آبسه دندان چیست؛ علائم و روش‌های درمان آبسه دندان

آبسه دندان چیست و به چه علت به وجود می‌آید؟ آیا می‌توان از آبسه دندان پیشگیری کرد؟ در این مقاله به سوالات شما درباره‌ی آبسه دندان پاسخ خواهیم داد.

آبسه دندان چیست؟

آبسه کیسه‌ای محتوی چرک است که اطراف ریشه‌ی دندانی که عفونت کرده به وجود می‌آید. آبسه دندان در هر سن و سالی از خردسالان تا بزرگسالان بروز پیدا می‌کند.

آبسه دندان خود به خود بهبود پیدا نمی‌کند، بلکه نیاز به درمان‌ دارد. برای درمان آبسه دندان باید به یک دندانپزشک یا اندودنتیست (متخصص درمان ریشه دندان) مراجعه کنید. چنانچه آبسه دندان درمان نشود، عفونت می‌تواند از فک به نواحی مجاور از جمله گردن و سایر اعضای بدن سرایت کند.

علت آبسه دندان

علل بروز آبسه دندان

قسمت بیرونی دندان سخت و محکم است، اما مغز دندان یا پالپ پر از مواد نرمی مانند عصب، بافت‌های همبند و رگ‌های خونی است و گاهی اوقات عفونت می‌کند. بیشتر اوقات این عفونت ناشی از موارد زیر است:

  • سوراخ عمیق یا پوسیدگی دندان
  • بیماری لثه یا پیرادندان‌آماس 
  • ترک‌خوردگی دندان

آبسه دندان بسیار آزار دهنده است و برای رفع آن راهنمایی‌های پزشک لازم است. پیشنهاد می‌کنیم از طریق سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر با پزشک ارتباط برقرار کنید و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

چنانچه عفونت درمان نشود، می‌تواند مغز دندان را خراب کرده و منجر به آبسه شود. دو نوع رایج آبسه دندان وجود دارد که عبارتند از:

  • آبسه پری آپیکال یا آبسه دندان که در نوک ریشه دندان شکل می‌گیرد.
  • آبسه اندودونیک یا پریودنتال یا لثه که روی استخوان کنار دندان اثر می‌گذارد.

امکان به وجود آمدن بیش از یک آبسه نیز وجود دارد. این امکان وجود دارد که یک آبسه از طریق استخوان به سایر نواحی برسد. با این حال، هر آبسه تنها روی یک دندان شکل می‌گیرد.

تشخیص آبسه دندان

علائم و نشانه‌های آبسه دندان عبارتند از:

  • درد
  • ورم
  • قرمزی لثه
  • مزه بد دهان
  • درد در هنگام جویدن غذا
  • درد فک
  • تب
  • تورم غدد لنفاوی
  • مشکل در تنفس یا بلع غذا

گاهی‌اوقات آبسه موجب ایجاد برآمدگی جوش مانندی روی لثه می‌شود. چنانچه این برآمدگی را فشار دهید، مایع چرک از آن بیرون می‌ریزد. همین مایع چرک،‌ واضح‌ترین علامت آبسه دندان است. 

در حالی که درد و ورم از علائم شایع آبسه دندان به شمار می‌روند، این امکان نیز وجود دارد که آبسه دندان علامت و نشانه بارزی نداشته باشد. در واقع، این امکان وجود دارد که کیسه چرک به نحوی نشت پیدا کرده باشد.

چنانچه بیمار علامت خاصی نداشته باشد، دندانپزشک می‌تواند از طریق رادیوگرافی آبسه دندان را تشخیص دهد. دندانپزشک ممکن است برای اینکه ببیند بیمار درد دارد، به دندان ضربه بزند. چنانچه دندانپزشک موفق به تشخیص آبسه دندان شود، ممکن است که شما را به یک اندودنتیست ارجاع دهد. 

درمان آبسه دندان

چند درمان مختلف برای درمان آبسه دندان وجود دارد که عبارتند از:

تجویز آنتی‌بیوتیک: اگر عفونت از محل آبسه دندان به فک یا نواحی دورتر از آن سرایت کرده باشد، احتمالا دندانپزشک، برای بیمار آنتی‌بیوتیک تجویز کند. با این حال، آنتی‌بیوتیک به تنهایی برای درمان آبسه دندان کافی نیست.

