برای اطمینان خاطر پیداکردن از شرایط خودمان و همچنین مشخصشدن وضعیت در مواقعی که علائم و شرایط یک آلرژی غذایی در ما دیده میشود، آزمایش آلرژی غذایی بهترین راه برای این موضوع میباشد تا هر با حساسیت هر فرد پزشک مربوطه راهی پیشنهاد دهد، از آنتی هیستامین قوی تا راههای ساده و خانگی. در این مقاله از آزمایش آلرژی صحبت میکنیم و به کلیت آن میپردازیم.
آزمایش آلرژی غذایی چیست؟
آلرژی غذایی شرایطی است که باعث میشود سیستم ایمنی بدن شما با یک نوع غذای معمولاً بیضرر مانند یک ویروس خطرناک، باکتری یا سایر عوامل عفونی رفتار کند. واکنش سیستم ایمنی بدن به حساسیت غذایی از کهیر گرفته خفیف تا درد شکم و عارضه تهدیدکننده زندگی به نام شوک آنافیلاکتیک متغیر است.
آلرژی غذایی در کودکان بیشتر از بزرگسالان شایع است و حدود ۵ درصد از کودکان در ایالات متحده را تحت تأثیر خود قرار میدهد. تقریباً ۹۰ درصد از همه آلرژیهای غذایی ناشی از غذاهای زیر است:
- شیر
- سویا
- گندم
- تخممرغ
- آجیل درختی (شامل بادام، گردو، بادامزمینی و بادام هندی)
- ماهی
- صدف
- بادامزمینی
برای برخی از افراد، حتی کوچکترین مقدار از این نوع غذای آلرژیزا میتواند علائم تهدیدکننده زندگی را برایش به دنبال داشته باشد. از میان غذاهای ذکر شده در بالا، بادامزمینی، آجیل درختی، صدف و ماهی معمولاً باعث جدیترین واکنشهای آلرژیک میشوند.
آزمایش آلرژی غذایی میتواند این موضوع را مشخص کند که شما یا فرزندتان به غذایی حساسیت دارید یا خیر، در صورت مشکوک بودن به حساسیت غذایی، احتمالاً پزشک مربوطه برای درمان حساسیت شما را به متخصص آلرژی ارجاع میدهد. متخصص آلرژی یک پزشک متخصص در تشخیص و درمان آلرژی و آسم است که میتواند از تجویز آنتی هیستامین قوی تا درمانهای سادهتر شما را به سمت بهبودی راهنمایی کند.
موارد مورداستفاده آزمایش آلرژی غذایی
آزمایش آلرژی غذایی برای تعیین اینکه آیا شما یا فرزندتان به غذای خاصی حساسیت دارید یا خیر استفاده میشود. حساسیت غذایی اغلب با عدم تحمل غذایی اشتباه گرفته میشود. این دو بیماری میتوانند علائم مشابهی داشته باشند، اما عوارض آن ها میتواند بسیار متفاوت باشد.
آلرژی غذایی یک واکنش از سمت سیستم ایمنی بدن است که میتواند اندامهای سرتاسر بدن را تحت تأثیر قرار دهد. این موضوع میتواند شرایط سلامتی افراد را با مشکلات خطرناکی مواجه کند.
حساسیت غذایی معمولاً بسیار جدیتر از عدم تحمل غذایی است. اگر حساسیت غذایی دارید، بدن شما نمیتواند غذای خاصی را بهدرستی هضم کند، یا یک ماده غذایی دستگاه گوارش شما را مختل میکند. علائم حساسیت غذایی بیشتر محدود به مشکلات گوارشی مانند درد شکم، تهوع، گاز معده و اسهال است.
حساسیتهای غذایی رایج
حساسیتهای غذایی رایج عبارتند از:
- لاکتوز: نوعی قند موجود در محصولات لبنی. ممکن است با حساسیت به شیر اشتباه گرفته شود.
- MSG: یک افزودنی که در بسیاری از غذاها یافت میشود
- گلوتن: پروتئینی است که در گندم، جو و سایر غلات یافت میشود.
نکته شایانذکر این است کخ گاهی اوقات گلوتن با حساسیت به گندم اشتباه گرفته میشود. حساسیت به گلوتن و حساسیت به گندم نیز با بیماری سلیاک متفاوت است. در بیماری سلیاک، سیستم ایمنی بدن شما هنگام خوردن گلوتن به روده کوچک شما آسیب میرساند.
اما این نکته نیز مهم است که برخی از علائم گوارشی این دو میتواند مشابه باشد، اما بهطورکلی بیماری سلیاک یک نوع حساسیت غذایی به شمار نمیرود.
اهمیت آزمایش آلرژی غذایی
اگر علائمی مبنی بر داشتن آلرژی خاصی دارید، برای درمان حساسیت نیاز است شما یا فرزندتان ابتدا آزمایش درستی انجام و بعد به دنبال درمان آن بروید.
عوامل خطر آلرژی غذایی شامل موارد زیر است:
- سابقه خانوادگی حساسیت غذایی
- سایر حساسیتهای غذایی
- انواع دیگر حساسیتها مانند تب یونجه یا اگزما
- آسم
هنگام آزمایش چه اتفاقی میافتد؟
آزمایش آلرژی ممکن است با انجام آزمایش فیزیولوژیکی متخصص آلرژی و پرسیدن علائم شما آغاز شود. پس از آن، او یک یا چند آزمایش از آزمایشهای زیر را انجام میدهد.
