بیماری های قلبی طیف وسیعی از شرایطی است که قلب و سلامت را تحت تأثیر قرار میدهد. در این مقاله به نحوه تشخیص آنها میپردازیم.
اصطلاح «بیماری قلبی» اغلب به معنای «بیماری قلبی عروقی» بکار برده میشود. بیماری قلبی عروقی به طور کلی به شرایطی اطلاق میشود که در آن رگهای خونی، کوچک یا مسدود میشوند. این موارد میتواند منجر به حمله قلبی، درد قفسه سینه (آنژین صدری) یا سکته مغزی شود. بسیاری از انواع بیماری های قلبی را میتوان با تشخیص صحیح و انتخاب شیوه زندگی سالم از بین برد. در این مقاله با نحوه تشخیص بیماری های قلبی بیشتر آشنا میشویم.
علائم بیماری قلبی
نشانههای یک مشکل قلب میتواند شامل موارد زیر باشد:
- غش
- ضربان قلب آهسته یا سریع
- تنگی قفسه سینه
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- تورم ناگهانی در پاها، رانها، مچ پا و یا شکم
اگر هر کدام از این علائم را دارید، باید با پزشک خود ملاقات داشته باشید. تشخیص بیماری های قلبی و درمان اولیه میتواند به کاهش خطر ابتلا به عوارض مانند حمله قلبی یا سکته مغزی کمک کند.
نحوه تشخیص بیماری های قلبی
بیماری قلب مانند بیماری عروق کرونری و آریتمی قلبی هر گونه بیماری است که قلب شما را تحت تأثیر قرار میدهد. برای انجام آزمایشات لازم و بررسی بیماری باید با پزشک متخصص قلب و عروق خود مشورت کنید. از آنجا که این تستها به عنوان پیشگیری و غربالگری در نظر گرفته میشوند، بسیاری از بیمهها آنها را پوشش میدهد.
البته با اینکه انجام آزمایشات تشخیص بیماری های قلبی برای تعیین سلامتی افراد حیاتی هستند، انجام آنها شاید گران باشد. پس قبل از قرار ملاقات با پزشک و انجام آزمایشات، موارد پوشش شرکت بیمه خود را بررسی کنید. برای تشخیص بیماری های قلبی، دکتر متخصص قلب و عروق، تعدادی آزمایش و ارزیابی انجام خواهد داد. از مهمترین آزمایشات و تستهای تشخیص بیماری های قلبی میتوان موارد زیر را نام برد:
معاینه فیزیکی و آزمایش خون
در طول وقت ملاقات، پزشک شما از علائم و سابقه پزشکی شما خواهد کرد. او همچنین ضربان قلب و فشار خون را بررسی میکند. پزشک همچنین میتواند آزمایش خون را تجویز کند. به عنوان مثال، آزمایشات سطح چربی و کلسترول را در جریان خون مورد سنجش قرار دهد. پزشک میتواند از این آزمایشها برای کمک به تعیین خطر ابتلا به بیماری قلبی و حمله قلبی استفاده کند. یک آزمایش کامل کلسترول، چهار نوع چربی را در خون شما بررسی میکند:
- کلسترول کل
- کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) گاهی اوقات کلسترول بد نامیده میشود. بیش از حد آن باعث ایجاد چربی در شریانها میشود که جریان خون را کاهش میدهد. این حالت میتواند به یک حمله قلبی یا سکته مغزی منجر شود.
- کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول خوب که کمک میکند تا کلسترول LDL به کبد منتقل شود.
- تری گلیسرید نوعی چربی در خون شما است. سطح بالای تری گلیسیرید اغلب با دیابت، سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل همراه است. پزشک شما همچنین میتواند آزمایشات C-reactive protein (CRP) را برای بررسی علائم التهاب بدن انجام دهد. نتایج آزمایشهای CRP و کلسترول خون برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری های قلبی استفاده میشود.
آزمایشهای غیر تهاجمی برای بیماری های قلبی
پس از اتمام یک معاینه فیزیکی و آزمایش خون، پزشک شما احتمالا آزمایشهای غیر تهاجمی دیگری را انجام میدهد. غیر تهاجمی به این معنی است که تستها شامل ابزارهایی نیستند که پوست را بشکافد یا به بدن وارد شود. آزمایشهای غیر تهاجمی زیادی برای کمک به بررسی و تشخیص بیماری های قلبی وجود دارد.
الکتروکاردیوگرام
الکتروکاردیوگرام (EKG یا ECG) یک آزمایش کوتاه مدت است که فعالیت الکتریکی را در قلب نشان میدهد. این فعالیت روی یک نوار کاغذ ثبت میشود. پزشک ممکن است از این آزمایش را برای بررسی ضربان قلب نامنظم یا آسیب قلبی استفاده کند.
اکوکاردیوگرام
اکوکاردیوگرام یک سونوگرافی از قلب (با استفاده از امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر از قلب) شما است. پزشک ممکن است از آن برای ارزیابی دریچههای قلب و عضلات آن استفاده کند.
