سکته چشم؛ دلایل، روش های پیشگیری و درمان

شاید برایتان جالب باشد که بدانید سکته مغزی فقط در مغز اتفاق نمی افتد بلکه می تواند در چشم نیز رخ دهد! به این نوع سکته، انسداد شریان شبکیه می گویند.

رگ های خونی مواد مغذی حیاتی و اکسیژن را به هر بخشی از بدن حمل می کنند. هنگامی که این رگ ها با لخته شدن خون مسدود می شوند، تامین خون قطع می شود و منطقه آسیب دیده می تواند به شدت آسیب ببینید.

سکته چشم زمانی که اتفاق می افتد بر روی شبکیه تاثیر می گذارد. شبکیه لایه نازکی است که سطح داخلی پشت چشم شما را می پوشاند. سیگنال های نوری را به مغز شما می فرستد تا بتوانید آنچه را که چشمانتان می بیند درک کنید. هنگامی که وریدهای شبکیه مسدود می شوند، مایعات به شبکیه نشت می کنند. این امر باعث تورم می شود که از گردش اکسیژن جلوگیری کرده و بر توانایی دید شما تأثیر می گذارد.

این اتفاق را اگر در ورید اصلی شبکیه رخ دهد به طور تخصصی انسداد ورید مرکزی شبکیه  (CRVO) می نامند و هنگامی که در یکی از وریدهای شاخه ای کوچکتر اتفاق می افتد، انسداد ورید شاخه ای شبکیه (BRVO) نامیده می شود.

علائم سکته چشم

علائم سکته چشم می تواند به آرامی در طی چند ساعت یا چند روز ایجاد شده یا به طور ناگهانی ظاهر شود. بزرگترین راه برای شناخت سکته شبکیه این است که علائم شما فقط در یک چشم ظاهر شود. نشانه ها می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • نقاط شناور، که به نظر می رسد به عنوان نقاط خاکستری کوچک شناور در زمینه دید شما ظاهر می شود. این حالت زمانی اتفاق می افتد که خون و سایر مایعات نشت می‌کنند و سپس در وسط چشم جمع می‌شوند.
  • درد یا فشار در چشم، هر چند سکته چشم اغلب بدون درد است.
  • تار دیدن که به طور پیوسته در یک یا دو چشم بدتر می شود.
  • از دست دادن کامل بینایی که به تدریج یا ناگهانی اتفاق می افتد.

اگر علائم سکته چشم را دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید، حتی اگر به نظر می رسد علائم بهتر می شوند. توجه داشته باشید که اگر از درمان سکته چشم غافل شوید، می تواند منجر به از دست دادن بینایی دائمی شود.

 

علت سکته چشمی

سکته چشمی ناشی از انسداد جریان خون است که به شبکیه آسیب می رساند. این امر معمولاً به دلیل باریک شدن رگ های خونی یا لخته شدن خون اتفاق می افتد.

همیشه روشن نیست که چرا سکته مغزی چشم رخ می دهد، اما شرایط بهداشتی خاص، مانند فشار خون بالا و دیابت، می تواند خطر سکته چشمی را افزایش دهد.

سکته چشم

گروه های پر خطر

هر کسی ممکن است دچار سکته چشم شود، اما برخی عوامل احتمال آن را بیشتر می کند. برای مثال، با افزایش سن، احتمال سکته چشمی بیشتر می شود. همچنین باید گفت که سکته چشمی در بین مردان شایع تر از زنان است.

برخی از شرایط پزشکی همچنین خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش می دهد. این شرایط شامل موارد زیر است:

  • دیابت
  • گلوکوم
  • مشکلات مربوط به جریان خون، مانند فشار خون و کلسترول بالا
  • سایر بیماری های قلبی عروقی
  • باریک شدن شریان کاروتید یا شریان گردن
  • اختلالات خونی نادر

گفتنی است که سیگار کشیدن نیز خطر ابتلا به انواع سکته مغزی را افزایش می دهد.

راه های تشخیص

پزشک برای پیدا کردن مشکل، کارش را با معاینه فیزیکی شروع می کند. آن‌ها از یک افتالموسکوپ که به آن فونوسکوپ نیز گفته می شود، استفاده می کنند تا با جزئیات داخل چشم شما را بررسی کنند.

دیگر آزمایش های تشخیصی می تواند شامل موارد زیر باشد:

توموگرافی انسجام نوری (OCT): یک تست تصویربرداری است که می تواند تورم شبکیه را تشخیص دهد.

آنژیوگرافی فلورسین: برای این آزمایش، رنگی به بازو تزریق می شود تا به برجسته کردن رگ های خونی در چشم کمک کند.

از آنجا که مشکلات چشم می تواند ناشی از بیماری های اساسی باشد، ممکن است از نظر سایر بیماری ها مانند فشار خون بالا و دیابت نیز آزمایش شوید. همچنین سلامت قلب شما نیز باید بررسی شود.

 

درمان سکته چشم

درمان بستگی به میزان آسیب توسط سکته مغزی دارد. توجه دیگر درمان به سلامت کلی شما است. برخی از درمان های احتمالی عبارتند از:

  • ماساژ منطقه چشم برای باز کردن شبکیه چشم
  • داروهای ضد لخته
  • داروهای ضد فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، که به طور مستقیم به چشم تزریق می شوند
  • کورتیکواستروئیدها، که می توانند به چشم تزریق شود
  • درمان با لیزر

هرچه زودتر درمان را شروع کنید، شانس بیشتری برای بازیافتن تمام بینایی خود دارید. توجه داشته باشید که هر شرایط دیگری نیز که موجب لخته شدن خون شود باید درمان شود.

 

عوارض سکته چشمی

 

التهاب ماکولا

ماکولا قسمت وسطی شبکیه است که به وضوح چشم انداز شما کمک می کند. تورم ماکولا می تواند دید شما را تیره کند یا منجر به از دست دادن بینایی شود.

 

نئوواسکولاریزاسیون

وضعیتی که در آن عروق خونی جدید و غیر طبیعی در شبکیه ایجاد می شود. اینها می توانند به داخل زجاجیه نشت کرده و باعث ایجاد نقاط شناور شوند. در موارد شدید، شبکیه می تواند به طور کامل جدا شود.

 

گلوکوم نئوواسکولار

افزایش فشار در چشم به علت تشکیل رگ های خونی جدید. درکنار تمامی موارد ذکر شده، خطر از دست دادن کامل بینایی چشم را باید مهم ترین اتفاق از عوارض سکته چشم دانست.

 

روش های پیشگیری

دیابت خود را کنترل کنید و  برای حفظ قند خون خود در محدوده بهینه طبق توصیه پزشک تلاش کنید.

اگر مبتلا به گلوکوم هستید تحت درمان قرار بگیرید، گلوکوم فشار را در چشم شما افزایش می دهد و خطر ابتلا به سکته را افزایش می دهد. داروها می توانند به کنترل فشار کمک کنند.

فشار خود را در محدوده ایمن نگه دارید. فشار خون بالا خطر ابتلا به انواع سکته مغزی را افزایش می دهد. تغییرات شیوه زندگی می تواند به شما کمک کند. انواع داروهای فشار خون موثر نیز موجود است.

کلسترول خود را بررسی کنید. اگر بیش از حد بالا باشد، رژیم غذایی و ورزش می تواند به بهبود آن کمک کند. در صورت لزوم، می توانید دارو مصرف کنید.

سیگار نکشید. سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به سکته را افزایش دهد.

 

چشم انداز سکته چشم

به دلیل پتانسیل عوارض جدی این بیماری باید به توصیه پزشک عمل کنید. ممکن است نیاز به نظارت و درمان برای یک سال یا بیشتر داشته باشید. اطمینان حاصل کنید که هر گونه علائم جدید را به پزشک گزارش دهید.

شما همچنین نیاز به نظارت بر سایر شرایط بهداشتی که می تواند بر روی چشم شما تاثیر بگذارد، دارید. اگر مشکلات قلبی یا دیابت دارید، توصیه های پزشک خود را جدی بگیرید. یک رژیم متعادل داشته باشید، ورزش کنید و وزن خود را کنترل کنید.

 

منبع : healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
32 نظرات
  1. ناشناس می گوید

    سلام پدرم یه خال سیاهی توی چشمش اومده بود وقتی به دکتر مراجعه کرد گفتن چشمت سکته کرده و دلیلش از نگرانی بیش از حده آیا نگرانی باعث سکته چشم میشه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      اگر منظورتان از سکته انسداد عروق شبکیه هست
      عوامل زیر میتوانند ریسک فاکتور بروز آن شوند
      فشار خون بالا
      کلسترول بالا
      ایجاد پلاک در رگ های خونی (آترواسکلروز)
      بیماری عروق کرونر
      که نگرانی و اضطراب میتواند سبب افزایش فشارخون و در نتیجه سکته چشمی شود

  2. سام می گوید

    سلام من چشم راستم یک ماه پیش سکته کرده وفورا پیگیر دکتر ومتخصص وروشهای درمان شدم حالا گفتن باید امپول بزنی به نظرشما امپول خارجی خوبه یا ایرانی البته سری اول ایرانی ترزیق کردم اگه خارجی بهتره ایا ایرادی نداره سری دوم خارجی ترزیق کنم

  3. امیر ملکی می گوید

    با سلام
    خواهر من در یکی از چشم هاش دچار سکته شده و در چند مرحله به فوق تخصص شبکیه مراجعه کردیم که نظرات پزشک عدم درمان و فقط کنترل فشار خون و دیابت و قند و …. بوده ،آیا با گذر زمان و کنترل فشار خون و …. امکان ترمیم عصب و شریانها و افزایش دید هست؟

  4. مهدی می گوید

    سلام پدر من یک دانه چشم اش نمیبینه و انحراف چشمی هم شده از سکته چشمی است؟

  5. علی می گوید

    سلام خسته نباشید بابام چند وقت پیش تقریبا 10 روز میشه یکی از چشماش تار میدید دکتر گفته سکته چشمی هست هیچ قرمزی یا ورمی هم نداره
    راه درمانش چیه
    آیا خوب میشه
    خیلی نگرانم نمی‌دونم باید چیکار کنم
    دکتر فقط ی قطره بهش داده

  6. نادیا بیرمی می گوید

    سلام چشم مادرم خونریزی داره و دکتری که رفت پیشش بهش گفته که چشمش مرده میشه کمکی کنین

  7. ایدین می گوید

    با سلام
    چشم راست من بصورت ناگهانی دید در مرکز را از دست داد و بعد مراجعه به پزشک و عکس برداری از قرنیه به من گفته شد سکته چشمی برایم پیش امده و هرچقدر بینایی خودم را از دست دادم دیگر باز نمیگردد ایا روشی نیست بشود کاری کرد

  8. سید رضا صادقی می گوید

    سلام
    من چشم چپم تار میبینه و دکتر میگه سکته کرده شنبه قراره امپول تزریق و لیزر بشه خون ریزی هم نداره فقط تار میبینم درست میشه یا نه؟ چشمم به حالت عادی بر میگرده؟

  9. مبینا می گوید

    ببخشید درمان با لیزر به چه صورته ؟ پدرم چهار سال پیش چشمش سکته کرده و پیش هر دکتری هم رفتیم جواب نداده دکتر میگه که عصب هاش سالمه فقط سر عصبی که به شبکیه میره از بین رفته میخواستم بدونم درمان با لیزر چطوری هس و چقد احتمال داره که بیناییش برگرده ؟

  10. سجاد ریحان می گوید

    سلام . پدر بنده ۵ ماه قبل سکته مغزی کرده و علاوه بر سمت چپ حرکتی بدن، هر دو چشم هم بینایی تقریبا از دست رفت. بعد چند ماه علائم حرکتی بهتر شده ولی چشم ها همچنان بدون دید هست. چکار باید بکنم؟

  11. الهام هاشملو‌ می گوید

    سلام وقت بخیر
    حدود ۹ ماهه یک چشم جراحی شده چون شبکیه پاره شده بود اخیرا وقتی بلند میشم یا سرمو به سمت دیگه میچرخونم چشمی که جراحی شده فید میشه و حدود هفت هشت ثانیه دید ندارم مثل زمانی که چشم سیاهی میره اما فقط در چشم جراحی شده اتفاق میفته قبلا هم نبود تازه اینطوری شده معاینه هم شدم متوجه چیزی نشدن
    آیا ممکنه شروعی برای سکته چشمی باشه ؟
    آبا ممکنه لخته یا انسداد در شبکیه چشم باشه ولی در معاینه متوجه نشده باشن ؟
    ممنون میشم پاسخ بدین

  12. مسعود درواح می گوید

    با سلام . برای سکته چشمی باید به کدام تخصص مراجعه کرد ؟ ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      به فوق تخصص شبکیه مراجعه کنید

  13. احمدی می گوید

    سلام خسته نباشید من همسرم چشم جوش خیلی قرمز هست و سوزش هم داره ممکنه دلیلش سکته چشم باشه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خیر ارتباط نداره
      عللی همچون نظر بلفاریت ، هوردئولوم و…مطرح هستن

  14. طاهره شمسیان پور می گوید

    سلام من من به دکتر مراجعه کردم اما درمانی وجود نداشت و چشمم داره بدتر میشه و بیناییم هر روز کمتر میشه من دیابت دارم و هم صبح و هم شب قندم رو ۲۰۰ هست ولی انسولین نمیزنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      برای شما اولین و موثرترین اقدام بهبود چشم کنترل دقیق قند خون هست

  15. هانی می گوید

    سلام خسته نباشید حدود دوماه پیش پدرم شبکیه چشمش سکته کرده بدون هیچ بیماری قلبی دیابت نداشته بعد به دکتر مراجعه کردیم با تزریق امپول بعد یه ماه گفت تورم چشمش کم شده ممکنه بینایی به دست بیاره؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر شبیکیه آسیب دایمی ندیده باشه بله ممکنه

  16. فوری می گوید

    اگه سکته چشم کرده باشیم و لخته خون جمع شده باشه
    تحت درمان باشیم و امپول زده باشیم اما دوباره یه لحظه عصبی بشیم چشممون تار بشه چقدر خطرناکه امکان کور شدن هست ؟؟
    چطوری باید درمانش کنیم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      نگران نباشید اما ویزیت مجدد لازمه

      1. محمدرضا می گوید

        سلام امیدوارم کسی دچارش نشه
        من 20 سالم چشم راستم سکته کرده
        نه فشار خون دارم نه قند دارم هیچ مشکلی هم نداشتم عکسای چشمم هم به هر دکتری نشون می دادم فکر می کردن مال ادم 60 70 سالست
        حالا هم منتظرم نوبتم بشه برای تزریق و لیزر
        بنظرتون ناراحتی و عصبانیت باعث سکته چشمی میشه

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام دوست عزیز
          با توجه به سن کم شما توصیه من اینه حتما از نظر روماتولوژیک هم بررسی شین و به فوق تخصص روماتولوژی مراجعه کنید

  17. فاطمه می گوید

    سلام مادر من ۳ سال پیش سکته چشمی کرد و الان چشم دیگرش هم خونریزی کرده و دکترش گفت اگر قند رو کنترل نکنه احتمال اینکه این چشمش هم سکته کنه وجود داره ولی هیچ دارویی بهش نداد جز مکمل.و این موضوع من را نگران کرده .ممنون میشم راهنماییم کنید که چه دارویی استفاده کنه که به بهبودی کمک کنه
    و میتونه از داروهایی که به سلول عصبی کنک کنه استفاده کنه یا خیر؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      لیزر براشون انجام دادن جهت کنترل خونریزی جدید؟

  18. مسعود می گوید

    سلام
    مدتیه که چشمم تار شده و دید اطرافو در هر دو چشم ندارم
    ب پزشک مراجعه کردم میگه هر دو چشمت دچار سکته شده و راه حلی نداره
    واقعا راهی نیست که درمانش کنم؟
    جواب بدین لطفا و راهنماییم کنید

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      بستگی داره علل شریانی باشه یا وریدی و یا اینکه شبکیه آسیب دیده یا خیر
      توصیه من اینه به فوق تخصص شبکیه مراجعه کنید

  19. احمدرضا می گوید

    سلام من پدرم 54سالش هست به طور ناگهانی چشمش دچار سکته شده و هیچ گونه بیماری قلبی مغزی دیابت فشار خون نداشته سابقه چیزی هم نداره دکتر راهی برای برگشت چشمش هست ؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر خونریزی داره با کنترل خونریزی و لیزر ممکن تا حدودی برگرده

  20. کمال می گوید

    با سلام عرض ادب و ارادت آقای دکتر جوان 41 ساله که فشار خون داشتم ناگهانی سکته چشم چپ گرفتم و تار بینی دارم عکس گرفتم دکترها می‌گویند سکته چشم گرفتم الان 4 روزه که دکتر جراح که وقت داشته باشه پیدا نکردم حالا فردا قراره بروم یک مطب دکتر پرونده مرا بررسی کند آیا با تزریق و لیزر بینایی من برمی‌گردد یا نه خیلی استرس دارم لطفا کمکم کوید

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      استرس نداشته باشین
      اگر خونریزس کرده باشه بله احتمالا بهبودی تا حدود زیادی ایجاد میشه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر