تجمع گاز در دستگاه گوارش باعث بروز نفخ شکم میشود. از شایعترین علت نفخ شکم، میتوان به عدم تحمل غذایی، اختلالات گوارشی، بلع هوا، رژیم غذایی و استرس و اضطراب اشاره کرد. سرطان تخمدان، سرطان معده، سابقه بیماری کورون، سن و جنسیت از عوامل خطر نفخ معده هستند. شما با تغییر رژیم غذایی، مصرف وعدههای غذایی کوچکتر و آهسته غذا خوردن به درمان نفخ شکم کمک خواهید کرد. همچنین نوشیدن مایعات فراوان، فعالیت بدنی منظم و مدیریت استرس از موثرترین روش های درمان خانگی نفخ معده و شکم بهشمار میروند.
مصرف داروهای ضداسید، ملینها و در صورت نیاز آنتیبیوتیکها به تسکین علائم باد شکم کمک میکند. برای مصرف این داروها، مشورت با دکتر گوارش لازم است.
با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که به 10 دقیقه زمان نیاز دارد، با انواع روشهای درمان پزشکی و خانگی نفخ شکم آشنا میشوید.
در انتها، اگر سوالی درباره علت ابتلا به نفخ معده و سایر بیماریهای مرتبط دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس پزشکی ما به آنها پاسخ خواهد داد.
نفخ شکم چیست؟
به احساس پربودن، تورم و فشار زیاد در ناحیه شکم، نفخ شکم میگویند. نفخ، یک مشکل شایع گوارشیست که به دلیل تجمع گاز در دستگاه گوارش ایجاد میشود و با افزایش گاز (نفخ)، آروغ زدن یا صدای غرغر شکم همراه است. این گاز، در اثر بلعیدن هوا هنگام خوردن غذا، مصرف غذاهای نفاخ یا فعالیت باکتریهای روده بزرگ بهوجود میآید. این وضعیت، میتواند ناراحتی و گاهی درد ایجاد کند. نفخ شکم، معمولا بهطور قابلتوجهی بر زندگی شخص تاثیر میگذارد. توجه به علتها، نشانهها و دریافت درمان، به مدیریت این وضعیت کمک میکند.
نفخ معده چطور ایجاد میشود؟
نفخ معده، در اثر عوامل مختلفی از جمله عادات غذایی، سبک تغذیه و مشکلات پزشکی زمینهای رخ میدهد. در ادامه، به مهمترین عوامل ایجادکننده نفخ پرداختهایم:
- پرخوری؛ پرشدن زیادی معده و ایجاد احساس نفخ در اثر مصرف بسیار مواد غذایی در هر وعده
- مصرف غذاهای تولیدکننده گاز؛ غذاهایی مانند حبوبات، انواع کلم، پیاز و نوشیدنیهای گازدار
- حساسیت به مواد غذایی؛ ایجاد نفخ به دلیل عدم تحمل گلوتن ( مانند بیماری سلیاک) یا عدم تحمل لاکتوز (ناتوانی در هضم لاکتوز موجود در محصولات لبنی)
- مصرف غذاهای پرفیبر؛ بهویژه منابعی مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل
- عادتهای غذاخوردن؛ بلعیدن ناگهانی هوا در اثر سریع غذاخوردن، صحبتکردن هنگام صرف غذا یا نوشیدن با نی و کند شدن سیستم گوارشی در اثر عدم تحرک کافی
- سندرم روده تحریکپذیر؛ با درگیر کردن روده بزرگ و ایجاد نفخ، درد شکم، اسهال و یبوست
- گاستروپارزی؛ تخلیه نشدن معده بهدرستی و ایجاد نفخ، تهوع و استفراغ
- افزایش رشد باکتریهای روده کوچک؛ تولید گاز و نفخ بیش از حد در اثر افزایش تعداد یا نوع باکتریها در روده کوچک
- مشکلات زنان؛ شرایطی مانند اندومتریوز و کیستهای تخمدان
برای کاهش نفخ معده، رعایت رژیم غذایی مناسب، آرام غذا خوردن، پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنیهای گازدار توصیه میشود. درصورت رفع نشدن نفخ، باید برای تشخیص تخصصیتر علت باد معده زیاد و دریافت مراقبتهای پزشکی به دکتر گوارش مراجعه کنید.
تفاوت نفخ معده و ورم معده چیست؟
نفخ معده، در نتیجه تجمع گاز در دستگاه گوارش رخ میدهد. این گاز، از طریق بلعیدن هوا، هضم غذا، مصرف غذاهای خاص، مشکلات گوارشی، یبوست، داروها و بارداری ایجاد میشود. علائم نفخ معده، شامل احساس پری و سفتی شکم، درد شکم، آروغ زدن و دفع گاز است. اما ورم معده یا گاستریت، به التهاب مخاط داخلی معده گفته میشود. این التهاب، از عفونت باکتریایی، مصرف بیش از حد الکل، مصرف داروهای خاص، استرس و سایر عوامل نشات میگیرد. علائم ورم معده شامل درد شکم (بهخصوص درقسمت فوقانی شکم)، حالت تهوع، استفراغ، ازدستدادن اشتها و کاهش وزن است.
تفاوت نفخ شکم و بلع هوا چیست؟
بلع هوا، به عمل بلعیدن هوای اضافی در طول روز میگویند. این ناخودآگاه در اثر عواملی مانند استرس و اضطراب، سریع صحبت کردن، خوردن آدامس یا سیگار کشیدن رخ میدهد. هنگامی که هوا بلعیده میشود، در دستگاه گوارش حبس شده و باعث نفخ، آروغ زدن و درد شکم میشود. اما، نفخ شکم، به تجمع گاز در دستگاه گوارش میگویند. این گاز میتواند از طریق بلعیدن هوا، هضم غذا، خوردن غذاهای خاص، مشکلات گوارشی، یبوست، داروها و بارداری ایجاد شود.
بنا به تعریف انتشارات پزشکی WebMd آمریکا،
بدن، به دو طریق بلعیدن هوا و فعالیت باکتریهای روده بزرگ برای هضم غذا در دستگاه گوارش، گاز تولید میکند. پس از رسیدن غذای هضم نشده، از روده کوچک به روده بزرگ، باکتریها وارد کار شده و هیدروژن، دیاکسیدکربن و متان تولید میکنند. این گازها باید از بدن خارج شوند. همچنین، برخی از غذاها نسبت به سایرین، گاز بیشتری ایجاد میکنند. از سوی دیگر، هنگام خوردن و آشامیدن هم هوا را میبلعید. گازهایی مانند نیتروژن و اکسیژن، هنگام بلعیدن وارد بدن میشوند. معمولا هوای بلعیده شده، از طریق دهان و با آروغ زدن خارج میشود. هر مقدار هوایی که با آروغ زدن آزاد نشود؛ به روده کوچک یا بزرگ رفته و در آنجا به صورت نفخ دفع میشود.
علائم نفخ معده شامل احساس پری و سفتی شکم، درد شکم، نفخ و دفع گاز هستند.
علت نفخ شکم و معده چیست؟
نفخ شکم و معده، به دلیل تجمع گاز در دستگاه گوارش رخ میدهد. این حالت، میتواند ناشی از عوامل مختلفی همچون بلع هوا هنگام خوردن یا نوشیدن، هضم غذاهای غنی از فیبر مانند لوبیا و کلم و عدم تحمل لاکتوز باشد. همچنین، اختلالات گوارشی مانند سندروم روده تحریکپذیر، سوءهاضمه و یبوست هم میتوانند باعث نفخ شوند. در ادامه، به مهمترین عوامل ایجاد نفخ شکم و معده پرداختهایم:
بلعیدن هوا
هنگام غذا خوردن یا نوشیدن نوشیدنیها، ناخواسته هوای زیادی میبلعید. این هوای اضافی میتواند با تجمع در معده و رودهها، باعث نفخ و احساس پر بودن شود. مصرف نوشیدنیهای گازدار، جویدن آدامس یا صحبت کردن هنگام غذا خوردن این مسئله را تشدید میکند. برای کاهش بلعیدن هوا، به آهستگی غذا خوردن، پرهیز از مصرف نوشیدنیهای گازدار و صحبت نکردن هنگام غذا خوردن روشهای کارآمد و موثری هستند.
تولید گاز در روده
مصرف برخی غذاها مانند حبوبات، کلم بروکلی و نوشیدنیهای گازدار منجر به تولید گاز زیاد در رودهها میشوند. این گازها را باکتریهای روده، هنگام هضم مواد غذایی تولید کرده و باعث نفخ، احساس سنگینی و گاهی درد شکمی میشوند. به آرامی غذا خوردن و جویدن کامل غذاها میتواند به کاهش تولید گاز کمک کند. همچنین، مصرف برخی مکملهای آنزیمی، در هضم بهتر این نوع غذاها موثر خواهد بود.
عدم تحمل لاکتوز
بدن نمیتواند لاکتوز موجود در محصولات لبنی را به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز در روده کوچک، به خوبی هضم کند. افرادی که دچار این مشکل هستند، پس از مصرف محصولات لبنی، دچار نفخ، درد شکم و اسهال میشوند. برای مدیریت این مشکل، استفاده از محصولات لبنی بدون لاکتوز یا مکملهای لاکتاز توصیه میشود.
اختلالات گوارشی
اختلالات گوارشی، شرایطی مانند سندرم روده تحریکپذیر، بیماری سلیاک و عدم تحمل غذاها میتوانند منجر به نفخ و مشکلات گوارشی شوند. سندرم روده تحریکپذیر با علائمی چون درد شکم، تغییر در حرکات روده و نفخ همراه است و شاید درمان روده تحریک پذیر بصورت قطعی وجود نداشته باشد ولی اغلب می توان با ترکیبی از تغییرات سبک زندگی، پروبیوتیک ها و داروها علائم این بیماری را کنترل کرد.
بیماری سلیاک به دلیل واکنش ایمنی بدن به گلوتن موجود در گندم و جو ایجاد شده و التهاب و نفخ را در پی دارد. عدم تحمل برخی مواد غذایی هم باعث علائم مشابه شده و نیاز به تشخیص و مدیریت دقیق توسط دکتر نفخ معده دارد. در این شرایط، از اهمیت مراجعه بهموقع به متخصص گوارش غافل نشوید. برای درک بیشتر اهمیت این موضوع، مطلب تخصص گوارش و کبد چیست را مطالعه کنید.
یبوست
با درست کار نکردن رودهها و عدم دفع مدفوع، نفخ و احساس سنگینی در شکم بهوجود میآید. یبوست، معمولاً ناشی از کمبود فیبر در رژیم غذایی، عدم تحرک کافی، مصرف ناکافی آب یا برخی شرایط پزشکی است. برای پیشگیری و درمان یبوست، مصرف مقدار کافی فیبر از طریق میوهها، سبزیجات و غلات کامل، نوشیدن آب فراوان و فعالیت بدنی منظم بسیار موثر خواهد بود. گاهی، پزشک مصرف ملینها یا سایر درمانها را توصیه میکند.
عدم تعادل باکتریهای روده
تغییر در ترکیب باکتریهای مفید و مضر در رودهها، نفخ و مشکلات گوارشی ایجاد میکند. این تعادل که به میکروبیوم روده معروف است، نقش مهمی در سلامت کلی دستگاه گوارش دارد. عوامل مختلفی مانند مصرف آنتیبیوتیکها، رژیم غذایی نامناسب و استرس، این تعادل را بههم میزنند. مصرف پروبیوتیکها و پریبیوتیکها یا همان باکتریهای مفید و غذای آنها، میتواند به بازگرداندن تعادل میکروبیوم روده و کاهش نفخ کمک کند.
مصرف بیش از حد غذا یا نوشیدنی
خوردن یا نوشیدن بیش از حد، بهویژه غذاهای چرب و سنگین، باعث نفخ و احساس ناراحتی در معده خواهد شد. معده برای هضم مقادیر زیاد غذا به زمان و انرژی بیشتری نیاز داشته و این مسئله میتواند منجر به تولید گاز و نفخ شود. برای جلوگیری از این مشکل، باید وعدههای غذایی کوچکتر و در دفعات بیشتر میل کنید و از غذاهای چرب، سرخشده و سنگین پرهیز بپرهیزید. آهسته خوردن و خوب جویدن غذا هم میتواند به هضم بهتر و کاهش نفخ کمک کند.
استرس و اضطراب
استرس، عملکرد طبیعی دستگاه گوارش را مختل کرده و منجر به نفخ میشود. استرس و اضطراب، با تاثیر بر سیستم عصبی خودمختار، عملکرد رودهها را تغییر میدهند. این مسئله، باعث کاهش یا افزایش حرکات رودهای و تولید گاز بیشتر میشود. برای مدیریت استرس و اضطراب، تمرین تکنیکهای آرامشبخش مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی مفید است. همچنین، فعالیت بدنی منظم و خواب کافی هم میتواند، اثرات منفی استرس بر دستگاه گوارش را کاهش دهد.
مصرف داروها
مصرف برخی داروها مانند آنتیبیوتیکها، مکملهای آهن و برخی داروهای ضد افسردگی میتوانند نفخ ایجاد کنند. آنتیبیوتیکها، تعادل باکتریهای روده را مختل کرده و منجر به نفخ میشوند. مکملهای آهن، باعث تحریک معده و روده و تولید گاز خواهند شد. همچنین، داروهای ضدافسردگی میتوانند بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر بگذارند. اگر دارویی باعث نفخ میشود، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا درمان جایگزین یا راهحلی برای کاهش عوارض دارو ارائه دهد.
بیماریهای معده میتوانند با نفخ شکم همراه باشند. اگر شما هم نفخ دارید و علت آن را نمیدانید، یکی از این بیماریها را در مقاله فلج معده مجله دکتردکتر ببینید.
علت نفخ زیاد چیست؟
نفخ مداوم، میتواند به دلیل تکرار انجام یک سری عادتهای نادرست باشد. این نوع نفخ، نشاندهندهی یک مشکل یا چندین مشکل در سلامتی دستگاه گوارش شما خواهد بود. سریع غذا خوردن یا حتی خوردن غذاهای محرک ایجاد گاز توسط باکتریهای روده، مصرف زیاد غذاهای تولیدکننده گاز مثل حبوبات از این دست عادتهای ناسالم هستند. این عادتها، باعث تشدید عارضه نفخ شکم و معده میشوند.
علت باد شکم زیاد در زنان چیست؟
زنان در موقعیتهای مختلفی دچار باد شکم میشوند. تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی، یکی از شایعترین علتهای ایجاد باد شکم در زنان است.افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون در طول چرخه قاعدگی، بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر گذاشته و منجر به نفخ شکم میشود. بسیاری از زنان در روزهای قبل و در طول قاعدگی تجربه نفخ دارند. در سندرم پیش از قاعدگی هم نفخ شکم یکی از علائم شایع است. همچنین، وقوع تغییرات هورمونی در دوران یائسگی با تاثیر بر دستگاه گوارش، منجر به ایجاد نفخ شکم شود.
علت باد شکم زیاد در مردان چیست؟
مردان در موقعیتهای مختلفی دچار باد شکم میشوند. تمام موارد گفتهشده از نقش عادات ناسالم غذایی و عدم تحرک کافی در ایجاد نفخ، در مردان هم صدق میکند. علاوهبر این موارد، تغییر سطح هورمون تستوسترون در مردان با تاثیر بر عملکرد دستگاه گوارش، فرد را به عارضه نفخ دچار خواهد کرد. همچنین با بزرگ شدن پروستات در مردان، بر رودهها فشار وارد شده و این فشار نفخ شکم را به دنبال خواهد داشت.
علت نفخ دائمی شکم چیست؟
نفخ دائمی شکم، از عوامل متفاوتی نشات میگیرد. بعضی از این عوامل، به ارزیابیها و تشخیص پزشک نیاز دارند. بلعیدن هوای اضافی، هضم ناقص بعضی از غذاها، افزایش ایجاد گاز توسط باکتریهای روده، سندرم روده تحریکپذیر و عدم تحمل لاکتوز باعث نفخ میشوند. مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات، سبزیهای خانواده کلم و نوشیدنیهای گازدار هم از عوامل شایع ایجاد نفخ هستند. سبک زندگی بدون تحرک و عادتهای غذایی نادرست مانند سریع غذا خوردن و نوشیدن انواع نوشیدنیها با نی، این مشکل را تشدید خواهند کرد.
علت نفخ بعد از غذا
نفخ بعد از غذا، به دلایل متعددی ایجاد میشود. در ادامه، به شایعترین علت نفخ بعد از غذا پرداختهایم:
- تجمع گاز در معده و روده در اثر بلعیدن هوا هنگام خوردن یا نوشیدن
- مصرف غذاهای پرفیبر یا نفاخ مانند لوبیا، کلم و نوشیدنیهای گازدار
- ایجاد نفخ در برخی افراد ناشی از عدم تحمل برخی مواد غذایی مثل لاکتوز یا گلوتن
- وقوع نفخ در اثر هضم ناکافی غذاها و حرکت آهسته دستگاه گوارش
- خوردن سریع غذا
گاهی عدم مدیریت استرس و اضطراب، میتواند در افراد احتمال ابتلا به نفخ را افزایش دهد.
علت نفخ قبل از پریودی و در دوره پریودی
نفخ شکم در دوران قاعدگی یک پدیده طبیعی است که به دلایل هورمونی و فیزیولوژیکی اتفاق میافتد. این عارضه، معمولاً پیش از قاعدگی آغاز شده، در طول قاعدگی ادامه داشته و پس از آن بهتدریج کاهش مییابد. مدیریت رژیم غذایی، مصرف آب کافی و مدیریت استرس، به کاهش نفخ و بهبود در این دوران کمک خواهد کرد. نفخ شکم، از 1 یا 2 هفته قبل از قاعدگی آغاز شود و بهطور متوسط حدود 7 تا 14 روز ادامه مییابد. افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون در دوران پریودی، باعث حبسشدن مایعات و تغییرات در عملکرد رودهها شده که نفخ را در پی خواهند داشت.
در طول دوره پریود، نفخ شکم معمولاً در چند روز اول پریود رخ داده و به تدریج کاهش مییابد. بهطورکلی، نفخ در این دوره ممکن است بین 3 تا 5 روز طول بکشد. پس از پایان پریود، به دلیل بازگشت هورمونها به سطح معمول خود، مشکلات مربوط به نفخ هم کاهش پیدا میکند.
علت نفخ شکم نوزاد
علت نفخ شکم در نوزادان میتواند شامل طیف وسیعی از دلایل مختلف باشد. در ادامه، به مهمترین علت نفخ شکم نوزاد اشاره کردهایم:
- بلع هوا؛ بلعیده شدن هوای زیاد توسط نوزاد به دلیل به سرعت شیر خوردن یا درست نبودن موقعیت دهان کودک با سینه مادر یا شیشهشیر
- عدم تحمل لاکتوز؛ ایجاد گاز و نفخ در نوزادان در اثر حساسیت برخی از نوزادان به لاکتوز موجود در شیر مادر یا شیر خشک
- رژیم غذایی مادر؛ انتقال نفخ از طریق شیر مادر به نوزاد به جهت مصرف غذاهای نفاخ مانند کلم بروکلی، لوبیا یا نوشیدنیهای گازدار توسط مادر
- تغذیه سریع یا زیاد؛ ابتلا به نفخ در نوطاد به دلیل به سرعت شیر خوردن یا بیش از حد نیاز شیر خوردن
- سوءجذب؛ وقوع نفخ در برخی از نوزادان به جهت وجود مشکلاتی در هضم و جذب برخی مواد غذایی
- عدم رشد دستگاه گوارش؛ ایجاد نفخ در اثر عدم توانایی سیستم گوارش در حال تکامل نوزادان در هضم برخی از مواد غذایی
روشهایی همچون گرفتن آروغ نوزاد، تغذیه نوزاد در موقعیت درست، استفاده از شیشه شیرهای ضدنفخ و ماساژ شکم نوزاد به کاهش نفخ نوزاد کمک خواهند کرد.
علت نفخ شکم کودکان
نفخ شکم در کودکان، به دلایل مختلفی رخ میدهد. برخی از علل شایع نفخ شکم در این گروه سنی عبارت هستند از:
- غذاهای گازدار؛ مصرف غذاها و نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابهها، آبمیوههای گازدار و بعضی از انواع سبزیجات مانند کلم، گل کلم و بروکلی
- بلع هوا؛ بلعیده شدن هوای زیاد توسط کودکان، هنگام خوردن، آشامیدن یا حرف زدن
- عدم تحمل لاکتوز؛ به دلیل کمبود آنزیم هضمکننده لاکتوز موجود در شیر و محصولات لبنی
- یبوست؛ تجمع گاز و نفخ در شکم به دلیل تجمع مدفوع در روده کودکان
- آلرژیهای غذایی؛ آلرژی به برخی غذاها مانند گندم، سویا، تخممرغ و شیر
- بیماریهای گوارشی؛ ابتلا کودکان به برخی بیماریها مانند سندرم روده تحریکپذیر، بیماری سلیاک و عفونتهای رودهای
- مصرف بیش از حد فیبر؛ افزایش احتمال ابتلا به نفخ در اثر مصرف زیاد فیبر بهویژه فیبرهای غیرمحلول توسط کودکان
- استرس و اضطراب؛ تاثیرات منفی استرس و اضطراب بر سیستم گوارش کودکان
برای مدیریت و کاهش نفخ در کودکان، باید به رژیم غذایی آنها توجه کرده و در صورت لزوم با پزشک برای شناسایی علت دقیق نفخ و درمان مناسب مشورت شود.
علت نفخ شکم در بارداری
نفخ در دوران بارداری تجربه شایعیست که به دلایل مختلفی رخ میدهد. دلایلی مانند تغییرات هورمونی، فشار فیزیکی ناشی از رشد جنین و تغذیهای منجر به این عارضه میشوند. با رعایت نکات تغذیهای و سبک زندگی مناسب، میتوان این مشکل را مدیریت کرد. در ادامه به مهمترین علت نفخ شکم در بارداری پرداختهایم:
- بزرگ شدن رحم؛ با رشد جنین، رحم بزرگتر شده و فضای بیشتری در محوطه شکمی اشغال میکند. این فشار فیزیکی، با کاهش فضای معده و رودهها، منجر به احساس نفخ و پُری شکم خواهد شد.
- تغییرات هورمون پروژسترون؛ در دوران بارداری، سطح هورمون پروژسترون افزایش مییابد. این هورمون، باعث شلشدن عضلات صاف بدن، از جمله عضلات دستگاه گوارش میشود. شل شدن این عضلات، کاهش سرعت حرکت غذا در رودهها و تجمع گاز و نفخ را به دنبال دارد.
- تغییر در رژیم غذایی و افزایش مصرف غذاهای خاص در زنان باردار؛ به دلیل نیازهای تغذیهای و توصیههای پزشکی، میزان مصرف برخی از غذاها مانند حبوبات و کلم در زنان باردار افزایش پیدا میکند.
نفخ، در طول سهماهههای مختلف بارداری با شدتهای مختلف تجربه میشود. در سهماهه اول بارداری، با آغاز تغییرات هورمونی، برخی از همان ابتدای بارداری، دچار نفخ میشوند. در سهماهه دوم، رشد رحم بیشتر شده و فشار بیشتری به رودهها وارد میشود. نفخ در این دوره افزایش مییابد. درسهماهه سوم بارداری، با رشد حداکثری جنین، فضای شکم به شدت کاهش مییابد. به همین دلیل، بسیاری از زنان در این دوره، با نفخ شدیدتری مواجه میشوند.
علائم همراه با نفخ معده و شکم چیست؟
نفخ معده و شکم، علاوهبر احساس تورم و پُری، با علائم و مشکلات دیگری همراه خواهد بود. شایعترین این علائم، درد شکم، گاز معده و روده، آروغ زدن، یبوست، اسهال، تهوع، کاهش اشتها و تغییر در الگوی دفع مدفوع هستند. عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی، عدم تحمل غذایی، بیماریهای گوارشی، تغییرات هورمونی، استرس و مصرف داروها منجر به تشدید این وضعیت خواهد شد. برای مدیریت و کاهش علائم نفخ، رعایت رژیم غذایی مناسب، افزایش فعالیت بدنی، مدیریت استرس و مشاوره با پزشک در صورت نیاز توصیه میشود.
عوامل خطر نفخ معده و شکم
سرطان تخمدان، یکی از علتهای نادر و خطرناک در نفخ شکمی است. نفخ معده، شکم و درد لگن، از علامتهای ابتلا به این سرطان هستند. سرطان رحم، گاهی باعث نفخ معده، خونریزی غیرطبیعی واژینال، درد لگن یا درد هنگام دفع ادرار میشود و این نفخ از نوع نفخ شکمی، خطرناک است. تغییر عادات روده ماننده یبوست و نفخ از نشانههای ابتدایی بیماری رحم زنان است.
از دیگر بیماریهای خطرناک، سرطان معده است. سرطان معده از جمله سرطانهای بدون علامتیست که پس از پیشرفت بیماری با علائم نامشخصی مانند نفخ، احساس سنگینی و سیری در قسمت بالایی شکم و سوءهاضمه مشخص میشود. بیماری کرون هم یکی از بیماریهای خودایمنیست که با تاثیر مستقیم روی دستگاه گوارش، در روده کوچک و بزرگ شناسایی میشود. نفخ از علائم مشخص بیماری کرون بوده که باعث انسداد روده، کاهش وزن، حالت تهوع و استفراغ بعد از خوردن غذا خواهد شد.
ارتباط نفخ شکم با بیماریهای مختلف
نفخ شکم با افزایش حجم و ورم شکم، از نشانههای مشترک بیماریهای مختلفی است. این شرایط، به علت سوءهاضمه، عدم تحمل لاکتوز، گلوتن یا بیماریهای گوارشی مانند سندروم روده تحریکپذیر رخ میدهد. همچنین، عفونتهای گوارشی، یبوست مزمن و تجمع گازهای روده هم منجر به نفخ میشوند. در ادامه، به برخی از این بیماریها و وضعیتهای مرتبط با نفخ شکم، اشاره کردهایم:
نفخ شکم و روده تحریکپذیر
سندرم روده تحریکپذیر، یکی از بیماریهای گوارشیست که با درد شکمی، اسهال یا یبوست و نفخ شکم همراه است. عوامل مختلفی همچون استرس، تغذیه نامناسب و تغییرات در میکروبیوم روده باعث ابتلا به این بیماری میشوند. موثرترین روشهای درمان و کنترل این بیماری، تغییر در رژیم غذایی، مدیریت استرس و اضطراب و درمان دارویی تحت نظر پزشک متخصص هستند.
عفونت و نفخ معده و شکم
نفخ معده و شکم یکی از مشکلات گوارشی شایع است که میتواند به علتهای مختلفی ایجاد شود. یکی از این علتها، عفونتهای گوارشی هستند. اختلالات ناشی از ورود عوامل مختلف شامل باکتریها، ویروسها و انگلها به دستگاه گوارش، عفونتهای گوارشی را به وجود میآورند. این عفونتها، باعث بروز انواع علائم همچون نفخ، درد شکم، اسهال و تهوع میشوند.
کولیت اولسراتیو و نفخ شکم
کولیت اولسراتیو یک بیماری خودایمنی مزمن است که باعث التهاب و زخم شدن لایه داخلی روده بزرگ و مقعد میشود. این بیماری، بخشی از گروه بیماریهای التهابی روده بوده و به شکلهای مختلفی در بخشهای مختلف روده بزرگ خود را نشان میدهد. در کولیت اولسراتیو، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای روده حمله کرده و موجب التهاب و آسیب دیدن روده میشود. وجود افراد مبتلا به این بیماری در سابقه خانوادگی شما، احتمال ابتلا به کولیت اولسراتیو را در شما افزایش خواهد داد. برخی از عوامل محیطی مانند استرس، عفونتها و مصرف مواد غذایی خاص باعث ابتلا و تشدید این بیماری میشوند. درمان کولیت روده به دو طریق جراحی و دارو درمانی امکانپذیر است.
نفخ شکم و یبوست
نفخ شکم و یبوست هر دو از مشکلات شایع گوارشی هستند. هنگام ابتلای فرد به یبوست، باعث کند شدن حرکت مواد در روده میشود. با کاهش حرکات رودهای و تجمیع مواد دفعی و گازها در روده، فرد احساس پری، فشار در شکم و نفخ میکند. این مشکلات، با مصرف آب کافی، فیبرهای غذایی و فعالیت بدنی منظم کاهش مییابند. پرهیز از مصرف غذاهای نفاخ و مشاوره با پزشک در صورت تداوم علائم، به بهبود وضعیت کمک خواهد کرد.
زخم معده و نفخ معده
زخم معده، به دلیل ترشح زیاد اسید معده و تخریب دیوارههای معده ایجاد میشود. نتیجه این فرایند، ایجاد التهاب و تحریک در دستگاه گوارش خواهد بود. این التهاب به ایجاد گاز و ابتلای فرد به نفخ منجر میشود. علاوهبراین، مصرف برخی داروها و تغییر در رژیم غذایی برای مدیریت زخم معده هم به افزایش تولید گاز و احساس نفخ شکم کمک میکنند. بنابراین، گاهی افراد مبتلا به زخم معده، بیش از دیگران، نفخ شکم را تجربه خواهند کرد.
بواسیر و نفخ شکم
بیماری بواسیر، با متورم و بزرگ شدن رگها در ناحیه داخل یا خارج از مقعد ایجاد میشود. گاهی، یبوست، از اصلیترین عوامل یا تشدیدکننده بواسیر بوده و به نفخ شکم منجر خواهد شد. اعمال فشار برای دفع مدفوع سفت در زمان یبوست، فشار بیشتری به رگهای ناحیه مقعد وارد کرده و باعث ایجاد یا تشدید بواسیر میشود. اگر مدفوع برای مدت طولانیتری در روده بزرگ باقی بماند، آب بیشتری از آن جذب شده و سفتتر میشود. این اتفاق، فرد را با بواسیر شدیدتری مواجه خواهد کرد.
استرس و نفخ معده و شکم
هنگام اضطرب یا فشار روانی، بدن شما هورمونهای استرس مانند کورتیزول و آدرنالین ترشح میکند. این هورمونها، با درگیر کردن سیستم عصبی گوارش، باعث ایجاد تغییرات مختلفی در عملکرد دستگاه گوارش میشوند. در نتیجه اسپاسم عضلانی در روده، حرکت غذا در روده کند شده و نفخ، درد شکمی و احساس پری در معده رخ میدهد. همچنین، استرس باعث افزایش ترشح اسید معده شده که سوءهاضمه، نفخ و سوزش سردل را به دنبال خواهد داشت. استرس و اضطراب، تعادل باکتریهای مفید و مضر روده را برهم زده که با خود مشکلات گوارشی همچون نفخ، درد شکمی و اسهال را به همراه دارند.
دیابت و باد شکم
دیابت به اعصاب کنترلکننده دستگاه گوارش، آسیب میرساند. این آسیب عصبی، باعث اختلال در حرکت غذا در دستگاه گوارش شده و نفخ، درد شکمی و یبوست را در پی دارد. گاستروپارزی یک عارضه شایع دیابت است که حرکت غذا از معده به روده کوچک را کند میکند. این عارضه، با نفخ، حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها همراه است. افراد مبتلا به دیابت، در معرض ابتلا به عدم تحمل لاکتوز هم هستند.
بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به نفخ شکم ناشی از دیابت، کنترل قند خون است. این کنترل با رژیم غذایی، ورزش و دارو انجام میشود. دکتر گوارش، در صورت ابتلا به گاستروپارزی، داروهایی برای کمک به حرکت غذا در دستگاه گوارش تجویز میکند.
