یبوست چیست؟ مهم‌ترین دلایل و علائم یبوست و روش های درمان

بیوست چیست ببرسی علل
اشتراک گذاری 26 نظر

خشکی مزاج یا یبوست، یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها و اختلال‌های گوارشی است. هنگام وقوع یبوست، دفع مدفوع سخت می‌شود و خروج آن همراه با درد شدید خواهد بود. علت یبوست در اکثر مواقع، جذب بیش از حد آب مواد غذایی در روده بزرگ است. اما در حالت کلی، پاسخ دادن به سوال یبوست چیست؟ به این سادگی‌ها هم نیست. چون باید در مورد انواع یبوست هم آگاهی کسب کنیم. برای مثال، یبوست حاد، یبوست مزمن، یبوست عملکردی، یبوست ناشی از دارو و یبوست ناشی از بیماری زیرمجموعه‌های مهم یبوست را تشکیل می‌دهند. این مطلب از دکتردکتر را به‌ بررسی دقیق یبوست، علل و روش های درمان آن اختصاص داده‌ایم. 

در نهایت اگر سوالی درباره یبوست داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا پزشک پاسخ دهد. 

یبوست چیست؟

برای پاسخ به این سوال، نیاز است که چند خط در مورد هضم غذا و عملکرد روده‌ها صحبت کنیم. در جریان هضم غذا، مواد مفید و قابل استفاده‌ای که خورده‌ایم در روده کوچک جذب می‌شوند؛ اما بخش ناچیزی از آن نیز به‌صورت غیرقابل جذب به روده بزرگ می‌روند. بخش غیرقابل جذب بیشتر مواد فیبری پلی‌ساکاریدهای موجود در غشاء سلولهای گیاهی هستند. لازم به ذکر است که منشاء این مواد دانه غلات و حبوبات است.  از طرفی دیگر، در روده بزرگ بیشتر آب و املاح جذب می‌شوند؛ در نهایت هر آنچه که دفع می‌شود، معادل ۲۰۰ تا ۴۰۰ گرم مدفوع در ۲۴ ساعت است. حدود ۷۵درصد از وزن مدفوع را آب تشکیل می‌دهد و ۲۵درصد دیگر شامل مواد جامد است (در بدن یک انسان سالم).

محتویات مواد جامد مدفوع، بیشتر شامل لاشه میکروب‌ها و مواد فیبری است. بنابراین وزن و قوام مدفوع در هر فرد بستگی به میزان آب موجود در آن و حجم مواد فیبری دارد. درصد مواد فیبری در مدفوع، وابسته به میزان مصرف این مواد در رژیم غذایی است. همچنین حجم آب مدفوع نیز بستگی به حرکات روده بزرگ دارد. برای مثال، در افرادی که مقدار زیادی فیبر مصرف می‌کنند (نان گندم و جو سبوس دار، حبوبات و …) و حرکات روده بزرگشان طبیعی است، حجم مدفوع در ۲۴ ساعت می‌تواند به ۴۰۰ گرم برسد. 

یبوست چطور اتفاق می‌افتد؟

در اثر حرکت آهسته‌‌تر غذا در دستگاه گوارش، آب بیشتری در روده بزرگ جذب می‌شود. در نتیجه، مدفوع حالت خشک و سخت پیدا می‌کند. به این حالت، یبوست یا خشکی مزاج می گویند. شدت یبوست از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای مثال، بسیاری از افراد فقط در یک دوره کوتاه مدت یبوست را تجربه می‌کنند؛ اما در برخی دیگر، تجربه یبوست ممکن است دراز مدت (مزمن) باشد. همچنین درد و ناراحتی قابل توجهی برای فرد به همراه داشته باشد. 

یبوست چطور اتفاق می‌افتد
یبوست و حرکت آهسته‌‌تر غذا در دستگاه گوارش

علائم یبوست 

 عادات روده عادی از فرد به فرد متفاوت است؛ برای مثال بعضی از بزرگسالان بیش از یک بار در روز به توالت می‌روند، در حالی که دیگران  هر ۳ یا ۴ روز اجابت مزاج می‌کنند. این موضوع حتی در نوزادان و کودکان هم متفاوت است. چون بعضی از نوزادان مدفوع را چند بار در روز دفع می‌کنند، در حالی که برخی دیگر تنها چندبار در هفته دفع دارند. اگر فردی کمتر از حد مجاز مدفوع دفع کند، ممکن است که به یبوست دچار باشد. با‌این‌حال، یبوست علائم دیگری نیز دارد که شامل موارد زیر است:

  • احساس پر بودن مقعد
  • احساس نفخ و گاز در شکم
  • احساس نیاز به دفع فوری مدفوع
  • ناتوانی در دفع 
  • درد شکم و گرفتگی عضلات شکم
  • کاهش حجم مدفوع
  • مدفوع سفت و خشک
  • دفع مدفوع کمتر از سه بار در هفته
  • زور زدن برای دفع مدفوع
  • احساس تخلیه کامل نشدن روده
  • نفخ
  • معده درد
  • گرفتگی معده
  • احساس سوزش و تهوع
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن (در طولانی مدت)

در طب سنتی، چند مراج وجود دارد که مزاج صفراوی یکی از آنهاست. افرادی که این مزاج را دارند، نباید برخی از موارد غذایی را میل کنند. برای مثال، موز، خربزه، آناناس، چای، قهوه، نسکافه، غذا‌های پرچرب و موارد دیگر از خوراکی‌های غیرمجاز برای این افراد است. درصورتی که افراد صفراوی مزاج این مواد غذایی را مصرف کنند، علائم یبوست صفراوی را در خود مشاهده خواهند کرد.

علائم یبوست 
درد شکم و گرفتگی عصلات شکم از علائم یبوست

علائم یبوست ممکن است شدید یا خفیف باشند؛ برای مثال هنگامی که یبوست به مدت ۳ هفته یا بیشتر از بین نرود، فرد بهتر است به دکتر گوارش مراجعه کند. افراد مبتلا، نباید اجازه بدهند که یبوست به‌صورت طولانی مدت اتفاق بیفتد. چون ادامه وضعیت ممکن است عوارض ناخوشایندی مانند بواسیر و افتادگی رکتوم ایجاد کند. ( منظور از افتادگی رکتوم یعنی بروز وضعیتی که در آن، قسمتی از روده به دلیل فشار زیاد از طریق مقعد به بیرون رانده می‌شود).

گاهی هم یبوست و اسهال همزمان با هم رخ می‌دهند. به‌گونه‌ای که مدفوع نرم و آبکی از اطراف مدفوع سفت به بیرون می‌ریزد و دفع می‌شود. در چنین حالتی، افراد باید وضعیت را پیگیری کنند تا دلیل این تناقض مشخص شود. اما یبوست و مدفوع در اصل مانند دو خط موازی هستند! البته این موارد فقط محدود به مطالب مذکور نیست. حالت‌های مختلفی وجود دارد که ممکن است همراه با یبوست اتفاق بیفتند. باهم بررسی می‌کنیم:

یبوست با خون‌ریزی مقعد

در ارتباط با یبوست، این دو مورد به‌طور کامل بهم مرتبط‌ هستند. یعنی، زمانی که یک فرد دچار یبوست طولانی‌مدت است نمی‌تواند مدفوع خود را دفع کند، اتفاقاتی در قسمت مقعد رخ می‌دهد. زورزدن برای دفع مدفوع باغث می‌شود تا مقعد خون‌ریزی کند. چون مدفوع هنگام یبوست بسیار سفت است و دفع نمی‌شود، سلول‌های مقعد و راست روده را زخم می‌کند و به دنبال آن مقعد خون‌ریزی می‌کند. خون‌ریزی مقعد در صورتی که مرتبط با یبوست باشد، با درمان یبوست ازبین می‌رود.

یبوست همراه با مدفوع خونی

ااین مورد نیز تاحدودی مشابه یبوست با خون‌ریزی مقعد است.  یعنی اینکه علت یبوست با مدفوع خونی، ممکن است همان زخم شدن مقعد باشد. البته ما زمانی این دو مورد را بهم ربط می‌دهیم که فرد در حال تجربه یبوست است. درغیر‌اینصورت،  وجود خون در مدفوع ممکن است دلایل متعددی داشته باشد.

یبوست همراه با شکم درد

درد شکم نیز همراه با یبوست بسیار شایع است: در اصل یبوست به‌طور معمول با درد شکم خفیف یا متوسط همراه است. چون مقعد خالی نمی‌شود، فرد به‌مرور دچار شکم درد خواهد شد. البته جای هیچ‌گونه نگرانی نیست؛ زیرا با درمان یبوست این دردها نیز رفع خواهند شد.

یبوست همراه با معده درد

همانطور که می‌دانیم، زمانی که فرد دچار یبوست می‌شود نمی‌تواند مدفوع خود را دفع کند. همین امر باعث می‌شود که فرد دردهایی را در قسمت شکم و معده خود احساس کند. این معده درد ، هم به دلیل پر بودن مقعد و مثانه و هم به دلیل فشار بیش از حد روی شکم برای دفع مدفوع اتفاق می‌افتد.

 یبوست و احساس معده درد
یبوست همراه با معده درد

علائم یبوست شدید

برخی مواقع ممکن است یبوست یک تجربه عادی نباشد. برای مثال اگر فردی یبوست ناگهانی را همراه با درد یا گرفتگی شکم تجربه کند، به‌اندازه‌ای که حتی قادر به دفع گاز شکم هم نباشد باید خیلی سریع با پزشک خود تماس بگیرد. سایر علائم یبوست شدید شامل موارد زیر است:‌

  • یبوست شدید همراه با خون‌ریزی شدید
  • ادامه داشتن یبوست شدید تا دو هفته
  • تغییر چشمگیر در اندازه، شکل و قوام مدفوع

طبق یک مقاله در سایت موسسه ملی سلامت آمریکا (NIH)،

اگر یبوست افراد با خون‌ریزی از راست روده و وجود خون درمدفوع همراه باشد، افراد مبتلا باید بدون فوت وقت به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. این یک نکته مهم است.

همچنین موسسه ملی دیابت و بیماری‌های گوارشی و کلیوی (NIDDK) نیز، تحقیقات بسیاری را در این زمینه انجام داده‌اند. پس مراجعه به‌موقع به پزشک، هنگام تجربه علائم یبوستی شدید بسیار مهم است.

علل یبوست چیست؟

در بیشتر موقعیت‌ها، شناسایی دلیل اصلی یبوست امری دشوار است؛ بااین‌حال، یبوست زمانی اتفاق می‌افتد که روده بزرگ آب زیادی را جذب کند. اگر عضلات روده بزرگ، آهسته‌تر یا ضعیف‌تر فعالیت کنند، مدفوع به آرامی حرکت می‌کند و آب بیشتری از دست می‌دهد. البته در برخی از موقعیت‌های خاص هم یبوست رخ می‌دهد. برای مثال، ممکن است بعد از ترک سیگار فرد تا چندین هفته دچار یبوست شود. یا یک فرد به بیماری‌های گوارشی و بیماری‌های روده مبتلا باشد. اما در حالت کلی شایع‌ترین علل یبوست به شرح زیر است: 

مصرف نکردن فیبر کافی

افرادی که در رژیم غذایی خود فیبر کافی مصرف نمی‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به یبوست هستند. فیبر حرکات روده را تقویت کرده و از بروز یبوست جلوگیری می‌کند. پس، پیشنهاد می‌کنیم که با مصرف خوراک غنی از فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات و دانه‌های غنی، خود را از ابتلا به یبوست در امان نگه دارید. همچنین نرسیدن مایعات کافی به بدن در کنار عدم مصرف فیبر کافی، احتمال ابتلا به یبوست را بالا می‌برد.

نداشتن فعالیت بدنی و تحرک

افراد باید درهر حالت ورزش کردن را در برنامه هفتگی و روزانه خود بگنجانند. چون همراه با تحرک کم، افزایش احتمال ابتلا به یبوست مطرح است. البته این مورد بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود. همچنین در  افرادی که برای مدت طولانی فعالیت بدنی نداشته‌اند. در نهایت ایتکه چنین حالتی، خطر ابتلا به یبوست را افزایش می‌دهد. 

مصرف برخی داروها

مصرف برخی از داروها امکان ابتلا به یبوست را افزایش می‌دهد. شایع‌ترین داروهای ایجاد یبوست عبارتند از:

  • داروهای ضددرد (مواد مخدر)
  • داروهای ضدافسردگی
  • دارو‌های ضد انعقاد خون
  • داروهای مسدودکننده کانال کلسیم
  • آنتی‌اسیدهای حاوی آلومینیوم و قرص آهن
  • استفاده بیش از حد مسهل‌ها

اگر این داروها را مصرف می‌کنید و دچار یبوست میشوید بهتر است با پزشک در این‌ مورد مشورت کنید.

مصرف دارو از علل یبوست
مصرف برخی از داروها یکی از علت‌های یبوست

سندروم روده تحریک‌پذیر

افرادی که مشکلات عملکردی روده مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) دارند، نسبت به افراد سالم بیشتر در معرض خطر یبوست هستند. ازاین‌رو احتمال دارد که فرد مبتلا به IBS موارد زیر را تجربه کند:

  • درد شکم
  • نفخ
  • اتساع
  • تغییر در دفعات یا قوام مدفوع

در بیماران دچار به این وضعیت، هنگامی که یبوست وجود ندارد، شاید مدفوع شل همراه با اسهال نیز وجود داشته باشد.

 بارداری

از آنجایی که در دوره بارداری تغییرات هورمونی اتفاق می‌افتند، ترشخ برخی از هورمون‌ها نوعی فشار از سمت رحم به روده‌ها وارد می‌کند. این موضوع به‌مرور موجب فشرده‌شدن روده‌ها می‌شود. اما جای نگرانی نیست و زنان باردار با انجام ورزش و مصرف فیبر می‌توانند مشکل یبوست خود را حل کنند.

همچنین زنان باردار به‌دلیل نداشتن تحرک کافی یا مصرف مکمل‌های آهن نیز ممکن است یبوست شوند. درحالت کلی، علت یبوست در زنان، مرتبط با شرایط جسمانی آنان است. برای مثال، چاقی یا داشتن اضافه وزن، به‌هم خوردن تعادل هورمونی، بیماری‌های قلبی و موارد دیگر از علل بروز یبوست در زنان است.  همچنین در زنان میانسال، گهگاه ممکن است یائسگی و یبوست باهم اتفاق بیفتند؛ چون در این دوران، میزان ترشح هورمون‌های زنانه کاهش می‌یابند.