کشیدن دندان: اگر اندودنتیست نتواند دندان را حفظ کند، دندان را می‌کشد.

عصب‌کشی: احتمالا شنیده باشید که عصب‌کشی از درمان‌های رایج برای آبسه دندان است. عصب‌کشی بهترین روش درمانی برای حفظ دندان نیز به شمار می‌رود. اندودنتیست برای اینکار، ابتدا دندان را سوراخ کرده، سپس مغز دندان و کانال‌هایی که به لثه راه دارند را کاملا تمیز می‌کند. اندودنتیست سپس دندان پر کرده یا روکش می‌کند. دندان ترمیم شده ظاهری شبیه سایر دندان‌ها خواهد داشت و شما در استفاده از آن هیچ مشکلی نخواهید داشت.

عمل جراحی: ممکن است برای تخلیه آبسه پریودنتال نیاز به عمل جراحی باشد.

یادآوری این نکته ضروری است که چنانچه آبسه بترکد، علائم آن مانند درد کاهش پیدا می‌کند، با این حال، فرد همچنان احتیاج دارد که برای درمان به یک دندانپزشک یا اندودنتیست مراجعه کند. اگر قبل از مراجعه نیاز به مشاوره با پزشک را داشتید، می‌توانید از سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر استفاده کنید

درمان آبسه دندان چیست؟

راهکارهای پیشگیری از آبسه دندان

پاسخ این سوال مثبت است. می‌توانید با سالم نگه داشتن دندان‌ها و لثه از آبسه دندان پیشگیری کنید. برای اینکه بتوانید دندان‌ها و لثه خود را سالم نگه دارید، می‌توانید از اقدامات را انجام دهید:

  • معاینات و پاک‌سازی منظم دندان نزد دندانپزشک
  • مسواک زدن روزانه دو بار به مدت دو دقیقه با خمیردندان حاوی فلوراید 
  • کشیدن نخ دادن برای تمیز کردن نقاطی بین دندان‌ها و لثه که امکان دسترسی به آن از طریق مسواک وجود ندارد 
  • مراجعه به دندان پزشک در صورت داشتن دندان شل یا ترک‌خورده
  • کاهش مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های قندی. انواع تنقلات، شیرینی‌ها و نوشابه موجب سوراخ شدن دندان و به نوبه خود آبسه دندان می‌شوند.
  • کاهش مصرف میان‌وعده‌ها

هرگونه سوال در رابطه با آبسه دندان را می‌توانید در سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر بنویسید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود.

منبع:

webmd

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
4 نظرات
  1. مجید می گوید

    سلام من مدت ۲ ساله یکی از دندونای عقلم که اخرین دندون هست و خیلی هم کوچیک و ناقصه شکسته و سوراخ شده ، الان گاهی وقتا که خیلی فشارش میدم درد میگیره ، از دندانپزشک هم میترسم ، ایا خطرناکه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بله ميتونه منجر به عفونت ريشه شه
      اون موقع هم از نظر عارضه بيشتر هست هم هزينه
      بهتره به دندان پزشك مراجعه كنيد

  2. یا الله می گوید

    سلام.
    برادرم ۴۵ سالشه.
    حدود ۲۳ ساله ببماری اسکیزوفرنی داره.
    زندگی برامون نذاشته.
    هر روز خدا بدبختی داریم باهاش.
    میره دستشویی فقط نیم ساعت آر میریزه. از دستشویی میاد بزرکن یک ساعت آب میریزه.
    شب و روز نداره این کارهاش.
    حقیقتا زندگیمون از هم پاشیده شده.
    خیلی چیزها رو نمیتونم بگم.
    قرصهایی که الان مصرف میکنه، بی پریدن، والپروات، کلونازپام، و چند تای دیگه که هیچ دردی رو درمان نمیکنه.
    سر غذا، سر آب ، موقع خواب، موقع بیداری همش بدبختی، همش بدبختی، آرزوی مرگ کردیم برا خودمون، چکار کنیم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      دوست عزیز شرایط سختی است
      جهت بستری و درمان در بیمارستان با متخصص روانپزشک مشورت کنید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.