چرا به رفلاکس معده مبتلا می‌شویم؟ + موثرترین روش‌های درمان

فرد مبتلا به سوزش گلو در اثر رفلاکس معده
اشتراک گذاری 2634 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

بیماری رفلاکس معده یک اختلال گوارشی شایع است که در آن اسید معده به‌طور مکرر به مری بازمی‌گردد و باعث سوزش سر دل و ترش شدن طعم دهان می‌شود. این وضعیت، با ضعیف یا شل شدن دریچه بین مری و معده رخ می‌دهد. عوامل مختلفی مانند پرخوری، مصرف غذاهای چرب، کافئین، الکل، سیگار و چاقی خطر بروز این بیماری را افزایش می‌دهند. اصلاح سبک زندگی همچون برخورداری از رژیم غذایی سالم، کاهش وزن و پرهیز از عوامل محرک، به همراه دارودرمانی و در موارد شدید، مداخلات جراحی از مهم‌ترین روش‌های درمان هستند. در این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر، به این بیماری، علل بروز، علائم و روش‌های پیشگیری و درمان آن پرداخته‌ایم.

در انتها، اگر سوالی در این مورد دارید در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ می‌دهد.

رفلاکس معده چیست؟

بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) یک اختلال گوارشی مزمن است که در آن اسید معده به پوشش مری آسیب می‌زند. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که دریچه تحتانی مری، عضله‌ای که اتصال مری به معده را کنترل می‌کند، ضعیف شده یا به‌طور نامناسبی شل می‌شود. در این شرایط، محتویات معده به مری بازمی‌گردد. شایع‌ترین علائم این عارضه سوزش سر دل، خارش گلو و درد قفسه سینه هستند. فرد مبتلا به رفلاکس معده در اثر شل شدن دریچه مری

علت رفلاکس معده چیست؟

علائم متفاوتی باعث بازگشت اسید معده به مری شده و پوشش مری را تحریک می‌کنند. در ادامه، به مهم‌ترین این عوامل پرداخته‌ایم:

ضعیف شدن ماهیچه مری

دریچه بین مری و معده، یک حلقه عضلانی است که از ورود اسید معده یا بازگشت مواد غذایی به مری جلوگیری می‌کند. هنگامی که این ماهیچه ضعیف یا شل می‌شود، اسید معده به مری برگشته و موجب رفلاکس اسید خواهد شد. این نارسایی یکی از دلایل اصلی رفلاکس اسید است. عواملی مانند چاقی، بارداری یا مصرف برخی غذاها باعث این اختلال می‌شوند.

هرنی هیاتال

فتق هیاتال زمانی رخ می‌دهد که بخشی از معده از طریق یک شکاف به درون قفسه سینه برود. این وضعیت با اختلال در عملکرد صحیح دریچه ورودی معده، خطر رفلاکس اسید را افزایش می‌دهد. در هرنی هیاتال، موقعیت معده تغییر کرده و ورود اسید معده به مری آسان‌تر می‌شود. در این شرایط، فرد علائمی مانند سوزش سر دل و درد قفسه سینه را تجربه خواهد کرد. شدت علائم اغلب با اندازه هرنی ارتباط داشته و با افزایش سن یا افزایش فشار شکمی تشدید می‌‌شود. ابتلا به رفلاکس معده در اثر رفتن بخشی از معده به شکافی درون قفسه سینه

چاقی

چربی اضافی، به‌ویژه در اطراف شکم، فشار زیادی به معده وارد کرده و محتوای آن را به سمت مری فشار می‌دهد. علاوه‌براین، سلول‌های چربی با تولید هورمون‌هایی خاص باعث ضعف دریچه معده شده و خطر رفلاکس را افزایش خواهد داد. کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش معمولا برای کاهش علائم ناشی از چاقی توصیه می‌شود.

سیگار کشیدن

نیکوتین موجود در سیگار و سایر محصولات تنباکو با ضعیف کردن عضلات مری، اجازه می‌دهد اسید معده وارد مری شود. علاوه‌براین، کشیدن سیگار به پوشش مخاطی مری را از بین برده و آن را نسبت به آسیب اسید حساس‌تر می‌کند. از سوی دیگر، افراد مصرف‌کننده سیگار اغلب با مشکل تخلیه آهسته معده مواجه هستند که خطر رفلاکس اسید را افزایش می‌دهد. ترک سیگار یکی از موثرترین روش‌ها برای کاهش علائم ترش کردن معده است.

عوامل تغذیه‌ای

برخی غذاها و نوشیدنی‌ها با تحریک مری و ماهیچه‌های آن، علائم سوزش و ترش کردن معده را ایجاد می‌کنند. از مهم‌ترین این مواد غذایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • غذاهای چرب
  • شکلات
  • کافئین
  • مرکبات
  • غذاهای تند
  • مصرف الکل
این غذاها با افزایش اسید معده یا شل کردن ماهیچه‌ها منجر به رفلاکس اسید می‌شوند. علاوه‌براین، وعده‌های غذایی بزرگ با پر کردن بیش از حد معده و اعمال فشار به آن باعث برگشت اسید به مری می‌شوند.

مصرف برخی داروها

بیماران مبتلا به این عارضه، با مصرف برخی داروها، اختلال عملکرد دریچه ورودی معده، تحریک مری و رفلاکس را تجربه خواهند کرد. در ادامه، به مهم‌ترین این داروها اشاره کرده‌ایم:
  • داروهای آسم
  • آنتی‌هیستامین‌ها
  • مسکن‌ها
  • آرام‌بخش‌ها
  • داروهای ضدافسردگی
در این شرایط، پزشک درمان‌های جایگزین یا تغییر در داروها را توصیه خواهد کرد.

تاخیر در تخلیه معده

تاخیر در تخلیه معده یا فلج معده زمانی اتفاق می‌افتد که معده زمان بیشتری برای خالی شدن محتویات خود به روده کوچک نیاز دارد. این وضعیت، با افزایش فشار در معده، به رفلاکس اسید کمک می‌کند. وقتی معده برای مدت طولانی پر می‌ماند، احتمال برگشت اسید به مری بیشتر می‌شود. علائم فلج معده در اثر عواملی همچون دیابت، آسیب‌های عصبی یا برخی داروها ظاهر می‌شوند. ابتلای فرد به رفلاکس معده در اثر فلج معده

سندروم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک‌پذیر و بیماری رفلاکس معده اغلب با هم رخ می‌دهند؛ اگرچه مکانیسم دقیق ارتباط آن‌ها هنوز مشخص نیست. این فرضیه وجود دارد که اختلال در عضلات صاف دستگاه گوارش منجر به تاخیر در تخلیه معده شده و خطر رفلاکس اسید را افزایش خواهد داد. علاوه‌براین، گاهی، دردهای شکمی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر باعث افزایش احساس ناراحتی ناشی از مواجهه مری با اسید می‌شود.

علت رفلاکس معده در نوزاد چیست؟

بازگشت محتویات معده به مری در نوزادان منجر به علائمی مانند استفراغ می‌شود. درحالی‌که این عارضه در نوزادان بسیار شایع است؛ معمولا با رشد نوزاد کاهش پیدا می‌کند. انواع علت رفلاکس معده در نوزاد شامل موارد زیر هستند:
  • عدم تکامل دریچه مری؛ قوی‌تر شدن این ماهیچه با بلوغ نوزاد و کاهش دفعات رفلاکس
  • وضعیت بدنی؛ نگه داشتن نوزادان در حالت خوابیده برای مدت زمان طولانی
  • عوامل غذایی؛ مصرف برخی پروتئین‌ها مانند پروتئین‌های موجود در شیر گاو
  • اختلالات عصبی؛ اختلال در عملکرد طبیعی مری و دریچه پایین مری به دلیل ابتلا به انواع اختلالات عصبی مانند فلج مغزی
  • زایمان زودرس؛ به دلیل عدم تکامل دستگاه گوارش نوزاد
براساس مطالعات منتشر شده در وب‌سایت موسسه ملی بیماری‌های گوارش و کلیه آمریکا (NIDDK)،

برخی اختلالات تنفسی همچون فیبروز کیستیک می‌توانند خطر GER را در نوزادان افزایش می‌دهند. این شرایط، عملکرد طبیعی دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار داده و موجب بروز علائم رفلاکس می‌شوند.

اگر نوزاد، علاوه بر ترش کردن معده، علائمی مانند عدم افزایش وزن، بی‌قراری یا اختلال در تغذیه را نشان دهد، برای انجام ارزیابی‌های تخصصی باید به یک متخصص مراجعه کرد.

علت رفلاکس معده در بارداری

در دوران بارداری، تغییرات هورمونی و افزایش فشار شکمی دو عامل اصلی هستند که موجب این عارضه خواهند شد. افزایش هورمون پروژسترون در این دوران باعث شل شدن دریچه مری شده که در نتیجه آن، اسید معده به راحتی وارد مری خواهد شد. از سوی دیگر، رحم در حال رشد فشار زیادی به معده وارد کرده و محتوای معده را به سمت بالا فشار می‌دهد. این عوامل، باعث سوزش سر دل و رفلاکس اسید، به‌ویژه در سه ماهه دوم و سوم بارداری می‌شوند. زن باردار مبتلا به رفلاکس معده

علت رفلاکس معده در خواب

دراز کشیدن بلافاصله پس از صرف غذا باعث می‌شود که محتویات معده راحت‌تر به داخل مری منتقل شده و احتمال رفلاکس در خواب افزایش پیدا می‌‌کند. مصرف غذاها و نوشیدنی‌های خاصی مانند شکلات، الکل، کافئین غذاهای چرب و تند و مصرف داروهایی مانند بنزودیازپین‌ها و برخی آرام‌بخش‌ها با تشدید این شرایط، مهم‌ترین علت ترش کردن معده در شب به‌شمار می‌روند.

رفلاکس معده با چه علائمی همراه است؟

بروز این عارضه با علائم بسیاری همراه خواهد بود. برای مثال ایجاد سرفه کودکان و بزرگسالان به دلیل تحریک گلو با اسید از بارزترین این علائم به‌شمار می‌رود. در جدول زیر، به شایع‌ترین علائم خطرنام رفلاکس معده اشاره کرده‌ایم:
علائمشرح علائم
سوزش سردلاحساس سوزش در ناحیه سینه و تشدید آن پس از خوردن غذا و به‌ویژه در شب یا هنگام دراز کشیدن
بازگشت اسیداحساس برگشت اسید به گلو یا دهان و ایجاد طعم ترش یا تلخ در دهان
درد قفسه سینهاحساس ناراحتی یا درد در ناحیه سینه شبیه به درد ناشی از مشکلات قلبی
مشکل در بلعاحساس گیر کردن غذا در گلو یا قفسه سینه
سرفه مزمنسرفه مداوم و غیرمرتبط به بیماری‌های تنفسی
گلو درد یا خشونت صداتحریک گلو به دلیل تماس با اسید
حالت تهوعاحساس تهوع یا نیاز به استفراغ
همه افراد مبتلا، تمامی این علائم را تجربه نمی‌کنند. همچنین، گاهی، علائم غیرمعمول دیگری مانند علائم مشابه آسم یا پوسیدگی دندان هم تجربه می‌شوند.

انواع رفلاکس معده

به طور معمول، انواع این بیماری به 3 دسته اصلی طبقه‌بندی می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

بیماری رفلاکس معده غیرزخمی

در این بیماری، با وجود بروز علائم معمولی مانند سوزش سر دل، برگشت اسید و التهاب مری، آسیب‌های قابل توجهی در پوشش مری مشاهده نمی‌شود. درمان این بیماری عمدتا شامل استفاده از مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI) است.

مری زخمی

در مری زخمی، وجود التهاب و آسیب به پوشش مری منجر به زخم یا زخم‌های کوچک می‌شود. این نوع از بیماری، معمولا با علائم شدیدتری همراه بوده و عوارضی مانند تنگی مری و زخم مری را به دنبال خواهد داشت. علت اصلی این بیماری، تماس مزمن مری با اسید معده است که باعث آسیب به پوشش آن می‌شود. درمان این شرایط، معمولا شامل استفاده از مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI) برای تسریع بهبود پوشش مری و تسکین علائم خواهد بود. در موارد شدیدتر، انجام انواع آندوسکوپی برای مدیریت عوارض لازم است.

مری بارت

در بیماری مری بارت، پوشش سنگفرشی مری به پوشش غددی تبدیل می‌شود. این تغییر، می‌تواند به‌عنوان یک وضعیت پیش‌سرطانی باشد؛ زیرا ممکن است به سرطان آدنوکارسینوم مری تبدیل شود. علت اصلی این وضعیت، رفلاکس مزمن اسید است که باعث آسیب مکرر به پوشش مری خواهد شد. درمان این بیماری شامل نظارت منظم از طریق آندوسکوپی برای بررسی تغییرات سلولی و استفاده از داروهایی برای کنترل رفلاکس اسید است. فرد مبتلا به وضعیت پیش سرطان مری از انواع رفلاکس معده

چگونه این بیماری تشخیص داده می‌شود؟

متخصص گوارش برای تشخیص این بیماری معمولا ترکیبی از ارزیابی‌های بالینی و آزمایش‌های تشخیصی را به‌کار خواهد گرفت. بررسی اولیه شامل مرور کامل علائم و تاریخچه پزشکی بیمار است. چنانچه، علائم خاصی مانند سوزش سر دل و برگشت مواد غذایی به مری وجود داشته باشد، دکتر رفلاکس معده، درمان را بدون نیاز به آزمایش‌های خاص شروع خواهد کرد. با این حال، در صورت تداوم علائم یا ظهور نشانه‌های هشداردهنده دیگری مانند مشکل در بلع، کاهش وزن یا خونریزی گوارشی وجود، ارزیابی‌های بیشتری ضروری است. در ادامه، به مهم‌ترین آزمایش‌های تشخیصی این بیماری پرداخته‌ایم:
  • آندوسکوپی فوقانی؛ وارد کردن لوله‌ای انعطاف‌پذیر با دوربینی به داخل مری و معده برای بررسی بافت‌ها و آسیب‌های مری
  • ارزیابی pH مری؛ اندازه‌گیری میزان اسیدیته در مری در طی ۲۴ ساعت برای تشخیص حملات رفلاکس اسیدی و یافتن ارتباط بین علائم و حملات رفلاکس
  • ارزیابی ایمپدنس؛ اندازه‌گیری pHو شناسایی حملات رفلاکس اسیدی و غیراسیدی به‌ویژه در بیماران مقاوم به درمان با مهارکننده‌های پمپ پروتون
  • مانومتری مری؛ اندازه‌گیری فشار و عملکرد دریچه پایینی و ماهیچه‌های مری به‌ویژه قبل از مداخلات جراحی برای ارزیابی تحرک مری

چگونه این بیماری درمان می‌شود؟

درمان‌های موثر برای این بیماری، شامل ترکیبی از اصلاح سبک زندگی، داروها و در برخی موارد مداخلات جراحی هستند. در ادامه به موثرترین این درمان‌ها پرداخته‌ایم:

دارودرمانی

مصرف برخی از داروها، علاوه‌بر کنترل میزان اسید معده تولید شده، حرکات مری را هم مدیریت خواهند کرد. در جدول زیر، به موثرترین داورها و بهترین قرص برای رفلاکس معده اشاره کرده‌ایم:
گروه دارویینام داروهانحوه اثرگذاری
آنتی‌اسیدهاهیدروکسید آلومینیوم هیدروکسید منیزیم کربنات کلسیمخنثی کردن اسید موجود در معده
مسدودکننده‌های گیرنده هیستامین نوع 2سایمتیدین فاموتیدین نیزاتیدینکاهش تولید اسید با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین
مهارکننده‌های پمپ پروتونامپرازول اسموپرازول لانزوپرازولتسکین علائم با مهار تولید اسید و بهبود آسیب‌های مری
عوامل پروکینتیکدومپریدونکاهش رفلاکس اسید با افزایش حرکات دستگاه گوارش
آنتی‌بیوتیکاریترومایسینکمک به تخلیه سریع‌تر معده و بهبود علائم رفلاکس

مداخلات جراحی

در موارد شدید رفلاکس معده یا شرایط مقاوم به درمان‌های دارویی، روش‌های جراحی مختلفی وجود دارد که هدف آن‌ها تقویت دریچه تحتانی مری و جلوگیری از بازگشت اسید معده به مری است. در ادامه، به موثرترین این مداخلات جراحی پرداخته‌ایم:
  • فوندوپلیکاسیون نیسن؛ در این عمل، قسمت بالایی معده (فوندوس) به‌طور کامل (۳۶۰ درجه) دور قسمت انتهایی مری پیچیده می‌شود تا دریچه تحتانی مری تقویت شده و از بازگشت اسید جلوگیری کند.
  • فوندوپلیکاسیون با برش از طریق دهان؛ این روش کم‌تهاجمی بدون نیاز به برش خارجی انجام می‌شود. در این روش، دستگاهی از طریق دهان وارد شده و با ایجاد چین‌هایی در ناحیه اتصال مری به معده، یک دریچه جدید ایجاد می‌کند تا از بازگشت اسید جلوگیری شود.
  • سیستم مدیریت رفلاکس LINX؛ در این روش، یک حلقه کوچک از مهره‌های مغناطیسی دور اسفنکتر تحتانی مری قرار می‌گیرد. این حلقه به بسته ماندن دریچه کمک کرده و از بازگشت اسید جلوگیری می‌کند. درحالی‌که به غذا اجازه می‌دهد به‌طور طبیعی وارد معده شود.
  • فوندوپلیکاسیون‌های جزئی؛ در این روش، به‌جای پیچیدن کامل معده دور مری، فقط بخشی از آن پیچیده می‌شود. گاهی، این روش‌ها، برای برخی بیماران مناسب‌تر بوده و عوارض کمتری مانند دشواری در بلع به همراه خواهند داشت.
انتخاب روش جراحی به شرایط بیمار، شدت علائم و پاسخ به درمان‌های قبلی بستگی دارد. انجام عمل جراحی برای درمان رفلاکس معده

درمان خانگی

با ایجاد تغییری در عادات روزانه و سبک زندگی می‌توان تا حدود زیادی این بیماری را مدیریت کرد. از مهم‌ترین روش‌های اصلاح سبک زندگی و درمان خانگی رفلاکس معده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • برخورداری از رژیم غذایی سالم؛ از مصرف غذاهای محرک مانند شکلات، کافئین، غذاهای تند و چرب خودداری کنید. همچنین، خوردن غذاهای کوچک و در وعده‌های متنوع، فشار معده را کاهش خواهد داد.
  • مدیریت وزن؛ کاهش فشار وارده از سوی شکم و تعداد دفعات ترش کردن معده با دستیابی به وزن سالم و حفظ ممکن است.
  • وضعیت بدنی و زمان‌بندی؛ حداقل 2 تا 3 ساعت پس از صرف غذا دراز نکشید. بالا بردن سر تخت خواب به جلوگیری از رفلاکس شبانه کمک خواهد کرد.
  • ترک سیگار؛ ترک سیگار با بهبود عملکرد ماهیچه‌های تحتانی مری، دفعات رفلاکس را کاهش می‌دهد.
  • جویدن آدامس؛ تحریک تولید بزاق و خنثی کردن اسید معده با جویدن آدامس بدون قند بعد از وعده‌های غذایی
  • درمان‌های گیاهی؛ تسکین علائم با مصرف برخی از چای‌های گیاهی مانند بابونه یا شیرین‌بیان

برای درمان رفلاکس معده چه بخوریم؟

مدیریت ترش کردن معده از طریق اصلاح رژیم غذایی به‌طور قابل توجهی علائم را کاهش خواهد داد. در ادامه، به سالم‌ترین مواد غذایی اشاره کرده‌ایم:
  • پروتئین‌های کم‌چرب؛ مرغ بدون پوست، ماهی و پروتئین‌های گیاهی مانند توفو
  • غلات کامل؛ برنج قهوه‌ای، جو دوسر و نان گندم کامل
  • میوه‌های غیر اسیدی؛ همچون موز، خربزه، سیب و گلابی
  • سبزیجات؛ سبزیجات برگ‌دار، کلم بروکلی و خیار
  • چربی‌های سالم؛ مصرف چربی‌های غیراشباع موجود در آووکادو، مغزها و روغن زیتون
  • نوشیدن روزانه آب کافی؛ برای کمک به هضم غذا و کاهش اسید معده
همچنین، باید از مصرف غذاهایی مانند میوه‌های اسیدی، گوجه‌فرنگی، سس‌های گوجه، غذاهای تند، غذاهای سرخ‌شده، گوشت و لبنیات پرچرب اجتناب کرد. مشاوره با دکتر تغذیه می‌تواند بهترین رژیم‌های غذایی و سالم برای پیشگیری از این بیماری را در اختیار شما بگذارد.

این بیماری با چه عوارضی همراه است؟

در صورت عدم درمان این بیماری، فرد با مشکلات جدی‌تری مواجه خواهد شد که خطرناک‌ترین این مشکلات شامل موارد زیر هستند:
  • مری شوره‌ای؛ درد و دشواری در بلع به دلیل التهاب لایه مری در اثر تماس با اسید معده
  • تنگی مری؛ مشکلات بلع ناشی از تنگ شدن مری به دلیل التهاب و تشکیل بافت اسکار
  • مری بارت؛ خطر ابتلا به سرطان مری در اثر تغییر پوشش مری
  • مشکلات تنفسی؛ تحریک، التهاب و زخم در ریه‌ها به دلیل رفلاکس و ایجاد مشکلاتی مانند آسم یا سرفه مزمن
  • فرسایش دندان‌ها؛ افزایش خطر پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه به دلیل از بین رفتن مینای دندان‌ها در اثر اسید معده
تشخیص زودهنگام و درمان به‌موقع این بیماری برای جلوگیری از این عوارض ضروری است. فرد مبتلا به پوسیدگی و فرسایش دندان‌ها در اثر بازگشت اسید معده

آیا این عارضه باعث سکسکه می‌شود؟

اسید معده با تحریک عصب فرنیک و واگ منجر به انقباض دیافراگم و در نهایت سکسکه می‌شود. این اعصاب در نواحی گردن و حنجره قرار گرفته‌اند. همچنین، التهاب مری ناشی از رفلاکس با تحریک این اعصاب می‌تواند علت سکسکه باشد. بهبود این شرایط با پرهیز از مصرف غذاهای تحریک‌کننده و خوردن آهسته غذا حاصل می‌شود.

چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم؟

با رعایت استراتژی‌ها و اقدامات پیشگیرانه می‌توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد. در ادامه، به موثرترین این اقدامات اشاره کرده‌ایم:
  • دستیابی به وزن سالم برای کاهش فشار به معده
  • اجتناب از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های محرک
  • خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر و در وعده‌های متفاوت
  • اجتناب از دراز کشیدن بعد از غذا خوردن
  • بالا بردن سر تخت خواب به اندازه ۱۵ تا ۲۵ سانتی‌متر
  • ترک سیگار و بهبود عملکرد دریچه مری
  • انجام فعالیت‌های کاهش‌دهنده استرس مانند مدیتیشن، یوگا یا تنفس عمیق

تشخیص و درمان به‌موقع این بیماری را جدی بگیرید!

بیماری رفلاکس معده در اثر بازگشت مکرر اسید معده به مری ایجاد شده که با علائمی همچون سوزش سر دل، درد قفسه سینه و تهوع همراه خواهد بود. عوامل متعددی از جمله ضعف دریچه مری، فتق هیاتال، چاقی و مصرف برخی غذاها و داروها در بروز این بیماری نقش دارند. مدیریت ترش کردن معده با اصلاح سبک زندگی، دارودرمانی و در موارد شدیدتر، مداخلات جراحی ممکن است. تشخیص و درمان به‌موقع این بیماری از بروز عوارض جدی‌تر جلوگیری خواهد کرد. در صورت مواجهه با علائم این بیماری و تداوم آن حتما به متخصص گوارش مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از دکتر گوارش، می‌توانید از امکان نوبت‌دهی آنلاین این متخصص در سایت دکتردکتر بهره‌مند شوید. منابع:

ncbi.nlm.nih.gov

hopkinsmedicine.org

سوالات متداول

بهترین دارو برای رفلاکس معده چیست؟
مهارکننده‌های پمپ پروتون مانند امپرازول و پنتوپرازول با کاهش تولید اسید معده، موثرترین داروها برای درمان این بیماری هستند.
درمان صددرصد رفلاکس معده چیست؟
علت ترش کردن گلو چیست؟
صبحانه مناسب برای رفلاکس معده چه بخوریم؟
 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد...
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2,634 دیدگاه در “چرا به رفلاکس معده مبتلا می‌شویم؟ + موثرترین روش‌های درمان
  • نفخ دارم جدیدا حس میکنم معده م میسوزه کلیدینیم سی میخورم قبلادایمتیکون هم خوردم الانم دارم میخورم خوبه چه کنم ازدل دردونفخ وسمت چپ شکمم یه نقطه بعضی موقع که عصبی میشم دردمیکنه چی بخورم

    پاسخ
  • با سلام 40 سالمه حدود 13روزقبل ناگهان تب لرز کردم بعد اسهال شدم تبم حدود 6ساعت قطع شد اسهال قطع شد اما ده روز مدفوع نکردم والان دوباره بعداز 13 یکدفعه 6 ساعت تب و اسهال شدم و بعد از یکروز اسهال قطع شده معده ام میسوزه دل‌درد دارم

    پاسخ
  • سلام
    من آب زیاد مصرف میکنم ضرری داره یا ن
    بیشتر وقت راه تنفسم بیشتر وسط سینم میسوزه
    ممنون

    پاسخ
  • باسلام . دهانم تلخه .علایم رفلاکس رو دارم .ولی سوزش در گلو یا گیر کردن عدا ندارم. تنها قرص فاموتیدین روم اثر داره. ولی سوال اصلی من در مورد تغییر رنگ چهره ام بعد از خوردن بعصی از غذاها مثل تخم مرع پنیر ماست و حبوبات هست . ۱۵ دقیقه بعد خوردن رنگ صورتم قهوه ای می شه . بلافاصله دهنم تلخ می شه . و اروغ می زنم . چند ساعت بعد رنگ صورتم به حالت اول بر می گرده . و تلخی دهنم از بین میره. ایا ممکنه رفلاکس صفراوی باشه یا سندروم خاصی. اطرافیانم بهم میگن چرا رنگت این جوری می شه.

    پاسخ
  • سلام رفتم ازمایش دادام گفتن هیلو باکتری داری
    دوهفته قرص امپرازول۲۰ وکلاریترمایسین۵۰۰وبیسموت استفاده کردم الان دو روز است کهترش میکنم وحس میکنم چیزی توی گلویم گیر کرده لطفا راهنمایی کنید .

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر من نزدیک نه ماهه ک ب گاز درون سینه ام جمع میشه و باعث میشه نتونستم نفس بکشم، معده ام هم غذاهارو هضم نمیکنه و کامل اسید معده رو حس میکنم … سه بار ب پزشک مراجعه کردم گفتند گاز اسید معده است با دارو بهتر میشدم اما بعد از تموم شدن باز شروع میشه …میشه لطفا بهم بگید چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام لازمه اندوسكوپي انحام بديد و از نظر عفونت معدع ( هليكوباكتر) بررسي شيد.

      پاسخ
  • سلام
    حدودا دو ماه پیش درگیر مسمومیت غذایی شدم که درمان شد
    بعد از اون بسیار کم اشتها شدم، در حدی که یه وعده هم در روز نمیخوردم. به مدت دو هفته طبق دستور پزشک مولتی ویتامین، قرص ضد تهوع و پنتوپرازول ( قبل از صبحانه و قبل از شام ) مصرف کردم. در زمان مصرف پنتوپرازول بهتر بودم
    علائم ریفلاکس معده و حالت تهوع صبحگاهی دارم، گاهی وقتا vomit هم دارم. آب زیادی توی دهنم جمع میشه حتی هنگام بیداری.

    پاسخ
  • خانم ۳۷ ساله هستم دوماه پیش دچار کرونا شدم ریه ام سالم بود اما تنگی نفس داشتم دکترم گفت رفلاکس و الرزی دارم‌پنتو پرازول قبل صبحانه و شام مصرف کردم و روزی یک عدد نیوتادین تقریبا ۱ ماه مصرف کردم اما همچنان با قطع قرصم تنگی نفس دارم دکترم گفت دوباره باید یه ماه دیگه مصرف کنم اما یکم‌همچنان تنگی نفس دارم چکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      جهت بررسی بیشتر از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با پزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام من ورم معده داشتم و رفلاکس معده تحت نظر دکتر فوق تخصص بودم یه مدت بهتر شد ولی الان دوباره شروع شده و علاوه بر رفلاکس معده بعد غذا خوردن دست چم و پشت کمرم شروع به درد کردن میگیره پیش متخصص رفتم ولی فایده نداشته لطفا راهنمایم کنیم

    پاسخ
    • سلام
      چه داروهایی تجویز شده و به چه مدت مصرف کردین؟
      سنتون رو هم ذکر کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر خانومی 28ساله هستم ک اکثرمواقع احساس مکنم چیزی در گلوم است بافشار اب دهنم رافورت میدهم ک پایین برود،و24ساعته در حال ترش کردنم،وتلخی دهانم خیلی اذیت می‌کند باعث بوی بد دهانم شده. ممنون

    پاسخ
  • سلام‌دوساله‌ریفلاکس‌همراه‌باسینه‌دردوشانه‌هام‌دردمیکنه‌چکارکنم

    پاسخ
  • سلام من چند سالی هست ناراحتی معده دارم تا اینکه 2 سال پیش آندوسکوپی کردم و فتق هیاتال تشخیص داده شد دارو مصرف میکنم بعضی مواقع خوب خوبم ولی گاهیم خیلی اذیتم. میکنه همه نوع دارویی هم از جمله نولپازو و پنتوپرازول 40 و فاموتیدین 40 و دومپریدون 10 مصرف میکنم ولی کاملا خوب نشدم بنظرتون آندوسکوپی مجدد لازم یا خیر و یا بنظرتون باید عمل جراحی انجام بدم یا خیر؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      بررسی مجدد توسط فوق تخصص گوارش لازم است
      نیاز داشتن یا نداشتن به جراحی بسته به نظر پزشک جراح شما می باشد

      پاسخ
      • با سلام متخصص رفتم دارو تجویز کرده و گفت که عمل لازم. نیس با این حال بنظر شما با یه جراح مشورت کنم یا خیر؟؟؟

      • سلام
        بله ؛مشورت با جراح توصیه می شود

  • سلام،من ۳۵ سالمه،حدود دوماه هست که درد در قفسه سینه و درست همون نقطه در پشتم درد احساس میکنم،دکتر رفتم و به من قرص پنتومید و کلیدینیوم سی دادن،اما تغییر چندانی نکردم،خوشحال میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز علایم و شرح حال شما کامل نیست
      جهت بررسی بیشتر از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با پزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام من چند روزه معدم ترش میکنه البته از فهوه و سیگار و سس تند هم استفاده میکنم ولی هر دفعه چند روز مانده به فصل پاییز اینجوری میشم میشه لطف کنید بگید چیکار کنم… ممنونم

    پاسخ
  • سلام .مادرم ۸۵ ساله و دارای سابقه بیماری قلبی ریوی. دیابت. کلیوی است . چند ماهی هست که از گلو درد شکایت داره بردیمش دکتر گوارش گفتند رفلاکس داره داروی پنتو پرازول صبح و متودین ظهر و شب به مدت دو هفته دادن البته پنتوپرازول رو چندساله داره مصرف میکنه. الان متودین خیلی وقته تموم شده دکترم نگفته تا کی مصرف کنه الانم گاهی گلو درد داره.

    پاسخ
  • سلام
    مامان من الان چند ماهی هست که احساس گیر کردن چیزی در گلوش رو داره هنگام غذا خوردن انگار غذا در گلوش گیر میکنه .میگه احساس میکنه چیزی از معده اش به سمت مریش میاد هنگام خوابیدن هم بیشتر اذیت میشا لطفا راهنماییم کنین ممنون

    پاسخ
  • سلام.حدودا یک هفته هست سوزش معده و سوزش سینه و ترش کردن دارم امپرازول ۲۰ نااشتا میخورم اما هنوز هم خوب نشد خیلی دارم اذیت میشم .خواهشمندم راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام
    من کشف کردم اگه کسی موقع ترش کردن معده آلوچه یا تمر آلوچه بخوره بعد از دو سه نوبت خوب میشه فک کنم‌دلیلش تولید شدید بزاق در دهانه
    از پزشکان عزیز میخوام این مورد رو توصیه کنن

    پاسخ
    • سلام
      در برخی موارد اگه همراه ریفلاکس همراه زخم معده باشد سبب بدتر شدن میشود دوست عزیز
      اما در مواردی که رو دل کرده باشید بعلت ترشح بزاق و اسید موثر است

      پاسخ
  • با سلام خدمت خانم دکتر عزیز من خانمی 48 ساله هستم از سال 94 با انجام اندوسکوپی مشخص شد دریچه مری ام شل شده این 5 سال همه نوع ضد اسید تجویز شده مصرف کردم ولی جدیدا هرچه ضد اسید مصرف میکنم بیفایده است خیلی ریفلاکس اذیتم میکنه شام هم عصرساعت شش وسی میخورم داروها برای بدنم عادی شده هیچ تاثیری نداره. ضمنا داروهای ضداسید که گفته میشه بیشتر از یکماه یا دوهفته نباید مصرف بشه تکلیف امثال من چیه که مشکل ریفلاکس مداوم دارن. باتشکر از شما عزیزان.

    پاسخ
    • سلام
      حدود ۵۰ روزه که بعد از غذا خوردن نفخ شدید میکنم و احساس نفس تنگی دارم. البتع مدتی هست که بهترم.
      اشتهام کم شده و احساس درد در پهلوی چپ و پهلوی راست و پشت قفسه سینه راست دارم. دو سه بار هم رنگ مدفوع سبز بوده . ده سال پیش سندروم روده تحریک پذیر داشتم و خوب شدم. ضمنا قبل اجابت مزاج درد در سمت چپ یا راست شکم دارم. لطفا راهنمایی بفرمائید.

      پاسخ
  • سلام من ازبچگی رفلاکس معده دارم هرچی قرص استفاده میکنم فایده ای نداره البته همه قرص ها زیر نظر پزشک متخصص استفاده کردم به نظر شما چکار کنم خوب شم واقعا دارم زجرمیکشم

    پاسخ
    • سلام چون طولاني مدت رفلاكس داشتيد لازمه الان اندوسكوپي شيد

      پاسخ
  • سلام ۱۷ سال سن دارم احساس خفگی و پر بودن و سوزش شکم دارم یکسره آروغ و باد معده دارم شبا بدتر میشه

    پاسخ
  • سلام من چند هفته هشت ک عرق شاطره میخورم ثبل غذا یعنی دل خالی و الان چندروز که بعد نهار و شام حس میکنم یچیزی از معدم میاد بالا و حالت تعوع دارم و سینم میسوزه چیکار کنم؟

    پاسخ
  • سلام
    من چند روز هست سوزش معده تا گلو دارم و نفخ زیاد
    البته از کودکی من گاهی این مشکل رو دارم لطفا راهنماییم کنید

    پاسخ
  • سلام. سوزش در سینه و سوزش سر دل دارم و سوزش پشت جناخ سینه و حالت تهوع و سوزش گلو پیش متخصص گوارش رفتم برایم‌قرص موتیدون که روزی سه بار قبل غذا تجویز کرده و قرص نولپازا روزی دوبار صبح ناشتا و قبل شام این قرص نولپازا را با موتیدون صبح و شب با هم می خورم تداخلی ندارد الان ۶ روز مصرف می کنم حالم بهتر نشده

    پاسخ
  • باسلام خانمی ۴۴ ساله هستم چند سال پیش سر معده ام احساس گرفتگی داشتم احساس می کردم سرمعده ام باد کرده رفتم دکتر گفت رفلاکس داری آندوسکپی کرد گفت چیزی نبیست الان ۷ ماهه همین حالتو دارم دوباره دکتر رفتم آندوسکوپی کرد گفت ریفلاکس داری دارو نوشته امپرازول باکلوفن کلردیاز پوکساید متوکلوپرامیدوسیتالوپرام میخورم ولی خوب نشدم الان چکار کنم

    پاسخ
  • سلام اگرچه اغلب سایتها برای هر سوالی میگن به پزشک مراجعه شود ولی بازم میپرسم بلکه شما جواب بدین. من ۴۰ روزه دچار درد خفیف سر معده (گهگاه) و همون رفلاکس صبح ( قبل صبحانه) شدم سه بار پزشک فوق تخصص گوارش رفتم هر سه همون لانزوپرازول و یکیم نولپازا دادن . یک دوره ۲۸ روزه خوردم شایدم بیشتر ولی انگار نه انگار اون رفلاکس صبحگاه هست . هر سه دکترم نسخه رو از هم کپی کردن بهمراه ام جی اس و دایمتیکون . چاره چیه؟ هیچ سابقه قبلی هم نداشتم حتی یکبار

    پاسخ
  • سلام حدود هفت سال پیش به دلیل رفلکس معده آندوسکوپی کردم وعلت رفلکس شل شدن دریچه مری بود وقرص پنتو پرازول مصرف میکنم ولی با قطع کردن دارو دوباره رفلکس بر میگرده تا کی باید از این دارو استفاده کنم آیا مصرف بیش از حد دارو ضرر ندارد

    پاسخ
    • سلام
      چون شل بودن دریچه دارید باید دایما مصرف کنید
      خیر عارضه ای ندارد

      پاسخ
  • سلام،حدود ۲ساله که رفلاکس دارم الان ۳ماهه که معده ام هم درد میکنه تورا به خدا هرکه راهی چاره ای میدونه بگه چون واقعاً دیگه اشکم در اومده از دست رفلاکس

    پاسخ
  • سلام من وقتی دراز می کشم ترشی گلو م خیلی اذیتم میکنه چکار

    پاسخ
  • سلام خانمی ۳۴ ساله هستم .ده ساله عمل اسلیو انجام دادم . از بعد عمل سوزش معده گرفتم تا الان که ده سال میگذره خوب نشدم . هر روز ناشتا امپرازول میخورم . چند سال این وسط ها پنتوپرازول خوردم . ولی با این حال دو روز یادم بره صبح امپرازول بخورم . سوزش شدید معده میگیرم . طوری که انگار گاز معده تا دهانم میاد . یکبار اندوسکوپی کردم گفتن میکروب معده داری . جدیدا درد معده هم گرفتم . خواستم بدون من باید تا عمر دارم امپرازول یا پنتوپرازول دائم استفاده کنم ؟ یا درمان جدیدی هست که انجام بدم

    پاسخ
    • سلام
      جهت درمان میکروب معده باید اقدام نمایید

      پاسخ
  • بغضی از وقتها خارش گلو دارم شاید یک ساعت کمتر یا بیشتر بعد خوب میشود دکتر هم رفتم امپرازول و یک قرص دیگر داد که صبح و شب بخورم درد قفسه سینه خوب شد نه تنگی نفس دارم نه چیز دیگه فقط بعضی از وقتها خارش گلو ناراحت کننده است

    پاسخ
  • با سلام و وقت بخیر
    ۲۶ ساله و خانم هستم؛مدت ۱۲ روز هست ناشتا پنتاپرازول و نیم ساعت قبل ازهر وعده کلیدینیوم سی و وسط هر وعده غذایی فاموتیدین ۴۰ و بعد از غذا دایمتیکون مصرف میکنم.
    اما متاسفانه هیچ یک از علائم من حتی ذره ای بهتر نشده..‌.
    جدیدا پی بردم وقتی بعد از غذا سرفه میکنم و به دنبالش تنفسم مشکل میشه با مصرف آب لیمو حالم خیلی بهتر می شود و قبلا عاشق غذاهای تند بودم الان اصلا نمی توانم مصرف کنم انگار نسبت بهش حساسیت پیدا کرده باشم.
    کم کاری تیروئید دارم و ۶ ساله دارو مصرف میکنم.
    ممکن هست این علائمی که من دارم مربوط به کاهش اسید معده باشد؟
    در ماه رمضان من این مشکل را داشتم و با مصرف انبه کال حالم خوب می شد الان فصلش تمام شده نمی دانم مصرف دارو ها را ادامه دهم یا خیر؟
    دقیقا بعد از دو هفته که به کرونا مبتلا شدم دوباره مشکل معده ام برگشت و الان یک ماه و نیم هست درگیرم واقعا خسته ام کرده همه اش ضعف دارم.

    پاسخ
  • سلام
    من خانمی ۲۹ ساله ام وزن نرمالی دارم. حدود یه ماهه.رفلاکس دارم.یک ساعت بعد از هر وعده غذایی رفلاکس میشم.باد گلو دارم.احساس گیر کردن شدید داخل گلو دارم.به پزشک مراجعه کردم و قرص فاموتیدین.بیسامین.موتیدون.و لانزو ۳۰ داده بهم.حدود یه هفته میخورم ولی هیچ اثری نکرده?حالا چیکار کنم.اصلا حالت خفگی دارم.کلافم میکنه

    پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید
    ۳۵ سالمه و مشکل رفلاکس و نفخ داشتم. حدودا یماه پیش ب فوق تخصص گوارش مراجعه کردم و ایشون برام قرص نولپازا ۴۰ و قرص بیسموت تجویز کردن ب مدت دوماه… الان یماه گزشته و مشکل رفلاکسم حل شده ولی هرچیزی میخورم باد میپیچه تو معده و‌شکمم حتی آب ‌ک ‌میخورم… ممنون میشم راهنمایی کنین چ دارویی مصرف کنم ک‌ از شر آروغ راحت بش؟

    پاسخ
    • سلام من مشکل رفلاکس معده و میکروب معده داشتم دوماه دارو استفاده کردم و خوب شدم دوباره بعد از گذشت یک ماه باز رفلاکس معده دارم متاسفانه

      پاسخ
  • سلام من یه سال رفلاکس دارم دکتر نرفتم سوزش جوری هست که اگه یه جا متمرکز کاری باشم کمرم میسوزه وای در حالت عادی طی روز درد داخل بدنم پخش میشه

    پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید
    ۳۵ سالمه و مشکل رفلاکس و نفخ داشتم. حدودا یماه پیش ب فوق تخصص گوارش مراجعه کردم و ایشون برام قرص نولپازا ۴۰ و قرص بیسموت تجویز کردن ب مدت دوماه… الان یماه گزشته و مشکل رفلاکسم حل شده ولی هرچیزی میخورم باد میپیچه تو معده و‌شکمم حتی آب ‌ک ‌میخورم… ممنون میشم راهنمایی کنین چ دارویی مصرف کنم ک‌ از شر آروغ راحت بش؟

    پاسخ
  • سلام نزدیک ۱۰ سال است شبا هنگام خواب دهانم تلخ میشه از خواب بیدار میشم اب میخورم تا تلخی از بین بره قرص ضد اسید هم هیچ تاثیری نداره دکتر هم فقط قرص ضد اسید میده که هیچ تاثیری نداره ایا این رفلاکس هست یا بیماری دیگی هست ممنون

    پاسخ
    • سلام
      دوست گرامی اسم دارو را و نحوه مصرفتان و اینکه چه مدت مصرف کردین و مرتب و پشت سرهم حداقل ۲ هفته خوردید یا خیر را ذکر کنید

      پاسخ
      • سلام امپرازول وپنتو پرازول با مترونیدازول ولی هیج نتیجه ای نکرفتم

  • سلام. من قبلا ترش میکردم. اما الان شاید یه خاطر استرس و شرایط کاری چند وقت هست زیاد ترش میکنم و درد در قفسه سینه و پشت کمر دارم

    پاسخ
  • سلام من ۳۰ سالمه یک ماهه که شبا از رفلاکس بیدار میشم و سرفه میکنم پنتا پرازول دوهفته مصرف کردم و ولی تاثیری نکرد الان ۴ روزه که اس امپرازول ۴۰ دارم میخورم ولی هنوز خوب نشدم البته من قبلا هم سابقه رفلاکس داشتم ولی با پنتاپرازول سریع خوب میشدم دیگه واقعا نمیدونم چه کار کنم از آندوسکوپی هم درین شرایط کرونا میترسم

    پاسخ
    • سلام بله چون به درمان حواب نداديد بايد اندوسكوپي انجام بديد

      پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید
    حدود یکسال که بیشتر وقتا صبح حالت تلخی دهان رو دارم و الان حدود سه ماهه که ترش کردگی دارم بیشتر وقتا مخصوصا شبها و خیلی چیزها رو شیمیایی نه،، گیاهی استفاده کردم ولی نتیجه نگرفتم ممنون میشم که راهنماییم کنید

    پاسخ