داروی کلاریتین یا قرص لوراتادین (Loratadine) نوعی آنتیهیستامین است که برای پیشگیری یا درمان علائم حساسیت مانند خارش چشم، عطسه، آبریزش بینی، تنگی نفس، سرفه خشک و کهیر به کار میرود. این دارو که بدون نسخه هم در دسترس است، خوابآور نیست؛ اما اگر مبتلا به بیماری کبدی یا کلیوی هستید، باید قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید.
این دارو مانند بسیاری از داروهای دیگر عوارض جانبی به همراه دارد. در این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر، بهطور کامل از انواع نام و اشکال موجود در بازار، عوارض، کاربردها و موارد مصرف قرص لوراتادین در موقعیتهای مختلف مانند بارداری خواهیم گفت.
در انتها اگر سوالی دارید، آن را در قسمت نظرات بنویسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ دهد.
قرص لوراتادین یا کلاریتین چیست؟
لوراتادین از دسته داروهای آنتی هیستامین است. این دارو از علائم آلرژی یا همان حساسیت جلوگیری میکند و در صورت دچارشدن به قرمزی پوست، خارش چشم، عطسه و گرفتگی یا آبریزش بینی و بروز کهیر روی پوست از آن استفاده میشود. البته بسیاری از پزشکان، لوراتادین را برای درمان سرفه خشک هم تجویز میکنند.
به گفته medlineplus،
لوراتادین یک آنتیهیستامین غیرخوابآور است که برای تسکین علائم آلرژی مانند آبریزش بینی، خارش چشمها، عطسه و کهیر استفاده میشود. این دارو با مسدود کردن اثرات هیستامین، مادهای که در پاسخ به آلرژنها توسط بدن تولید میشود، عمل میکند.
بزرگسالان و کودکان ۲ سال و بالاتر میتوانند داروی لوراتادین را مصرف کنند. لوراتادین در عرض یک ساعت پس از مصرف کاملا اثر میکند و تاثیر آن ۲۴ ساعت باقی میماند.
مشخصات قرص لوراتادین یا کلاریتین
لوراتادین از علائم آلرژی مانند قرمزی، خارش چشم، عطسه، آبریزش، گرفتگی بینی یا کهیر پیشگیری میکند و در صورت بروز علائم نیز به درمان آن میپردازد. این قرص به گروهی از داروها به نام آنتی هیستامینها تعلق دارد.
کاربرد دارو | تب یونجه، ورم ملتحمه (قرمزی، خارش چشم) اگزما، کهیر، واکنش به نیش حشرات، برخی از آلرژیهای غذایی |
شرایط نگهداری | دور از دسترس اطفال، دور از رطوبت و در دمای اتاق بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد نگهداری شود. |
عوارض | خواب آلودگی در درصد اندکی از افراد، خشکی دهان سردرد، خستگی |
اشکال دارویی | قرص جویدنی، قرص معمولی، شربت لوراتادین کپسول لوراتادین ژلهای، محلول خوراکی |
لوراتادین چگونه عمل میکند؟
لوراتادین یک آنتیهیستامین نسل دوم است که با مسدود کردن انتخابی گیرندههای هیستامین H1 عمل میکند. هیستامین مادهای شیمیایی است که در واکنشهای آلرژیک آزاد شده و باعث علائمی مانند خارش، عطسه و آبریزش بینی میشود. لوراتادین با جلوگیری از اتصال هیستامین به این گیرندهها، این علائم را کاهش میدهد، بدون اینکه خوابآلودگی قابل توجهی ایجاد کند.

مصرف لوراتادین برای چیست؟
قرص لوراتادین به عنوان یک آنتی هیستامین، برای درمان بیماریها و مشکلات زیر مصرف میشود:
- تب یونجه
- ورم ملتحمه (قرمزی، خارش چشم)
- اگزما
- کهیر
- واکنش به نیش حشرات
- برخی از آلرژیهای غذایی
- درمان خس خس سینه
این قرص برای سرماخوردگی و کاهش عوارضش مانند آبریزش یا گرفتگی بینی، سوزش چشم، بینی و گلو کاربرد دارد. سرفه ناشی از ترشح مخاط در دوران سرماخوردگی هم با لوراتادین بهبود پیدا میکند.
لوراتادین مخاط بینی را خشک میکند، بنابراین میتواند به کاهش این نوع سرفه کمک کند. اما بعید است که سایر علل سرفه را درمان کند. رابطهای میان اثرگذاری مثبت انواع آنتی هیستامین مانند لوراتادین و افسردگی هم وجود دارد.
اشکال دارویی لوراتادین
لوراتادین به شکلهای مختلف در بازار در دسترس است:
- قرص جویدنی
- قرص معمولی
- شربت لوراتادین
- کپسول لوراتادین ژلهای
- محلول خوراکی
این دارو به شکل پماد هم موجود است و برای درمان مشکلات پوستی ناشی از آلرژی مانند کهیر هم بهعنوان داروی حساسیت استفاده میشود. البته، برای مشکلات مختلف از جمله بروز بثورات پوستی باید تحت نظر متخصص پوست، اقدام به مصرف چنین داروهایی کنید.
دوز و نحوه مصرف لوراتادین
تعیین دوز مناسب مصرف لوراتادین به عواملی مثل سن، پاسخگویی بدن و وضعیت بیمار وابسته است. این مقدار را پزشک بر اساس شرایط شما تعیین میکند. با این حال، دوز مصرفی معمول لوراتادین به شکل زیر است:
- بزرگسالان و کودکان ۶ سال به بالا: ۱۰ میلیگرم یکبار در روز (قرص یا ۱۰ میلیلیتر شربت)
- کودکان ۲ تا ۵ سال: ۵ میلیگرم یکبار در روز (۵ میلیلیتر شربت)
- کودکان زیر ۲ سال: تنها با تجویز پزشک
بهترین زمان مصرف قرص لوراتادین
بهترین زمان مصرف قرص لوراتادین، بعد از صرف وعده غذایی (به خصوص ناهار) است. از مزایای مصرف این قرص بعد از غذا باید به جلوگیری از بروز درد روده یا معده اشاره کرد.
با مشورت پزشک هنگام مشاهده علائم آلرژی مثل آبریزش بینی و عوارض سرماخوردگی میتوانید یک بار در روز، اشکال دارویی لوراتادین را مصرف کنید. برای جلوگیری از علائم تب یونجه در فصلهای بهار و تابستان، نیاز به مصرف منظم این دارو خواهید داشت. در این شرایط، سعی کنید لوراتادین را در ساعت مشخصی از روز مصرف کنید.
چطور میتوان از قرص لوراتیدین نگهداری کرد؟
قرص لوراتادین باید در شرایط زیر نگهداری شود:
- دور از دسترس اطفال
- در دمای اتاق بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد
- دور از رطوبت
یادتان باشد که این دارو را بعد از انقضا، به هیچ عنوان مصرف نکنید.
عوارض قرص لوراتادین
همه داروها ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشند، قرص لوراتادین نیز از این قاعده مستثنی نیست. تمامی افرادی که این قرص را مصرف میکنند، لزوما عوارض آن را تجربه نمیکنند. عوارض جانبی این قرص همچون خشکی دهان فقط شامل تعداد معدودی از افراد میشود. عوارض جانبی قرص لوراتادین عبارتند از:
- خواب آلودگی (در گروه اندکی از افراد)
- خشکی دهان
- سردرد
- خستگی
- احساس عصبی بودن
- تنفس دشوار
- ضربان قلب نامنظم و یا سریع
- حالت تهوع
- احساس درد در معده
- کهیر
- تورم لبها، گلو یا زبان
درصورتیکه، پس از مصرف با عوارض لوراتادین ۱۰ یا سایر اشکال دارویی آن مواجه شدید، هر چه سریعتر این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
چه افرادی نباید از لوراتادین استفاده کنند؟
لوراتادین ۱۰ برای برخی افراد مناسب نیست. برای اطمینان از بیخطر بودن آن برای شما، قبل از مصرف لوراتادین به دکتر آلرژی یا داروساز خود اطلاع دهید. اگر در یکی از شرایط زیر هستید، نمیتوانید قرص لوراتادین ۱۰ یا اشکال دیگر این دارو را استفاده کنید:
- نارسایی شدید کبدی دارید.
- دچار حساسیت به مواد افزودنی غذایی هستید.
- مبتلا به صرع یا بیماری دیگری هستید که شما را در معرض خطر تشنج یا حمله قرار میدهد.
- به مواد و ترکیبات آن حساسیت دارید یا سابقه حساسیت به برخی داروهای دیگر را داشتهاید.
موارد احتیاط در مصرف لوراتادین چیست؟
موارد مصرف قرص لوراتادین شامل همه افراد نیست. بعضی از افراد باید در مصرف قرص لوراتادین دقت بهخرج دهند. موارد احتیاط در مصرف لوراتادین عبارتند از:
- افراد دارای حساسیت به محتوای دارو: اگر به لوراتادین یا دزلوراتادین (کلارینکس) حساسیت دارید، نباید این دارو را مصرف کنید. تمام دستورالعملهای روی برچسب و بسته داروی خود را دنبال کنید. بعضی از اشکال جویدنی لوراتادین ممکن است حاوی فنیلآلانین باشند.
