تجمع گاز در دستگاه گوارش باعث بروز نفخ شکم میشود. از شایعترین علت نفخ شکم، میتوان به عدم تحمل غذایی، اختلالات گوارشی، بلع هوا، رژیم غذایی و استرس و اضطراب اشاره کرد. سرطان تخمدان، سرطان معده، سابقه بیماری کورون، سن و جنسیت از عوامل خطر نفخ معده هستند. شما با تغییر رژیم غذایی، مصرف وعدههای غذایی کوچکتر و آهسته غذا خوردن به درمان نفخ شکم کمک خواهید کرد. همچنین نوشیدن مایعات فراوان، فعالیت بدنی منظم و مدیریت استرس از موثرترین روش های درمان خانگی نفخ معده و شکم بهشمار میروند.
مصرف داروهای ضداسید، ملینها و در صورت نیاز آنتیبیوتیکها به تسکین علائم باد شکم کمک میکند. برای مصرف این داروها، مشورت با دکتر گوارش لازم است.
با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که به 10 دقیقه زمان نیاز دارد، با انواع روشهای درمان پزشکی و خانگی نفخ شکم آشنا میشوید.
در انتها، اگر سوالی درباره علت ابتلا به نفخ معده و سایر بیماریهای مرتبط دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس پزشکی ما به آنها پاسخ خواهد داد.
نفخ شکم چیست؟
به احساس پربودن، تورم و فشار زیاد در ناحیه شکم، نفخ شکم میگویند. نفخ، یک مشکل شایع گوارشیست که به دلیل تجمع گاز در دستگاه گوارش ایجاد میشود و با افزایش گاز (نفخ)، آروغ زدن یا صدای غرغر شکم همراه است. این گاز، در اثر بلعیدن هوا هنگام خوردن غذا، مصرف غذاهای نفاخ یا فعالیت باکتریهای روده بزرگ بهوجود میآید. این وضعیت، میتواند ناراحتی و گاهی درد ایجاد کند. نفخ شکم، معمولا بهطور قابلتوجهی بر زندگی شخص تاثیر میگذارد. توجه به علتها، نشانهها و دریافت درمان، به مدیریت این وضعیت کمک میکند.
نفخ معده چطور ایجاد میشود؟
نفخ معده، در اثر عوامل مختلفی از جمله عادات غذایی، سبک تغذیه و مشکلات پزشکی زمینهای رخ میدهد. در ادامه، به مهمترین عوامل ایجادکننده نفخ پرداختهایم:
- پرخوری؛ پرشدن زیادی معده و ایجاد احساس نفخ در اثر مصرف بسیار مواد غذایی در هر وعده
- مصرف غذاهای تولیدکننده گاز؛ غذاهایی مانند حبوبات، انواع کلم، پیاز و نوشیدنیهای گازدار
- حساسیت به مواد غذایی؛ ایجاد نفخ به دلیل عدم تحمل گلوتن ( مانند بیماری سلیاک) یا عدم تحمل لاکتوز (ناتوانی در هضم لاکتوز موجود در محصولات لبنی)
- مصرف غذاهای پرفیبر؛ بهویژه منابعی مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل
- عادتهای غذاخوردن؛ بلعیدن ناگهانی هوا در اثر سریع غذاخوردن، صحبتکردن هنگام صرف غذا یا نوشیدن با نی و کند شدن سیستم گوارشی در اثر عدم تحرک کافی
- سندرم روده تحریکپذیر؛ با درگیر کردن روده بزرگ و ایجاد نفخ، درد شکم، اسهال و یبوست
- گاستروپارزی؛ تخلیه نشدن معده بهدرستی و ایجاد نفخ، تهوع و استفراغ
- افزایش رشد باکتریهای روده کوچک؛ تولید گاز و نفخ بیش از حد در اثر افزایش تعداد یا نوع باکتریها در روده کوچک
- مشکلات زنان؛ شرایطی مانند اندومتریوز و کیستهای تخمدان
برای کاهش نفخ معده، رعایت رژیم غذایی مناسب، آرام غذا خوردن، پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنیهای گازدار توصیه میشود. درصورت رفع نشدن نفخ، باید برای تشخیص تخصصیتر علت باد معده زیاد و دریافت مراقبتهای پزشکی به دکتر گوارش مراجعه کنید.
تفاوت نفخ معده و ورم معده چیست؟
نفخ معده، در نتیجه تجمع گاز در دستگاه گوارش رخ میدهد. این گاز، از طریق بلعیدن هوا، هضم غذا، مصرف غذاهای خاص، مشکلات گوارشی، یبوست، داروها و بارداری ایجاد میشود. علائم نفخ معده، شامل احساس پری و سفتی شکم، درد شکم، آروغ زدن و دفع گاز است. اما ورم معده یا گاستریت، به التهاب مخاط داخلی معده گفته میشود. این التهاب، از عفونت باکتریایی، مصرف بیش از حد الکل، مصرف داروهای خاص، استرس و سایر عوامل نشات میگیرد. علائم ورم معده شامل درد شکم (بهخصوص درقسمت فوقانی شکم)، حالت تهوع، استفراغ، ازدستدادن اشتها و کاهش وزن است.
تفاوت نفخ شکم و بلع هوا چیست؟
بلع هوا، به عمل بلعیدن هوای اضافی در طول روز میگویند. این ناخودآگاه در اثر عواملی مانند استرس و اضطراب، سریع صحبت کردن، خوردن آدامس یا سیگار کشیدن رخ میدهد. هنگامی که هوا بلعیده میشود، در دستگاه گوارش حبس شده و باعث نفخ، آروغ زدن و درد شکم میشود. اما، نفخ شکم، به تجمع گاز در دستگاه گوارش میگویند. این گاز میتواند از طریق بلعیدن هوا، هضم غذا، خوردن غذاهای خاص، مشکلات گوارشی، یبوست، داروها و بارداری ایجاد شود.
بنا به تعریف انتشارات پزشکی WebMd آمریکا،
بدن، به دو طریق بلعیدن هوا و فعالیت باکتریهای روده بزرگ برای هضم غذا در دستگاه گوارش، گاز تولید میکند. پس از رسیدن غذای هضم نشده، از روده کوچک به روده بزرگ، باکتریها وارد کار شده و هیدروژن، دیاکسیدکربن و متان تولید میکنند. این گازها باید از بدن خارج شوند. همچنین، برخی از غذاها نسبت به سایرین، گاز بیشتری ایجاد میکنند. از سوی دیگر، هنگام خوردن و آشامیدن هم هوا را میبلعید. گازهایی مانند نیتروژن و اکسیژن، هنگام بلعیدن وارد بدن میشوند. معمولا هوای بلعیده شده، از طریق دهان و با آروغ زدن خارج میشود. هر مقدار هوایی که با آروغ زدن آزاد نشود؛ به روده کوچک یا بزرگ رفته و در آنجا به صورت نفخ دفع میشود.
علائم نفخ معده شامل احساس پری و سفتی شکم، درد شکم، نفخ و دفع گاز هستند.
علت نفخ شکم و معده چیست؟
نفخ شکم و معده، به دلیل تجمع گاز در دستگاه گوارش رخ میدهد. این حالت، میتواند ناشی از عوامل مختلفی همچون بلع هوا هنگام خوردن یا نوشیدن، هضم غذاهای غنی از فیبر مانند لوبیا و کلم و عدم تحمل لاکتوز باشد. همچنین، اختلالات گوارشی مانند سندروم روده تحریکپذیر، سوءهاضمه و یبوست هم میتوانند باعث نفخ شوند. در ادامه، به مهمترین عوامل ایجاد نفخ شکم و معده پرداختهایم:
بلعیدن هوا
هنگام غذا خوردن یا نوشیدن نوشیدنیها، ناخواسته هوای زیادی میبلعید. این هوای اضافی میتواند با تجمع در معده و رودهها، باعث نفخ و احساس پر بودن شود. مصرف نوشیدنیهای گازدار، جویدن آدامس یا صحبت کردن هنگام غذا خوردن این مسئله را تشدید میکند. برای کاهش بلعیدن هوا، به آهستگی غذا خوردن، پرهیز از مصرف نوشیدنیهای گازدار و صحبت نکردن هنگام غذا خوردن روشهای کارآمد و موثری هستند.
تولید گاز در روده
مصرف برخی غذاها مانند حبوبات، کلم بروکلی و نوشیدنیهای گازدار منجر به تولید گاز زیاد در رودهها میشوند. این گازها را باکتریهای روده، هنگام هضم مواد غذایی تولید کرده و باعث نفخ، احساس سنگینی و گاهی درد شکمی میشوند. به آرامی غذا خوردن و جویدن کامل غذاها میتواند به کاهش تولید گاز کمک کند. همچنین، مصرف برخی مکملهای آنزیمی، در هضم بهتر این نوع غذاها موثر خواهد بود.
عدم تحمل لاکتوز
بدن نمیتواند لاکتوز موجود در محصولات لبنی را به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز در روده کوچک، به خوبی هضم کند. افرادی که دچار این مشکل هستند، پس از مصرف محصولات لبنی، دچار نفخ، درد شکم و اسهال میشوند. برای مدیریت این مشکل، استفاده از محصولات لبنی بدون لاکتوز یا مکملهای لاکتاز توصیه میشود.
اختلالات گوارشی
اختلالات گوارشی، شرایطی مانند سندرم روده تحریکپذیر، بیماری سلیاک و عدم تحمل غذاها میتوانند منجر به نفخ و مشکلات گوارشی شوند. سندرم روده تحریکپذیر با علائمی چون درد شکم، تغییر در حرکات روده و نفخ همراه است و شاید درمان روده تحریک پذیر بصورت قطعی وجود نداشته باشد ولی اغلب می توان با ترکیبی از تغییرات سبک زندگی، پروبیوتیک ها و داروها علائم این بیماری را کنترل کرد.
بیماری سلیاک به دلیل واکنش ایمنی بدن به گلوتن موجود در گندم و جو ایجاد شده و التهاب و نفخ را در پی دارد. عدم تحمل برخی مواد غذایی هم باعث علائم مشابه شده و نیاز به تشخیص و مدیریت دقیق توسط دکتر نفخ معده دارد. در این شرایط، از اهمیت مراجعه بهموقع به متخصص گوارش غافل نشوید. برای درک بیشتر اهمیت این موضوع، مطلب تخصص گوارش و کبد چیست را مطالعه کنید.
یبوست
با درست کار نکردن رودهها و عدم دفع مدفوع، نفخ و احساس سنگینی در شکم بهوجود میآید. یبوست، معمولاً ناشی از کمبود فیبر در رژیم غذایی، عدم تحرک کافی، مصرف ناکافی آب یا برخی شرایط پزشکی است. برای پیشگیری و درمان یبوست، مصرف مقدار کافی فیبر از طریق میوهها، سبزیجات و غلات کامل، نوشیدن آب فراوان و فعالیت بدنی منظم بسیار موثر خواهد بود. گاهی، پزشک مصرف ملینها یا سایر درمانها را توصیه میکند.
عدم تعادل باکتریهای روده
تغییر در ترکیب باکتریهای مفید و مضر در رودهها، نفخ و مشکلات گوارشی ایجاد میکند. این تعادل که به میکروبیوم روده معروف است، نقش مهمی در سلامت کلی دستگاه گوارش دارد. عوامل مختلفی مانند مصرف آنتیبیوتیکها، رژیم غذایی نامناسب و استرس، این تعادل را بههم میزنند. مصرف پروبیوتیکها و پریبیوتیکها یا همان باکتریهای مفید و غذای آنها، میتواند به بازگرداندن تعادل میکروبیوم روده و کاهش نفخ کمک کند.
مصرف بیش از حد غذا یا نوشیدنی
خوردن یا نوشیدن بیش از حد، بهویژه غذاهای چرب و سنگین، باعث نفخ و احساس ناراحتی در معده خواهد شد. معده برای هضم مقادیر زیاد غذا به زمان و انرژی بیشتری نیاز داشته و این مسئله میتواند منجر به تولید گاز و نفخ شود. برای جلوگیری از این مشکل، باید وعدههای غذایی کوچکتر و در دفعات بیشتر میل کنید و از غذاهای چرب، سرخشده و سنگین پرهیز بپرهیزید. آهسته خوردن و خوب جویدن غذا هم میتواند به هضم بهتر و کاهش نفخ کمک کند.
استرس و اضطراب
استرس، عملکرد طبیعی دستگاه گوارش را مختل کرده و منجر به نفخ میشود. استرس و اضطراب، با تاثیر بر سیستم عصبی خودمختار، عملکرد رودهها را تغییر میدهند. این مسئله، باعث کاهش یا افزایش حرکات رودهای و تولید گاز بیشتر میشود. برای مدیریت استرس و اضطراب، تمرین تکنیکهای آرامشبخش مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی مفید است. همچنین، فعالیت بدنی منظم و خواب کافی هم میتواند، اثرات منفی استرس بر دستگاه گوارش را کاهش دهد.
مصرف داروها
مصرف برخی داروها مانند آنتیبیوتیکها، مکملهای آهن و برخی داروهای ضد افسردگی میتوانند نفخ ایجاد کنند. آنتیبیوتیکها، تعادل باکتریهای روده را مختل کرده و منجر به نفخ میشوند. مکملهای آهن، باعث تحریک معده و روده و تولید گاز خواهند شد. همچنین، داروهای ضدافسردگی میتوانند بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر بگذارند. اگر دارویی باعث نفخ میشود، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا درمان جایگزین یا راهحلی برای کاهش عوارض دارو ارائه دهد.
بیماریهای معده میتوانند با نفخ شکم همراه باشند. اگر شما هم نفخ دارید و علت آن را نمیدانید، یکی از این بیماریها را در مقاله فلج معده مجله دکتردکتر ببینید.
علت نفخ زیاد چیست؟
نفخ مداوم، میتواند به دلیل تکرار انجام یک سری عادتهای نادرست باشد. این نوع نفخ، نشاندهندهی یک مشکل یا چندین مشکل در سلامتی دستگاه گوارش شما خواهد بود. سریع غذا خوردن یا حتی خوردن غذاهای محرک ایجاد گاز توسط باکتریهای روده، مصرف زیاد غذاهای تولیدکننده گاز مثل حبوبات از این دست عادتهای ناسالم هستند. این عادتها، باعث تشدید عارضه نفخ شکم و معده میشوند.
علت باد شکم زیاد در زنان چیست؟
زنان در موقعیتهای مختلفی دچار باد شکم میشوند. تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی، یکی از شایعترین علتهای ایجاد باد شکم در زنان است.افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون در طول چرخه قاعدگی، بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر گذاشته و منجر به نفخ شکم میشود. بسیاری از زنان در روزهای قبل و در طول قاعدگی تجربه نفخ دارند. در سندرم پیش از قاعدگی هم نفخ شکم یکی از علائم شایع است. همچنین، وقوع تغییرات هورمونی در دوران یائسگی با تاثیر بر دستگاه گوارش، منجر به ایجاد نفخ شکم شود.
علت باد شکم زیاد در مردان چیست؟
مردان در موقعیتهای مختلفی دچار باد شکم میشوند. تمام موارد گفتهشده از نقش عادات ناسالم غذایی و عدم تحرک کافی در ایجاد نفخ، در مردان هم صدق میکند. علاوهبر این موارد، تغییر سطح هورمون تستوسترون در مردان با تاثیر بر عملکرد دستگاه گوارش، فرد را به عارضه نفخ دچار خواهد کرد. همچنین با بزرگ شدن پروستات در مردان، بر رودهها فشار وارد شده و این فشار نفخ شکم را به دنبال خواهد داشت.
علت نفخ دائمی شکم چیست؟
نفخ دائمی شکم، از عوامل متفاوتی نشات میگیرد. بعضی از این عوامل، به ارزیابیها و تشخیص پزشک نیاز دارند. بلعیدن هوای اضافی، هضم ناقص بعضی از غذاها، افزایش ایجاد گاز توسط باکتریهای روده، سندرم روده تحریکپذیر و عدم تحمل لاکتوز باعث نفخ میشوند. مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات، سبزیهای خانواده کلم و نوشیدنیهای گازدار هم از عوامل شایع ایجاد نفخ هستند. سبک زندگی بدون تحرک و عادتهای غذایی نادرست مانند سریع غذا خوردن و نوشیدن انواع نوشیدنیها با نی، این مشکل را تشدید خواهند کرد.
علت نفخ بعد از غذا
نفخ بعد از غذا، به دلایل متعددی ایجاد میشود. در ادامه، به شایعترین علت نفخ بعد از غذا پرداختهایم:
- تجمع گاز در معده و روده در اثر بلعیدن هوا هنگام خوردن یا نوشیدن
- مصرف غذاهای پرفیبر یا نفاخ مانند لوبیا، کلم و نوشیدنیهای گازدار
- ایجاد نفخ در برخی افراد ناشی از عدم تحمل برخی مواد غذایی مثل لاکتوز یا گلوتن
- وقوع نفخ در اثر هضم ناکافی غذاها و حرکت آهسته دستگاه گوارش
- خوردن سریع غذا
گاهی عدم مدیریت استرس و اضطراب، میتواند در افراد احتمال ابتلا به نفخ را افزایش دهد.
علت نفخ قبل از پریودی و در دوره پریودی
نفخ شکم در دوران قاعدگی یک پدیده طبیعی است که به دلایل هورمونی و فیزیولوژیکی اتفاق میافتد. این عارضه، معمولاً پیش از قاعدگی آغاز شده، در طول قاعدگی ادامه داشته و پس از آن بهتدریج کاهش مییابد. مدیریت رژیم غذایی، مصرف آب کافی و مدیریت استرس، به کاهش نفخ و بهبود در این دوران کمک خواهد کرد. نفخ شکم، از 1 یا 2 هفته قبل از قاعدگی آغاز شود و بهطور متوسط حدود 7 تا 14 روز ادامه مییابد. افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون در دوران پریودی، باعث حبسشدن مایعات و تغییرات در عملکرد رودهها شده که نفخ را در پی خواهند داشت.
در طول دوره پریود، نفخ شکم معمولاً در چند روز اول پریود رخ داده و به تدریج کاهش مییابد. بهطورکلی، نفخ در این دوره ممکن است بین 3 تا 5 روز طول بکشد. پس از پایان پریود، به دلیل بازگشت هورمونها به سطح معمول خود، مشکلات مربوط به نفخ هم کاهش پیدا میکند.
علت نفخ شکم نوزاد
علت نفخ شکم در نوزادان میتواند شامل طیف وسیعی از دلایل مختلف باشد. در ادامه، به مهمترین علت نفخ شکم نوزاد اشاره کردهایم:
- بلع هوا؛ بلعیده شدن هوای زیاد توسط نوزاد به دلیل به سرعت شیر خوردن یا درست نبودن موقعیت دهان کودک با سینه مادر یا شیشهشیر
- عدم تحمل لاکتوز؛ ایجاد گاز و نفخ در نوزادان در اثر حساسیت برخی از نوزادان به لاکتوز موجود در شیر مادر یا شیر خشک
- رژیم غذایی مادر؛ انتقال نفخ از طریق شیر مادر به نوزاد به جهت مصرف غذاهای نفاخ مانند کلم بروکلی، لوبیا یا نوشیدنیهای گازدار توسط مادر
- تغذیه سریع یا زیاد؛ ابتلا به نفخ در نوطاد به دلیل به سرعت شیر خوردن یا بیش از حد نیاز شیر خوردن
- سوءجذب؛ وقوع نفخ در برخی از نوزادان به جهت وجود مشکلاتی در هضم و جذب برخی مواد غذایی
- عدم رشد دستگاه گوارش؛ ایجاد نفخ در اثر عدم توانایی سیستم گوارش در حال تکامل نوزادان در هضم برخی از مواد غذایی
روشهایی همچون گرفتن آروغ نوزاد، تغذیه نوزاد در موقعیت درست، استفاده از شیشه شیرهای ضدنفخ و ماساژ شکم نوزاد به کاهش نفخ نوزاد کمک خواهند کرد.
علت نفخ شکم کودکان
نفخ شکم در کودکان، به دلایل مختلفی رخ میدهد. برخی از علل شایع نفخ شکم در این گروه سنی عبارت هستند از:
- غذاهای گازدار؛ مصرف غذاها و نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابهها، آبمیوههای گازدار و بعضی از انواع سبزیجات مانند کلم، گل کلم و بروکلی
- بلع هوا؛ بلعیده شدن هوای زیاد توسط کودکان، هنگام خوردن، آشامیدن یا حرف زدن
- عدم تحمل لاکتوز؛ به دلیل کمبود آنزیم هضمکننده لاکتوز موجود در شیر و محصولات لبنی
- یبوست؛ تجمع گاز و نفخ در شکم به دلیل تجمع مدفوع در روده کودکان
- آلرژیهای غذایی؛ آلرژی به برخی غذاها مانند گندم، سویا، تخممرغ و شیر
- بیماریهای گوارشی؛ ابتلا کودکان به برخی بیماریها مانند سندرم روده تحریکپذیر، بیماری سلیاک و عفونتهای رودهای
- مصرف بیش از حد فیبر؛ افزایش احتمال ابتلا به نفخ در اثر مصرف زیاد فیبر بهویژه فیبرهای غیرمحلول توسط کودکان
- استرس و اضطراب؛ تاثیرات منفی استرس و اضطراب بر سیستم گوارش کودکان
برای مدیریت و کاهش نفخ در کودکان، باید به رژیم غذایی آنها توجه کرده و در صورت لزوم با پزشک برای شناسایی علت دقیق نفخ و درمان مناسب مشورت شود.
علت نفخ شکم در بارداری
نفخ در دوران بارداری تجربه شایعیست که به دلایل مختلفی رخ میدهد. دلایلی مانند تغییرات هورمونی، فشار فیزیکی ناشی از رشد جنین و تغذیهای منجر به این عارضه میشوند. با رعایت نکات تغذیهای و سبک زندگی مناسب، میتوان این مشکل را مدیریت کرد. در ادامه به مهمترین علت نفخ شکم در بارداری پرداختهایم:
- بزرگ شدن رحم؛ با رشد جنین، رحم بزرگتر شده و فضای بیشتری در محوطه شکمی اشغال میکند. این فشار فیزیکی، با کاهش فضای معده و رودهها، منجر به احساس نفخ و پُری شکم خواهد شد.
- تغییرات هورمون پروژسترون؛ در دوران بارداری، سطح هورمون پروژسترون افزایش مییابد. این هورمون، باعث شلشدن عضلات صاف بدن، از جمله عضلات دستگاه گوارش میشود. شل شدن این عضلات، کاهش سرعت حرکت غذا در رودهها و تجمع گاز و نفخ را به دنبال دارد.
- تغییر در رژیم غذایی و افزایش مصرف غذاهای خاص در زنان باردار؛ به دلیل نیازهای تغذیهای و توصیههای پزشکی، میزان مصرف برخی از غذاها مانند حبوبات و کلم در زنان باردار افزایش پیدا میکند.
نفخ، در طول سهماهههای مختلف بارداری با شدتهای مختلف تجربه میشود. در سهماهه اول بارداری، با آغاز تغییرات هورمونی، برخی از همان ابتدای بارداری، دچار نفخ میشوند. در سهماهه دوم، رشد رحم بیشتر شده و فشار بیشتری به رودهها وارد میشود. نفخ در این دوره افزایش مییابد. درسهماهه سوم بارداری، با رشد حداکثری جنین، فضای شکم به شدت کاهش مییابد. به همین دلیل، بسیاری از زنان در این دوره، با نفخ شدیدتری مواجه میشوند.
علائم همراه با نفخ معده و شکم چیست؟
نفخ معده و شکم، علاوهبر احساس تورم و پُری، با علائم و مشکلات دیگری همراه خواهد بود. شایعترین این علائم، درد شکم، گاز معده و روده، آروغ زدن، یبوست، اسهال، تهوع، کاهش اشتها و تغییر در الگوی دفع مدفوع هستند. عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی، عدم تحمل غذایی، بیماریهای گوارشی، تغییرات هورمونی، استرس و مصرف داروها منجر به تشدید این وضعیت خواهد شد. برای مدیریت و کاهش علائم نفخ، رعایت رژیم غذایی مناسب، افزایش فعالیت بدنی، مدیریت استرس و مشاوره با پزشک در صورت نیاز توصیه میشود.
عوامل خطر نفخ معده و شکم
سرطان تخمدان، یکی از علتهای نادر و خطرناک در نفخ شکمی است. نفخ معده، شکم و درد لگن، از علامتهای ابتلا به این سرطان هستند. سرطان رحم، گاهی باعث نفخ معده، خونریزی غیرطبیعی واژینال، درد لگن یا درد هنگام دفع ادرار میشود و این نفخ از نوع نفخ شکمی، خطرناک است. تغییر عادات روده ماننده یبوست و نفخ از نشانههای ابتدایی بیماری رحم زنان است.
از دیگر بیماریهای خطرناک، سرطان معده است. سرطان معده از جمله سرطانهای بدون علامتیست که پس از پیشرفت بیماری با علائم نامشخصی مانند نفخ، احساس سنگینی و سیری در قسمت بالایی شکم و سوءهاضمه مشخص میشود. بیماری کرون هم یکی از بیماریهای خودایمنیست که با تاثیر مستقیم روی دستگاه گوارش، در روده کوچک و بزرگ شناسایی میشود. نفخ از علائم مشخص بیماری کرون بوده که باعث انسداد روده، کاهش وزن، حالت تهوع و استفراغ بعد از خوردن غذا خواهد شد.
ارتباط نفخ شکم با بیماریهای مختلف
نفخ شکم با افزایش حجم و ورم شکم، از نشانههای مشترک بیماریهای مختلفی است. این شرایط، به علت سوءهاضمه، عدم تحمل لاکتوز، گلوتن یا بیماریهای گوارشی مانند سندروم روده تحریکپذیر رخ میدهد. همچنین، عفونتهای گوارشی، یبوست مزمن و تجمع گازهای روده هم منجر به نفخ میشوند. در ادامه، به برخی از این بیماریها و وضعیتهای مرتبط با نفخ شکم، اشاره کردهایم:
نفخ شکم و روده تحریکپذیر
سندرم روده تحریکپذیر، یکی از بیماریهای گوارشیست که با درد شکمی، اسهال یا یبوست و نفخ شکم همراه است. عوامل مختلفی همچون استرس، تغذیه نامناسب و تغییرات در میکروبیوم روده باعث ابتلا به این بیماری میشوند. موثرترین روشهای درمان و کنترل این بیماری، تغییر در رژیم غذایی، مدیریت استرس و اضطراب و درمان دارویی تحت نظر پزشک متخصص هستند.
عفونت و نفخ معده و شکم
نفخ معده و شکم یکی از مشکلات گوارشی شایع است که میتواند به علتهای مختلفی ایجاد شود. یکی از این علتها، عفونتهای گوارشی هستند. اختلالات ناشی از ورود عوامل مختلف شامل باکتریها، ویروسها و انگلها به دستگاه گوارش، عفونتهای گوارشی را به وجود میآورند. این عفونتها، باعث بروز انواع علائم همچون نفخ، درد شکم، اسهال و تهوع میشوند.
کولیت اولسراتیو و نفخ شکم
کولیت اولسراتیو یک بیماری خودایمنی مزمن است که باعث التهاب و زخم شدن لایه داخلی روده بزرگ و مقعد میشود. این بیماری، بخشی از گروه بیماریهای التهابی روده بوده و به شکلهای مختلفی در بخشهای مختلف روده بزرگ خود را نشان میدهد. در کولیت اولسراتیو، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای روده حمله کرده و موجب التهاب و آسیب دیدن روده میشود. وجود افراد مبتلا به این بیماری در سابقه خانوادگی شما، احتمال ابتلا به کولیت اولسراتیو را در شما افزایش خواهد داد. برخی از عوامل محیطی مانند استرس، عفونتها و مصرف مواد غذایی خاص باعث ابتلا و تشدید این بیماری میشوند. درمان کولیت روده به دو طریق جراحی و دارو درمانی امکانپذیر است.
نفخ شکم و یبوست
نفخ شکم و یبوست هر دو از مشکلات شایع گوارشی هستند. هنگام ابتلای فرد به یبوست، باعث کند شدن حرکت مواد در روده میشود. با کاهش حرکات رودهای و تجمیع مواد دفعی و گازها در روده، فرد احساس پری، فشار در شکم و نفخ میکند. این مشکلات، با مصرف آب کافی، فیبرهای غذایی و فعالیت بدنی منظم کاهش مییابند. پرهیز از مصرف غذاهای نفاخ و مشاوره با پزشک در صورت تداوم علائم، به بهبود وضعیت کمک خواهد کرد.
زخم معده و نفخ معده
زخم معده، به دلیل ترشح زیاد اسید معده و تخریب دیوارههای معده ایجاد میشود. نتیجه این فرایند، ایجاد التهاب و تحریک در دستگاه گوارش خواهد بود. این التهاب به ایجاد گاز و ابتلای فرد به نفخ منجر میشود. علاوهبراین، مصرف برخی داروها و تغییر در رژیم غذایی برای مدیریت زخم معده هم به افزایش تولید گاز و احساس نفخ شکم کمک میکنند. بنابراین، گاهی افراد مبتلا به زخم معده، بیش از دیگران، نفخ شکم را تجربه خواهند کرد.
بواسیر و نفخ شکم
بیماری بواسیر، با متورم و بزرگ شدن رگها در ناحیه داخل یا خارج از مقعد ایجاد میشود. گاهی، یبوست، از اصلیترین عوامل یا تشدیدکننده بواسیر بوده و به نفخ شکم منجر خواهد شد. اعمال فشار برای دفع مدفوع سفت در زمان یبوست، فشار بیشتری به رگهای ناحیه مقعد وارد کرده و باعث ایجاد یا تشدید بواسیر میشود. اگر مدفوع برای مدت طولانیتری در روده بزرگ باقی بماند، آب بیشتری از آن جذب شده و سفتتر میشود. این اتفاق، فرد را با بواسیر شدیدتری مواجه خواهد کرد.
استرس و نفخ معده و شکم
هنگام اضطرب یا فشار روانی، بدن شما هورمونهای استرس مانند کورتیزول و آدرنالین ترشح میکند. این هورمونها، با درگیر کردن سیستم عصبی گوارش، باعث ایجاد تغییرات مختلفی در عملکرد دستگاه گوارش میشوند. در نتیجه اسپاسم عضلانی در روده، حرکت غذا در روده کند شده و نفخ، درد شکمی و احساس پری در معده رخ میدهد. همچنین، استرس باعث افزایش ترشح اسید معده شده که سوءهاضمه، نفخ و سوزش سردل را به دنبال خواهد داشت. استرس و اضطراب، تعادل باکتریهای مفید و مضر روده را برهم زده که با خود مشکلات گوارشی همچون نفخ، درد شکمی و اسهال را به همراه دارند.
دیابت و باد شکم
دیابت به اعصاب کنترلکننده دستگاه گوارش، آسیب میرساند. این آسیب عصبی، باعث اختلال در حرکت غذا در دستگاه گوارش شده و نفخ، درد شکمی و یبوست را در پی دارد. گاستروپارزی یک عارضه شایع دیابت است که حرکت غذا از معده به روده کوچک را کند میکند. این عارضه، با نفخ، حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها همراه است. افراد مبتلا به دیابت، در معرض ابتلا به عدم تحمل لاکتوز هم هستند.
بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به نفخ شکم ناشی از دیابت، کنترل قند خون است. این کنترل با رژیم غذایی، ورزش و دارو انجام میشود. دکتر گوارش، در صورت ابتلا به گاستروپارزی، داروهایی برای کمک به حرکت غذا در دستگاه گوارش تجویز میکند.
