قرص لوراتادین: موارد مصرف، عوارض جانبی و نکات مهم

قرص لوراتادین
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه
خلاصه این مقاله را بشنوید

داروی کلاریتین یا قرص لوراتادین (Loratadine) نوعی آنتی‌هیستامین است که برای پیشگیری یا درمان علائم حساسیت مانند خارش چشم، عطسه، آبریزش بینی، تنگی نفس، سرفه خشک و کهیر به کار می‌رود. این دارو که بدون نسخه هم در دسترس است، خواب‌آور نیست؛ اما اگر مبتلا به بیماری کبدی یا کلیوی هستید، باید قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید. این دارو مانند بسیاری از داروهای دیگر عوارض جانبی به همراه دارد. برخی از افراد با مصرف لوراتادین ۱۰، دچار سردرد و احساس خستگی می‌شوند. مصرف هم‌زمان لوراتادین با برخی از داروها مانند سایمتیدین هم تداخل دارویی ایجاد می‌کند. در این مقاله، به‌طور کامل از انواع نام و اشکال موجود در بازار، عوارض، کاربردها و موارد مصرف قرص لوراتادین در موقعیت‌های مختلف مانند بارداری خواهیم گفت.

اگر هنگام مطالعه مقاله با ابهامی مواجه شدید، آن را در قسمت نظرات ثبت کنید تا متخصص‌های ما در اسرع وقت شما را راهنمایی کنند.

قرص لوراتادین یا کلاریتین چیست؟

لوراتادین از دسته داروهای آنتی هیستامین است. قرص لوراتادین برای چیست؟ این دارو از علائم آلرژی یا همان حساسیت جلوگیری می‌کند و در صورت دچارشدن به قرمزی پوست، خارش چشم، عطسه و گرفتگی یا آبریزش بینی و بروز کهیر روی پوست از آن استفاده می‌شود. از قرص و شربت لوراتادین استفاده می‌شود. البته پزشکان بسیاری، لوراتادین برای سرفه خشک را هم تجویز می‌کنند.

به گفته medlineplus،

لوراتادین یک آنتی‌هیستامین غیر‌خواب‌آور است که برای تسکین علائم آلرژی مانند آبریزش بینی، خارش چشم‌ها، عطسه و کهیر استفاده می‌شود. این دارو با مسدود کردن اثرات هیستامین، ماده‌ای که در پاسخ به آلرژن‌ها توسط بدن تولید می‌شود، عمل می‌کند.

چه افرادی می‌توانند از این دارو استفاده کنند؟ بزرگسالان و کودکان ۲ سال و بالاتر می توانند داروی لوراتادین را مصرف کنند. لوراتادین در عرض یک ساعت پس از مصرف کاملا اثر می‌کند و تأثیر آن ۲۴ ساعت باقی می‌ماند.

مشخصات قرص لوراتادین یا کلاریتین

قرص لوراتادین برای چیست؟ به نقل از clevelandclinic،

«لوراتادین از علائم آلرژی مانند قرمزی، خارش چشم، عطسه، آبریزش یا گرفتگی بینی یا کهیر پیشگیری می‌کند و در صورت بروز علائم نیز به درمان می‌پردازد. لوراتادین با مسدود کردن هیستامین عمل می‌کند؛ منظور همان ماده‌ای است که در طی یک واکنش آلرژیک توسط بدن آزاد می‌شود. لوراتادین به گروهی از داروها به نام آنتی هیستامین‌ها تعلق دارد.»

کاربرد داروتب یونجه، ورم ملتحمه (قرمزی، خارش چشم)

اگزما، کهیر، واکنش به نیش حشرات

برخی از آلرژی‌های غذایی

شرایط نگهداریدور از دسترس اطفال نگه داشته شود.

در دمای اتاق بین ۲ تا ۳۰ سانتیگراد نگهداری شود.

از رطوبت دور بماند.

عوارضخواب آلودگی در درصد اندکی از افراد، خشکی دهان

سردرد، خستگی

اشکال داروییقرص، جویدنی- قرص معمولی- شربت لوراتادین

کپسول لوراتادین ژله‌ای-محلول خوراکی

اگر درباره این دارو، پرسش و ابهامی برایتان باقی مانده، حتما از دکتردکتر، نوبت بگیرید و حضوری یا غیر حضوری با دکتر آلرژی، مشورت کنید.

لوراتادین چگونه عمل می‌کند؟

این ماده با مسدودکردن هیستامین عمل می‌کند؛ منظور همان ماده‌ای است که در طی یک واکنش آلرژیک توسط بدن آزاد می‌شود. در واقع، زمانی که به ماده‌ای حساسیت دارید، هیستامین ترشح می‌شود. این دارو با نام تجاری کلاریتین (Claritin) هم در دسترس است و بدون نسخه به فروش می‌رسد.

مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر ریه و آلرژی

مصرف لوراتادین برای چیست؟

قرص لوراتادین به عنوان یک آنتی هیستامین، برای درمان بیماری‌ها و مشکلات زیر مصرف می‌شود:

  • تب یونجه
  • ورم ملتحمه (قرمزی، خارش چشم)
  • اگزما
  • کهیر
  • واکنش به نیش حشرات
  • برخی از آلرژی‌های غذایی
  • درمان خس خس سینه

قرص لوراتادین برای سرماخوردگی و کاهش عوارضش مانند آبریزش یا گرفتگی بینی، سوزش چشم، بینی و گلو کاربرد دارد. سرفه ناشی از ترشح مخاط در دوران سرماخوردگی هم با لوراتادین بهبود پیدا می‌کند.

لوراتادین مخاط بینی را خشک می‌کند، بنابراین می‌تواند به کاهش این نوع سرفه کمک کند. اما بعید است که سایر علل سرفه را درمان کند. رابطه‌ای میان اثرگذاری مثبت انواع آنتی‌ هیستامین مانند لوراتادین و افسردگی هم وجود دارد.

اَشکال دارویی لوراتادین

لوراتادین به شکل‌های مختلف در بازار در دسترس است:

  • قرص، جویدنی
  • قرص معمولی
  • شربت لوراتادین
  • کپسول لوراتادین ژله‌ای
  • محلول خوراکی

لوراتادین پماد هم دارد و برای درمان مشکلات پوستی ناشی از الرژی مانند کهیر هم به عنوان داروی حساسیت استفاده می‌شود. برای مشکلات مختلف از جمله بروز بثورات پوستی باید تحت نظر متخصص پوست، اقدام به مصرف داروهایی نظیر این مورد کنید.

دوز و نحوه مصرف لوراتادین

لوراتادین به صورت قرص ۱۰ میلی‌گرمی و به عنوان دارویی مایع (با برچسب ۵ میلی گرم/۵ میلی لیتر یا ۱ میلی گرم/۱ میلی لیتر) عرضه می‌شود. دوز معمول در بزرگسالان و کودکان ۶ سال به بالا، ۱۰ میلی گرم در روز (لوراتادین ۱۰) است. بیشتر از دوز تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید، زیرا ممکن است عوارض جانبی به دنبال داشته باشد.

تعیین دوز مناسب مصرف لوراتادین به عواملی مثل سن، پاسخگویی بدن و وضعیت بیمار، وابسته است. این مقدار را پزشک بر اساس شرایط شما تعیین می‌کند. امروزه برندها و اشکال دارویی لوراتادین بسیار زیاد است؛ به همین دلیل، راهنمای مصرف ذکر شده در روی هر محصول را مطالعه کنید. 

بعضی از قرص‌های لوراتادین، جویدنی و بعضی دیگر حل‌شونده هستند. در صورتی که قرص جویدنی برای شما تجویز شده باشد، باید از قورت دادن این قرص خودداری کنید. قرص‌های حل‌شونده را نجوید و منتظر حل شدن آن در دهان خود بمانید.

تخصص آلرژی یا تخصص ایمونولوژی، یک شاخه پزشکی‌ست که بر تشخیص، مدیریت و درمان بیماری‌های آلرژیک تمرکز دارد. که در مقاله تخصص آلرژی چیست به صورت کامل توضیح داده ایم.

بهترین زمان مصرف قرص لوراتادین

امکان مصرف داروی لوراتادین بدون غذا یا همراه با غذا وجود دارد؛ اما بهتر است بعد از غذا این دارو را مصرف کنید. بهترین زمان مصرف قرص لوراتادین، بعد از صرف وعده غذایی (به خصوص ناهار) است. با مزایای مصرف این قرص بعد از غذا، جلوگیری از بروز درد روده یا معده است. 

با مشورت پزشک هنگام مشاهده علائم آلرژی مثل آبریزش بینی و عوارض سرماخوردگی می‌توانید یک بار در روز، اشکال دارویی لوراتادین را مصرف کنید. برای جلوگیری از علائم تب یونجه در فصل‌های بهار و تابستان، نیاز به مصرف منظم این دارو خواهید داشت. سعی کنید لوراتادین را در ساعت مشخصی از روز مصرف کنید.

برای مشکلاتی مانند خارش پوستی نیز لوراتادین به عنوان بهترین دارو برای خارش بدن تجویز می‌شود.

چطور می‌توان از قرص لوراتیدین نگهداری کرد؟

قرص لوراتادین باید:

  • دور از دسترس اطفال نگه داشته شود.
  • در دمای اتاق بین ۲ تا ۳۰ سانتیگراد نگهداری شود.
  • از رطوبت دور بماند.

یادتان باشد که این دارو را بعد از انقضا، به هیچ عنوان مصرف نکنید.

بهترین زمان مصرف لوراتادین
لوراتادین را بعد از غذا مصرف کنید

عوارض قرص لوراتادین

همه داروها ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشند، قرص لوراتادین نیز از این قاعده مستثنی نیست. همه افرادی که قرص لوراتادین را مصرف می‌کنند، لزوما عوارض قرص لوراتادین را تجربه نمی‌کنند. عوارض جانبی این قرص، فقط شامل تعداد معدودی از افراد می‎شود.

عوارض جانبی قرص لوراتادین عبارتند از:

  • خواب آلودگی (در گروه اندکی از افراد)
  • خشکی دهان
  • سردرد
  • خستگی
  • احساس عصبی بودن
  • تنفس دشوار
  • ضربان قلب نامنظم و یا سریع
  • حالت تهوع
  • احساس درد در معده
  • کهیر
  • تورم لب‌ها، گلو یا زبان

در صورتی که عوارض لوراتادین ۱۰ را تجربه می‌کنید، هر چه سریع‌تر این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.

چه افرادی نباید از لوراتادین استفاده کنند؟

لوراتادین ۱۰ برای برخی افراد مناسب نیست. برای اطمینان از بی‌خطر بودن آن برای شما، قبل از مصرف لوراتادین به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

اگر در یکی از شرایط زیر هستید، نمی‌توانید قرص لوراتادین ۱۰ یا اشکال دیگر این دارو را استفاده کنید:

  • نارسایی شدید کبدی دارید.
  • دچار حساسیت به مواد افزودنی غذایی هستید.
  • مبتلا به صرع یا بیماری دیگری هستید که شما را در معرض خطر تشنج یا حمله قرار می‌دهد.
  • به مواد و ترکیبات آن حساسیت دارید یا سابقه حساسیت به برخی داروهای دیگر را داشته‌اید.

مصرف این قرص برای زنان باردار نیز مضر است، خودسرانه به مصرف این دارو نپردازید.

موارد احتیاط در مصرف لوراتادین چیست؟

موارد مصرف قرص لوراتادین شامل همه افراد نیست. بعضی از افراد باید در مصرف قرص لوراتادین دقت به‌خرج دهند.

موارد احتیاط در مصرف لوراتادین عبارتند از:

  • افراد دارای حساسیت به محتوای دارو: اگر به لوراتادین یا دزلوراتادین (کلارینکس) حساسیت دارید، نباید این دارو را مصرف کنید. تمام دستورالعمل‌های روی برچسب و بسته داروی خود را دنبال کنید. بعضی از اشکال جویدنی لوراتادین ممکن است حاوی فنیل‌آلانین باشند.
  • مبتلایان به فنیل کتونوری: اگر فنیل کتونوری (PKU) دارید، قبل از استفاده از اشکال مختلف لوراتادین با پزشک خود صحبت کنید.
  • بیماران کبد و کلیه: در صورتی که بیماری کبدی یا کلیوی دارید، قبل از مصرف این دارو با پزشک یا داروساز صحبت کنید.
  • زنان باردار و شیرده: زنان باردار و شیرده نیز در مصرف این قرص باید احتیاط کنند. مشورت با پزشک، قبل از این مصرف این دارو، ضروری است.
  • سالمندان: داروی لوراتادین در افراد سالمند ممکن است عوارضی مثل ناهوشیاری و گیجی ایجاد کند. بعد از مصرف این دارو توسط سالمندان، احتیاط ضروری است. 

قرص لوراتادین توسط پزشک عمومی و سایر پزشکان، تجویز می‎شود. برای آشنایی با این تخصص، مقاله پزشک عمومی چیست را مطالعه کنید. یکی از بهترین روش‌ها برای مراجعه به پزشکان و وقت‌گرفتن از آن‌ها، استفاده از سامانه دکتردکتر است. با این روش، پزشکان را شناسایی کنید و برای مشورت، پرسش مشکلات و درمان بیماری‌های مختلف در سریع‌ترین زمان ممکن اقدام کنید.

تداخلات دارویی لوراتادین

سایر داروها ممکن است با لوراتادین تداخل داشته باشند؛ از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی. داروهای سرماخوردگی یا آلرژی هم می‌توانند با قرص لوراتادین تداخل دارویی پیدا کنند. اگر سیگار می‌کشید، مشروبات الکلی می‌نوشید یا از مواد غیرقانونی استفاده می‌کنید، هم باید حواستان به تداخلات با این دارو باشد.

نکاتی که باید در خصوص قرص لوراتادین بدانید

نگهداری از قرص لوراتادین اهمیت زیادی دارد. بهتر است قرص لوراتادین را در دمای اتاق (بین ۲۰ تا ۲۵ درجه) نگهداری کنید. محل نگهداری شما باید رطوبت و گرمای زیادی نداشته باشد. 

لوراتادین به طور کلی بی‌خطر است؛ اما در مصرف لوراتادین زیاده‌روی نکنید. مصرف دوز بیشتر به معنی درمان سریع نیست؛ در این شرایط، احتمال بروز مشکلات جدی افزایش می‌یابد. اگر فکر می‌کنید بیش از حد از این دارو مصرف کرده‌اید با اورژانس تماس بگیرید. دستورالعمل دقیق پزشک و موارد مصرف قرص لوراتادین توصیه شده را هنگام مصرف این دارو، جدی بگیرید.

مصرف لوراتادین در بارداری و شیردهی چگونه است؟

لوراتادین را می‌توان در بارداری مصرف کرد. شواهدی مبنی بر آسیب‌رسان‌بودن آن در دوران بارداری وجود ندارد. اما با توجه به حساسیت این دوران از زندگی، بهتر است که برای مصرف هرگونه قرص و دارویی در دوران حاملگی با پزشک خود مشورت کنید. اگر پزشک سلامت کودکتان را تایید کند هم می توانید در دوران شیردهی از قرص لوراتادین استفاده کنید. اطلاعاتی در دسترس است که نشان می‌دهد فقط مقادیر اندکی از آن وارد شیر مادر می‌شود.

مصرف لوراتادین برای اطفال چگونه است؟

مصرف شربت لوراتادین برای آبریزش بینی کودکان یا مشکلات دیگر معمولا راحت‌تر از قرص‌ها است. این دارو همراه با یک سرنگ یا قاشق پلاستیکی به شما کمک می‌کند تا دوز مناسب را اندازه‌گیری کنید. برای کودکان زیر ۶ سال یا سبک‌تر از ۳۰ کیلوگرم، بهتر است به جای قرص از شربت و شکل مایع لوراتادین استفاده کرد. پس به‌طور کلی، این دارو برای اطفال در سن مشخص هم قابل استفاده است.

شربت لوراتادین
از شربت لوراتادین میتوانیم برای اطفال استفاده کنیم.

لوراتادین برای کودکان چطور تجویز می‌شود؟

پزشک از وزن یا سن کودک شما برای تعیین دوز مناسب استفاده می‌کند. وضعیت لوراتادین و تداخل با غذا چگونه است؟ می‌توانید لوراتادین را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. مقدار مصرف قرص لوراتادین برای کودکان ۲ تا ۵ سال روزانه ۵ میلی‌گرم از این دارو را (به صورت یک بار در روز) است. شربت لوراتادین باید توسط پزشک تجویز شود؛ مصرف خودسرانه این دارو برای کودک دو ساله ممنوع است.

کدام دارو تاثیر بیشتری دارد؟ لوراتادین یا سیتریزین؟

لوراتادین و سیتریزین هر دو آنتی‌هیستامین‌های غیرخواب‌آوری هستند که برای تسکین علائم حساسیت فصلی از آن‌ها استفاده می‌شود. با این حال، تفاوت‌هایی بین این دو دارو وجود دارد:

ویژگیلوراتادینسیتریزین
مکانیزم عملمسدود کردن گیرنده‌های هیستامین H1مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین H1
اثرات خواب‌آوریاثر خواب‌آوری کم یا بدون خواب‌آوریممکن است کمی خواب‌آور باشد
سرعت شروع اثر۱ تا ۳ ساعتحدود ۱ ساعت
مدت اثر۲۴ ساعت۲۴ ساعت
موارد مصرفآلرژی فصلی، کهیرهای مزمنآلرژی فصلی، کهیرهای حاد و مزمن
عوارض جانبیسردرد، خشکی دهان، خستگیسردرد، خشکی دهان، خستگی، احتمال خواب‌آلودگی
ملاحظات ویژهمناسب برای افرادی که نیاز به تمرکز دارندمناسب برای افرادی با علائم آلرژی شدیدتر

توجه! انتخاب بین لوراتادین و سیتریزین بستگی به نیازهای شخصی، حساسیت به عوارض جانبی، و شدت علائم دارد.

آیا قرص لوراتادین خواب آور است؟

قرص‌های آنتی‌هیستامین مانند سایر داروهای ضدآبریزش بینی معمولا خواب‌آور هستند. از آن جایی که قرص لوراتادین نیز دسته‎بندی قرص‌های آنتی‌هیستامین قرار دارد، تصور خواب‌آور بودن آن وجود دارد. خبر خوب این است که قرص لوراتادین، آنتی‌‎هیستامین غیرخواب‌آور به شمار می‌آید. در واقع، احساس خواب‌آلودگی این دارو در مقایسه با داروهای مشابه کمتر است.

خواب آور بودن قرص لوراتادین
قرص‌های آنتی‌هیستامین مثل لوراتادین معمولا خواب‌آور هستند

مصرف آگاهانه قرص لوراتادین

با مصرف آگاهانه قرص لوراتادین از عوارض جانبی آن جلوگیری کنید. لوراتادین که با عنوان کلاریتین نیز شناخته می‎شود، یک داروی بدون نسخه است؛ به این معنی که امکان تهیه آن از داروخانه‌ها بدون نسخه پزشک نیز وجود دارد. اگر می‌خواهید از عوارض این دارو در امان بمانید از مصرف خودسرانه و بیش از حد آن خودداری کنید. موارد مصرف قرص لوراتادین ۱۰ شامل درمان اگزما، رفع علائم آلرژی و حساسیت فصلی، آسم، تنگی نفس و سرفه خشک است.

دوز مناسب مصرف این دارو توسط دکتر عمومی بر اساس شرایط بدنی و سنی بیمار تعیین می‎شود. بهترین زمان مصرف قرص لوراتادین بعد از صرف غذا است. برای دریافت نوبت از بهترین پزشک عمومی از طریق سایت دکتردکتر اقدام کنید. امکان دریافت نوبت حضوری از همه شهرهای ایران وجود دارد. اگر درباره این دارو، پرسش و ابهامی برایتان باقی مانده است، حتما از ما بپرسید تا به‌کمک متخصصان به شما پاسخ دهیم.

 

منابع:

my.clevelandclinic.org

nhs.uk

drugs.com

سوالات متداول لوراتیدین

لوراتادین با نام تجاری کلاریتین هم در بازار موجود است.

بله، شکل جویدنی آن هم در کنار سایر اشکال وجود دارد.

لوراتادین یک بار در روز مصرف می‌شود و بهتر است که زمان مناسب آن را تعیین و هر روز در همان ساعت، قرص را مصرف کنید.

از این قرص برای تب یونجه، ورم ملتحمه (قرمزی، خارش چشم)، اگزما، کهیر، واکنش به نیش حشرات و برخی از آلرژی های غذایی استفاده می‌شود.

لوراتادین معمولا باعث خواب‌آلودگی نمی‌شود و به عنوان نوعی آنتی‌هیستامین غیرآرام بخش در نظر گرفته می‌شود. با‌این‌حال، ممکن است که برخی از افراد خواب‌آلود شوند.

سیتریزین معمولا عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای دیگر آنتی‌هیستامین دارد.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*