مشکلات بلع و نفخ شکم
مشکلات بلع (دیسفاژی) و نفخ شکم به دلایل مختلفی با یکدیگر مرتبط هستند. عوامل و شرایط متعددی، موجب ابتلای به هر دوی این مشکلات میشوند. در ادامه، به برخی از مهمترین این عوامل اشاره کردهایم:
- ریفلاکس معده به مری؛ نفخ شکم و احساس پری معده ناشی از تحریک مری و مشکلات بلع در اثر ریفلاکس معده
- بیماری زخم معده یا اثنیعشر؛ ایجاد مشکلات بلع و نفخ شکم در اثر زخمهای گوارشی
- اختلالات حرکتی مری؛ ایجاد نفخ در اثر مشکلات بلع و تجمع غذا در مری به دلیل ناتوانی عضلات مری برای منقبض شدن
- اسپاسم مری؛ مشکلات بلع و ایجاد نفخ در اثر انقباضات غیرطبیعی و غیرمنظم عضلات مری
- بلع هوا (آئروفاژی)؛ تشدید مشکلات بلع و ایجاد نفخ در اثر بلعیدن بیش از حد هوا هنگام خوردن یا نوشیدن
- سوءهاضمه؛ ابتلا به مشکلات بلع و نفخ همزمان به دلیل ابتلا به سوءهاضمه و مشکلات گوارشی عمومی
- التهاب مری؛ وقوع مشکلات و نفخ در اثر التهاب مری به دلیل عفونت یا تحریک
اگر بهطور مکرر مشکلات بلع و نفخ شکم را تجربه میکنید، برای شناسایی علت اصلی این مشکلات و درمان مناسب باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.
نفخ شکم و کبد چرب
کبد چرب، با تجمع چربی در کبد اتفاق میافتد. چربی اضافی، به کبد آسیب رسانده و باعث التهاب و ناهنجاری در عملکرد کبد میشود. این ناهنجاریها، با تاثیر روی جریان خون در کبد و طحال و تجمع مایع در شکم، احساس پری و سیری در معده و وقوع نفخ را به دنبال خواهند داشت. همچنین، افراد مبتلا به کبد چرب، بیشتر در معرض ابتلا به سوءهاضمه و یبوست بوده که خود باعث نفخ، درد شکم، سوزش سر دل و حالت تهوع خواهند شد. از سوی دیگر، بسیاری از غذاهایی که خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش میدهند، همچون غذاهای پرچرب، پرکربوهیدرات و فرآوری شده، باعث نفخ هم میشوند.
نفخ شکم و کمردرد
اختلالاتی مانند سندرم روده تحریکپذیر، باعث نفخ، درد شکمی و کمردرد میشوند. این شرایط، بر نحوه حرکت غذا در دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و اسپاسم عضلانی و درد در ناحیه کمر را به همراه خواهد داشت. همچنین التهاب در بدن، موجب کمردرد و مشکلات گوارشی مانند نفخ میشود. شرایط التهابی مانند آرتریت و بیماری التهابی روده در این امر نقش دارند.
شکم درد و نفخ شکم
شکم درد و نفخ شکم اغلب ناشی از عوامل مختلفی مانند تغذیه نامناسب، بلعیدن هوای زیاد، عدم تحمل غذایی، بیماریهای گوارشی و یبوست هستند. مصرف غذاهای نفاخ مثل لوبیا، کلم و نوشیدنیهای گازدار، همچنین حساسیت به لاکتوز یا گلوتن، باعث تجمع گاز و ایجاد درد در شکم میشوند. بیماریهایی مانند سندرم روده تحریکپذیر و عفونتهای گوارشی هم در وقوع این مشکلات نقش دارند. برای کاهش شکم درد و نفخ، تغییر رژیم غذایی، جویدن آرام غذا، مصرف پروبیوتیکها و پرهیز از غذاهای نفاخ توصیه میشود.
اسهال و باد شکم
هنگامی که غذا به سرعت در روده بزرگ حرکت میکند، زمان کمتری برای جذب آب وجود دارد. این فرایند، با افزایش مقدار مایعات در روده بزرگ، افزایش تولید گاز و ایجاد اسهال را به دنبال خواهد داشت. باکتریهای موجود در روده بزرگ، از مواد غذایی هضم نشده، برای تولید گاز استفاده میکنند.با وقوع اسهال و افزایش سرعت حرکت غذا در روده بزرگ، باکتریها برای تولید گاز زمان بیشتری دارند. برخی از غذاها، مانند غذاهای چرب، تند یا پرفیبر، باعث اسهال و نفخ در افراد میشوند. عدم تحمل لاکتوز موجود در شیر) یا فروکتوز موجود در قند میوه، نفخ، اسهال و درد شکم را در پی دارند.
نفخ معده عصبی
نفخ معده عصبی یا سندرم روده تحریکپذیر، با ناراحتیهای گوارشی مختلف همچون نفخ، درد شکم، اسهال یا یبوست همراه است. افراد مبتلا به این سندرم، بهطورکلی رودههای حساسی دارند که به محرکهای مانند استرس، غذا، هورمونها یا تغییر در حرکات روده، بیشتر واکنش نشان میدهند. این واکنش، منجر به اسپاسم عضلانی، التهاب و افزایش تولید گاز در روده میشود. سیستم عصبی گوارشی، مسئول هماهنگی بین مغز و روده است. در افراد مبتلا، این سیستم، با عملکرد نادرست و ارسال سیگنالهای اشتباهی به روده، باعث وقوع حرکت غیرطبیعی غذا در روده، اسپاسم عضلانی و افزایش حساسیت روده میشود.
نفخ معده و تنگی نفس
دیافراگم، عضلهای در زیر ریهها بوده و به تنفس کمک میکند. با تورم شکم به دلیل نفخ، به دیافراگم فشار وارد شده و تنفس دشوار خواهد شد. این اتفاق، در افراد مبتلا به بیماریهای ریوی همچون بیماری انسدادی مزمن ریوی شایع است. همچنین، رحم در حال رشد در دوران بارداری به اندامهای داخلی فشار وارد کرده و باعث کمردرد، نفخ و تنگی نفس میشود.
چگونه نفخ شکم را تشخیص دهیم؟
تشخیص نفخ شکم، براساس علائم بیمار و معاینات بالینی انجام میشود؛ اما متخصص گوارش، گاهی برای تشخیص علت دقیقتر نفخ در شرایط پیچیده، آزمایشهای تکمیلی و تخصصی را توصیه میکند. در جدول زیر، به دقیقترین روشهای تشخیصی نفخ شکم اشاره کردهایم:
تکنیکهای تشخیصی نفخ شکم | شرح تکنیکهای تشخیصی |
مصاحبه پزشکی | پرسیدن سوالاتی در مورد علائم، شدت و مدت زمان نفخ، رژیم غذایی، عادات غذایی و سابقه پزشکی |
معاینه فیزیکی | لمس و معاینه شکم برای یافتن نشانههای غیرمعمول مانند حساسیت، ورم یا صداهای غیرطبیعی |
آزمایشهای خون | بررسی خون برای تشخیص التهاب، عفونت یا مشکلات متابولیکی عامل نفخ |
آزمایشهای مدفوع | بررسی مدفوع برای تشخیص عفونتها، عدم تحمل غذایی یا مشکلات گوارشی دیگر |
آزمایشهای تصویربرداری | مانند اشعه ایکس، سونوگرافی یا سیتیاسکن برای بررسی دقیقتر ساختارهای داخلی شکم و تشخیص هر گونه انسداد یا ناهنجاری |
آزمایشهای تنفسی | تست تنفسی هیدروژن یا متان برای تشخیص عدم تحمل لاکتوز یا رشد بیش از حد باکتریها در روده کوچک |
آندوسکوپی و کولونوسکوپی | مشاهده مستقیم داخل دستگاه گوارش و برداشتن نمونههای بافتی برای بررسی بیشتر |
این مجموعه از روشهای تشخیصی، برای شناسایی علت دقیق نفخ شکم و ارائه درمان مناسب به متخصص گوارش کمک میکنند.
عوارض و خطرات نفخ شکم چیست؟
نفخ شکم، معمولا یک مشکل جدی نیست و بهطور طبیعی تسکین مییابد. اما گاهی، نشاندهنده مشکلات جدیتری خواهد بود. شایعترین عوارض و خطرات نفخ شکم شامل موارد زیر هستند:
- ایجاد درد و احساس ناراحتی در شکم؛ به صورت دردهای متناوب یا مداوم
- احساس پری در شکم و معده؛ ایجاد تنگی نفسی و محدودیت در حرکت آزادانه
- اختلال در خواب؛ در اثر درد بیش از حد و فشار آزاردهنده
- ایجاد محدودیت اجتماعی؛ احساس ناراحتی در جمعهای عمومی و بروز مشکلات اجتماعی
- نشاندهنده مشکلات گوارشی خطرناک؛ همچون سندرم روده تحریکپذیر، بیماری کرون، انسداد روده یا عدم تحمل غذایی
- عوارض روانی ناشی از تجربه مکرر نفخ؛ ابتلا به استرس و اضطراب
درصورتیکه، نفخ شکم همراه با علائم جدیتر، بهطور مداوم ادامه یافت، برای انجام ارزیابیهای تخصصیتر و یافتن علت باد کردن شکم باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.
چگونه نفخ معده و شکم را درمان کنیم؟
درمان نفخ شکم و معده، به علت بروز آن بستگی دارد. در ادامه، به متداولترین روشهای کاهش و درمان نفخ اشاره کردهایم:
- کاهش مصرف غذاهای نفاخ؛ غذاهایی همچون لوبیا، عدس، کلم، گلکلم و نوشیدنیهای گازدار
- جویدن آرام غذا؛ بلعیده شدن هوا کمتر در اثر آرام جویدن غذا
- مصرف فیبر به مقدار مناسب؛ جلوگیری از مصرف بیش از حد فیبر و ورود تدریجی آن به رژیم غذایی
- پرهیز از مواد غذایی حساسیتزا؛ اجتناب از مصرف لبنیات برای افراد حساس به لاکتوز و اجتناب از مصرف غلات برای افراد مبتلا به حساس به گلوتن
- مصرف داروها و مکملها؛ مصرف داروهای ضدنفخ مانند سایمیتیکون، مصرف پروبیوتیکها برای ایجاد تعادل بین باکتریهای مفید روده و مصرف مکملهای آنزیمی مانند لاکتاز برای هضم بهتر لاکتوز و کاهش نفخ
- انجام فعالیت بدنی منظم؛ همچون پیادهوری بعد از غذا و برخی از حرکات یوگا برای کمک به حرکت گازها در روده
- مدیریت استرس؛ انجام تمرین تکنیکهای آرامسازی مثل مدیتیشن و تنفس عمیق برای تسکین نفخ
- مصرف دمنوشهای گیاهی؛ همچون مصرف دمنوش نعناع، زنجبیل و بابونه
- استفاده از زردچوبه؛ بهبود مشکلات گوارشی بهعنوان یک ضدالتهاب طبیعی
اگر نفخ، بهطور مداوم و همراه با علائم دیگری مانند کاهش وزن غیرقابل توضیح، درد شدید یا خونریزی ادامه داشت، باید به دکتر گوارش مراجعه کرده تا علت نفخ مداوم، بررسی و درمان مناسب تجویز شود.
داروهای نفخ شکم
برای درمان نفخ، داروهای متعدد با شیوههای اثرگذاری متفاوتی وجود دارند. انواع داروهای ضداسپاسم، داروهای ضداسید و ضدنفخ میتوان برای درمان نفخ استفاده کرد. در جدول زیر، به موثرترین داروهای تسکیندهنده علائم نفخ و بهترین قرص برای باد معده اشاره کردهایم:
نام دارو | نحوه اثرگذاری |
سایمیتیکون | کاهش نفخ در اثر کاهش کشش سطحی حبابهای گاز در دستگاه گوارش و آزاد شدن گاز |
آنتیاسیدها | کاهش نفخ با خنثی کردن اسیدهای معده و کاهش التهاب دستگاه گوارش |
کربن فعال | کاهش نفخ با جذب گازهای اضافی در دستگاه گوارش و اثرگذاری بیشتر درصورت مصرف با سایمیتیکون |
آلفا گالاکتوزیداز | جلوگیری از ابتلا به نفخ با تجزیه کربوهیدراتهای پیچیده همچون حبوبات و سبزیجات |
لاکتاز | جلوگیری از ابتلا به نفخ با مصرف لبنیات در اثر هضم لاکتوز به کمک مکمل لاکتاز |
بیسموت | تسکین علائم نفخ به دلیل کاهش التهاب و دفع گاز از دستگاه گوارش پس از مصرف این دارو |
ریفاکسیمین | آنتیبیوتیکی برای کاهش رشد باکتریهای غیرطبیعی روده و درمان سندروم روده تحریکپذیر |
پپرمینت اویل | تسکین اسپاسم عضلات روده و کاهش درد ناشی از نفخ در مبتلایان به سندروم روده تحریکپذیر |
این داروها، طی مکانیسم متفاوتی به درمان نفخ شکم و معده میپردازند. برای مصرف هر یک از این موارد باید با متخصص گوارش مشورت کنید.
از بین بردن نفخ شکم فوری
پیادهروی پس از صرف غذا، یوگا یا هر نوع فعالیت بدنی ملایم، با تسهیل حرکت غذا در دستگاه گوارش، نفخ را کاهش میدهند. همچنین، ماساژ محوطه شکمی به آرامی و در جهت عقربههای ساعت، باعث تسکین عضلات روده و آزادش شدن گازهای تجمعیافته در روده میشود. از دیگر روشهای درمان فوری نفخ، میتوان به دوش آب گرم اشاره کرد. استحمام با گرم عضلات را شل کرده و به هضم غذا کمک میکند.
درمان خانگی نفخ شکم
موثرترین درمانهای خانگی نفخ شکم شامل تغییر در رژیم غذایی، استفاده از گیاهان دارویی و انجام برخی تمرینات هستند. در ادامه، به چندین روش درمان خانگی باد شکم زیاد، اشاره کردهایم:
- مصرف دمنوشهای گیاهی؛ همچون دم نوش نعناع، زنجبیل، بابونه و زیره برای تسکین اسپاسم عضلات روده و کمک به بهبود هضم غذا و کاهش نفخ
- استفاده از سرکه سیب؛ کمک به هضم غذا و کاهش نفخ با نوشیدن یک قاشق غذاخوری سرکه سیب در یک لیوان آب قبل از وعدههای غذایی
- مصرف ماست پروبیوتیک؛ برقراری تعادل باکتریهای مفید روده در اثر مصرف محصولات پروبیوتیک
- استفاده از دانههای رازیانه؛ کاهش نفخ به دلیل جویدن چند دانه رازیانه یا نوشیدن دمنوش رازیانه
- استفاده از آب لیمو؛ تحریک تولید اسید معده و بهبود هضم با نوشیدن آبلیموی تازه در یک لیوان آب گرم، قبل از وعدههای غذایی
- خواب کافی و کاهش استرس؛ کاهش نفخ با انجام تکنیکهای آرامسازی مانند مدیتیشن، تنفس عمیق و برخورداری از خواب کافی و باکیفیت
- مصرف آب کافی؛ بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش نفخ در اثر نوشیدن آب به مقدار کافی در طول روز
انجام این روشهای خانگی و اصلاح سبک زندگی، علائم نفخ شکم را به میزان قابلتوجهی تسکین خواهد داد.
برای درمان نفخ شکم چه چیزهایی بخوریم؟
فرد مبتلا به نفخ، باید غذاهایی مصرف کند که به راحتی هضم شده و گازی تولید نمیکند. در ادامه، به مناسبترین غذاها برای فرد مبتلا به نفخ، اشاره کردهایم:
- غذاهای حاوی فیبر محلول؛ تولید گاز کمتر در روده به دلیل هضم آهسته و بهتدریج
- مصرف زنجبیل تازه در غذا؛ کاهش ناراحتیهای گوارشی و نفخ به دلیل خواص ضدالتهابی طبیعی
- مصرف موز؛ برقراری تعادل سطح الکترولیتها و کاهش احتباس آب در بدن به دلیل برخورداری از پتاسیم بالا
- سبزیجات پختهشده؛ کاهش نفخ به دلیل مصرف کلم، گل کلم و بروکلی پخته شده
- برنج سفید؛ جلوگیری از نفخ به دلیل هضم راحت
همچنین، مصرف مواد غذایی همچون حبوبات، غذاهای چرب و سنگین، سبزیجات خام و نوشیدنیهای گازدار به تشدید علائم نفخ منجر میشود.
نوشیدنی و دمنوش برای نفخ معده و شکم
برای درمان نفخ شکم، مصرف چندین دمنوش گیاهی میتواند مفید باشد. بهترین این دمنوشها شامل موارد زیر هستند:
- دمنوش نعناع؛ نعناع یکی از بهترین گیاهان برای کاهش نفخ و تسکین دردهای شکمی است. روغنهای موجود در نعناع به آرام کردن عضلات دستگاه گوارش کمک میکنند.
- دمنوش زنجبیل؛ نوشیدن دمنوش زنجبیل، علاوهبر خواص ضدالتهابی، به هضم غذا هم کمک میکند.
- دمنوش بابونه؛ بابونه، به دلیل خواص ضدالتهابی و آرامبخشی، برای تسکین دردها و ناراحتیهای گوارشی همچون نفخ بسیار موثر است.
- دمنوش رازیانه؛ دانههای رازیانه، بهطور سنتی برای تسکین مشکلات گوارشی مانند نفخ و سوءهاضمه استفاده میشوند. نوشیدن دمنوش رازیانه، با هضم بهتر غذا و کاهش گاز معده همراه خواهد بود.
- دمنوش زیره؛ مصرف دمنوش زیره سبز و سیاه به دلیل خواص ضدنفخ بسیار مفید است.
بهتر است برای اثرگذاری بیشتر این دمنوشها، آنها را گرم و با مقداری عسل میل کنید.
مصرف محصولات پروبیوتیک
محصولات پروبیوتیک با تأمین باکتریهای مفید برای روده، به بهبود تعادل میکروبیوم روده کمک میکنند که نقش مهمی در کاهش نفخ دارد. این باکتریها با تولید اسید لاکتیک و کاهش pH روده، رشد باکتریهای مضر که موجب تولید گاز و نفخ میشوند را مهار میکنند. همچنین، پروبیوتیکها با بهبود هضم غذا و تسهیل جذب مواد مغذی، میتوانند به کاهش تولید گاز در روده کمک کنند. مصرف منظم پروبیوتیکها در قالب مکملها یا غذاهای حاوی آنها، نظیر ماستهای پروبیوتیک، به تعدیل فعالیتهای گوارشی و کاهش احساس نفخ و تورم شکم کمک میکند و بهطور کلی سلامت گوارشی را بهبود میبخشد.
تغییر سبک زندگی
تغییر سبک زندگی، تاثیر قابلتوجهی بر کاهش و درمان نفخ خواهد داشت. در ادامه به مهمترین تغییرات سبک زندگی برای کمک به بهبود نفخ، اشاره کردهایم:
- تغذیه سالم و متعادل؛ همچون مصرف غذاهای پر فیبر و کاهش مصرف غذاهای نفاخ
- مدیریت استرس؛ مانند انجام مدیتیشن، یوگا، و تمرینات تنفسی
- ورزش منظم؛ تسریع حرکات رودهها و جلوگیری از یبوست و تجمع گاز با فعالیت بدنی منظم همچون پیادهروی
- مصرف مایعات کافی؛ هیدراته نگه داشتن بدن با مصرف آب کافی
- تقسیم وعدههای غذایی؛ مصرف غذا در وعدههای کوچکتر و با فاصله زمانی کوتاهتر
- آهسته غذا خوردن و جویدن کامل؛ جلوگیری از بلع هوا و تولید گاز در دستگاه گوارش
با انجام این تغییرات در سبک زندگی، بسیاری از افراد میتوانند بهبود قابل توجهی در کاهش نفخ و علائم مرتبط با آن تجربه کنند. البته اگر نفخ به صورت مداوم و شدید ادامه داشته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه شود تا علت گاز معده زیاد بهطور جدیتری بررسی شود.
ورزش
ورزش منظم، با بهبود حرکت دستگاه گوارش و کاهش یبوست، در بهبود نفخ نقش دارد. فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی، یوگا و تمرینات هوازی با تسریع حرکت مواد غذایی در رودهها، از تجمع گاز جلوگیری میکنند. علاوهبراین، ورزش منظم با کاهش استرس و اضطراب و تنظیم هورمونهای مرتبط با گوارش به تسکین علائم نفخ منجر میشود.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی، با کمک به حرکت گاز در رودهها، درمان نفخ را در پی دارد. همچنین، ماساژ به آرامش عضلات شکم و روده کمک کرده و اسپاسم و گرفتگی ناشی از نفخ را کاهش میدهد. از سوی دیگر، این تکنیک درمانی با تحریک هضم و جذب مواد مغذی به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. ماساژ بهتر است با استفاده از روغن نارگیل، روغن بادام یا روغن زیتون و طی حرکات دایرهای ملایم در جهت عقربههای ساعت به مدت 5 نت 10 دقیقه روی شکم انجام شود.
درمان نفخ شکم در بارداری
نفخ شکم در بارداری، مشکل شایعیست که در اثر تغییرات هورمونی و فیزیکی رخ میدهد. روشهای درمان نفخ در بارداری، کموبیش مشابه درمان نفخ در شرایط دیگر است. مصرف غذاهای پرفیبر، پرهیز از مصرف غذاهای نفاخ و خوردن وعدههای کوچک غذایی از موثرترین روشهای درمان نفخ در بارداری هستند. همچنین، با مصرف زیاد مایعات و انجام پیادهروی سبک و ملایم پس از صرف غذا، میتوان علائم نفخ در بارداری را تسکین داد. از سوی دیگر، پوشیدن لباسهای تنگ، با افزایش فشار روی شکم، شدت نفخ و ناراحتی ناشی از آن را افزایش میدهد. بنابراین، پوشیدن لباسهای گشاد میتواند به تسکین نفخ در دوران بارداری کمک کند.
درمان نفخ معده بعد از غذا
برای درمان نفخ معده بعد از غذا، نوشیدن مقدار کافی آب میتواند یکی از روشهای اثربخش باشد. همچنین استفاده از دمنوشهای گیاهی مانند دمنوش نعناع، زنجبیل، بابونه و زیره به کاهش نفخ کمک میکند. در کنار این موارد، بهجای دراز کشیدن بعد از غذا، یک پیادهروی سبک و ملایم علائم نفخ را تسکین خواهد داد.