- مبتلایان به فنیل کتونوری: اگر فنیل کتونوری (PKU) دارید، قبل از استفاده از اشکال مختلف لوراتادین با پزشک خود صحبت کنید.
- بیماران کبد و کلیه: در صورتی که بیماری کبدی یا کلیوی دارید، قبل از مصرف این دارو با پزشک یا داروساز صحبت کنید.
- زنان باردار و شیرده: زنان باردار و شیرده نیز در مصرف این قرص باید احتیاط کنند. مشورت با پزشک، قبل از این مصرف این دارو، ضروری است.
- سالمندان: داروی لوراتادین در افراد سالمند ممکن است عوارضی مثل ناهوشیاری و گیجی ایجاد کند. بعد از مصرف این دارو توسط سالمندان، احتیاط ضروری است.
قرص لوراتادین توسط پزشک عمومی و سایر پزشکان تجویز میشود. برای آشنایی با این تخصص، مقاله پزشک عمومی چیست را مطالعه کنید.
تداخلات دارویی لوراتادین
سایر داروها ممکن است با لوراتادین تداخل داشته باشند؛ از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی. داروهای سرماخوردگی یا آلرژی هم میتوانند با قرص لوراتادین دچار تداخل شوند. اگر سیگار میکشید، مشروبات الکلی مینوشید یا از مواد غیرقانونی استفاده میکنید، باید از مصرف همزمان با این قرص پرهیز کنید.
مصرف لوراتادین در بارداری و شیردهی چگونه است؟
لوراتادین را میتوان در بارداری مصرف کرد. شواهدی مبنی بر آسیبرسانبودن آن در دوران بارداری وجود ندارد. اما با توجه به حساسیت این دوران از زندگی، بهتر است که برای مصرف هرگونه قرص و دارویی در دوران حاملگی با پزشک خود مشورت کنید. اگر پزشک سلامت کودکتان را تایید کند می توانید در دوران شیردهی از قرص لوراتادین استفاده کنید. اطلاعاتی در دسترس است که نشان میدهد فقط مقادیر اندکی از آن وارد شیر مادر میشود.
مصرف لوراتادین برای اطفال چگونه است؟
مصرف شربت لوراتادین برای آبریزش بینی کودکان یا مشکلات دیگر معمولا راحتتر از قرصها است. این دارو همراه با یک سرنگ یا قاشق پلاستیکی به شما کمک میکند تا دوز مناسب را اندازهگیری کنید. برای کودکان زیر ۶ سال یا سبکتر از ۳۰ کیلوگرم، بهتر است به جای قرص از شربت و شکل مایع لوراتادین استفاده کرد. پس بهطور کلی، این دارو برای اطفال در سن مشخص هم قابل استفاده است.
کدام دارو تاثیر بیشتری دارد؟ لوراتادین یا سیتریزین؟
لوراتادین و سیتریزین هر دو آنتیهیستامینهای غیرخوابآوری هستند که برای تسکین علائم حساسیت فصلی از آنها استفاده میشود. با این حال، تفاوتهایی بین این دو دارو وجود دارد:
آیا قرص لوراتادین خواب آور است؟
قرصهای آنتیهیستامین مانند بسیاری از داروهای ضدآبریزش بینی دیگر معمولا خوابآور هستند. از آنجایی که قرص لوراتادین جزء آنتیهیستامینهای نسل دوم به شمار میرود، مکانیسم عملکرد آن بهگونهای است که موجب خوابآلودگی نخواهد شد.
مصرف آگاهانه قرص لوراتادین
لوراتادین که با عنوان کلاریتین هم شناخته میشود، یک داروی بدون نسخه است؛ به این معنی که امکان تهیه آن از داروخانهها بدون نسخه پزشک نیز وجود دارد. اگر میخواهید از عوارض این دارو در امان بمانید، از مصرف خودسرانه و بیش از حد آن خودداری کنید. موارد مصرف قرص لوراتادین ۱۰ شامل درمان اگزما، رفع علائم آلرژی و حساسیت فصلی، آسم، تنگی نفس و سرفه خشک است. دوز مناسب مصرف این دارو توسط دکتر عمومی بر اساس شرایط بدنی و سنی بیمار تعیین میشود.
بنابراین مصرف این قرص زیر نظر پزشک، بسیار ایمنتر خواهد بود. در صورت ابتلا به انواع آلرژی با پزشک مشورت کنید. برای دریافت هرگونه مشاوره آنلاین و حضوری با متخصص، به سایت دکتردکتر مراجعه کنید.
منابع:
سوالات متداول لوراتیدین