بی اختیاری ادرار؛ انواع، دلایل، روش های کنترل و درمان

بی اختیاری ادرار زمانی اتفاق می افتد که کنترل مثانه خود را از دست بدهید. در برخی موارد، ممکن است محتویات مثانه را به طور کامل تخلیه کنید. در موارد دیگر، ممکن است فقط تخلیه ای جزئی را تجربه کنید. این وضعیت بسته به علت آن ممکن است موقت یا مزمن باشد.

بر اساس گزارش بنیاد مراقبت های اورولوژی، میلیون ها بزرگسال بی اختیاری ادرار را تجربه می کنند. بی اختیاری ادرار زنان را بیشتر از مردان در نسبت 2 به 1 تحت تأثیر قرار می دهد. با این حال، این عارضه می تواند هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد و دلایل مختلفی دارد. با افزایش سن، ماهیچه هایی که از مثانه حمایت می کنند ضعیف می شوند که می تواند منجر به بی اختیاری ادرار شود.

بسیاری از مشکلات سلامتی مختلف نیز می توانند باعث این بیماری شوند. علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و می تواند نشانه سرطان، سنگ کلیه، عفونت یا بزرگ شدن پروستات و سایر علل باشد. اگر بی اختیاری ادرار را تجربه می کنید، به پزشک مراجعه کنید. بی اختیاری ادرار می تواند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند و منجر به حوادث احتمالی شود. یک متخصص مراقبت های بهداشتی همچنین می تواند تعیین کند که آیا یک وضعیت پزشکی جدی تر ممکن است علت باشد یا خیر. آنها همچنین ممکن است قادر به درمان علت باشند.

انواع بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار به چهار نوع کلی تقسیم می شود و افراد به طور بالقوه می توانند بیش از یک نوع را به طور همزمان تجربه کنند.

بی اختیاری استرسی

بی اختیاری استرسی با انواع خاصی از فعالیت بدنی ایجاد می شود. برای مثال، ممکن است زمان ورزش کردن، سرفه کردن، عطسه کردن و خندیدن کنترل مثانه خود را از دست بدهید.

چنین فعالیت هایی بر عضله اسفنکتر که ادرار را در مثانه نگه می دارد فشار وارد می کند. استرس اضافه می تواند باعث شود عضله ادرار را آزاد کند

بی اختیاری فوری

بی اختیاری فوری زمانی اتفاق می افتد که پس از تجربه یک میل ناگهانی و شدید برای ادرار کردن، کنترل مثانه خود را از دست می دهید. به محض اینکه این میل به شما رسید، ممکن است نتوانید به موقع به دستشویی بروید.

بی اختیاری سرریز

اگر هنگام ادرار کردن مثانه خود را به طور کامل تخلیه نکنید، بی اختیاری سرریز ممکن است رخ دهد. بعداً ممکن است مقداری از ادرار باقیمانده از مثانه شما نشت کند. این نوع بی اختیاری گاهی اوقات “دریبل” نامیده می شود.

بی اختیاری عملکردی

بر خلاف انواع دیگر بی اختیاری، بی اختیاری عملکردی ناشی از موانع فیزیکی یا ذهنی است که ممکن است مانع از رفتن به موقع شخص به دستشویی شود. این می تواند به دلیل مسائل شناختی، مانند زوال عقل یا بیماری آلزایمر، مسائل عضلانی مانند آرتریت، یا مسائل عصبی مانند سکته مغزی یا آسیب نخاع باشد.

بی اختیاری ادرار

علل و عوامل خطر بی اختیاری ادرار

علل و عوامل خطر بالقوه زیادی برای بی اختیاری ادرار وجود دارد. برخی از عوامل خطر می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • داشتن عضلات ضعیف مثانه، که می تواند ناشی از افزایش سن باشد.
  • آسیب فیزیکی به عضلات کف لگن، مانند زایمان
  • داشتن پروستات بزرگ شده
  •  ابتلا به سرطان پروستات یا مثانه، که می تواند به مثانه شما فشار وارد کند.
  • داشتن یک بیماری عصبی مانند زوال عقل، آلزایمر یا شرایط فیزیکی که ممکن است مانع از رفتن به موقع به دستشویی شود.
  • داشتن عفونت، مانند عفونت مجاری ادرار، عفونت مثانه، عفونت کلیه یا سنگ کلیه
  • باردار بودن
  • اضافه وزن داشتن
  • داشتن دیابت دوران یائسگی

برخی از شرایطی که باعث بی اختیاری ادرار می شوند به راحتی قابل درمان هستند و فقط باعث ایجاد مشکلات موقتی ادرار می شوند. دیگران جدی تر و مداوم هستند. علل شایع بی اختیاری ادرار ممکن است شامل موارد زیر باشد:

سالخوردگی

با بالا رفتن سن، ماهیچه های حمایت کننده از مثانه معمولا ضعیف تر می شوند که خطر بی اختیاری را افزایش می دهد. برای حفظ ماهیچه های قوی و مثانه ای سالم، مهم است که تا آنجا که می توانید فعال بمانید، رژیم غذایی غنی از مواد مغذی داشته باشید و وزن مناسبی داشته باشید. این ممکن است شانس شما را برای جلوگیری از بی اختیاری با افزایش سن افزایش دهد. بی‌اختیاری ادراری می‌تواند بخش‌هایی از زندگی در این سنین مانند رابطه جنسی در سالمندان را تحت‌الشعاع قرار بدهد.

آسیب

عضلات کف لگن از مثانه حمایت می کنند. آسیب به این عضلات می تواند باعث بی اختیاری شود. این می تواند توسط انواع خاصی از جراحی مانند هیسترکتومی ایجاد شود. همچنین یک نتیجه رایج بارداری و زایمان است

پروستات بزرگ شده در مردان، غده پروستات گردن مثانه را احاطه کرده است. این غده مایعی را آزاد می کند که از اسپرم شما محافظت و تغذیه می کند. با افزایش سن تمایل به بزرگ شدن دارد. معمولاً مردان در نتیجه برخی از بی اختیاری را تجربه می کنند.

سرطان

سرطان پروستات یا مثانه می تواند باعث بی اختیاری شود. در برخی موارد، درمان های سرطان نیز می تواند کنترل مثانه را برای شما دشوارتر کند. حتی تومورهای خوش خیم می توانند با مسدود کردن جریان ادرار باعث بی اختیاری شوند.

سایر علل بالقوه

سایر علل بالقوه بی اختیاری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • یبوست
  • عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)
  • سنگ کلیه یا مثانه
  • پروستاتیت یا التهاب پروستات
  • سیستیت بینابینی یا یک بیماری مزمن که باعث التهاب در مثانه می شود
  • عوارض جانبی برخی داروها، مانند داروهای فشار خون، شل کننده های عضلانی، آرام بخش ها و برخی از داروهای قلبی

برخی از عوامل سبک زندگی نیز می توانند باعث حملات موقت بی اختیاری شوند. به عنوان مثال، نوشیدن بیش از حد الکل، نوشیدنی های کافئین دار، یا مایعات دیگر می تواند باعث شود که به طور موقت کنترل مثانه خود را از دست بدهید.

چه زمانی باید به دنبال کمک پزشکی بود؟

هر نوع بی اختیاری دلیلی برای کمک پزشکی است زیرا ممکن است نشانه یک بیماری جدی تری باشد که نیاز به درمان دارد. حتی اگر علت اصلی جدی نباشد، بی اختیاری می تواند یک اختلال بزرگ در زندگی شما باشد.

مهم است که یک تشخیص دقیق داشته باشید و در مورد گزینه های درمانی با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. در برخی موارد، بی اختیاری می تواند نشانه اورژانس پزشکی باشد. اگر کنترل مثانه خود را از دست دادید و هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • مشکل در صحبت کردن یا راه رفتن
  • ضعف یا گزگز در هر قسمت از بدن
  • از دست دادن بینایی
  • گیجی
  • از دست دادن هوشیاری
  • از دست دادن کنترل روده

بی اختیاری ادرار

مشاهده لیست پزشکان متخصص کلیه و مجاری ادراری (اورولوژی) و دریافت نوبت آنلاین

عوارض بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار بسته به علت ممکن است عوارضی را در پی داشته باشد. این عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عفونت های دستگاه ادراری: عفونت‌های ادراری می‌توانند توسط لباس زیر مرطوب روی پوست، ایجاد شوند. این ممکن است محیطی ایجاد کند که باکتری‌ها در آن رشد کنند.
  • آسیب کلیه: در برخی موارد که جریان ادرار مسدود می شود، ممکن است مشکلات کلیوی یا نارسایی کلیه را تجربه کنید. سلولیت. این عفونت پوستی توسط باکتری ایجاد می شود و ممکن است باعث تورم و درد شود.
  • عوارض جانبی دارویی: داروهایی که برای کنترل بی اختیاری ادرار استفاده می شوند بسته به نوع دارو ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. عوارض جانبی ممکن است شامل خشکی دهان، حالت تهوع، فشار خون بالا یا موارد دیگر باشد.
  • عوارض جانبی کاتتر: اگر کاتتر گذاشته باشید، ممکن است عوارض جانبی مانند عفونت و تروما را تجربه کنید.
  • عوارض جانبی سلامت روان: بی اختیاری ادرار ممکن است باعث احساس اضطراب، افسردگی یا انزوای اجتماعی شود.

در هنگام ملاقات پزشک چه انتظاری باید داشت؟

در طول قرار ملاقات، پزشک احتمالاً سؤالاتی در مورد علائم شما خواهد پرسید. آنها احتمالاً می خواهند بدانند که شما چه مدت بی اختیاری دارید، چه نوع بی اختیاری را تجربه کرده اید و جزئیات دیگر. آنها همچنین ممکن است در مورد عادات روزانه شما، از جمله رژیم غذایی معمولی و هر گونه دارو یا مکملی که مصرف می کنید، سوال کنند. بسته به علائم و سابقه پزشکی، ممکن است آزمایش‌های اضافی از جمله موارد زیر را نیز درخواست کنند:

جمع آوری نمونه ادرار برای تجزیه و تحلیل: کارکنان آزمایشگاه می توانند نمونه ادرار را از نظر علائم عفونت یا سایر مشکلات بررسی کنند.

اندازه گیری مقدار ادراری که هنگام ادرار کردن آزاد می کنید، مقدار باقی مانده در مثانه و فشار در مثانه. این اطلاعات با قرار دادن یک کاتتر یا یک لوله کوچک در مجرای ادرار و مثانه جمع آوری می شود.

انجام سیستوسکوپی: در طول این آزمایش، یک دوربین کوچک را در مثانه شما قرار می دهند تا آن را از نزدیک بررسی کنند.

درمان بی اختیاری ادرار

برنامه درمانی توصیه شده توسط متخصص مراقبت های بهداشتی به علت بی اختیاری شما بستگی دارد. یک بیماری زمینه ای ممکن است به دارو، جراحی یا سایر درمان ها نیاز داشته باشد. در شرایط خاص، ممکن است نتوانند بی اختیاری مثانه را درمان کنند. در این موارد، آنها احتمالاً اقداماتی را ارائه می دهند که می توانید برای مدیریت وضعیت خود انجام دهید. گزینه های درمانی برای بی اختیاری ادرار ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تمرینات آموزشی مثانه: ممکن است شما را تشویق به انجام برخی تمرینات، مانند تمرینات کف لگن یا تمرینات مثانه کنند که می تواند به افزایش کنترل مثانه شما کمک کند.

رفتار درمانی: مدیریت مصرف مایعات، تنظیم رژیم غذایی، یا استفاده از حمام در زمان‌های برنامه‌ریزی شده قبل از اینکه تمایل به رفتن داشته باشید ممکن است بسته به علت آن به مدیریت بی‌اختیاری مثانه کمک کند.

مدیریت شرایط: اگر بی اختیاری ادرار ناشی از شرایط دیگری مانند یبوست یا عفونت ادراری باشد، درمان آن وضعیت ممکن است به بی اختیاری ادرار نیز کمک کند.

دارو: گاهی اوقات، بسته به علت بی اختیاری مثانه، دارو ممکن است کمک کند. آنتی موسکارینی ها دسته ای از داروهای مورد استفاده برای درمان مثانه بیش فعال هستند.

قرار دادن کاتتر: اگر بی اختیاری ادرار مداوم است و به طور قابل توجهی کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، پزشک ممکن است یک کاتتر داخلی یا خارجی را برای کمک به مدیریت بی اختیاری سرریز یا در برخی موارد، بی اختیاری عملکردی پیشنهاد کند.

کاهش وزن: پزشک ممکن است کاهش وزن را برای کمک به مدیریت علائم پیشنهاد کند زیرا می تواند فشار روی مثانه را کاهش دهد.

لباس زیر جاذب: استفاده از پدها یا لباس های زیر جاذب، از شورت های یکبار مصرف گرفته تا انواع قابل شستشو و قابل استفاده مجدد، ممکن است به جلوگیری از نشتی های کوچکتر کمک کند.

کاهش موانع حمام: اگر برای رفتن به حمام مشکل دارید، به خصوص در شب، یک مسیر روشن را در نظر بگیرید تا به شما کمک کند تا در اسرع وقت به آنجا برسید.

 

جلوگیری از بی اختیاری ادرار

شما نمی توانید از همه موارد بی اختیاری ادرار جلوگیری کنید، اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به آن انجام دهید. به عنوان مثال، سعی کنید:

  • وزن سالم خود را حفظ کنید.
  • به اندازه کافی ورزش کنید.
  • یک رژیم متعادل داشته باشید.
  • مصرف کافئین و الکل را محدود کنید.
  • اگر سیگار می کشید از سیگار کشیدن خودداری کنید.
  • به دنبال درمان فوری برای عفونت های مجاری ادرار یا مثانه باشید.

 

نتیجه گیری

بی اختیاری ادرار یا بی اختیاری مثانه زمانی رخ می دهد که کنترل مثانه خود را از دست بدهید. این ممکن است به معنای یک نشت جزئی یا تخلیه مثانه باشد. همچنین می‌تواند یک مشکل موقتی، مانند یکی از مواردی که در اثر عفونت ایجاد می‌شود، باشد یا یک مشکل پایدارتر که ممکن است به دلیل بیماری دیگری، مانند بزرگ شدن پروستات یا ضعف کف لگن ایجاد شود.

پزشک ممکن است بتواند با حل مشکل سلامتی که باعث بی اختیاری ادرار شده است، به درمان بی اختیاری ادرار کمک کند. یا ممکن است بتوانند از طریق رفتار درمانی، آموزش مثانه، دارو یا سایر درمان ها به شما در مدیریت این بیماری کمک کنند. بی اختیاری ادرار می تواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین مهم است که با پزشک صحبت کنید تا علت را کشف کنید و گزینه درمانی مناسب را پیدا کنید. برای گرفتن نوبت دکتر آنلاین می توانید به سایت نوبت دهی پرشکان دکتردکتر  مراجعه نمایید.

 

منبع : healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.