عوامل نفخ شکم را بشناسید و از آن‌ها دوری کنید

ابتلا به نفخ شکم
اشتراک گذاری 3197 نظر

تجمع گاز در دستگاه گوارش باعث بروز نفخ شکم می‌شود. از شایع‌ترین علت نفخ شکم، می‌توان به عدم تحمل غذایی، اختلالات گوارشی، بلع هوا، رژیم غذایی و استرس و اضطراب اشاره کرد. سرطان تخمدان، سرطان معده، سابقه بیماری کورون، سن و جنسیت از عوامل خطر نفخ معده هستند. شما با تغییر رژیم غذایی، مصرف وعده‌های غذایی کوچک‌تر و آهسته غذا خوردن به درمان نفخ شکم کمک خواهید کرد. همچنین نوشیدن مایعات فراوان، فعالیت بدنی منظم و مدیریت استرس از موثرترین روش های درمان خانگی نفخ معده و شکم به‌شمار می‌روند.

مصرف داروهای ضداسید، ملین‌ها و در صورت نیاز آنتی‌بیوتیک‌ها به تسکین علائم باد شکم کمک می‌کند. برای مصرف این داروها، مشورت با دکتر گوارش لازم است.

با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که به 10 دقیقه زمان نیاز دارد، با انواع روش‌های درمان پزشکی و خانگی نفخ شکم آشنا می‌شوید.

در انتها، اگر سوالی درباره علت ابتلا به نفخ معده و سایر بیماری‌های مرتبط دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس پزشکی ما به آن‌ها پاسخ خواهد داد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

نفخ شکم چیست؟

به احساس پربودن، تورم و فشار زیاد در ناحیه شکم، نفخ شکم می‌گویند. نفخ، یک مشکل شایع گوارشی‌ست که به دلیل تجمع گاز در دستگاه گوارش ایجاد می‌شود و با افزایش گاز (نفخ)، آروغ زدن یا صدای غرغر شکم همراه است. این گاز، در اثر بلعیدن هوا هنگام خوردن غذا، مصرف غذاهای نفاخ یا فعالیت باکتری‌های روده بزرگ به‌وجود می‌آید. این وضعیت، می‌تواند ناراحتی و گاهی درد ایجاد کند. نفخ شکم، معمولا به‌طور قابل‌توجهی بر زندگی شخص تاثیر می‌گذارد. توجه به علت‌ها، نشانه‌ها و دریافت درمان، به مدیریت این وضعیت کمک می‌کند.

تجربه احساسات ناخوشایند و محدودیت‌های اجتماعی در اثر ابتلا به نفخ شکم

نفخ معده چطور ایجاد می‌شود؟

نفخ معده، در اثر عوامل مختلفی از جمله عادات غذایی، سبک تغذیه و مشکلات پزشکی زمینه‌ای رخ می‌دهد. در ادامه، به مهم‌ترین عوامل ایجادکننده نفخ پرداخته‌ایم:

  • پرخوری؛ پرشدن زیادی معده و ایجاد احساس نفخ در اثر مصرف بسیار مواد غذایی در هر وعده
  • مصرف غذاهای تولیدکننده گاز؛ غذاهایی مانند حبوبات، انواع کلم، پیاز و نوشیدنی‌های گازدار
  • حساسیت به مواد غذایی؛ ایجاد نفخ به دلیل عدم تحمل گلوتن ( مانند بیماری سلیاک) یا عدم تحمل لاکتوز (ناتوانی در هضم لاکتوز موجود در محصولات لبنی)
  • مصرف غذاهای پرفیبر؛ به‌ویژه منابعی مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل
  • عادت‌های غذاخوردن؛ بلعیدن ناگهانی هوا در اثر سریع غذاخوردن، صحبت‌کردن هنگام صرف غذا یا نوشیدن با نی و کند شدن سیستم گوارشی در اثر عدم تحرک کافی
  • سندرم روده تحریک‌پذیر؛ با درگیر کردن روده بزرگ و ایجاد نفخ، درد شکم، اسهال و یبوست
  • گاستروپارزی؛ تخلیه نشدن معده به‌درستی و ایجاد نفخ، تهوع و استفراغ
  • افزایش رشد باکتری‌های روده کوچک؛ تولید گاز و نفخ بیش از حد در اثر افزایش تعداد یا نوع باکتری‌ها در روده کوچک
  • مشکلات زنان؛ شرایطی مانند اندومتریوز و کیست‌های تخمدان

برای کاهش نفخ معده، رعایت رژیم غذایی مناسب، آرام غذا خوردن، پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های گازدار توصیه می‌شود. درصورت رفع نشدن نفخ، باید برای تشخیص تخصصی‌تر علت باد معده زیاد و دریافت مراقبت‌های پزشکی به دکتر گوارش مراجعه کنید.

ابتلا به نفخ شکم در اثر مصرف غذاهای نفاخ

تفاوت نفخ معده و ورم معده چیست؟

نفخ معده، در نتیجه تجمع گاز در دستگاه گوارش رخ می‌دهد. این گاز، از طریق بلعیدن هوا، هضم غذا، مصرف غذاهای خاص، مشکلات گوارشی، یبوست، داروها و بارداری ایجاد می‌شود. علائم نفخ معده، شامل احساس پری و سفتی شکم، درد شکم، آروغ زدن و دفع گاز است. اما ورم معده یا گاستریت، به التهاب مخاط داخلی معده گفته می‌شود. این التهاب، از عفونت باکتریایی، مصرف بیش از حد الکل، مصرف داروهای خاص، استرس و سایر عوامل نشات می‌گیرد. علائم ورم معده شامل درد شکم (به‌خصوص درقسمت فوقانی شکم)، حالت تهوع، استفراغ، از‌دست‌دادن اشتها و کاهش وزن است.

تفاوت نفخ شکم و بلع هوا چیست؟

بلع هوا، به عمل بلعیدن هوای اضافی در طول روز می‌گویند. این ناخودآگاه در اثر عواملی مانند استرس و اضطراب، سریع صحبت کردن، خوردن آدامس یا سیگار کشیدن رخ می‌دهد. هنگامی که هوا بلعیده می‌شود، در دستگاه گوارش حبس شده و باعث نفخ، آروغ زدن و درد شکم می‌شود. اما، نفخ شکم، به تجمع گاز در دستگاه گوارش می‌گویند. این گاز می‌تواند از طریق بلعیدن هوا، هضم غذا، خوردن غذاهای خاص، مشکلات گوارشی، یبوست، داروها و بارداری ایجاد شود.

بنا به تعریف انتشارات پزشکی WebMd آمریکا،

بدن، به دو طریق بلعیدن هوا و فعالیت باکتری‌های روده بزرگ برای هضم غذا در دستگاه گوارش، گاز تولید می‌کند. پس از رسیدن غذای هضم نشده، از روده کوچک به روده بزرگ، باکتری‌ها وارد کار شده و هیدروژن، دی‌اکسیدکربن و متان تولید می‌کنند. این گازها باید از بدن خارج شوند. همچنین، برخی از غذاها نسبت به سایرین، گاز بیشتری ایجاد می‌کنند. از سوی دیگر، هنگام خوردن و آشامیدن هم هوا را می‌بلعید. گازهایی مانند نیتروژن و اکسیژن، هنگام بلعیدن وارد بدن می‌شوند. معمولا هوای بلعیده شده، از طریق دهان و با آروغ زدن خارج می‌شود. هر مقدار هوایی که با آروغ زدن آزاد نشود؛ به روده کوچک یا بزرگ رفته و در آنجا به صورت نفخ دفع می‌شود.

علائم نفخ معده شامل احساس پری و سفتی شکم، درد شکم، نفخ و دفع گاز هستند.

علت نفخ شکم و معده چیست؟

نفخ شکم و معده، به دلیل تجمع گاز در دستگاه گوارش رخ می‌دهد. این حالت، می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی همچون بلع هوا هنگام خوردن یا نوشیدن، هضم غذاهای غنی از فیبر مانند لوبیا و کلم و عدم تحمل لاکتوز باشد. همچنین، اختلالات گوارشی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر، سوءهاضمه و یبوست هم می‌توانند باعث نفخ شوند. در ادامه، به مهم‌ترین عوامل ایجاد نفخ شکم و معده پرداخته‌ایم:

بلعیدن هوا

هنگام غذا خوردن یا نوشیدن نوشیدنی‌ها، ناخواسته هوای زیادی می‌بلعید. این هوای اضافی می‌تواند با تجمع در معده و روده‌ها، باعث نفخ و احساس پر بودن شود. مصرف نوشیدنی‌های گازدار، جویدن آدامس یا صحبت کردن هنگام غذا خوردن این مسئله را تشدید میکند. برای کاهش بلعیدن هوا، به آهستگی غذا خوردن، پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های گازدار و صحبت نکردن هنگام غذا خوردن روش‌های کارآمد و موثری هستند.

نفخ شکم در اثر جویدن آدامس و بلع هوا

تولید گاز در روده

مصرف برخی غذاها مانند حبوبات، کلم بروکلی و نوشیدنی‌های گازدار منجر به تولید گاز زیاد در روده‌ها می‌شوند. این گازها را باکتری‌های روده، هنگام هضم مواد غذایی تولید کرده و باعث نفخ، احساس سنگینی و گاهی درد شکمی می‌شوند. به آرامی غذا خوردن و جویدن کامل غذاها می‌تواند به کاهش تولید گاز کمک کند. همچنین، مصرف برخی مکمل‌های آنزیمی، در هضم بهتر این نوع غذاها موثر خواهد بود.

عدم تحمل لاکتوز

بدن نمی‌تواند لاکتوز موجود در محصولات لبنی را به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز در روده کوچک، به خوبی هضم کند. افرادی که دچار این مشکل هستند، پس از مصرف محصولات لبنی، دچار نفخ، درد شکم و اسهال می‌شوند. برای مدیریت این مشکل، استفاده از محصولات لبنی بدون لاکتوز یا مکمل‌های لاکتاز توصیه می‌شود.

اختلالات گوارشی

اختلالات گوارشی، شرایطی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر، بیماری سلیاک و عدم تحمل غذاها می‌توانند منجر به نفخ و مشکلات گوارشی شوند. سندرم روده تحریک‌پذیر با علائمی چون درد شکم، تغییر در حرکات روده و نفخ همراه است و شاید درمان روده تحریک پذیر بصورت قطعی وجود نداشته باشد ولی اغلب می توان با ترکیبی از تغییرات سبک زندگی، پروبیوتیک ها و داروها علائم این بیماری را کنترل کرد.

بیماری سلیاک به دلیل واکنش ایمنی بدن به گلوتن موجود در گندم و جو ایجاد شده و التهاب و نفخ را در پی دارد. عدم تحمل برخی مواد غذایی هم باعث علائم مشابه شده و نیاز به تشخیص و مدیریت دقیق توسط دکتر نفخ معده دارد. در این شرایط، از اهمیت مراجعه به‌موقع به متخصص گوارش غافل نشوید. برای درک بیشتر اهمیت این موضوع، مطلب تخصص گوارش و کبد چیست را مطالعه کنید.

یبوست

با درست کار نکردن روده‌ها و عدم دفع مدفوع، نفخ و احساس سنگینی در شکم به‌وجود می‌آید. یبوست، معمولاً ناشی از کمبود فیبر در رژیم غذایی، عدم تحرک کافی، مصرف ناکافی آب یا برخی شرایط پزشکی است. برای پیشگیری و درمان یبوست، مصرف مقدار کافی فیبر از طریق میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل، نوشیدن آب فراوان و فعالیت بدنی منظم بسیار موثر خواهد بود. گاهی، پزشک مصرف ملین‌ها یا سایر درمان‌ها را توصیه می‌کند.

