سلولیت اوربیتال چیست؛ علل، علائم و روش های درمان

سلولیت اوربیتال عفونت چربی و بافت های نرمی است که چشم را در حفره خود نگه می دارند. این بیماری، علائم نارحت کننده یا دردناکی را ایجاد می کند. سلولیت اربیتال مسری نیست و هر کس می تواند به این وضعیت دچار شود. با این حال بیشتر اوقات، خردسالان را درگیر می کند. سلولیت اوربیتال یک بیماری بالقوه خطرناک است. در صورت عدم درمان می تواند به نابینایی یا به وضعیت های جدی یا تهدیدکننده زندگی منجر شود.

علل ابتلا به سلولیت اوربیتال

گونه های استرپتوکوک و استافیلوکوکوس اورئوس شایع ترین باکتری هایی هستند که این بیماری را ایجاد می کنند. با این حال، گونه های باکتریایی و قارچ های دیگر نیز می توانند علت این بیماری باشند. سلولیت اوربیتال در کودکان زیر ۹ سال، معمولاً توسط یک نوع باکتری ایجاد می شود. در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، این عفونت می تواند توسط چندین سویه باکتری به صورت هم زمان ایجاد شده و درمان را سخت تر کند. بالای ۹۸ درصد از تمام موارد ابتلا به سلولیت اوربیتال، از عفونت های باکتریایی سینوسی درمان نشده شروع شده اند که در پشت سپتوم اوربیتال گسترش پیدا می کنند. سپتوم اوربیتال یک غشای نازک فیبری است که جلوی چشم را می پوشاند. این عارضه می تواند از یک عفونت دندان یا یک عفونت باکتریایی در هر جای بدن که وارد جریان خون می شود نیز گسترش یابد. زخم ها، نیش حشرات و گاز گرفتگی حیوانات که در نزدیکی چشم اتفاق می افتند نیز ممکن است از علل ابتلا به این بیماری باشند.

علائم سلولیت اوربیتال

علائم این بیماری در کودکان و بزرگسالان یکسان است. با این حال، ممکن است کودکان علائم شدیدتری را از خود نشان بدهند. علائم سلولیت اوربیتال عبارتند از:

  • بیرون زدگی چشم، که می تواند شدید باشد، پروپتوز نیز نامیده می شود.
  • درد داخل یا اطراف چشم
  • حساسیت بینی
  • تورم ناحیه چشم
  • التهاب و قرمزی چشم
  • ناتوانی در باز کردن چشم
  • مشکل حرکت دادن چشم و احساس درد در هنگام تحرک چشم
  • دوبینی
  • از دست دادن بینایی یا اختلال بینایی
  • ترشح از چشم یا بینی
  • تب
  • سردرد

نحوه تشخیص سلولیت اوربیتال

سلولیت اوربیتال اغلب توسط ارزیابی بصری پزشک یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی تشخیص داده می شود. با این حال، آزمایش های تشخیصی برای تأیید تشخیص و تعیین نوع باکتری عامل بیماری انجام می شوند. آزمایش همچنین در تشخیص این که عفونت پره سپتال است یا خیر نیز به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کمک می کند. پره سپتال نوعی عفونت کم تر جدی چشم است که همانند سلولیت اربتیال به درمان فوری نیاز دارد.

پره سپتال در بافت پلک و جلوی سپتوم اوربیتال اتفاق می افتد به جای پشت آن. این عارضه در صورت عدم درمان، پیشرفت کرده و مممکن است منجر به سلولیت اوربیتال شود. چند نمونه آزمایش متفاوت که برای تشخیص ممکن است انجام شوند، عبارتند از:

  • سیتی اسکن یا MRI سر، چشم و بینی
  • معاینه بینی، دندان و دهان
  • کشت خون، ترشح چشم یا بینی

روش های درمان سلولیت اوربیتال

در صورت ابتلا به سلولیت اوربیتال، به احتمال زیاد برای دریافت آنتی بیوتیک های داخل وریدی، در بیمارستان بستری خواهید شد.

آنتی بیوتیک ها

با توجه به درجه حاد شدن بالقوه این بیماری و سرعت گسترش آن، درمان بلافاصله با آنتی بیوتیک های وریدی وسیع الطیف آغاز خواهد شد. حتی اگر آزمایش های تشخیصی شما هنوز تشخیصی را تأیید نکرده باشند. آنتی بیوتیک های وسیع الطیف معمولاً تحت عنوان گام اول درمان دریافت می شوند. چرا که این داروها برای مقابله با انواع عفونت های باکتریایی مؤثر هستند. اگر آنتی بیوتیک های دریافتی به بهبود سریع شما کمک نکند، ممکن است پزشک آنها را تغییر بدهد.

جراحی

اگر با وجود دریافت آنتی بیوتیک ها، علائم شما بهبود نیافته و حتی بدتر شوند، ممکن است به عنوان گام بعدی، جراحی مورد نیاز باشد. جراحی با بیرون کشیدن مایع از سینوس ها یا کره چشم عفونی، گسترش عفونت را متوقف می کند. این روش ممکن است برای بیرون کشیدن آبسه های احتمالی نیز به کار رود. بزرگسالان نسبت به کودکان بیشتر به جراحی نیاز پیدا می کنند.

زمان بهبودی

اگر وضعیت شما به جراحی نیاز داشته باشد، زمان بهبود و ماندن شما در بیمارستان ممکن است بیشتر از مواردی باشد که تنها با آنتی بیوتیک درمان می شوند. اگر جراحی انجام نشد و بهبود یافتید، پس از یک یا دو هفته به جای آنتی بیوتیک های وریدی، نوع خوراکی آنها را دریافت خواهید کرد. آنتی بیوتیک های خوراکی برای ۲ تا ۳ هفته دیگر یا تا زمان از بین رفتن علائم مورد نیاز خواهد بود. اگر عفونت شما ناشی از سینوزیت اتموئید (عفونت حفره های سینوسی نزدیک پل بینی) شدید باشد، ممکن است برای مدت طولانی تری نیاز به دریافت آنتی بیوتیک ها داشته باشید.

لزوماً دوباره به سلولیت اوربیتال مبتلا نخواهید شد!

با این حال اگر مستعد عفونت های مکرر سینوسی هستید، مهم است که وضعیت خود را به سرعت کنترل کرده و به فکر درمان باشید. این کار به پیشگیری از انتشار بیماری و  عود مجدد آن کمک می کند. این امر به ویژه در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا کودکان خردسالی که سیستم ایمنی آنها به طور کامل شکل نگرفته است، بسیار اهمیت دارد.

چه وقتی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر دارای یک عفونت سینوسی هستید یا علائم سلولیت اربیتال را از خود نشان می دهید، فوراً با مرکز مراقبت های پزشکی تماس بگیرید. این بیماری به سرعت گسترش پیدا می کند و باید در زودترین زمان ممکن درمان شود. در صورت عدم درمان سلولیت اوربیتال ، ممکن است شاهد بروز عوارض شدیدی باشیم. این عوارض عبارتند از:

  • از دست دادن جزئی بینایی
  • نابینایی کامل
  • انسداد عروق شبکیه
  • مننژیت
  • ترومبوز سینوس کاورنوس

کلام آخر

سلولیت اوربیتال یک عفونت باکتریایی در کاسه چشم است. این بیماری معمولاً در ابتدا مانند یک عفونت سینوسی خود را نشان داده و اغلب کودکان را درگیر می کند. سلولیت اربیتال معمولاً نسبت به آنتی بیوتیک ها خوب پاسخ می دهد. اما گاهی اوقات ممکن است به جراحی نیاز داشته باشیم. در صورت عدم درمان، ممکن است به نابینایی یا وضعیت های تهدیدکننده زندگی منجر شود.

منبع : healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
3 نظرات
  1. Noh Moradi می گوید

    معلومات مفید و عالی

  2. امیر محمد می گوید

    پسرمن از ۵ سالگی با این مشکل درگیره و هر دفعه که پشه نیشش میزنه بیمارستان بستری میشه ونمیدونم باید چکار کنم الان ۸ سالشه ودوباره پشه نیشش زد ودومین روزه که بیمارستانه

  3. zahra ramzani می گوید

    پسر هفت ساله ام یک هفته پیش دچار سلولیت اوربیتال شد واقعادرد عجیبی داشت حتی نمیتونست چشماش تکون بده و میگفت من شمارو دور میبینم که با عمل جراحی تخلیه اش کردند و خداروشکر الان خیلی حالش بهتره

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر