تغییراتی همراه باشد. با توجه به آمارهای مختلف، بیشتر عودهای سرطان بیضه غیرسمینوما در عرض دو سال پس از جراحی ممکن است که رخ دهند. اما عود سرطان بیضه بعد از سه سال خیلی نادر اعلام شده و تنها 5 درصد امکان بازگشت سرطان وجود دارد. اما برای اینکه بتوان تشخیص داد که سرطان عود میکند یا خیر؟ باید تحت نظر پزشک متخصص بود و آزمایشهای مختلفی را انجام داد.
انواع سرطان بیضه
بیضه برداشته شده برای تشخیص نوع سرطان مورد ارزیابی قرار میگیرد. بعد از تشخیص نوع سرطان، درمان بیماری آغاز خواهد شد. در حالت عمومی، دو نوع سرطان بیضه وجود دارد اما برخی از محققها و پزشکان بر این باور هستند که انواع سرطان بیضه در حالتهای مختلف ممکن است که تفاوتهایی داشته باشد. در ادامه مهمترین انواع سرطان بیضه را معرفی خواهیم کرد.
سمینوما (Seminoma)
تومورهای سمینوما در همه گروههای سنی ایجاد میشوند، اما اگر یک فرد مسن به سرطان بیضه مبتلا شود، امکان بیشتری وجود دارد که سرطان او از نوع سمینوما باشد. سمینوماها در حالت عمومی به تهاجمی بودن تومورهای غیر سمینومایی نیستند. اما به هر حال باید تحت درمان قرار گرفت و با پزشک متخصص مشورت کرد.
غیر سمینوما (Nonseminoma)
تومورهای غیر سمینوما در سنین پایینتر تشکیل شده و به سرعت هم منتشر میشوند. انواع مختلفی از تومورهای غیر سمینومایی شناخته شدهاند که از آنها میتوان به کوریوکارسینوما (choriocarcinoma)، کارسینومای جنینی (embryonal carcinoma)، تراتوما (teratoma) و تومور کیسه زرده اشاره کرد.
تومور سلولهای زایا
بیش از حدود 90 درصد از سلولهای سرطانی با نام سلولهای زایا شناخته میشوند. این سلولها اسپرم ساز هستند و تومورهای سلول زایا در بیضه به دو دسته تقسیم میشوند.
- تومور سمینوما به نسبت تومورهای غیر سمینوما رشد کندتری دارند و به دو دسته تومور سمینومای کلاسیک (یا معمولی) و تومور سمینومای اسپرماتوسیتیک تقسیم میشود.
- تومور غیرسمینوما سلولهای زایا به طور معمول در اواخر نوجوانی و جوانی رخ میدهند که در دستهبندی کارسینوم جنینی، سرطان کیسه زرده، کوریوکارسینوم و تراتوم تقسیم میشود.
این دو نوع تومورهای سرطانی احتمال بروز یکسانی دارند، اما در بسیاری از موارد سرطان بیضه در دو حالت این موارد رخ میدهند که به این سلولهای سرطانی زایا گفته میشود.
به نقل از hopkinsmedicine،
شایعترین نوع سرطان بیضه، تومور سلول زایا است. دو نوع اصلی GCT وجود دارد که شامل: سمینوما و تومورهای سلول زایای غیر سمینوماتو (NSGCT) است. هر دو سمینوما و NSGCT به یک میزان رخ میدهند و مردان میتوانند سمینوما، NSGCT یا ترکیبی از هر دو را داشته باشند. تفاوتهای متعددی بین سمینوما و NSGCT وجود دارد، اما تمایز اولیه بر اساس نحوه ظاهر تومور در زیر میکروسکوپ است.
انتقال سرطان از سایر اندامها به بیضه
سرطانهای مختلف دیگر بدن میتوانند رشد کنند و به بیضهها برسند. سرطان پروستات، ریه، پوست، کلیه یا سایر اندامها میتوانند به بیضهها سرایت کنند و منجر به تومور بیضه شوند. در صورتی که سایر بدن شما دچار سرطان شده بهتر است که زودتر به پزشک مراجعه کنید تا گستردگی ایجاد نشود و سلولهای سرطانی به بیضهها سرایت نکنند.
باروری و مشکلات هورمونی در پسران و مردان مبتلا به سرطان بیضه
سرطان بیضه و درمانهای آن ممکن است سطح هورمونی بدن را تحت تاثیر قرار داده و بر توانایی باروری مردان اثر بگذارد. بنابراین پیش از شروع فرایند درمان باید با پزشک در مورد اثرات احتمالی صحبت کرده و تمام خطرات احتمالی را در نظر گرفت.
اگر بیضه دیگر به دلیل درگیر شدن با سرطان یا ایجاد سرطان جدید نیاز به برداشته شدن پیدا کند، فرد باید تا پایان عمر نوع خاصی از هورمون تستوسترون جایگزین را دریافت کند. در بیشتر موارد تستوسترون جایگزین به صورت ژل یا یک پک مخصوص روی پوست قرار داده میشود یا اینکه ماهیانه در مطب پزشک به بیمار تزریق میشود. اگر فرد نیاز به جایگزین تستوسترون داشته باشد باید با مشورت با پزشک بهترین نوع آن را انتخاب کند.
سرطان بیضه و درمانهای آن ممکن است باعث ناباروری مردان شود. اگر پسران مبتلا به سرطان بیضه وارد دوران بلوغ شده باشند، استفاده از بانک اسپرم پیشنهاد میشود. در بانک اسپرم نمونههای اسپرم یخ زده به مدت طولانی بدون اینکه آسیب ببینند، ذخیره میشوند. در حقیقت روشهای جدید به پزشکان اجازه میدهد که امکان پدر شدن پسران جوانتر را هم در آینده فراهم کنند.
حتی زمانی که تعداد اسپرم در مایع منی بسیار کم باشد، مردان برای پدر شدن راههای زیادی دارند. پس بیش از انجام درمان سرطان بیضه در مورد نگرانیهای خود با پزشک مشورت کنید.
طول عمر بیمار مبتلا به سرطان بیضه
نرخ بقای افرادی که به بیماری سرطان بیضه مبتلا شدهاند نمیتواند دقیق باشد. زیرا برخی از افراد در مراحل مختلف ممکن است که شرایط متفاوتی داشته باشند. در نتیجه آمار به دست آمده نمیتواند مشخص کند که طول عمر یک بیمار سرطانی چقدر است. از این رو بهتر است که شرایط خود را به خوبی برای دکتر کلیه شرح دهید تا احتمالات را پزشک بررسی کند.
چه عواملی امکان ابتلا به سرطان بیضه را افزایش میدهد؟
عوامل و فاکتورهای مختلفی وجود دارند که ممکن است شرایط بروز سرطان بیضه را تشدید کنند. برخی از افراد ممکن است که تنها در اثر یک عامل دچار سرطان شوند و برخی دیگر چندین عامل را داشته باشند. اما مهمترین علائمی که باعث میشود تا سرطان بیضه برای یک فرد رخ دهد به شرح زیر است:
- بیضه نزول نکرده (cryptorchidism): در جریان تکامل جنینی، بیضهها درون ناحیه شکمی تشکیل شدهاند و کمی قبل از تولد به درون کیسه بیضه منتقل میشوند. مردانی که بیضههایشان به صورت طبیعی نزول نکرده است، به نسبت دیگر مردان بیشتر در معرض ابتلا به سرطان بیضه قرار دارند. ( بیضه نزول نکرده چیست؟ )
- تکامل غیر طبیعی بیضه: عواملی که باعث رشد غیر طبیعی بیضهها میشود مانند سندروم کلینفلتر (Klinefelter syndrome) ممکن است خطر بروز سرطان بیضه را افزایش دهند.
- سابقه خانوادگی: اگر اعضای خانواده سرطان بیضه داشته باشند، فرد در معرض خطر بالاتری قرار خواهد گرفت.
- سن: سرطان بیضه نوجوانان و مردان جوانتر بین سنین ۱۵ تا ۳۵ سال را تحت تأثیر قرار میدهد، اما به هر حال بروز آن در هر سنی امکان پذیر است.
- نژاد: سرطان بیضه در میان مردان سفید پوست شایعتر از مردان سیاه پوست است.
هر یک از این عوامل میتوانند احتمال بروز سرطان بیضه را افزایش دهند. از این رو در صورت مشاهده هرگونه تغییرات در شکل و اندازه بیضهها باید به پزشک مراجعه کرد.
نکاتی که باید قبل مراجعه به پزشک بدانید
اگر احساس کردید، تودهای در بیضهها وجود دارد باید به پزشک عمومی مراجعه کنید. در صورتی که پزشک تشخیص دهد که احتمال بروز سرطان ممکن است، شما را به اورولوژیست ارجاع میدهد. اما قبل از اینکه به پزشک مراجعه کرد نیاز به چه آمادگیهایی دارید؟
از آنجایی که وقت ملاقات محدود است و در این فرصت کم باید به مطالب زیادی پرداخت، بهتر است که از پیش برای آن آماده باشید. هنگامی که برای گرفتن وقت ملاقات تماس میگیرید، در مورد کارهایی که باید قبل از آن انجام دهید، با پزشک مشورت کنید. علائمی که تجربه میکنید را یادداشت کنید، حتی اگر آن علائم بی ارتباط با مشکل شما به نظر برسند. هرگونه اطلاعات شخصی کلیدی و مهم از جمله بیماریهای قبلی، وقایع مهم استرسزا یا تغییرات اخیر زندگی خود را یادداشت کنید. تمام داروها، ویتامینها و مکملهای مصرفی را به خاطر بسپارید تا با پزشک درباره آن صحبت کنید.
از اعضای خانواده یا دوستان خود بخواهید که در هنگام ملاقات با پزشک، شما را همراهی کنند. این کار به شما کمک میکند تا مطالب گفته شده پزشک را بهتر به یاد آورید.
احتمال ابتلا به سرطان بیضه چقدر است؟
سرطان بیضه یکی از بیماریهای نادر است که تنها 1 درصد از سایر سرطانها را شامل میشود. سرطان بیضه در مقابل سایر سرطانها غیر معمول بوده و احتمال بروز آن در مردان جوان بیشتر است. این بیماری جزو سرطانهای شایع بین مردان 20 تا 30 سال است که در صورت تشخیص به موقع احتمال درمان بالایی دارد.
راهکارهایی برای مقابله با سرطان بیضه
هر مردی که دچار سرطان بیضه میشود میتواند به شیوه خود با این موضوع کنار آید. اما ممکن است که فرد بعد از تشخیص بیماری سرطان، دچار ترس و استرس شود. از این رو اگر احساس ترس او کنترل نشود، ممکن است که شرایط بیماری وخیم شده و مشکلاتی رخ دهد. در نتیجه مهم است که برنامه یا راهکارهایی برای مقابله با سرطان بیضه در نظر گرفت.
مهمترین راهکارهایی که برای مقابله با سرطان بیضه توصیه میشوند به شرح زیر هستند:
- اطلاعات کافی درباره سرطان بیضه داشته باشید. سوالات و ابهاماتی که نیاز به اطلاعات تخصصی دارد را از پزشک بپرسید تا دید بهتری به بیماری داشته باشید.
- از خودتان مراقبت کنید. تغذیه سالم داشته باشید و روزانه مصرف میوه و سبزیجات را در برنامه غذایی خود قرار دهید. به مقدار کافی استراحت داشته باشید و خواب شبانه را فراموش نکنید.
- ورزشهای سبک و پیاده روی را در برنامه ریزی و روتین زندگی خود قرار دهید.
- با افرادی که بهبود پیدا کردهاند ارتباط برقرار کنید تا از روند درمان آنها اطلاع داشته باشید و امید شما بیشتر شود.
در آخر هم بهتر است که ارتباط خود را با عزیزان و خانواده بهبود دهید و لحظات شادی را کنار عزیزانتان ثبت کنید. به طور حتم آنها مشتاق کمک کردن به شما هستند و میتوانند به عنوان شوندههای خوب در روزهای بی حوصلگی و کلافگی شما را حمایت کنند.
آیا امکان پیشگیری از سرطان بیضه وجود دارد؟
هیچ راهی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان بیضه وجود ندارد. برخی پزشکان پیشنهاد میکنند که برای تشخیص سرطان بیضه در مراحل ابتدایی بهتر است که معاینه بیضه به صورت مرتب انجام شود. اما همه پزشکان با این موضوع موافق نیستند. در مورد روشهای معاینه بیضه با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید این روش مناسب وضعیت شما است یا خیر.
همین امروز برای تشخیص یا درمان اقدام کنید!
سرطان بیضه یا تومور سمینوما یکی از بیماریهای شایع برای مردان کم سن و سال است. این سرطان جزو بیماریهای نادر بوده و 1 درصد احتمال دارد که رخ دهد.
سرطان بیضه در مردان بین 15 تا 35 سال شایعتر است. اما درمان سرطان بیضه با روشهای مختلف انجام میشود و میتوان به بهبود این بیماری، امیدوار بود. علائم سرطان بیضه بیشتر با درد و تورم مشاهده میشود و در صورت تشخیص به موقع، درمان راحتتر انجام خواهد شد. اما برای اینکه بتوان از بهترین پزشکهای متخصص اولوروژی نوبت گرفت کافی است که از سامانه نوبت دهی آنلاین دکتردکتر وقت بگیرید. درمان سرطان بیضه نیاز به مراجعه سریع به دکتر کلیه دارد تا بتوان مرحله بیماری را شناسایی کرده و شانس درمان را افزایش داد.
اگر سوال یا ابهامی درباره تخصص کلیه چیست دارید و نیاز به شناخت بیشتری درباره بیماریهای مرتبط با بیضه دارید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید تا پزشکان دکتردکتر به سوالات شما پاسخ دهند.
منابع:
mayoclinic.org
cancer.org
تعداد جلسات شیمی درمانی سرطان بیضه کلا باید چقدر باشه؟
با عرض سلام و خسته نباشید
سرطان بیضه در بیش از 90 درصد موارد قابل درمان است ، اما پیش آگهی آن بستگی به استیج و مرحله ی بیماری و پاسخ پاتولوژی دارد
مهم ترین نکته در این بیماری پیگیری مداوم و تعهد به درمان است
تعداد جلسات شیمی درمانی برای این سرطان هم بسته به نتیجه پاتولوژی و نظر انکولوژیست می باشد
ممنون میشم در رابطه با طول عمر سرطان بیضه هم توضیح بدید
سرطان بیضه در بیش از 90 درصد موارد قابل درمان است ، اما پیش آگهی آن بستگی به استیج و مرحله ی بیماری و پاسخ پاتولوژی دارد
مهم ترین نکته در این بیماری پیگیری مداوم و تعهد به درمان است
تعداد جلسات شیمی درمانی برای این سرطان هم بسته به نتیجه پاتولوژی و نظر انکولوژیست می باشد
تفاوت واریکوسل و سرطان بیضه چیه؟
سلام و خستع نباشید
واریکوسل متعاقب مشکل عروقی در بیضه ها ایجاد میشه و مشکل قابل درمانیه و ارتباطی با کنسر نداره
سلام ممنونم بابت محتوای عالی که تولید کردید
سوال داشتم از خدمتتون
ایا سرطان بیضه درمان قطعی دارد؟
سلام و وقت بخیر
سرطان بیضه در بیش از 90 درصد موارد قابل درمانه
سرطان بیضه کشنده است؟
سلام
سرطان بیضه از اون دسته سرطان هاییه که در صورت تشخیص درست و به موقع در بیش از 90 درصد موارد قابل درمانه