همه ما در طول زندگی بارها دچار بی خوابی یا اینسومنیا شبانه شدهایم؛ اما شاید هیچوقت به آن به چشم یک بیماری و عارضه نگاه نکرده باشیم. بیخوابی مزمن میتواند حتی نشانه یک بیماری خطرناک باشد که سلامتی ما را تهدید میکند. اگر شما نیز مدت زیادی است که دچار اختلال در خواب شدهاید، باید برای درمان بی خوابی یا همان اینسومنیا اقدام کنید. اما بی خوابی چیست؟ آیا کمخوابی و بیخوابی برای بدن خطرناک است؟ علت بی خوابی در شب و درمان سریع آن چیست؟ در این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
هر سوالی در خصوص بیخوابی یا اینسومنیا دارید، در قسمت دیدگاهها درج کنید؛ پرسش شما به سرعت بررسی و توسط متخصصهای دکتر دکتر پاسخ داده میشود.
بی خوابی چیست؟
بی خوابی (Insomnia) یک اختلال شایع خواب است که باعث میشود خوابیدن به کاری سخت، طاقتفرسا و گاهی غیر ممکن تبدیل شود. علاوهبراین، در صورت ابتلا به اختلال در خواب، ممکن است فرد زودتر از موعد مقرر بیدار شود و دیگر قادر به خوابیدن نباشد؛ یا حتی بعد از بیدار شدن از خواب هم احساس خستگی کند.
به نقل از mayoclinic:
«بی خوابی یا اینسومنیا میتواند سطح انرژی شما را تخلیه کند و بر خلق و خوی شما تاثیر بگذارد. همچنین ممکن است بر سلامت، عملکرد کاری و کیفیت زندگی شما تاثیرگذار باشد. میزان خواب کافی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما بیشتر بزرگسالان به 7 تا 9 ساعت خواب در شب نیاز دارند.»
علت بی خوابی
بسیاری از افراد بزرگسال بی خوابی کوتاه یا حاد را تجربه میکنند که گاه چندین هفته طول میکشد. این نوع از بیخوابی معمولاً زودگذر و نتیجه استرس یا اتفاقات دردناک زندگی است؛ یعنی با رفع عامل اصلی، اختلال حل میشود. ولی برخی افراد بی خوابی مزمن یا بلند مدت را تجربه میکنند و تا ماهها گرفتار آن هستند. اینسومنیا میتواند به دلیل وجود یک بیماری زمنیهای در کنار سایر بیماریها و داروهای مصرفی ایجاد شود. در هر صورت بیخوابی قابل درمان است و با مراجعه زودهنگام به پزشک متخصص و حتی تغییر در عادتهای روزانه، میتوان اختلال در خواب را درمان کرد. در ادامه علت بی خوابی در افراد مختلف را بیان میکنیم:
علت بی خوابی در سالمندان
با افزایش سن شما ممکن است بیخوابی را به علتهای گوناگون تجربه کنید. این علتهای بیخوابی شامل موارد زیر است:
تغییر در الگوی خواب: با افزایش سن، خواب فرد سبکتر میشود. هرگونه صدا یا تغییری در محیط میتواند منجر به پریدن از خواب شود. ساعت درونی بدن هم با افزایش سن تغییر میکند و ممکن است که فرد هنگام غروب احساس خوابآلودگی داشته باشد و صبح خیلی زود از خواب برخیزد. در حالی که افراد مسن به نسبت جوانان به مقدار ساعت بیشتری برای خواب و استراحت نیاز دارند.
تغییر فعالیت روزانه: فرد مسن از نظر فیزیکی و اجتماعی کمتر فعال است و همین باعث اختلال در خواب شبانه خواهد شد. در این وضعیت فرد تمایل زیادی دارد که در هنگام عصر چرت کوتاهی بزند و این استراحت عصرگاهی خواب شب را دچار اختلال خواهد کرد.
تغییر در وضع سلامتی: دردهای مزمن ناشی از التهاب مفاصل یا درد کمر و همچنین مشکلاتی همچون افسردگی و اضطراب، خواب را مختل خواهد کرد. مشکلات پروستات و مثانه فرد را مجبور میکند که چند بار در طول شب به سرویس بهداشتی برود که همین الگوی خواب را به هم میزند. سندروم پای بیقرار و وقفه تنفسی در خواب هم با افزایش سن شایعتر هستند.
داروهای مصرفی زیادتر: افراد مسن به نسبت جوانان داروهای بیشتری مصرف میکنند و همین الگوی خواب آنها را دچار تغییرات زیادی خواهد کرد.
علت بیخوابی در کودکان و نوجوانان
مشکلات خواب ممکن است برای کودکان و نوجوانان هم به وجود آید. با این همه بیشتر این مشکلات ناشی از دیر به رختخواب رفتن و مختل شدن ساعت داخلی بدن مربوط میشود. کودکان دیر به رختخواب میروند و صبح دیرتر از خواب بیدار میشوند.
نوجوانان و جوانان نیز ممکن است تحت تاثیر استرس زیاد، بازی کردن شبانه یا صحبت کردن با دوستان، درس خواندن و موارد دیگر، دچار اختلال خواب شوند. در صورتی که این اختلال خواب شبانه و بی خوابی در جوانان یا کودکان باعث اختلال جدی در فعالیتهای روزانه شود، باید به پزشک مراجعه کنید.
بدون در نظر گرفتن سن افراد، بی خوابی دلایل شایعی دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
شایعترین دلایل بی خوابی مزمن
افرادی که به مدت طولانی گرفتار مشکل بیخوابی میشوند، معمولا گرفتار یکی از مشکلات زیر هستند:
- استرس: نگرانیهای شغلی، تحصیلی، مالی، خانوادگی و نگرانی در مورد وضعیت سلامتی ذهن را در طول شب فعال نگه میدارد و خوابیدن را به کاری سخت و غیرممکن تبدیل میکند. وقایع استرسزا زندگی مانند مرگ یا بیماری یکی از اعضای خانواده، جدایی و از دست دادن کار هم ممکن است به بی خوابی منجر شود.
- مسافرت و زمانبندی کاری: فعالیتهایی که فرد در طول شبانه رور انجام میدهد، مانند یک ساعت داخلی برای بدن عمل کرده و چرخه خواب و بیداری، متابولیسم و دمای بدن را تنظیم میکند. مختل کردن ساعت درونی بدن و این ریتم منظم شبانه روزی به بی خوابی منجر خواهد شد. این مشکل به خاطر جت لگ ناشی از مسافرتهای طولانی بین دو نقطه با ساعات متفاوت، کار کردن در شیفتهای خیلی زود یا دیر هنگام و عوض کردن مداوم شیفتهای کاری باعث به هم ریختن ریتم طبیعی بدن خواهد شد.
- عادات خواب بد و نامناسب: عادات خواب نامناسب مثل داشتن خواب نامنظم، چرت عصرانه، انجام فعالیتهای تحریک کننده قبل از خواب، محیط خواب نا آرام، غذا خوردن، تماشا تلویزیون، بازی کردن و سرگرم شدن با گوشی تلفن همراه درست پیش از به خواب رفتن، چرخه خواب را به طور کلی مختل خواهد کرد.
- دیر شام خوردن: خوردن یک غذای سبک پیش از خواب مشکلی ایجاد نمیکند ولی اگر فرد پیش از خوابیدن مقدار زیادی غذا بخورد، دراز کشیدن کاری سخت و دشوار خواهد بود. بسیاری از افراد در این حالت سوزش سر دل و بازگشت اسید معده به مری را تجربه کرده و این عوامل آنها را در طول شب بیدار نگه خواهد داشت.
بی خوابی مزمن همچنین با برخی بیماریها مانند پریشانی عاطفی و مصرف برخی داروها ارتباط دارد. درمان این شرایط به بهبود کیفیت خواب منجر میشود. ولی در این شرایط هم احتمال دارد که با وجود بهبود بیماریها بی خوابی به قوت خود باقی باشد.
دیگر دلایل بی خوابی را در ادامه مورد بررسی قرار میدهیم:
- اختلالات روانی؛ اختلالات اضطرابی مانند اختلال استرسی پس از آسیب روانی (post-traumatic stress disorder) ممکن است خواب فرد را مختل کند. همچنین خیلی زود بیدار شدن از خواب هم میتواند نشانه افسردگی باشد.
- داروها؛ بی خوابی ناشی از داروی ضدافسردگی یکی از شایعترین عوارض این داروها است. همچنین داروهای کنترلکننده فشار خون و آسم نیز روی الگوی خواب اثر میگذارند. بسیاری از داروهای مسکن، داروهای سرماخوردگی و آلرژی و داروهای کاهش وزن، حاوی کافئین هستند که خواب را مختل میکند.
- بیماریها؛ بیماریهایی همچون دردهای مزمن، سرطان، دیابت، بیماری قلبی، آسم و بازگشت اسید معده به مری، تیروئید پرکار، پارکینسون و آلزایمر باعث اختلال در خواب خواهند شد.
- اختلالات مرتبط با خواب؛ وقفه تنفسی در خواب (Sleep apnea) باعث میشود که به صورت دورهای در طول شب تنفس متوقف شده و به همین دلیل روند خواب مختل شود. از طرف دیگر سندروم پای بیقرار باعث ایجاد حسی ناخوشایند در پاها شده و فرد به صورت غیرارادی پای خود را تکان میدهد، همین موضوع نیز خواب فرد را مختل میکند که تنها با مراجعه به پزشک قابل درمان است.
- کافئین، نیکوتین و الکل؛ قهوه، چای، نوشابهی گازدار و دیگر نوشیدنیهای کافئیندار تحریک کننده هستند. نوشیدن این مواد در ساعات پایانی عصر و غروب آفتاب، ممکن است شما را در طول شب بیدار نگه دارد. نیکوتین موجود در محصولات و فراوردههای حاوی تنباکو ماده تحریککننده دیگری است که خواب را مختل خواهد کرد. الکل ممکن است به شما کمک کند که به خواب بروید اما از سطوح عمیقتر خواب جلوگیری کرده و معمولاً باعث میشود که فرد میانه شب از خواب بیدار شود. البته ممکن است بعد از ترک الکل، کافئین و نیکوتین نیز برای مدت کوتاهی در کنار بی خوابی سرگیجه و حالت تهوع نیز تجربه کنید که از عوارض ترک محسوب شده و بعد از مدت زمانی با بهبود سبک زندگی و داشتن یک الگوی خواب مناسب، رفع خواهد شد.
تمامی دلایل بی خوابی را بررسی کردیم. حال شما میتوانید نگاه دقیقتری به خودتان داشته باشید و علت بی خوابی را پیدا کنید. در صورتی که نتوانستید به علت دقیق بی خوابی برسید، نگران نباشید؛ با مراجعه به پزشک و بررسی دقیق وضعیت خواب شما، علت اصلی پیدا خواهد شد.
اختلال در خواب را میتوانیم در دستهبندی بیماری های مغز و اعصاب جای دهیم. شایعترین بیماریهای مغز و اعصاب شامل میگرن، ام اس، آسیب مغزی، تشنج، سکته مغزی و آلزایمر است. از آن جایی که اختلال در خواب، جزء علائم مشترک بین بیماری های مغز و اعصاب است، بنابراین برای بررسی علت بی خوابی باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
انواع بیخوابی
بی خوابی شامل طیف گستردهای از اختلالات خواب، از کم شدن کیفیت تا کمیت خواب را شامل میشود. اینسومنیا به صورت معمول سه نوع دارد:
- بیخوابی گذرا: در این حالت علائم بیش از سه شب ادامه پیدا میکند. بی خوابی عصبی یکی از انواع اختلالات گذرا است.
- بی خوابی حاد: بی خوابی کوتاهمدت نام دیگر این نوع از اینسومنیا است و نشانههای آن تا هفتهها باقی میماند.
- بی خوابی مزمن: این نوع از بیخوابی ماهها و حتی سالها ادامه دارد. بر اساس مرکز ملی بهداشت، اکثر افراد مبتلا به بی خوابی مزمن، دارای مشکلات و بیماریهای زمینهای دیگر بودهاند.
هرکدام از مدلهای اینسومنیا بنا به شدت و سبک زندگی فرد قابل درمان است؛ اینسومنیا با تغییر سبک زندگی، زود خوابیدن و یک سری روشهای درمانی رفع میشود. حتی بی خوابی مزمن با مراجعه به پزشک و درمانهای تخصصی قابل درمان است.
علائم و عوارض همراه با اختلال بیخوابی
شاید تصور کنید که علائم بی خوابی تنها محدود به زمانی است که سخت به خواب میروید یا در رختخواب غلت میزنید؛ اما علائم این اختلال تنها محدود به این مورد نیست. نشانههای این مشکل شامل موارد دیگری هم هست:
- بیدار شدن در طول شب
- بیدار شدن در صبح خیلی زود
- احساس بیحالی و کسلی بعد از خواب شبانه
- خوابآلودگی و خستگی در طول روز
- زودرنجی، افسردگی و اضطراب
- عدم تمرکز روی وظایف و ضعیف شدن توان یادآوری وقایع
- افزایش اشتباهات فردی و تصادفها
- نگرانی مداوم در مورد خواب و موارد دیگر
با مشاهده علائم و عوارض ذکر شده، بهتر است فکری به حال درمان و رهایی از این وضعیت بکنید.
بی خوابی و ریزش مو
بی خوابی تاثیر زیادی در سلامتی بدن دارد. گاهی اختلال خواب، با ریزش مو خود را نشان میدهد. تحقیقات نشان داده که بی خوابی و همه انواع اختلالات خواب میتواند تاثیر مستقیمی روی نازک شدن مو و ریزش مو داشته باشد. در بیشتر موارد، بی خوابی از استرس بالا نشئت میگیرد و دریافت خواب کم در طول شبانهروز در کنار مشکلات عصبی و استرس زیاد، ریزش مو شما را تقویت میکند. بنابراین، اگر مدتی است که کمخواب شده و در عین حال ریزش مو شما افزایش پیدا کرده است، باید برای درمان قطعی اینسومنیا اقدام کنید.
بی خوابی و جوش صورت
یکی دیگر از مهمترین عوارض بی خوابی، جوش صورت است. اگر بدن شما خواب کافی دریافت نکند، سطح کورتیزول بدن شما افزایش پیدا میکند و در نتیجه، پوست فرصت کافی برای ترمیم خود را ندارد. زمانی که بدن شما در حالت استراحت قرار میگیرد، سطح کورتیزول بدن کاهش پیدا کرده و پوست شروع به ترمیم و بازسازی خود میکند. بنابراین اگر مدتی است که جوش و آکنه زیادی در سطح پوست خود مشاهده میکنید، ممکن است یکی از دلایل اصلی آن کم خوابی باشد.
بی خوابی نشانه چه بیماری است؟
اگر بدانید که اثرات بی خوابی با بدن چه میکند، حتما یک فکر اساسی برای درمان این اختلال خواهید کرد. دلیل بی خوابی هر چه باشد روی فرد از نظر روانی و فیزیکی اثر منفی میگذارد. افراد مبتلا به بی خوابی نسبت به افرادی که از نظر خواب مشکل خاصی ندارند، کیفیت زندگی کمتری دارند.
مشکلات و بیماریهای جانبی بی خوابی شامل موارد زیر است:
- عملکرد شغلی و تحصیلی پایین
- واکنش کند در زمان رانندگی یا مواجهه با تصادفات خطرناک
- اختلالات روانی و ذهنی مانند بی خوابی افسردگی، اختلالات اضطرابی
- افزایش خطر و ماندگانی بیماریهای بلندمدت مانند فشار خون و بیماریهای قلبی و غیره
اثرات کمخوابی بر بدن کم نیست و خواب نقش بسیار مهمی در تضمین سلامت فردی دارد. داشتن خواب کافی به اندازه داشتن رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیتهای فیزیکی به صورت روزانه اهمیت دارد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر بی خوابی منجر به عملکرد بد در طول روز شد، برای شناسایی عامل ایجاد کننده و درمان آن به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که فرد به اختلال خواب مبتلا است، برای انجام آزمایشهای بیشتر و تخصصیتر فرد را به مرکز اختلالات خواب یا جراح مغز و اعصاب، ارجاع خواهد داد. برای گرفتن نوبت، حتما لیست پزشکان را بررسی کنید.
