درد لگن در بارداری، طبیعی و بخشی از سازگاری بدن با تغییرات فیزیکی در شکم و لگن یا حتی انقباضات براکستون هیکس است. اما از آنجایی که میتواند نشانهای از کیست تخمدان، عفونت یا زایمان زودرس نیز باشد، حتما باید دکتر زنان علت آن را تشخیص و برای درمانش اقدام کند. در این رابطه جالب است بدانید که حدود 41 تا 78 درصد از افراد باردار درد لگن را تجربه میکنند. در ادامه در این مقاله از مجله سلامت دکتردکتر به شما کمک میکنیم تا بدانید آیا آنچه احساس میکنید طبیعی است یا نیاز به مراقبت پزشکی دارد. همچنین به طورکامل در خصوص علت درد لگن در بارداری برایتان میگوییم.
درد لگن در بارداری از کی شروع میشود؟
درد لگن در بارداری در ماه های اول شروع میشود و ممکن است با پیشرفت بارداری بیشتر شود. این عارضه را درد کمربند لگنی مرتبط با بارداری (pelvic girdle pain) PGP یا اختلال عملکرد سمفیز پوبیس (symphysis pubis dysfunction) SPD نیز مینامند. PGP مجموعهای از علائم ناراحتکننده است که به دلیل سفتی مفاصل لگن یا حرکت غیریکنواخت مفاصل در پشت یا جلوی لگن ایجاد میشود.
گاهی درد به قسمت بالای ران و پرینه نیز کشیده میشود. در دوران بارداری رباطهای لگن شل شده و سایر مفاصل تحرک بیشتری پیدا میکنند. این وضعیت منجر به درد در ناحیه لگن میشود. درد کمربند لگنی معمولاً بدون درمان پس از زایمان از بین میرود، اگرچه علائم ممکن است در بارداریهای بعدی بازگردند.
8 علت درد لگن در بارداری
از شل شدن مفاصل لگن گرفته تا فشار ناشی از وزن کودک در حال رشد، دلایل بسیاری وجود دارد که افراد در دوران بارداری دچار درد و ناراحتی لگن میشوند. اگر درد لگن را تجربه میکنید، مهم است که با دکتر زنان خود صحبت کنید تا علت آن مشخص و درمان مناسب انجام شود.
اگر در زمانی غیر از بارداری به درد لگن دچار شدید ممکن است دلایل دیگری باعث این مشکل شده باشند. از آنجایی که درد لگن در زنان و مردان به دلایل متفاوت رخ میدهد بهتر است برای پبدا کردن علت درد لگن در زنان به پزشک مراجعه کنید.
اما شایعترین لیست علت لگن درد در بارداری عبارتند از:
افزایش وزن و افزایش فشار روی مفاصل
بارداری معمولاً با افزایش وزن همراه است که در نتیجه فشار بیشتری بر مفاصل و رباطهای لگن وارد میکند. این افزایش فشار در اغلب موارد باعث درد در لگن، کمر و کشاله ران میشود. علاوه بر این با رشد جنین، به اعصاب لگن فشار وارد میشود که این وضعیت میتواند منجر به ایجاد درد شود. معمولا این درد در حین انجام برخی فعالیتها، مانند راه رفتن یا بالا رفتن از پلهها، شدیدتر میشود.
تغییرات هورمونی
در دوران بارداری، تغییرات هورمونی زیادی در بدن رخ میدهد که یکی از آنها افزایش هورمون ریلکسین است. این هورمون به شل شدن رباط های لگن کمک میکند تا نوزاد در هنگام زایمان راحتتر بتواند از آن عبور کند. با این حال، این شل شدن رباطها میتواند منجر به بیثباتی در مفاصل و ایجاد درد شود. درد لگن اغلب در سه ماهه دوم بارداری که سطح ریلکسین در بالاترین حد خود است، افزایش پیدا میکند. این سه ماه دوم نیازمند ملاحظاتی است که در مقاله نکات و مراقبت های سه ماهه دوم بارداری در دکتردکتر به آن اشاره کرده ایم.
عدم تعادل عضلانی
با افزایش وزن جنین، ماهیچهها و رباطهای لگن کشیده و نامتعادل میشوند. معمولا در اواخر بارداری این اتفاق میافتد؛ کمردرد ناشی از افزایش وزن اجتنابناپذیر است. با پیشرفت بارداری، عدم تعادل بیشتر شده و درد در نواحی دیگری مثل لگن، ران و کشاله ران نیز افزایش مییابد. برای کمک به کاهش فشار لگن در سه ماهه سوم، سعی کنید به پهلو دراز بکشید و استراحت کنید.
مشکلات گوارشی
در دوران بارداری به دلیل افزایش سطح هورمون پروژسترون، سیستم گوارش کند میشود. در نتیجه مشکلات گوارشی مانند یبوست، نفخ و اقزایش تولید گاز ایجاد میشود. درد ناشی از این مسائل میتواند به لگن سرایت کند و باعث درد لگن شود. در برخی موارد، درد ممکن است آنقدر شدید باشد که با درد زایمان اشتباه گرفته شود.
کیست تخمدان
کیستهای عملکردی تخمدان به دلیل تغییر در نحوه ساخت یا آزاد شدن تخمک از تخمدانها ایجاد میشود و به طور کلی ضرری ندارند. امکان بزرگتر شدن این کیستها طی بارداری وجود دارد. فشاری که رحم در حال رشد به تخمدانها وارد میکند، باعث درد مداومی خواهد شد. اگر سابقه ابتلا و علائم کیست تخمدان دارید یا تصور میکنید که در بارداری به این بیماری مبتلا شدهاید، حتما پزشک معالج خود را مطلع کنید زیرا او با انجام آزمایش سونوگرافی موارد احتمالی را مورد بررسی قرار خواهد داد.
در موارد نادر کیست پس از فعالیتهای ناگهانی یا شدید مانند دویدن یا رابطه جنسی دچار پیچ خوردگی میشود که وضعیتی جدی است. معمولا فردی که دچار پیچ خوردگی تخمدان شده است، درد بسیار شدیدی را تجربه میکند و علاوه بر این دچار علائم دیگری از جمله حالت تهوع و استفراغ، تعریق یا درد لگن در بارداری میشود. در صورت وجود چنین علائمی فورا به پزشک مراجعه کنید.
انقباضات براکستون هیکس
فشار یا سفتی لگن که طی مدت کوتاهی به طور مکرر رخ میدهد، نشانهای از انقباضات زایمان است. اما انقباضهای دیگری نیز وجود دارند که تنها گهگاهی رخ میدهد و همراه با درد نیست، این علائم ممکن است نشانهای از انقباضات براکستون هیکس باشد. چنین انقباضاتی حدود 20 هفتگی رخ میدهد و معمولا به دلیل کم آبی بدن است، به همین جهت باید آب زیادی بنوشید.
معمولا این عارضه خود به خود از بین میرود، اما در صورتی که بیش از چهار انقباض طی یک تا دو ساعت دارید، با پزشک تماس بگیرید. اگر زایمان زودرس، یعنی زایمان قبل از 37 هفتگی باشد، هر 15 دقیقه یا کمتر انقباض وجود دارد که بیش از دو ساعت ادامه دارد، حتی اگر بیمار دراز کشیده و مثانه خالی باشد.
ولوودینیا
ولوودینیا وضعیتی است که منجر به درد واژن مزمن در ناحیه فرج و میشود و منشأ مشخصی ندارد. چنین دردی ناشی از عفونت لگن یا هر آسیب مشخص دیگری نیست، معمولا تشخیص این عارضه سخت است. اگر ولوودینیا داشته باشید، تزریق اپیدورال به تسکین درد و تسهیل زایمان کمک میکند.
عفونتهای مجاری ادراری
عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) در دوران بارداری نسبتاً شایع است. علائم عفونت ادراری معمولا شامل درد در قسمت پایین شکم یا لگن، احساس سوزش هنگام ادرار کردن و همچنین ادرار کدر یا خونی باشد. اگر UTI درمان نشود، میتواند منجر به عفونت کلیه شود که بسیار جدی و خطرناک است. اگر فکر میکنید ممکن است عفونت ادراری داشته باشید، حتما به متخصص زنان مراجعه کنید تا هر چه سریعتر آن را درمان کند.
علائم درد لگن در بارداری
اگر PGP دارید، معمولا فقط ناراحتی خفیفی در لگن یا پشت خود احساس میکنید. اما گاهی ممکن است درد به حدی شدید باشد که نشستن، ایستادن، راه رفتن و حرکت را برای فرد دشوار کند. بنابراین هر فردی سطوح متفاوتی از لگن درد در بارداری را تجریه میکند. لق شدن رباط های لگن معمولا باعث درد، ضربان یا سوزش میشود که میتواند در هر نقطهای از بالای استخوانهای لگن تا چینهای باسن، در جلو یا پشت ایجاد شود. برخی از زنان هنگام بلند کردن، خم شدن یا راه رفتن آن را احساس میکنند. همچنین در زنان مبتلا به درد لگن در بارداری بالا و پایین رفتن از پلهها، بلند شدن از حالت نشسته و چرخیدن در رختخواب دردناک است. در برخی از زنان درد در شب به خصوص پس از یک روز بسیار فعال، بدتر میشود.
توصیه میکنیم که حتما، این علائم را جدی بگیرید تا اگر مشکل خاصی وجود دارد، هر چه زودتر توسط پزشک معالج بررسی و درمان شود. خبر خوب این است که برای مشاوره با پزشک، گزینههای بسیاری از متخصصین زنان در سراسر ایران حضور دارند. مثلا اگر ساکن شهر اهواز هستید، بیش از 23 نفر از دکتر زنان اهواز ، آماده ویزیت و شروع مراحل درمان شما هستند. برای همین، درمان را عقب نیندازید و هر چه سریعتر، اقدام کنید.
گفتنی است درد سمت راست شکم در بارداری و درد لگن میتوانند به دلیل فشار رشد رحم بر اندامهای داخلی یا تغییرات هورمونی ایجاد شوند و گاهی ارتباط نزدیکی دارند. با این حال، این دردها ممکن است به دلایل متفاوتی مانند کشیدگی رباطها، عفونت یا مشکلات گوارشی نیز رخ دهند و نیاز به بررسی پزشکی دارند.
چه کسانی در بارداری دچار درد لگن میشوند؟
برخی از افراد بیشتر از دیگران به PGP مبتلا میشوند؛ اگر قبل از بارداری، درد کمر یا لگن داشتهاید یا در بارداری قبلی PGP داشتهاید، احتمال ابتلا به PGP در بارداری فعلی شما بیشتر است. همچنین اگر آسیب کمر یا لگن داشتهاید، احتمال درد استخوان لگن در بارداری و گرفتگی لگن در بارداری افزایش پیدا میکند. از سایر عوامل خطر برای PGP میتوان به تعداد دفعاتی که باردار بودهاید، کارهای سخت بدنی، اضافه وزن، ناراحتی روانی یا سیگار کشیدن اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: علت درد استخوان واژن در بارداری
درد لگن بارداری چه زمانی خطرناک میشود؟
برخی از خانمها طی بارداری دچار عوارض جدی میشوند که به دنبال آن درد را تجربه میکنند. اگر درد لگن در بارداری همراه با علائم خاصی مانند تب و خونریزی باشد، حتما پزشک را در جریان بگذارید. در ادامه به مواقعی که دلیل درد لگن در بارداری خطر جدی است اشاره میکنیم:
سقط جنین و درد لگن در بارداری
زمانی که خانمها در سه ماهه اول دچار درد شکم میشوند، باید نگران مشکلاتی از جمله سقط جنین بود. آمارها نشان میدهد که 15 تا 20 درصد از بارداریها به سقط جنین ختم میشوند. از علائم این عارضه میتوان به خونریزی و گرفتگی اشاره کرد که شبیه به درد قاعدگی است.
زایمان زودرس
درد لگن در بارداری نشانه چیست ؟ اگر درد مداوم و فشاری در لگن احساس میکنید که به صورت رفت و برگشتی است، میتواند از علائم زایمان زودرس باشد. اگر در یک الی چهار ساعت یا بیشتر انقباضات دارید و چنین انقباضاتی حتی با وجود دفع ادرار و دراز کشیدن به مدت دو ساعت ادامه دارد، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر این علائم قبل از 37 هفتگی باشد، به عنوان زایمان زودرس شناخته میشود.
بارداری خارج از رحم
منظور از بارداری خارج از رحم نوعی بارداری است که تخمک در قسمتی غیر از رحم، اغلب در لوله فالوپ قرار میگیرد. چنین عارضهای معمولا از هر 50 نفر خانم باردار 1 نفر دچار چنین مشکلی میشود. در صورت وجود بارداری خارج از رحم، با گشاد شدن لوله فالوپ، درد و خونریزی شدید بین هفتههای ششم و دهم بارداری دارید.
اگر سابقه این عارضه را طی بارداری گذشته داشتید یا مواردی مانند جراحی لگن، شکم یا لوله فالوپ، علائم اندومتریوز، بستن لولهها و استفاده از IUD داشتهاید، ممکن است در معرض خطر بارداری خارج از رحم باشید. به کارگیری از تکنیکهای باروری غیر طبیعی نیز احتمال چنین خطری را افزایش میدهد. ادامه داشتن چنین بارداری ممکن نیست و نیاز به درمان فوری دارد.
جدا شدن جفت
جفت منبع اکسیژن و مواد مغذی برای کودک طی بارداری است. معمولا روی دیوار رحم قرار میگیرد و تا هنگام تولد کودک از محل خود جدا نمیشود. تنها در موارد نادر امکان جدا شدن جفت از دیواره رحم وجود دارد، چنین حالت خطرناکی در سه ماهه سوم بسیار شایعتر است. درد ناشی از جدا شدن جفت شدید و ثابت است و به تدریج در قسمت پایین شکم بدتر میشود.
به دنبال این عارضه رحم سفت میشود و خونریزی که لخته ندارد، خواهید داشت. در برخی موارد با جدا شدن جفت زایمان رخ میدهد، در این صورت پزشک معمولا نوزاد را با سزارین اورژانسی به دنیا میآورد. در صورتی که جفت کمی جدا شده باشد، پزشک گاهی اجازه به ادامه بارداری میدهد تا مادر زایمان طبیعی را تجربه کند. اگر سابقه جدا شدن جفت، پره اکلامپسی، فشار خون بالا و ترومای شدید شکمی دارید، در معرض خطر ابتلا به جدا شدن جفت و درد لگن در بارداری خواهید بود.
فیبروم رحم
فیبرومهای رحمی از تودههای غیر سرطانی بوده و طی سالهای باروری شایع هستند. بارداری فیبرومها را تحریک میکند تا بزرگتر شوند. زمانی که فیبروم به سرعت رشد میکند، همراه با درد است. در اغلب مواقع این عارضه طی بارداری مشاهده میشود.
پارگی رحم
این عارضه نادر است؛ اما با این حال امکان ایجاد آن وجود دارد، به خصوص اگر جای زخمی از سزارین قبلی یا سایر جراحیهای شکمی داشته باشید. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، درد شدید ناگهانی در جای اسکار قبلی احساس میشود و برای مادر و کودک کشنده است. پارگیهای خارج از زمان زایمان، به دنبال ضربه به شکم ایجاد میشود. اگر بیماری در معرض خطر چنین مشکل جدی قرار گرفته باشد، باید علائم او جدی گرفته شود.
پره اکلامپسی
پره اکلامپسی و سایر اختلالات مرتبط با فشار خون در 5 تا 8 درصد از خانمهای باردار رخ میدهد. این عارضه معمولا پس از هفته 20 بارداری ایجاد میشود، به همین جهت در هر بار مراجعه به پزشک، فشار خون بررسی میشود. نکته مهمی که وجود دارد، فشار خون بالا روند رشد جنین را کند میکند.
این عارضه در بارداری خطر جدا شدن جفت را نیز افزایش میدهد، به طوری که جفت قبل از زایمان از دیواره رحم جدا میشود. اگر این بیماری شدید باشد، باعث علائمی از جمله درد در قسمت بالای راست شکم، حالت تهوع، سردرد، اختلالات بینایی و تورم میشود. اگر مشکوک به پره اکلامپسی هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
پیچ خوردگی تخمدان
یکی دیگر از دلایل نادر درد گن در بارداری مرتبط با پیچ خوردگی تخمدان است. پیچ خوردگی در هر مرحلهای از بارداری امکان پذیر است؛ اما در مراحل ابتدایی بیشتر گزارش میشود. یک عامل خطر، القای تخمک گذاری است که باعث بزرگتر شدن تخمدانها میشود. از علائم این بیماری میتوان به درد زیر شکم، حالت تهوع و تب اشاره کرد.
آپاندیسیت
حتی زمانی که بارداری هستید، امکان التهاب آپاندیس وجود دارد. در این مواقع بیمار دچار درد در قسمت پایین راست شکم خود میشود. آپاندیسیت نیاز به جراحی اورژانسی برای خارج کردن آپاندیس دارد تا از خطر پارگی جلوگیری شود.
تشخیص درد لگن در بارداری
اگر در دوران بارداری در لگن احساس درد میکنید، مهم است که به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید. آنها مطمئن میشوند که درد به دلیل مشکلات دیگری مانند واریس لگن یا عفونت لگن که ممکن است خطرناک باشد نیست و گزینههایی برای تسکین درد به شما ارائه میدهند. دکتر زنان شما را معاینه میکند و ممکن است از شما بخواهد که آزمایشهای حرکتی خاصی را انجام دهید تا مشخص شود درد از کجا میآید. در برخی موارد برای تشخیص دقیق علت درد لگن در بارداری، سونوگرافی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای بررسی بافت نرم و استخوانها انجام میشود.
درمان درد لگن در بارداری
چندین استراتژی وجود دارد که میتوانید از آنها برای کنترل درد لگن در بارداری استفاده کنید. ابتدا با بررسی دقیق فعالیتهای روزانه خود علت احتمالی ایجاد درد را شناسایی کنید و سعی کنید آن فعالیتها را تنظیم یا از انجام آنها اجتناب کنید. به عنوان مثال، میتوانید از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند و ایستادن روی یک پا خودداری کنید. همچنین میتوانید فعالیتهای تحمل وزن مانند بالا رفتن از پلهها یا راه رفتن و ایستادن برای مدت طولانی را کاهش دهید. همچنین فعالیتهایی که به لگن فشار وارد میکنند، مانند سوار و پیاده شدن از ماشین، یا چمباتمه زدن را ترک کنید؛ بهتر است حتما از توالت فرنگی در دوران بارداری استفاده کنید.
پوشیدن لباسی که از لگن حمایت کند مانند کمربندهای مخصوص میتواند باعث کاهش درد لگن شود. از یک دکتر فیزیوتراپی بخواهید تا اطلاعات بیشتری در مورد لباسهای حمایت کننده لگن به شما بدهد. همچنین میتوانید از پزشک یا داروساز در مورد داروهایی که به شما در کنترل درد کمک میکنند مانند پاراستامول و انواع مسکنهای مجاز در بارداری بپرسید تا بتوانید به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهید. فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی نیز به کاهش درد لگن و اصلاح مشکل ایجاد کننده درد کمک میکنند.
روش های خانگی تسکین درد لگن در بارداری
اگرچه درمانهای زیادی وجود دارد، اما ممکن است درد لگن در دوران بارداری به طور کامل خوب نشود. در این زمان میتوانید اقداماتی را برای جلوگیری از بدتر شدن آن انجام دهید. بسیاری از زنان از بیش از یکی از این تکنیکها برای به حداکثر رساندن تسکین خود استفاده میکنند:
- یک حمام گرم و نه داغ بگیرید یا زیر دوش بایستید و اجازه دهید آب به پشت شما برخورد کند.
- یک ماساژ قبل از تولد را از یک ماساژدرمانگر معتبر دریافت کنید.
- کمربند یا گنی که پشتیبان لگن باشد را امتحان کنید؛ این گن میتواند رحم را از فشار دادن به لگن به سمت پایین حفظ کند.
- کفشهای پاشنهدار مناسب با قوس خوب بپوشید.
- از حرکات سریع و چرخشهای تند و ناگهانی در ناحیه کمر خودداری کنید.
- به طور منظم ورزشهای مخصوص بارداری را انجام دهید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد یکی از ورزشهای مناسب برای تقویت لگن و پیشگیری و درمان افتادگی لگن،حرکات ورزشی لگنی و تمرینهای کگل را در مجله سلامت دکتردکتر به شما پیشنهاد میکنیم.
آیا درد لگن در بارداری روی زایمان تأثیر میگذارد؟
با نزدیک شدن به موعد زایمان، مطمئن شوید که پزشک وضعیت شما را مجددا ارزیابی کرده و میزان درد و دامنه حرکتی شما را بررسی کرده است؛ به خصوص اگر قصد انجام اپیدورال را دارید.
- بسته به تحرک شما، در اینجا چند موقعیت جایگزین برای زایمان آورده شده است: زانو زدن در حالی که شخصی از پشت شما را حمایت می کند، به پهلو دراز کشیده و کسی پای شما را نگه می دارد، یا به دنیا آوردن نوزاد به صورت چهار دست و پا.
- اگر بیحسی اپیدورال یا بیحسی نخاعی را انتخاب کنید، میتوانید در حالی که بیحس هستید، رباطهای حساس خود را بیش از حد کشیده کنید. این نکته را با پزشک خود در میان بگذارید تا بتوانید برای جلوگیری از این مشکل برنامهریزی کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر هر احساس غیرطبیعی مانند درد واژن در بارداری یا در لگن خود داشتید، حتما به پزشک معالج خود اطلاع دهید. از دلایل درد واژن در دوران حاملگی میتوان به واژینیسموس، بیماریهای مقاربتی، عفونت، یبوست، رابطه جنسی در بارداری (خشن و شدید) و کیست بارتولن اشاره کرد. در صورت وجود چنین علائمی باید به پزشک مراجعه کنید:
- درد لگن در بارداری به حدی است که قادر به راه رفتن نیستید.
- خونریزی
- تب و لرز
- سردرد شدید
- سرگیجه
- تورم ناگهانی در صورت، دست یا پاها
- حالت تهوع یا استفراغ مداوم
- کمتر شدن ضربه جنین به شکم؛ از 10 ضربه کمتر (از هفته 28 تا زمان زایمان)
- بیش از 4 انقباض در یک ساعت
- ترشحات آبکی، سبزرنگ یا خونی
ممکن است درد سمت راست شکم در دوران بارداری با درد لگن اشتباه گرفته شود که پزشک در این امر میتواند نظر کارشناسی دهد.
آیا در بارداریهای بعدی هم دچار درد کمربند لگنی خواهم شد؟
لزوما هر فرد مبتلا به PGP در دوران بارداری، در بارداریهای بعدی هم دچار درد لگن نمیشود؛ با این حال، عود مجدد این مشکل بسیار شایع است. تقریباً از هر 10 نفر مبتلا به درد لگن در دوران بارداری، 7 نفر در حاملگیهای بعدی دوباره به آن دچار میشوند. متأسفانه، درد ممکن است در بارداری بعدی بدتر شود.
اگر در بارداری قبلی PGP داشتهاید، با پزشک خود صحبت کنید تا یک استراتژی برای مدیریت زودهنگام درد لگن ایجاد کنید تا از بدتر شدن درد با پیشرفت بارداری پیشگیری کنید.
درد کشاله ران در بارداری
درد کشاله ران در بارداری از علائم حاملگی است و تقریبا بیشتر خانمهای باردار آن را تجربه میکنند. درد کشاله در حاملگی با بزرگ شدن جنین و تغییر سایز رحم و ترشح هورمون ریلکسین پیش میآید و بعد از ماه سوم بارداری اتفاق میافتد.
درد لگن در بارداری و جنسیت جنین
بعضیها در طول بارداری میگویند که اگر درد لگن دارید، پس جنسیت جنین دختر است. این در حالیست که علت درد لگن ترشح هورمون ریلکسین است و هرقدر عضلات ضعیفتر باشند، درد لگن بیشتر میشود.
در بارداری هورمونی به نام ریلکسن ترشح میشود که وظیفه نرم کردن مفاصل را در طول بارداری را برعهده دارد. ریلکسن وظیفه نرم کردن پیوندها را دارد و همین به فرزندتان اجازه میدهد که در طول زایمان به راحتی بیرون بیاید.
درد لگن در بارداری خطرناک نیست؛ اما هوشیار باشید!
از هر چهار زن باردار یک نفر درد لگن را تجربه میکند. این درد معمولا در اواخر سه ماهه اول بارداری شروع شده و تا چند ماه پس از زایمان یا حتی بیشتر ادامه مییابد. درمانهایی مانند فیزیوتراپی و اصلاح نحوه حرکت میتواند کمک کننده باشد. اکثر زنان در حدود 3 ماه پس از زایمان احساس آرامش کامل می کنند.
در تعداد کمی از زنان درد باقی میماند که ممکن است نیاز به درمان بیشتر یا استفاده از مسکنها و وسایل حمایتی مانند کمربند داشته باشند. بسیاری از زنان از فیزیوتراپی برای تقویت عضلات شکم و کمر و بازسازی قدرت و هماهنگی در کف لگن بهره میبرند. در موارد بسیار نادری که سمفیز شرمگاهی جدا شده است، ممکن است برای تثبیت لگن به جراحی نیاز باشد. برای مشاوره و درمان تحت نظر بهترین دکترهای متخصص زنان میتوانید از سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر کمک بگیرید.
منابع:
pregnancybirthbaby
wfmchealth
verywellhealth
parents
babycenter
embracephysio
سلام من هفته ۲۱بارداری هستم حدودا یه هفته میشه که لگن دردشدیددرهردوطرف روتجربه میکنم وخیلی عذاب آوره درداش.
اوایل هم همین طور بودم خوب شد الان دوباره اومده سراغم
آیا این درداخطرناکه؟
دوروزم هست هست میکنم شکمم شل و سفت میشه یکم
سلام
با توجه به شدت درد حتما باید توسط متخصص زنان خودتون معاینه بشید
سلام
من دو ماهه باردارم ولی از دیروز لگن سمت چپم درد میکنه ب حدی ک موقع خواب هم وقتی میخوام از این پهلو ب اون پهلو بشم درد میگیره یا موقع نشستن هم درد میگیره لگنم
موقع راه رفتن هم لنگ لنگ راه میرم
سلام عزیزم
درد لگن حدود ۸ هفتگی به طوری که لنگش ایجاد کرده بیشتر مسایل ارتوپدیک را بیان میکند تا علل بارداری
جهت بررسی به متخصص اتوپدی مراجعه کنید
سلام خانم دکتر عزیز
درد لگن سمت چپ در بارداری نشانه چیه و میتونه گذرا باشه یا نیاز به مراجعه به پزشک داره. من سه ماهه باردارم و فقط سمت چپ درد دارم که موقع خوابیدن و نشست و برخاست اذیتم میکنه.
سلام عزیزم
درد لگن در بارداری علل مختلفی دارد
از جمله بزرگ شدن رحم
دردهای عضلات شکم
عفونت
کمبود کلسیم
کمبود ویتامین دی
باید مد نظر باشد
بله نیاز به ویزیت توسط متخصص زنان دارد
سلام خدمت خانم دکتر عزیز
درد لگن در ماه های اول بارداری طبیعیه؟ من ماه دوم هستم و شکمم اصلا مشخص نیست اما لگن درد دارم و به راحتی نمیتونم کارهای روزانه ام رو انجام بدم لازمه به پزشک زنان مراجعه کنم یا جای نگرانی نیست؟
سلام عزیزم
بله لازمه حتما مراجعه کنید به متخصص زنان
سلام
دکتر عزیز درد کشاله ران در بارداری همون درد لگن هست یا این دو تا از هم جدان؟ من درد بسیار شدید و ازار دهنده ای در کشاله ران دارم و الان اواخر ماه هفتم رو میگذرونم
سلام عزیزم
میتوانند علت مشابهی داشته باشند
به هر حال دردهای شدید نیاز به پیگیری و مراجعه به متخصص زنان دارد
سلام روز بخیر
علت درد لگن در بارداری موقع خواب چیه دکتر جان؟ من فقط موقع خوابیدن درد دارم و طی روز با وجود اینکه فعالیت میکنم مشکل خاصی ندارم