درمان باد شکم بعد از عمل جراحی
یکی از شرایط دیگری که ابتلا به نفخ، میتواند آزاردهنده باشد، پس از عمل جراحی است. برای درمان نفخ پس از جراحی، روشهای زیر کمککننده هستند:
- داشتن تحرک و پیادهروی به حرکت گاز در دستگاه گوارش کمک میکند.
- نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات باعث تنظیم حرکت روده و کاهش تجمع گاز در روده خواهد شد.
- پرهیز از مواد غذایی مولد گاز، تولید گاز در روده را کاهش میدهد.
- مصرف برخی از داروهای ضدنفخ مانند سایمتیکون باعث کاهش گاز معده و روده میشود.
- انجام تکنیکهای تنفس عمیق و آرامش با کاهش تنش و استرس، به حرکت گاز در رودهها کمک میکند.
- مصرف غذاهای سبک و سهلالهضم مانند سوپها و غذاهای بخارپز تولید گاز در روده و معده را کاهش میدهد.
اگر این روشها موثر نبود و نفخ همراه با درد شدید یا علائم دیگر رخ داد، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه از نفخ شکم پیشگیری کنیم؟
روشهای پیشگیری از نفخ شکم، همان روشهای درمانی باد معده هستند که علائم ناخوشایند نفخ را بهبود میدهند. در ادامه، بهطور خلاصه به اثربخشترین روشهای پیشگیری از نفخ شکم اشاره کردهایم:
نفخ شکم میتواند بسیار ناخوشایند باشد، اما با رعایت چند نکته میتوان از آن پیشگیری کرد. در اینجا تعدادی از روشهای مؤثر برای پیشگیری از نفخ شکم آورده شده است:
- جویدن غذا بهخوبی برای جلوگیری از ورود هوا همراه با غذا به معده
- خودداری از خوردن غذاهای پر از فیبر بیش از حد و اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی بهتدریج
- نوشیدن مایعات به اندازه کافی برای جلوگیری از انباشت گاز در رودهها
- مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک مانند ماست برای برقراری تعادل باکتریهای مفید در روده
- فعالیت بدنی منظم با هدف بهبود حرکت گوارشی و جلوگیری از تجمع گاز در رودهها
- پرهیز از خوردن غذاهای نفاخ مانند لوبیا، کلم، پیاز، نوشابههای گازدار و آدامس
- کاهش مصرف غذاهای چرب و سنگین به دلیل هضم کند و ایجاد احساس سنگینی در معده
- استفاده از داروهای ضدنفخ پیش از صرف غذا
رعایت این نکات، بهطور مؤثر از بروز نفخ شکم پیشگیری خواهد کرد.
برای درمان نفخ شکم و معده به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان نفخ شکم باید به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید. این پزشک، در تشخیص و درمان مشکلات مرتبط با دستگاه گوارش همچون نفخ معده مهارت دارند. مهم ترین علت نفخ شکم و معده، عدم تحمل غذایی، سندرم روده تحریکپذیر، اختلالات گوارشی و استرس و اضطراب هستند. دکتر گوارش، با انجام معاینات فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی شما، علت اصلی باد شکم در شما را تشخیص داده و درمان مناسب را پیشنهاد میدهد.
روشهای درمان نفخ شکم شامل تغییر رژیم غذایی، مصرف وعدههای غذایی کوچکتر و مدیریت استرس هستند که به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی شما کمک خواهند کرد. همچنین دکتر گوارش در صورت نیاز و با توجه به علت ابتلا به نفخ شکم، داروهای ضداسید، آنتیبیوتیکها و ملینها را تجویز میکند. نوشیدن مایعات فراوان، فعالیت بدنی منظم و مصرف دمنوشها به تسکین علائم نفخ معده منجر خواهد شد.
در نهایت، اگر مبتلا به نفخ معده هستید و درمان خانگی نفخ معده و شکم موثر نبود، حتما به دکتر گوارش مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از متخصص گوارش، از امکان نوبتدهی این متخصص در سایت دکتردکتر استفاده کنید.
منبع:
health.harvard.edu
nhs.uk
با سلام، همیشه ساعت ۴ یا ۴:۳۰ نیمه شب درد و نفخ شکم دارم به طوری که درد مرا از خواب بیدار میکند و بعد از آن حتما باید چیزی بخورم، درد امانم را بریده
لطفا راهنماییم کنید ممنونم
سلام. من دوماه پیش برای ناراحتی یبوست و زخم مقعد دکتر رفتم که داروملین و پماد داد که اگه بعد یکماه خوب نشدم دوباره برم که برای معاینه. متاسفانه ملین ها اثر چندانی روی این قضیه نداره و یبوست بطور مزمن همچنان هست که شاید گاهی بهتر شه ولی درد موقع دفع و گاهی خون کم وجود داره همچنان. بخاطر شرایط فعلا هم نمیتونم به دکتر مراجعه کنم چند روزیست شکمم زیر نافم درد میکنه که گاهی بیشتر و گاهی بهتر میشه مثل نفخ یا گرفتگی و دیروز هم به محض دفع مدفوع هم قبلش هم بعدش خون قرمز رنگ همراه با مخاط خونی دفع کردم حجم خونریزی زیاد بود و این دومین باری بود تجربه میکردم ترسیدم چون دیگه بخاطر زخم مقعد نبود و انگار از داخل بود. درد شکمم همچنان مزمن ادامه داره چکار کنم که بهتر بشم و اگه دوباره خونریزی کرد چکار کنم
سلام خسته نباشید
من 25 سال دارم.. یک هفته است که هرچی میخورم به شدت شکمم باد میکنه . چه کم میخورم و چه زیاد.. ولی ظهر که ناهار یکم بیشتر میخورم احساس میکنم نفسم تنگ شده.. بین و پایین قفسه سینم بشدت درد میگیره و همین درد فشار میاره به قفسه سینم.. مدام هم بادگلو میزنم.. صبح ها هم بیشتر توی گلوم احساس مزه فلز دارم. گاهی اوقات بشدت دهنم خشک و گاهی اوقات پر آب میشه
علت چیه؟چون واقعا داره آزارم میده و در وضعیت کرونا نمیشه رفت دکتر
سلام من حدود چند سال پیش اسپاسم داشتم رفتم دکتر با یه لیوان لیدوکایین خوب شد و بعد از تقریبا ۷سال دوباره به همون حالت برگشتم طوری که نمیتونستم اب دهنمم قورت بدم و یبوست و نفخ شکم و معده هم دارم و مشکل اساسی من اینکه بوی دهنم تقریبا از سه ساعت بعد از خواب شروع میشه و باعث آزار همسرم میشه کلی قرص خوردم اما جواب نمیده ممنون میشم راهنمایم کنید
عرض سلام
بنده ۲۷ سالمه و چندماهی هست که تمام بعدازظهرها تا شب به شدت معدم نفخ میکنه و باعث دل درد و گاهی درد در سمت چپ قفسه سینه میشه. این مشکل رو قبلا هم داشتم ولی مدتی خوب شد که الان با شدت بیشتری شروع شده.ممنون میشم راهنمایی بفرمایین.
سلام
آب را بجوشانید و خنک کنید سپس مصرف نمایید
سپاس فراوان از راهنماییتون
??
سلام…من حدود ۱۰ ماه هست که نفخ روده دارم…گاهی اسهال هم هست ولی بیشترین ناراحتی م از نفخ روده ست که باعث تهوع و قار و قور میشه و گاهی شب ها نمی تونم بخوابم باید عسل و عرق نعنا و قرص دایمتیکون بخورم تا یک ساعت بعد بشه بخوام
سلام. من اخيرا بعد از غذا خوردن نفخ مي كنم يه درد خاصي پشت قفسه زير كتفم و نقطه اي ميگيرم و با غذا خوردن و پر شدن معده دردش بيشتر ميشه ، كمي هم شرايط روحي خوبي در اين ايام ندارم ، قبلا اينجوري نبودم، به دكتر قلب مراجعه كردم اكو و نوار قلب هيچ مشكلي نداشتم و براي تنظيم ضربان ايندرال ١٠ رو روزي دو بار و قرص روپيكسون ٢٠ هم براي كلسترول بالا كه دارم تجويز كرد الان ٧ كيلو وزن كم كردم چند روز است با مشورت دكتر قلب پنتوپرازول ٢٠ رو دو تا يكي صبح ناشتا و يكي هم شب قبل غذا مي خورم لطفا اگر پيشنهاد و راهنمايي داريد محبت كنيد.
درود بر شما و ممنون خانم دكتر
فقط من در مورد داروهايي كه الان مصرف مي كنم يكي قرص ايندرال ١٠ روزي دو بار و آلپرازولام ٥/. رو شبي نصف و روپيكسون ٢٠ هم روزي يك عدد مي خورم كه الان قصد دارم روپيكسون رو به اينكه حدود ٤٠ روز مصرف كرده بودم و كاهش وزن ٨ كيلويي هك داشتم يك روز درميان استفاده كنم و الان با دستور سركار عالي براي نظم گوارش ، پنتاپرازول ٢٠ رو ناشتا يك عدد و كليدينيوم سي رو قبل از دو وعده ناهار و شام و فاموتيدين همراه و آلمينيوم ام جي هم بعد غذا به مدت دوهفته مصرف كنم
اگه محبت كنيد خواستم بدونم تداخل دارويي نداره و اشكالي پيش نمياد
سلام
خیر تداخلی ندارد
درود بر شما
من هرچیزی که میخورم به سرعت دلم باد میکنه البته معدم نیست زیر شکمم باد میکنه
و اغلب همراه با درد هستش که عرق نعنا تاثیر آنچنانی ندارد
فقط شبها اگر دم کرده ی به لیمو بخورم دردم خوب میشه اما نفخ همچنان دارم که باعث آزارم میشه و حتی روی لباس پوشیدنم تاثیر میذاره و اذییت میشم
درود بر شما
ممنون از پاسخگویی تون. این قرص رو دیدم که برای تهوع استفاده میکنن آیا مضر نیست؟ و اینکه تا کِی استفاده کنم
سلام خسته نباشيد
من يك هفته است كه شكمم زيرقفسه سينه سمت چپ درد ميكرد وهري چي ميخورم درد ونفخ ويبوست رفتم دكتر متخصص براي عكس سونواگرافي نوشت گرفتم بعد مشخص شد ورم معده وگاز دارم دكتر بهم دارو نوشت يك قرص لانزو 30 ناشتا قرص هيوسين برومايد 10 قبل غذا قرص Libro-c شب يكي قبل غذا
قرص جويدني دايمتيكون بعد غذا وشربت لاكسمل منيزم هيدرو كسايد بعد غذا هر 8 ساعت
ولي مشكلي كه هست شربت خيلي داره اذيتم ميكنه
وقتي ميخورم احساس منگي وسرگيجه وضربان قلب تغير ميكنه ورم معدم يك زره خوب شده ولي چيزي كه اذيتم ميكنه نفخ شكمم ويبوست بعض وقتها درد شكم دارم
سلام شب تون بخیر
من (منهای ده سال قبل که آندوسکوپی شدم و گفتن بیشتر عصبیِ) تقریبا از ماه رمضون پارسال دچار ناراحتی معده شدم یعنی جوری که وسط روز رفتم اورژانس و مجبور شدم روزمو بخورم بخاطر درد شدید معده!! یه سری قرص خوردم تا مدتی خوب بودم تا پاییز که شروع کردم روزه های قضا شده رو ادا کنم ولی بازم بخاطر استرس شدیدی که دارم این شرایط تشدید شد ! که دیگه بعد ویزیت با چند تا دکتر که گفتن اسپاسم و استرس و ایناس، دیگه پیگیرش نشدم.
الان بیشر از یک ماهِ که صبحها ناشتا پنتوپرازول میخورم و قبل از ناهار هم کلیدینیوم سی.
ولی کامل خوب نشدم و اخیرا نفخ هم اضافه شده به قدری که قابل توصیف نیست، احساس سنگینی قفسه سینه به اضافه تلخی بد دهانم بعد از خوردن اکثر چیزها و البته یبوست….
ازتون ممنون میشم منو راهنمایی کنید واقعا توی این شرایط نمیتونم حضوری مراجعه کنم.
سلام
من مردی ۴۷ ساله هستم چند سالی هست که بعد از غذا خوردن احساس ترشی در دهانم میکنم و بعد از ۲ الی ۳ ساعت عذا خوردن سر درد خیلی شدیدی میگیرم بطوری که احساس میکنم چشم سمت چپم داره بیرون میاد ، البته نفخ هم دارم .
مشکل اصلی من سردرد بعد از نهار و شام هست
لطفا راهنمایی فرمایید
با تشکر
سلام میگن عرق نعنا برای نفخ مفیده تا چه حد میشه ازش استفاده کرد ایا حد معینی داره؟
سلام
بعد غذا میشود مصرف کرد
محدودیتی ندارد اما حدود نصف استکان معقول است
سلام خسته نباشید
من مدتی که بسیار نفخ شکم دارم و از عرقیجات گیاهی استفاده کرده ام نفخ معدم اینقدر زیاده که دلم صدا های بلندی میکنه و گاهی مواقع از زیر گلوم تا معدم اینقدر میسوزه که انگار اسید توی دهنم ریختم میشه بگید باید چیکار بکنم ممنونم
با سلام
من چند وقتی هست ناراحتی معده داشتم
رفتم آندوسکوپی و کلونوسکوپی و دکتر گفت یکم ورم معده دارم و عصبی هست
الان چند وقتی هست شکمم خوب کار نمیکنه و باد معده ام خیلی زیاد شده
اذیتم هم میکنه
باید چیکار کنم؟
سلام و خسته نباشید من 30سالمه و یه مشکلی که دارم اینه که وقتی غذا میخورم بعد یک ساعت سینه سمت چپ تا زیر بغل سمت چپ یه درد خفیف پیدا میشه و با شکم خالی این درد بر طرف میشه معده ام یکم ضیعف هست نمیدونم این درد مال نفخ معده است یا مشکل قلب پیدا کردم لطفا راهنمایی کنید با تشکر
سلام . چند وقتیه بعد صرف غذا طرف چپ زیر قفسه سینه به پایین و بالای نافم بشدت درد داره طوری که مدفوع هم کم و بصورت گلوله و منقطع هست. بعد شکمم هم بعد صرف غذا فقط گاز تولید میکنه، و صدای آب میده که درد به قفسه سینه و کتف و دست چپ هم میزنه. دکتر رفتم قرص فاموتیدین، شربت منیزیم و قرص دایمکتیون بهم دادم چند روزی بهتر شدم باز دوباره درد شروع شده
سلام خانم دكتر. من ( خانمي)دو سه سالي ست كه دائما فقط موقع خواب درد شديد شكم دارم طوري كه اين درد منو از خواب بيدار ميكند. امسال رفتم دكتر داخلي. ازم آندوسكوپي گرفت و گفت معده عصبي ست و كمي ورم معده داري. در طول مصرف دارو ها و بعد از آن باد شديدي از معده ام خارج مي شود و بد بو هم هست. طوري كه دارم از خانواده ام خجالت مي كشم چي كار كنم. چهل سالمه. و دو دختر هم دارم. ,در ضمن شكمم خيلي بزرگ شده است.
سلام خسته نباشید. من مشکا گاز معده دارم . یعنی بیش از اندازه . تا یه چیزی میخورم شکمم شروع به صدا کردن میکنه و هی میپیچه و مشکل یبوست هم دارم . واقعا ازار دهنده هستش برام این روند . و مدفوع من خیلی بد بو هستش میشه لطفا یه راهنمایی بکنین . ممنون
سلام دکتر جان مدتهاست نفخ شدید دارم و حدود ۲هفته است احساس درد گاها شدید در ناحیه شکم وبصورتی که اب دهانم بدمزه است شبها این درد خوابم را بریده لطفا کمکم بفرمایید .ممنون
سلام. من بعد از غذا خوردن نفخ ميكنم و سنگين ميشم. طوري كه حتي قفسه سينم درد ميگيره زمان نفس كشيدن يبوستم پيدا كرم. تو اين وضعيتم دكتر نميشه رفت لطفا راهنماييم كنين.
سلام،من یک سال پیش یه روز زیر کولر خوابم برد و نصفه شب سرما خوردم دیدم که تب کردم بعد اون اتفاق تا 6 ماه اسهال شدید داشتم هیچی توی شکمم وای نمی ایستاد تا کوچکترین بادی بهم میخورد اسهال می شدم. خلاصه پیش یه متخصص رفتم و بعد از آزمایش مدفوع مشخص شد روده هام عفونت کرده دکتر هم یه عالمه آموکسی سیلین با دوز بالا واسم نوشت قرص هام رو مرتب مصرف کردم بعد دو هفته حالم خیلی بهتر شد اسهالم قطع شد ولی بعد از اون نفخ شدیدی گرفتم و حدود یه ساله به صورت مداوم نفخ شدید و بد بو دارم که قبل از عفونت روده هام اصلا این جور نبودم لطفا راهنمایی کنید و حتما جواب بدید منتظرم ممنون……
سلام من هفته دهم بارداریم آب هم که می خورم میشه گاز از جناق سینه تا زیر گلوم فشار میاد جوری که میخوام خفه بشم داروهای فاموتیدین 40 دمیترون 4 هم مصرف میکنم اما بیفایده ست لطفا راهنمایی کنید دیگه هیچی نمیتونم بخورم برا جنین بد نیست؟ ممنونم از اینکه راهنمایی میفرمائید.
سلام خسته نباشید.من ریفلکس دارم و امپرازول مصرف میکنم و دیگه ترش نمیکنم ولی خیلی ازم باد خارج میشه ولی هیچ درد شکمی ندارم و این حالت خیلی آزارم میده دکترجان چکارکنم خروج باد کم بشه
باسلام مدتی هست سر دلم احساس سوزش میکنم یوبست گرفتم و شکمم ورم کرده حالت نفخ شده که احساس میکنم یه کم خلط میاد تو گلوم و خیلی کم تب خیلی کمی میاد سراغم که بعد از چند دقیقه از بین میره تب قرص امپرازول میخورم چند روزی بود که با خوردنش کنار پهلوام درد میگرفت که دیگه نخوردم ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام راه درمان آبسه لثه چیست
سلام
دوست عزیز
در برخی موارد باید تخلیه شود و سپس درمان آنتی بیوتیکی انجام شود
سلام.
سن ۵۴ قد. ۱۷۵. وزن. ۷۰. جنسیت M
دفع گاز مداوم و زیاد و بدون بو در تمام ساعات شبانه روز.احساس خستگی مفرط.بی خوابی .
بدخوابی.گاهی کابوس.احساس سنگینی در سرم .احساس گرفتگی گوش.
خشک شدن عضلات لگن هنگام نشست و برخاست. رنگ مدفوع روشن که همراه گاز دفع میشود به ندرت منسجم و اغلب اوقات شل. دفعات روزانه دفع نامنظم .بعضی روزها
دفع ندارم .اغلب به شکل باریک دفع میشود. دخانیات_ الکل_ مواد مخدر به هیچ وجه
استفاده نمی کنم. تست هپاتیت منفی.تست اچ آی وی منفی.آزمایش سلیاک منفی. کلونوسکپی آندوسکوپی سونوگرافی کبد فیبرو اسکن کبد سال گذشته انجام داده ام
مورد خاصی نبود نمونه برداری پاتولوژی منفی .فقط واریس مری که حاد نبود وگاهی فروکش میکند.سه ماه است واریس پای چپ تا زیرزانو بوجود آمده که گاهی فروکش میکند.به متخصص خون برای پایین بودن پلاکتهایم ارجاعشدم که گفتند مشکل خون ومغز استخوان ندارم وپلاکتهایم بدون دارو دوباره افزایش یافت ولی ثابت نمی ماند .به متخصص قلب و عروق ارجاع شدم گفتند مشکل قلب ندارم اکو نرمال بود.
چای زیاد استفاده میکردم که حدود دو ماه است کاملا قطع کرده ام.رفلاس معده ندارم ترش نمی کنم آروغ نمی زنم.شبها آب دهانم روی متکا می ریزد. شایع است آب آشامیدنی محل سکونتمان آلوده به انگلی است که به کلر مقاوم است.جوشهایی در ناحیه جناق سینه و
پشت گردن و پشت گوش میزدم که دردناک وبزرگ بود که با قطع مصرف چای تقریبامحو شدند ولی دیر محو میشوند.چهار سال قبل داروهای هلیکو باکتریا را مصرف کردم .رفتارهای تعریف نشده وپرخطر جنسی ندارم.پزشکم فوق تخصص گوارش و وکبد بود دو ماه قبل آخرین مراجعه را داشتم ویتامین ومکمل کبد تجویز کردکه کلونوسکپی واندو سکپی را انجام داده بودند.
به نظرم تمایلی به درمان من نداشت ! درحال حاضر خود درمانی میکنم مترونیدازول هر هشت ساعت .تینیدازول رایک دوره پنج روزه چهار عددی استفاده کردم .فشارعصبی دارم.درخانه شخص دیگری باعلایم مشابه دارم مضاف بر سنگینی قفسه سینه هنگام تنفس.
چشمهایم هنگام بیدار شدن از خواب قرمز میشود وکمی میخارد.اشتهایم خوب است.
زود عصبانی میشوم.گوشت قرمز خیلی کم استفاده میکنم .میوه درحد معمول.
به شدت بی حال وکسلم.
پیشاپیش از زحمات و راهنمایی های تان بینهایت سپاسگزارم وآرزوی سلامتی برای شما و خانواده تان دارم .