پیری و کهولت سن

علاوه‌بر دلایلی که تاکنون بررسی کردیم، دفع مدفوع سخت در سالمندان به دلیل سوخت‌وساز اندک بدن هم شایع است. چون در یک فرد مسن متابولیسم بدن کاهش پیدا می‌کند، در نتیجه فعالیت روده نیز محدود می‌شود. بروز چنین وضعیتی ابتلا به یبوست را به همراه دارد. 

استفاده بیش از حد از داروی مسهل 

استفاده زیاد از قرص‌های مسهل یا ملین‌ها، باعث می‌شود که بدن فرد به دریافت دوز مشخصی از این دارو‌ها عادت کند. از‌این‌رو، به‌مرور زمان بدن دیگر به خود زحمت فعالیت نمی‌دهد؛ به‌اندازه‌ای که حتی در حالت عادی هم فرد مجبور می‌شود این دارو‌ها را مصرف کند. در بیانی دیگر، باید بگوییم که مصرف ملین‌ها می‌توانند با وابستگی همراه باشند. یعنی هرچه وابستگی فرد به ملین‌ها بیشتر باشد، با قطع مصرف آنها خطر ابتلا به یبوست هم بیشتر می‌شود.

همچنین توجه داشته باشید که برخی از این عوارض می‌توانند زندگی فرد را هم تهدید کنند. به همین دلیل، افراد باید قبل از شروع استفاده از ملین‌ها با یک متخصص مشورت کنند.

مقاومت در برابر تمایل به دفع مدفوع

اگر فردی میل به اجابت مزاج را نادیده بگیرد، دفع به تاخیر می‌افتد و مدفوع خشک‌تر و سفت‌تر می‌شود. در چنین وضعیتی خطر نهفتگی مدفوع وجود دارد. پس بهتر است افراد، هرگز زمان دفع را به تاخیر نیاندازید و مدفوع خود را نگه ندارند.

استرس و افسردگی

جالب است بدانید که استرس و افسردگی از عوامل تشدید یبوست به شمار می‌رود. چون به هم‌خوردن روتین و روند زندگی نیز، نوعی فشار غیرمستقیم به بدن وارد می‌کند. از‌این‌رو، این حالت نیز ممکن است بر دفع مدفوع اثر بگذارد.

ابتلا به بیماری‌های مختلف

وجود بیماری‌های خاص در افراد، یکی دیگر از دلایل مرتبط با یبوست است. برای مثال، بیماری‌های خود ایمنی مانند بیماری ام‌ اس، پارکینسون از این دست هستند. سکته مغزی، آسیب‌های نخاعی، انسداد روده مزمن و سرطان‌ها، بیماری‌های دیگری هستند که احتمال ابتلا به یبوست را افزایش می‌دهند. در گروهی دیگر، وجود مشکلات هورمونی، بیماری‌های کلیوی، دیابت و کم کاری نیز می‌توانند عامل بروز یبوست باشند.

مصرف ناکافی آب

نوشیدن منظم و کافی آب، می تواند به کاهش خطر یبوست کمک کند. همچنین توجه به این نکته ضروری است که، برخی از مایعات می‌توانند خطر کم آبی بدن را بیشتر می‌کند. به‌دنبال آن علائم یبوست نیز شدیدتر می‌شوند. به عنوان مثال، کسانی که مستعد یبوست هستند باید مصرف شیر، نوشابه‌های کافئین‌دار، قهوه و الکل را محدود کنند.

دلایل یبوست طولانی

یبوست مزمن یا طولانی مدت، چند دلیل اساسی دارد. برای مثال، اضطراب، افسردگی، وجود برخی مشکلات و بیماری‌های جسمانی از این دسته هستند. هنگام تجربه اضطراب و استرس، بدن یک هورمون به نام کورتیزول ترشح می‌کند. این هورمون جدا از اینکه اثرات جبران ناپذیر زیادی دارد، روی عملکرد دستگاه گوارشی نیز تاثیر می‌گذارد. به‌دنبال آن ممکن است فرد تجربه یبوست طولانی مدت داشته باشد.

هنگام افسردگی، میزان فعالیت و تحرک پایین است؛ این یک عامل مهم در جهت یبوست است. همچنین ابتلا به سرطان روده بزرگ و مشکل کم کاری تیرویید نیز، از عوامل یبوست طولانی مدت هستند.

علل یبوست نوزادان و کودکان

گاهی اوقات، یبوست کودکان و نوزادان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. ازاین‌رو، یبوست نوزاد هم دور از ذهن نیست. زیرا اگر نوزاد تازه متولد شده، اولین مدفوع جامد خود را طی ۴۸ ساعت پس از تولد دفع نکند، ممکن است به بیماری هیرشپرونگ (Hirschsprung) مبتلا باشد. این مشکل طوری است که در آن، بخشی از سلول‌های عصبی روده بزرگ وجود ندارند. در نتیجه، مدفوع نمی‌تواند در ناحیه آسیب دیده روده بزرگ به جلو حرکت کند. اما درکل، این مشکل نیز با جراحی و مدیریت بعد از آن قابل درمان است.

همچنین، یبوست کودکان  نیز تقریبا شایع است.  برای مثال، اگر کودکی که از شیر مادر تغذیه می‌کند، یک هفته هم مدفوع نکند اشکالی ندارد. در حالت کلی، یبوست در نوزادان و کودکان ممکن است در شرایط زیر اتفاق بیفتد:

  • هنگامی که یک نوزاد برای اولین بار شیر خشک مصرف می‌کند.
  • هنگامی که نوزاد از شیر گرفته می‌شود.
  • هنگامی که از پوشک گرفته می‌شود.
  • هنگامی که در موقعیت‌های استرس‌زا قرار مي‌گیرد.

بهتر است تا جایی که میتوانیم کودک را در شرایط استرس‌زا قرار ندهیم.

علل یبوست نوزادان و کودکان
از پوشک گرفتن ک.دکان یکی از علل یبوست کودکان

عوارض یبوست

بدیهی است که بروز یبوست و زحمتی که بدن در طول آن متحمل می‌شود، عوارض زیادی را به‌همراه خواهد داشت. اما در حالت کلی عوارض یبوست بر بدن، به شدت آن بستگی دارد. اگر شدت یبوست زیاد باشد، فرد عوارضی مانند بواسیر، شقاق مقعد، انسداد مجاری رودوی، و زخم شدگی‌های متعددی را تجربه خواهد کرد. برای مثال، دو مورد اول را به‌طور کامل توضیح می‌دهیم:

بواسیر یا هموروئید

بواسیر، دراصل رگ‌های متورم مقعد و انتهای رکتوم (راست روده) است. این مشکل زمانی به‌وجود می‌آید که افراد هنگام اجابت مزاج، بیش از اندازه به خود فشار بیاورند. همچنین چاقی، انجام ورزش‌های بسیار سنگین و رابطه جنسی مقعدی (‌آنال)، از دیگر دلایل ابتلای افراد به بواسیر است. بواسیر از رایج‌ترین عوارض یبوست است.

شقاق مقعدی

یکی دیگر از بیماری‌های شایع ناشی از یبوست، شقاق مقعدی است. در این بیماری، پوست اطراف مقعد در اثر فشار شدید، پاره می‌شود. بعد از آن، فرد در هنگام اجابت مزاج، درد شدید و سوزش شدیدی را احساس خواهد کرد. البته دلیل این بیماری فقط یبوست نیست. وارد شدن ضربه به مقعد، زایمان طبیعی و اسهال مزمن نیز از دلایل دیگر بروز شقاق مقعدی است. برای توضیح بیشتر در مورد عوارض یبوست، جدول زیر را نیز مطالعه کنید: 

عارضهتاثیر عارضه بر عملکرد اعضای بدن
بواسیر، هموروئیدمتورم شدن رگ‌های مقعد
انسداد مجاری رودویمتورم شدن رگ‌ها در داخل و اطراف مقعد
جمع شدن مدفوع بزرگ و سفتایجاد زوائد در مقعد
انباشت مدفوع بزرگگیر کردن در روده
فشار برای تخلیه مدفوعپرولاپس رکتوم ( بخشی از راست‌زوده که از مقعد بیرون می‌زند)
فشار بسیار شدید برای تخلیه مدفوعزخم شدن راست روده و مقعد / خروج مدفوع خونی / خروج خون از مقعد

یکی دیگر از عوارض یبوست، این است که افراد احساس می‌کنند اجابت مزاج آنها ناقص است. با اینکه این احساس درست است؛ ولی فشار آوردن طولانی مدت این احساس را رفع نخواهد کرد. پس افراد باید به‌دنبال درمان باشند.

از دیگر عوارض یبوست که در خانم ها اتفاق می‌افتد افتادگی واژن است که مشکلات زیادی ایجاد می‌کند. پس بهتر است هر چه سریعتر به درمان یبوست بپردازید.

تشخیص یبوست

 در اغلب موارد، علت یبوست مسئله‌ای جدی نیست؛ اما در موارد نادری نیز، یبوست ممکن است یک علامت در ارتباط با انسداد یا ناهنجاری در روده بزرگ باشد. در حالت کلی، تمام این موارد بعد از مراجعه به پزشک مشخص می‌شود. زیرا پزشک برای بررسی علت یبوست، بیمار را تحت آزمایش قرار می‌دهد تا علت زمینه‌ای را بیابد. اقداماتی که پزشک در جهت تشخیص یبوست انجام می‌دهد شامل، معاینه فیزیکی، معاینه دیجیتال رکتوم، بررسی آزمایش خون، بررسی آزمایش مدفوع و بررسی آزمایش تصویر‌برداری است. همچنین در کنار این موارد ممکن است سوالاتی هم از بیمار بپرسد. گزیده‌ای از این سوالات شامل موارد زیر است:

  • چه نوع داروهایی مصرف می‌کنید؟ یا قبلا مصرف می‌کردید؟
  • چه مدت است که این علائم را دارید؟
  • چه نوع غذاهایی میل می‌کنید؟
  • تحرک و فعالیت معمولتان چقدر است؟
  • آیا مشکلات پزشکی دیگری دارید؟
  • از مسهل  استفاده می کنید؟
  • همزمان با دفع مدفوع، درد و یا خونریزی دارید؟

همچنین پزشک برای تشخیص دقیق، آزمایش‌های زیر را انجام خواهد داد:‌

  • آزمایش خون برای بررسی سطوح هورمون‌ها
  • آزمایش‌هایی برای بررسی عضلات مقعد
  • کولونوسکوپی برای بررسی وجود داشتن یا نداشتن  انسداد در روده بزرگ

پس از این آزمایشات میتوان نتیجه قطعی را پزشک اعلام کند.

درمان یبوست

برای درمان یبوست، افراد باید به دکتر گوارش مراجعه کنند. در بیشتر موارد، یبوست خفیف است و نیاز به درمان خاصی ندارد. در حالت مخالف، درمان یبوست می‌تواند شامل تغییر سبک زندگی یا مصرف برخی از دارو‌ها باشد. همچنین انجام تمرینات ورزشی بیشتر، مصرف خوراک دارای فیبر و نوشیدن آب بیشتر باشد. در ارتباط با دارو‌ها، باید بگوئیم که معمولا مسهل‌ها یبوست را درمان می‌کنند؛ اما باید بعد از مشورت با پزشک و تنها در صورت لزوم  مورد استفاده قرار بگیرند. باید بدانید که علت بروز یبوست چیست و چرا رخ می‌دهد. کشف دلیل در بعضی از موارد باعث می‌شود که متوجه وجود مشکلی زمینه‌ای و وجود بیماری و وضعیتی جدی در بدن شوید. چند مورد از موارد روش‌های درمانی را باهم بررسی می‌کنیم:

تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی

داشتن یک رژیم غذایی با فیبر بالا، بهترین راه درمان برای یبوست است. چون فیبر باعث مي‌شود که مدفوع بتواند مایعات را نگه دارد. میزان آبی که مدفوع در خود نگه می‌دارد، باعث می‌شود مدفوع شکل و وزن مناسبی برای حرکت در روده بزرگ پیدا کند. پس بهتر است افراد هر روز ۲۵ تا ۳۵ گرم فیبر مصرف کنند.

رژیم غذایی سالم درمان یبوست
یک رژیم غذایی با فیبر بالا برای درمان بیوست

مصرف دارو‌

علاوه‌بر تغییر رژیم غذایی، مصرف مکمل‌های دارای فیبر نیز برای درمان یبوست مناسب‌اند. قرص‌هایی مانند پسیلیوم، کلسیوم پلی کربوفیل از این دسته هستند. یکسری قرص‌های دیگری هم موجودند که با نام ملین‌های اسمزی مانند پودر پیدرولاکس شناخته می‌شوند. این ملین‌ها، میزان مایعات آزاد شونده در روده را افزایش می‌دهند. درنتیجه، مدفوع در روده بزرگ راحت‌تر حرکت می‌کند. هیدروکسید منیزیم خوراکی و سیترات منیزیم از این دسته دارو‌ها هستند.

انجام عمل جراحی

گاهی اوقات، یبوست ممکن است به‌دلیل وجود یک آسیب در بافت‌ها یا اعصاب کولون اتفاق بیفتد. به‌طور معمول، جراحی فقط زمانی انجام می‌شود که سایر درمان‌ها جواب نداده باشند.

جلوگیری از یبوست

تغییر رژیم غذایی و داشتن یک سبک زندگی سالم، می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به یبوست کمک کند. اما اگر جزئی‌تر توضیح دهیم، شامل موارد زیر است:

  • مصرف غذاهای حاوی فیبر در رژیم غذایی شامل لوبیا، سبزیجات، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار و سبوس
  • مصرف محدود غذاهایی با مقادیر کم فیبر، مانند غذاهای فرآوری‌شده، محصولات لبنی و گوشتی
  • نگه‌نداشتن مدفوع
  • مدیریت استرس
  • نوشیدن زیاد مایعات
  • ورزش

با این کارهای ساده میتوان تا حدودی از بوجود آمدن یبوست جلوگیری کرد.

چه زمانی برای درمان یبوست باید به پزشک مراجعه کرد؟

ما در طول مطلب، موقعیت‌های عادی و خطرناک را در ارتباط با یبوست بررسی کردیم. از‌آین‌رو زمانی که افراد شرایط خطرناک را در خود مشاهده کنند، باید به دکتر مراجعه کنند. البته می‌توانند تا زمان مراجعه به‌دکتر، یک سری اقدام‌های عمومی را برای کنترل شرایط خود انجام بدهند. اما نکته قابل توجه، این است که هرگز در این مورد اهمال کاری صورت نگیرد. برای درمان یوبست، می‌توانید به یک پزشک با تخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. فقط قبل از انتخاب پزشک بهتر است درباره این که متخصص گوارش کیست اطلاعاتی کسب کنید.

تاثیر سفر بر یبوست

بیشتر افراد بعد از مسافرت به یبوست مبتلا می‌شوند. البته این موضوع، ارتباطی به کوتاه بودن یا طولانی بودن مسافرت ندارد. بلکه تغییر عادت‌ها موجب بروز یبوست در سفر می‌شوند. برای مثال، تغییرات آب و هوایی یکی از عوامل تاثیرگذار است. بعد تغییر رژیم غذایی، اهمیت ندادن به رژیم غذایی سالم، نداشتن تحرک از دیگر دلایل تجربه یبوست در سفر است. برای اینکه از پیش آمدن یبوست در مسافرت پیشگیری شود، می‌توانید در طول سفر آب کافی بنوشید، سعی کنید در خوردن غذاهای بدون فیبر زیاده روی نکنید. همچنین از تحرک و پیاده‌روی نیز غافل نشوید.

چه زمانی یبوست خطرناک است؟

 افرادی که یبوست طولانی مدت دارند، در معرض خطر هموروئید و تجمع مدفوع خشک و سفت در مقعد هستند. در ارتباط با سایر موارد مهم نیز در طول مطلب توضیح دادیم. برای مثال، بی‌اختیاری روده هم می‌تواند از عوارض ناخوشایند و خطرناک یبوست باشد. در حالت کلی، کشف اینکه علت یبوست چیست و چرا رخ می‌دهد، در مسیر درمان ضروری است. برای پیداکردن ریشه مشکلات، بهتر است  افراد به دکتر گوارش مراجعه کنند. اگر شما نیز علائم و نشانه‌های یبوست را در خود احساس می‌کنید، می‌توانید به‌صورت آنلاین از سایت دکتردکتر نوبت بگیرید.

منابع:

medicalnewstoday
webmd

سوالات متداول یبوست

خیر؛ یبوست ژنتیکی نیست. اما ابتلا به برخی از بیماری‌های ژنتیکی ممکن است موجب یبوست شوند.

انجام شیمی‌درمانی و دارو‌های مربوط به آن احتمال ابتلا به یبوست را افزایش می‌دهند.

بله، زیرا مشکلات گوارشی روی بخش‌های مختلف بدن اثر می‌گذارند. ازاین‌رو، کبد هم می‌تواند تحت تأثیرات منفی یبوست قرار بگیرد.

 

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

26 دیدگاه در “یبوست چیست؟ مهم‌ترین دلایل و علائم یبوست و روش های درمان
  • دکتر سلام
    دختر من سه سالشه ، یبوست داره شدید ، همش هم مایع گلیسیرین و پودر پیدرولاک براش استفاده می کنیم
    غذا و میوه هم خوب میخوره بعضآ هم بیش از حد غذا میخوره ولی هر بار هم دفع مزاج میکنه بعدش باز شکمش پرباد هستش یعنی بزرگی و سفتی شکمش زیاد تغییر نمیکنه
    وزنش هم 11کیلو هستش خیلی ضعیف شده اینروزا،
    چه توصیه ای میکنید
    ممنون🌹

    پاسخ
    • سلام
      با نظر پزشک متخصص اطفال میتونین واسش دایمتیکون شروع کنین ( فقط با تجویز پزشک)

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من یبوست دارم هر روز میرم دست شویی ولی بازم مدفوم اول سفته دکتر بهم یک پودر داد مثل تخم شربتی بود ولی خوب نشدم الان خودم روزی ی قاشق منیزیم هیدروکسید میخورم خوب شدم کلا من زیاد یبوست می گیرم ولی زیاد میوه و سبزی نمی خورم ولی آب زیاد میخورم منم همون چیزی رو ک خانوادم میخورن میخورم ولی من یبوست میگیرم وقت هایی ک سیگار میکشم حدود ی ربع بعدش احساس دفع بهم دست میده آیا داروی خاصی لازم هست مصرف کنم اعتیاد هم ندارم ۱۸ سالمه

    پاسخ
    • سلام
      همون منیزیم هیدروکساید کافیه
      برگه انجیر و زردآلو و هلو هم کمک کنندس

      پاسخ
  • سلام من مشکل شقاق و هموروئید دارم و دکترم برام داروی مگنی میلک تجویز کرده که بعد از شام و نهار دو قاشق همراه اب مصرف کنم و همین طور قرص رهموروین و دو پوماد الان دو روزه که این شربتو میخورم و هر از چند گاهی دچار درد معده میشم و معدم باد میکنه و دو باری که برای اجابت مزاج رفتم اسهال بودم ایا نیازه دوباره بخورم شربتو یا قطعش کنم ممنون میشم جواب بدید

    پاسخ
  • سلام
    برای رفع یبوست چه باید کرد؟

    پاسخ
    • سلام، روزي دو ليتر آب بخوريد، ميوه و فيبر بيشتر بخوريد
      تحركتونو بيشتر كنيد و ورزش کنید
      روغن زیتون، برگه زردآلو، قیصی و…بخورید
      شربت انجیر هم کمک کنندس

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید،من مدتیه ک از نفخ شکم رنج میبرم ،این اواخر هم مدفوع همراه با خون بوده ،اول خوددرمانی کردم ولی وقتی دیدم جواب نداد ب دکتر مراجعه کردم حالا دکتر پودر پیدرولاکس رو برام تجویز کرده ک جالب اینجاست ک باعث نفخ زیاد میشع،ایا ب متخصص روده و شکم مراجعه کنم،راهنمایی کتین

    پاسخ
    • سلام با توجه به اينكه خون دفع كرديد( هرچند احتمال خيلي زياد هموروئيد بوده) اما بايد حتكا متخصص گوارش معاينتون كنن و درمانو براتون شروع كنن
      لطفا

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • من ۷۳ سله هستمازیبوسترنج میبم پزشک بمنژریلاکت داذهفکرمیکنم اثرمطلوبنداردراهنمئیکنید ممنون

    پاسخ
    • سلام اول از تظر تغذيه اي رعايت كنيد
      روزي حداقل دو ليتر آب بخوريد
      ميوه و فيبر بيشتر بخوريد
      تحركتونو بيشتر كنيد
      در صورت عدم درمان مجددا به پزشمتون مراجعه كنيد

      پاسخ
  • من ۷۳سلسن داران ازیبوست دنج میبرماخیابدکترمرجعه کردم بکن ژریلاکدادادهوقتتی بعدازناهاریک عد دمصرفمیکننگماح
    ساسمیکنم ثمربخش نیست. اگراکانداردراهنمائیبفرمائید ممنونم

    پاسخ
    • سلام اگه ٧٣ سالتونه بايد كلونويكوپي بديد

      پاسخ
  • سلام عرض میکنم من ۱۹ سالمه ب دلیل رژیم های غذایی دچار یبوست شدم چ مکمل یا قرص فیبری رو پیشنهاد میکنید؟ممنون میشم از پاسخگوییتون.

    پاسخ
    • سلام من 6سال است مشکل یبوست دارم حالازیادشده خیلی ادیت هستم یک روش معرفی کنیدممنون میشوم

      پاسخ
  • واسه درمان بواسیر چ راهکاری پیشنهاد میکنین؟

    پاسخ
  • سلام عرض میکنم من ۱۹ سالم هست ب دلیل چند با رژیم غذایی سخت دچار یبوست شدم چ قرص یا مکمل فیبر رو پیشنهاد میکنین؟ممنون میشم پاسخگو باشین.

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    ببخشید من احساس سوزش در ناف داشتم و بعد درد در ناحیه شکم .بواسیر هم دارم . ایا ربطی بهم داده و علت درد و گرفتی شکمم چیه ؟ ممنونم

    پاسخ
  • سلام من ۱۶ سال دارم ۳ روز که نفخ شکم دارم و همین طور باد شکم ویبوست شدید چیکار کنم ؟

    پاسخ
  • سلام خانم دکتر من از کودکی یبوست داشتم ولی الان خیلی شدید شده احساس پری میکنم حالت تهوع دارم نمی تونم چیزی بخورم وهم چنین در قیمت مقعد دچار تورم شدم باید چیکار کنم وقسمت چپ قفسه سینمم درد میگیره وبه بازوم میزنه نوار قلب گرفتم مشکلی نداشته.

    پاسخ
  • سلام چند روزی پیش برای درمان یبوست شربت لاکتولوز رو پیشنهاد کردید روز اول خوب بود ولی الان بعد چند روز دوباره یبوست دارم ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام بايد مايعات هم مرتب بخوريد
      تحرك داشته باشيد
      و اگر بالاي ٤٠ سال داريد بايد توسط متخصص گوارش ويزيت شويد

      پاسخ
    • سلام بايد مايعات هم مرتب بخوريد
      تحرك داشته باشيد
      و تگ. بالاي ٤٠ سال داريد بايد توسط متخصص گوارش ويزيت شويد

      پاسخ
  • سلام خوبید من یکی دو روزه احساس نیاز به دفع بلافاصله پس از اجابت مزاج (احساس تخلیه ناکافی) دارم
    و مدام‌فکر میکنم باید تخلیه یشم و این احساس تخلیه ناکافی و … منو اذیت میکنه . میشه راهنمایی بکنید

    پاسخ
    • چون احساس دائمی دفع دارم ولی نمیتونم یا باید خیلی زور بزنم
      نیاز نداره آزمایش خون یا چیزی بدم ؟
      بنظر شما یک هفته از قرص سی لاکس استفاده کنم خوبه ؟

      پاسخ
      • سلام
        می توانید استفاده کنید
        فعلا نیاز به اقدام دیگری نیست