گرفتگی قاعدگی چیست؟ + علت، علائم و درمان انقباضات رحمی در پریودی

گرفتگی قاعدگی
اشتراک گذاری 111 نظر

برخی از خانم‌ها با گرفتگی قاعدگی در دوران پریودی مواجه می‌شوند. در طول دوره قاعدگی، رحم منقبض می‌شود تا به بیرون راندن پوشش دیواره کمک کند. مواد هورمونی (پروستاگلاندین‌ها) از مهم‌ترین علل گرفتگی قاعدگی است که در درد و التهاب نقش داشته و باعث انقباض عضلات رحم می‌شود. اما با درمان گرفتگی قاعدگی می‌توان میزان درد در ناحیه شکم و کمر را کاهش داد.

به طور کلی ممکن است که برخی از زنان با گرفتگی عضلات در پریود تا چند روز فعالیت‌های روزانه خود را نتوانند به خوبی انجام دهند. از این رو باید به متخصص زنان مراجعه کرد تا مشکلات احتمالی دیگر بررسی شوند. اما برای اینکه بتوان با علت اصلی درد‌های قاعدگی بیشتر آشنا شد تا انتهای متن همراه ما باشید.

گرفتگی قاعدگی چیست؟

دردهای قاعدگی ضربان‌دار هستند، گرفتگی‌های دردناکی که در قسمت پایین شکم درست قبل و در طول دوره قاعدگی ایجاد می‌کنید. درد گرفتگی قاعدگی (که همچنین، به نام دیسمنوره یا درد پریود دوره‌ای نیز شناخته می‌شود)، از خشن و آزار دهنده تا شدید، متغیر است. زمانی که یک تخمک از تخمدان‌ها آزاد می‌شود و بعد از آن لوله فالوپی را طی می‌کند، انقباضات رحمی در پریودی شروع می‌شود. درد در پایین شکم و کمر رخ می‌دهد.

این حالت که یک نوع از درد پریودی است، معمولاً 1 تا 2 روز قبل از قاعدگی شروع می‌شود و از 2 تا 4 روز طول می‌کشد. دردی که فقط با روند قاعدگی همراه است، به عنوان دیسمنوره اولیه شناخته می‌شود. اگر درد گرفتگی قاعدگی ناشی از یک مشکل پزشکی قابل شناسایی مانند آندومتریوز، فیبروئید رحم یا بیماری التهابی لگن باشد، دیسمنوره ثانویه نامیده می‌شود.

علائم گرفتگی قاعدگی

گرفتگی قاعدگی معمولاً به درد ناخوشایند، سوزش، گرفتگی دردناک در قسمت پایین شکم، درست بالای استخوان لگن اشاره دارد. سایر علائم گرفتگی قاعدگی عبارت‌اند از:

  • درد در کمر و ران
  • تهوع و استفراغ
  • تعریق
  • ضعف و سرگیجه
  • اسهال یا مدفوع شل
  • یبوست که راهنمای کامل یبوست را در دکتردکتر ارائه کرده ایم.
  • نفخ
  • سردرد
علائم گرفتگی قاعدگی
درد در کمر و ران یکی علائم گرفتگی قاعدگی است

اگر علائم به طور فزاینده‌ای بدتر می‌شود، حتماً به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا علل گرفتگی قاعدگی شما را دقیق تشخیص دهد. برای آشنایی با تخصص زنان و زایمان می‌توانید مقاله دکتر زنان کیست را در مجله دکتردکتر مطالعه کنید.

علت گرفتگی قاعدگی

در طول دوره قاعدگی، مواد هورمونیک (پروستاگلاندین) که درگیر درد و التهاب هستند باعث انقباض عضله رحم می‌شوند. سطح بالاتر پروستاگلاندین‌ها با گرفتگی‌های شدید قاعدگی همراه است. از علل گرفتگی قاعدگی می‌توان به موارد زیر در جدول اشاره کرد.

عنوانتوضیحات
آندومتریوزاز علل گرفتگی قاعدگی، مبتلا بودن به اندمتریوز است. آندومتریوز، قرار گرفتن آندومتریال و استرومای رحم در بیرون از عضله رحم است. لگن شایع‌ترین محل آندومتریوز است.
فیبروئید رحمرشد غیر انسدادی در دیواره رحم یا فیبروم رحم می‌تواند از علل گرفتگی قاعدگی و درد در ناحیه شکم باشد.

 

آدنومیوزآدنومیوز زمانی در زنان اتفاق می‌افتد که بافت آندومتر دیواره رحم به سمت دیواره ماهیچه‌ای رحم کشیده می‌شود. رشد این بافت‌های نابجا به طور نرمال در هر چرخه قاعدگی ادامه می‌یابد.
بیماری التهابی لگناین عفونت اندام‌های زنانه تولید مثل معمولاً توسط باکتری‌ها منتقل می‌شود که در صورت شدید بودن می‌تواند از علل گرفتگی قاعدگی و درد در ناحیه شکم باشد.
تنگی دهانه رحمدر برخی از زنان، دهانه رحم به اندازه‌ای کوچک است که مانع جریان قاعدگی و باعث افزایش درد در هنگام قاعدگی می‌شود.

 

(برای آشنایی بیشتر با این بیماری مقاله عفونت لگن چیست را در مجله دکتردکتر مطالعه نمایید.)

به گفته سایت medlineplus،

قاعدگی یا پریود، خونریزی طبیعی واژینال است که به عنوان بخشی از چرخه ماهیانه یک زن اتفاق می‌افتد. بسیاری از زنان دوره‌های دردناکی دارند که به آن دیسمنوره نیز می‌گویند. درد اغلب دردهای قاعدگی است که یک درد ضربان دار و گرفتگی در قسمت پایین شکم شما است. همچنین ممکن است علائم دیگری مانند کمردرد، حالت تهوع، اسهال و سردرد داشته باشید. درد پریود مانند سندرم پیش از قاعدگی (PMS) نیست. PMS علائم مختلفی از جمله افزایش وزن، نفخ، تحریک پذیری و خستگی ایجاد می‌کند. همچنین PMS اغلب یک تا دو هفته قبل از شروع قاعدگی شما شروع می‌شود.

تشخیص گرفتگی قاعدگی

پزشک متخصص زنان و زایمان، سابقه پزشکی شما را بررسی کرده و معاینه فیزیکی از جمله امتحان لگن را انجام می‌دهد. در طول آزمایش لگن، دکتر علائم غیر طبیعی در اندام‌های تناسلی را ارزیابی و علائم عفونت را بررسی می‌کند. اگر پزشک متخصص، به عوامل اختلال و گرفتگی قاعدگی در شما مشکوک شود، برای تشخیص دقیق‌تر علل گرفتگی قاعدگی، آزمایشات زیر را درخواست می‌کند:

سونوگرافی: این آزمایش با استفاده از امواج صوتی، تصویری از رحم، لوله‌های فالوپ و تخمدان را تشکیل می‌دهند. در مقاله سونوگرافی چیست به طور کامل با این روش تشخیصی آشنا شوید.

تشخیص گرفتگی قاعدگی
سونوگرافی یکی از راه های تشخیص گرفتگی قاعدگی است

سایر تست‌های تصویربرداری: یک اسکن سی تی اسکن یا اسکن MRI اطلاعات بیشتری نسبت به سونوگرافی فراهم می‌کند و می‌تواند به تشخیص پزشکان در یافتن علل گرفتگی قاعدگی، کمک کند.  CT ترکیبی از تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از بسیاری از زوایا برای تولید تصاویر مقطعی از استخوانها، اندام‌ها و دیگر بافت‌های نرم در داخل بدن شما است. MRI با استفاده از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قدرتمند برای تولید تصاویر دقیق از ساختارهای داخلی است. هر دو تست غیر تهاجمی و بدون درد هستند.

