چگونگی مراقبت از پای دیابتی؛ عادات پای سالم

قطعا تاکنون شنیده اید که برخی از اشخاص دیابتی، مجبور به قطع پای خود شده اند و این مسئله شاید برایتان کمی عجیب و البته دردناک بوده است. در این مطلب سعی داریم به راه های جلوگیری از قطع پای افراد دیابتی و مراقبت های هرچه بیشتر در این خصوص بپردازیم.

چرا مراقبت از پای دیابتی مهم است؟

اگر دیابت دارید، آسیب عصبی، گردش خون ضعیف و عفونت می تواند منجر به مشکلات جدی پا شود. با این حال، می توانید برای حفظ سلامت پاها اقدامات احتیاطی انجام دهید. مدیریت دیابت و حفظ یک سبک زندگی سالم به سلامت پاهای شما کمک می کند. این مراقبت ها باید شامل موارد زیر باشد:

  • معاینات پزشکی منظم، از جمله چک کردن پا در هر ویزیت و بررسی(A1c، فشار خون و کلسترول)
  • کنترل روزانه قند خون ورزش منظم
  • خوردن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوه ها و سبزیجات
  • با پیروی از یک رژیم خوب مراقبت از پا، می توانید از مشکلات جدی پا جلوگیری کنید.
  • مراقبت روزانه از پا

در اینجا چند عادت مراقبت از پا وجود دارد که می توانید سعی کنید هر روز انجام دهید.

پاهای خود را بررسی کنید: پاها و انگشتان پا را بررسی کنید، قسمت بالایی، پهلوها، کف پا، پاشنه پا و ناحیه بین انگشتان پا را بررسی کنید. اگر از نظر فیزیکی قادر به بازرسی پای خود نیستید، از یک آینه استفاده کنید یا از کسی کمک بخواهید. در صورت مشاهده هر گونه زخم، قرمزی، بریدگی، تاول یا کبودی بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کنید. برای دریافت نوبت و مراجعه می توانید از طریق سامانه نوبت دهی پزشکان متخصص عمل کنید.

پاهای خود را بشویید: پاهای خود را هر روز در آب گرم با صابون ملایم بشویید. آب داغ و صابون های تند می تواند به پوست شما آسیب برساند. قبل از قرار دادن پاها، دمای آب را با انگشتان یا آرنج خود بررسی کنید. دیابت ممکن است تشخیص دمای آب را با پا دشوار کند.

پاهای خود را خشک کنید و مطمئن شوید که به خوبی خشک شوند: عفونت ها معمولا در نواحی مرطوب ایجاد می شوند، بنابراین مطمئن شوید که ناحیه بین انگشتان پا را به خوبی خشک کرده اید.

پوست خشک را مرطوب کنید: اگر پوست پاهای شما زبر یا خشک است، از لوسیون یا روغن استفاده کنید. از لوسیون بین انگشتان پا استفاده نکنید.

عادات پای سالم

پیروی از عادات خوب مراقبت از پا، کمک زیادی به حفظ سلامت پاهای شما خواهد کرد. در اینجا چند نکته مفید وجود دارد:

  • محلول های ضد عفونی کننده می توانند پوست شما را بسوزانند. هرگز بدون تایید پزشک از آنها روی پاهای خود استفاده نکنید.
  • هرگز از پد گرم کننده، بطری آب گرم یا پتوی برقی روی پاهای خود استفاده نکنید.
  • از راه رفتن با پای برهنه خودداری کنید. اکثر مردم می دانند که از سنگفرش های داغ یا سواحل شنی باید اجتناب کنند، اما حتی راه رفتن با پای برهنه در خانه نیز می تواند باعث زخم یا جراحات شود که می تواند عفونی شود.
  • از پاهای خود در برابر گرما و سرما محافظت کنید.
  • هرگز خودتان سعی نکنید میخچه، پینه، زگیل یا سایر ضایعات پا را بردارید. از پاک کننده های شیمیایی زگیل، تیغ ها، پلاستر میخچه، محلول میخچه یا ریموور پینه استفاده نکرده و به پزشک مراجعه کنید.
  • به مدت طولانی با پاهای روی هم ننشینید یا در یک وضعیت بایستید.

مراقبت از پای دیابتی

مراقبت از ناخن پا

این امکان برای افراد مبتلا به دیابت که مراقبت های معمولی از ناخن های پا را خودشان انجام دهند، وجود دارد. اما مشکلات بینایی، مشکلات عصبی، یا تغییرات گردش خون در پاها می تواند این کار را دشوار کند. اگر می‌توانید با خیال راحت ناخن‌های پایتان را کوتاه کنید، انجام صحیح این کار به شما کمک می‌کند از ایجاد زخم پا جلوگیری کنید. با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا انجام مراقبت های معمول ناخن پا برای شما بی خطر است یا خیر. از پزشک بخواهید که راه درست را به شما نشان دهد. در اینجا چند نکته برای مراقبت صحیح از ناخن پا آورده شده است:

  • بعد از شستن پاها، زمانی که ناخن هایتان نرم هستند، ناخن های پا را کوتاه کنید.
  • برای کمک به جلوگیری از رشد ناخن‌های پا در گوشت، به‌جای خمیده، مستقیماً کوتاه کنید.
  • گوشه ها را کوتاه نکنید، از سوهان ناخن برای صاف کردن لبه ها استفاده کنید.
  • مراقب باشید که ناخن های پا را خیلی کوتاه نکنید
  • اگر به خوبی نمی بینید، یا اگر ناخن هایتان ضخیم یا زرد شده است، ناخن های پای خود را توسط متخصص پا یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی دیگر کوتاه کنید.

 

پا پوش: کفش و جوراب

اگر نوروپاتی محیطی یا آسیب عصبی دارید که بر حساسیت پا تأثیر گذاشته است، ممکن است بریدگی ها یا برآمدگی ها را نادیده بگیرید و متوجه آن نشوید. شما می توانید با پوشیدن کفش مناسب همیشه از پاهای خود محافظت کنید.

فراموش نکنید که کفش های راحت و مناسب با فضای زیاد، به خصوص در قسمت پنجه پا انتخاب کنید. هرگز کفش های تنگ را به امید جا باز کردن نخرید.

از کفش های ساخته شده از پلاستیک یا مواد دیگر که اجازه تنفس به پا را نمی دهند، استفاده نکنید. چرم یا جیر را انتخاب کنید.

همچنین از صندل های تنگ، دمپایی، کفش های نوک تیز و کفش های پاشنه بلند خودداری کنید. کفش هایی بپوشید که با بند، سگک یا نوار چسب قابل تنظیم باشند.

هر روز داخل کفش خود را از نظر پارگی یا برآمدگی که ممکن است باعث فشار یا تحریک شود، بررسی کنید.

اگر آسیب عصبی دارید، به پاهای خود استراحت دهید یا بعد از پنج ساعت کفش را عوض کنید تا نقاط فشار در نواحی مختلف پا تغییر کند.

اگر مشکلات مکرری را در پاهای خود را تجربه می کنید، از پزشک خود بپرسید که آیا کفش های مخصوص به شما کمک می کند یا خیر.

جوراب ها می توانند لایه ای از محافظت نرم بین پا و کفش شما ایجاد کنند.

جوراب یا جوراب شلواری تمیز و خشک بپوشید. از جوراب‌های درزدار که می‌توانند باعث ایجاد نقاط فشار اضافی یا بیش از حد سفت روی ساق پا شوند، خودداری کنید.

این نکته را نیز فراموش نکنید که اگر پاهایتان سرد است در رختخواب جوراب بپوشید.

 

علائم و نشانه های مشکلات پا

مهم است که علائم هشدار دهنده اولیه مشکلات پا، مانند:

  • سوزش، سوزن سوزن شدن یا درد پاها
  • از دست دادن حس گرما، سرما یا لمس
  • تغییر در رنگ یا شکل پاهای شما
  • ریزش مو در انگشتان پا، پاها و ساق پا
  • ضخیم شدن و زرد شدن ناخن های پا
  • لکه‌های قرمز، تاول‌ها، زخم‌ها، میخچه‌های عفونی یا ناخن‌های فرورفته پا

اگر هر یک از این علائم را دارید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید. تاخیر ممکن است منجر به عوارض جدی برای سلامتی شود.

 

عوارض بالقوه

رعایت نکات بالا می تواند به شما در جلوگیری از مشکلات پا کمک کند. همانطور که در بالا گفته شد، سطوح بالای قند خون در طول زمان می تواند باعث آسیب عصبی و مشکلات گردش خون می شود. این مشکلات می تواند باعث مشکلات پا شود یا به ایجاد مشکل کمک کند.

زخم‌ها، ناخن‌های فرورفته و سایر مشکلات در صورت عدم توجه یا درمان، می‌توانند منجر به عفونت شوند. گردش خون ضعیف، بهبود عفونت را دشوار می کند. بنابراین بهتر است در صورت امکان از آنها اجتناب کنید. عفونت هایی که بهبود نمی یابند می توانند باعث مرگ و سیاه شدن پوست و بافت شوند. به این وضعیت قانقاریا می گویند. درمان می تواند شامل جراحی برای قطع انگشت پا، پا، یا بخشی از ساق پا باشد.

 

ویزیت دکتر

پزشک باید در هر ویزیت پای شما را معاینه کند و سالی یک بار معاینه کامل پا را انجام دهد. اگر سابقه مشکلات پا دارید، باید بیشتر معاینه شوید. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما همچنین باید اطلاعاتی در مورد مراقبت از پا به شما بدهد و به تمام سوالات شما پاسخ دهد.

هرگونه میخچه، پینه، زخم، بریدگی، کبودی، عفونت یا درد پا را گزارش دهید. در صورت لزوم، پزشک می تواند یک متخصص را توصیه کند که در مراقبت از پای دیابتی تخصص دارد یا اطلاعاتی در مورد کفش های مخصوص به شما بدهد که ممکن است کمک کننده باشد. به یاد داشته باشید: مشکلات پای مرتبط با دیابت می تواند خیلی سریع بدتر شود و درمان آنها دشوار است، بنابراین مهم است که به سرعت به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.  برای اطلاعات بیشتر و مراجعه به پزشک متخصص می توانید از طریق دانلود برنامه دکتر دکتر عمل کنید.

 

منبع : healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.