سلام عزیزم
کمبود ویتامین دی، کمبود کلسیم ، کشش عضلانی، کشش لیگامان های لگنی میتواند سبب درد بشود
سلام من از اول بارداری دچار درد لگن هستم،که الان ماه نهم وخشتناک درد میکنه،چندماهه خانه نشین شدم،کلسیم ومنیزیم تاثیری نداشته،راه رفتن نشست وبرخواست وبدترازهمه خوابیدن برام کابوسه،دکترم میگه نمیتونی طبیعی فارغ شی،از دکتر ارتوپد نامه بیار برام تاسزارینت کنم،به نظرتون تایید دکتر ارتوپد میتونه بهانه برای سزارین باشه؟؟یا اگه بخوام طبیعی به دنیابیارم برام خیلی سخت میشه؟؟؟من حتی نمیتونم پاهامو بازکنم
سلام
با نامه ارتوپد بله میتونین زایمان سزارین کنید
سلام من 33هفته بار دارم بین دوپاهام در میکنه علتش چیست و بیشتر موقع می خوام بخوام یا پهلو به پهلو بشم
سلام
مقاله رو مطالعه کنید علل شایع ذکر شده
جهت معاینه به پزشک معالج خودتون مراجعه کنید
سلام من هفته ۳۶ هستم بین دوپام و زیر دلم خیلی درد میکنه ،نمیتونم درست راه برم
سلام
جهت بررسی وضعیت و پیشگیری از زایمان زودرس به متخصص زنان خودتون مراجعه کنید
درود وقتتون بخیر خواهرم بارداره الان دو روزه تازه وارد ماه هفتم شده و دقیقا تو این دو روز درد شدید لگن و قسمت باسن داره حالتی شبیه ب کسی ک دچار یبوست.اصلا نمیتونه بشینه.وزنشم زیاده .آیا این دردای شدید میتونه علت زایمان زودرس باشه؟؟
سلام
بله میتواند بعلت اسپاسم باشد
سلام
میخاستم بگم تو هفته ۳۲ بارداری درد لگن شدیدی گرفتم ک حتی نمیتونم بشینم یا درست راه برم.امروزم از اون غضروفی ک تو لگنم در اومده خونریزی داشدم علتش چیه؟ مچکرم…
نیاز به معاینه هست عزیز
درمان درد لگن در دوره بارداری ماه پنجم
سلام من 28هفته باردارم واین مدت بین دوپاهام خیلی دردمیکنه بیشتر موقع خواب وقتی بخوام از این پهلو به اون پهلوم بخوابم بیشتر دردمیکنه علتش چی هست؟ وآیاعادی است؟
تا حدی طبیعیه
سونوگرافی ها باید طبیعی باشند و معاینه لازمه
کمبود کلسیم و ویتامین دی مد نظر باشد
سلام وقت بخیر.. من توی ماه هفت بارداری ام و از دو سه ماه پیش دچار درد لگن و ران شدم ک الان ب شدت بدتر شده و خیلی دردش شدید شده ب طوری ک نمیتونم بخوابم اصلا و حتی وقتی ایستادم یا راه میرم هم درد میکنه کمی.. آیا میتونه بخاطر بیماری خاصی باشه؟ از قرص کلسیم و مولتی ویتامین مرتب استفاده میکنم
سلام
جهت معاینه مسائل ارتوپدی به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید
سلام من در هفته یازدهم بارداری هستم و درد لگن دارم و گاهی شدید میشود چه کنم میترسم سقط بشه خواهشا یه راه حل بدین که آیا خطرناکه یا نه
سلام
اگر سونوگرافی و معاینه ها خوب بوده
کمبود کلسیم و ویتامین دی هم میتواند این علایم رو ایجاد کند
باسلام من تقریبا هشت ماهه زایمان طبیعی کردم هنوز ک هنوزه لگن وبین پاهام درد میکنه و احساس میکنم مفصل واستخوانم از هم باز شدن وصدای استخوانام کاملا حتی برای کسی ک کنارم باشه پیداس وه قرچ قرچ میکنه دلیلش چیه وباید چیکار کنم ممنون میشم توضیح بدین؟
سلام
مکمل کلسیم و ویتامین دی بخورید
ورزش های سبک و نرمشی انجام بدین
تغذیه خوب داشته باشین