لاپاراسکوپی: اگرچه لاپاراسکوپی رحم و تخمدان معمولاً برای تشخیص نقص‌های قاعدگی لازم نیست، اما می‌تواند به تشخیص یک بیماری زمینه‌ای مانند اندومتریوز، چسبندگی، فیبروئیدها، کیست تخمدان و حاملگی خارج رحمی کمک کند. در طی این عمل جراحی سرپایی، دکتر متخصص زنان و زایمان، حفره شکم و اندام‌های تولید مثل را با انجام برش‌های کوچک در شکم و قرار دادن یک لوله فیبر نوری با یک لنز دوربین کوچک مشاهده می‌کند.

درمان گرفتگی قاعدگی

برای تسکین گرفتگی قاعدگی، پزشک موارد زیر را توصیه می‌کند:

مسکن‌ها: داروهای ضد درد مانند ibuprofen یا ناپروکسن سدیم (Aleve)، در دوزهای منظم و مشخص، می‌توانند به کنترل درد ناشی از گرفتگی کمک کنند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نیز برای این شرایط موجود است. در ابتدای دوره پریودی، شروع به مصرف مسکن کنید یا به محض اینکه احساس می‌کنید علائم شدیدتر می‌شوند، به مدت دو تا سه روز یا تا زمانی که علائم شما از بین رفت، دارو مصرف کنید.

درمان گرفتگی قاعدگی
برای درمان گرفتگی قاعدگی از مسکن ها با تجویز پزشک استفاده نمایید

کنترل هورمونی: قرص‌های ضد بارداری حاوی هورمون‌هایی هستند که مانع تخمک گذاری می‌شوند و شدت گرفتگی عضلات در پریودی را کاهش می‌دهند.

عمل جراحی: اگر گرفتگی قاعدگی شما ناشی از یک بیماری مانند اندومتریوز یا فیبروئیدها باشد، جراحی برای اصلاح مشکل کمک می‌کند.

درمان های خانگی گرفتگی قاعدگی 

برای آرام شدن درد اسپاسم رحم در قاعدگی، می‌توان از برخی روش‌های خانگی نیز استفاده کرد:

  • یک حمام داغ می‌تواند درمانی غیر دارویی برای گرفتگی قاعدگی باشد.
  • استفاده از گرما، به عنوان مثال، قرار دادن بطری آب گرم، یا کیسه آب گرم روی ناحیه شکمی و کمر
  • تحریک الکتریکی عصب (TENS)
  • برخی از گزینه‌های رژیم غذایی، از جمله گیاهان و مکمل‌های ویتامین، ممکن است کمک کنند. بعضی از گیاهان مانند اسطوخودوس رازیانه نیز می‌تواند به تسکین درد کمک کند. یک مطالعه نشان می‌دهد که پودر زنجبیل ممکن است در طول 3 تا 4 روز اول قاعدگی، باعث کاهش درد شود.
  • استراحت و خواب راحت و ورزش منظم

اگر این روش‌ها درد شما را کم نکردند می‌توانید از دارو استفاده کنید.

عوامل افزایش خطر گرفتگی عضلات در پریودی

ممکن است در معرض خطر ابتلا به گرفتگی‌های قاعدگی باشید، اگر:

  • کمتر از 30 سال سن داشته باشید.
  • بلوغ را در سن 11 سالگی یا کمتر تجربه کردید و قاعدگی زودرس داشتید.
  • در طول دوره، خونریزی شدید (منوراژی) داشته باشید.
  • خونریزی نامنظم قاعدگی (metrorrhagia)
  •  سابقه خانوادگی سندرم قاعدگی (دیسمنوره) دارید
  • سیگاری باشید
عوارض جانبی گرفتگی قاعدگی
خونریزی شدید یکی از عوارض جانبی گرفتگی قاعدگی به حساب می آید

گرفتگی قاعدگی باعث عوارض دیگر پزشکی نمی‌شود. اما می‌تواند در فعالیت‌های روزانه، کار و فعالیت‌های اجتماعی دخالت کند. هرچند شرایط خاصی در ارتباط با علل گرفتگی قاعدگی، می‌تواند عوارضی داشته باشد. به عنوان مثال، آندومتریوز می‌تواند مشکلات باروری را ایجاد کند. بیماری التهابی لگن می‌تواند لوله‌های فالوپ تهاجمی را افزایش دهد و خطر ابتلا به تخمک گذاری در خارج از رحم (بارداری خارج از رحم) را افزایش دهد.

تمام خانم‌ها گرفتگی قاعدگی را تجربه کرده‌اند. اما در برخی از خانم‌ها این درد به قدری شدید است که باعث می‌شود از کارهای روزانه باز بمانند. گرفتگی عضلات در پریودی می‌تواند مشکلات جدی برای خانم‌ها ایجاد کند، از این رو باید برای درمان به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد. استفاده از مسکن‌های بدون نسخه یکی از رایج‌ترین راه‌های درمانی درد‌های پریودی است، اما اگر گرفتگی‌های دوران پریودی دارید باید از یک متخصص زنان کمک بگیرید.

ما در این متن سعی کرده‌ایم که اطلاعاتی درباره درد‌های پریودی ارائه کنیم. اما اگر درباره درمان گرفتگی قاعدگی سوالات بیشتری دارید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.

منابع

medicalnewstoday

mayoclinic

سوالات متداول گرفتگی قاعدگی

به طورمعمول داشتن پروستاگلاندین‌های زیاد در رحم باعث بروز درد و گرفتگی می‌شود. این گرفتگی‌ها عضلات را درگیر خواهند کرد و قبل از پریودی احساس درد شروع می‌شود.

پروستاگلاندین‌ها باعث انقباض ماهیچه‌ها و رگ‌های خونی رحم می‌شوند. در روز اول پریود، سطح پروستاگلاندین بالا است. با ادامه خونریزی و ریزش پوشش داخلی رحم، سطح آن پایین می‌آید. به همین دلیل است که درد بعد از چند روز اول پریود کاهش می‌یابد.

غذای غنی از کلسیم برای کمک به دردهای پریود مفید هستند.

چای بابونه یکی از دمنوش‌های مورد تایید است که برای کاهش دردهای گرفتگی قاعدگی موثر خواهد بود.همچنین نوشیدن چای سبز یا اولانگ هم در کاهش درد موثر هستند.

قرار دادن یک بطری آب گرم یا پد گرم کننده روی شکم می‌تواند ماهیچه‌ها را شل کرده و گرفتگی را تسکین دهد.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نگاه درباری
من نگاهم. نگاه من به دنیای محتوا، مثل دنیای بازیگریه. یه‌موقع‌هایی یه وکیلی، یه‌موقع‌هایی فروشنده لوازم‌التحریر و گاهی حتی یه پزشک. چراکه نه! این‌روزها که باید با چشم‌های یه پزشک، به مخاطبم چشم بدوزم؛ دنیای پزشکی رو خارق‌العاده‌تر از قبل می‌شناسم. امیدوارم بتونم نگاه شما رو هم، از پنجره شگفت‌انگیز کلمه‌ها، به دنیای شگفت‌انگیز پزشکی عمق بدم. یش از 5 سال است که در زمینه‌های مختلف از جمله پزشکی محتوا می‌نویسم. تمام تلاشم این بوده که درست‌ترین و واقعی‌ترین اطلاعات را در قالب محتوایی متناسب با پرسونایم در اختیار او قرار دهم. با وجود وفور اطلاعات از دنیای پزشکی در بستر اینترنت، نوشتن از فیزیک انسان و پرداختن به بیماری‌ها و نیازهای بدن او، همچنان با چالش‌های بسیاری برای من همراه بوده است. چراکه بسیاری از مخاطبانی که برای‌شان نوشته‌ام در شرایط روانی و جسمی خاصی قرار داشته و من باید متناسب با این شرایط، اطلاعاتی از بیماری‌ها و نارسایی‌های فیزیکی در اختیارشان قرار دهم. امیدوارم همین اندازه از حضورم تا به اینجا توانسته باشد پاسخگوی سوال‌های پزشکی و سلامت‌محورانه مخاطب‌های کنجکاوم باشد. همچنین، امیدوارم در ادامه بتوانم دغدغه‌مندانه‌تر از همیشه برای آن‌ها بنویسم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