نحوه تشخیص اختلال بی خوابی
تشخیص اینسومنیا توسط پزشک متخصص و ارزیابی خود فرد انجام میگیرد. در صورتی که خودتان اختلال خواب را تشخیص میدهید، باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه روشهای تشخیص اختلال بی خوابی توسط پزشک متخصص را ذکر میکنیم.
معاینه بالینی و فیزیکی
اگر علت بی خوابی فرد ناشناخته باشد، پزشک بیمار را برای بررسی بیماریهای احتمالی (که به نوعی با بی خوابی مرتبط هستند.) معاینه میکند. ممکن است برای بررسی عملکرد غده تیروئید و دیگر عوامل مرتبط با بی خوابی از فرد آزمایش خون گرفته شود.
بررسی عادتهای خواب
پزشک در مورد الگوی خواب از بیمار سوال میپرسد. بیمار موظف است که وضعیت خواب، میزان ساعتهای خواب و تعداد دفعات بیداری خودش را به پزشک بگوید. پزشک با پرسیدن بعضی از سوالها، سعی میکند الگوی خواب را به صورت کامل درک کرده و در نهایت، علت اختلال در خواب را شناسایی کند و به درمان آن بپردازد.
از جمله سوالهایی که پزشک برای درک الگوی خواب از بیمار میپرسد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به خواب رفتنتان چقدر طول میکشد؟
- آیا در خواب کابوس میبینید؟
- احتمال بیدار شدن از خواب در نیمه شب چقدر است؟
- صبحها چه موقع از خواب بیدار میشوید؟
- آیا در طول روز احساس خواب آلودگی و خستگی دارید؟
- چه داروهایی را بدون نسخه پزشک مصرف میکنید؟
- آیا دندان قروچه دارید؟
- در خواب لگد میزنید؟
- آیا تا به حال بختک در خواب را تجربه کردهاید؟
پس از اینکه بیمار به تمامی سوالهای پزشک پاسخ داد، پزشک درخواست تهیه دفترچه یادداشت را از بیمار میکند. در این دفترچه، بیمار باید نحوه خوابیدن، کارها و غذاهای قبل خواب را یادداشت کند. پزشک با این کار میخواهد عادتهای مضر قبل از خواب را بداند و در امکان، آنها را حذف کند.
مطالعه الگوی خواب فرد
اگر علت بی خوابی مشخص نباشد، یا فرد دارای سایر اختلالات خواب مانند وقفه تنفسی در خواب یا سندروم پای بیقرار باشد، باید یک شب را در مرکز تحقیقاتی خواب بگذراند. در این مرکز امواج مغزی، تنفس، ضربان قلب، حرکات چشم و حرکات بدن در طی خواب بررسی میشود. از دیگر روش تشخیص بی خوابی ، کمک گرفتن از دستگاهی به نام اکتیگرافی است. این دستگاه به اندازهگیری الگوی خواب میپردازد.
دکتر مغز و اعصاب با بهرهگیری از تخصص خود میتواند علت اختلال در خواب را تشخیص دهد و آن را درمان کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه این تخصص پزشکی، مقاله تخصص مغز و اعصاب چیست را از دست ندهید. تخصص مغز و اعصاب، اختلالهای مربوط به سیستم عصبی انسان را مورد بررسی و مطالعه قرار میدهد.
بی خوابی در بارداری
بی خوابی از علائم اولیه بارداری است. زنان باردار به دلیل تغییرات هورمونی شدیدی که تجربه میکنند، عموما با بی خوابی مواجه میشوند. تغذیه جنین از بدن مادر، افزایش وزن، استرس و عارضههایی مثل افسردگی بارداری اکثر مادرها را با بی خوابی مواجه میکنند. البته اختلال خواب اغلب بعد از زایمان هم با مادران باقی مانده و بیخوابی نوزاد در ماههای اول نیز آن را تشدید میکند. در این صورت بهتر است برای درمان خود و تشخیص علت بی خوابی شبانه نوزاد خود با پزشک خود مشورت کنید.
بی خوابی بعد از سقط جنین
تاثیرات جسمی و روانی که بعد از سقط جنین با مادران میماند، آنها را دچار بی خوابی چندروزه خواهد کرد. در بیشتر مواقع این اختلال با گذشت چند روز زمان و داشتن استراحت کافی رفع میشود. اما ممکن است عوارض بی خوابی پس از زایمان و سقط تا مدتها باقی مانده که در این صورت باید به فکر راهکارهای درمانی موثرتر باشید.
کدام افراد بیشتر در معرض اختلال بیخوابی قرار دارند؟
همه افراد ممکن است اختلال کم خوابی شبانه یا بی خوابی را تجربه کنند؛ اما احتمال تجربه برخی از افراد در مقایسه با دیگران بیشتر است. در ادامه افرادی که بیشتر در معرض اختلال بی خوابی هستند را معرفی میکنیم:
- زنان: مهمترین علت بی خوابی زنان، تغییرات هورمونی است که در طول چرخه قاعدگی و یائسگی تجربه میکنند. تغییرات هورمونی باعث میشود که آنها نتوانند به خواب عمیق فرو بروند. این وضعیت در زنان، موقتی است و پس از پایان رسیدن دوره تغییرات هورمونی، بی خوابی نیز به پایان خواهد رسید. اما یکی از دلایل این بی خوابی عوارض یائسگی مانند گرگرفتگی است که ممکن است به هورمون درمانی نیاز داشته باشد.
- افراد بالای 60 سال: با افزایش سن به علت شرایط بدنی، بیماری و مصرف داروهای مختلف، احتمال تجربه بی خوابی شبانه افزایش پیدا میکند. در نتیجه، افراد بالای 60 سال با احتمال بیشتری به بی خوابی در شب دچار میشوند.
- افراد دارای اختلالهای روانی و مشکلات جسمی: افرادی که مشکلات روحی، روانی و یا جسمی دارند، خواب باکیفیت نخواهند داشت. در این افراد، بی خوابی یک مشکل جدی تلقی میشود که برای درمان آن حتما باید به پزشک مراجعه کنند.
- افراد با استرس بالا: افرادی که استرس بالایی دارند، به احتمال زیاد بی خواب شبانه را نیز تجربه میکنند. در صورتی که استرس موقتی باشد، شرایط خواب نیز بهبود پیدا میکند؛ اما در صورتی که استرس دائمی باشد، بی خواب مزمن سراغ این افراد خواهد آمد. شما میتوانید در مقاله کامل درباره ” استرس” درباره علایم و درمان استرس اطلاعات کافی کسب کنید.
در صورتی که یکی موارد بالا شامل حال شما میشود و مدت زمان زیادی درگیر بی خوابی شبانه هستید، برای درمان حتما به پزشک مراجعه کنید. اختلال در خواب میتواند مشکلات جسمی نیز ایجاد کند.
روشهای درمان بی خوابی
تغییر عادتهای خواب و برطرف کردن بیماریها یا مشکلاتی که منجر به بی خوابی است، در نهایت برای بسیاری از مردم منجر به یک خواب راحت میشود. عموم افراد تصور میکنند که برای درمان سریع بی خوابی باید قرص خواب مصرف کنند؛ اما باید به فکر یک راه حل دائمی بود. اگر سایر راهکارهای درمانی موثر واقع نشود، پزشک درمان شناختی – رفتاری، درمان سریع دارویی یا هر دو روش را به صورت همزمان برای بالا بردن کیفیت خواب به کار خواهد برد.
درمان شناختی – رفتاری بی خوابی
درمان شناختی – رفتاری بی خوابی (CBT-I) به کنترل و محدود کردن افکار منفی (که فرد را بیدار نگه میدارد.) کمک میکند و به صورت کلی به عنوان اولین قدم برای درمان بیخوابی شناخته میشود. باید گفت که این روش درمانی از نظر اثربخشی مساوی یا حتی بالاتر از داروها است. بخش شناختی این درمان به فرد آموزش میدهد تا باورهایی که بر کیفیت خواب او اثر میگذارند را شناخته و در نهایت آنها را تغییر دهد. از طرفی دیگر این روش درمانی چرخهای که به خاطر نگرانی از نخوابیدن به وجود میآید را کنترل خواهد کرد.
بخش رفتاری این روش درمانی به فرد کمک میکند تا عادتهای خوب خوابیدن داشته و از عادتهایی که او را از یک خواب خوب دور میکند را محدود کند.
در درمان رفتاری بی خوابی از راهکارهای زیر استفاده میشود:
راهکار درمان رفتاری | توضیحات |
۱. کنترل محرک | این روش به حذف فاکتورهایی که ذهن را مجبور به مقاومت در برابر خواب میکند، کمک میکند. برای مثال احتمالا به فرد گفته شود که در یک ساعت خاص به رختخواب رفته و صبح در یک ساعت مشخص از خواب برخیزد، از چرت عصرگاهی پرهیز کرده و از اتاق خواب تنها برای خوابیدن استفاده کند. از طرفی برای انجام این روش از فرد خواسته میشود که اگر بعد از گذشت ۲۰ دقیقه نخوابد، باید اتاق خواب را ترک کند و تنها زمانی به اتاق بازگردد که خوابآلود شود. |
۲. روشهای تمدد اعصاب | شل کردن عضلات، انجام روش بیوفیدبک و ورزشهای هوازی که با دم و بازدم عمیق همراه هستند، به کاهش استرس کمک میکنند. با انجام این روشها تنفس، ضربان قلب، گرفتگی عضلات و خلقوخوی فرد کنترل شده و در نهایت به یک خواب راحت منجر میشود. |
۳. بیدار ماندن به صورت بی اراده | این روش درمانی که با نام paradoxical intention هم شناخته میشود، در افرادی به کار میرود که شکل شدیدی از اختلال اضطرابی را تجربه میکنند. این روش در درمان مشکلات در خواب زیادی استفاده میشود و یکی از آنها بی خوابی است. فردی که با مشکل بی خوابی روبهرو است، مدام نگران این مسئله است که چرا نمیتواند بخوابد و همین به استرس او اضافه میکند. در این روش فرد بهجای نگرانی و انتظار برای خوابیدن، بیدار میماند. |
۴. درمان با نور | اگر خیلی زود میخوابید و خیلی زود هم از خواب بیدار میشوید، میتوانید از نور برای جلو انداختن ساعت درونی بدن استفاده کنید. |
داروهای تجویزی برای بیخوابی
داروهای خواب به خوابیدن بهتر و بیدار ماندن کمک میکنند. معمولا این قرصها نباید بیشتر از چند هفته مصرف شوند؛ ولی گروهی از داروها هستند که میتوان در دراز مدت هم از آنها استفاده کرد. این داروها عبارتند از:
- اسزوپیکلون (Eszopiclone)
- راملتیون (ramelteon)
- زولپیدم (Zolpidem)
- زالپلون (Zaleplon)
- آلپرازولام (alprazolam)
این داروها عوارض جانبی همچون خوابآلودگی در طول روز به همراه دارند؛ بدن فرد به مصرف این داروها عادت میکند. بنابراین قبل از مصرف باید حتماً با پزشک مشورت کرد. همچنین داروهای خواب حاوی آنتی هیستامین باعث خواب آلودگی خواهد شد ولی نباید به صورت مکرر مصرف شود. از آنجا که مصرف این دارو عوارضی همچون خوابآلودگی در طول روز، سرگیجه، توهم و مشکلات دفع ادرار ایجاد میکند، باید تحت نظر پزشک مصرف شود.
بهترین دارو برای بی خوابی شبانه
داروی زولپیدم برای درمان سریع بی خوابی موثر است و به شما کمک زیادی میکند. این دارو به طور عمده برای حل مشکل به خواب رفتن به کار میرود. این دارو توسط پزشک، بعد از تشخیص و آزمایشات تجویز میشود.
درمان خانگی بی خوابی با ۱۱ راهکار ساده
بی خوابی و سبک زندگی رابطه مستقیمی با هم دارند؛ در هر سنی که هستید، بیخوابی قابل درمان است. با رعایت یکسری نکات مهم و ضروری در طول روز و تغییرات جزئی در سبک زندگی، میتوان خواب بهتری در طول شب تجربه کرد.
توصیههای اساسی برای درمان خانگی بی خوابی در شب عبارتند از:
- داشتن یک برنامه زمانی ثابت برای خواب: در یک ساعت مشخص به تخت خواب بروید و هر روز صبح در یک ساعت خاص از تخت خواب خارج شوید. این الگوی خواب را در آخر هفته هم حفظ کنید.
- فعال ماندن: انجام فعالیتهای روزانه به صورت مرتب خواب شبانه را تا حد زیادی بهبود خواهد بخشید. چند ساعت قبل از خواب ورزش کنید و از انجام حرکات تحریک آمیز پیش از خواب خودداری کنید.
- بررسی داروهای مصرفی: برخی از داروها روند خواب را مختل میکنند؛ حتماً آنها را به پزشک معالج خود نشان دهید. بروشور داروها را بخوانید؛ برخی از داروها مانند سودوافدرین (Pseudoephedrine) حاوی کافئین هستند.
- پرهیز از چرت عصرگاهی: اگر عصر چرت کوتاهی بزنید، احتمالاً روند خوابیدنتان در شب مختل میشود. بیش از ۳۰ دقیقه و بعد از ساعت ۳ بعد از ظهر چرت نزنید.
- پرهیز از مصرف کافئین، نیکوتین و الکل: اثرات اعتیاد به قهوه و کافئین ، نیکوتین و الکل تا چندین ساعت در بدن باقی میماند و باعث اختلال خواب میشود.
- برطرف کردن دردهای احتمالی: اگر دچار دردی مزمن هستید، برای برطرف کردن آن حتما با پزشک مشورت کنید.
- پرهیز از خوردن غذا و نوشیدنی در حجم زیاد قبل از خواب: نوشیدن مقدار زیادی مایعات پیش از خواب، فرد را مجبور میکند برای دفع ادرار مرتب از تخت برخیزد و به سرویس بهداشتی برود. همچنین خوردن غذای سنگین قبل از خواب هم توصیه نمیشود.
- فضای راحت و آرامی را برای خواب فراهم کنید: از اتاق خواب خود تنها به منظور خوابیدن استفاده کنید. اتاق را در دمای مناسب، تاریک و آرام نگه دارید. همه ساعتهای اتاق و تلفن همراه خود را در جایی از اتاق قرار دهید که قابل دید نباشد. با این روش دیگر نگرانی خاصی در مورد زمان هم نخواهید داشت.
- راههایی برای تمدد اعصاب پیدا کنید: سعی کنید نگرانیها و چیزهایی که ذهن شما را مشغول کرده کنار گذاشته و بعد به تخت بروید. حمام آب گرم و ماساژ شما را برای یک خواب راحت آماده میکند. پیش از خواب از یک برنامه ثابت مانند حمام آب گرم، مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی و خواندن کتاب تبعیت کنید.
- از تلاش زیاد برای خوابیدن دست بکشید: هرچه بیشتر تلاش کنید، ساعت بیشتری بیدار خواهید ماند. به اتاق دیگری بروید و بعد از اینکه به اندازه کافی خواب آلود شدید به تخت خواب برنگردید.
- زمانی که خواب نیستید در تخت نمانید: اگر به اندازه کافی استراحت کردهاید، بعد از بیدار شدن تخت را ترک کنید.
با رعایت همین توصیههای ساده میتوانید کیفیت خوابتان را افزایش دهید و سریعتر به خواب بروید.
سایر روشهای درمان اینسومنیا
بسیاری از مردم هرگز برای درمان بی خوابی به پزشک مراجعه نمیکنند و خود دست به مقابله با این مشکل میزنند. با وجود اینکه کارایی بسیاری از این روشها از طرف مراجع رسمی تایید نشده است، ولی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. با هم چند مورد از آنها را مرور میکنیم:
- مصرف ملاتونین: این دارو به عنوان دارویی برای غلبه بر بی خوابی در شب شناخته میشود. مصرف ملاتونین melatonin)) برای چند هفته کوتاه مشکلی ایجاد نمیکند ولی تا این لحظه هیچ دلیل علمی بر موثر بودن صد درصدی این ماده بر بی خوابی شناخته نشده است. از طرفی دیگر بیخطر بودن مصرف این دارو برای طولانی مدت هم ناشناخته است.
- مصرف والرین: این مکمل غذایی به دلیل خاصیت آرامش بخشی که دارد به عنوان دارویی موثر برای بیخوابی شناخته میشود؛ ولی با این همه هنوز در این مورد تحقیقات زیادی انجام نشده است. قبل از مصرف والرین valerian)) حتماً با پزشک مشورت کنید. برخی افراد که این دارو را در دوز بالا و برای طولانی مدت مصرف کردهاند، با آسیب کبدی رو به رو شدهاند. هر چند هنوز به صورت دقیق مشخص نشده است که علت بیماری کبدی در این افراد دقیقاً والرین بوده است یا خیر.
- طب سوزنی: برخی شواهد حاکی از اثربخشی طب سوزنی بر کیفیت خواب و درمان بی خوابی است. با این همه باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود. اگر تصمیم دارید که در کنار سایر سایر روشهای درمانی از طب سوزنی هم استفاده کنید، حتماً با مشورت پزشک یک مرکز معتبر را انتخاب کنید.
- یوگا و تایچی: بر اساس چندین پژوهش انجام حرکات یوگا و تایچی به داشتن یک خواب باکیفیت کمک بسیار زیادی میکند.
- مدیتیشن: نتایج چندین پژوهش نشان میدهد که مدیتیشن به بهبود کیفیت خواب و کاهش استرس کمک خواهد کرد.
یادتان باشد که بهترین روش درمان بی خوابی، مراجعه به پزشک است. در صورتی که میخواهید روشهای ساده را برای درمان بی خوابی امتحان کنید، سراغ مصرف دارو و مکمل خودسرانه نروید؛ روشهای سادهتری مثل مدیتیشن و یوگا را امتحان کنید.
راههای پیشگیری از بیخوابی چیست؟
پیشگیری از بی خوابی در شب گاه با تغییرات ساده در عادتهای زندگی فردی ممکن است. با رعایت نکات ساده میتوانید نه تنها از بی خوابی جلوگیری کنید، بلکه میتوانید کیفیت زندگی خود را نیز ارتقا دهید.
- در ساعت مشخصی به رختخواب رفته و در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید و این الگوی ثابت را حتی در روزهای تعطیل هفته هم حفظ کنید.
- فعال باقی بمانید – فعالیتهای روزانه منظم به بهبود کیفیت خواب شبانه کمک میکند.
- داروهای مصرفی خود را به دقت کنترل کنید، ممکن است برخی از داروها در بروز بی خوابی در شب موثر باشند.
- چرت عصرانه را متوقف کرده یا محدود کنید
- مصرف کافئین و الکل را محدود کرده یا متوقف کنید و به هیچ عنوان فراوردههای نیکوتیندار مصرف نکنید.
- از خوردن غذاها و نوشیدنیها در حجم زیاد پیش از خواب پرهیز کنید
- محیط آرام و مناسبی را برای خوابیدن در اتاق خواب برای خود فراهم کنید.
- الگوی ثابتی را برای گذراندن دقایق پیش از خواب دنبال کنید، حمام آب گرم، خواندن کتاب یا گوش دادن به موزیکهای آرام بسیار کمک کننده هستند.
با رعایت این نکات، بیخوابی در شب به سراغ شما نخواهد آمد و خواب عمیقتری را تجربه خواهید کرد.
بی خوابی بعد از ترک اعتیاد چند روز طول میکشد؟
یکی از مشکلاتی که افراد بعد از ترک با آن مواجه میشوند، بی خوابی بعد از ترک اعتیاد است. مشکلات مربوط به اختلال خواب در دوران ترک اعتیاد وجود دارد اما پس از ترک سیگار هم ممکن است از چند ماه تا چند سال ادامه داشته باشد. مشکلات خواب پس از اعتیاد ممکن است به حالات مختلف مانند کمخوابی، کاهش کیفیت خواب یا خواب بریدهبریده نمایان شود. بیخوابی در اثر ترک متادون یا ماری جوانا نیز ممکن است چند مدت شما را آزار دهد؛ البته با دریافت مشاوره از پزشک و انجام راهکارهای درمانی، پس از مدتی رفع خواهد شد.
با بی خوابی شبانه خداحافظی کنید!
بی خوابی (اینسومنیا) و هرگونه اختلال در خواب میتواند به سراغ هر فردی برود؛ زیرا دلایل متفاوتی انسان را با این عارضه روبهرو میکند؛ اما تشخیص بهموقع، تغییر سبک زندگی و شروع درمان بی خوابی به خود بیمار بستگی دارد. در این مطلب سعی کردیم تا علت بی خوابی مزمن و شدید را به همراه تمام راهکارهای درمان اینسومنیا به شما معرفی کنیم. حالا نوبت شما است که با مشاهده هرگونه از علائم بی خوابی در شب به پزشک مراجعه کنید. اگر برای درمان بیخوابی شبانه نیاز به مشاوره یا ویزیت متخصص دارید، بهترین پزشک را از طریق سامانه نوبتدهی آنلاین دکتردکتر انتخاب و برای دریافت نوبت اقدام کنید.
منبع:
mayoclinic.org
سلام بنده چند روزه که شب خوابم نمیبره تقریبا هرروز ساعت ۱۱ به رختخواب میرم ولی حداکثر تا ساعت ۳بیدار میمونم وبزور خابم میبره ولی فرداش تا ساعت۹ بیدار میشم وبه سرکار میرم کارم هم بنایی هست که خیلی انرژی میخاد وهیچ داروی مصرف نمیکنم ولی فرداسرحال بیدار میشم و فقط میخام بدونم که چه مشکلی دارم ؟۱۸ سالمه تشکر از اینکه کمکم میکنید
سلام
بنظر استرس و مشغله ذهنی مطرحه
روزانه ورزش منظم (حتی الامکان باشگاه) داشته باشید، در طول روز اصلا نخابین
صبح زود بیدار شین و سر یک ساعت مشخص حتی اگه شب قبل خیلی دیر خابیدین صبح زود پاشین
نیم ساعت قبل خواب دوش آب گرم بگیرید و به جای تاریک و ارام جهت خوابیدن بروید، از ۲ ساعت قبل از خواب از موبایل استفاده نکنین
انرژی های مثبت و افکار مثبت داشته باشین
اگه خوب نشدین درمان دارویی لازم دارد
باسلام.من درپی یک مشاجره باهمسرم به دکترروانپزشک مراجعه کردیم.وباتشخیص ایشان ریسپریدون مصرف کردم.بعدازیکماه قرص ترازودن تجویزشد.ماه سوم بودکه متوجه شدم خواب عصرکلاقطع شده.باتوجه به کارم که شیفت میباشدعصرها یکاساعت میخوابیدم.خواب شبم باتوجه به قرصهای تجویزی میخوابیدم.قرص ریسپریدون ۴ماه وترازودن ۳ماه مصرف شد.بعدالانزاپین۵ جایگزین گردید.که باترازودن میخوردم.که ترازودن قطع گردیدبعدازیکماه.برای مشکل خواب الانزاپینوملاتونین ولرازپام تجویزگردید.که به مروزلرازپام وملاتونین قطع گردید.الانزاپین۵ ادامه داده شد.بعدازیکماه کاربامازپین۲۰۰ تجویزشد.که درحال حاضرنیز الانزاپین ۵ که ازیک به نصف رسیده وکاربامازپین۴۰۰مصرف میکنم.میخواستم ببینم این قرصهاباعث بی خوابی شده؟ واگرشده آیاگذراست؟ خوددکترگفت اضطراب واختلال خلق باعث بی خوابی شده.من تاقبل ازشروع درمان این مشکلات رانداشتم.باتوجه با کارم که شیفت میباشد.روند خوابم به هم ریخته.وآیادرمان وجود داد.ممنونم
سلام
داروهاتون در حال حاضر سبب اختلال خواب واضح نمیشن
خدا یک ماه پیش رباط پای من پاره شد و باعث شد که ۲۳ روز تا بالای زانو در گج باشد همین علت استرس منش و باعث بی خوابی در شب شد که به دکتر داخلی مراجعه کردم و ایشان قرص امپراطور دادند وقتی می خورم ۱ ساعت بعد می خوابم می ترسم معتاد قرین شوم چه کنم که بدون خوردن قرص خوابم برود……تشکر از اینکه کمکم می کنید
سلام
اسم قرص رو درست ذکر کنید
والا من این متن هارو خوندم خوابم گرفت
سلام بنده مدتیه به بیخوابی شبانه دچار شدم خیلی سخت میخوابم ۴صبح هم بیدارم طول روز هم خسته ام خیلی دارم اذیت میشم لطفا راهنماییم کنید به کدوم پزشک مراجعه کنم
سلام
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام من 21 سالمه و دانشجو هستم و شب ها با وجود خستگی و خواب آلودگی خوابم نمی برد.به طوری که در روز خوابم می برد.حتی یک روز امتحان کردم و طول روز نخوابیدم که شب خوابم ببرد اما باز هم شب خوابم نبرد. آیا این حالت میتواند علامت یک بیماری باشد؟ برای از بین رفتن این حالت چه راهکاری توصیه می شود؟
سلام
بنظر استرس و مشغله ذهنی مطرحه
روزانه ورزش منظم (حتی الامکان باشگاه) داشته باشید، در طول روز اصلا نخابین
صبح زود بیدار شین و سر یک ساعت مشخص حتی اگه شب قبل خیلی دیر خابیدین صبح زود پاشین
نیم ساعت قبل خواب دوش آب گرم بگیرید و به جای تاریک و ارام جهت خوابیدن بروید، از ۲ ساعت قبل از خواب از موبایل استفاده نکنین
انرژی های مثبت و افکار مثبت داشته باشین
اگه خوب نشدین درمان دارویی لازم دارد
سلام… نزدیک به یک ساله که شب خیلی سخت به خواب میرم شاید بعضی شب ها ۲ ساعت هم طول بکشه تا بخوابم. معمولا ساعت ۱۲ میخوابم ولی خوابم نمیبره. در طول روز هر موقع که اراده کنم خواب میرم و بیشتر اوقات کسل و خسته هستم، خواب در طول روز رو هم کم و هم بعضی روز ها قطع کردم ولی اثری توی خواب شب نداشته. مشکل چی میتونه باشه؟؟ ۲۰ سالمه
سلام
روزانه ورزش منظم (حتی الامکان باشگاه) داشته باشید، در طول روز اصلا نخابین
صبح زود بیدار شین و سر یک ساعت مشخص حتی اگه شب قبل خیلی دیر خابیدین صبح زود پاشین
نیم ساعت قبل خواب دوش آب گرم بگیرید و به جای تاریک و ارام جهت خوابیدن بروید، از ۲ ساعت قبل از خواب از موبایل استفاده نکنین
انرژی های مثبت و افکار مثبت داشته باشین
اگه خوب نشدین درمان دارویی لازم دارد
سلام برادر من ۲۰ سالش هست و دوسالی هست که درگیر بی خابی شده و معمولا تا صبحا بیداره و نمیخابه درگیری ذهنی زیاد داره و بی هدف و انگیزس چهکاری میتونم براش بکنم؟
سلام بايد بهداشت خوابش رعايت شه
قبل از خواب نوشابه ، قهوه و چاي نخورن
بهتره
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
علت کم خوابی چیست ؟؟؟
سلام بدليل اضطراب ميتونه باشه ى يا بدليل نا منظم بودن ريتم زندگيتونه
سلام ببخشید بیخوابی بعد از عمل قلب عادیست ؟
سلام
بله
با نظر پزشکتون داروی آرام بخش یا خواب آور مصرف کنین
دچار اختلال در خواب شبانه شدم .حتی با مصرف آرامبخش وخواب آور اختلال خواب شدید تر میشه وتمام روز بعد منگ و سر درد یکطرفه یا پشت سر دارم
سلام لطفا ضمن رعايت بهداشت خوابتون
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سلام خسته نباشید من نزدیک دوساله که بیدارخوابی دارم اول کم بود ولی الان دیگه یه جوری شده که شبی یک ساعت بیشتر نمیخوابم انگا
سلام لازمه براي درمان و
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام من یک ماه میشه نصف شب از خواب بیدار میشم دگه خوابم نمیبره
سلام دوست عزيز بايد به متخصص مغز واعصاب مراجعه كنيد لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سلام من خیلی وقته شب ها خوابم نمیبره زیاد استرس دارم چه کار باید بکنم
سلام بايد بهداشت خوابتونو رعايت كنيد يعني تو رخت خواب مبايلتونو چك نكنيد، قهوه و چاي يكساعت قبل از خواب نخوريد
مايعات قبل از خواب نخوريد
دما و نور اتاق خوابتون مناسب باشه
اخبارو دنبال نكنيد
در نهايت اگه بهتر نشديد
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
بسیار عالی وراهنمای موثر
سلام خسته نباشید، من حدود یکساله ساعت خوابم بهم ریخته، شبا ساعت سه و چهار میخابم و از اون ور تا دوازده و یک خوابم و دلیل دیر بیدار شدنم علاوه بر کم خوابی شب قبل بی انگیزگی هم هست، حالا چند روزه تصمیم دارم منظم کنم خوابمو ولی نمیشه خیلی کلافه شدم دیگ
و ی دختر 23 ساله هستم
سلام بايد بهداشت خوابتونو رعايت كنيد و
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام خسته نباشید، من حدود یکساله ساعت خوابم بهم ریخته، شبا ساعت سه و چهار میخابم و از اون ور تا دوازده و یک خوابم و دلیل دیر بیدار شدنم علاوه بر کم خوابی شب قبل بی انگیزگی هم هست، حالا چند روزه تصمیم دارم منظم کنم خوابمو ولی نمیشه خیلی کلافه شدم دیگ
سلام بايد به متخصص اعصاب و روان مراجعه كنيد تا هم خوابتون تنظيم شه هم از نظر افسردگي بررسي شيد
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام خانمی ۶۲ ساله هستم و مدت ۳۰ سال هست به بیخوابی شدید ومزمن دچارم.هر شب لورازپام ۲ میلی مصرف میکنم ولی شبی یکساعت هم نمیخوابم لطفا راهنمایی و کمکم کنید خیلی عذاب میکشم و همیشه احساس خستگی دارم .متشکرم
سلام لازمه كه داروتونو عوض كنيد
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام وقت شما بخیر سپاس از ارشاد و راهنمایی عزیزان هفتاد وهفت سال دارم تا حالا به بی خوابی دچار نشده بودم ورزش را ترک نکردم بخاطر کرونا فقط در خانه و بیابان راه پیمایی ومیدوم چهل سال مربی فوتبال بودم چند شبی هست اصلا خوابم نمیاد هیچ نگرانی ندارم دارو گیاهی و ملاتونین استفاده میکنم لطفا راهممایی بفرمایید ممنون
سلام
جهت بررسی بیشتر و تجویز دارو به روانپزشک مراجعه کنید
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام، من 36 سالمه، دو ماهی میشه که شب ها خیلی سخت به خواب میرم، خیلی خوابم میاد ولی به رختخواب که میرم به هیچ عنوان خوابم نمیبره و مثل آدمهای معتاد که وقتی مواد بهشون نمیرسه تموم رگهای بدنشون درد میگیره منم دقیقا همین اتفاق برام میفته و حس میکنم تمام رگهای بدنم داره کشیده میشه.از وقتی به رختخواب میرم شاید حدود 100 بار پاهامو تکون میدم و پاهامو دراز میکنم جمع میکنم روی هم میندازم و حس بدی داخل پاهام دارم خلاصه اینکه این بد به خواب رفتن شبانه داره خیلی اذیتم میکنه، در ضمن من بیماری فشار خون و کم کاری تیروئید دارم و قرص آتنولول 50 شبها و تریامترن اچ صبها استفاده میکنم و همچنین صبح ناشتا یک عدد قرص تیروکسین میخورم، آیا ممکنه دلیل بد به خواب رفتن من از این داروها باشه؟ البته من الان ده سال هست قرص فشار و دو سال هست قرص تیروکسین میخورم.لطفا راهنماییم کنید ممنونم
سلام
اضطراب و استرس و فکر و خیال یا دغدغه ذهنی جدید دارین یاخیر؟
گر استرس یا اضطراب یا دغدغه ذهنی خاصی دارید حتما باید درمان شود
روزانه ورزش منظم (حتی الامکان باشگاه) داشته باشید، در طول روز اصلا نخابین
صبح زود بیدار شین و سر یک ساعت مشخص حتی اگه شب قبل خیلی دیر خابیدین صبح زود پاشین
نیم ساعت قبل خواب دوش آب گرم بگیرید و به جای تاریک و ارام جهت خوابیدن بروید، از ۲ ساعت قبل از خواب از موبایل استفاده نکنین
انرژی های مثبت و افکار مثبت داشته باشین
اگه خوب نشدین درمان دارویی لازم دارد
باسلام ببخشیدیک بارمشکلم راارسال کردم حذف کردیدوپاسخ ندادید این باردوم است بشرح زیر:
سلام 47سالمه وتابحال مثل بره میخوابیدم ولی چندروزی است شبهامشکل عجیبی برای خوابیدن دارم.مثل همیشه احساس خواب آلودگی کافی میکنم امازمانیکه دررختخواب درازمیکشم بهیچوجه خوابم نمیبرد.بلندمیشوم وکمی درخانه قدم میرنم وروی صندلی مینشینم وروی صندلی راحت خوابم میبردپس ازچندقیقه بلندمیشوم وبه رختخواب میروم ولی آنجااصلانمیتوانم بخوابم دوباره به صندلی برمیگردم ومیبینم راحت میخوابم وبخاطراینکه اذیت نشوم ونیفتم یاگردن وجایی ازبدنم دردنگیردبه رختخواب میروم امابیفایده است.هیچ دارویی هم مصرف نمیکنم واتفاق خاصی هم بتازگی برام نیفتاده وتاصبح بیشترمجبورم بین صندلی ورختخواب ترددکنم وبیشترروی صندلی کمبودخواب راجبران کنم.بعدازناهارهم همیشه میخوابیده ام واین روزهاهم خودبخودکوتاهترانجام میشود.استرس خاصی ندارم فقط این کمبودروغن وتخم مرغ وسرگردانی درخیابانهاوصف کشیدن ونابسامانیهابتازگی ناراحتم میکند.خیلی کنجکاوهستم دلیل مشکلم راپیداکنم البته درگذشته های دورمواردمشابهی بوده مثلا دندان دردخفیفی داشته ام ودربیداری مشکلی نبودامادرست درزمان درازکشیدن مانع ازشروع خوابم میشدویاترک موادمخدراماسالهاقبل بوده(15سال قبل).
سلام
برای مدتی جای خواب خود را و همینطور رختخواب خودتون رو عوض کنید
قبل خواب دوش آب گرم بگیرین
اخبار گوش ندین،روزانه ورزش منظم داشته باشین (ترجیحا پیاده روی طولانی مدت)
اگر خوب نشدین باید چکاپ بدین
سلام من همسرم کارش شیفتیه همش درحال گردشه چند مدت هست دچار بیخوابی شده کامل نمیتونه بخوابه صبح ها باوجود خستگیه زیاد زود از خواب بیدار میشه این مشکل باعث شده خسته و ناراحت و گاهی اوقات عصبی باشه برای حل مشکل باید چیکار کنم؟
سلام يك دارو هست كه هورمون خواب هستش براي كسايي كه شغلشون شيفتي هست تحويز ميكنن
بايد به متخصص اعصاب و روان مراجعه كنيد تا براشون تجويزش كنن
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام
مامانم 49 سالشونه، چند هفته ای میشه مشکل بی خوابی دارن جوری که کلا تا صبح نمیتونن بخوابن و پاها و دستاشون هم مور مور میشه… تقریبا یه سالی هست ایمی پرامین مصرف میکنم که این اواخر یک شب در میون میخورن….. به نظرتون از عوارض ایمی پرامینه یا استرس و اضطرابه؟
چیکا کنم
سلام ايني پرامين كه خودش براي خواب خوبه
بهتره براي درمان بي خوابيشون به متخصص اعصاب و روان مراجعه كنن
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام من 18 سالمه و مشکل بی خوابی دارم من شب ها ساعت 12شب به زور میخوابم و صبح ساعت 7هم از خواب پا میشم و بین این ساعات هم همش بیدار میشم استرس هم ندارم ولی نمی دونم چرا این مشکل رو دارم
سلام به اين كه بيخوابي نمي گن
اكيه ١٢-٧ نگران نباشيد
با سلام من خانمی هستم 43ک حدو 5سال است ک ب بیخوابی گرفتار شدم و خیلی رنج میبرم وبا تجویز پزشک قرص الپرازلام مصرف میکنم اولا فقط هر چند وقت یکبار بی خواب می شدولی حدود یک سال ک هر شب باید حتما قرص بخورم وتازه مدتی هست ک بخوابیم بیشتر شدیعنی با قرص هم خواب راحتی ندارم ودر طول شب بیدار میشم ودر صبح احساس خستگی وکسلی دارم واین مسئله رو ی رابطه زنا شویم هم تاثیر کذاشته ومشگلم را خیلی در زندگی مشتر زیاد کرده
سلام
جهت تعویض داروی خود به پزشکتان مراجعه کنید
سلام بهتره مجددا به پزشكتون مراجعه كنيد تا داروتونو عوض كنن از عوارض طولاني مدت الپرازولام بي حوصلگي و كسالت هست
بهتره كه با مشورت پزشكتون عوضش كنيد
سلام…من مدت ۳ساله که از بیخوابی رنج دارم .شب تا صبح بیدارم..وصبح میخوابم.احساس خستگی..وبی حوصله ی..وزود عصبی میسود..ناراحتی پوستی هم دارم.تنها مصرفی که دارم ..سیگار است..لطفا من را راهنمایی کنین…در ضمن ۶۰ سال سن دارم..کارمند باز نشسته هستم…
سلام بايد براي درمان به متخصص اعصاب و روان مراجعه كنيد در سن شمل بي خوابي مسئله رايجي هست
اگه ميتونيد قبل از مواب سيگار نكشيد
دماي اتاق خوابتون نه خيلي گرم باشه نه خيلي سرد
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
با سلام من پنجاه سال سن دارم دچار کم خوابی هستم یک سال که عملخارج کردن رحم انجام دادم. ازمایشهایم سالم هستن ولی نمیدونم چرا شبها نمتونم خواب راحت داشته باشم
سلام
استرس و اضطراب
عدم رعایت بهداشت خواب و …
ممکن است از علت ها باشند
سلام من ۴۴ سال سن دارم الان چند ساله که به بی خوابی مبتلا شدم تشخیص دکتر آپنه بود یه مدت خوب بود اما الان دوباره بی خوابی دارم ت از خواب بیدار میشم و کاملا هوشیار هستم
سلام
خواب روزانه خود را کم کنید
شب غذای سبک بخورید
ورزش کنید و هنگام خواب دوش بگیرید
در صورت عدم بهبود جهت استفاده از دارو به پزشک مراجعه کنید
سلام. بسیار ممنون بابت مقاله جالب و جامعتون. من 14 ساله که از مشکل بی خوابی شدیدا رنج میبرم. علتش هم دقیقا استرس شدید تحصیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بوده است که البته بهمراه استرس های محیطی دیگر ذهنی پراضطراب و ناآرام برای من ساخته است. چند سال اول که جوانتر بودم تحمل میکردم و البته تا موقع بخواب رفتن بسیار اذیت میشدم. ولی از 40 سالگی تا الان که 45 ساله هستم متاسفانه هرشب با یک زولپیدم 5 میلی گرم بخواب میروم. عوارضی برایم تا الان نداشته و یک خواب راحت به من میدهد و معمولا خواب آلودگی هم در موقع بیدارشدن ندارم. ولی در مقالات خوانده ام که مصرف طولانی مدت آن بهیچوجه توصیه نمی شود. برای همین همیشه با عذاب وجدان مصرف میکنم.
ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید.
در ضمن چند وقت هم ملاتونین را جایگزین کردم که اصلا موثر نبود.
سلام
دوست عزیز اول باید استرس و اضطرابتون درمان شه ، به دنبال اون خودبخود خوابتون هم بهبود پیدا میکنه
برای تجویز دارو شرح حال کاملی از وضعیت اشتها،خلق و خو، مود و…لازمه
توصیه میکنم حتما زیر نظر روانپزشک دارو ضد اضطراب و افسردگی جهت بالا بردن مود خودتون استفاده کنید
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام خسته نباشین
من مدتی هست بیخواب شده بودم دیر به خواب میرفتم و هی از خواب میپریدم
تا اینک یکی از دوستام گفت با دکتر مشورت کرده و بهش قرص الپرازولام داده و منم خریدم با اون قرصا راحت میتونم بخوابم ولی بدون اونا سخته یکم
خواستم بدونم چیکار کنم ؟
سلام بهتره با متخصص اعصاب و روان مشورت كنيد دارو بدي نيست اما كسل بودن در طي روز و عادت مياره
بهتره اول بهداشت خوابتونو رعايت كنيد و
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام وقت بخیر من چند ماه هستش که شبا با اذیت میخوابم و ناخداگاه صبح زود بیدار میشوم و در طول روز هیجان و اضطراب و خواب آلودگی دارم… و در سرکار تمرکزم ضعيف میشه و استرسی بیشتری دارم
سلام
همونطور که در شر حالتون مشخصه اول باید استرس و اضطرابتون درمان شه ، به دنبال اون خودبخود خوابتون هم بهبود پیدا میکنه
برای تجویز دارو شرح حال کاملی از وضعیت اشتها،خلق و خو، مود و…لازمه
برای تجویز دارو اگر
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام وقت بخیر
من20 سالمه
من سال هاست که شب ها بی خواب شدم ، فکرم درگیرهه و بخاطر همین دچار بیماری قلبی شدم به پزشک مراجعه کردم گفتن بدنم تنش داره …
میخواستم بدونم برای درمانش باید چه اقداماتی انجام بدم
سلام
اگر استرس یا اضطراب یا دغدغه ذهنی خاصی دارید حتما باید درمان شود
روزانه ورزش منظم (حتی الامکان باشگاه) داشته باشید، در طول روز اصلا نخابین
صبح زود بیدار شین و سر یک ساعت مشخص حتی اگه شب قبل خیلی دیر خابیدین صبح زود پاشین
نیم ساعت قبل خواب دوش آب گرم بگیرید و به جای تاریک و ارام جهت خوابیدن بروید، از ۲ ساعت قبل از خواب از موبایل استفاده نکنین
انرژی های مثبت و افکار مثبت داشته باشین
اگه خوب نشدین درمان دارویی لازم دارد و
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
مـرسی ممنون
خواهش میکنم
سلام من الان چندماهه نمیتونم بخوابم یعنی تو تخت تا 4 5ساعت بیدارم یا میخوابم بعد 2ساعت بیدار میشم تا صبح.دکتر هم رفتم بهم قرص داد ولی اگه قرص نصف یا نخورم دوباره همونجوری میشم
سلام بهداشت خوابتونو رعايت كنيد در روز نخوابين
قبل از خواب قهوه و نوشيدني نخوريد تو تخت هم از مبايلتون استفاده نكنيد
سلام
من 12 سالمه و کلاس هفتم متوسطه اول هستم
من چند وقتی هست که بخاطر عوض کردن جای خواب بیخوابی میکشم و واقعا خسته شدم
من هر روز بجز پنجشنبه و جمعه ها صبح ساعت 8 برای کلاس آنلاین بیدار میشم و تا ساعت 12 هم کلاس دارم و عصر به انجام تکالیف مشغول میشوم و من هرروز ساعت 1 شب میخوابم واز بعد بیخوابی ساعت 2 یا 3 میخوابم
علتش چیست ؟
ممنون میشم که جواب بدید
من هرروز بجز پنجشنبه و جمعه ها
سلام ساعت خوابتونو از ١ بيارين رو ١١/٥-١٢
مشكلتون برطرف ميشه
سلام من چند ماهه که همیشه تا صبح بیدارم و اصلا نمیتونم بخوابم،بعضی اوقاتم که شبا زود میخوابم بعد از دو ساعت بیدار میشم و دیگه خوابم نمیبره،لطفا راهنماییم کنید ممنون
سلام بايد بهداشت خوابتونو رعايت كنيد
يعني دو ساعت قبل از غذا قهوه و چاي نخورين
نيم ساعت قبل از خواب گوشيتونو روي فلايت مد بذاريد
دماي اتاقتون مناسب باشه
اگه بهتر نشدين بايد به متخصص اعصاب و روان بريد تا خوابتونو تنظيم كنن.
سلام به دکتران عزیز ۱۴ سال دارم و از شش سالگی بیخوابی داشتم در هر سال فقط شش ماهشو خوب میخوابم بقیشو بد خواب یا کاملا بی خواب هستم . الآنم که دارم با شما حرف میزنم از دیشبع نخوابیدم لطفاً راهنمایی کنید
سلام
با توجه به شرح حال و سنتون و شروع علایمتون حتما باید با روانپزشک مشورت کنید
از تماس تلفنی با روانپزشک استفاده کنین
سلام و خسته نباشید به دکتران عزیز سوالی که در ذهنم پیش میاد اینه که در طول روز و حتی عصر هیچ وقت نمیخابم و در موقع خواب در شب هم از چیزایی که تحریک آمیز است خودداری میکنم و حتی موزیک که همیشه گوش میدم باز هم مانع از بیخوابی طولانی مدت من میشود واقعا چه مصیبتیه لطفا راه حلی پیشنهاد کنید؟ ممنون میشم با تشکر.
سلام بی خوابی مزمن شبانه دارم
سلام
اگر استرس یا اضطراب یا دغدغه ذهنی خاصی دارید حتما باید درمان شود
روزانه ورزش منظم (حتی الامکان باشگاه) داشته باشید، در طول روز اصلا نخابین
صبح زود بیدار شین و سر یک ساعت مشخص حتی اگه شب قبل خیلی دیر خابیدین صبح زود پاشین
نیم ساعت قبل خواب دوش آب گرم بگیرید و به جای تاریک و ارام جهت خوابیدن بروید، از ۲ ساعت قبل از خواب از موبایل استفاده نکنین
انرژی های مثبت و افکار مثبت داشته باشین
اگه خوب نشدین درمان دارویی لازم دارد
سلام 39سال دارم چند سالی میشه که دچاربیخوابی درشب هستم خسته شدم
سلام خانمی ۲۷ ساله هستم تازه ازدواج کردم شبها بسیار بد خواب هستم به صورتی که دوروز بیدار میمونم تا شب خوب خوابم ببره در طول روز هم به شدت عصبانی هستم خیای کلافه شدم نمیدونم چکار کنم میل غذا هم اصلا ندارم قرص و دارویی یا هیچ چیزی هم مصرف نکردم تا به حال
سلام
با توجه به شرح حال جهت بررسی استرس و افسردگی از تماس تلفنی با روانپزشک استفاده کنید
سلام و عرض ادب خدمت شما پزسک نوع دوست
خانم دکتر من مردی 52 ساله هستم حدود چهارسالیه هر از گاهی دچار بی خوابی میشم که گاهی سه چهار شب کامل بیدارم قبلا با نصف کلوناز پام 1mgخواب می رفتم ولی الان جواب نمی ده البته مشکلات خانوادگی و مسایل کاری گاهی دراز مدت فکرم رو درگیر می کنه لطفا راهنمایی کنید چکار کنم بتونم بخوابم کلوناز پام رو کامل مصرف کنم یا تجویز دیگه ای مد نظر حضرت عالیه ممنون از مهربونیتون
سلام كلونازوپامتونو كامل بخوريد
قبل از خوابم چاي و قهوه نخوريد سيگار هم نكشيد
سلام خسته نباشید،من سه هفته ای هست که دو شبانه روز نمی خوابم و بعد از دو روز از شدت خستگی می خوابم، بشدت مضطرب هستم هر چی تلاش میکنم باز هم نمیتونم خودم رو کنترل کنم.الان واقعا نمیدونم چیکار کنم تمام شب اضطراب نخوابیدن دارم و صبحها بشدت عصبی هستم. لطفا راهنماییم کنید. تمام برنامه های کاریم بهم ریخته، ممنونم