تست ورزش
برای تشخیص مشکلات و بیماریهای قلب، احتمالا نیاز به بررسی عملکرد قلب در حالت فعال بودن و فعالیت شدید داشته باشید. در طول آزمایش ورزش یا استرس ممکن است از شما بخواهند روی دوچرخه ثابت قرار بگیرید یا چند دقیقه روی یک تردمیل راه بروید. مسئول آزمایش وقتی که ضربان قلب افزایش مییابد، واکنش بدن به استرس را کنترل و نظارت میکند.
سونوگرافی کاروتید
اسکن دوطرفه کاروتید با استفاده از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر شریانهای کاروتید در هر دو طرف گردن انجام میگیرد. این آزمایش به دکتر اجازه میدهد تا میزان رسوب پلاک در شریانها را بررسی و خطر ابتلا به سکته مغزی را بررسی کند.
مانیتور هولتر
اگر نیاز به مراقبت و بررسی عملکرد قلب، در مدت 24-48 ساعت داشته باشید، پزشک از شما میخواهد که از دستگاهی نظیر مانیتور Holter استفاده کنید. این دستگاه کوچک مانند یک الکتروکاردیوگرام، مداوم کار میکند. پزشک میتواند از نتایج آن برای بررسی ناراحتیهای قلب مانند آریتمی یا ضربان قلب نامنظم ناشناخته، استفاده کند.

اشعه ایکس قفسه سینه
اشعه ایکس قفسه سینه به پزشک شما کمک میکند که علت ضعف تنفس یا درد قفسه سینه را تعیین کند.
سی تی اسکن
سی تی اسکن با استفاده از چندین تصویر اشعه ایکس برای ایجاد یک تصویر مقطعی از قلب شما استفاده میشود. پزشک شما ممکن است انواع مختلفی از CT اسکن را برای تشخیص بیماری های قلبی استفاده کند. به عنوان مثال، آنها ممکن است اسکن کربن غربالگری کلسیم را برای بررسی رسوبات کلسیم در شریانهای عروق کرونری استفاده کنند.
MRI قلب
در MRI، آهنرباهای بزرگ و امواج رادیویی تصاویر داخل بدن شما را ایجاد میکنند. در طی یک MRI قلب، تکنسین تصاویری از رگهای خونی و قلب میگیرد. پس از آزمایش، پزشک شما میتواند تصاویر را برای تشخیص بیماری های قلبی مانند بیماریهای عضلانی قلب و بیماری عروق کرونری استفاده کند.
تستهای تهاجمی برای تشخیص بیماری های قلبی
گاهی اوقات آزمونهای غیر تهاجمی پاسخهای کافی را ارائه نمیدهند. ممکن است پزشک شما برای تشخیص بیماری های قلبی نیاز به استفاده از یک روش تهاجمی داشته باشد. رویههای تهاجمی شامل ابزارهایی هستند که به صورت جسمی وارد بدن میشوند مانند سوزن، لوله.
آنژیوگرافی عروق کرونری و کاتتریزاسیون قلبی
در طی کاتتریزاسیون قلبی، دکتر شما یک لوله انعطاف پذیر طولانی را از طریق رگهای خونی در کشاله ران یا قسمت دیگر، وارد بدن میکند. سپس این لوله را به سمت قلب حرکت میدهند. پزشک شما میتواند از آن برای بررسی مشکلات رگهای خون و اختلالات قلب استفاده کند.
به عنوان مثال، پزشک آنژیوگرافی عروق کرونر را با کاتتر کردن کامل میکند. آنها ابتدا یک رنگ مخصوص را به رگهای خونی قلب شما تزریق میکنند. سپس از یک اشعه ایکس برای بررسی شریانهای عروق کرونر استفاده میکنند. آنها میتوانند از این آزمون برای یافتن شریانهای محدود یا مسدود استفاده کنند.
مطالعه الکتروفیزیولوژی
اگر ریتمهای قلب غیر طبیعی دارید، پزشک میتواند یک مطالعه الکتروفیزیولوژیک را برای تعیین علت و بهترین برنامه درمان انجام دهد. در طی این آزمایش، دکتر یک کاتتر الکترود را از طریق رگ خونی به قلب میفرستد. آنها از این الکترود برای ارسال سیگنالهای الکتریکی به قلب استفاده کرده و یک نقشه از فعالیت الکتریکی آن را ایجاد میکنند. پزشک شما ممکن است سعی کند ریتم طبیعی قلب را با تجویز دارو یا درمانهای دیگر بازگرداند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم
اگر مشکوک به بیماری قلبی هستید، با پزشک خود ملاقات کنید. عواملي كه شما را در معرض خطر بيشتری براي بیماریهای قلبی قرار میدهند، عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- سیگار کشیدن
- چاقی
- رژیم غذایی ضعیف
- سن
پزشک شما ممکن است یک معاینه فیزیکی یا آزمایش خون یا آزمایشهای دیگر برای بررسی مشکلات و تشخیص بیماری های قلبی را انجام دهد. این آزمایشها میتواند برای تشخیص بیماری های قلبی مفید بوده و در تعیین روند درمان مثمر ثمر باشند. عوارض بیماری قلبی شامل حمله قلبی و سکته مغزی است. شما میتوانید خطر عوارض را با تشخیص زودرس و درمان سریع، کاهش دهید.
درمان بیماری های قلبی
درمان بیماری های قلبی متفاوت است. به عنوان مثال، اگر عفونت قلب دارید، به احتمال زیاد به شما آنتی بیوتیک داده میشود. به طور کلی، درمان بیماری های قلبی معمولاً شامل موارد زیر میشود:
تغییر سبک زندگی: رژیم مناسب، کم چربی و کم سدیم است. حداقل 30 دقیقه تمرین متوسط در طول روزهای هفته، ترک سیگار و محدود کردن مصرف الکل از دیگر تغییرات لازم هستند.
مصرف دارو: اگر تغییر سبک زندگی به تنهایی کافی نباشد، پزشک احتمالا داروهایی برای کنترل بیماری قلبی شما تجویز میکند. نوع دارو به نوع بیماری قلبی بستگی دارد.
روشهای دیگر پزشکی یا جراحی: اگر مصرف داروها کافی نباشند، ممکن است دکتر روش خاص یا جراحی را توصیه کند. نوع روش بستگی به نوع بیماری قلبی و میزان آسیب به قلب دارد.
منابع:
سلام. من ۱۶ ساله هستم، حدودا از ۷ ماه پیش تپش قلب گرفتم و ۱ ماه پیش شدید بود و احساس سبکی سر و گیجی داشتم و به پزشک مراجعه کردم(بیشتر تپش و سبکی سر از عصر شروع میشد) اونجا از من نوار قلب گرفتن و گفتن ضربان قلبت بالاس و قرص پرانول برام تجویز و مصرف کردمو آنچنان بهتر نشدم، و اونا تموم شد و یک هفته قبل تپش قلبم شدید شد و طوری که از سرجا م بلند میشدم بیشتر میشد و یه فشاری به سرم میومد، و اون گذشت و ضربان قلبم چند روزیه بهتر شده ولی از امروز صبح قفسه سینم سمت چپ پایینتر از قلبم درد میکنه. ببینم تشخیص شما چیه؟ممنون میشم جوابمو بدین.
سلام ممكنه درد عصبي عصلاني باشه يا بدليل التهاب معده باشه
در سن شما بيماري قلبي نا شايع هست
اما اگه دردتون حالت فشاري هست بايد از نظر قلبي بررسي شيد
اگر هم تيز و حالت تير كشيده داره كه درد عصبي عضلاني هستش
سلام. من ۱۶ ساله هستم، حدودا از ۷ ماه پیش تپش قلب گرفتم و ۱ ماه پیش شدید بود و احساس سبکی سر و گیجی داشتم و به پزشک مراجعه کردم(بیشتر تپش و سبکی سر از عصر شروع میشد) اونجا از من نوار قلب گرفتن و گفتن ضربان قلبت بالاس و قرص پرانول برام تجویز و مصرف کردمو آنچنان بهتر نشدم، و اونا تموم شد و یک هفته قبل تپش قلبم شدید شد و طوری که از سرجا م بلند میشدم بیشتر میشد و یه فشاری به سرم میومد، و اون گذشت و ضربان قلبم چند روزیه بهتر شده ولی از امروز صبح قفسه سینم سمت چپ پایینتر از قلبم درد میکنه. تشخیص شما چیه؟ممنون میشم جوابمو بدین.
سلام
باید حتما توسط متخصص قلب ویزیت شین و اکو و نوارقلب مجدد و درصورت نیاز هولتر ۲۴ ساعته انجام شود
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
سلام ببخشید من یه هفته اس که تنگی نفس دارم و همش احساس میکنم چیزی تو گلوم مونده و قفسه سینه درد دارم و عصبی و ناراحتم میتونه ناراحتی قلبی باشه با تشکر جواب بدین
سلام گاهي اضطراب باعث اين حالت ميشه گاهي هم رفلاكس معده به مري
من سن و شرايط جسماني شمارو نميدونم بهتره متخصص داخلي معاينتون كنن
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.
سلام خسته نباشید
مدتی هست که تپش قلبم خیلی اروم شده بعضی وقتا انقدر اروم میتپه نفسم میگیره و دردش میزنه به شونه و کمرم
ممکنه بیماری قلبی باشه؟
سلام
با توجه به علایمتون باید بررسی بشین از نظر قلبی
به متخصص قلب مراجعه کنید
سلام من مشکل قلبی دارم ۲۷ساله هستم نمیدونم برای چی خیلی چاق شدم راه که میرم نفس کم میارم سمت چپم وقتی عصبی میشم درد میکنه سر گیجه میگیرم قلبم خیلی تند میزنه بیحس میشه تمام بدنم
سلام
نوع مشکل قلبی خود را ذکر نکردید جهت چاقی آزمایش تیرویید بدهید
اما علایمی همچون تنگی نفس و طپش قلب نیاز به ویزیت مجدد قلب دارد
به متخصص قلب مراجعه کنید