مشکلات بلع و نفخ شکم
مشکلات بلع (دیسفاژی) و نفخ شکم به دلایل مختلفی با یکدیگر مرتبط هستند. عوامل و شرایط متعددی، موجب ابتلای به هر دوی این مشکلات میشوند. در ادامه، به برخی از مهمترین این عوامل اشاره کردهایم:
- ریفلاکس معده به مری؛ نفخ شکم و احساس پری معده ناشی از تحریک مری و مشکلات بلع در اثر ریفلاکس معده
- بیماری زخم معده یا اثنیعشر؛ ایجاد مشکلات بلع و نفخ شکم در اثر زخمهای گوارشی
- اختلالات حرکتی مری؛ ایجاد نفخ در اثر مشکلات بلع و تجمع غذا در مری به دلیل ناتوانی عضلات مری برای منقبض شدن
- اسپاسم مری؛ مشکلات بلع و ایجاد نفخ در اثر انقباضات غیرطبیعی و غیرمنظم عضلات مری
- بلع هوا (آئروفاژی)؛ تشدید مشکلات بلع و ایجاد نفخ در اثر بلعیدن بیش از حد هوا هنگام خوردن یا نوشیدن
- سوءهاضمه؛ ابتلا به مشکلات بلع و نفخ همزمان به دلیل ابتلا به سوءهاضمه و مشکلات گوارشی عمومی
- التهاب مری؛ وقوع مشکلات و نفخ در اثر التهاب مری به دلیل عفونت یا تحریک
اگر بهطور مکرر مشکلات بلع و نفخ شکم را تجربه میکنید، برای شناسایی علت اصلی این مشکلات و درمان مناسب باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.
نفخ شکم و کبد چرب
کبد چرب، با تجمع چربی در کبد اتفاق میافتد. چربی اضافی، به کبد آسیب رسانده و باعث التهاب و ناهنجاری در عملکرد کبد میشود. این ناهنجاریها، با تاثیر روی جریان خون در کبد و طحال و تجمع مایع در شکم، احساس پری و سیری در معده و وقوع نفخ را به دنبال خواهند داشت. همچنین، افراد مبتلا به کبد چرب، بیشتر در معرض ابتلا به سوءهاضمه و یبوست بوده که خود باعث نفخ، درد شکم، سوزش سر دل و حالت تهوع خواهند شد. از سوی دیگر، بسیاری از غذاهایی که خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش میدهند، همچون غذاهای پرچرب، پرکربوهیدرات و فرآوری شده، باعث نفخ هم میشوند.
نفخ شکم و کمردرد
اختلالاتی مانند سندرم روده تحریکپذیر، باعث نفخ، درد شکمی و کمردرد میشوند. این شرایط، بر نحوه حرکت غذا در دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و اسپاسم عضلانی و درد در ناحیه کمر را به همراه خواهد داشت. همچنین التهاب در بدن، موجب کمردرد و مشکلات گوارشی مانند نفخ میشود. شرایط التهابی مانند آرتریت و بیماری التهابی روده در این امر نقش دارند.
شکم درد و نفخ شکم
شکم درد و نفخ شکم اغلب ناشی از عوامل مختلفی مانند تغذیه نامناسب، بلعیدن هوای زیاد، عدم تحمل غذایی، بیماریهای گوارشی و یبوست هستند. مصرف غذاهای نفاخ مثل لوبیا، کلم و نوشیدنیهای گازدار، همچنین حساسیت به لاکتوز یا گلوتن، باعث تجمع گاز و ایجاد درد در شکم میشوند. بیماریهایی مانند سندرم روده تحریکپذیر و عفونتهای گوارشی هم در وقوع این مشکلات نقش دارند. برای کاهش شکم درد و نفخ، تغییر رژیم غذایی، جویدن آرام غذا، مصرف پروبیوتیکها و پرهیز از غذاهای نفاخ توصیه میشود.
اسهال و باد شکم
هنگامی که غذا به سرعت در روده بزرگ حرکت میکند، زمان کمتری برای جذب آب وجود دارد. این فرایند، با افزایش مقدار مایعات در روده بزرگ، افزایش تولید گاز و ایجاد اسهال را به دنبال خواهد داشت. باکتریهای موجود در روده بزرگ، از مواد غذایی هضم نشده، برای تولید گاز استفاده میکنند.با وقوع اسهال و افزایش سرعت حرکت غذا در روده بزرگ، باکتریها برای تولید گاز زمان بیشتری دارند. برخی از غذاها، مانند غذاهای چرب، تند یا پرفیبر، باعث اسهال و نفخ در افراد میشوند. عدم تحمل لاکتوز موجود در شیر) یا فروکتوز موجود در قند میوه، نفخ، اسهال و درد شکم را در پی دارند.
نفخ معده عصبی
نفخ معده عصبی یا سندرم روده تحریکپذیر، با ناراحتیهای گوارشی مختلف همچون نفخ، درد شکم، اسهال یا یبوست همراه است. افراد مبتلا به این سندرم، بهطورکلی رودههای حساسی دارند که به محرکهای مانند استرس، غذا، هورمونها یا تغییر در حرکات روده، بیشتر واکنش نشان میدهند. این واکنش، منجر به اسپاسم عضلانی، التهاب و افزایش تولید گاز در روده میشود. سیستم عصبی گوارشی، مسئول هماهنگی بین مغز و روده است. در افراد مبتلا، این سیستم، با عملکرد نادرست و ارسال سیگنالهای اشتباهی به روده، باعث وقوع حرکت غیرطبیعی غذا در روده، اسپاسم عضلانی و افزایش حساسیت روده میشود.
نفخ معده و تنگی نفس
دیافراگم، عضلهای در زیر ریهها بوده و به تنفس کمک میکند. با تورم شکم به دلیل نفخ، به دیافراگم فشار وارد شده و تنفس دشوار خواهد شد. این اتفاق، در افراد مبتلا به بیماریهای ریوی همچون بیماری انسدادی مزمن ریوی شایع است. همچنین، رحم در حال رشد در دوران بارداری به اندامهای داخلی فشار وارد کرده و باعث کمردرد، نفخ و تنگی نفس میشود.
چگونه نفخ شکم را تشخیص دهیم؟
تشخیص نفخ شکم، براساس علائم بیمار و معاینات بالینی انجام میشود؛ اما متخصص گوارش، گاهی برای تشخیص علت دقیقتر نفخ در شرایط پیچیده، آزمایشهای تکمیلی و تخصصی را توصیه میکند. در جدول زیر، به دقیقترین روشهای تشخیصی نفخ شکم اشاره کردهایم:
تکنیکهای تشخیصی نفخ شکم | شرح تکنیکهای تشخیصی |
مصاحبه پزشکی | پرسیدن سوالاتی در مورد علائم، شدت و مدت زمان نفخ، رژیم غذایی، عادات غذایی و سابقه پزشکی |
معاینه فیزیکی | لمس و معاینه شکم برای یافتن نشانههای غیرمعمول مانند حساسیت، ورم یا صداهای غیرطبیعی |
آزمایشهای خون | بررسی خون برای تشخیص التهاب، عفونت یا مشکلات متابولیکی عامل نفخ |
آزمایشهای مدفوع | بررسی مدفوع برای تشخیص عفونتها، عدم تحمل غذایی یا مشکلات گوارشی دیگر |
آزمایشهای تصویربرداری | مانند اشعه ایکس، سونوگرافی یا سیتیاسکن برای بررسی دقیقتر ساختارهای داخلی شکم و تشخیص هر گونه انسداد یا ناهنجاری |
آزمایشهای تنفسی | تست تنفسی هیدروژن یا متان برای تشخیص عدم تحمل لاکتوز یا رشد بیش از حد باکتریها در روده کوچک |
آندوسکوپی و کولونوسکوپی | مشاهده مستقیم داخل دستگاه گوارش و برداشتن نمونههای بافتی برای بررسی بیشتر |
این مجموعه از روشهای تشخیصی، برای شناسایی علت دقیق نفخ شکم و ارائه درمان مناسب به متخصص گوارش کمک میکنند.
عوارض و خطرات نفخ شکم چیست؟
نفخ شکم، معمولا یک مشکل جدی نیست و بهطور طبیعی تسکین مییابد. اما گاهی، نشاندهنده مشکلات جدیتری خواهد بود. شایعترین عوارض و خطرات نفخ شکم شامل موارد زیر هستند:
- ایجاد درد و احساس ناراحتی در شکم؛ به صورت دردهای متناوب یا مداوم
- احساس پری در شکم و معده؛ ایجاد تنگی نفسی و محدودیت در حرکت آزادانه
- اختلال در خواب؛ در اثر درد بیش از حد و فشار آزاردهنده
- ایجاد محدودیت اجتماعی؛ احساس ناراحتی در جمعهای عمومی و بروز مشکلات اجتماعی
- نشاندهنده مشکلات گوارشی خطرناک؛ همچون سندرم روده تحریکپذیر، بیماری کرون، انسداد روده یا عدم تحمل غذایی
- عوارض روانی ناشی از تجربه مکرر نفخ؛ ابتلا به استرس و اضطراب
درصورتیکه، نفخ شکم همراه با علائم جدیتر، بهطور مداوم ادامه یافت، برای انجام ارزیابیهای تخصصیتر و یافتن علت باد کردن شکم باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.
چگونه نفخ معده و شکم را درمان کنیم؟
درمان نفخ شکم و معده، به علت بروز آن بستگی دارد. در ادامه، به متداولترین روشهای کاهش و درمان نفخ اشاره کردهایم:
- کاهش مصرف غذاهای نفاخ؛ غذاهایی همچون لوبیا، عدس، کلم، گلکلم و نوشیدنیهای گازدار
- جویدن آرام غذا؛ بلعیده شدن هوا کمتر در اثر آرام جویدن غذا
- مصرف فیبر به مقدار مناسب؛ جلوگیری از مصرف بیش از حد فیبر و ورود تدریجی آن به رژیم غذایی
- پرهیز از مواد غذایی حساسیتزا؛ اجتناب از مصرف لبنیات برای افراد حساس به لاکتوز و اجتناب از مصرف غلات برای افراد مبتلا به حساس به گلوتن
- مصرف داروها و مکملها؛ مصرف داروهای ضدنفخ مانند سایمیتیکون، مصرف پروبیوتیکها برای ایجاد تعادل بین باکتریهای مفید روده و مصرف مکملهای آنزیمی مانند لاکتاز برای هضم بهتر لاکتوز و کاهش نفخ
- انجام فعالیت بدنی منظم؛ همچون پیادهوری بعد از غذا و برخی از حرکات یوگا برای کمک به حرکت گازها در روده
- مدیریت استرس؛ انجام تمرین تکنیکهای آرامسازی مثل مدیتیشن و تنفس عمیق برای تسکین نفخ
- مصرف دمنوشهای گیاهی؛ همچون مصرف دمنوش نعناع، زنجبیل و بابونه
- استفاده از زردچوبه؛ بهبود مشکلات گوارشی بهعنوان یک ضدالتهاب طبیعی
اگر نفخ، بهطور مداوم و همراه با علائم دیگری مانند کاهش وزن غیرقابل توضیح، درد شدید یا خونریزی ادامه داشت، باید به دکتر گوارش مراجعه کرده تا علت نفخ مداوم، بررسی و درمان مناسب تجویز شود.
داروهای نفخ شکم
برای درمان نفخ، داروهای متعدد با شیوههای اثرگذاری متفاوتی وجود دارند. انواع داروهای ضداسپاسم، داروهای ضداسید و ضدنفخ میتوان برای درمان نفخ استفاده کرد. در جدول زیر، به موثرترین داروهای تسکیندهنده علائم نفخ و بهترین قرص برای باد معده اشاره کردهایم:
نام دارو | نحوه اثرگذاری |
سایمیتیکون | کاهش نفخ در اثر کاهش کشش سطحی حبابهای گاز در دستگاه گوارش و آزاد شدن گاز |
آنتیاسیدها | کاهش نفخ با خنثی کردن اسیدهای معده و کاهش التهاب دستگاه گوارش |
کربن فعال | کاهش نفخ با جذب گازهای اضافی در دستگاه گوارش و اثرگذاری بیشتر درصورت مصرف با سایمیتیکون |
آلفا گالاکتوزیداز | جلوگیری از ابتلا به نفخ با تجزیه کربوهیدراتهای پیچیده همچون حبوبات و سبزیجات |
لاکتاز | جلوگیری از ابتلا به نفخ با مصرف لبنیات در اثر هضم لاکتوز به کمک مکمل لاکتاز |
بیسموت | تسکین علائم نفخ به دلیل کاهش التهاب و دفع گاز از دستگاه گوارش پس از مصرف این دارو |
ریفاکسیمین | آنتیبیوتیکی برای کاهش رشد باکتریهای غیرطبیعی روده و درمان سندروم روده تحریکپذیر |
پپرمینت اویل | تسکین اسپاسم عضلات روده و کاهش درد ناشی از نفخ در مبتلایان به سندروم روده تحریکپذیر |
این داروها، طی مکانیسم متفاوتی به درمان نفخ شکم و معده میپردازند. برای مصرف هر یک از این موارد باید با متخصص گوارش مشورت کنید.
از بین بردن نفخ شکم فوری
پیادهروی پس از صرف غذا، یوگا یا هر نوع فعالیت بدنی ملایم، با تسهیل حرکت غذا در دستگاه گوارش، نفخ را کاهش میدهند. همچنین، ماساژ محوطه شکمی به آرامی و در جهت عقربههای ساعت، باعث تسکین عضلات روده و آزادش شدن گازهای تجمعیافته در روده میشود. از دیگر روشهای درمان فوری نفخ، میتوان به دوش آب گرم اشاره کرد. استحمام با گرم عضلات را شل کرده و به هضم غذا کمک میکند.
درمان خانگی نفخ شکم
موثرترین درمانهای خانگی نفخ شکم شامل تغییر در رژیم غذایی، استفاده از گیاهان دارویی و انجام برخی تمرینات هستند. در ادامه، به چندین روش درمان خانگی باد شکم زیاد، اشاره کردهایم:
- مصرف دمنوشهای گیاهی؛ همچون دم نوش نعناع، زنجبیل، بابونه و زیره برای تسکین اسپاسم عضلات روده و کمک به بهبود هضم غذا و کاهش نفخ
- استفاده از سرکه سیب؛ کمک به هضم غذا و کاهش نفخ با نوشیدن یک قاشق غذاخوری سرکه سیب در یک لیوان آب قبل از وعدههای غذایی
- مصرف ماست پروبیوتیک؛ برقراری تعادل باکتریهای مفید روده در اثر مصرف محصولات پروبیوتیک
- استفاده از دانههای رازیانه؛ کاهش نفخ به دلیل جویدن چند دانه رازیانه یا نوشیدن دمنوش رازیانه
- استفاده از آب لیمو؛ تحریک تولید اسید معده و بهبود هضم با نوشیدن آبلیموی تازه در یک لیوان آب گرم، قبل از وعدههای غذایی
- خواب کافی و کاهش استرس؛ کاهش نفخ با انجام تکنیکهای آرامسازی مانند مدیتیشن، تنفس عمیق و برخورداری از خواب کافی و باکیفیت
- مصرف آب کافی؛ بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش نفخ در اثر نوشیدن آب به مقدار کافی در طول روز
انجام این روشهای خانگی و اصلاح سبک زندگی، علائم نفخ شکم را به میزان قابلتوجهی تسکین خواهد داد.
برای درمان نفخ شکم چه چیزهایی بخوریم؟
فرد مبتلا به نفخ، باید غذاهایی مصرف کند که به راحتی هضم شده و گازی تولید نمیکند. در ادامه، به مناسبترین غذاها برای فرد مبتلا به نفخ، اشاره کردهایم:
- غذاهای حاوی فیبر محلول؛ تولید گاز کمتر در روده به دلیل هضم آهسته و بهتدریج
- مصرف زنجبیل تازه در غذا؛ کاهش ناراحتیهای گوارشی و نفخ به دلیل خواص ضدالتهابی طبیعی
- مصرف موز؛ برقراری تعادل سطح الکترولیتها و کاهش احتباس آب در بدن به دلیل برخورداری از پتاسیم بالا
- سبزیجات پختهشده؛ کاهش نفخ به دلیل مصرف کلم، گل کلم و بروکلی پخته شده
- برنج سفید؛ جلوگیری از نفخ به دلیل هضم راحت
همچنین، مصرف مواد غذایی همچون حبوبات، غذاهای چرب و سنگین، سبزیجات خام و نوشیدنیهای گازدار به تشدید علائم نفخ منجر میشود.
نوشیدنی و دمنوش برای نفخ معده و شکم
برای درمان نفخ شکم، مصرف چندین دمنوش گیاهی میتواند مفید باشد. بهترین این دمنوشها شامل موارد زیر هستند:
- دمنوش نعناع؛ نعناع یکی از بهترین گیاهان برای کاهش نفخ و تسکین دردهای شکمی است. روغنهای موجود در نعناع به آرام کردن عضلات دستگاه گوارش کمک میکنند.
- دمنوش زنجبیل؛ نوشیدن دمنوش زنجبیل، علاوهبر خواص ضدالتهابی، به هضم غذا هم کمک میکند.
- دمنوش بابونه؛ بابونه، به دلیل خواص ضدالتهابی و آرامبخشی، برای تسکین دردها و ناراحتیهای گوارشی همچون نفخ بسیار موثر است.
- دمنوش رازیانه؛ دانههای رازیانه، بهطور سنتی برای تسکین مشکلات گوارشی مانند نفخ و سوءهاضمه استفاده میشوند. نوشیدن دمنوش رازیانه، با هضم بهتر غذا و کاهش گاز معده همراه خواهد بود.
- دمنوش زیره؛ مصرف دمنوش زیره سبز و سیاه به دلیل خواص ضدنفخ بسیار مفید است.
بهتر است برای اثرگذاری بیشتر این دمنوشها، آنها را گرم و با مقداری عسل میل کنید.
مصرف محصولات پروبیوتیک
محصولات پروبیوتیک با تأمین باکتریهای مفید برای روده، به بهبود تعادل میکروبیوم روده کمک میکنند که نقش مهمی در کاهش نفخ دارد. این باکتریها با تولید اسید لاکتیک و کاهش pH روده، رشد باکتریهای مضر که موجب تولید گاز و نفخ میشوند را مهار میکنند. همچنین، پروبیوتیکها با بهبود هضم غذا و تسهیل جذب مواد مغذی، میتوانند به کاهش تولید گاز در روده کمک کنند. مصرف منظم پروبیوتیکها در قالب مکملها یا غذاهای حاوی آنها، نظیر ماستهای پروبیوتیک، به تعدیل فعالیتهای گوارشی و کاهش احساس نفخ و تورم شکم کمک میکند و بهطور کلی سلامت گوارشی را بهبود میبخشد.
تغییر سبک زندگی
تغییر سبک زندگی، تاثیر قابلتوجهی بر کاهش و درمان نفخ خواهد داشت. در ادامه به مهمترین تغییرات سبک زندگی برای کمک به بهبود نفخ، اشاره کردهایم:
- تغذیه سالم و متعادل؛ همچون مصرف غذاهای پر فیبر و کاهش مصرف غذاهای نفاخ
- مدیریت استرس؛ مانند انجام مدیتیشن، یوگا، و تمرینات تنفسی
- ورزش منظم؛ تسریع حرکات رودهها و جلوگیری از یبوست و تجمع گاز با فعالیت بدنی منظم همچون پیادهروی
- مصرف مایعات کافی؛ هیدراته نگه داشتن بدن با مصرف آب کافی
- تقسیم وعدههای غذایی؛ مصرف غذا در وعدههای کوچکتر و با فاصله زمانی کوتاهتر
- آهسته غذا خوردن و جویدن کامل؛ جلوگیری از بلع هوا و تولید گاز در دستگاه گوارش
با انجام این تغییرات در سبک زندگی، بسیاری از افراد میتوانند بهبود قابل توجهی در کاهش نفخ و علائم مرتبط با آن تجربه کنند. البته اگر نفخ به صورت مداوم و شدید ادامه داشته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه شود تا علت گاز معده زیاد بهطور جدیتری بررسی شود.
ورزش
ورزش منظم، با بهبود حرکت دستگاه گوارش و کاهش یبوست، در بهبود نفخ نقش دارد. فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی، یوگا و تمرینات هوازی با تسریع حرکت مواد غذایی در رودهها، از تجمع گاز جلوگیری میکنند. علاوهبراین، ورزش منظم با کاهش استرس و اضطراب و تنظیم هورمونهای مرتبط با گوارش به تسکین علائم نفخ منجر میشود.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی، با کمک به حرکت گاز در رودهها، درمان نفخ را در پی دارد. همچنین، ماساژ به آرامش عضلات شکم و روده کمک کرده و اسپاسم و گرفتگی ناشی از نفخ را کاهش میدهد. از سوی دیگر، این تکنیک درمانی با تحریک هضم و جذب مواد مغذی به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. ماساژ بهتر است با استفاده از روغن نارگیل، روغن بادام یا روغن زیتون و طی حرکات دایرهای ملایم در جهت عقربههای ساعت به مدت 5 نت 10 دقیقه روی شکم انجام شود.
درمان نفخ شکم در بارداری
نفخ شکم در بارداری، مشکل شایعیست که در اثر تغییرات هورمونی و فیزیکی رخ میدهد. روشهای درمان نفخ در بارداری، کموبیش مشابه درمان نفخ در شرایط دیگر است. مصرف غذاهای پرفیبر، پرهیز از مصرف غذاهای نفاخ و خوردن وعدههای کوچک غذایی از موثرترین روشهای درمان نفخ در بارداری هستند. همچنین، با مصرف زیاد مایعات و انجام پیادهروی سبک و ملایم پس از صرف غذا، میتوان علائم نفخ در بارداری را تسکین داد. از سوی دیگر، پوشیدن لباسهای تنگ، با افزایش فشار روی شکم، شدت نفخ و ناراحتی ناشی از آن را افزایش میدهد. بنابراین، پوشیدن لباسهای گشاد میتواند به تسکین نفخ در دوران بارداری کمک کند.
درمان نفخ معده بعد از غذا
برای درمان نفخ معده بعد از غذا، نوشیدن مقدار کافی آب میتواند یکی از روشهای اثربخش باشد. همچنین استفاده از دمنوشهای گیاهی مانند دمنوش نعناع، زنجبیل، بابونه و زیره به کاهش نفخ کمک میکند. در کنار این موارد، بهجای دراز کشیدن بعد از غذا، یک پیادهروی سبک و ملایم علائم نفخ را تسکین خواهد داد.
درمان باد شکم بعد از عمل جراحی
یکی از شرایط دیگری که ابتلا به نفخ، میتواند آزاردهنده باشد، پس از عمل جراحی است. برای درمان نفخ پس از جراحی، روشهای زیر کمککننده هستند:
- داشتن تحرک و پیادهروی به حرکت گاز در دستگاه گوارش کمک میکند.
- نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات باعث تنظیم حرکت روده و کاهش تجمع گاز در روده خواهد شد.
- پرهیز از مواد غذایی مولد گاز، تولید گاز در روده را کاهش میدهد.
- مصرف برخی از داروهای ضدنفخ مانند سایمتیکون باعث کاهش گاز معده و روده میشود.
- انجام تکنیکهای تنفس عمیق و آرامش با کاهش تنش و استرس، به حرکت گاز در رودهها کمک میکند.
- مصرف غذاهای سبک و سهلالهضم مانند سوپها و غذاهای بخارپز تولید گاز در روده و معده را کاهش میدهد.
اگر این روشها موثر نبود و نفخ همراه با درد شدید یا علائم دیگر رخ داد، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه از نفخ شکم پیشگیری کنیم؟
روشهای پیشگیری از نفخ شکم، همان روشهای درمانی باد معده هستند که علائم ناخوشایند نفخ را بهبود میدهند. در ادامه، بهطور خلاصه به اثربخشترین روشهای پیشگیری از نفخ شکم اشاره کردهایم:
نفخ شکم میتواند بسیار ناخوشایند باشد، اما با رعایت چند نکته میتوان از آن پیشگیری کرد. در اینجا تعدادی از روشهای مؤثر برای پیشگیری از نفخ شکم آورده شده است:
- جویدن غذا بهخوبی برای جلوگیری از ورود هوا همراه با غذا به معده
- خودداری از خوردن غذاهای پر از فیبر بیش از حد و اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی بهتدریج
- نوشیدن مایعات به اندازه کافی برای جلوگیری از انباشت گاز در رودهها
- مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک مانند ماست برای برقراری تعادل باکتریهای مفید در روده
- فعالیت بدنی منظم با هدف بهبود حرکت گوارشی و جلوگیری از تجمع گاز در رودهها
- پرهیز از خوردن غذاهای نفاخ مانند لوبیا، کلم، پیاز، نوشابههای گازدار و آدامس
- کاهش مصرف غذاهای چرب و سنگین به دلیل هضم کند و ایجاد احساس سنگینی در معده
- استفاده از داروهای ضدنفخ پیش از صرف غذا
رعایت این نکات، بهطور مؤثر از بروز نفخ شکم پیشگیری خواهد کرد.
برای درمان نفخ شکم و معده به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان نفخ شکم باید به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید. این پزشک، در تشخیص و درمان مشکلات مرتبط با دستگاه گوارش همچون نفخ معده مهارت دارند. مهم ترین علت نفخ شکم و معده، عدم تحمل غذایی، سندرم روده تحریکپذیر، اختلالات گوارشی و استرس و اضطراب هستند. دکتر گوارش، با انجام معاینات فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی شما، علت اصلی باد شکم در شما را تشخیص داده و درمان مناسب را پیشنهاد میدهد.
روشهای درمان نفخ شکم شامل تغییر رژیم غذایی، مصرف وعدههای غذایی کوچکتر و مدیریت استرس هستند که به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی شما کمک خواهند کرد. همچنین دکتر گوارش در صورت نیاز و با توجه به علت ابتلا به نفخ شکم، داروهای ضداسید، آنتیبیوتیکها و ملینها را تجویز میکند. نوشیدن مایعات فراوان، فعالیت بدنی منظم و مصرف دمنوشها به تسکین علائم نفخ معده منجر خواهد شد.
در نهایت، اگر مبتلا به نفخ معده هستید و درمان خانگی نفخ معده و شکم موثر نبود، حتما به دکتر گوارش مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از متخصص گوارش، از امکان نوبتدهی این متخصص در سایت دکتردکتر استفاده کنید.
منبع:
health.harvard.edu
nhs.uk
سلام . امیر ۵۴ ساله هستم .حدود یک ماهه بالای لبم سمت راست بینیم دایما پرش داره .لطفا راهنمایی کنید
سلام
خواب کافی و استراحت
پرهیز از مصرف چای و قهوه
قرص کلسیم د و قرص منیزیوم هر روز
سلام .من روده تحریک پذیر دارم صبحها بیشتر بیرون روی دارم و شبها درحالت خواب درد ناشی از تجمع گاز روده دارم (.که اوایل فکر میکردم مشکل کلیه دارم سونوگرافی دادم مشکلی نبود ) و الان شبها که گاز جمع میشه شکم درد پهلودرد میگیرم و بعداز خالی شدن تا ۱ساعت روده هام درد دارن وبعد آرامتر میشن . ممنون میشم یه قرص گیاهی کم عارضه معرفی کنید تشکر
سلام
قرص پروبیوتیک مثل لاکتوفم
قطره ضد نفخ سوپرمینت باریچ کمک کننده هستن
سلام
من یک مدتی هست به صورت مداوم باد روده دارم، همچنین کیست شکلاتی هم دارم که با دارو رفع شده و در سونوگرافی ام اثری ازش دیده نشد. ولی علائمش همراهم هست که دلیلش هم اینه ریشه کن نمیشه این کیست. حین سیکل پریودم هنگام اجابت مزاج یک درد کششی بدی دارم. مطالعه کردم سندروم روده تحریک پذیر هم این علائم رو داره. واقعا راحت نیستم هم اینکه من اگر جایی غیر از خونه شب بمونم تا یه مدت اصلا نمیتونم برم دستشویی هم در کنارش باد روده دارم و شکم پر سر و صدا آسایش نمیذاره برای من. ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
قرص لاکتوفم روزی یکی تا ۲۰ روز بخورید
و قرص دمپریدون بعد از ناهار یکی و قرص مترونیدازول ۲۵۰ هر ۸ ساعت یکی تا یک هفته بخورند چون آنتی بیوتیکه و احتمال حساسیت هست باید با نسخه پزشک تهیه شود
سلام من چند ماهی هست نفخ معده و روده شدید دارم
یا باید بالا بیارم تا حالم خوب شه یا کلی شکمم درد میکنه و اخرش اسهال میشم
شکمم هم زیادی صدا میده و توی جمع راحت نیستم و اذیت میشم
من استرس زیادی هم دارم و توی اقواممون هستن کسایی که سندروم روده تحریک پذیر دارن
به نظرتون مشکل من از چی هست
و لطفا راهنمایی کنید چه دارویی استفاده کنم
سلام
میتونه سندرم روده تحریک پشدیر باشه اما اول باید معاینه شین و درصورت لزوم ازمایش بدین بعد تشخیص قطعی شه
به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید
سلام خانم دکتر وقت بخیر خسته نباشید.من نزدیک چندسال هست که رفلاکس معده دارم و هر غذایی رو که میخورم دوباره به داخل دهان برمیگردونم.از غذاهای سرخ کردنی تا پختنی .انواع میوه چه خام و رنده شده یا به صورت کمپوت فرقی نداره آروم غذا میخورم و غذا رو میجوم حتی مقدار. غذای مصرفی هم فرقی نمیکنه که کم یا زیاد باشه چند دقیقه بعد از خوردن غذا و میوه اونو به داخل دهان برمیگردونم.سوزش،معده یا ترش،کر ن ندارم.فقط ورم شدید معده و خروج بیش از حد گاز معده از راه روده دارم .بیشتر مواقع هم بدون اینکه چیزی خورده باشم شکمم ورم میکنه.داروی خاصی هم مصرف نکردم..فقط،چندجا به همکاران شما مراجعه کردم گفتند باید اندوسکوپی انجام بدی لطفا اگر امکانش،هست راهنمایی بفرمایید .با تشکر از شما.
سلام
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام
و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۴ هفته خوب نشدین با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به <a href="https://drdr.ir/search/expertise-78/" گوارش مراجعه کنید.
سلام دکتر من ۷ سال پیش افتادگی ناف داشتم کہ با طبیب سنتی مشکلم رفع شد ولی داخل نافم شروع بہ ورم کردن کرد الان نافم التھاب دارہ سنو رفتم میگہ چیزی نیست ولی نافم تیر میکشہ بہ داخل بہ نحوی کہ درد شدیدی دارہ و نمیتونم تکون بخورم تا دردم آروم بشہ،بہ چہ دکتری برم کہ تشخیص بھتری داشتہ باشہ و مشکلم چیہ واقعا؟
سلام
میتونه فیستول یا فتق نافی باشه
به متخصص” جراحی مراجعه کنید
سلام خانم دکتر
غذایی که میخورم احساس میکنم هضم ضعیفی دارم مثلا چربی جات و لبنیجات این چیزا رو بد هضم میکنم و دهنم بوی بد میگیره و نفخ میکنم.
فکر میکنم دریچه بالای معدم شل شده.
غذا که میخورم زود وارد روده هام نمیشه و برمیگرده به مری و گلوم و احساس ترش کردگی و سنگینی دارم.رفلاکس دارم
نفخ که میکنم اگه خارج نشه بیشتر و شدید بوی بد دهان میگیرم.
خودسرانه پانکراتین میخورم
ممنون میشم راهنماییم کنید.
خانم دکتر در ضمن احساس میکنم غذایی که میخورم به سختی وارد رودم میشه.
دریچه بالایی معدم خیلی شله آیا عمل میخواد یا با دارو حل میشه؟
ممنونم از اینکه وقت میذارید
سلام
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا
و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۴ هفته خوب نشدین به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید
سلام من نفخ معده با یبوست شدید دارم حتی اشتها به غذا ندارم شب ها هم خواب خوب ندارم وزن من خیلی پایین آمده لطفا راهنمایی کنید.ممنون
سلام
چون کاهش وزن دارین باید به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید تا درصورت لزوم آندوسکوپی شین
سلام خانوم دکتر من نزدیک یه ماه پیش شکم دردگرفتم بعدش اسهال شدم قرص اسهال خوردم واسهالموقط کردم ولی ازاون موقه خودبه خودشونم بادمیکنه ویه دردی میزنه سما راست شکمم کنارنافم رفتم سونوچیزی نشون ندادفقط کبدچرب گرید۱ رفتم دوتادکترداخلی نه آزمایشی گرفتن نه چیزی هردوتاشون میگن عفونت روده گرفتم میخواستم بدونم بدون آزمایش نشون میده عفونت روده گرفتم داروهم استفاده میکنم ولی هنوزوقتی راه میرم شکمم بادمیکنه وفشاربه هردوتاکلیه هامم میده میخواستم نظرسماروهم بدونم.وبعدش مگه عفونت روده چندوقت طول میکشه تاخوب بشه ممنون
سلام
چه داروهایی تجویز کردن؟
سلام دکتر من الان ۲ ساله معدم نفخ میکنه و مضطرب میشم و معمولا در روز باهاش سر و کار دارم وقت هایی که عصبی میشم بیشتر میشه و خیلی کند هر ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت کم کم خارج میشه اکثر قرص های معده از فامتیدین اپرازل دایمیتک.. پروبیوتیک لاکتول و… تا شربت های معده و عرق نعنا رو امتحان کردم و تاثیری نداشتند
سلام
یک دوره سیپروفلوکساسین یا مترونیدازول
و دمپریدون با نسخه پزشک مصرف کنید
سلام
ببخشید خانم دکتر
من مدت ده سال هست دچار نفخ هستم و از اون موقع به بعد کم کم اشتها به غذا رو از دست دادم بخصوص الان وضعیت طوری هست که میل به غذا ندارم
اون اوایل آندوسکوپی کردم دکتر گفت ورم معده عصبی داری
دارو مصرف کردم نتیجه نداشت
البته به دلیل استرس زیاد که داشتم کم کم این مشکل برام ایجاد شد
بفرمایید چکار کنم
سلام
اول استرستون رو زیر نظر متخصص” روانپزشکی درمان کنید
درصورت تداوم علایم از نظر اچ پیلوری بررسی و مجدد آندوسکوپی کنید
سلام خانم دکتر شکمم ورم هرچی که می خورم اساس و سنگی می کنه و درد میکنه و حالت هوا دارم چی کار کنم
سلام
غذاهای نفاخ نخورید
از داروهای ضد نفخ مثل دمپریدون صبح و شب
و فاموتیدین و دایمتیکون جویدتی بعد غذا میشه کمک گرفت
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۲ هفته خوب نشدین به متخصص” داخلی مراجعه کنید
باسلام
من سال ۹۸کلونوسکوپی کردم که نتیجه آن وجود پولیپ وسندروم تحریک پذیر بود که قرص بیسموت و مبورین۲۰۰ میخورم ولی الان دو هفته ای هست که هم نفخ دارم وهم قسمت چپ شکمم درد میکنه. در ضمن تاکی این قرص ها را بخورم؟ آیا عوارض جانبی برای مصرف طولانی مدت دارند یانه؟
سلام
میتونین بیسموت رو قطع کنید
سلام. خانم دکتر من فک کنم نفخ دارم خیلی تند تند غذا میخورم ومعده مداوم ضربان داره خیلی بده بعضی وقتا درد سر دل دارم
سلام
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت،زیر نظرپزشک مصرف کنید.
سلام خسته نباشید پسرم ۵سالشه شکمش نفخ کرده بادکرده وسفته بهش چی بدم خیلی درد میکشه
سلام و عرض ادب بنده چند مدتی هست که معدم بعد از خوردن بیشتر غذا ها و خوردنی ها سنگینی میکنه انگار سر معدم یه چیز گیر کرده و گاهی حس میکنم داخل شکمم خیلی داغ شده انگار زخمه و اما درد معده ندارم یا دل پیچه ندارم و باد معدم خیلی زیاد شده دفعاتش سر هرچیزی یا بی دلیل ..لطفا بفرمایین از چی میتونه باشه این علایم ممنون میشم با جزئیات بگین
سلام
به ریفلاکس میخوره
درمان اصلی ریفلاکس رعایت لایف استایل هست عزیز
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت،زیر نظرپزشک مصرف کنید.
سلام من یه ماهی میشه سنت چپ شکمم درد میگیره تاپشت کمرشکمم هم خیلی صدامیان میشه راهنمایی کنید
من یبوست دارم و گاهی نفخ ولی گاهی از کل بدنم یه بوی بدی مثل گاز روده بلند میشه میتونه چه علتی داشته باشه اگه سفر برم هر چقدر طول بکشه تا وقتی برگردم خونه شکمم کار نمیکنه میشه بگید چکار کنم
من در نظر گرفتم بدنم چاق نیست ورم داره دارو گیاهی ضد ورم که می خورم به شدت گاز معده ای زیاد میشه و فکر می کنم با خوردن گرمی و دارو گیاهی و ضد ورم باد بدن از روده خارج میشه من نمی دونم چطور امکان داره باد پا که از شدت پف و بلغم چاق به نظر می رسه از روده خارج میشه وقتی ضد ورم نخورم اصلا هرگز گاز معده ندارم و یبوست دارم و بادها جمع میشه تو بدنم و چاق کاذب به نظر می رسه یک روز خوردم کلی پام لاغر شده پس ورم و باد و آب چاقی که یک روزه لاغر نمیشه
پیامتون خیلی نامفهوم و گنگ
سلام خانم دکتر من دوهفته است معدم درد میکنه همراه با ترش کردن و نفخ زیاد ،رودهام انقدر صدا میده که نگو گاز زیاد دفع میکنم خودم ناراحتم درپان هم طب سنتی میگه رطوبت معده و دودهات زیاد شده سردی داری یعنی بلغم از دیروز دارو مصرف میکنم کپسول گل ،و کپسول بلغم ول تاثیر نداشته چیکار کنم ،
سلام
غذاهای نفاخ نخورید
از داروهای ضد نفخ مثل دمپریدون
امپرازول صبح ناشتا و فاموتیدین بعدغذا میشه کمک گرفت
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۲ هفته خوب نشدین با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به <a href="https://drdr.ir/search/expertise-78/" گوارش مراجعه کنید.
سلام وعرض ادب من پنج هفتست باردارم ولی سرمرده انقدر بزرگ میشه و نفخ رود دارم که انگار نه ماه باردارم شکمم انقدر بزرگه وسر معدم خیلی سنگینی میکنه به نظرتون چه قرصی مصرف کنم واینکه از تیروئید میشه
سلام
خود بارداری میتونه همچین علایمی ایجاد کنه
امکان تجویز دارو برای خانم باردار در کامنت نیست
و ترجیحا بهتره دارو مصرف نکنین مگر با تجویز متخصص زنان
سلام خانم دکتر
من گهگاهی باد معده دارم یکی دو روز هست بعد خوب میشه بوی بد داره ولی اصلا درد ندارم هیچ مشکل گوارشی دیگه هم ندارم نه یبوست نه رفلاکس نه آروغ لاغر هستم و بعد از اینکه زیاد غذا بخورم شکمم یه کن بزرگ میشه بعد از دستشویی کوچک میشه
فقط این بادی که خارج میشه باعث خجالت و نگرانی شده تو اینرنت دیدم گاهی نفخ معده می تونه علامت سرطان تخمدان باشه از این بابت ترسیدم
قاعدگیم منظمه و مشکلی ندارم
سلام عزیز
خیر ربطی ب سرطان نداره
بهتره قرص لاکتوفم روزی یکی تا ۱۰ روز بخورید
و تجویز پزشک قرص مترونیدازول ۲۵۰ بخورید
سلام ببخشید من یه مدتیه که همش ببخشید بادشکن دارم به طوری که همش باید برم دسشویی و بعد از تخلیه باد زیر شکمم درد میگیره و شکمم معذرت میخام شل کار میکنه و اینکه بی حالی و احساس تهوع مداوم هم دارم اگه امکانش هست دلیلش رو بگید
سلام
مجموع علایمتون نیاز به ازمایش خون و مدفوع داره، خصوصا بی حالی و تهوع
به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید
ممنون خانم دکتر پنتو پرازول بهتر هستش یا امپرازول 20 یا 40 مصرف کنم
خواهش میکنم خیلی فرقی نداره
۴۰ مصرف کنید
سلام خانم دکتر من همش نفخ وبا دشکم دارم بعضی از غذا ها رو میخورم معدم میسوزه مننون راهنمای کنید چه دارویی بخورم
سلام
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام و فاموتیدین و دایمتیکون جویدنی بعد غذا میشه کمک گرفت،زیر نظرپزشک مصرف کنید.
سلام خسته نباشید من چند وقتی است از طرف چپ شکمم نفخ شدید میشوم طوری که باید تن تن برم دستشوی تا باد شکمم خالی بشه وقتی که از حمام بیرون میایم تا یک روز طرف چپ شمم نفخ میشم باد تو ی شکمم میچرخه اذیت میشم قرص نفخ هم خوردم ولی بازم نفع میشم هوا به شکمم خوردنی نفخ میشم بخاطره همین همیشه با یه دسمال یا کمر بند شکمم راگرم نگه میدارم ولی بازم خیلی وقتها احساس نفخ شدید دارم
من پیش دکتر داخلی رفتم سنگرافی نوشتن گفتن چیزی نیست فقط کبد ت کمی چرب است قرص نوشتن برای کبدم و قرص نفخ دادن من خودم تو روده بزرگ شکمم نفخ شدید احساس میکنم میشه کمکم کنید سمت چپ شکمم روده بزرگ نفخ میشم تن تن اگثر به شکمم هوا برخورد کردنی اینطوری میشم
قرص نفخ دایمکت ۴۰ با قرص کبد که یادم نیست نوشته بود اگه میشه مرا راهنمایی کنید که دلیل نفخ من از روده بزرگ چی میتونه باشه
میتونه بخاطر بهم خوردن تعادل باکتری های روده باشه
گاهی یک دوره مترونیدازول برای کاهش علایم تجویز میشه( با نظر پزشک)
و قرص لاکتوفم و ماست پروبیوتیک هم کمک کننده هست
چه داروهایی تجویز شده؟
با توجه به شرح حال، به متخصص” داخلی مراجعه کنید
سلام عرض ادب من مدتیه میخوام هی آروغ بزنم چون نفسم بالا نمیاد موقع غذا خوردن خوبم اما بعد غذا تنگی نفسم بیشتر میشه میشینم میگیره نفسم میخوابم بدتر میشه و حتی احساس باد در روده هم دارم راهنمایی میفرمایید؟ نگران تنگی نفسم هستم مشکل قلب و ریه نداشتم چک کردم الان شبها فاموتیدین میخورم اما کمکی نمیکنه. البته این اتفاق بعد خوردن دو شب دمنوش آویشن و پونه و زوفا اتفاق افتاد راهنمایی بفرمایید لطفا
سلام
درمان اصلیرعایت لایف استایل هست عزیز
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت،زیر نظرپزشک مصرف کنید. و اگر خوب نشدین به متخصص” داخلی مراجعه کنید
سلام خانم دکتر عزیز من چند ماهی هست که بعضی اوقات دلپیچه میگیرم و به دستشویی میرم مدفوعم شل هستش و همیشه همینطور نیست تو ماه چند بار قبل از اجابت مزاج دلپیچه میگیرم و بعد به دستشویی میرم خوب میشم علتش چی میتونه باشه؟
سلام بنده اردیبهشت ماه دو عمل جراحی همیرویید داخلی و خارجی کتومی باز با لیزر انجام دادم چند ماه درد داشتم حالا که خوب شدم گاز پشت مقعد می ماند و خارج نمی شود بطوریکه پشتم احساس می کنم سنگین شده بنظر سرکار خانم دکتر باید چکار کنم ممنون با تشکر
سلام
در دفع مدفوع مشکل دارین یا خیر؟
سلام
اگر دائمی نیست و گهگاه هست و کف و خون در مدفوع نیست میتونه سندرم روده تحریک پذیر باشه
سلام من بعد از مصرف هر وعده غذا احساس معده سنگینی دارم وکلا غذای سرد نمی تونم بخورم وباید بعد هر وعده یک لیوان آب جوش بخورم خوب میشم ومدتی هست که چاق شدم خواهشن دلیلش چیه؟
سلام
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا
و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت
،زیر نظرپزشک مصرف کنید.و اگر خوب نشدین بعد از ۲ هفته به متخصص” داخلی مراجعه کنید
سلام وقت بخیر
من بیشتر موارد تو معدم احساس می کنم آشوب کل روز ببخشید باد معده دارم چیزای کوچکی مثل دوغ و ماست و… سریعا علائم و بیشتر میکنه بعضی شبا بزاق روی بالشت میریزه و کلا موقع خواب معدم اکثرا اشوب و اجازه خواب نمیده
سلام
علایمتون به نفع ریفلاکس
درمان اصلی ریفلاکس رعایت لایف استایل هست عزیز
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام و فاموتیدین و دایمتیکون جویدنی بعد غذا میشه کمک گرفت،زیر نظرپزشک مصرف کنید.
سلام ببخشید من چند مدتیه خیلی ورم شکم دارم و بعد غذا و کلا در طول روز حس میکنم خیلی فشار به شکمم میاد مشکلم چیه ؟
سلام
غذاهای نفاخ نخورید
از داروهای ضد نفخ مثل دمپریدون و فاموتیدین میشه کمک گرفت
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۲ هفته خوب نشدین با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به <a href="https://drdr.ir/search/expertise-78/" گوارش مراجعه کنید.
من بواسیر خیلی کمی دارم اما کنترل باد شکمم رو مختل کرده و گاهی اصلا نمیتونم کنترل کنم
دکتر زنان گفت چون بواسیر خیلی نیست جراحی نمیکنیم
ولی این مسأله خجالت اوره چیکار کنم
سلام
غذاهای نفاخ نخورید
از داروهای ضد نفخ مثل دمپریدون و فاموتیدین میشه کمک گرفت
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۲ هفته خوب نشدین با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به <a href="https://drdr.ir/search/expertise-78/" گوارش مراجعه کنید.
سلام خانوم دکتر من الان یه هفته است که سر معده ام سوزش داره و الان سه چهار روزه سر معده ام باد میکنه چه کار کنم
سلام
ریفلاکس هست
درمان اصلی ریفلاکس رعایت لایف استایل هست عزیز
چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت،زیر نظرپزشک مصرف کنید.
سلام
وقت بخیر
ببخشید دختر من ۴ سالش هست از بچگی نفخ داشته و شکم و معدش باد داره هر ۳ الی ۴ روز دفع داره
درد نداره ، ولی همیشه نفخ داره (کل ۲۴ ساعت)
دهنش هم از خواب بیدار میشه بوی بد میده؟؟
سلام عزیز
احتمالا ریفلاکس داره، همچنین عفونت اچ پیلوری باید بررسی شه
به متخصص” اطفال مراجعه کنید
ممنون از پاسخگوییتون 🙏🙏🙏
آیا نیاز به سونو گرافی و آزمایش هست؟
اگر علایمتون برطرف نشد با داروها بله
سلام من دچار نفخ خیلی شدید هستم و فقط در سر کار که بانک هست اینطوریه چکار کنم بو ی بد اون قطع یا کمتر بشه بااینکه هیچ چیز نفاخ نمیخورم از ساعت اول صبح تا ساعت 3یا4که سرکار هستم اینطوریه بعدش که خونه میام راحت تر هستم دسترسی به دکتر ندارم ممنون میشم جواب بدید
سلام
بهتره زیر نظر پزشک یک دوره درمان آنتی بیوتیکی مثلا با مترونیدازول بگیرین
و داروهای ضد نفخ مثل دمپریدون هم مصرف کنید
ممنون آیا قرص بیسموت یا بیسموتان واسه رفع بوی بد خوبه بااینکه فقط گوشت آبپز مرغ و بلدرچین وماست با زیره و میوه هم انبه میخورم ولی باز هم من احساس بو نمیکنم ولی اطرافیان احساس میکن ن
وساعت 4صبح فقط بیسکوییت با چایی میخورم نمیدونم دیگه چکار کنم لطفاً واسه رفع بو راهنمایی کنید
سلام عزیز
از نظر سینوزیت مزمن و سنگ لوزه بررسی شین شاید علت بو مسائل دیگه باشه
سلام بنده هر از چند گاهی بعد از غذا خوردن معده ام گازش زیاد شده و مکرراً آروق میزنم که بوی خیلی بدی هم داره و در این حین روده هام نفخ شدید میکنه و اسهال آبکی میشم،از طرفی هم این نفخ روده نمیزاره راحت اسهال برم و برا همین احساس میکنم داره شکمم منفجر میشه.دلایلش چی میتونه باشه.ممنون
سلام
عفونت گوارشی ممکن باشه
درود و احترام. من هفته گذشته برا ی درد مفصلی در ناحیه فک به پزشک متخصص مراجعه کردم که پس از معاینه گفتن دچار آلرژی شدید شدید و رفلکس معده هم دارید. برام داروی ضد اضطراب ازوپیم، کپسول ضد التهاب ناپروکسن، ضد حساسیت هیسومین، فاموتیدین و ازونیوم برا تعادل رفلکس معده تجویز کردن. از موقع خوردن دچار نفخ و سو هاضمه و تهوع میشم. نمی دونم حساست دارویی یا مشکلی دیگه ست. احساس درد و پری معده هم دارم. ممنون اگر راهنمایی کنید
سلام
ناپروکسن رو قطع کنید چون رفلاکسو تشدید میتونه کنه
ازوپیم هم ممکن علایم فوق رو بده میتونین با نظر پزشکتون قطع کنید و داروی دیگری جایگزین کنین
سلام من دو سالی هست همیشه بعد از غذا تپش قلب دارم و سینه و معدم باد میکنه احساس فشار روی نواحی قفسه سینه دارم پیش متخصص قلب هم رفتم گفت مشکلی نداری دکتر زیاد رفتم پیش متخصص تیرویید هم رفتم ولی بی فایده بود امکان داره معدم مشکل داشته باشه ؟
سلام
طپش قلب بعد از غذا، اگر اکو و هولتر۴۸ ساعتون خوب باشه موردی نداره
اگه کمکاری تیرویید دارین و قرص لووتیروکسین میخورین احتمال طپش رو بالا میبره
سلام روز بخیر..خدا قوت
راستش من تقریبا ۵ سالی هستش درگیر نفخ شدید شده ام..سه جلسه فوق تخصص گوارش رفتم اما دارو هایی ک تجویز میکردن تاثیر کمی داشتن..آندوسکوپی انجام دادم گفتن برگشت پذیری صفرا داری
با توجه ب مقاله هایی ک میخونم من همه علائم ibs رو دارم
من ورزش طناب رو شرو کردم (با وجود کاهش وزن زیادی ک دارم)اما وقتایی ک ورزش میکنم حالم خیلی خوبه
پرهیز غذایی هم انجام میدم اما بعده یکماه ک حس میکنم دیگه خیلی بهترم دوباره قرمه سبزی و بقیه غذاهارو شروع میکنم باز علائم برمیگرده
چه دارو هایی برای همچین بیماری ای مفیده(خارجی لطفا)
سلام
داروی خارجی خاصی که اثر متفاوتی داشته باشه وجود نداره
اسم داروهایی که خوردین رو بفرمایین
واقعیتش اسم دارو ها خاطرم نمیمونه اما از مرحله داروهای مبتدی مثه میترونیدازول و دایمتیکون و ..گذشته بود
آخرین داروها رو همه داروخونه ها نداشتن
عذر میخام
ممنون بابت وقتی ک گذاشتید دکتر
برای کولونوسکوپی هم اقدام میکنم انشالله نتیجه بگیرم
خواهش میکنم
نوشتید سبزیهای معطر باعث کمتر ترشح شدن اسید میشود وغذا بهتر هضم میشود ومیگویند اب بعد غذا نخورید واگراب بخورید اسید رقیق میشود وغذا دیرتر هضم میشو ایندو مژلب متناقض است
آب بعد غذا سبب افزایش حجم معده و بالا زدن مایعات از معده به سمت مری میشود
سلام من ۹ ساله ورم معده دارم. و تشخیص دکتر ibs بود. الان با اینکه پرهیز غذایی دارم همش نفخ دارم و حالم خیلی بده و دکترم گفته استرس نداشته باش. مجبورم پانکراتبن بخورم تا غذام هضم شه. این دارو ضرر داره؟
سلام
کولونوسکوپی شدین؟
سلام من مشکل شقاق و هموروئید دارم و دکترم برام داروی مگنی میلک تجویز کرده که بعد از شام و نهار دو قاشق همراه اب مصرف کنم و همین طور قرص رهموروین و دو پوماد الان دو روزه که این شربتو میخورم و هر از چند گاهی دچار درد معده میشم و معدم باد میکنه و دو باری که برای اجابت مزاج رفتم اسهال بودم ایا نیازه دوباره بخورم شربتو یا قطعش کنم ممنون میشم جواب بدید
سلام
یک قاشق بعد ناهار و شام بخورین
سلام.نزدیک ۱ هفته هست شکمم نفخ داره. ی روز پر خوری کردم اینجوری شد.راهکار چیه؟♥️
سلام
غذاهای نفاخ نخورید
از داروهای ضد نفخ مثل دایمتیکون جویدنی بعد از غذا
و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۲ هفته خوب نشدین با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.
با سلام من خیلی باد شکم دارم حتا نمی تونم پیش کسی بشینم چکار کنم در موقع خواب درموقع راه رفتن نشستن لطفا من را راهنمای کنید
سلام من روی دیافراگم کمی مایل به چپ احساس گزگز کردن دارم و الان بهترم ولی نفخ زیاد شده و زیر قفسه سینه درد کمی دارم و گاهی اوقات زیر ناف هم کمی پیچ میده.قبلا چاقو خوردگی سمت راست پهلو داشتم بعد از اون اینطوری شدم سونو و سی تی اسکن هم دادم گفتن روده ها و معده طوریش نیست.
سلام عزیز
غذاهای نفاخ نخورید
از داروهای ضد نفخ مثل دمپریدون صبح و شب
و دایمتیکون بعد غذا میشه کمک گرفت
یه دوره درمان آنتی بیوتیکی مثل مترونیدازول هم کمک کنندس
زیر نظرپزشک مصرف کنید.
اگه تا ۲ هفته خوب نشدین با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.