آزمایش خون و فاکتورهایی که در آن بررسی می‌شود

اشتراک گذاری 142 نظر

آزمایش خون یک سند بسیار معتبر، راحت و کم‌هزینه با کمترین خطرات برای تصمیم گیری درباره بیماری یا سلامت فرد است. 

معمولا همه‌ی افرادی که اندکی برای سلامت خود اهمیت قائل هستند، حداقل سالی یک بار آزمایش خون می‌دهند تا فاکتورهای مختلف موجود در خون و پلاسما را چک کرده و از سلامت خود اطمینان یابند. البته برخی از افراد نیز متاسفانه به دلیل مبتلا بودن به یک نوع بیماری خاص (که طیف بسیار وسیعی را شامل می‌شوند)، مجبور هستندد سالی چند بار آزمایش خون بدهند. درنتیجه پزشک معالج می‌تواند با توجه به نتایج حاصله از این آزمایش، سیر بیماری آنها را پیگیری کند.

دلیل استفاده از آزمایش خون برای پایش بیماری این است که عوامل بیماری‌زایی مختلف می‌توانند بازتاب خاصی در فاکتورهای خونی داشته باشند. در ادامه تعدادی از این موارد را برایتان مثال می‌زنیم که شاید قابل توجه و جالب باشد.

به‌عنوان مثال، نارسایی کلیه به علت‌های مختلفی در فرد بروز پیدا می‌کند. برای مثال دیابت یکی از عواملی است که فرد را با سرعت قابل توجهی به سمت نارسایی کلیه پیش می‌برد. نارسایی کلیه سبب بالا رفتن میزان کراتینین و BUN پلاسما می‌شود. در واقع می‌توان گفت که میزان کراتینین خون یک فاکتور بسیار مناسب برای ارزیابی عملکرد کلیه (GFR) است.

از طرفی اغلب هورمون‌های بدن درون‌ریز هستند. بنابراین می‌توان سطح آن‌ها را در خون اندازه‌گیری کرد و به وجود اختلال در یک غده مشخص پی برد.

یکی دیگر از بیماری‎هایی که آزمایش خون به تشخیص آن کمک می‌کند سندرم هلپ است که در مقاله سندرم هلپ چیست با آن آشنا می‌شوید.

زمان انجام آزمایش خون

همه افراد مخصوصا افراد بالای ۴۵ سال بهتر است هر ۶ ماه یک بار آزمایش خون بدهند و از سلامت خود اطمینان یابند.

از نظر بهترین زمان آزمایش در طول شبانه روز، باید گفت که این موضوع بستگی به نوع آزمایش شما دارد. برای مثال آزمایش قند خون ناشتا باید حداقل بعد از ۴ ساعت ناشتایی در ساعات اولیه صبح انجام شود.

انجام آزمایش‌های هورمونی مربوط به آندروژن‌ها بهتر است در روزهای ابتدایی هفته اول سیکل جنسی خانم‌ها انجام شود. همین طور توصیه می‌شود بانوان حداقل ۴۸ ساعت قبل از آزمایش، از قرص‌های دارای هورمون‌های جنسی مخصوصا قرص‌های ضدبارداری استفاده نکنند.

تفسیر آزمایش خون در انواع آنمی

آهن به دلیل نقشی که در ساختمان گلبول های قرمز دارد، از عناصر اصلی مورد نیاز بدن محسوب می‌شود. وظیفه گلبول های قرمز، حمل اکسیژن در بدن و رساندن آن به سلول‌های بدن است. پروتئین اصلی گلبول قرمز که اکسیژن به آن متصل می شود، هموگلوبین نام دارد. در واقع هموگلوبین یک ماده شیمیایی غنی از آهن است. در افراد سالم حدود 65 درصد آهن بدن، به‌صورت متصل با هموگلوبین یافت می‌شود.

علاوه بر نقش آهن در گلبول‌های قرمز، این عنصر برای بسیاری از سلول‌های دیگر نیز مورد نیاز است. مخصوصا سلول‌های ماهیچه‌ای که نوع دیگری از پروتئین متصل به اکسیژن به نام میوگلوبین را دارند. بنابراین حدود 4 درصد آهن بدن به‌صورت متصل با میوگلوبین موجود در ماهیچه وجود دارد.

ذخیره آهن در بدن فریتین نام دارد که بیشتر آن در کبد و مغز استخوان ذخیره می‌شود و هر زمان که بدن به آن نیاز پیدا کند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درصد بسیار کمی از آهن بدن نیز در ساخت پروتئین ترانسفرین شرکت می‌کند. وظیفه‌ی این پروتئین انتقال آهن در خون است. همچنین آهن در ساختمان آنزیم‌های سلولی دخالت دارد و از این رو نقش بسیار مهمی را در متابولیسم سلولی ایفا می‌کند.

در واقع آهن آزاد بسیار فعال بوده و به همین دلیل همیشه به صورت ترکیبی در بدن دیده می‌شود و هیچ گاه شکل آزاد آن یافت نمی‌شود.

یکی از دلایلی که خانم‌ها مخصوصا در سنین نوجوانی و بلوغ و همین طور در دوران بارداری آزمایش خون می‌دهند، پی بردن به وجود یا عدم وجود آنمی یا کم خونی است. آنمی نشانه‌های مختلفی دارد که مهم‌ترین آنها ضعف و خستگی زودرس و رنگ‌پریده شدن مخاطات است. اگر به چنین علائمی به پزشک مراجعه کنید حتما پزشک برای شما درخواست انجام یک آزمایش خون می‌دهد. از همین روی در این بخش به صورت مفصل به ذکر فاکتورهایی در آزمایش خون می‌پردازیم که به شما در تفسیر برگه آزمایش خون کمک می‌کند.

آهن سرم: در این تست، آهن در گردش خون که به صورت ترانسفرین موجود است، اندازه گیری می‌شود. این پارامتر نشان‌دهنده کل آهن بدن است. این تست میزان سطح آهن را دقیقا در همان مقطع زمانی خاص نشان می‌دهد و برای تعیین کمبود آهن به صورت مزمن شده یا سایر مشکلات خونی، چندان مفید نیست.

اشکال این پارامتر آن است که به شدت تحت تاثیر عواملی همچون زمان، رژیم غذایی و بیماری‌هایی همچون هپاتیت و سیکل ماهانه  قرار دارد. اما به هر حال  اندازه‌گیری این پارامتر در کنار سایر پارامتر‌ها در تشخیص بیماری‌های خونی بسیار راهگشا است.

فریتین: همان طور که بالاتر اشاره کردیم فریتین نشان‌دهنده ذخایر آهن بدن است. زمانی که بدن با کمبود آهن مواجه می‌شود از این ذخایر استفاده می‌کند و کمبود تغذیه‌ای آهن را جبران می‌کند. بنابراین تا زمانی که سطح فریتین خون اندازه‌گیری نشود نمی‌توان به طور دقیق درباره کم‌خونی فرد نظر قطعی داد. زیرا ممکن است فرد ظاهرا طبیعی باشد اما ذخایر وی به شدت کاهش یافته باشد.

گاهی اوقات فرد بیش از حد آهن دریافت می‌کند. این حالت معمولا در افرادی که برای جبران ذخایر آهن از آمپول استفاده می‌کنند رخ می‌دهد. این حالت یعنی دریافت یا جذب بیش از حد آهن نیز به هموکروماتوز معروف است. تشخیص این بیماری با اندازه‌گیری ذخیره‌ی فریتین مشخص می‌شود، چون در اثر دریافت بیش از حد آهن، اولین فاکتوری که می‌تواند به خوبی منعکس‌کننده باشد، فریتین است.

TIBC: این تست میزان ترانسفرین موجود در خون را اندازه گیری کرده و نشان می‌دهد. ترانسفرین یک پروتئین حامل آهن محسوب می‌شود که  آهن را از محلی که از غذا جذب می شود (یعنی روده) دریافت کرده و در خون حمل می‌کند.

با توجه به توضیحی که در ارتباط با نقش این حامل گفتیم نتیجه می‌گیریم که هر زمان که ذخایر آهن پایین است، بدن ترانسفرین بیشتری می‌سازد. زیرا سعی دارد آهن بیشتری را تا حد امکان از روده جذب کند. بنابراین در کم‌خونی‌ها میزان TIBC در خون افزایش می‌یابد.

خون و ترکیبات خونی

هموگلوبین: اغلب زمانی که هموگلوبین به زیر ۱۰ می‌رسد، علايم بالینی کم‌خونی فقر آهن تظاهر پیدا می‌کنند. در واقع هموگلوبین، پروتئین حامل اکسیژن در خون است. در تست هموگلوبین سرم، سطح هموگلوبین کل خون اندازه گیری می‌شود که یک پارامتر مناسب برای ارزیابی توانایی خون در تحویل اکسیژن به بافت‌ها و ارگان‌ها و انتقال مواد دفعی (CO2) به ریه‌ها است.

هنگامی که پزشک مشکوک به آنمی در فردی می‌شود، انجام این تست را درخواست می‌کند.

هماتوکریت: به نسبت حجم سلول‌های خونی به کل حجم خون هماتوکریت گفته می‌شود. در واقع هماتوکریت حجمی از خون است که از گلبول قرمز ساخته شده است و میزان آن به صورت درصد بیان می‌شود.

به عنوان مثال هماتوکریت  ۴۵ درصد به این معنی است که در 100 میلی لیتر خون، ۴۵ میلی لیتر گلبول قرمز وجود دارد.

هنگامی که حجم پلاسما کاهش یابد (مثلا در شرایط کم آبی) یا تعداد گلبول قرمز افزایش پیدا کند (در برخی بیماری‌ها مثل پلی‌سیتمی ورا)، هماتوکریت افزایش می‌یابد.

وقتی هماتوکریت به زیر مقدار نرمال برسد، نشانه کم خونی است. هماتوکریت هم نشان دهنده تعداد گلبول قرمز و هم حجم آن است. یعنی اگر حجم گلبول قرمز کم شود، یا تعدا آنها کاهش یابد هماتوکریت نیز کاهش پیدا می‌کند.

یکی از بیماری‌هایی که تشخیص آن به آزمایش خون نیاز دارد عفونت بیمارستانی است. برای آشنایی با این بیماری مقاله عفونت های بیمارستانی مجله دکتردکتر را مطالعه کنید.

متوسط حجم پلاکت‌ها (MPV): این پارامتر ابعاد پلاکت‌ها را نشان می دهد. پلاکت‌های جدید همیشه از نظر اندازه بزرگ‌تر هستند. افزایش حجم پلاکت هنگامی رخ می‌دهد که تعداد پلاکت‌های تولید شده رو به افزایش باشد. به این شکل اطلاعاتی راجع به تولید پلاکت در مغز استخوان به دست می‌آید.

از نظر ظاهرشناسی، کمبود آهن و ویتامین B12  موجب بروز تغییر شکل در گلبول‌های قرمز می‌شود. به این شکل که کمبود آهن موجب کوچک شدن اندازه RBC می‌شود. و کمبود ویتامین B12 باعث بزرگ شدن سلول‌ها می‌شوند. انواع متفاوتی از آنمی وجود دارد. اگر تعداد گلبول‌های قرمز ناکافی باشد گفته می‌شود که فرد آنمیک است. اما برای تعیین نوع کم‌خونی حتماً شکل گلبول قرمز باید مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین در ادامه به سایر فاکتورهای آزمایشی مربوط به CBC  که در تعیین حجم گلبول قرمز به کار می‌روند، اشاره خواهیم کرد.

متوسط حجم گلبولی (MCV): در این بررسی سایز متوسط گلبول قرمز تعیین می‌شود. وقتی گلبول قرمز بزرگ‌تر از نرمال است،  MCV  افزایش می‌یابد که به آن کم خونی ماکروسیتیک گفته می‌شود. به عنوان مثال در کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12، این مورد مشاهده می‌شود. اما هنگامی که اندازه گلبول‌های قرمز کوچک‌تر از حد نرمال باشند (آنمی میکروسیتیک) ، کم خونی فقر آهن و تالاسمی ممکن است وجود داشته باشد.

MCH (متوسط هموگلوبین گلبولی): این فاکتور بیانگر محاسبه مقدار متوسط هموگلوبین درون گلبول قرمز است. در کم‌خونی ماکروسیتیک گلبول‌ها بزرگ تر بوده و MCH افزایش می‌یابد، در حالی که در کم خونی آهن MCH کاهش پیدا می‌کند.

MCHC: بیانگرغلظت متوسط هموگلوبین داخل گلبول قرمز است. وقتی هموگلوبین به صورت غیرطبیعی در گلبول قرمز رقیق شود، گلبول قرمز کم رنگ‌تر (هیپوکرومیک)  از حد نرمال است که در کم خونی فقر آهن و تالاسمی این وضعیت دیده می‌شود. افزایش  MCHC هنگامی رخ می‌دهد که هموگلوبین به صورت غیرطبیعی داخل گلبول قرمز تغلیظ شود، مثلاً در بعضی شرایط پاتولوژیک همچون سوختگی‌ها این موارد رخ می‌دهد.

مقادیر نرمال در جدول زیر آمده است:

  مردان بالغزنان بالغ
آهن سرم  ug/d1  160-60ug/d1  160-60
TIBCug/d1 450-240ug/d1 450-240
فریتین سرمg/d1 300-20ug/L 200- 18
هموگلوبینg/d1 18-13g/d1 16-12
MCHPg/cell 35-27pg/cell 35- 27
MCHCg/d1 37-32g/d1 37-32
MCVCuum 100-78cuum 102-78
ترانسفریسنmg/d1 365-191mg/d1 365-191
درصد اشباع ترانسفرین50-20 درصد50-20 درصد

 معرفی اصطلاحات موجود در برگه آزمایش

در بخش قبلی به طور اختصاصی در ارتباط با آنمی و تغییراتی که این اختلال شایع در برگه آزمایش افراد مبتلا ایجاد می‌کند صحبت کردیم. در این بخشبه بررسی اجمالی همه مواردی که در یک آزمایش خون محاسبه و گزارش می‌شوند می‌پردازیم.

WBC : مخفف WHITE BLOOD CELL  (گلبول‌های سفید) است و تعداد گلبول‌های سفید خون را نشان می‌دهد. که  دارای نوتروفیل، منوسیت، لنفوسیت، بازوفیل، ائوزینوفیل  است. این موضوع برای ما حائز اهمیت است که غلبه با کدام یک از این انواع باشد. برای مثال در بیماری‌های عفونی اغلب نوتروفیل‌ها درصد غالب را تشکیل می‌دهند (بیش از ۶۵ درصد) و اصطلاحا ذکر می‌شود که PMN dominant است.

RBC : مخفف RED BLOOD CELL (گلبول‌های قرمز خون) است که تعداد همین سلول‌ها را در خون نشان می‌دهد. تعداد آنها در یک فرد بالغ سالم معمولا ۵.۵ میلیون تاست.

HGB : مخفف HEMOGLOBIN (نوعی پروتئین) و نشان‌دهنده میزان رنگ‌دانه موجود در خون انسان است. مقدار هموگلوبین کم‌خون یا پرخون بودن فرد را تعیین می‌کند.

HCT : مخفف HEMATOCRIT  است. هماتوکریت در واقع اصطلاحی است که  نسبت سلول‌های قرمز خون را به بخش مایع خون (پلاسما) می‌سنجد.

MCV :  مخفف MEAN CORPOSCULAR VOLUME است. این پارامتر به معنی حجم گلبول‌های قرمز خون است که در برخی بیماری‌ها همچون آنمی (کم‌خونی) طول کشیده یا تالاسمی برای پزشک ارزش تشخیصی دارد.

RDW: مخفف کلمه red blood  cell ditribution width  است. با کمک این  عبارت  میزان یک نواختی یا عدم یک نواختی اندازه گلبول‌های قرمز خون مشخص می‌شود. هر چه مقدار این عدد کمتر باشد، نشان‌دهنده این است که گلبول‌های قرمز خون یکنواخت‌تر هستند. افزایش این عدد موجب به وجود آوردن شرایطی می‌شود که از آن تحت عنوان آنیزوسایتوزیس و پویکیلوسایتوزیس یاد می‌کنیم. در برخی بیماری‌ها این اندکس افزایش یا کاهش می‌یابد. مثلا در تالاسمی میزان RDW کاهش می‌یابد.

MCHC :مخفف  عبارت MEAN CORPOSULAR HEMOGLOBIN CONECTRTION است. این عبارت  به میزان غلظت متوسط هموگلوبین در سلول قرمز اشاره دارد.

MCH: مخفف عبارت MEAN CORPOSCULAR OF HEMOGLOBIN  است. این اندکس به میزان متوسط هموگلوبین موجود در هر سلول گلبول قرمز اشاره می‌کند.

Retic : مخفف reticolocyte  از گروه سلول‌های قرمز خون است. این‌ها سلول‌های نابالغ گلبول قرمز هستند که از مغز استخوان به داخل خون وارد شده‌اند. این سلول‌ها به نسبت گلبول قرمز طبیعی اندازه بزرگی دارند. وجود  این سلول‌ها در خون رابطه مستقیمی با میزان فعالیت خون‌سازی مغز استخوان فرد دارد. تعیین کردن  درصد این سلو ل‌ها در خون برای تخمین میزان خونسازی مغز استخوان موثر است. زمانی که فرد خون از دست می‌دهد مغز استخوان برای جبران این کم‌خونی، شروع به افزایش فعالیت می‌کند و به این ترتیب سلول‌های نابالغ را وارد می‌کند (که همین reticها هستند.) به این ترتیب بالا بودن درصد Retic در خون نشان‌دهنده افزایش فعالیت مغز استخوان و در نتیجه سالم بودن آن است.

PLT: مخفف PLATELET  است و تعداد سلول‌های پلاکت موجود در خون را نشان می‌دهد.  نقش پلاکت در روند انعقاد خون است بنابراین کم یا زیاد شدن بیش از حد تعداد آن‌ها منجر به بیماری‌های انعقادی خون می‌شود.

NEU : مخفف   NEUTROPHIL   است. نوتروفیل یکی از سلول‌های ایمنی مهم بدن است. در دسته گلبول‌های سفید جای می‌گیرد و در بیماری‌های عفونی به منظور دفاع از بدن تعدادش افزایش می‌یابد. بنابراین اگر تعداد آن از رنج طبیعی فراتر رود به معنی وجود یک منبع عفونت در بدن است. در بروز عفونت‌ها درصد نوتروفیل‌ها برای ما حائز اهمیت است چرا که می‌تواند در تشخیص کلی عفونت به ما کمک کند. زیرا مثلا در برخی بیماری‌ها مثلا بیماری‌های انگلی غلبه با انواع ائوزینوفیل است ولی در عفونت با انواع باکتری‌ها اغلب تعدا نوتروفیل‌ها افزایش می‌یابد.

Lym : مخفف LYMPHOCYTE است. یکی از انواع گلبول‌های سفید خون است.که اغلب تعداد آنها در مواجهه با ویروس‌ها افزایش پیدا می‌کند. بنابراین افزایش بیش از حد آن، نشان‌دهنده وجود یک بیماری ویروسی در فرد است.

PRO : مخفف PROTEIN  است. برای اندازه‌گیری کل پروتئین‌های سرمی به کار می رود.

AST: مخفف عبارت ASPARTATAE TRANSINASE است. این آنزیم در قسمت‌های مختلف بدن از جمله کبد، قلب، گلبول‌های قرمز و .. وجود دارد. برخی از بیماری‌ها سبب بالارفتن بیش از حد این آنزیم می‌شوند. در واقع بیماری‌هایی که کبد را درگیر می‌کنند اغلب موجب بالا رفتن دو آنزیم ALT و AST در فرد می‌شوند. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به همولیز درون عروقی، آسیب‌های کبدی ناشی از هپاتیت، کبد چرب و آسیب‌های قلبی  اشاره کرد.

ALT: مخففALANINE  TRANSAMINASE  است.  مثل AST یک آنزیم کبدی به شمار می‌رود. این آنزیم یک آنزیم کبدی به شمار می‌رود. علاوه بر کبد این آنزیم در همان بافت‌هایی که ASTهست،  این آنزیم نیز وجود دارد. همچنین مقدار بالای این آنزیم مربوط به همان بیماری‌های AST است.

BILIRUBIN :  ماده ای است که از کاتابولیسم هِم ( HEME) زنجیره گلوبین تشکیل می‌شود. شاخص‌ترین ویژگی افزایش این ماده در خون این است که اگر در خون افزایش یابد موجب ایجاد یرقان یا زردی می‌شود. این رخداد می‌تواند ناشی از همولیز شدید گلبول‌های قرمز یا ناشی از نقص‌های آنزیم‌های کبدی یا انسداد در مجاری صفراوی داخل یا خارج کبدی باشد.

Cr : مخفف کلمه creatinne است. این ماده آلی در داخل بدن از ماده ای به اسم کراتین فسفات  ساخته می‌شود. کراتین در عضلات بدن تولید می‌گردد. بنابراین مقدار این ماده مستقیما به توده عضلانی فرد بستگی دارد. یعنی در کسانی که توده عضلانی زیادی دارند میزان کراتینین طبیعتا بالاتر است. در نتیجه در نوزادان کمتر و در مردان بیشتر است. طبعا اندازه آن در مردانی که لاغر (کاشکتیک) هستند طبعا کمتر است.

BUN: مخفف blood  urea nitrogen  است. سنجش این پارامتر سرمی جهت ارزیایی عملکرد کلیه مهم و کاربردی است. اوره به عنوان یک محصول فرعی از متابولیسم پروتئین‌ها در کبد تولید می‌شود. در واقع باید گفت که ضایعات حاصل از مصرف پروتئین، به شکل اوره از کلیه‌ها دفع می‌شوند. درنتیجه اندازه‌گیری میزان BUN یک پارامتر قابل اطمینان برای ارزیابیعملکرد کلیه است.

G6pd: مخفف عبارت glucose6  phosphate  dehydrogenase است.  نوعی آنزیم درون سلولی است که در گلبول‌های قرمز هم یافت می‌شود. نقش این آنزیم در حفاظت از غشای گلبول‌های قرمز است. در صورت عدم وجود این آنزیم یا هرگونه نقص در این آنزیم، همولیز گلبول‌های قرمز خود به خود اتفاق می‌افتد. یعنی سلول‌ها در داخل عروق از بین می‌روند و در نتیجه شخص  دچار آنمی حاصل  از همولیز می‌شود.

PBS: مخفف کلمه  Peripheral blood smear به معنی لام خون محیطی است. در این بخش اسمیر خون محیطی بدن تهییه شده و مشاهده می‌شود. توسط یک پاتولوژیست گزارش اشکال غیرطبیعی و اندازه‌های غیرطبیعی از گلبول‌های قرمز خون محیطی نیز تهیه می‌شود. برای تهییه این نمونه از خون بیماری نمونه‌ گرفته می‌شود سپس بر روی یک لام فیکس می‌شود و با محلول‌های رنگ‌آمیزی مناسب، رنگ‌آمیزی می‌شود و زیر میکروسکوپ الکترونی مورد مشاهده توسط متخصص قرار می‌گیرد. در این صورت وجود هر گونه سلول غیرطبیعی (همچون شیستوسیت، اسفروسیتوز، هینزبادی، گلبول قرمز هسته‌در و …) در آن مشاهده می‌شود.

HBA1C:  درون گلبول‌های قرمز انواع گوناگونی از هموگلوبین‌ها وجود دارد. حداکثر غلظت هموگلوبین موجود در RBC های افراد بالغ از نوع هموگلوبین نوع A است. ولی مقدار کمی از این نوع هموگلوبین به وسیله  کربوهیدرات‌ها گلیکوزیله می‌شود  که به آن HBA1C  گفته می‌شود.  این نوع از هموگلوبین در اشخاصی که مبتلا به دیابت هستند غلظت بیشتری دارد. در واقع این هموگلوبین نشان‌دهنده میزان قند خون این اشخاص طی دو سه ماه گذشته است. بنابراین یک پارامتر بسیار قابل اعتماد برای پزشک است که بتواند با استفاده از آن نحوه کنترل قند خون را توسط بیمار دیابتی‌اش مورد ارزیابی قرار دهد.

CHYLOMICRONES :   شیلومیکرون به ذراتی که حاوی پروتئین و چربی هستند اطلاق می‌شود که چربی‌های غذایی را از روده به کبد و عضلات و قلب انتقال می‌دهند و اغلب دارای تری گلیسرید هستند.

VLDL: مخفف  VERY LOW DENSITY LIPOPROTEIN است.  از خانواده لیپوپروتین‌ها  است  (شیلومیکرون- HDL- LDL).  شیلومیکرون‌ها وظیفه حمل چربی‌های غذایی را در خون برعهده دارند  و  VLDL چربی‌های داخلی مخصوصا کلسترول را جابه جا می‌کند. که در میان عوام LDL را با نام کلسترول بد و HDL را با نام کلسترول خوب می‌شناسند.

سخن آخر

در نهایت ذکر این نکته ضروری است که تفسیر آزمایش خون یک امر کاملا تخصصی است و حتما باید توسط یک پزشک صورت گیرد. زیرا هرکدام از این فاکتورها در ارتباط با هم معنا پیدا می‌کنند و تفسیر آنها هنگامی که در کنار هم انجام شود، موجب انجام گرفتن تشخیص درست بیماری می‌شود.

حتی خیلی از پارامترهایی که در آزمایش خون هستند می‌توانند به شما گوشزد کنند که شما در آستانه ابتلا به نوع خاصی از بیماری هستید بنابراین این موضوع به شما و پزشکتان کمک می‌کند که اقدامات لازم را در جهت پیشگیری انجام دهید. این موضوع، یکی از ارزشمنترین نقش‌هایی است که برگه آزمایش خون ایفا می‌کند.

منابع:

اصول طب داخلی هاریسون ۲۰۱۵ ویرایش نوزدهم نشر ارجمند

 webmd

 mayoclinic

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

142 دیدگاه در “آزمایش خون و فاکتورهایی که در آن بررسی می‌شود
  • سلام آزمایش دادم میخواستم بفهمم غلظت خون دارم یا نه
    W.B.C:8.56
    R.B.C:5.18
    H.G.B:16.1
    H.C.T:47.5
    M.C.V:91.7
    M.C.H:31.1
    M.C.H.C:33.9
    RDW-CV:12.2
    R.D.W-SD:42.8
    طبق اینا غلظت خون دارم خیلی بالا است؟
    پاسخ بدین ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام
      نه خیلی بالا نیست
      عددplt چند؟

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید

    من الان حدود 4 سالی میشه معده درد دارم و گفتن آزمایش خون بده که اون سال میزان گلبول های سفیدم زیاد بود در حالی که سرماخورده یا مریض نشده بودم

    دوباره امسال آزمایش دادم و حالم خوب بود نشون داد که گلبول های سفیدم بالاست

    میشه راهنماییم کنید?

    پاسخ
    • سلام بايد آزمايش لام خون محيطي بديد و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من ۲۰ سالمه حدود شش ماه پیش به دلیل بهم خوردن هورومون هام قاعدگی شدید داشتم من چند ساله هر ۶ ماه چکاب میدم و نرمال بوده اما جدیدا ازمایش دادم دکتر زنان گفت مشکوک به تالاسمی مینور هستی. Rbc:5/6 .. mcv:79/4
    Mch24/6
    Mchc31
    هموگلوبین 13/8
    هماتوکریت ۴۴/۶
    فریتین۶۸/۷
    خواستم بدونم ممکنه به دلیل این بود که دو ماه قاعدگی شدید داشتم چون قبل از این مشکل همه ی آزمایش هام نرمال بوده

    پاسخ
    • سلام
      طبق این ازمایش مشکوک به تالاسمی مینور نیستید
      ازمایشات نرمال می باشد

      پاسخ
  • آزمایش کرونا دادم
    گفتن مثبته
    Lymphocyte 15 هست
    درحالیکه آزمایش های سالهای قبل ونگاه میکنم
    عددش پایین هست والان هیچ علایمی ندارم
    میشه راهنمایی کنید ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام
      استراحت کنید و طبق دستور پزشک داروهای مربوط به درمان کرونا را مصرف کنید
      کرونا سبب کاهش تعداد لنفوسیت ها می شود

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر.خسته نباشید.ازمایش خون دادم همه چی نرمال فقطMCH روی 26.2 بود ایا دچار کمخونی هستم.ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      اگه بقیه نرمال موردی نیست

      پاسخ
  • سلام
    wbc 7900
    rbc 5.4
    hb 16.4
    m.c.v 87.5
    m.c.h 30.3
    m.c.h.c 34.6
    mxd 16.9 کنار عدد یه H* هم نوشتن
    platelets 235000
    neutrophils. 53.4
    lymphocytes 29.7

    نرماله ایشالا؟

    پاسخ
    • سلام بله نرمال هست نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام من ازمایش cbc دادم همه چیز نرمال بوده vbc7800 بوده وکلاهموگلبین وپلاکت همش خوب بودن فقط لنفوسیت ونوتروفیل ۴۵ درصمن پلاکت خون هم۲۸۱درصدبوده درضمن مونوسیت هم یک درصدنشان داده آیامشکلی هست بنظرتون خواهشن پاسخ

    پاسخ
    • سلام
      بنظر نرماله

      پاسخ
      • سلام ببخشیدخون که ده باشه خوبه یا بد؟ میزان خون در بدن انسان نرمالش چقدره؟

      • سلام
        منظورتون hb هست ؟ برای خانم یا آقا

  • سلام من آزمایش دادم
    wbc6.9
    Lymphocyte37
    segment60
    mixed3
    میخواستم ببینم عادیه ممنون میشم پاسخ بدید هر۹ه سریعتر

    پاسخ
    • سلام
      بله نرمال است

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید .ببخشید علائمی مثل سرد بودن انگشتات دست و پا ، ریزش مو کبودی زیر چشم داشتم.خستگی زیاد. .جواب آزمایشم این هاست . چه قرصی بخورم آیا آنمی دارم ؟
    Ferritin : 34/7 ng/ml
    Wbc: 8700
    Rbc:4/87
    Hgb:13/1
    Hct :40/4
    Mcv:83
    Mch: 26
    Mchc:32/4
    Plt : 412
    RDW-CV:13/1
    25OH vitD : 12 ng/ml
    ممنون میشم کمکم کنید خیلی استرس دارم

    پاسخ
    • سلام
      خیر انمی ندارید
      هر دو هفته یک عدد پرل ویتامین د ۳ تا ۶ هفته و سپس ماهی یک عدد میل کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید فرزند من ۴ سالشه wbc دخترم ۱۱۰۰ هست گفتن باید تکراربشه بنظرتون سرطان داره

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر
      مادرم ۶۳ سالشه
      سی ساله که دیابت داره و قرص میخورد
      ولی از چهارسال پیش که قرص دیگه حواب نمیداد شروع کرده انسولین زدن
      بخاطر دردای شکمی اخیرش، و تغییرات گوارشی به دکتر مراجعه کرد
      توی ازمایش خونش یه سری فاکتورهای مشکوک داشت
      متخصص داخلی همه رو بررسی کرد
      از آندریکپی،کلنوسکپب، اسکن، سونو، عکس ریه، و و و
      همشون سالم بودن فقط عفونت معده داره
      اما توی تکرار آزمایش خونش دوباره همون فاکتوهای مشکوک هست و ca19-9 بالاست
      ما نمیدونیم چیکار کنیم، چه دکتری ببریمش
      خود دکترش هم میگه تعجب میکنم
      دارو برای عفونت معده داده که بخوره دوباره بررسی بشه
      و گفته این آزمایش یعنی سرطان
      و دارو داده که دوماه بخوره
      الان ما باید دکترشو عوض کنیم
      چیکار کنیم

      پاسخ
      • سلام بايد به متخصص گوارش مراجعه كنن
        لطفا

        برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

    • سلام
      علل مختلفی مطرح است
      اما حتما زیر نظر فوق تخصص خون اطفال باشد

      پاسخ
  • سلام
    Sodium 146.1
    TIBC 242
    Vitamin D 25.6
    بقیه نرمال زده نیاز به پزشک ودرمان دارم؟ مشکلم چیه؟ با تشکر

    پاسخ
  • سلام
    در آزمایش خونم میزان آهن بالا و TIBC پایین نون داده.
    این به چه معناست؟

    پاسخ
    • سلام آزمایش خون من مقدارmch=24/9وmchc=30/9نشون داده آیا من مبتلا به تالاسمی هستم؟ باردار هستم

      پاسخ
      • سلام mcv، عدد rbc ، عدد هموگلوبين و فريتين مهمه اينارو بگيد

    • سلام
      میزانHb, mcv ، Hct چقدر است؟plt ?

      پاسخ
  • سلام من ازمایش خون دادم لنفوسیتم ۴۴.۷ درصده ایا مشکلی هست یا نه

    پاسخ
    • سلام نه نرماله مشكلي نداره

      پاسخ
  • سلام من 30سالمه تالاسمی اینتر مدیا دارم مینور
    آهن خونم روی 645هستش
    دکتر منع مصرف گوشت مرغ و ماهی و…
    داده بهم آمپول نوربیون داده هر 4روز یکبار
    و شبی یک اسید فولیک
    من فقط لبنیات میتونم مصرف کنم با پلو طحال بزرگ شده 172
    همش بی حالم و خواب
    سردرد و لرزش بدن خیلی اذیتم میکنه میخواستم بدونم این مشکل من هیچ درمانی نداره دیگه خسته شدم از این وضع ممنون میشم اگه راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام
    در اسمیر خون محیطی هیچ ماده پلاکتی دیده نمی شود یعنی چه

    پاسخ
    • سلام عدد پلاکت خون درازمایش شما چند بوده؟اگه مقدوره جواب آزمایش خودتون رو تایپ کنید

      پاسخ
      • سلام عدد پلاکت خون در ازمایش من ۱۴۱۰۰۰ بود

      • سلام عدد پلاکت خون نرمال است و موردی ندارد
        به نظر در اسمیر خون محیطی نیز مورد غیرعادی مشاهده نشده
        البته ذکر نکردید به علت اخذ اسمیر خون محیطی چه بوده و چه اختلالی و یا چه مشکلی داشته اید که درخواست شده است

      • سلام
        من سه بار به فاصله هر۸ ماه آزمایش خون دادم میزانLym%=50/2 هست و میزانNeu%=40 هست.بقیه موارد نرماله.ایا مشکلی داره؟

      • سلام نه موردي نداره نگران نباشيد

  • سلام دخترم ۱۵ سالشه آزمایش wbc خونش ۹/۰۹ هست دارم دیونه میشم چیکار کنم.البته بخاطر درساش اسنرسش زیاده قبلا هم موهاش ریزش داشت.لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام بقیه آزمایشش رو تایپ کنید اگر سایر فاکتورها نرمال باشد این عدد گلبول سفید موردی ندارد

      پاسخ
  • سلام
    تو برگه نتیجه آزمایش فریتین رو زده 295. یعنی فریتینم زیاده؟

    پاسخ
    • سلام فریتین یعنی ذخیره آهن در بدن اگر سایر فاکتورها از جمله هموگلوبین و هماتوکریت نرمال است موردی ندارد

      پاسخ
  • سلام من کم خونی داشتم و همینطور تیرویید کم کار ۵٫۴۸برا خون
    ۴٫۷۲برا تیرویید دکترمم نیست چیکار کنم خانم هستم و ۲۲ساله

    پاسخ
  • سلام من آزمایش دادم همه چیز نرمال بود فقط فریتین من ۱۹/۶۴ بود و رِنج آزمایشگاه ۴ تا ۱۰۴ زده به نظرتون نرماله؟

    پاسخ
  • سلام،خانم ۴۰ساله که فریتین خونش۱۱هست و mcv=76 و mch=25 و ویتامین دی=۱۵
    بیماری خاصی داره؟
    چه دارویی باید مصرف کنه؟و برای چه مدت؟

    پاسخ
    • سلام عدد هموگلوبین و هماتوکریت ( HTC) را ذکر کنید تا راهنمایی صورت گیرد

      پاسخ
  • tg=204
    ldl=211.70
    خانم دکتر بیماری خاصی دارم؟!
    گاهی احساس میکنم پام خواب میره

    پاسخ
  • من هماتوکریتم ۳۷/۱ و chol=298 و کلسیوم برابر ۸/۸ و فسفرم H5.5شده!!!۲۱ سالمه.خیلی نگرانم خانوم دکتر.من بیماری خاصی دارم یعنی؟؟

    پاسخ
    • سلام tg-ldlتون چند بوده؟
      كم كاري تيروييد نداريد؟

      پاسخ
  • سلام ازمایش CBC دادم. HGB 12.7هست.Neu41.8% و lym 50% هستش. بقیه تو بازه نرمال هستند. تشکر بینهایت یادم رفت 36 سالم

    پاسخ
    • سلام نرماله نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام. آزمایش خون دادم. Iron saturation من 19.13 است و کلسترول من208 است و ویتامین دی 25بود.من خانم و 38 ساله هستم. لطفا من رو راهنمایی کنید. برای همین اون آهن اشباع پایین و کلسترول بالا چه کنم. مرسی

    پاسخ
  • سلام من طی چند آزمایش در آزمایش آخر گلبول قرمزم علی رغم مصرف دارو از ۴ میلیون ۸۰۰ هزار به ۳ میلیون ۳۶۰ هزار رسیده و هموگلوبین خونم از ۱۳ به ۱۱.۹ رسیده و میزان mcvخونم هم روی مرزه و گلبول سفیدمم از ۹۳۰۰ به ۷۰۰۰ کاهش یافته البته کمبود ویتامین دی دارم (۱۹) دکتر گفته که ۴ ماه دارو مصرف کنم و دوباره تمام آزمایشات رو تکرار کنم چه نوع کم خونی دارم؟ سن ۲۰ مجرد پیشینه بیماری فقط در زمینه پوست دارم

    پاسخ
    • سلام
      اگر خانم هستید میتواند فقر آهن باشد

      پاسخ
  • با سلام
    دامنه نرمال RDW-CV چقدر است؟؟

    پاسخ
    • سلام
      ۱۲ تا ۱۶

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر وقتتون بخیر
    من سه ساله تیروئید کم کار دارم با tsh 95 رفتم دکتر . قرص لوتروکسین دادن . سه ساله میخورم . ولی وقتی tsh من پایین میاد حال من بدتر میشه . مثلا تا 7 پایین اومد حال من بدتر شد ولی وقتی بین 10 تا 15 قرار میگیره حالم یکم بهتر میشه . غلظت خونممم 17 هست . چیکار کنم خانم دکتر لطفا راهنممایی ام کنید .

    پاسخ
    • سلام
      میزان t3 و t4 نیز مهم است
      و اینکه حالتان بدتر میشود یعنی چه علایمی؟
      توصیه میشود به فوق تخصص غدد مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خوبید
    من آزمایش خون دادم
    تمام چیز ها نرمال بود
    Wbc هم نرمال
    فقط eos باید حداکثر 6% باشه برای من 12.4%بود
    نگران شدم
    بنظر شما مشکل خاصی هست ؟؟؟
    چند ماهی هم هست ریفلاکس ومشکل گوارشی دارم و فردا قراره برم اندوسکوپی .
    این 12.4% خطرناک نیست ؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر،جای نگرانی نیست

      پاسخ
  • باسلام و احترام ، من ۳۸ سال دارم و کم خونی مینور و الان در هفته ۲۶ بارداری هستم دکتر زنان آزمایش خون دستور دادند با توجه به جواب آن گفتند «بسیار کم خون هستید ، قرص آهن را روزی دوتا بخورید» و این در حالی است که تا کنون طبق دستور روزانه دو عددمولتی ویتامین بارداری پریناتال که در مجموع ۲۷ میلیگرم آهن دارد + یک عدد کپسول آهن فرامکس که ۱۰۰ میلیگرم آهن المنتال دارد مصرف می کردم که طبق دستور جدید این کپسول را باید دوتا بخورم.
    از طرفی در مقاله علمی راجع به کم خونی خوانده ام که « مصرف آهن برای بیمار تالاسمی در حکم سم می باشد» حالا گیج شدم چکار کنم؟ چگونه جلوی آسیب کم خونی به جنین راباید گرفت؟ آیا ایشان درست دستور داده ؟آیا یعنی من کم خونی ناشی از فقر آهن هم دارم؟

    پاسخ
    • سلام، خانم بنده کمبود آهن داشت و به مدت شش ماه قرص سولفات آهن ۵۰میلی گرمی مصرف نمود بعد از شش ماه آزمایش خون داد که آهن بدن نرمال بود و مصرف آهن قطع نموده آیا دیگر نیاز به مصرف قرص آهن نیست.در ضمن به دلیل جراحی قلب باز و تعویض دریچه میترال با دریچه فلزی قرص وارفارین،آسپرین بچه و کنکور کور ۵میلی گرمی مصرف می کند و عادت ماهیانه سنگین دارد.با تشکر

      پاسخ
      • ایا رابطه جنسی برای بالا بردن سطح اکسیژن خون در افراد دیابتی که دچار کرونا شده و بهبود یافته اند موثر است؟

      • سلام
        خیر تاثیری ندارد

      • سلام
        یک روز درمیان مصرف کند
        بعد از ۶ ماه مجددا آزمایش چک شود

    • با سلام ببخشید من میخوام مطمعن بشم ک هیچگونه کم خونی ندارم حتی ی ذره چی فقر اهن چی هرنوع دیگ ازمایش cbc و فرتین دادم بنظرتون کافیه؟
      نرمال بودند جوابشون

      پاسخ
      • سلام
        اگر آزمایشات نرمال بودند بله کافی است