آزمون چالش شفاهی
در طی این آزمایش، متخصص آلرژی شما مقدار کمی از غذاهای مشکوک به ایجاد حساسیت را به شما یا فرزند شما میدهد. غذا ممکن است بهصورت کپسول یا تزریقی داده شود. شما باید از نزدیک تحتنظر باشید تا ببینید آیا واکنش آلرژیک در بدنتان وجود دارد یا خیر. در صورت بروز واکنش، متخصص آلرژی شما درمان فوری را ارائه میدهد.
رژیم حذف
این مورد برای پیداکردن اینکه کدام غذای یا غذاهای خاص باعث ایجاد حساسیت میشود. کار خود را با حذف همه غذاهای مشکوک از رژیم غذایی خود شروع میکند.
سپس پزشک غذاها را یکبهیک به رژیم غذایی اضافه کرده و به دنبال واکنش آلرژیک مینشیند. رژیم حذف نمیتواند نشان دهد که واکنش شما به دلیل حساسیت غذایی یا عدم تحمل غذایی. همچنین رژیم حذف برای افرادی که در معرض واکنشهای آلرژیک شدید هستند توصیه نمیشود.
تست خارش پوست
در طول این آزمایش، متخصص آلرژی شما مقدار کمی از غذای مشکوک را روی پوست ساعد یا پشت شما قرار میدهد. سپس پوست را با سوزن میبرد تا مقدار کمی از غذا به زیرپوست برسد. اگر در محل تزریق دچار برجستگی قرمز و خارشدار شدید، معمولاً به این معنی است که به آن غذا حساسیت دارید.
آزمایش خون
این آزمایش موادی به نام آنتیبادی (IgE) در خون را بررسی میکند. آنتیبادیهای IgE هنگامی که در معرض مواد آلرژیزا قرار میگیرید در سیستم ایمنی ساخته میشوند.
در طول آزمایش خون، یک متخصص مراقبتهای بهداشتی با استفاده از یک سوزن کوچک نمونه خون را از رگ بازوی شما میگیرد. پس از قراردادن سوزن، مقدار کمی خون در لولهآزمایش یا ویال جمعآوری میشود. وقتی سوزن داخل یا بیرون میرود ممکن است کمی احساس سوزش کنید. این آزمایش معمولاً کمتر از پنج دقیقه طول میکشد.
سخن پایانی
آزمایش آلرژی غذایی اولین حرکت برای درمان حساسیت غذایی به شمار میرود، شما بعد از انجام انواع آزمایشهایی که بالاتر به آن اشاره کردیم، میتوانید با توصیه پزشک خود از هر نوع آنتی هیستامین قوی و یا درمانهای سبکتر و سادهتر مانند حذف غذای مربوطه از رژیم غذاییتان استفاده کنید تا دیگر این مشکل برای همیشه رفع شود.
سوالات متداول
تست استاندارد آلرژی شامل چه مواردی است؟
به طور ملی هر تست موارد خاص خود را دارد، بهعنوانمثال یک تست خارش پوست که به آن تست سوراخ یا خراش نیز میگویند، واکنشهای آلرژیک فوری به بیش از ۵۰ ماده مختلف را به طور همزمان بررسی میکند. این آزمایش معمولاً برای شناسایی حساسیت به گرده، کپک، شوره حیوان خانگی، کنه گردوغبار و غذاها انجام میشود. در بزرگسالان، این آزمایش معمولاً روی ساعد انجام میشود
هنگام آزمایش آلرژی غذایی از راه پوست چه اتفاقی میافتد؟
برای این آزمایش، یک پزشک یا پرستار پوست را با کمی ذره عصاره مایع آلرژن (مانند گرده یا غذا) خراش میدهد. سپس متخصص آلرژی حدود ۱۵ دقیقه منتظر میماند تا ببیند آیا لکههای قرمزرنگ و برجسته (که به آن آبله میگویند) ایجاد میشود یا خیر که در صورت ایجاد شدت نشاندهنده حساسیت است، نکته مهم این است که متخصصان آلرژی معمولاً تستهای پوستی را در ساعد یا پشت فرد انجام میدهند.
آزمایشهای تشخیص آلرژی چیست؟
از آزمایش خون آلرژی برای تشخیص آلرژی استفاده میشود. این آزمایش یک نوع آزمایش به نام IgE است که تعداد کلی آنتیبادی IgE در خون شما را اندازهگیری میکند. نوع دیگری از آزمایش خون آلرژی به نام آزمایش IgE خاص است که، سطح آنتیبادیهای IgE را در پاسخ به حساسیتهای فردی اندازهگیری میکند.
چه مدت طول میکشد تا نتیجه آزمایش خون مربوط به حساسیت غذایی آماده شود؟
نتایج آزمایش خون به طور معمول در حدود یک تا دوهفته در دسترس هستند و بهصورت عددی گزارش میشوند. فراموش نکنید که سطح آنتیبادی IgE برای یک غذای خاص لزوماً پیشبینی نمیکند که اگر شما آن غذا را بخورید واکنش شما چقدر شدید خواهد بود.
منابع:
medlineplus