رابطه نفخ شکم و یبوست
فرد، به دلیل ابتلا به یبوست، به نفخ شکم و معده دچار شده است.

عدم تعادل باکتری‌های روده

تغییر در ترکیب باکتری‌های مفید و مضر در روده‌ها، نفخ و مشکلات گوارشی ایجاد می‌کند. این تعادل که به میکروبیوم روده معروف است، نقش مهمی در سلامت کلی دستگاه گوارش دارد. عوامل مختلفی مانند مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، رژیم غذایی نامناسب و استرس، این تعادل را به‌هم می‌زنند. مصرف پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها یا همان باکتری‌های مفید و غذای آن‌ها، می‌تواند به بازگرداندن تعادل میکروبیوم روده و کاهش نفخ کمک کند.

مصرف بیش از حد غذا یا نوشیدنی

خوردن یا نوشیدن بیش از حد، به‌ویژه غذاهای چرب و سنگین، باعث نفخ و احساس ناراحتی در معده خواهد شد. معده برای هضم مقادیر زیاد غذا به زمان و انرژی بیشتری نیاز داشته و این مسئله می‌تواند منجر به تولید گاز و نفخ شود. برای جلوگیری از این مشکل، باید وعده‌های غذایی کوچک‌تر و در دفعات بیشتر میل کنید و از غذاهای چرب، سرخ‌شده و سنگین پرهیز بپرهیزید. آهسته خوردن و خوب جویدن غذا هم می‌تواند به هضم بهتر و کاهش نفخ کمک کند.

استرس و اضطراب

استرس، عملکرد طبیعی دستگاه گوارش را مختل کرده و منجر به نفخ می‌شود. استرس و اضطراب، با تاثیر بر سیستم عصبی خودمختار، عملکرد روده‌ها را تغییر می‌دهند. این مسئله، باعث کاهش یا افزایش حرکات روده‌ای و تولید گاز بیشتر می‌شود. برای مدیریت استرس و اضطراب، تمرین تکنیک‌های آرامش‌بخش مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی مفید است. همچنین، فعالیت بدنی منظم و خواب کافی هم می‌تواند، اثرات منفی استرس بر دستگاه گوارش را کاهش دهد.

مصرف داروها

مصرف برخی داروها مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، مکمل‌های آهن و برخی داروهای ضد افسردگی می‌توانند نفخ ایجاد کنند. آنتی‌بیوتیک‌ها، تعادل باکتری‌های روده را مختل کرده و منجر به نفخ می‌شوند. مکمل‌های آهن، باعث تحریک معده و روده و تولید گاز خواهند شد. همچنین، داروهای ضدافسردگی می‌توانند بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر بگذارند. اگر دارویی باعث نفخ می‌شود، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا درمان جایگزین یا راه‌حلی برای کاهش عوارض دارو ارائه دهد.

بیماری‌های معده می‌توانند با نفخ شکم همراه باشند. اگر شما هم نفخ دارید و علت آن را نمی‌دانید، یکی از این بیماری‌ها را در مقاله فلج معده مجله دکتردکتر ببینید.

علت نفخ زیاد چیست؟

نفخ مداوم، می‌تواند به دلیل تکرار انجام یک سری عادت‌های نادرست باشد. این نوع نفخ، نشان‌دهنده‌ی یک مشکل یا چندین مشکل در سلامتی‌ دستگاه گوارش شما خواهد بود. سریع غذا خوردن یا حتی خوردن غذاهای محرک ایجاد گاز توسط باکتری‌های روده، مصرف زیاد غذاهای تولیدکننده گاز مثل حبوبات از این دست عادت‌های ناسالم هستند. این عادت‌ها، باعث تشدید عارضه نفخ شکم و معده می‌شوند.

نفخ شکم مداوم به دلیل تکرار عادت‌های ناسالم غذایی

علت باد شکم زیاد در زنان چیست؟

زنان در موقعیت‌های مختلفی دچار باد شکم می‌شوند. تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی، یکی از شایع‌ترین علت‌های ایجاد باد شکم در زنان است.افزایش هورمون‌های استروژن و پروژسترون در طول چرخه قاعدگی، بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر گذاشته و منجر به نفخ شکم می‌شود. بسیاری از زنان در روزهای قبل و در طول قاعدگی تجربه نفخ دارند. در سندرم پیش از قاعدگی هم نفخ شکم یکی از علائم شایع است. همچنین، وقوع تغییرات هورمونی در دوران یائسگی با تاثیر بر دستگاه گوارش، منجر به ایجاد نفخ شکم شود.

علت باد شکم زیاد در مردان چیست؟

مردان در موقعیت‌های مختلفی دچار باد شکم می‌شوند. تمام موارد گفته‌شده از نقش عادات ناسالم غذایی و عدم تحرک کافی در ایجاد نفخ، در مردان هم صدق می‌کند. علاوه‌بر این موارد، تغییر سطح هورمون تستوسترون در مردان با تاثیر بر عملکرد دستگاه گوارش، فرد را به عارضه نفخ دچار خواهد کرد. همچنین با بزرگ شدن پروستات در مردان، بر روده‌ها فشار وارد شده و این فشار نفخ شکم را به دنبال خواهد داشت.

علت نفخ دائمی شکم چیست؟

نفخ دائمی شکم، از عوامل متفاوتی نشات می‌گیرد. بعضی از این عوامل، به ارزیابی‌ها و تشخیص پزشک نیاز دارند. بلعیدن هوای اضافی، هضم ناقص بعضی از غذاها، افزایش ایجاد گاز توسط باکتری‌های روده، سندرم روده تحریک‌پذیر و عدم تحمل لاکتوز باعث نفخ می‌شوند. مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات، سبزی‌های خانواده کلم و نوشیدنی‌های گازدار هم از عوامل شایع ایجاد نفخ هستند. سبک زندگی بدون ‌تحرک و عادت‌های غذایی نادرست مانند سریع غذا خوردن و نوشیدن انواع نوشیدنی‌ها با نی، این مشکل را تشدید خواهند کرد.

علت نفخ بعد از غذا

نفخ بعد از غذا، به دلایل متعددی ایجاد می‌شود. در ادامه، به شایع‌ترین علت نفخ بعد از غذا پرداخته‌ایم:

  • تجمع گاز در معده و روده در اثر بلعیدن هوا هنگام خوردن یا نوشیدن
  • مصرف غذاهای پرفیبر یا نفاخ مانند لوبیا، کلم و نوشیدنی‌های گازدار
  • ایجاد نفخ در برخی افراد ناشی از عدم تحمل برخی مواد غذایی مثل لاکتوز یا گلوتن
  • وقوع نفخ در اثر هضم ناکافی غذاها و حرکت آهسته دستگاه گوارش
  • خوردن سریع غذا

گاهی عدم مدیریت استرس و اضطراب، می‌تواند در افراد احتمال ابتلا به نفخ را افزایش دهد.

علت نفخ قبل از پریودی و در دوره پریودی

نفخ شکم در دوران قاعدگی یک پدیده طبیعی است که به دلایل هورمونی و فیزیولوژیکی اتفاق می‌افتد. این عارضه، معمولاً پیش از قاعدگی آغاز شده، در طول قاعدگی ادامه داشته و پس از آن به‌تدریج کاهش می‌یابد. مدیریت رژیم غذایی، مصرف آب کافی و مدیریت استرس، به کاهش نفخ و بهبود در این دوران کمک خواهد کرد. نفخ شکم، از 1 یا 2 هفته قبل از قاعدگی آغاز شود و به‌طور متوسط حدود 7 تا 14 روز ادامه می‌یابد. افزایش هورمون‌های استروژن و پروژسترون در دوران پریودی، باعث حبس‌شدن مایعات و تغییرات در عملکرد روده‌ها شده که نفخ را در پی خواهند داشت.

در طول دوره پریود، نفخ شکم معمولاً در چند روز اول پریود رخ داده و به تدریج کاهش می‌یابد. به‌طورکلی، نفخ در این دوره ممکن است بین 3 تا 5 روز طول بکشد. پس از پایان پریود، به دلیل بازگشت هورمون‌ها به سطح معمول خود، مشکلات مربوط به نفخ هم کاهش پیدا می‌کند.

علت نفخ شکم نوزاد

علت نفخ شکم در نوزادان می‌تواند شامل طیف وسیعی از دلایل مختلف باشد. در ادامه، به مهم‌ترین علت نفخ شکم نوزاد اشاره کرده‌ایم:

  • بلع هوا؛ بلعیده شدن هوای زیاد توسط نوزاد به دلیل به سرعت شیر خوردن یا درست نبودن موقعیت دهان کودک با سینه مادر یا شیشه‌شیر
  • عدم تحمل لاکتوز؛ ایجاد گاز و نفخ در نوزادان در اثر حساسیت برخی از نوزادان به لاکتوز موجود در شیر مادر یا شیر خشک
  • رژیم غذایی مادر؛ انتقال نفخ از طریق شیر مادر به نوزاد به جهت مصرف غذاهای نفاخ مانند کلم بروکلی، لوبیا یا نوشیدنی‌های گازدار توسط مادر
  • تغذیه سریع یا زیاد؛ ابتلا به نفخ در نوطاد به دلیل به سرعت شیر خوردن یا بیش از حد نیاز شیر خوردن
  • سوء‌جذب؛ وقوع نفخ در برخی از نوزادان به جهت وجود مشکلاتی در هضم و جذب برخی مواد غذایی
  • عدم رشد دستگاه گوارش؛ ایجاد نفخ در اثر عدم توانایی سیستم گوارش در حال تکامل نوزادان در هضم برخی از مواد غذایی

روش‌هایی همچون گرفتن آروغ نوزاد، تغذیه نوزاد در موقعیت درست، استفاده از شیشه شیرهای ضدنفخ و ماساژ شکم نوزاد به کاهش نفخ نوزاد کمک خواهند کرد.

گریه‌های شدید نوزاد به دلیل ابتلا به نفخ شکم

علت نفخ شکم کودکان

نفخ شکم در کودکان، به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. برخی از علل شایع نفخ شکم در این گروه سنی عبارت هستند از:

  • غذاهای گازدار؛ مصرف غذاها و نوشیدنی‌های گازدار مانند نوشابه‌ها، آب‌میوه‌های گازدار و بعضی از انواع سبزیجات مانند کلم، گل کلم و بروکلی
  • بلع هوا؛ بلعیده شدن هوای زیاد توسط کودکان، هنگام خوردن، آشامیدن یا حرف زدن
  • عدم تحمل لاکتوز؛ به دلیل کمبود آنزیم هضم‌کننده لاکتوز موجود در شیر و محصولات لبنی
  • یبوست؛ تجمع گاز و نفخ در شکم به دلیل تجمع مدفوع در روده کودکان
  • آلرژی‌های غذایی؛ آلرژی به برخی غذاها مانند گندم، سویا، تخم‌مرغ و شیر
  • بیماری‌های گوارشی؛ ابتلا کودکان به برخی بیماری‌ها مانند سندرم روده تحریک‌پذیر، بیماری سلیاک و عفونت‌های روده‌ای
  • مصرف بیش از حد فیبر؛ افزایش احتمال ابتلا به نفخ در اثر مصرف زیاد فیبر به‌ویژه فیبرهای غیرمحلول توسط کودکان
  • استرس و اضطراب؛ تاثیرات منفی استرس و اضطراب بر سیستم گوارش کودکان

برای مدیریت و کاهش نفخ در کودکان، باید به رژیم غذایی آنها توجه کرده و در صورت لزوم با پزشک برای شناسایی علت دقیق نفخ و درمان مناسب مشورت شود.