111 دیدگاه در “گرفتگی قاعدگی چیست؟ + علت، علائم و درمان انقباضات رحمی در پریودی
  • سلام وقت بخیر..۳ماه قرص ال دی مصرف کردم و دوماه که تموم شده.ماه قبل یک هفته پریودم جلو افتاد و الان از زمان پریود ماه قبلم ۱۴ روز گذشته
    سکس کامل ندارم.باکره هستم..باید چکار کنم؟ ایا امکان حاملگی هس؟

    پاسخ
    • سلام احتمالش خيلي كمه اما بهتره تست بتا خون بديد

      پاسخ
  • سلام من 14 سالمه و وقتی پریود میشم اولاش درد ندارم ولی وقتی تحرک دارم بشدت شکمم درد میگیره بعد ک میشینم یکساعت بعدش درست میشم ولی بعدش باز زیاد تحرک داشته باشم به همین رواله طبیعیه؟

    پاسخ
  • سلام من ۲۱ سالمه هر ماه که پریود میشم ب شدت احساس درد در قسمت های شکم و کمر ران دارم ب طوری که مدته چند ساعتی در اولین روزه پریودم غیر قابل تحمله برام محصوصا دو قسمت کناری شکمم
    مشکل چیه راهنمایی کنین ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام بايد سونوگرافي رحم بديد و توسط متخصص زنان ويزيت شويد
      بعضي وقتا فيبروم يا اندومتريوز منجر به دردهاي شديد در دوران پريود ميشه
      گاهي هم علت خاصي نداره

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر من دخترم 14 سالش هست از پنجم که می‌خواست پریود بشه کمر درد ودل درد گرفتش همین الان هم کمر درد و دل درد و داره ولی الان شدید تر شده و پریودم نمیشه باید چیکار کنم

      • سلام لازمه سونوگرافي بدهد تا از كيست تخمدان بررسي شود

  • سلام
    من قبلاً پریودم نامنظم بود هر 4.5ماه میشد اونم خیلی خیلی شدیداما الان بعدازدواجم سه بار ب طورمنظم پریودشدم اما الان پنجم باید میشدم ولی خبری نیست ناحیه رحمم خیلی درد دارم سرگیجه سردرد حالت تهوع هم دارم چیکار کنم

    پاسخ
    • سلام بايد به متخصص زنان مراجعه كنيد
      سونوگرافي رحم و تخمدان بديد
      احتمالا كيست تخمدان داريد

      پاسخ
  • سلام من 18ساله هستم ومجردم
    از یک روز قبل از قاعدگی کمردرم شروع شد تا الان که سه روز از قاعدگی ام میگذرد چیکارکنم خوب بشه

    پاسخ
    • سلام من ۴۳ سال دارم مدت یکساله که پریودم نامنظم شده گاهی درماه تا ۱۵روز ادامه داره گاهی هم تا سه ماه پریود نمیشم نمیدونم علتش چیه برای درمان باید چکارکنم

      پاسخ
      • سلام بايد سونوگرافي واژينال بديد و ضخامت اندومترتون اندازه گرفته شه
        ممكنه فيبروم داشته باشيد يا پوليپ رحم باشه يا ضخامت اندومترتون زياد شده باشه

  • و یه سوال دیگه هم دارم…
    من گاهی وقت ها مثلا نیم ساعت یا یکمی قبل از اینکه بخوام پریود شم واژنم خیلی کم و در حد یک ثانیه تیر میکشه
    این یچیز عادی و طبیعیه؟

    پاسخ
    • سلام بله طبيعيه نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام ازوقتی ازدواج کردم درد پریودی نداشتم ده سال گذشته اما جدیدا از درد شکم ران بیدار میشوم

    پاسخ
    • سلام
      اگر تغییر علایم دوران قاعدگی از جمله افزایش درد دارید بهتره جهت اطمینان خاطر سونوگرافی کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من 42سالم الان حدود دو سال خونریزی عادتم شدید تیروئیدم پرکار ه حالا قبل از عادتم احساس گر گرفتگی خستگی ضربان قلبم بالا میر ه تبش قلبم زیاد میشه سرگیجه حالت تهوع دارم سونوگرافی از رحم دادم گفت ی کم لایه رحمت زخیمه

    پاسخ
    • سلام
      اگر افزایش ضخامت قطر آندومتر دارید باید قطر دقیق مورد بررسی قرار بگیره و درصورت نیاز نمونه برداری شه
      باید به متخصص زنان مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشيد من ٢٩ سالمه ماه پيش به خاطري كه باعث تعويق پريوديم باشم قرص ال دي استفاده كردم و متاسفانه ماه جديد داره تموم ميشه اما پريود نشدم ؟؟؟

    پاسخ
    • سلام خسته نباشید من چهار روزه که پاک شدم برا بارداری اقدام کردیم الان زیر شکمم درد میکنه میخواستم دلیل دلدردمو بدونم آیا احتمال بارداری هست یانع

      پاسخ
      • سلام احتمالش هست، ممكنه عفونت ادراري هم باشه
        اگه سوزش ادرار نداريد احتمال بارداري هست فعلا بايد منتظر باشيد

  • سلام من ۱۷ سالمه و ماه پیش بیستم ماه پریود شدم که علارغم دفعات قبل هیچگونه درد آزار دهنده نداشتم. امروز ماده سفید رنگم همراه با خون بود و احساس گرفتگی در زیر شکمم دارم البته اینم بگم که به مدت پریودم هنوز ۱۱ روز مونده . علت چی میتونه باشه؟

    پاسخ
  • سلام من ۱۳ ساله ام هست ۱۲ سالگی پریود شدم من هرماه هرماه مریض نمیشدم دوماهی یه بار مریض میشدم همیشه همون روزی که پریود میشدم ۲ ماه بعدش همون روز پریود میشدم ۴اسفند پریود شدم دیگه نباید پریود میشدم تا اردیبهشت بعد یه دفعه ۳ فروردین پریود شدم ۳ روز طول کشید من همیشه دوران پریودم ۷ روز بود ِبعد دوباره ۲۷ فروردین پریود شدم تا الان دیگه پریود نشدم میتوتین کمکم کنید

    پاسخ
    • سلام
      در یک سال اول پریودی معمولا نامنظمی وجود دارد
      اگر بیشتر از یک سال از شروع پریودی شما گذاشته جهت ازمایش و سونوگرافی به متخصص زنان مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر علت خونریزی ده روز قبل از قاعدگی چیه خونریزی و ترشحات خونی وتیره البته بعضی اوقات هم خونی نیستن ولی ترشحات کشدار و مثل پوستن

      • سلام
        ممکن است دچار عفونت واژینال باشید

        برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید.

      • سلام من یک روز قبل پریودیم شانه راستم درد میگیره تاپانزده روز بشدت درد میکنه این چهارساله اینطورم هرچ هم دکتر رفتم بی فایده بوده همش مسکن میخورم