لطفادرصورت تشخیص به تجویز دارو زمان ودوز ومیزان را قید فرمایید.متشکرم.
سرکار مشاور سلامتی .
سلام
از تشخیص صحیح و حاذقانه جنابعالی بسیار سپاسگزارم و باکمال میل به روانپزشک مراجعه خواهم
کرد .ضمن آرزوی سلامتی وموفقیت روز افزون برای شما و خانواده تان و همکاران شما در مجله اینترنتی دکتر دکتر.
خدانگهدار.
???
سلام
دوست عزیز با توجه به سالم و نرمال بودن تمام ازمایشات و اقدامات پاراکلینیکی شما و با توجه به توضیحات به نظر بنده شما دچار اختلال وسواس فکری عملی هستید که نیاز است جهت درمان به روانپزشک مراجعه فرمایید.
سلام دکتر جان ممنون که به سوال من پاسخ میدید
۴۶ سال دارم مدت دو ساله که دچار نفخ زیاد شدم بدون دل درد مخصوصا صبح ها ،،بعد از غذا خوردن احساس سنگینی زیاد معده میکنم واحساس میکنم عمل هضم به سختی انجام میشه برای نفخ چکار کنم ؟؟
سلام من سه روزه که معده م درد میکنه حالت تهوع دارم و اینکه در معده م احساس سنگینی میکنم نمیدونم چیکار کنم لطفا راهنمایی کیند
من بخاطر ورزش بدنسازی در روز مقدار زیادی گوشت سفید و روزانه ۸ عدد سفیده تخم مرغ مصرف میکنم و معدم قبل از اینکه اصلا ورزش و بدنسازی و شروع کنم در داخل خدمت سربازی دچار نفخ شد بطوری ک در دوران آموزشی نمیتونستم بخوابم خیلی خیلی شدید بود ، الان هم چند روزیه هنگام دفع دچار خونریزی از مقعد شدم ممنون میشم لطف کنید و راهنماییم کنید
سلام یک مدتی هست بادزیادداخل شکمم جمع میشه ومدام اذیت میشم ومدفوع هم زیاد شده ورنگش هم سیاه شده چکارکنم راهنمایی کنین ممنون
سلام
اگر رنگ مدفوع سیاه و قیری است باید جهت بررسی خونریزی گوارشی به فوق تخصص گوارش یا متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام خسته نباشید
پسری هستم ۳۰ ساله که چند وقته شبها میام رختخواب شکمم همش صدا میده که نمی دونم نغخ شکمه یا مشکل دیگه ست و البته درد شکم ندارم
ممکنه راهنمایی کنید ممنون میشوم
سلام
من در هر صورت نفخ شدید معده دارم. با اینکه فقط کمی استرس دارم. هر نوع غذا و حتی آب هم که میخورم بازهم نفخ می کنم. ضمنا همه نوع دارو و مراجعه به پزشک هم داشتم ولی هیچ تغییری نداشتم.
باسلام و خسته نباشید.لطفااا پاسخ منو زودتر بدین ممنون میشم. حدود یک هفته پیش کیک خونگی پختم که روی کیک متاسفانه شکلات تخته ای رو ذوب کردم و به مقدار زیاد ریختم.دختر۱۲ ساله ام صبح به محض بیدار شدن و ناشتا کیک رو با آب خیلی سرد خورد.یه ربع بعد دچار حالت سرگیجه،تپش قلب،تنگی نفس.حالت تهوع و احساس درد و سنگینی در ناحیه به اصطلاح سر دل کرد.به اورژانس مراجعه کردیم که متاسفانه پزشک حتی اجازه نداد توضیح کاملی بدم و به گمان اینکه دستپاچگی من از ترس کرونا و تنگی نفس دخترمه به معاینات کرونا و ریه و… پرداخت و نهایت یه سری دارو و آمپول نوشت که تا فرداش هیچ تاثیری تو حال دخترمنکرد. روز دوم به پزشک دیگه ای مراجعه کردیم که ایشونم یه سری دارو دیگه دادن که باز بیفایده بود.شب هم یه پزشک متخصص دیگه هم مراجعه کردیم و یه سری داروی دیگه نوشت . بعد به فکرمون رسید که با آب و چایی داغ شکلات تخته ای که سر دلش گیر کرده رو شاید بتونیم آب کنیم. روز سوم دخترم شروع کرد به خوردن چای داغ و آب جوش که خوشبختانه تاثیر زیادی کرد و با اسهال مشخص شد که در حال دفعه که تا شب گفت سر دلش خیلی سبکتره ولی الان سه روز گذشته و همچنان با کوچکترین چیزی که میخوره میگه حس میکنم هوا تو معدممونده و هی نفس عمیق یا آه عمیق میکشه و راه میره تا اون هوا با آروق خارج میشه تا کمی احساس سبکی میکنه . در حال حاضر هم میگه احساس میکنه هنوز سر دلش روخیلی کم یه چیزی انگار گرفته،تنگی نفس کمتر شده ولی قطع نشده، هوا هم که همش تو معدش جمع میشه،یبوست هم داره،احساس عفونت در گلو و گوش ها هم داره….. شرمنده میدونم خییلی طولانی و توضیحات هم بصورت عامیانست ولی هیچ دکتری اجازه نمیده که کامل توضیح بدم جریان چیه همه احساس میکنن ما به خاطر تنگی نفسش از کرونا ترس داریم .ممنون میشم منو راهنمایی کنین.
سلام من روده هام خیلی نفخ میکنن حالت باد و درد شکم که واقعا کلافه ام کرده تو تغذیه مراعات حک اما فایده ای نداشته چیکار کنم
سلام ، ۵۴ ساله هستم از پنج سال قبل ک کیسه صفرا را برداشتم نفخ همیشه بتمن بوده . حتی عمل دفع من اکثرا همراه با خارج شدن همزمان نفخ می باشد.البته من مشکل آلرژی_آسم (تنگی نفس) هم دارم و از دارو استفاده می کنم.
سلام من معدم مشکل داره اسید زیادی ترشح میکنه به طوری که توی گلوم خلط ایجاد کرده قبلا درد هم داشتم که دست چپم و پشت کمرم وسط دندهام تقریبا درد میگرفت که با درکتر و مصرف دارو خوب شد اما الان خلط توی گلوم برگشته و نفخ خیلی زیادی هم دارم لطفا راهنمایی کنید.
سلام و خسته نباشین خانم دکتر من نزدیک یه ماه استرس گرفتم بخاطر این بیماری کرونا اولش شدید بود الان بهترم ولی بازم بعضی وقتا میاد سراغم درد عصبی معده گرفتم بعدش یبوست نفغ شکم و روده که زیاد از پشت الانم هرچه میخورم سریع نفغ میگیرم باید فوری برم دسشوی خالی شم بعد شروع میکنه به قارو قور روده هام لطفا بگید چکار کنم چی مصرف کنم ممنونم میشم
با سلام.رضا هستم.31 سالمه با 70 کیلو وزن.من حدود 6 ماهه نفخ پیدا کردم زیاد از حد ولی کاملا بدون بو.خصوصا صبح ها وقتی از پر بودن باد شکم بیدار میشم. لطفا راهنماییم کنید.ممنون
باسلام وخسته نباشی
من مدت یکسال هست که معدم جزئ درد میکردکه الان یه مدتی میشه معده درد همراه با سوزش نفخ،ورنگ مدفوعم تیره شده بود که به دکتر مراجع کردم ازمایش خون تجویز کرد خون پنهان مشاهده شده شدوقرص پنتوپرازول دمپریدون وکلیدینیوم ومترونیدازول همراه با قرص اهن تجویز کرد که قرصارو مصرف کردم وه هیچ گونه معده دردی نداشتم حتی تیرگی رنگ مدفوع خوب شده بود الان بعد ۲.۳ ماه دوباره معدم درد گرفته.لطفا راهنمایم کنید؟بااین وضعیت نمیشه دکترم بریم
سلام
دوست عزیز اگر شما اقا هستید باید بررسی از نظر وجود خون در مدفوع شما انجام شود؛با ازمایشات خود به فوق تخصص گوارش مراجعه فرمایید تا در صورت صلاح دید تحت اندوسکوپی و کلونوسکوپی قرار بگیرید
سلام وقت شما بخیر.۴۲ سالمه.مادربزرگ پدری من سرطان ریه داشت.پدرم هم سرطان خوش خیم خال پوستی داشت.مادرم هم سرطان زبان داشته.خودمم چند سالی هست که یوبست دارم.ولی الان۳ ماهه که
همراه مدفوع خون تازه میاد.البنه اولش نه در انتهای دفع میشه.نفخ شکمی هم دارم.وزن من هم پایین اومده ولی بابت تیرویید پرکار بوده که قرص متی مازول و پروپنالون مصرف میکنم.البته زمانی که قرص رو شروع کردم خون ربزی دارم البته خونه تازه در انتهای دفع .همراه مدفوع هم بعضی وقتها لکه های سیاه دارم.جالبه که از ۳ ماه پیش تا حال اصلا یوبست نشده و روزی ۲ تا ۳ بار هم دفع داشتم.ازمایش کلی هم دادم هیچ مشکلی نبوده و کم خونی هم نداشتم.ازمایش
E.S.R هم عددش ۴ بوده . رنگ مدفوع هم طبیعی هست.اصلا خستگی یا بیحالی تاری دید سرفه اسهال و اسفراغ هم ندارم.حدود ۵ ماه هم هست که دو طرف باسنم درد دارم.لازم بذکر که کار من برنامه نویسی هست و ممکنه روزانه ۸ ساعت هم نشسته باشم.اشتها به غذا مثل بقیه مردم.ایا ممکنه بیماری کلون گرفته باشم؟ از قبل از راهنمایی شما کمال تشکر را دارم.
سلام من مبکروب معده دارم هیلیکو باکتری .چند بار رفتم دکتر ولی قرص هارو مرتب نخوردم و بدنم ضعیف و اینکه جلو چشمام سیاه میشه گاهی اوقات .و حس میکنم روده یا معده تازگیا صدا میکنه مثل نفخ چکار کنم ممنون
باسلام واحترام ، ۳۸ سال دارم هر دو سه ماه یکبار به مدت یک هفته نفخ شدید و گاز معده و روده زیاد پیدا میکنم به طوری که فشار گاز باعث تکرار دفع مدفوع و درد شکم و معده میشم ، من برای استرس آلپرازولام ۰.۵ روزی یک عدد استفاده میکنم لطفا راهنمایی کنید
سلام . يه مدته متوجه شدم چيزايى مثل ماهى ، ماكارونى ، قهوه ، چايى و… ميخورم دلدرد و نفخ شديدى ميگيريم . علتش چى ميتونه باشه ؟
سلام
دوست عزیز مواد کافئین دار مثل چای برای معده مضر می باشند
و موادی مثل ماکارونی نفاخ هستند
سعی کنید از این چای قهوه،نوشابه های گاز دار و مواد نفاخ مثل حبوبات و.. کمتر استفاده کنید