روش های طبیعی افزایش استروژن در بدن + راهکارها

در این مقاله ۱۲ روش طبیعی برای افزایش استروژن در بدن و همچنین زمان مراجعه به پزشک برای استرژن پایین را مورد بررسی قرار داده ایم. بسیاری از این دستورالعمل ها به طور مستقیم از ایجاد استروژن حمایت می کنند یا فعالیت استروژن در بدن را تکرار می کنند. استروژن و پروژسترون دو هورمون جنسی اصلی در بدن انسان هستند. استروژن هورمونی است که مسئول ویژگی های جنسی و باروری در زنان است. پرژسترون نیز هورمونی است که نقش حمایتی در چرخه قاعدگی و بارداری دارد.  کاهش سطوح استروژن و پروژسترون ممکن است باعث بروز اثرات منفی در خلق و خو، میل جنسی، سلامت استخوان و … شود. در دوران یائسگی شاهد این اتفاق هستیم.

غذاهای مناسب برای افزایش استروژن در بدن

 ۱ـ لوبیای سویا

لوبیای سویا و محصولات تولیدی آن مانند توفو و میسو، یک منبع غنی از فیتواستروژن است و برای افزایش استروژن در بدن توصیه می شود. فیتواستروژن ها با اتصال به گیرنده های استروژن، عملکرد استروژن در بدن را تقلید می کنند و می توانند تأثیرات استروژنیک یا ضد-استروژنیک داشته باشند. پژوهشگران در مطالعه ای بر روی سویا و افراد مبتلا به سرطان سینه، دریافتند که مصرف بیشتر سویا با کاهش خطر مرگ بر اثر سرطان سینه در ارتباط است. این ممکن است به خاطر مزایای استروژن-مانندِ فیتواستروژن ها باشد. پژوهش های گسترده تری بر روی سویا و اثرات آن بر روی سطوح استروژن بدن مورد نیاز است.

۲ـ تخم کتان

تخم کتان حاوی فیتواستروژن بالایی است. فیتواستروژن های اولیه موجود در کتان، لیگنان نامیده می شوند که در سوخت و ساز استروژن مفید عمل می کنند. یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که یک رژیم غنی از تخم کتان می تواند شدت و فراوانی سرطان تخمدان را در مرغ ها کاهش دهد. تحقیقات انسانی بیشتری هنوز در مورد اثر تخم کتان برای افزایش استروژن در بدن انسان مورد نیاز است.

۳ـ دانه های کنجد

دانه های کنجد یکی دیگر از منابع تغذیه ای فیتواستروژن هستند. مطالعه حیوانی دیگری در سال ۲۰۱۴ ، تأثیر سویا و روغن کنجد را با کمبود بر روی موش های مبتلا به کمبود استروژن مورد بررسی قرار داد. پژوهشگران دریافتند که یک رژیم غذایی دو ماهه با این روغن ها می تواند نشانگرهای سلامت استخوان را بهبود ببخشد. این پژوهش، اثر مثبت استروژن مانند دانه سویا و کنجد را نشان می دهد. اگرچه تحقیقات انسانی بیشتری در مورد اثر دانه های کنجد بر روی افزایش استروژن در بدن مورد نیاز است.

۴ـ ویتامین های بی (B)

ویتامین های بی (B) نقش مهمی را در افزایش استروژن در بدن و فعال سازی آن ایفا می کنند. پایین بودن سطح این ویتامین ها در بدن می تواند به کاهش سطح استروژن منجر شود. پژوهشگران در مطالعه ای سطوح خاصی از ویتامین بی را با خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان یائسه مقایسه کردند. نتایج نشان می داد که سطوح بالاتر ویتامینb۲ و ویتامین b۶ با خطر کمتر ابتلا به سرطان سینه در ارتباط بوده است که ممکن است به خاطر تأثیر این ویتامین ها بر روی متابولیسم استروژن باشد.

۵ـ ویتامین D

ویتامین دی به عنوان یک هورمون در بدن عمل می کند. یک مطالعه توضیح می دهد که ویتامین دی و استروژن، هر دو با یکدیگر برای کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی کار می کنند. ارتباط بین این هورمون ها به خاطر نقشی است که ویتامین دی در پیوند استروژن ایفا می کند. این امر نشان دهنده مزایای بالقوه مکمل ویتامین دی در سطوح پایین استروژن بدن است.

۶ـ بور

بور یا بوران یک ماده معدنی کمیاب است که نقش های متفاوتی را در بدن ایفا می کند. پژوهش های بسیاری برای مزایای مثبت آن در کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان انجام شده است. بور برای متابولیسم هورمان های جنسی تستسترون و استروژن نیز ضروری است. پژوهشگران بر این باورند که بور با فراهم آوردن امکان استفاده آسان تر بدن از استروژن موجود، بر روی گیرنده های استروژن تأثیر می گذارد.

۷ـ دهیدرو اپی اندروسترون (DHEA)

DHEA یا دهیدرو اپی اندروسترون، یک هورمون طبیعی در بدن است که می تواند به استروژن و تستسترون تبدیل شود. این هورمون در بدن، ابتدا به اندروژن و سپس بیشتر به استروژن تبدیل می شود. یک مطالعه نشان داده است که DHEA ممکن است بتواند مزایای مشابهی مانند استروژن در بدن داشته باشد.

۸ـ کوهوش سیاه

کوهوش سیاه یک گیاه سنتی بومی آمریکایی است که در طول تاریخ برای درمان بیماری های مختلف مانند مشکلات یائسگی و قاعدگی مورد استفاده قرار گرفته است. پژوهشگران بر این باورند که کوهوش سیاه دارای ترکیبات خاصی نیز هست که گیرنده های استروژن را تحریک می کند. اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما این پژوهش مزایای مکمل های کوهوش سیاه را برای افزایش استروژن در بدن نشان می دهد.

۹ـ گیاه پنچ انگشت (Chasteberry)

پنج انگشت یک گیاه سنتی است که اغلب به دلیل استفاده در بیماری ها و مشکلات زنان مانند سندروم پیش از قاعدگی PMS شناخته شده است. پژوهشگران در یک مطالعه، متون موجود را بر روی گونه ویتکس  گیاه پنج انگشت مورد برررسی قرار دادند. آنها دریافتند که امکان مشاهده تأثیرات استروژنی در دوزهای ۶/۰ و ۲/۱ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن وجود دارد. این مزایا به احتمال زیاد از یک فیتواستروژن در گیاه پنج انگشت به نام آپیژنین ناشی می شود.

۱۰ـ روغن گل مغربی

روغن گل مغربی (EPO) یک داروی گیاهی سنتی است که دارای اسیدهای چرب امگا ۶ فراوانی است. این ویژگی آن را به یک مکمل محبوب برای شرایطی مانند سندرم پیش از قاعدگی و یائسگی تبدیل می کند. تحقیقات جدید بسیار کمی بر روی مزایای روغن گل مغربی برای افزایش استروژن در بدن وجود دارد. با این حال یک مطالعه نشان داده است که از بیش از ۲۲۰۰ زنی که پس از درمان جایگزینی هورمونی از روغن گل مغربی استفاده کرده اند، ۸۸۹ نفر این دارو را برای کنترل علائم استروژن پایین در دوران یائسگی، مفید گزارش کرده اند.

۱۱ـ شبدر قرمز

شبدر قرمز یک مکمل گیاهی است که حاوی چندین ترکیبات گیاهی به نام ایزوفلاون است. این ترکیبات در بدن مانند استروژن عمل می کنند و شامل مواد زیر هستند:

  • بیوچانین A (biochanin A)
  • فورمونونتین (formononetin)
  • جنستئین (genistein)
  • دایدزئین (daidzein)

در یک مطالعه، تأثیر شبدر قرمز بر ر وی گرگرفتگی و تغییرات هورمونی در زنان مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهشگران چهار مطالعه را پیدا کردند که تأثیر چشم گیر شبدر قرمز را بر روی افزایش استروژن در بدن نشان می داد.

۱۲ـ دانگ کوآی

دانگ کوای (Dong quai) یک داروی سنتی چینی است که معمولاً برای بهبود علائم یائسگی مصرف می شود. این گیاه، همانند سایر گیاهان دارویی مذکور حاوی ترکیباتی است که در بدن مانند فیتواستروژن ها عمل می کنند. پژوهشگران در مطالعه‌ای، ترکیبات استروژنیک ممکن در ۱۷ مکمل گیاهی محبوب را مورد بررسی قرار داده اند. آنها دو ترکیب محتمل را در دانک کوآی یافتند که فعالیت استروژنیک را نشان می دادند.

۱۲ روش طبیعی برای افزایش استروژن در بدن

راهکارهایی برای افزایش طبیعی پروژسترون

در بسیاری از موارد اگر دارای استروژن پایینی باشید، ممکن است پروژسترون بدن شما نیز پایین باشد. این اتفاق بیشتر در دوران یائسگی رخ می دهد. چرا که در این زمان بیشتر هورمون های زنانه کاهش پیدا می کنند. پروژسترون بیشتر از طریق کرم ها یا داروها تقویت می شود. اما برخی از افراد ممکن است به دنبال راهکارهای طبیعی تری باشند. یکی از راهکارهای ممکن، تقویت پروژسترون از طریق مکمل های گیاهی است. یک مطالعه نشان داده است که گیاه پنج انگشت می تواند سطح پروژسترون را در اواسط چرخه افزایش دهد. با این حال، تمام مکمل های گیاهی برای تقویت پروژسترون مؤثر نیستند. مطالعه دیگری نشان داد که چندین مکمل دارویی گیاهی چینی در واقع باعث کاهش پروژسترون در بدن می شوند.

داشتن رژیم غذایی و سبک زندگی سالم، راهکار بهتری برای افزایش طبیعی استروژن در بدن است. با در نظر گرفتن مواد غذایی متنوع در رژیم غذایی می توانید مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را برای متابولیسم پروژسترون تأمین کنید. این غذاها شامل سبزیجات صلیبی یا سبزیجات کروسیفرو، آجیل و غلات کامل است. حفظ وزن سالم، ماندن در یک برنامه خواب ثابت و مدیریت استرس نیز می تواند به متعادل نگه داشتن هورمون ها کمک کند.

اگر راهکارهای طبیعی کافی نبود چه کار کنیم؟

راهکارهای طبیعی افزایش استروژن در بدن ممکن است برای همه مؤثر واقع نشود. برخی از افراد نسبت به علائم کاهش استروژن در بدن، حساسیت بیشتری نشان می دهند. این علائم عبارتند از:

  • گرگرفتگی
  • نوسانات خلقی
  • رابطه جنسی دردناک
  • افسردگی

اگر این علائم، زندگی روزمره فرد را مختل کرده و راهکارهای طبیعی افزایش استروژن در بدن راهگشا نباشند، درمان های دارویی امکان پذیر است. درمان جایگزین هورمونی، یک درمان رایج برای یائسگی است. این روش شامل جایگزینی استروژن و پروستروژن از طریق موارد زیر است:

  • داروهای تزریقی
  • قرص ها
  • کرم ها
  • شیاف های واژینال

جایگزین هورمونی ممکن است خطر افزایش احتمال ابتلا به موارد زیر را برای فرد داشته باشد:

  • لختگی خون
  • بیماری های قلبی عروقی
  • سکته
  • سرطان پستان

هشدارهایی برای افزایش استروژن در بدن

استروژن بیش از حد، که به آن تسلط استروژن نیز می گویند، می تواند بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. برخی از زنان به صورت طبیعی استروژن بیشتری نسبت به پروژسترون تولید می کنند. مصرف مکمل هایی برای افزایش استروژن در بدن نیز می تواند به این نوع عدم تعادل هورمونی منجر شود. علائم استروژن بالا در زنان عبارتند از:

مردان نیز ممکن است تسلط استروژن را تجربه کنند که به صورت ژنیکوماستی (بزرگی سینه ها)، اختلالات نعوظ و ناباروری خود را نشان می دهد. اگر پس از مصرف مکمل های طبیعی افزایش استروژن در بدن هر کدام از موارد مذکور را تجربه کردید، ممکن است به خاطر تسلط استروژن باشد.

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر راهکارهای طبیعی به بهبود علائم استروژن یا پروژسترون پایین کمک نکرد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. می توانید دیگر روش های درمانی مانند جایگزین هورمونی را با پزشک خود مورد بحث قرار دهید. همچنین می توانید سایر تغییرات رژیم غدایی و سبک زندگی را که می توانند به کاهش علائم استروژن پایین شما کمک کنند نیز بررسی کنید. برخی از مکمل های دارویی نباید همراه با داروهای دیگر مصرف شوند. بنابراین اگر داروهای خاصی را مصرف می کنید، پیش از شروع مصرف این مکمل ها از پزشک خود در این مورد سؤال کنید. اگر پس از شروع مصرف مکمل های گیاهی برای افزایش استروژن در بدن ، متوجه عوارض جانبی شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

جمع بندی

استروژن و پروژسترون، به ویژه در بدن زنان هورمون های بسیار مهمی هستند. استروژن و پروژسترون پایین معمولاً بر اثر یائسگی یا دیگر مشکلات سلامتی اتفاق می افتد. مصرف غذاهای کاربردی، ویتامین ها و مینرال ها و مکمل های دارویی، از راهکارهای طبیعی برای افزایش استروژن در بدن به شمار می رود. اگر روش های طبیعی افزایش استروژن در بدن کافی نبود، در مورد دیگر گزینه های درمانی مانند جایگزین هورمونی با پزشک خود مشورت کنید.

منبع : healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
4 نظرات
  1. فیروزه شعبانی می گوید

    فوق العاده عالی بود درجهت افزایش اطلاعات پزشکی

    1. سعیده ملکی می گوید

      سپاس از توجه شما

  2. شهادت می گوید

    عالی بود

  3. رضوی می گوید

    عالی بود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر