خشونت خانگی مردان؛ بحرانی که نباید خاموش بماند

دنیا حال‌وهوای مردسالارانه‌ای دارد. این موضوع نیاز به تفکر ندارد و جای تردیدی در آن نیست. با این حال، نمی‌توان از بحرانی خاموش زیر پوست جوامع مختلف نگفت؛ بحران خشونت خانگی مردان که اگرچه زیاد از آن گفته نمی‌شود اما وجود دارد و عواقبش دامان تمام جامعه را می‌گیرد.

شناسایی و تشخیص وجود خشونت علیه مردان آنچنان ساده نیست و در بافت مردسالار بسیاری از جوامع به وضوح دیده نمی‌شود اما وجود دارد و گاهی برای درمان عوارض و عواقبش نیاز به دریافت کمک تخصصی از سوی دکتر روانشناس هم وجود دارد.

در این مقاله از دکتردکتر می‌خواهیم از بحران خاموشی بگوییم که اگرچه معطوف به مردان است اما شاید نتیجه‌ای از جامعه نامتعادلی باشد که سالیان دراز مردسالاری را در تمام ابعاد خود مدیریت و کنترل نکرده است. با ما همراه باشید تا بیشتر برایتان بگوییم.

خشونت خانگی مردان چیست؟

زنان تنها قربانیان خشونت خانگی نیستند. باید علائم خشونت خانگی مردان را هم بشناسید؛ چنین خشونتی زمانی رخ می‌دهد که افرادی در حلقه ارتباطی نزدیک با یک مرد باعث آسیب‌رساندن روحی و جسمی به او می‌شوند.

این نوع از خشونت اَشکال مختلفی دارد و می‌تواند برای هرکسی رخ بدهد. به طور کلی، خشونت خانگی مردان به این معنا است که فردی در نزدیکی مرد باعث می‌شود که زندگی او از کنترلش خارج شود و آسیب‌های مختلفی را تجربه کند.

نشانه های خشونت خانگی مردان

نشانه‌های خشونت علیه مردان چیست؟

درباره خشونت خانگی علیه زنان قبل‌تر برایتان گفتیم اما دیگر نوبت به خشونت علیه مردان رسیده است. از آنجایی که در بیشتر جوامع، حقوق زنان موضوعی جدی است و ظلم و خشونت‌های زیادی به این جنس تحمیل می‌شود، درک وجود خشونت به جنس دیگر کمی سخت است. باید بپذیریم که دامنه خشونت علیه مردان به اندازه زنان نیست و برای همین است که مصادیق و نشانه‌های آن را به طور دقیق در ذهن نداریم.

برای اینکه بهتر بتوانید با خشونت خانگی مردان آشنا شوید، باید از نشانه‌های آن به شرح زیر برایتان بگوییم:

  • آسیب‌های جسمی مانند کتک‌زدن به شیوه‌های مختلف.
  • تحقیر، نادیده‌گرفتن، استفاده از خشونت در کلام.
  • منزوی‌کردن فرد و ممانعت از برقراری ارتباط با دیگران.
  • ابراز رفتاری کنترل‌گر و سلب اختیار از فرد.
  • قلدری و تحقیر مردان با کلام.
  • محدودکردن توان تصمیم‌گیری.

تشخیص خشونت خانگی مردان چگونه است؟

در روابطی که خشونت خانگی مردان در آن جاری است، تعادلی میان قدرت افراد در کنترل و تصمیم‌گیری زندگی وجود ندارد. مرد تحت خشونت مدام با واژه‌ها و جملاتی خطاب قرار می‌گیرد که سعی در تحقیر او دارند. در چنین وضعیتی او مدام کنترل می‌شود و امکان تصمیم‌گیری و به‌دست‌گرفتن مدیریت زندگی‌اش را ندارد.

تشخیص چنین خشونتی ساده نیست؛ به‌ ویژه در زندگی مردانی که از سوی همسر یا شریک عاطفی‌شان مورد خشونت واقع می‌شوند. در بیشتر موارد هم خشونت خانگی مردان از سوی همسرانشان است و افراد دیگر معمولاً در این زمینه نقشی ندارند.

شکل رابطه خشونت‌آمیز

در روابط مبتنی بر خشونت علیه مردان، در روزهای نخست و مراحل اولیه رابطه نشانه‌های خشونت به سادگی درک نمی‌شوند. حتی امکان دارد که همسر یا شریک کنترل‌گر و خشن بسیار باتوجه و بخشنده هم به نظر برسد.

با گذشت زمان از رابطه، مشخص می‌شود که طرف مقابل نه مهربان است و نه توجه زیادی به دیگری دارد بلکه کنترل‌گر است و همه‌چیز را تحت سیطره خودش می‌خواهد. چنین وضعیتی خوشایند نیست و ترس‌آور است.

همسران و شرکای عاطفی کنترل‌گر گاهی متوجه وضعیت می‌شوند و عذرخواهی می‌کنند اما دوبار در دفعات بعدی هم به رفتار سلطه‌جویانه خود ادامه می‌دهند.

مصادیق عینی‌تر خشونت خانگی مردان

خشونت خانگی مردان چه مصادیقی دارد؟ برای آگاهی بیشتر از شکل‌ و شمایل چنین وضعیتی باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • توهین‌های پی‌در‌پی و استفاده از الفاظ نامناسب
  • مانع‌شدن از حضور فرد در محل کار یا تحصیل
  • مانع‌شدن از ملاقات فرد با خانواده یا دوستان
  • مداخله در شیوه خرج‌کردن پول یا مسائل شخصی
  • نگاهی مالکیت‌گرایانه به فرد و حسادت‌های بی‌جا
  • خشونت‌های فیزیکی مانند کتک‌زدن

چطور چرخه خشونت خانگی مردان شکسته می‌شود؟

نخستین گام برای رهایی از خشونت خانگی مردان چیست؟ در درجه نخست، باید بدانید که خشونتی در زندگی‌تان جاری است. به دلیل مردسالاری روان در جوامع، بسیاری از اوقات امکان این وجود ندارد که خشونت علیه مردان جدی گرفته شود.

بهتر است که شرایط‌تان را بپذیرید و درصدد توجیه وضعیت نباشید. اگر علائمی که مطرح شد در زندگی‌تان وجود دارند، شما تحت خشونت خانگی مردان هستید. این شرایط می‌تواند برای هرکسی پیش بیاید و دلیلی ندارد که آن را پنهان کنید و شرمنده باشید.

اگر به عنوان یک مرد احساس می‌کنید که علائم رابطه‌ای خشونت‌آمیز در رابطه و زندگی‌تان وجود دارد، بهتر است که:

  • از مشاوری خبره و باتجربه در این زمینه کمک بگیرید.
  • تقصیرها را به گردن نگیرید و نگذارید که طرف مقابل مُحق شود.
  • از حریم خصوصی‌تان دفاع کنید و نگذارید که موبایل، لپ‌تاپ و مواردی از این دست مدام بررسی شوند.

شاید احساس کنید که دیگران حرف‌هایتان را باور نمی‌کنند. این موضوع که مردان قوی‌اند و اگر تحت خشونت قرار دارند به معنای حقارتشان است، باعث می شوند که شما در پیگیری مشکلتان کمی سست شوید. این حرف‌ها را جدی نگیرید. چنین دیدگاه‌های مردسالارانه‌ای هم به ضرر زنان هستند و هم مردان.

همان‌طور که می‌بینید برچسب‌زدن به مردان تحت خشونت با الفاظی مانند زن‌ذلیل یا موارد دیگر مانع از آن می‌شود که بتوانند کنترل زندگی‌شان را در دست بگیرند و در فضایی خوشایند و امن زندگی کنند.

مقابله با خشونت خانگی مردان

از کمک حرفه‌ای مشاوران غافل نشوید

خشونت خانگی مردان مشکلی خاموش در جوامع است. از آنجا که بسامد چنین مشکلی کمتر از خشونت علیه زنان است، موارد موجود در سایه می‌مانند و امکان رسیدگی به آنها دشوار می‌شود. برای همین باید به دکتر روانشناس مراجعه کرد.

جوامع مردسالار باعث شده‌اند که به اعضای محبوب خودشان یعنی مردان هم فشارهای زیادی وارد شود. یکی از این مشکلات زمانی است که آنها تحت شرایطی در خشونت قرار می‌گیرند. در چنین حالتی، مردسالاری نمی‌گذارد که مردان با خیال آسوده از قضاوت‌های محتمل، مشکلشان را اعلام کنند و در پی حل آن باشند.

اگر شما از قربانیان چنین خشونتی هستید، حتما از کمک حرفه‌ای استفاده کنید و با مشاوران روانشناسی در تماس باشید. سایت دکتردکتر هم به شما کمک می‌کند که برای دریافت وقت ملاقات با روانشناسان از سیستم نوبت دهی آنلاین استفاده کنید.

تجربه‌ای در زمینه تحت خشونت قرارگرفتن دارید؟ تجربه‌هایتان را با ما درمیان بگذارید و اگر نکته‌ای در این زمینه به ذهنتان می‌رسد، ما را در جریان بگذارید.

منابع:

mayoclinic.org

healthdirect.gov.au

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر