سیروز کبدی و علائم و درمان‌های آن را بهتر بشناسیم

درمان سیروز کبدی
اشتراک گذاری 230 نظر

سیروز کبدی یا تنبلی کبد پاسخ کبد به ضایعاتی است که به آن وارد می‌شود. در این مطلب با این بیماری بیشتر آشنا می‌شویم.

سیروز کبدی چیست؟

سیروز کبد وضعیتی را توصیف می‌کند که در آن بافت زخم به تدریج جایگزین سلول‌های سالم کبدی می‌شود. این بیماری خود را با سرگیجه شدید، بواسیر و یبوست معمولا نشان می‌دهد. سیروز کبدی یک بیماری پیشرفته است که طی سال‌ها به آرامی در حال رشد است. در صورت عدم درمان این بیماری و ادامه یافتن این روند، عملکرد کبدی مختل می‌گردد. برای ایجاد سیروز، طولانی مدت، آسیب مداوم به کبد باید رخ دهد. هنگامی که بافت سالم کبد تخریب و با بافت اسکار جایگزین می‌شود، وضعیت جدی می‌شود که این وضعیت می‌تواند جریان خون به کبد را متوقف کند. این بیماری به علت بسیاری از بیماری‌ها و بیماری‌های کبدی مانند هپاتیت و مصرف مداوم الکل رخ می‌دهد. در ادامه با نحوه تشخیص و درمان سیروز کبدی بیشتر آشنا می‌شویم.درمان سیروز کبدی

عوارض جانبی سیروز کبدی

عوارض سیروز می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

فشار خون بالا در وریدهایی که خون کبد را تأمین می‌کنند. در مقاله عوارض فشار خون بالا بیشتر در مورد این موضوع توضیح داده شده است.

تورم در پاها و شکم. پرفشاری پورتال می‌تواند باعث احتباس مایع در پاها (ادم) و در شکم (آسیت) شود.

بزرگ شدن طحال (splenomegaly). پرفشاری خون پورتال همچنین می‌تواند باعث تغییرات در طحال شود. کاهش سلول‌های سفید خون و پلاکت‌ها در خون شما می‌تواند نشانه سیروز با پرفشاری خون پورتال باشد.

خون ریزی. پرفشاری خون پورتال می‌تواند خون را به رگ‌های کوچکتر هدایت کند و باعث افزایش اندازه آنها و تبدیل شدن آنها به واریس شود. این بارهای اضافی تحت تأثیر بارگذاری قرار می‌گیرند، این رگ‌های کوچکتر می‌توانند موجب بروز خونریزی شدید شوند. خونریزی تهدید کننده حیات بیشتر زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌ها در مری  (واریس مری) یا معده (واریس معده) پاره می‌شوند. عفونت‌های باکتریایی یک عامل مکرر برای خونریزی هستند.  درمان واریس نیز با روش‌های مختلف مانند لیزردرمانی انجام می‌شود.

عفونت بدن. اگر سیروز کبدی دارید، بدن شما ممکن است دچار بیماری عفونی شود.

سوء تغذیه سیروز ممکن است در پردازش مواد مغذی اختلال ایجاد کند که منجر به ضعف و کاهش وزن می‌شود.

جمع آوری سموم در مغز (آنسفالوپاتی کبدی). کبد آسیب دیده از سیروز قادر به پاک کردن سموم از خون و همچنین کبد سالم نیست. سپس این سموم می‌تواند در مغز ایجاد شود و سبب سردرگمی و اختلال روانی شود.

یرقان زمانی اتفاق می‌افتد که کبد بیمار بیلی‌روبین را به میزان کافی از خون شما حذف نمی‌کند.

افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد.

نارسایی حاد مزمن کبدی.

درمان سیروز کبدی

جلوگیری از ابتلا به سیروز کبدی

خطر ابتلا به سیروز را با مراقبت از کبد خود کاهش دهید اگر سیروز دارید، الکل مصرف نکنید.

یک رژیم سالم بخورید رژیم غذایی مبتنی بر گیاه را که پر از میوه‌ها و سبزیجات است را انتخاب کنید. دانه های کامل و منابع نادر پروتئین را انتخاب کنید. مقدار غذاهای چرب و سرخ شده‌ای که می‌خورید را کاهش دهید.

حفظ وزن سالم. مقدار بیش از حد چربی بدن می‌تواند به کبد شما آسیب برساند. اگر چاق و یا اضافه وزن دارید با دکتر سیروز کبدی خود در مورد یک برنامه کاهش وزن صحبت کنید.

تشخیص سیروز کبدی

گفتنی است آب آوردن شکم در سیروز کبدی به دلیل افزایش فشار در ورید پورت و کاهش تولید پروتئین‌های آلبومین توسط کبد است که منجر به نشت مایع به داخل حفره شکمی می‌شود.

برای تشخیص و شروع درمان این بیماری روش‌های زیر کاربرد دارد:

بیوپسی کبدی

افراد مبتلا به سیروز کبدی در مرحله اولیه معمولاً علائم ندارند. اغلب، این بیماری از طریق یک آزمایش خون معمولی یا چک آپ تشخیص داده می‌شود. پزشک ممکن است برای اطمینان از ابتلا به سیروز کبدی و آغاز روند درمان این بیماری یک یا چند آزمایش آزمایشگاهی را تجویز کند. بیوپسی نمونه بافتی (بیوپسی) برای تشخیص سیروز ضروری نیست. با این حال، پزشک ممکن است از آن برای شناسایی شدت، میزان و علت آسیب کبدی استفاده کند.

درمان سیروز کبدی

تست‌های آزمایشگاهی:

عملکرد کبد. سطح بیلی‌روبین خون بررسی می‌شود.

عملکرد کلیه. سطح کراتینین خون و ادرار بررسی می‌شود، زیرا در مراحل بعدی سیروز (سیروز پراکنده شده) ممکن است عملکرد کلیه کاهش یابد.

آزمایشات برای هپاتیت B و C.

انعطاف پذیری رزونانس مغناطیسی یا انعطاف پذیری گذرا. این تست‌های غیر تهاجمی تصویربرداری، سختی یا سخت شدن کبد را تشخیص می‌دهند و ممکن است نیاز به بیوپسی کبدی را از بین ببرد.

سایر تست‌های تصویربرداری MRI، CT و سونوگرافی کبد نیز برای ایجاد تصاویر از کبد امکان دارد مورد استفاده قرار بگیرد.

اهداف درمان سیروز کبدی

درمان سیروز کبدی بستگی به علت و میزان آسیب کبد دارد. اهداف درمان این بیماری تسریع پیشرفت بافت اسکار در کبد و جلوگیری از نشانه‌ها و عوارض این بیماری است. در صورت آسیب شدید کبد، ممکن است لازم باشد که در بیمارستان بستری شوید.

درمان سیروز کبدی

بعد از تشخیص علت ایجاد سیروز کبدی، روند درمان این بیماری آغاز می‌شود که با توجه به علت و شدت بیماری در افراد فرق می‌کند:

درمان سیروز کبدی الکلی- افراد مبتلا به این بیماری ناشی از سوء مصرف الکل باید نوشیدن الکل را متوقف کنند.

درمان سیروز کبدی

کاهش وزن. در درمان سیروز کبدی ناشی از کبد چرب، افراد مبتلا می‌توانند با کاهش وزن و رعایت رژیم غذایی سالم کبد چرب خود را درمان کنند.

داروها برای کنترل هپاتیت– در درمان سیروز کبدی ناشی از هپاتیت، مصرف دارو ممکن است از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.

پیوند کبد– در موارد پیشرفته سیروز کبدی، هنگامی که عملکرد کبد متوقف می‌شود، پیوند کبد ممکن است تنها گزینه درمان این بیماری باشد. معمولاً افرادی که در معرض عوارض ابتلا به این بیماری، مانند زردی، احتباس مایعات قابل توجه (آسیت)، واریس خونریزی، انسفالوپاتی خون، اختلال عملکرد کلیه یا سرطان کبد، باید این گزینه درمان این بیماری را در نظر بگیرند. سیروز شایع‌ترین علت پیوند کبد است.

درمان عوارض سیروز

پزشک برای درمان هرگونه عوارض سیروز و  نارسایی کبدی ممکن موارد درمانی زیر را تجویز کند، از جمله:

احتباس مایع اضافی در بدن شما. یک رژیم کم سدیم و دارو برای جلوگیری از ایجاد مایع در بدن ممکن است به کنترل آسیت و تورم کمک کند. افزایش مایع شدید مایع ممکن است نیاز به روش‌هایی برای تخلیه مایع یا سایر مداخلات برای کاهش فشار داشته باشد. در بعضی موارد، یک لوله کوچک – یک شنت پورتفستیک داخل مغزی (TIPS) – در داخل ورید درون کبد قرار می‌گیرد تا فشار خون را در کبد کاهش دهد و سرعت انباشت سیال را کند بکند.

در پرفشاری پورتال بعضی از داروهای فشار خون ممکن است فشار خون بالا در رگ‌های آوران کبد را کنترل کنند و از خونریزی شدید جلوگیری کنند. پزشک شما در فواصل منظم آندوسکوپی فوقانی را انجام می‌دهد تا رگ‌های بزرگ شده در مری یا معده (واریس) را که ممکن است خونریزی کند را بررسی کند.

در عفونت‌ها ممکن است آنتی‌بیوتیک‌ها یا درمان‌های دیگری را برای عفونت دریافت کنید.

افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد. پزشک شما آزمایشات خون و سونوگرافی را هر شش ماهه را برای بررسی علائم سرطان کبد توصیه خواهد کرد.

آنسفالوپاتی کبدی ممکن است داروهای تجویز شده برای کمک به جلوگیری از تولید سموم در خون به دلیل عملکرد ضعیف کبد تجویز شود.

درمان سیروز کبدی در آینده

دانشمندان در حال تلاش برای گسترش روش‌های درمانی فعلی برای درمان سیروز هستند، ترکیبی از افزایش غربالگری، تغییر شیوه زندگی و داروهای جدید ممکن است در آینده برای درمان سیروز استفاده شود.

منابع:

medicalnewstoday.com
mayoclinic.org

 

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

230 دیدگاه در “سیروز کبدی و علائم و درمان‌های آن را بهتر بشناسیم
  • سلام من29 سالمه سیروز کبد دارم همه آزمایشی هم انجام دادم از هپاتیتها آندوسکپی معاینه چشم همه منفی بوده.. ولی.. جواب سنو گرافیم طحالم و بزرگتر از نرمال نشون میده و صفرامم پلیپ نشون داده. و پلاکتم هم همیشه روی 80 هزار یا 60 هزار هست و سمت راستم هر از گاهی تیر میکشه همه دکتری هم رفتم باید چیکار کنم.. ورزش پیشرفته 1سال انجام دادم وزنمو کم کردم..بعد از 1سال رفتم سنو حالا میگن کبدت سایزش کوچیک شده

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز شاید به دنبال مصرف دارویی در گذشته یا به دنبال عفونت خاصی دچار این مشکل شده اید
      اگر افت پلاکت دارید و واریس مری دارید با پزشک خود صحبت کنید تا در صورت لزوم شما را در لیست پیوند قرار دهد

      پاسخ
      • بله من آندوسکپی انجام دادم واریس نداشتم هپاتیت هم ندارم و هیچ دارویی تا به حال مصرف نکردم فقط بچگیم مادر بزرگم بهم آب شکر می‌داده رو علم خودش ? الان تو سن 29 سالگی سیروز کبد دارم و درمانش نمیدونم چیه راهنماییم کنید

      • سلام
        بلخره یک علت زمینه ای همچون کبد جرب، خودایمنی، مشکل مجاری صفراوی در ایجاد علت مطرحه
        که علت با بیوپسی کبدی و انجام ازمایش های سرولوژی خودایمنی مشخص میشه
        اگه علت خودایمنی یا مجاری صفراوی باشه با مصرف برخی داروها همچون آزاتیوپرین و کورتون و اورسوبیل میتوان نیاز به پیوند رو برطرف کرد یا به تعویق انداخت
        توصیه میشه جهت بررسی دقیق به یک فوق تخصص گوارش متبحر همچون پروفسور علویان مراجعه کنید
        همچنین میتونین از تماس تلفنی با فوق تخصص گوارش استفاده کنید

  • سلام خواهرم سیروز کبدی داره و در لیست پیوند کبد نوبت اورژانسی هم هست اما کبدی مناسب برایش پیدا نشده و روز به روز شکمش بزرگتر میشه و بی خوابی و خارش بدن و دردهای شدید استخوانی داره
    برای اسیتش چکنیم که خیلی اذیتش میکنه

    پاسخ
  • سلام بنده حدود ۴ ساله که خارش دائمی دارم همه جای بدنم و همیشه در حال مصرف فکسوفنادین هستم. صورتم رو جوش پر کرده. خواب بسیار بی نظمی دارم و همینطور رژیم غذایی تحت تأثیر خواب بد شده. بنظرتون مشکل از کجاست؟

    پاسخ
    • سلام آزمایش آنزیم های کبدی و کارکرده کلیه بدهید

      پاسخ
  • سلام ببخشید داداشم مشکل کبد دارن در تشخیص اولیه هپاتیت نوع a هستش ولی همون هم مشخص نیس لطف راهنماییم کن ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      علایمشون چیه عزیزم و از کی بروز کرده؟چه آزمایشاتی براشون انجام شده و نتیجش چی بوده؟

      پاسخ
  • همسرم 38 ساله است سیروز کبدی f 4 هست درمان هپاتت سی جواب داد ..فقط خیلی بی حال و خواب الوده هست .درمانش به چه صورت هست

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید من از ۶ سالگی دکترا گفتن کبدت سفته تازگیام میگن سیروز دارم من باید چیکار کنم دکترا هرکدوم یه چی میگن قضیه چیه چطور میتونم شمارو ملاقات کنم

    پاسخ
    • سلام
      علت سیروز متفاوت
      ممکن بیماری های خودایمنی، سیروز صفراوی اولیه، ویلسون،هپاتیت های ویروسی مطرح باشه
      باید علت اون (اصولا با بیوپسی و آزمایش خون ) مشخص شه تا درمان مناسب صورت بگیره
      اگر سیروز شدید نباشه ممکن با رژیم غذایی و دارو کنترل شه
      در موارد شدید پیوند کبد انجام میشود

      پاسخ
  • سلام مادرم سیروز کبدی دارن و ۶۳سال سن دارن ایا پیوند کبدی خطرناک میتونه باشه واسشون؟؟

    پاسخ
    • سلام اگه كانديد پيوند هستن و از نظر قلبي ريوي مشكلي ندارن درسته كه جراحي سنگيني هست اما درمان قطعيشونه

      پاسخ
  • باعرض سلام وخسته نباشید من ازمایش دادم ast77وalt58بوده بنظرشما این میتونه به سیروز کبدی ختم بشه .هیچ علائم دیگریم ندارم فقط قسمت سمت راست شکمم زیر دنده بعصی مواقع درد میگیره

    پاسخ
    • سلام
      اگه علتش مشخص نشه و درمان نشه بله ممکن به سیروز منجر شه
      شما باید حتما به فوق تخصص گوارش مراجعه کتید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ببخشید خواهرم سیروز کبد داره ۲۸ سالشه در طرفه سمت راست بدش همیشه درد داره هر چقدر از مسکن استفاده میکنه جواب نمیده اگه ممکنه راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اگه سیروز دارن که اصلا نباید مسکن سرخود و زیاد مصرف کنن
      باید مرحله سیروز و علتش مشخص شه تا درمان صورت بگیره
      مثلا در علل خودایمنی داروهایی همچون کورتون و سرکوب کننده ایمنی میدن
      در موارد شدید سیروز هم باید پیوند کبد انجام بشه

      پاسخ
  • سلام من 26 سالم هست. آزمایشم نشون میده که ast : 64 و alt : 108 هستش. ده سالی هست کبد چرب دارم. تو آزمایش 14 سالگیم میزان alt : 94 بود و بعد با حذف سس مایونز که خیلی زیاد میخوردم. این مقدار کم شد ولی الان دوباره زیاده شده. وزنم زیاد هستش. اما هیچ علاعمی مثل کاهش وزن یا بی اشتهایی ندارم. حتی تهوع ورم یا خستگی هم ندارم. عملکرد دستگاه گوارشیم نرماله. فست فود زیاد میخورم ولی… رابطه جنسی نداشتم تاحالا. اهل الکل نیستم. به نظرتون دچار سیروز شدم؟

    پاسخ
    • سلام نه اينا نشون دهنده كبد چربه
      دوباره سونوگرافي بديد و توسط متخصص داخلي ويزيت شين تا دارو براتون تحويز كنن

      پاسخ
  • آیا سیروز کبدی درمان قطعی دارد ؟

    پاسخ
    • سلام درمان قطعيش پيوند كبد هست

      پاسخ
  • سلام
    مادر من سیروز کبدی داره و دکترش گفت که خیلی بیماریش پیشرفت کرده حتی پیوند هم جواب نمیده به نظر شما درمان داره؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز درمانش پیوند است حتی اگر بسیار پیشرفته باشد
      نگفتند چرا جواب نمیدهد؟
      چند سالشان است مادرتان؟

      پاسخ
  • سلام و وقت بخیر، من در 7 سالگی یرقان گرفتم و الان 24 سالمه اما هنوز سفیدی چشمم کمی مایل به زرده که وقتی غذاهایی با طبع گرم میخورم بیشتر میشه آیا خطرناکه؟

    پاسخ
    • سلام نه خطرناك نيست
      اما ميتونيد اين آزمايشاتو بدين
      Cbc.diff esr crp ldh
      Ast alt alk.p
      Billi total and direct

      پاسخ
  • سلام من پدرم سیروز کبد داره طبق آزمایشاتی که ازش گرفتند. اما هیچ دردی در بدنش نداره نه از طرف معده و نه کبد و طحالش هم ورم داره درمانش چطوریه؟

    پاسخ
  • سلام
    ۶۳ سالمه کبد چرب داشتم الان الاستوگرافی گفته سیروز کبدی دارم ازمایشاتم گاما جی تی بالاست نزدیک ۳۰۰ هست ولی پلاکت و انزیم کبدم نسبت به ازمایش سه هفته قبلیم کمی بهتر شده در حال حاضر آندوسکوپی انجام دادم گفتن واریس مری ندارم لطفا راهنمایی کنید این مدل سیروز پیشرفته است خفیفه ؟ آیا قابل جبرانه؟نیاز به پیوند هست؟ طول عمرم چقدره؟

    پاسخ
    • سلام شدت سيروزتون به يسري پارامتر ها مثل ميزان بيلي روبين ميزان البومين
      هوشياريتون كه خوبه
      ميزان امونياك بدن
      Bun
      ربط داره
      بعيد ميدونم نوع شما شديد باشه چون واريس مري هم نداريد

      پاسخ
  • بسیار عااااالی بود ممنون از مطالب مفیدی که در اختیار مردم عادی میزاریذ که ما هم بتونیم از این مطالب خوب و مفیدتون استفاده کنیم

    پاسخ
    • ممنونیم از حسن نظرتون دوست عزیز

      پاسخ
  • سلام،آیا برای کبد چرب گرید۴ درمانی به جز پیوند وجود دارد؟؟؟
    فوری لظفا جواب بدین

    پاسخ
    • سلام
      پیوند کبد در سیروز شدید کبدی انجام میشود
      کبد چرب اگر منجر به سیروز شود و اختلال پلاکت و…ایجاد شود نیاز به پیوند است

      پاسخ
  • سلام
    دوست من ۱۷ سالشه و سی روزه کبد الکلی داره الان هم مصرف الکل رو متوقف کرده هم دارو میخوره بنظرتون با این کارا چقدر احتمال داره کبد خودشو ترمیم کنه و درس بشه ؟؟

    پاسخ
    • سلام
      بستگی به مرحله تشخیص و آسیب کبد دارد
      اگر دچار سیروز شده باشد احتمال ترمیم سخت تر و کم است

      پاسخ
  • سلام.من سیروز کبدی دارمو علائمم نزدیک به دو ماه هست که بیشتر شده.مثل خشکی چشم و دهان و ضعف عضلات و سوزش سمت راست شکم و تب و سردی بدن…دو سال پیش بخاطر مصرف بی رویه قرص مسکن هم معده و هم کبدم زخم شد.راه درمانی داره؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      شما باید به طور مکرر توسط فوق تخصص گوارش بررسی شوید و ِزمایشات دوره ای انجام دهید و معیارهای لازم برای پیوند کبد بررسی شود
      علت سیروز اگر خودایمنی باشد باید دارو مصرف کنید

      پاسخ
  • همسرم ۳۴ سالشه و چندوقته که یهو رنگش زرد میشه و به شدت عرق میکنه توی ازمایش هایی که داده انزیم های کبدیش بالاست و پلاکتش پایینه وطحالش هم بزرگ شده به نظر شما مشکلش چیه

    پاسخ
    • سلام پدرمن طحالش بزرگ شده بودگفتن بایدبرداره برداشت رگ کبدش بسته شدمشکل کم کاری مغزواستخوانم داره میگن نمیشه کبدپیوندبده ایاراهی هست به نظرشمابرادرمانش،ممنون ازلطفتون

      پاسخ
      • سلام
        اگر بیماری زمینه ای دارد احتمال پیوند کبد سخت است

      • واس کسی ک باطری قلبشه پیوند کبد میتونه بکنه

      • سلام
        بستگی به سن و سایر فاکتورها دارد
        همچنین باید متخصص قلب و بیهوشی به دقت معاینه کنند و نظر بدهند

    • با سلام
      دوست گرامی آزمایش های فوق نیاز به بررسی جدی و معاینه توسط پزشک دارد.به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