علت نفخ شکم در بارداری

نفخ در دوران بارداری تجربه شایعی‌ست که به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. دلایلی مانند تغییرات هورمونی، فشار فیزیکی ناشی از رشد جنین و تغذیه‌ای منجر به این عارضه می‌شوند. با رعایت نکات تغذیه‌ای و سبک زندگی مناسب، می‌توان این مشکل را مدیریت کرد. در ادامه به مهم‌ترین علت نفخ شکم در بارداری پرداخته‌ایم:

  • بزرگ شدن رحم؛ با رشد جنین، رحم بزرگ‌تر شده و فضای بیشتری در محوطه شکمی اشغال می‌کند. این فشار فیزیکی، با کاهش فضای معده و روده‌ها، منجر به احساس نفخ و پُری شکم خواهد شد.
  • تغییرات هورمون پروژسترون؛ در دوران بارداری، سطح هورمون پروژسترون افزایش می‌یابد. این هورمون، باعث شل‌شدن عضلات صاف بدن، از جمله عضلات دستگاه گوارش می‌شود. شل شدن این عضلات، کاهش سرعت حرکت غذا در روده‌ها و تجمع گاز و نفخ را به دنبال دارد.
  • تغییر در رژیم غذایی و افزایش مصرف غذاهای خاص در زنان باردار؛ به دلیل نیازهای تغذیه‌ای و توصیه‌های پزشکی، میزان مصرف برخی از غذاها مانند حبوبات و کلم در زنان باردار افزایش پیدا می‌کند.

نفخ، در طول سه‌ماهه‌های مختلف بارداری با شدت‌های مختلف تجربه می‌شود. در سه‌ماهه اول بارداری، با آغاز تغییرات هورمونی، برخی از همان ابتدای بارداری، دچار نفخ می‌شوند. در سه‌ماهه دوم، رشد رحم بیشتر شده و فشار بیشتری به روده‌ها وارد می‌شود. نفخ در این دوره افزایش می‌یابد. درسه‌ماهه سوم بارداری، با رشد حداکثری جنین، فضای شکم به شدت کاهش می‌یابد. به همین دلیل، بسیاری از زنان در این دوره، با نفخ شدیدتری مواجه می‌شوند.

ابتلای به نفخ شکم در بارداری به دلیل تغییرات فیزیکی و هورمونی

علائم همراه با نفخ معده و شکم چیست؟

نفخ معده و شکم، علاوه‌بر احساس تورم و پُری، با علائم و مشکلات دیگری همراه خواهد بود. شایع‌ترین این علائم، درد شکم، گاز معده و روده، آروغ زدن، یبوست، اسهال، تهوع، کاهش اشتها و تغییر در الگوی دفع مدفوع هستند. عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی، عدم تحمل غذایی، بیماری‌های گوارشی، تغییرات هورمونی، استرس و مصرف داروها منجر به تشدید این وضعیت خواهد شد. برای مدیریت و کاهش علائم نفخ، رعایت رژیم غذایی مناسب، افزایش فعالیت بدنی، مدیریت استرس و مشاوره با پزشک در صورت نیاز توصیه می‌شود.

عوامل خطر نفخ معده و شکم

سرطان تخمدان، یکی از علت‌های نادر و خطرناک در نفخ شکمی است. نفخ معده، شکم و درد لگن، از علامت‌های ابتلا به این سرطان هستند. سرطان رحم، گاهی باعث نفخ معده، خونریزی غیرطبیعی واژینال، درد لگن یا درد هنگام دفع ادرار می‌شود و این نفخ از نوع نفخ شکمی، خطرناک است. تغییر عادات روده ماننده یبوست و نفخ از نشانه‌های ابتدایی بیماری رحم زنان است.

از دیگر بیماری‌های خطرناک، سرطان معده است. سرطان معده از جمله سرطان‌های بدون علامتی‌ست که پس از پیشرفت بیماری با علائم نامشخصی مانند نفخ، احساس سنگینی و سیری در قسمت بالایی شکم و سوء‌هاضمه مشخص می‌شود. بیماری کرون هم یکی از بیماری‌های خودایمنی‌ست که با تاثیر مستقیم روی دستگاه گوارش، در روده کوچک و بزرگ شناسایی می‌شود. نفخ از علائم مشخص بیماری کرون بوده که باعث انسداد روده، کاهش وزن، حالت تهوع و استفراغ بعد از خوردن غذا خواهد شد.

ارتباط نفخ شکم با بیماری‌های مختلف

نفخ شکم با افزایش حجم و ورم شکم، از نشانه‌های مشترک بیماری‌های مختلفی است. این شرایط، به علت سوء‌هاضمه، عدم تحمل لاکتوز، گلوتن یا بیماری‌های گوارشی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر رخ می‌دهد. همچنین، عفونت‌های گوارشی، یبوست مزمن و تجمع گازهای روده هم منجر به نفخ می‌شوند. در ادامه، به برخی از این بیماری‌ها و وضعیت‌های مرتبط با نفخ شکم، اشاره کرده‌ایم:

نفخ شکم و روده تحریک‌پذیر

سندرم روده تحریک‌پذیر، یکی از بیماری‌های گوارشی‌ست که با درد شکمی، اسهال یا یبوست و نفخ شکم همراه است. عوامل مختلفی همچون استرس، تغذیه نامناسب و تغییرات در میکروبیوم روده باعث ابتلا به این بیماری می‌شوند. موثرترین روش‌های درمان و کنترل این بیماری، تغییر در رژیم غذایی، مدیریت استرس و اضطراب و درمان دارویی تحت نظر پزشک متخصص هستند.

عفونت و نفخ معده و شکم

نفخ معده و شکم یکی از مشکلات گوارشی شایع است که می‌تواند به علت‌های مختلفی ایجاد شود. یکی از این علت‌ها، عفونت‌های گوارشی هستند. اختلالات ناشی از ورود عوامل مختلف شامل باکتری‌ها، ویروس‌ها و انگل‌ها به دستگاه گوارش، عفونت‌های گوارشی را به وجود می‌آورند. این عفونت‌ها، باعث بروز انواع علائم همچون نفخ، درد شکم، اسهال و تهوع می‌شوند.

کولیت اولسراتیو و نفخ شکم

کولیت اولسراتیو یک بیماری خودایمنی مزمن است که باعث التهاب و زخم‌ شدن لایه داخلی روده بزرگ و مقعد می‌شود. این بیماری، بخشی از گروه بیماری‌های التهابی روده بوده و به شکل‌های مختلفی در بخش‌های مختلف روده بزرگ خود را نشان می‌دهد. در کولیت اولسراتیو، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های روده حمله کرده و موجب التهاب و آسیب دیدن روده می‌شود. وجود افراد مبتلا به این بیماری در سابقه خانوادگی شما، احتمال ابتلا به کولیت اولسراتیو را در شما افزایش خواهد داد. برخی از عوامل محیطی مانند استرس، عفونت‌ها و مصرف مواد غذایی خاص باعث ابتلا و تشدید این بیماری می‌شوند. درمان کولیت روده به دو طریق جراحی و دارو درمانی امکانپذیر است.

نفخ شکم و یبوست

نفخ شکم و یبوست هر دو از مشکلات شایع گوارشی هستند. هنگام ابتلای فرد به یبوست، باعث کند شدن حرکت مواد در روده می‌شود. با کاهش حرکات روده‌ای و تجمیع مواد دفعی و گازها در روده، فرد احساس پری، فشار در شکم و نفخ می‌کند. این مشکلات، با مصرف آب کافی، فیبرهای غذایی و فعالیت بدنی منظم کاهش می‌یابند. پرهیز از مصرف غذاهای نفاخ و مشاوره با پزشک در صورت تداوم علائم، به بهبود وضعیت کمک خواهد کرد.

زخم معده و نفخ معده

زخم معده، به دلیل ترشح زیاد اسید معده و تخریب دیواره‌های معده ایجاد می‌شود. نتیجه این فرایند، ایجاد التهاب و تحریک در دستگاه گوارش خواهد بود. این التهاب به ایجاد گاز و ابتلای فرد به نفخ منجر می‌شود. علاوه‌براین، مصرف برخی داروها و تغییر در رژیم غذایی برای مدیریت زخم معده هم به افزایش تولید گاز و احساس نفخ شکم کمک می‌کنند. بنابراین، گاهی افراد مبتلا به زخم معده، بیش از دیگران، نفخ شکم را تجربه خواهند کرد.

بواسیر و نفخ شکم

بیماری بواسیر، با متورم و بزرگ شدن رگ‌ها در ناحیه داخل یا خارج از مقعد ایجاد می‌شود. گاهی، یبوست، از اصلی‌ترین عوامل یا تشدیدکننده بواسیر بوده و به نفخ شکم منجر خواهد شد. اعمال فشار برای دفع مدفوع سفت در زمان یبوست، فشار بیشتری به رگ‌های ناحیه مقعد وارد کرده و باعث ایجاد یا تشدید بواسیر می‌شود. اگر مدفوع برای مدت طولانی‌تری در روده بزرگ باقی بماند، آب بیشتری از آن جذب شده و سفت‌تر می‌شود. این اتفاق، فرد را با بواسیر شدید‌تری مواجه خواهد کرد.

استرس و نفخ معده و شکم

هنگام اضطرب یا فشار روانی، بدن شما هورمون‌های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین ترشح می‌کند. این هورمون‌ها، با درگیر کردن سیستم عصبی گوارش، باعث ایجاد تغییرات مختلفی در عملکرد دستگاه گوارش می‌شوند. در نتیجه اسپاسم عضلانی در روده، حرکت غذا در روده کند شده و نفخ، درد شکمی و احساس پری در معده رخ می‌دهد. همچنین، استرس باعث افزایش ترشح اسید معده شده که سوءهاضمه، نفخ و سوزش سردل را به دنبال خواهد داشت. استرس و اضطراب، تعادل باکتری‌های مفید و مضر روده را برهم زده که با خود مشکلات گوارشی همچون نفخ، درد شکمی و اسهال را به همراه دارند.

استرس و اضطراب یکی از عوامل ابتلا به نفخ شکم
فرد، به نفخ شکم ناشی از استرس و اضطراب مبتلا شده است.

دیابت و باد شکم

دیابت به اعصاب کنترل‌کننده دستگاه گوارش، آسیب می‌رساند. این آسیب عصبی، باعث اختلال در حرکت غذا در دستگاه گوارش شده و نفخ، درد شکمی و یبوست را در پی دارد. گاستروپارزی یک عارضه شایع دیابت است که حرکت غذا از معده به روده کوچک را کند می‌کند. این عارضه، با نفخ، حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها همراه است. افراد مبتلا به دیابت، در معرض ابتلا به عدم تحمل لاکتوز هم هستند.

بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به نفخ شکم ناشی از دیابت، کنترل قند خون است. این کنترل با رژیم غذایی، ورزش و دارو انجام می‌شود. دکتر گوارش، در صورت ابتلا به گاستروپارزی، داروهایی برای کمک به حرکت غذا در دستگاه گوارش تجویز می‌کند.

مشکلات بلع و نفخ شکم

مشکلات بلع (دیسفاژی) و نفخ شکم به دلایل مختلفی با یکدیگر مرتبط هستند. عوامل و شرایط متعددی، موجب ابتلای به هر دوی این مشکلات می‌شوند. در ادامه، به برخی از مهم‌ترین این عوامل اشاره کرده‌ایم:

  • ریفلاکس معده به مری؛ نفخ شکم و احساس پری معده ناشی از تحریک مری و مشکلات بلع در اثر ریفلاکس معده
  • بیماری زخم معده یا اثنی‌عشر؛ ایجاد مشکلات بلع و نفخ شکم در اثر زخم‌های گوارشی
  • اختلالات حرکتی مری؛ ایجاد نفخ در اثر مشکلات بلع و تجمع غذا در مری به دلیل ناتوانی عضلات مری برای منقبض شدن
  • اسپاسم مری؛ مشکلات بلع و ایجاد نفخ در اثر انقباضات غیرطبیعی و غیرمنظم عضلات مری
  • بلع هوا (آئروفاژی)؛ تشدید مشکلات بلع و ایجاد نفخ در اثر بلعیدن بیش از حد هوا هنگام خوردن یا نوشیدن
  • سوء‌هاضمه؛ ابتلا به مشکلات بلع و نفخ هم‌زمان به دلیل ابتلا به سوء‌هاضمه و مشکلات گوارشی عمومی
  • التهاب مری؛ وقوع مشکلات و نفخ در اثر التهاب مری به دلیل عفونت یا تحریک

اگر به‌طور مکرر مشکلات بلع و نفخ شکم را تجربه می‌کنید، برای شناسایی علت اصلی این مشکلات و درمان مناسب باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.

نفخ شکم و کبد چرب

کبد چرب، با تجمع چربی در کبد اتفاق می‌افتد. چربی اضافی، به کبد آسیب رسانده و باعث التهاب و ناهنجاری در عملکرد کبد می‌شود. این ناهنجاری‌ها، با تاثیر روی جریان خون در کبد و طحال و تجمع مایع در شکم، احساس پری و سیری در معده و وقوع نفخ را به دنبال خواهند داشت. همچنین، افراد مبتلا به کبد چرب، بیشتر در معرض ابتلا به سوء‌هاضمه و یبوست بوده که خود باعث نفخ، درد شکم، سوزش سر دل و حالت تهوع خواهند شد. از سوی دیگر، بسیاری از غذاهایی که خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش می‌دهند، همچون غذاهای پرچرب، پرکربوهیدرات و فرآوری شده، باعث نفخ هم می‌شوند.

نفخ شکم و کمردرد

اختلالاتی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر، باعث نفخ، درد شکمی و کمردرد می‌شوند. این شرایط، بر نحوه حرکت غذا در دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و اسپاسم عضلانی و درد در ناحیه کمر را به همراه خواهد داشت. همچنین التهاب در بدن، موجب کمردرد و مشکلات گوارشی مانند نفخ می‌شود. شرایط التهابی مانند آرتریت و بیماری التهابی روده در این امر نقش دارند.

شکم درد و نفخ شکم

شکم درد و نفخ شکم اغلب ناشی از عوامل مختلفی مانند تغذیه نامناسب، بلعیدن هوای زیاد، عدم تحمل غذایی، بیماری‌های گوارشی و یبوست هستند. مصرف غذاهای نفاخ مثل لوبیا، کلم و نوشیدنی‌های گازدار، همچنین حساسیت به لاکتوز یا گلوتن، باعث تجمع گاز و ایجاد درد در شکم می‌شوند. بیماری‌هایی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر و عفونت‌های گوارشی هم در وقوع این مشکلات نقش دارند. برای کاهش شکم درد و نفخ، تغییر رژیم غذایی، جویدن آرام غذا، مصرف پروبیوتیک‌ها و پرهیز از غذاهای نفاخ توصیه می‌شود.

اسهال و باد شکم

هنگامی که غذا به سرعت در روده بزرگ حرکت می‌کند، زمان کمتری برای جذب آب وجود دارد. این فرایند، با افزایش مقدار مایعات در روده بزرگ، افزایش تولید گاز و ایجاد اسهال را به دنبال خواهد داشت. باکتری‌های موجود در روده ‌بزرگ، از مواد غذایی هضم نشده، برای تولید گاز استفاده می‌کنند.با وقوع اسهال و افزایش سرعت حرکت غذا در روده بزرگ، باکتری‌ها برای تولید گاز زمان بیشتری دارند. برخی از غذاها، مانند غذاهای چرب، تند یا پرفیبر، باعث اسهال و نفخ در افراد می‌شوند. عدم تحمل لاکتوز موجود در شیر) یا فروکتوز موجود در قند میوه، نفخ، اسهال و درد شکم را در پی دارند.

فرد مبتلا به نفخ شکم در اثر اسهال

نفخ معده عصبی

نفخ معده عصبی یا سندرم روده تحریک‌پذیر، با ناراحتی‌های گوارشی مختلف همچون نفخ، درد شکم، اسهال یا یبوست همراه است. افراد مبتلا به این سندرم، به‌طورکلی روده‌های حساسی دارند که به محرک‌های مانند استرس، غذا، هورمون‌ها یا تغییر در حرکات روده، بیشتر واکنش نشان می‌دهند. این واکنش، منجر به اسپاسم عضلانی، التهاب و افزایش تولید گاز در روده می‌شود. سیستم عصبی گوارشی، مسئول هماهنگی بین مغز و روده است. در افراد مبتلا، این سیستم، با عملکرد نادرست و ارسال سیگنال‌های اشتباهی به روده، باعث وقوع حرکت غیرطبیعی غذا در روده، اسپاسم عضلانی و افزایش حساسیت روده می‌شود.

نفخ معده و تنگی نفس

دیافراگم، عضله‌ای در زیر ریه‌ها بوده و به تنفس کمک می‌کند. با تورم شکم به دلیل نفخ، به دیافراگم فشار وارد شده و تنفس دشوار خواهد شد. این اتفاق، در افراد مبتلا به بیماری‌های ریوی همچون بیماری انسدادی مزمن ریوی شایع است. همچنین، رحم در حال رشد در دوران بارداری به اندام‌های داخلی فشار وارد کرده و باعث کمردرد، نفخ و تنگی نفس می‌شود.

چگونه نفخ شکم را تشخیص دهیم؟

تشخیص نفخ شکم، براساس علائم بیمار و معاینات بالینی انجام می‌شود؛ اما متخصص گوارش، گاهی برای تشخیص علت دقیق‌تر نفخ در شرایط پیچیده، آزمایش‌های تکمیلی و تخصصی را توصیه می‌کند. در جدول زیر، به دقیق‌ترین روش‌های تشخیصی نفخ شکم اشاره کرده‌ایم:

تکنیک‌های تشخیصی نفخ شکمشرح تکنیک‌های تشخیصی
مصاحبه پزشکیپرسیدن سوالاتی در مورد علائم، شدت و مدت زمان نفخ، رژیم غذایی، عادات غذایی و سابقه پزشکی
معاینه فیزیکیلمس و معاینه شکم برای یافتن نشانه‌های غیرمعمول مانند حساسیت، ورم یا صداهای غیرطبیعی
آزمایش‌های خونبررسی خون برای تشخیص التهاب، عفونت یا مشکلات متابولیکی عامل نفخ
آزمایش‌های مدفوعبررسی مدفوع برای تشخیص عفونت‌ها، عدم تحمل غذایی یا مشکلات گوارشی دیگر
آزمایش‌های تصویربرداریمانند اشعه ایکس، سونوگرافی یا سی‌تی‌اسکن برای بررسی دقیق‌تر ساختارهای داخلی شکم و تشخیص هر گونه انسداد یا ناهنجاری
آزمایش‌های تنفسیتست تنفسی هیدروژن یا متان برای تشخیص عدم تحمل لاکتوز یا رشد بیش از حد باکتری‌ها در روده کوچک
آندوسکوپی و کولونوسکوپیمشاهده مستقیم داخل دستگاه گوارش و برداشتن نمونه‌های بافتی برای بررسی بیشتر

این مجموعه از روش‌های تشخیصی، برای شناسایی علت دقیق نفخ شکم و ارائه درمان مناسب به متخصص گوارش کمک می‌کنند.

عوارض و خطرات نفخ شکم چیست؟

نفخ شکم، معمولا یک مشکل جدی نیست و به‌طور طبیعی تسکین می‌یابد. اما گاهی، نشان‌دهنده مشکلات جدی‌تری خواهد بود. شایع‌ترین عوارض و خطرات نفخ شکم شامل موارد زیر هستند:

  • ایجاد درد و احساس ناراحتی در شکم؛ به صورت دردهای متناوب یا مداوم
  • احساس پری در شکم و معده؛ ایجاد تنگی نفسی و محدودیت در حرکت آزادانه
  • اختلال در خواب؛ در اثر درد بیش از حد و فشار آزاردهنده
  • ایجاد محدودیت اجتماعی؛ احساس ناراحتی در جمع‌های عمومی و بروز مشکلات اجتماعی
  • نشان‌دهنده مشکلات گوارشی خطرناک؛ همچون سندرم روده تحریک‌پذیر، بیماری کرون، انسداد روده یا عدم تحمل غذایی
  • عوارض روانی ناشی از تجربه مکرر نفخ؛ ابتلا به استرس و اضطراب

درصورتی‌که، نفخ شکم همراه با علائم جدی‌تر، به‌طور مداوم ادامه یافت، برای انجام ارزیابی‌های تخصصی‌تر و یافتن علت باد کردن شکم باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.

تجربه دردهای شکمی ناشی از نفخ شکم

چگونه نفخ معده و شکم را درمان کنیم؟

درمان نفخ شکم و معده، به علت بروز آن بستگی دارد. در ادامه، به متداول‌ترین روش‌های کاهش و درمان نفخ اشاره کرده‌ایم:

  • کاهش مصرف غذاهای نفاخ؛ غذاهایی همچون لوبیا، عدس، کلم، گل‌کلم و نوشیدنی‌های گازدار
  • جویدن آرام غذا؛ بلعیده شدن هوا کمتر در اثر آرام جویدن غذا
  • مصرف فیبر به مقدار مناسب؛ جلوگیری از مصرف بیش از حد فیبر و ورود تدریجی آن به رژیم غذایی
  • پرهیز از مواد غذایی حساسیت‌زا؛ اجتناب از مصرف لبنیات برای افراد حساس به لاکتوز و اجتناب از مصرف غلات برای افراد مبتلا به حساس به گلوتن
  • مصرف داروها و مکمل‌ها؛ مصرف داروهای ضدنفخ مانند سایمیتیکون، مصرف پروبیوتیک‌ها برای ایجاد تعادل بین باکتری‌های مفید روده و مصرف مکمل‌های آنزیمی مانند لاکتاز برای هضم بهتر لاکتوز و کاهش نفخ
  • انجام فعالیت بدنی منظم؛ همچون پیاده‌وری بعد از غذا و برخی از حرکات یوگا برای کمک به حرکت گازها در روده
  • مدیریت استرس؛ انجام تمرین تکنیک‌های آرام‌سازی مثل مدیتیشن و تنفس عمیق برای تسکین نفخ
  • مصرف دم‌نوش‌های گیاهی؛ همچون مصرف دم‌نوش نعناع، زنجبیل و بابونه
  • استفاده از زردچوبه؛ بهبود مشکلات گوارشی به‌عنوان یک ضدالتهاب طبیعی

اگر نفخ، به‌طور مداوم و همراه با علائم دیگری مانند کاهش وزن غیرقابل توضیح، درد شدید یا خونریزی ادامه داشت، باید به دکتر گوارش مراجعه کرده تا علت نفخ مداوم، بررسی و درمان مناسب تجویز شود.

داروهای نفخ شکم

برای درمان نفخ، داروهای متعدد با شیوه‌های اثرگذاری متفاوتی وجود دارند. انواع داروهای ضداسپاسم، داروهای ضداسید و ضدنفخ می‌توان برای درمان نفخ استفاده کرد. در جدول زیر، به موثرترین داروهای تسکین‌دهنده علائم نفخ و بهترین قرص برای باد معده اشاره کرده‌ایم:

نام دارونحوه اثرگذاری
سایمیتیکونکاهش نفخ در اثر کاهش کشش سطحی حباب‌های گاز در دستگاه گوارش و آزاد شدن گاز
آنتی‌اسیدهاکاهش نفخ با خنثی کردن اسیدهای معده و کاهش التهاب دستگاه گوارش
کربن فعالکاهش نفخ با جذب گازهای اضافی در دستگاه گوارش و اثرگذاری بیشتر درصورت مصرف با سایمیتیکون
آلفا گالاکتوزیدازجلوگیری از ابتلا به نفخ با تجزیه کربوهیدرات‌های پیچیده همچون حبوبات و سبزیجات
لاکتازجلوگیری از ابتلا به نفخ با مصرف لبنیات در اثر هضم لاکتوز به کمک مکمل لاکتاز
بیسموتتسکین علائم نفخ به دلیل کاهش التهاب و دفع گاز از دستگاه گوارش پس از مصرف این دارو
ریفاکسیمینآنتی‌بیوتیکی برای کاهش رشد باکتری‌های غیرطبیعی روده و درمان سندروم روده تحریک‌پذیر
پپرمینت اویلتسکین اسپاسم عضلات روده و کاهش درد ناشی از نفخ در مبتلایان به سندروم روده تحریک‌پذیر

این داروها، طی مکانیسم متفاوتی به درمان نفخ شکم و معده می‌پردازند. برای مصرف هر یک از این موارد باید با متخصص گوارش مشورت کنید.

از بین بردن نفخ شکم فوری

پیاده‌روی پس از صرف غذا، یوگا یا هر نوع فعالیت بدنی ملایم، با تسهیل حرکت غذا در دستگاه گوارش، نفخ را کاهش می‌دهند. همچنین، ماساژ محوطه شکمی به آرامی و در جهت عقربه‌های ساعت، باعث تسکین عضلات روده و آزادش شدن گازهای تجمع‌یافته در روده می‌شود. از دیگر روش‌های درمان فوری نفخ، می‌توان به دوش آب گرم اشاره کرد. استحمام با گرم عضلات را شل کرده و به هضم غذا کمک می‌کند.

درمان خانگی نفخ شکم

موثرترین درمان‌های خانگی نفخ شکم شامل تغییر در رژیم غذایی، استفاده از گیاهان دارویی و انجام برخی تمرینات هستند. در ادامه، به چندین روش درمان خانگی باد شکم زیاد، اشاره کرده‌ایم:

  • مصرف دم‌نوش‌های گیاهی؛ همچون دم نوش نعناع، زنجبیل، بابونه و زیره برای تسکین اسپاسم عضلات روده و کمک به بهبود هضم غذا و کاهش نفخ
  • استفاده از سرکه سیب؛ کمک به هضم غذا و کاهش نفخ با نوشیدن یک قاشق غذاخوری سرکه سیب در یک لیوان آب قبل از وعده‌های غذایی
  • مصرف ماست پروبیوتیک؛ برقراری تعادل باکتری‌های مفید روده در اثر مصرف محصولات پروبیوتیک
  • استفاده از دانه‌های رازیانه؛ کاهش نفخ به دلیل جویدن چند دانه رازیانه یا نوشیدن دم‌نوش رازیانه
  • استفاده از آب لیمو؛ تحریک تولید اسید معده و بهبود هضم با نوشیدن آب‌لیموی تازه در یک لیوان آب گرم، قبل از وعده‌های غذایی
  • خواب کافی و کاهش استرس؛ کاهش نفخ با انجام تکنیک‌های آرام‌سازی مانند مدیتیشن، تنفس عمیق و برخورداری از خواب کافی و باکیفیت
  • مصرف آب کافی؛ بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش نفخ در اثر نوشیدن آب به مقدار کافی در طول روز

انجام این روش‌های خانگی و اصلاح سبک زندگی، علائم نفخ شکم را به میزان قابل‌توجهی تسکین خواهد داد.

درمان نفخ شکم با دم‌نوش‌های گیاهی

برای درمان نفخ شکم چه چیزهایی بخوریم؟

فرد مبتلا به نفخ، باید غذاهایی مصرف کند که به راحتی هضم شده و گازی تولید نمی‌کند. در ادامه، به مناسب‌ترین غذاها برای فرد مبتلا به نفخ، اشاره کرده‌ایم:

  • غذاهای حاوی فیبر محلول؛ تولید گاز کمتر در روده به دلیل هضم آهسته و به‌تدریج
  • مصرف زنجبیل تازه در غذا؛ کاهش ناراحتی‌های گوارشی و نفخ به دلیل خواص ضدالتهابی طبیعی
  • مصرف موز؛ برقراری تعادل سطح الکترولیت‌ها و کاهش احتباس آب در بدن به دلیل برخورداری از پتاسیم بالا
  • سبزیجات پخته‌شده؛ کاهش نفخ به دلیل مصرف کلم، گل کلم و بروکلی پخته شده
  • برنج سفید؛ جلوگیری از نفخ به دلیل هضم راحت

همچنین، مصرف مواد غذایی همچون حبوبات، غذاهای چرب و سنگین، سبزیجات خام و نوشیدنی‌های گازدار به تشدید علائم نفخ منجر می‌شود.

نوشیدنی و دمنوش برای نفخ معده و شکم

برای درمان نفخ شکم، مصرف چندین دم‌نوش گیاهی می‌تواند مفید باشد. بهترین این دم‌نوش‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • دم‌نوش نعناع؛ نعناع یکی از بهترین گیاهان برای کاهش نفخ و تسکین دردهای شکمی است. روغن‌های موجود در نعناع به آرام کردن عضلات دستگاه گوارش کمک می‌کنند.
  • دم‌نوش زنجبیل؛ نوشیدن دم‌نوش زنجبیل، علاوه‌بر خواص ضدالتهابی، به هضم غذا هم کمک می‌کند.
  • دم‌نوش بابونه؛ بابونه، به دلیل خواص ضدالتهابی و آرام‌بخشی، برای تسکین دردها و ناراحتی‌های گوارشی همچون نفخ بسیار موثر است.
  • دم‌نوش رازیانه؛ دانه‌های رازیانه، به‌طور سنتی برای تسکین مشکلات گوارشی مانند نفخ و سوءهاضمه استفاده می‌شوند. نوشیدن دم‌نوش رازیانه، با هضم بهتر غذا و کاهش گاز معده همراه خواهد بود.
  • دم‌نوش زیره؛ مصرف دم‌نوش زیره سبز و سیاه به دلیل خواص ضدنفخ بسیار مفید است.

بهتر است برای اثرگذاری بیشتر این دم‌نوش‌ها، آن‌ها را گرم و با مقداری عسل میل کنید.

مصرف محصولات پروبیوتیک

محصولات پروبیوتیک با تأمین باکتری‌های مفید برای روده، به بهبود تعادل میکروبیوم روده کمک می‌کنند که نقش مهمی در کاهش نفخ دارد. این باکتری‌ها با تولید اسید لاکتیک و کاهش pH روده، رشد باکتری‌های مضر که موجب تولید گاز و نفخ می‌شوند را مهار می‌کنند. همچنین، پروبیوتیک‌ها با بهبود هضم غذا و تسهیل جذب مواد مغذی، می‌توانند به کاهش تولید گاز در روده کمک کنند. مصرف منظم پروبیوتیک‌ها در قالب مکمل‌ها یا غذاهای حاوی آن‌ها، نظیر ماست‌های پروبیوتیک، به تعدیل فعالیت‌های گوارشی و کاهش احساس نفخ و تورم شکم کمک می‌کند و به‌طور کلی سلامت گوارشی را بهبود می‌بخشد.

تغییر سبک زندگی

تغییر سبک زندگی، تاثیر قابل‌توجهی بر کاهش و درمان نفخ خواهد داشت. در ادامه به مهم‌ترین تغییرات سبک زندگی برای کمک به بهبود نفخ، اشاره کرده‌ایم:

  • تغذیه سالم و متعادل؛ همچون مصرف غذاهای پر فیبر و کاهش مصرف غذاهای نفاخ
  • مدیریت استرس؛ مانند انجام مدیتیشن، یوگا، و تمرینات تنفسی
  • ورزش منظم؛ تسریع حرکات روده‌ها و جلوگیری از یبوست و تجمع گاز با فعالیت بدنی منظم همچون پیاده‌روی
  • مصرف مایعات کافی؛ هیدراته نگه داشتن بدن با مصرف آب کافی
  • تقسیم وعده‌های غذایی؛ مصرف غذا در وعده‌های کوچک‌تر و با فاصله زمانی کوتاه‌تر
  • آهسته غذا خوردن و جویدن کامل؛ جلوگیری از بلع هوا و تولید گاز در دستگاه گوارش

با انجام این تغییرات در سبک زندگی، بسیاری از افراد می‌توانند بهبود قابل توجهی در کاهش نفخ و علائم مرتبط با آن تجربه کنند. البته اگر نفخ به صورت مداوم و شدید ادامه داشته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه شود تا علت گاز معده زیاد به‌طور جدی‌تری بررسی شود.

نفخ شکم در اثر سریع غذا خوردن و بلعیدن هوا

ورزش

ورزش منظم، با بهبود حرکت دستگاه گوارش و کاهش یبوست، در بهبود نفخ نقش دارد. فعالیت‌های بدنی مانند پیاده‌روی، یوگا و تمرینات هوازی با تسریع حرکت مواد غذایی در روده‌ها، از تجمع گاز جلوگیری می‌کنند. علاوه‌براین، ورزش منظم با کاهش استرس و اضطراب و تنظیم هورمون‌های مرتبط با گوارش به تسکین علائم نفخ منجر می‌شود.

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی، با کمک به حرکت گاز در روده‌ها، درمان نفخ را در پی دارد. همچنین، ماساژ به آرامش عضلات شکم و روده کمک کرده و اسپاسم و گرفتگی ناشی از نفخ را کاهش می‌دهد. از سوی دیگر، این تکنیک درمانی با تحریک هضم و جذب مواد مغذی به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند. ماساژ بهتر است با استفاده از روغن نارگیل، روغن بادام یا روغن زیتون و طی حرکات دایره‌ای ملایم در جهت عقربه‌های ساعت به مدت 5 نت 10 دقیقه روی شکم انجام شود.

درمان نفخ شکم در بارداری

نفخ شکم در بارداری، مشکل شایعی‌ست که در اثر تغییرات هورمونی و فیزیکی رخ می‌دهد. روش‌های درمان نفخ در بارداری، کم‌وبیش مشابه درمان نفخ در شرایط دیگر است. مصرف غذاهای پرفیبر، پرهیز از مصرف غذاهای نفاخ و خوردن وعده‌های کوچک غذایی از موثرترین روش‌های درمان نفخ در بارداری هستند. همچنین، با مصرف زیاد مایعات و انجام پیاده‌روی سبک و ملایم پس از صرف غذا، می‌توان علائم نفخ در بارداری را تسکین داد. از سوی دیگر، پوشیدن لباس‌های تنگ، با افزایش فشار روی شکم، شدت نفخ و ناراحتی ناشی از آن را افزایش می‌دهد. بنابراین، پوشیدن لباس‌های گشاد می‌تواند به تسکین نفخ در دوران بارداری کمک کند.

درمان نفخ معده بعد از غذا

برای درمان نفخ معده بعد از غذا، نوشیدن مقدار کافی آب می‌تواند یکی از روش‌های اثربخش باشد. همچنین استفاده از دم‌نوش‌های گیاهی مانند دم‌نوش نعناع، زنجبیل، بابونه و زیره به کاهش نفخ کمک می‌کند. در کنار این موارد، به‌جای دراز کشیدن بعد از غذا، یک پیاده‌روی سبک و ملایم علائم نفخ را تسکین خواهد داد.

درمان باد شکم بعد از عمل جراحی

یکی از شرایط دیگری که ابتلا به نفخ، می‌تواند آزاردهنده باشد، پس از عمل جراحی است. برای درمان نفخ پس از جراحی، روش‌های زیر کمک‌کننده هستند:

  • داشتن تحرک و پیاده‌روی به حرکت گاز در دستگاه گوارش کمک می‌کند.
  • نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات باعث تنظیم حرکت روده و کاهش تجمع گاز در روده خواهد شد.
  • پرهیز از مواد غذایی مولد گاز، تولید گاز در روده را کاهش می‌دهد.
  • مصرف برخی از داروهای ضدنفخ مانند سایمتیکون باعث کاهش گاز معده و روده می‌شود.
  • انجام تکنیک‌های تنفس عمیق و آرامش با کاهش تنش و استرس، به حرکت گاز در روده‌ها کمک می‌کند.
  • مصرف غذاهای سبک و سهل‌الهضم مانند سوپ‌ها و غذاهای بخارپز تولید گاز در روده و معده را کاهش می‌دهد.

اگر این روش‌ها موثر نبود و نفخ همراه با درد شدید یا علائم دیگر رخ داد، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

چگونه از نفخ شکم پیشگیری کنیم؟

روش‌های پیشگیری از نفخ شکم، همان روش‌های درمانی باد معده هستند که علائم ناخوشایند نفخ را بهبود می‌دهند. در ادامه، به‌طور خلاصه به اثربخش‌ترین روش‌های پیشگیری از نفخ شکم اشاره کرده‌ایم:

نفخ شکم می‌تواند بسیار ناخوشایند باشد، اما با رعایت چند نکته می‌توان از آن پیشگیری کرد. در اینجا تعدادی از روش‌های مؤثر برای پیشگیری از نفخ شکم آورده شده است:

  • جویدن غذا به‌خوبی برای جلوگیری از ورود هوا همراه با غذا به معده
  • خودداری از خوردن غذاهای پر از فیبر بیش از حد و اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی به‌تدریج
  • نوشیدن مایعات به اندازه کافی برای جلوگیری از انباشت گاز در روده‌ها
  • مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک مانند ماست برای برقراری تعادل باکتری‌های مفید در روده
  • فعالیت بدنی منظم با هدف بهبود حرکت گوارشی و جلوگیری از تجمع گاز در روده‌ها
  • پرهیز از خوردن غذاهای نفاخ مانند لوبیا، کلم، پیاز، نوشابه‌های گازدار و آدامس
  • کاهش مصرف غذاهای چرب و سنگین به دلیل هضم کند و ایجاد احساس سنگینی در معده
  • استفاده از داروهای ضدنفخ پیش از صرف غذا

رعایت این نکات، به‌طور مؤثر از بروز نفخ شکم پیشگیری خواهد کرد.

معاینه فیزیکی فرد مبتلا به نفخ شکم توسط دکتر گوارش

برای درمان نفخ شکم و معده به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

برای درمان نفخ شکم باید به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید. این پزشک، در تشخیص و درمان مشکلات مرتبط با دستگاه گوارش همچون نفخ معده مهارت دارند. مهم ترین علت نفخ شکم و معده، عدم تحمل غذایی، سندرم روده تحریک‌پذیر، اختلالات گوارشی و استرس و اضطراب هستند. دکتر گوارش، با انجام معاینات فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی شما، علت اصلی باد شکم در شما را تشخیص داده و درمان مناسب را پیشنهاد می‌دهد.

روش‌های درمان نفخ شکم شامل تغییر رژیم غذایی، مصرف وعده‌های غذایی کوچک‌تر و مدیریت استرس هستند که به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی شما کمک خواهند کرد. همچنین دکتر گوارش در صورت نیاز و با توجه به علت ابتلا به نفخ شکم، داروهای ضداسید، آنتی‌بیوتیک‌ها و ملین‌ها را تجویز می‌کند. نوشیدن مایعات فراوان، فعالیت بدنی منظم و مصرف دم‌نوش‌ها به تسکین علائم نفخ معده منجر خواهد شد.

در نهایت، اگر مبتلا به نفخ معده هستید و درمان خانگی نفخ معده و شکم موثر نبود، حتما به دکتر گوارش مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از متخصص گوارش، از امکان نوبت‌دهی این متخصص در سایت دکتردکتر استفاده کنید.

منبع:

health.harvard.edu

nhs.uk

سوالات متداول نفخ شکم

نفخ شکم، از علائم سرطان معده یا سرطان تخمدان می‌تواند باشد.

باد معده یا نفخ شکم، ناشی از عوامل مختلفی از جمله نامناسب بودن رژیم غذایی، استرس، سوء‌هاضمه یا عدم تحمل غذایی است.

بله. قرص‌های پروبیوتیک، در رفع باد شکم به‌ویژه نفخ ناشی از عدم تعادل باکتری‌های روده بسیار مفید است.

بله. با سریع غذا خوردن، هوای زیادی را همراه با غذا بلع می‌بلعید. همچنین در صورت درست نجویدن غذا و سریع غذا خوردن، مواد غذایی زمان کافی برای هضم در معده ندارند و ورود غذای کامل هضم نشده به معده، باعث تولید گاز بیشتر، نفخ و درد شکم می‌شود.

دفع 13 تا 20 بار گاز در روز، طبیعی تلقی می‌شود.

دمنوش‌های نعناع، زنجبیل، رازیانه، زیره و بادرنجبویه در درمان نفخ شکم بسیار موثر هستند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

3,197 دیدگاه در “عوامل نفخ شکم را بشناسید و از آن‌ها دوری کنید
  • سلام من 24 سالمه متاسفانه نزدیک 9 سالی هست درگیر باد معده های مکرر هستم به دکتر م هم مراجعه کردم با انجام آزمایش های مربوط به معده گفت مشکلی نیست و از استرسه ، کافیه من در محیطی قرار بگیرم و یک فکری از سرم رد نشه
    که نکنه باد معده بیاد سراغم همون لحظه دچارش میشم شما راه حلی دارید که این فکر و ترس از من دور بشه . ممنون

    پاسخ
    • سلام
      داروهایی که براتون تجویز شده چی هستن؟
      چون برخی داروها جهت درمان سندرم روده تحریک پذیر( مشکل شما ) هستن

      پاسخ
  • سلام خانم هستم ۶۰ سالمه مدت طولانی هست که شکمم باد می‌کنه و از درد فک میکنم دارم منفجر میشم حتی قسمت پهلو هامم احساس باد کردگی دارم دچار یبوست هم هستم سونگرافی هم دادم مشکلی نبود میشه راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به سنتون بهتره چکاپ و آندوسکوپی بشین
      جهت معاینه به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خانمی ۳۶ سالهم ک ورم معده شدید به حدی ک صبح تقریبا شکمم تخت و بعد از خورده غذا تا آخر سد شکمم بزرگو متورم دکتر داخلی م رفتم دایمیتیکون و پروپزال و ..داد و خوب نشدم چکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      از نظر عفونت اچ‌ پیلوری معده بررسی شین و درصورت نیاز آندوسکوپی بشین
      به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام.خیلی ممنونم که به همه ی نظرات پاسخ میدین.
    آقا هستم ۲۹ سالمه
    من چندماهی میشه باد معده اذیتم میکنه.متخصص رفتم گفت مشکل از شکم و روده هات نیست و معدت مشکل داره یه دوره ی مصرفی دمپریدون و فاموتیدین و کپسول سوپر مینت باریچ مصرف کردم هیچ فایده ای نداشت.چندتا آزمایش هم نوشت نرمال بود همه چی.قبل این بیماری هم یه دوره هی روده هام تحریک میشد و اسهال میگرفتم.دکتر گفت سندرم روده ی تحریک پذیره
    هیچ دردی توی معده و شکمم ندارم.ورم ندارم.استفراغ ندارم.مدوفوعم خونی نیست.
    منتها شکل مدفوعم هم اکثرا نرمال نیست یه جورایی هم اسهال محسوب میشه هم یبوست.بادی که از معدم خارج میشه اصلا هیچ بویی نداره.مدفوعمم همینطور زیاد بوی بدی نداره.
    وقتایی که کم میخوابم تعداد بادی که صبح خارج میشه بیشتر از وقتای دیگس.(ببخشید اگه طولانی شد سعی کردم همه چیزو توضیح بدم ممنونم به خاطر وقتی که میذارین).

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      مصرف ماست پروبیوتیک‌ روزانه
      قرص یوموگی روزی یک عدد
      و قرص کلیدینیوم سی ( با نظر پزشکتون) قبل ناهار و شام
      به مدت یک ماه در بهبود علایم شما کمک کننده هست

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    خانم ۱۹ ساله هستم یه چند وقتیه نفخ بدنم زیاد شده و همراه بوی بد دهان از معده و احساس سوزش در معده دارم
    ممنون میشم راهنماییم کنین

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      برای سوزش یا ریفلاکس معده، باید رژیم غذایی رو رعایت کنین یعنی
      چای پررنگ و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
      بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید

      به مدت ۴ هفته از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام و فاموتیدین بعد غذا میشه کمک گرفت، زیر نظرپزشک مصرف کنید.
      اگر خوب نشدین ازمایش و بررسی عفونت اچ پیلوری باید انجام شه

      پاسخ
  • سلام. من بشدت نفخ معده دارم. هر غذایی میخورم موجب نفخ و معده درد با صدای زیاد از معده میشود و موجب میشود معده ام شدیدا ورم کند و درد در ناحیه سمت چپ روده و پایین شکم احساس دارم. و اگر گاز دفع نشود ورم بیشتر میشود و در دفع نیز مشکل ایجاد میشود. سالهاست این مشکل گریبان گیرم شده و فقط وقتی که اصلا هیچی نمیخورم وضعیتم کمی بهتر میشود! قرص های مکرر هم استفاده کردم اما درمان پذیر نبوده.

    پاسخ
    • سلام دوست گرامی
      با توجه به علایمی که فرمودین و طولانی بودن مدت علایم وعدم بهبود با داروها، لازمه جهت آزمایش و بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام ۴۰سالمه..و خانم هستم …حدودا یک هفته پیش. پر خوری زیاد داشتم از سبزی گرفته تا پیاز خام …الان بعد از یک هفته پدرم در اومده از آروغ کشیدن راهنمایی کنید لطفاً

    پاسخ
    • سلام
      جهت درمان میتونین
      قرص پنتوپرازول صبح ناشتا و قرص دایمتیکون جویدنی بعد غذا بجوید
      اگر ظرف یک هفته خوب نشدین برای معاینه
      به پزشک” عمومی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من 17سالمه
    سر صبح حالت تهوع دارم و حس میکنم تو معدم هوا هست و صبح که چایی میخورم باد گلو میزنم ایا این نشان دهنده نفخه؟

    پاسخ
    • سلام
      بله نفخ، ریفلاکس، و یا ورم معده میتونن همچین علایمی بدن

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید.وقت غذا خوردن میشه عزا میگیرم چون بعد خوردن شکمم جوری بزرگ میشه انگار یه توپ بسکتبال قورت دادم ازسنگینی شکمم عذاب میکشم .انگار کسی داره خفن می‌کنه . غذا کم میخورم.وعده غذایک مرتبه میخورم ممنون میشم کمکم کنید.
    از عرق نعنا وقرصهای معده هم زیاد مصرف کردم ولی بی نتیجه ای…

    پاسخ
    • سلام
      جهت بررسی به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید تا درصورت نیاز ازمایش اچ پیلوری و یا آندوسکوپی انجام شود

      پاسخ
  • سلام خانوم۳۱ساله هستم مجرد
    تقریبا ۲ماهی هست که دور نافم درد میگیره،اسپاسم گاه گاهی در ناحیه شکمی دارم،شکمم بزرگ شده،احساس سیری کاذب دارم،این درد به صورت دوره‌ای نه مداوم،بعد از ۱الی۲ساعت خوب میشه!

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به احساس سیری کاذب معاینه لازمه، جهت بررسی به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من چند سال یه نفخ شدید عمده دارم همش آروغ میزنم وقتی این کارو میکنم مع دم یکن راحت میشه الان چند ماهیه بعد خورد نه غذا خصوصا بعد نهار دچار درد شکم میشوم وبعد از رفتن به دستشویی واسهال بهتر میشوم ممنون میشم کمک کنید

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      با توجه به شرح حال چند ساله و مزمن شدن علایمتان لازمه حتما جهت بررسی به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام ببخشید من چند وقته بالای نافم میسوزه و غذا میخورم معده ام خیلی ورم می‌کنه و بعضی اوقات آروغ میزنم سونوی شکمی دادم تمام ارگانها سالمه و آزمایش خون هم دادم همه چیز طبیعی به نظر شما باید چه کار کنم تقریبا ۴انگشت بالای ناف میسوزه

    پاسخ
    • سلام
      علایمتون به ریفلاکس معده میخوره
      درمان دارویی ۴ هفته ای لازمه
      جهت معاینه و تجویز دارو
      به پزشک عمومی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید پسر ۲۰ساله ام که مشکل عصبی دارم و خیلی مشکلات معده مثل سوزش نفخ درد و پیچ شکم یبوسد و اسهال و همینطور هنگام دراز کشیدن درد و سوزش دارم دکتر نرفتم برای معدم بعضی ها زخم معده میگن میخوام ببینم به نفخ و مشکلات دیگه ام مربوط؟
    ممنون میشم پاسخ بدید

    پاسخ
    • سلام
      بله از نظر ریفلاکس و ورم معده باید بررسی شین

      پاسخ
  • سلام وقتتون به خیر
    خانم هستم ۳۷ ساله
    حدود دو ماهه که ورم شکم همراه با سوزش و فشار اطراف ناف دارم شب ها بدتر میشه
    همراه با یبوست و نیاز به دفع مکرر گاز

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به شرح حال نیاز به ویزیت و معاینه هست
      به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    منو یهویی دور معدم قلنج میگیره و دستشویی میگیره(مدفوع) به طوری که تا مرز بیرون ریختن دستشوییم میره و اسحال میشم و دو سه ساله که درگیر این ماجرام و اینکه دکتر هم نرفتم
    لطفا راهنماییم کنید ممنون

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به شرح حال نیاز به ویزیت و معاینه هست
      به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من خانم 41ساله هستم…خیلی نفخ شکم دارم..وپهلـوی راستم زیر دندم دردمیکنه وقتی نفخ میکنم..یبوست کم هم دارم..فعلا دارم بعد غذاقرص آلمنیوم ام جی جویدنی ودایمتیکون میخورم.. فارماتین هم میخورم اما شکمم همچنان نفخ داره..بدنمم خیلی ورم میکنه.ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام، نیاز به معاینه هست
      اما داروهای زیر برای نفخ کمک کننده هست
      ، کپسول لاکتوفم روزی یکی،
      دمپریدون روزی یکی
      و قطره کارمینت روزی ۲ بار هربار ۲۰ قطره

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ۲۳سالمه نفخ خیلی شدید دارم درطول روز وبعد غذا و بااسترس بدترم میشم ومتاسفانه نمیتونم کنترلش کنم قرص دمپریدون یک ماه وقرص لاکتوفم دوهفته خوردم ولی تاثیری روم نداره لطفا راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      علایمتون به ibs میخوره
      یک دوره یک هفته ای درمان آنتی بیوتیکی با مترونیدازول و همچنین درمان با کلیدینیوم سی ( با تجویز پزشک)
      ادامه لاکتوفم به مدت یک ماه
      و قطره کارمینت روزی ۲ بار هربار ۲۰ قطره

      پاسخ
  • وقتی بعد از رابطه از معقد دچار نفخ زیاد میشیم باید چیکار کنیم ؟؟

    پاسخ
    • رابطه مقعدی به طور کلی عوارض دارد و توصیه نمیشود

      پاسخ
  • سلام من تنها مشکلم بادشکم شدید هست ک خیلی اذیتم باهاش مخصوصا در بی اختیاریش درشب میشه راهنماییم کنید.

    پاسخ
    • سلام
      داروهای زیر برای نفخ کمک کننده هست
      ، کپسول لاکتوفم روزی یکی،
      دمپریدون روزی یکی
      و قطره کارمینت روزی ۲ بار هربار ۲۰ قطره

      پاسخ
  • سلام من از نفخ زیاد که در شکم دارم باعث درد معده شدیدی میگیرم حتی نمیتونم به راحتی نفس بکشم و فشارم میاد پایین معدم همیشه درد داره از وقتی که کوچک بودم تا الان لطفا کمکم کنید

    پاسخ
    • سلام
      تا ۲ هفته میتونین داروهای زیر رو مصرف کنین و اگر خوب نشدین جهت بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید
      قرص پنتوپرازول ۴۰ صبح ناشتا
      قرص جویدنی دایمتیکون بعد غذا
      کپسول لاکتوفم یا کپسول یوموگی روزی یکی
      کپسول سوپرمینت باریچ بعد غذا یک عدد

      پاسخ
      • سلام خسته نباشید پسرم۱۹ سالمه صحیح سالم هیچ مشکلی نداشتم یه مسافرت رفتم بعدش اسهال گرفتم و بی اشتها شدم بعد چن روز باز خوب شدم ولی باز یه مسافرت دیگ رفتم و همین اتفاق افتاد و باز بی اشتها شدم معده و رودهام سفت میشن ولی در حد چند دقیقه الان ۴ ماه میگذره هیچ علائمی نداشتم تا الان جز بی اشتهایی و باد شدن معده نمیدونم چی کنم زجر میکشم همه آزمایشی هم دادم سنوگرافی هم دادم سالم بودم

      • سلام
        ازمایش انزیم کبدی و ازمایش عفونت اچ پیلوری انجام شده؟
        آندوسکوپی چطور؟

  • سلام و خسته نباشید
    من 27 سالمه
    هر غذایی و هر نوشیدنی که میخورم باعث نفخ میشه کل روز رودم گاز تولید میکنه
    خیلی ممنون میشم اگه دارویی معرفی کنین که بتونم همیشه استفاده کنم

    پاسخ
    • سلام
      تا ۲ هفته میتونین داروهای زیر رو مصرف کنین و اگر خوب نشدین جهت بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید
      قرص پنتوپرازول ۴۰ صبح ناشتا
      قرص جویدنی دایمتیکون بعد غذا
      کپسول لاکتوفم یا کپسول یوموگی روزی یکی
      کپسول سوپرمینت باریچ بعد غذا یک عدد

      پاسخ
      • سلام دکترخانم 40ساله هستم خیلی ناحیه شکم درد می‌کنه عفونت معده دارم اسید معده میزنه بالا قرص کلیدینیوم فامیتیدین امپرازول استفاده کردم سوزش زیاد دارم امانمو بریده راهنماییم کنین ممنون

      • سلام
        اگر با داروهای فوق خوب نشدین ازمایش عفونت اچ‌پیلوری و آندوسکوپی کمک کنندس جهت بررسی به متخصص داخلی مراجعه کنید

  • سلام چند وقتیه نفخ بدنم زیاد شده و احساس سوزش در مستانه دارم

    پاسخ
    • سلام
      اگر سوزش مثانه یا تکرر ادرار دارین باید از نظر عفونت ادراری بررسی شین

      پاسخ
      • سلام. من 25 ساله ام. ورزش و همه چی اوکیه وروتینه. اما چندماهه نفخ داره شکمم و شبها بخصوص آخرشب بدتر میشه. شکمم گاهی ورم میکنه. هنوز به پزشک مراجعه نکردم. ممنون میشم راهنمایی کنید.

      • سلام
        میتونین
        قرص پنتوپرازول ۴۰ صبح ناشتا
        قرص فاموتیدین بعد شام
        کپسول لاکتوفم یا کپسول یوموگی روزی یکی
        کپسول سوپرمینت باریچ بعد غذا یک عدد
        تا ۲ هفته مصرف کنین و اگر خوب نشدین جهت بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

  • سلام من 24 سالمه و خانم هستم. تقریبا دوماهه ک هفته ای دوسه بار آخرشب ها موقه ی خواب دچار باد شکم شدید میشم و دلم به شدت صدا میده.. اگر امکانش هست راهنماییم کنید.

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      برای ۲ هفته میتونی
      قرص یوموگی روزی یکی
      قطره سوپرمینت باریچ صبح و شب هر بار ۱۵ قطره مصرف کنی
      همچنین سبزیجات و حبوبات و غذای نفاخ ، شیر نخوری
      و ماست پروبیوتیک روزانه بخوری
      و اگر خوب نشدی جهت معاینه به متخصص” داخلی مراجعه کن

      پاسخ
  • سلام من ۴روز معده درد دارم بعضی تایما خوبه ولی بیشتر درد دارم ی حالتی ک انگار از گرسنگی درد میکنه وقتی غذا میخورم بازم درد میگیره چیکار کنم؟معدم بعضی وقتا قلپ قلپ میکنه انگار حباب توش

    پاسخ
    • سلام
      اگر درد خفیفه، قرص پنتوپرازول ۴۰ صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام
      و قرص دایمتیکون جویدنی بعد غذا تا ۲ روز بخورید
      در صورت عدم بهبود یا دردی که خفیف نباشد جهت شرح حال و معاینه دقیق لازمه
      به پزشک” عمومی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    آقا ۳۶ساله
    چندسالی هست نفق معده و باد گلو دارم و توی شکمم خیلی صدای قار و قور میاد ، به محض غذا خوردن مخصوصا اگر حبوبات باشه معده ام ورم میکنه و با راه رفتن و خارج شدن گاز از گلو یکم بهتر میشه. تاحالا دارویی هم مصرف نکردم ولی بعد شام گاهی اذیت باشم قرص کلدینیوم سی میخورم هضم غذا رو راحت تر میکنه

    پاسخ
    • سلام
      چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
      بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
      از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام
      دایمتیکون جویدنی بعد ناهار و شام
      مصرف شه تا ۱۰ روز و در صورت عدم بهبود به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام من پدرم دردناحیه شکمش احساس میکنه قبلش میگفت قلنج کرده الان احساس میکنم شکمش ورم کرده ممکنه بخاطر عفونت ادرار باشه چون قبلش سونج وصل کرده درش اوزدن

      • سلام
        خیر ارتباطی به عفونت ادراری ندارد

  • سلام وقت بخیر خانم ۲۲سالمه من نفخ صبگاهی شدیدی دارم در اکثر مواقع در طول روز هم به همین رواله اولش فک میکردم از لبنیات باشه ولی با قطع لبینات همچنان ادامه داشت و در اکثر مواقع یبوست و اسهال
    چه دارویی میتونه کمک کنه ؟!

    پاسخ
    • سلام
      علایمتون به ibs میخوره
      اما باید ازمایش بدین ، بهتره به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام ، من چند سالیه که درگیر مشکل معده هستم و به دکتر هم مراجعه کردم که گفتن ibs داری دارو خیلی مصرف کردم دیگه الان مصرف نمیکنم ولی الان مشکلی که دارم اینه که به خاطر درد توی معدم آب نمیتونم بخورم یعنی وقتی آب میخورم معدم درد میگیره یا تشدید میشه چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      فقط با آب خوردن؟ بقیه مایعات و غذاها چطور؟
      با معده خالی که آب میخورین مشکل پیدا میکنین ؟

      پاسخ
      • فقط با خوردن آب نیست ‌ولی با آب درد تشدید میشه، مثلا وقتی غذا میخورم احساس سنگینی و یا درد خفیف تا چند ساعت باهامه ولی اذیت کننده نیست ولی وقتی که آب که میخورم (حتی بعد از چند ساعت بعد غذا) دردم بیشتر میشه، با مایعات دیگه به اندازه آب مشکل ندارم

      • پس تا ۲ هفته رژیم غذایی بدون ادویه و ترشیجات،قهوه، چای، شکلات، نان سنگک و باگت رو رعایت کن
        قرص لانزوپرازول ۳۰ صبح ناشتا ، و نیم ساعت قبل شام
        قرص کلیدینیوم سی رو یک ساعت قبل ناهار و شام ( اگر قبلا مصرف کردی)
        بخور تا ۲ هفته
        در این مدت آب جوشیده مصرف کن
        و اگر خوب نشدی برای بررسی عفونت اچ پیلوری به فوق” تخصص گوارش مراجعه کن

  • اقا 20 ساله
    نفخ زیاد موقع بیدار شدن ، عدم کنترل دفع گاز روده موقع بیدار شدن ، بعد از غذا به جای دفع غذا ، بیشتر گاز روده دفع میشود
    برای حل چکار کنم ؟

    پاسخ
    • سلام
      علایمتون به ibs میخوره
       از غذاهای نفاخ و ادویه جات پرهیز کنید. ماست پروبیوتیک استفاده کنید. قرص دایمتیکون جویدنی بعد غذا یک عدد و
      کپسول دیلیست بعد از نهار یک عدد مصرف کنید.
      در صورتی که تا ۲ هفته خوب نشدین جهت بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام.من در طول شب روز نفغ زیاد دارم که واقعا دارم ازیت میشم میرم دستشویی بر میگردم سریع دوباره نفغ دارم .بخصوص شب ها.

      • سلام
        نفخ علل متنوعی داره، از جمله عفونت معده، عفونت روده ها، بهم خوردن فلور نرمال روده، سندرم روده تحریک‌پذیر و…
        جهت تشخیص علت و معاینه به متخصص داخلی مراجعه کنید

  • سلام
    ببخشید من در اکثر مواقع احساس گرفتگی و و ورم شدید در قسمت بالای ناف دارم که همراه با تولید گاز میباشد و احساس میکنم این گاز در اثر خارج نشدن ناراحتی بیشتری ایجاد میکنه میشه راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      از غذاهای نفاخ و ادویه جات پرهیز کنید
      صبح ناشتا قرص پنتوپرازول ۴۰ بخورید
      روزانه ماست پروبیوتیک استفاده کنید.
      قرص دایمتیکون جویدنی بعد غذا یک عدد و
      کپسول دیلیست بعد از نهار یک عدد مصرف کنید.
      در صورتی که ظرف ۳ هفته خوب نشدین جهت بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر تقریبا 2ساله هرماه یا هردوماه نفخ شدید همراه با نبولرز دارم نفخم جوریه ک منو جم میکنه نمیتونم صاف وایستم
    لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      چون دچار تب و لرز میشین لازمه جهت معاینه به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من 39 سالمه از پنج سال پیش ناراحتی کمی در معده احساس می کردم و از حدود شش ماه پیش دچار رفلاکس میشدم و بعد دردها و احساسات متفاوتی بعد از غذا خوردن داشتم و تمام این ناراحتی ها بعد از یک سری ناراحتی های عصبی و روانی ایجاد شد. به دکتر مراجعه کردم آزمایشهای مختلف مانند کم خونی و خون مخفی و سونوگرافی از شکم انجام دادم و همه خوب بود . دکتر پنتوپرازول و دایمتیکون را برای دو ماه تجویز کرد و بعد از آن پنتوپرازول را به یکی در روز کاهش داد تا وقتی مصرف می کردم خوب بود ولی بعد از یک روزه شدن مرتب دچار دردهای شکم و معده می شوم. در تغذیه کاملا احتیاط می کنم. یک مسئله اینکه ظاهرا برای آزمایش خون مخفی چند نمونه باید گرفت در حالی که من یک نمونه دادم. حالا من دچار شک شدم آیا این آزمایش ها کافی بوده یا بهتر است آندوسکوپی بشوم.
    متشکرم.

    پاسخ
    • سلام
      بجای پنتوپرازول میتونین به مدت یک ماه قرص نکسیوم ۴۰ میلی یا لانزوپرازول ۳۰ بخورید
      اگر خوب نشدین بهتره آندوسکوپی شین و به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید دکتر من ۴۰ سالمه پر خور نیستم ولی شکمم خیلی بزرگه وحشتناک باد شکم و نفخ دارم ۱۰ سال هست که شکمم مثل پمپ باد میمونه و خیلی اذیتم می‌کنه کلا در طول روز اذیتم می‌کنه چند دکتر معده مراجعه کردم ولی فایده نداشت لطفاً راهنماییم کنید تشکر

    پاسخ
    • سلام
      چه داروهایی مصرف کردین و چه اقدامات تشخیصی انجام دادین؟

      پاسخ
  • باسلام اقاهستم 40ساله دوماهی میشه نفخ شکم دارم خصوصاشبهاچندروزی میشه بعدازخوردن غذا حالت شکم دردوتهوع دارم البته چاقی شکم وپهلوهم دارم لطفاراهنمایم کنیدباتشکر

    پاسخ
    • سلام
      مصرف چای، ادویه، ترشیجات، نان سنگک و باگت رو کم یا قطع کنین
      صبح ناشتا قرص پنتوپرازول ۴۰ بخورید
      قرص دایمتیکون جویدنی بعد غذا یک عدد و
      کپسول دیلیست بعد از نهار یک عدد مصرف کنید.
      در صورتی که ظرف ۳ هفته خوب نشدین جهت بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر ،من چند سالی هست که با نفخ معده دست و پنجه نرم میکنم اما در مواردی که محل زندگی رو ترک میکنم و اب منطقه دیگه ای رو مصرف میکنم نفخ شدید به همراه اسهال برام پیش میاد و اگه اب معدنی مصرف کنم اینطور نیست ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ
    • سلام
      آب جوشیده بخورید و غذاهای نفاخ و ادویه جات پرهیز کنید.
      ماست پروبیوتیک استفاده کنید.
      کپسول فمی لاکت بعد از نهار یک عدد مصرف کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من بعضی مواقع احساس دستشویی دارم ولی وقتی میرم دستشویی همش باده چیکار کنم که خوب شم

    پاسخ
    • سلام
      قرص فامی لاکت روزی یک عدد تا ۳ هفته بخورید

      پاسخ
  • سلام ارزو هستم شصت و پنج سالمه متاسفانه معده من مثل پمپ باد میمونه خیلی ناراحتم چه راه درمانی داره لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      تا به حال چه اقدامات درمانی و تشخیصی انجام دادین؟

      پاسخ
  • سلام وقت به خیر من آقا ۴۲ ساله هستم شکمم یه مدت که خیلی بزرگ شده هر چی میخورم احساس میکنم درجا تبدیل به باد میشه. صداهای عجیب میده شکمم بعضی موقعها .مشکل دفع ندارم ولی احساس میکنم شکمم همیشه پره .آدم پرخور نیستم .حتی وقتی بیرون روی دارم بازهم شکمم اندازش هیچ تغییری نمیکنه .احساس کلا شکل شکمم عوض شده .معده ام ورم داره شدید ممنون میشم راهمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      قرص جویدنی دایمتیکون بعد غذا
      کپسول لاکتوفم یا کپسول یوموگی روزی یکی
      کپسول سوپرمینت باریچ بعد غذا یک عدد
      تا دو هفته مصرف کنید و در صورت عدم بهبود به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خانم ۳۶ ساله هستم نفخ شکم دارم ومعده م سوزش داری وقتی چای داغ وسبزی خام میخورم معده م بیشتر سوزش داره خیلی اذیتم میکنه ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام، برای سوزش معده ، چای و قهوه و ادویه و غذای سرخکردنی و سنگین خصوصا شب ها نخورید
      بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشید و همراه غذا آب و مایعات نخورید
      از داروهایی مثل پنتوپرازول صبح ناشتا و نیم ساعت قبل شام بخورید تا ۲ هفته و درصورتی که خوب نشدین به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • درود برشما،بهترین روزها رو واستون آرزو میکنم،جسارتا جناب آقای/سرکارخانم دکتر می خواستم نظرتونو درمورد مصرف پودر ماءالجبین افتیمونی (آب زرد رنگ حاصل از تبدیل شیر به پنیر)+گیاه افتیمون که شرکتهای داروسازی بمقدار خیلی کم در پودرش استفاده میکنندچیه؟؟ممنون میشم اطلاعاتتون را درمورد این پودر به اشتراک بگذارید…ارادتمند یزدی نژاد🌹🌹🌹🙏🙏🙏🙏

    پاسخ
    • سلام
      به عنوان یک داروی کمکی موثره گاهی
      فقط از نوع شرکتی که در داروخانه وجود داره استفاده شود

      پاسخ
  • من چای میخورم سریع باید بادگلو بزنم آب میخورم همینجوری انار میخورم همینجوری غذا میخورم همینجوری. یکمم به سختی میاد بیرون هی باید راه برم. میخوام خفم کنه فقط. چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر کمتر از ۴۰ سال دارین برای ۲ هفته قرص نکسیوم ۴۰ صبح ناشتا نیم ساعت قبل صبحانه
      و یک عدد نیم ساعت قبل شام
      و قرص دایمتیکون جویدنی بعد غذا بخورید و درصورت عدم بهبودی جهت بررسی و معاینه به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