هنگامی که فرد دچار سرطان سینه میشود، سرطان با برخی علائم خود را نشان میدهد. با توجه به شیوع سرطان سینه در خانمها نیاز است همه این علائم را بشناسیم و از آن آگاهی داشته باشیم؛ در این مطلب از مجله اینترنتی دکتردکتر به معرفی کامل علائم سرطان سینه و روشهای تشخیص آن پرداختهایم.
در نوشته علائم سرطان سینه میخوانید:
- شرح حال و تظاهرات بالینی سرطان پستان
- با چه روشهایی میتوان سرطان سینه را تشخیص داد؟
- معاینه
- تکنیکهای تصویربرداری در تشخیص سرطان سینه چیست؟
- ۱. ماموگرافی
- ۲. داکتوگرافی
- ۳. سونوگرافی
- ۴. ام آر آی؛ MRI
- ۵. بیوپسی یا نمونهبرداری از پستان
شرح حال و تظاهرات بالینی سرطان پستان
سرطان پستان در ۳۰ درصد موارد، خود را به صورت توده در پستان نشان میدهد. از جمله علائم دیگری که سرطان سینه میتواند خود را با آن نشان دهد:
- بزرگ شدن یا عدم تقارن دو پستان
- وجود اریتم (قرمزی) یا زخم در پوست پستان
- تغییر یا کشیده شدن نیپل (نوک سینه) یا ترشح از آن
- وجود توده در زیر بغل
با چه روشهایی میتوان سرطان سینه را تشخیص داد؟
- معاینه توسط پزشک
- تکنیکهای تصویربرداری
معاینه
پزشک شما با انجام معاینه میتواند تا حد زیادی متوجه تغییرات پستان شود. پزشک ابتدا با مشاهده هر دو سینه اندازه، شکل، تقارن و … را مورد بررسی قرار میدهد. سپس با دستان خود تمام قسمتهای پستان را لمس میکند که در صورت وجود توده میتواند آن را تشخیص دهد. علاوه بر اینها پزشک ناحیه آگزیلاری (زیر بغل) و استخوانهای ترقوه را برای بررسی غدد لنفاوی این ناحیه معاینه میکند.
تکنیکهای تصویربرداری در تشخیص سرطان سینه چیست؟
۱. ماموگرافی
تمام خانمها به صورت سالیانه از سن چهل سالگی باید تحت ماموگرافی قرار بگیرند.
اگر شما تحت ماموگرافی قرار گرفتهاید و در نتیجه ماموگرافی شما توده توپر، ضخیم شدن نامتقارن بافت پستان و یا میکروکلسیفیکاسیونهای خوشهای (رسوب کلسیم) مشاهده شود؛ نشاندهنده این است که شما باید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر در ماموگرافی توده مشکوک همراه با کلسیفیکاسیونهای نقطهای و ظریف دیده شود باید به فکر سرطان بود و این یک نشانه مهم از سرطان در خانمهای جوان است.
۲. داکتوگرافی
داکتوگرافی روشی است که در آن از مجاری پستان عکسبرداری میشود. هنگامی استفاده میشود که فرد با شکایت از ترشح از نوک پستان به پزشک مراجعه کرده باشد؛ به خصوص اگر ترشحات وی خونی باشد.
۳. سونوگرافی
دومین روش مورد استفاده بعد از ماموگرافی برای بررسی ضایعات پستان سونوگرافی است.
اگر در ماموگرافی یافته مبهمی وجود داشته باشد؛ ممکن است پزشک برای شما درخواست سونوگرافی دهد. هنگامی که پزشک تودهای را در سینه شما لمس کند ممکن است برای تشخیص توده توپر از کیستیک بودن آن برای شما درخواست سونوگرافی دهد.
همچنین برای بررسی غدد لنفاوی زیر بغل و انجام بیوپسی یا نمونهبرداری میتوان از سونوگرافی کمک گرفت.
۴. ام آر آی؛ MRI
در مبحث سرطان سینه به طور کلی از MRI برای غربالگری بانوانی سنین پایین که سابقه سرطان سینه در خانواده دارند و موتاسیونهای ژنتیکی مستعدکننده سرطان سینه دارند؛ استفاده میشود.
علاوه بر اینها برای بررسی پستان مقابل، در فردی که سرطان سینه در وی تشخیص داده شده است؛ استفاده میشود.
۵. بیوپسی یا نمونهبرداری از پستان
پس از تشخیص توده در پستان، اولین اقدام بیوپسی یا نمونهبرداری از ضایعه است. بنا بر تشخیص پزشک از روش FNA یا Core Needle Biopsy استفاده میشود.
بیوپسی در بعضی از موارد با کمک سونوگرافی و یا از بیوپسی باز استفاده میشود.