شناخت حساسیت غذایی و خطرناکترین آلرژی ها به مواد غذایی

برخی از افراد فارغ از نوع آلرژی‌های معمول و شایع، حساسیت‌ها مختلفی مانند حساسیت غذایی به سراغشان می‌آید که با مصرف خوردنی خاصی علائم آن در بدنشان دیده می‌شود، بعضاً این نوع آلرژی‌ها به شکل آلرژی تنفسی و با مشکلاتی در سیستم تنفس انسان ظاهر شده و بیمار را اذیت می‌کند، در این مقاله از مهم‌ترین آلرژی‌های غذایی با شما صحبت می‌کنیم و بررسی می‌کنیم که آیا برخی از آلرژی‌های غذایی می‌توانند کشنده‌تر از بقیه باشند یا خیر.

حساسیت غذایی به شیر گاو

حساسیت به شیر گاو بیشتر در نوزادان و کودکان خردسال مشاهده می‌شود، به‌ویژه هنگامی که قبل از شش ماهگی مصرف پروتئین شیر گاو از سمت خانواده برای آنان صورت‌گرفته شده باشد.  

این نوع از حساسیت غذایی یکی از رایج‌ترین حساسیت‌های دوران کودکی است که ۲ تا ۳ درصد نوزادان و کودکان نوپا را در بر می‌گیرد.

بااین‌حال، حدود ۹۰ درصد از کودکان تنها تا سه‌سالگی با این بیماری پیش می‌روند که بعد از مدتی از بین می‌رود، در واقع این امر در بزرگسالان بسیار کمتر اتفاق می‌افتد.

حساسیت به شیر گاو می‌تواند به دو شکل IgE و غیر IgE رخ دهد، اما حساسیت به شیر گاو در نوع IgE شایع‌ترین و به طور بالقوه جدی‌ترین نوع آن است.

کودکان یا بزرگسالان مبتلا به حساسیت IgE معمولاً در عرض ۵ تا ۳۰ دقیقه پس از خوردن شیر گاو واکنش‌های آلرژیک و مشابه آلرژی تنفسی نشان می‌دهند. آنها به‌واسطه این موضوع علائمی مانند تورم، کهیر، استفراغ و در موارد نادر آنافیلاکسی را تجربه می‌کنند.

حساسیت غیر IgE معمولاً علائم مبتنی بر روده را داراست، مانند استفراغ، یبوست یا اسهال و همچنین التهاب دیواره روده. نکته مهم این که تشخیص حساسیت به شیر غیر IgE می‌تواند بسیار دشوار باشد.

اگر تشخیص حساسیت به شیر گاو نسبت داده شود، تنها راه درمان اجتناب از مصرف شیر گاو و غذاهای حاوی آن است. این موضوع شامل هر نوع غذا یا نوشیدنی است که حاوی موارد زیر است:

  • شیر
  • پودر شیر
  • پنیر
  • کره
  • مارگارین
  • ماست
  • بستنی

مادران شیرده نوزادان مبتلا به آلرژی نیز ممکن است مجبور شوند شیر گاو و غذاهای حاوی آن را از رژیم غذایی خود حذف کنند. در مورد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه نمی‌کنند، جایگزین مناسبی برای شیر خشک گاو توسط متخصص باید توصیه شود.

حساسیت غذایی به تخم‌مرغ

حساسیت به تخم‌مرغ دومین علت شایع آلرژی غذایی در کودکان و بزرگسالان است بااین‌حال نکته مهم این است، ۶۸ درصد از کودکانی که به تخم‌مرغ حساسیت دارند، در سن ۱۶ سالگی میزان حساسیت غذایی آن ها نسبت به این موضوع بیشتر می‌شود.

علائم این نوع آلرژی عبارت‌اند از:

  • ناراحتی گوارشی، مانند معده درد
  • واکنش‌های پوستی مانند کهیر یا بثورات پوستی
  • مشکلات تنفسی
  • آنافیلاکسی (که نادر است)

جالب اینجا است که ممکن است فرد به سفیده تخم‌مرغ حساسیت داشته باشد، اما به قسمت زرده آن نه و یا بالعکس. این موضوع به این دلیل است که پروتئین‌های موجود در سفیده تخم‌مرغ و زرده تخم‌مرغ کمی با یکدیگر متفاوت هستند.

بااین‌حال، بیشتر پروتئین‌هایی که باعث ایجاد حساسیت می‌شوند در سفیده تخم‌مرغ یافت می‌شوند، در نتیجه حساسیت به سفیده تخم‌مرغ شایع‌تر است. مانند سایر آلرژی‌ها، درمان حساسیت به تخم‌مرغ رژیم غذایی بدون تخم‌مرغ است.

 یک مطالعه نشان داد که حدود ۷۰ درصد از کودکان مبتلا به حساسیت به تخم‌مرغ می‌توانند بیسکویت یا کیک حاوی تخم‌مرغ پخته را خورده و مشکلی برایشان پیش نیاید. بااین‌وجود، این موضوع برای همه صادق نیست و عواقب خوردن تخم‌مرغ هنگام حساسیت برای آنها می‌تواند شدید باشد. به همین دلیل، قبل از تجویز مجدد غذاهای حاوی تخم‌مرغ، باید با پزشک خود مشورت کنید.

حساسیت غذایی به آجیل

حساسیت به آجیل درختی نوعی حساسیت غذایی به برخی آجیل‌ها و دانه‌هایی است که از درختان به دست می‌آید. این حساسیت غذایی بسیار رایج است به طوری که تصور می‌شود حدود ۱ درصد از جمعیت ایالات متحده را شامل می‌شود.

برخی از نمونه‌های آجیل درختی عبارت‌اند از:

  • آجیل برزیلی
  • بادام‌ها
  • کاشوبادام هندی
  • آجیل ماکادمیا
  • پسته
  • آجیل کاج
  • گردو

افرادی که به آجیل درختی حساسیت دارند علاوه بر خود آجیل به محصولات غذایی که با این آجیل‌ها تهیه می‌شوند مانند کره و روغن آجیل نیز حساسیت نشان می‌دهند. به آنها توصیه می‌شود از خوردن همه نوع آجیل درختی اجتناب کنند، حتی اگر فقط به یک یا دو نوع حساسیت داشته باشند.

این مسئله به این دلیل است که حساسیت به یک نوع آجیل درختی خطر ابتلا به آلرژی به انواع دیگر آجیل درختان را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، اجتناب از خوردن همه آجیل‌ها بسیار آسان‌تر از خوردن و یا نخوردن یک یا دو نوع از آن است و برخلاف برخی آلرژی‌های دیگر، حساسیت به آجیل معمولاً یک بیماری مادام‌العمر است.

حساسیت به بادام زمینی

مانند حساسیت به آجیل درختی، حساسیت به بادام‌زمینی بسیار شایع است و می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک شدید و بالقوه کشنده شود. بااین‌حال، این دو حالت از حساسیت از یکدیگر متمایز در نظر گرفته می‌شوند، زیرا بادام‌زمینی یک نوعی از حبوبات به شمار می‌رود. اما نکته جالب اینجاست که، افرادی که به بادام‌زمینی حساسیت دارند اغلب به آجیل درختان نیز حساسیت دارند. در حالی که دلیل ایجاد حساسیت در افراد دارای حساسیت بادام‌زمینی مشخص نیست، تصور می‌شود که افرادی که سابقه خانوادگی حساسیت به بادام‌زمینی دارند بیشتر در معرض خطر این آلرژی هستند.

حساسیت به بادام‌زمینی به طور تقریبی حدود ۴ تا ۸ درصد از کودکان و ۱ تا ۲ درصد از بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

بااین‌حال، حدود ۱۵ تا ۲۲ درصد از کودکانی که به بادام‌زمینی حساسیت دارند، با گذر از دوران نوجوانی خود متوجه می‌شوند که این عارضه در آن ها برطرف شده است.

مانند سایر آلرژی‌ها، حساسیت به بادام‌زمینی با استفاده از ترکیبی از سابقه بیمار، آزمایش خارش پوست، آزمایش خون و چالش‌های غذایی تشخیص داده می‌شود.

در حال حاضر، تنها درمان مؤثر اجتناب کامل از مصرف بادام‌زمینی و محصولات حاوی بادام‌زمینی است بااین‌حال، درمان‌های جدیدی برای کودکان مبتلا به حساسیت به بادام‌زمینی درحال‌توسعه است.

حساسیت به خانواده صدف

حساسیت به صدف ناشی از حمله بدن شما به پروتئین‌های خانواده سخت‌پوستان و نرم‌تنان و ماهیان است که به‌عنوان صدف شناخته می‌شوند.

نمونه‌هایی از خانواده صدف‌ها عبارت‌اند از:

  • میگو
  • خرچنگ
  • ماهی مرکب
  • گوش‌ماهی

شایع‌ترین عامل ایجاد حساسیت به غذاهای دریایی، پروتئینی به نام تروپومیوزین است. پروتئین‌های دیگری که ممکن است در ایجاد پاسخ ایمنی نقش داشته باشند، آرژنین کیناز و زنجیره سبک میوزین نام دارند.

علائم حساسیت به صدف معمولاً سریع ظاهر می‌شود و شبیه سایر حساسیت‌های غذایی IgE است. بااین‌حال، گاهی اوقات تشخیص یک حساسیت واقعی به غذاهای دریایی از واکنش نامطلوب به آلودگی غذاهای دریایی، مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها یا انگل‌ها دشوار است.

این موضوع به این دلیل است که علائم در آن ها می‌توانند مشابه باشند، زیرا هر دو می‌توانند باعث مشکلات گوارشی مانند استفراغ، اسهال و درد معده شوند.

حساسیت به صدف به‌مرورزمان برطرف نمی‌شود، بنابراین اکثر افراد مبتلا به این بیماری باید همه صدف‌ها و آبزیان خوراکی را از رژیم غذایی خود حذف کنند تا از واکنش‌های آلرژیک جلوگیری کنند

جالب اینجاست که حتی بخارهای حاصل از پخت صدف می‌تواند در افرادی که حساسیت دارند باعث ایجاد حساسیت به صدف شود. این مسئله نیز بدان معناست که به بسیاری از افراد نیز توصیه می‌شود هنگام پخت غذاهای دریایی از قرارگرفتن در اطراف آنها خودداری کنند.

سخن پایانی

از ۵ حساسیت غذایی اصلی و مهم صحبت کردیم و میزان پرخطر بود و نبودن آن ها را نیز بررسی کردیم، امیدواریم که کمی به اطلاعات شما در راستای این موضوع و به‌طورکلی آلرژی‌ها مانند آلرژی تنفسی افزوده شده باشد.

سوالات متداول

چقدر طول می‌کشد تا یک آلرژی غذایی از سیستم بدن شما خارج شود؟

ممکن است طی دوره درمان چند ساعت تا چند روز طول بکشد تا ناپدید شوند. بعضاً ولی ممکن است واکنش‌های آلرژیک برای دوره‌های طولانی‌تری مانند چند هفته تا چند ماه ادامه یابد. حتی با درمان کافی، برخی از واکنش‌های آلرژیک ممکن است دو تا چهار هفته طول بکشد تا برطرف شود.

آیا نوشیدن آب به حساسیت غذایی کمک می‌کند؟

هنگامی که بدن شما کم آب می‌شود، تولید هیستامین در آن افزایش می‌یابد که این موضوع باعث می‌شود علائم مشابه حساسیت‌های فصلی در بدن مشاهده شود. در نتیجه نوشیدن مقدار زیادی آب از تولید بیشتر هیستامین جلوگیری کرده و علائم آلرژی را کاهش می‌دهد.

منابع:
healthline.com

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر