امیکرون و درگیری ریه؛ علائم و توضیح کامل

با وجود این که این روزها یعنی در اواخر بهار 1401، میزان موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا و امیکرون نسبت به قبل کاهش چشمگیری داشته، اما امیکرون همچنان در حال ادامه حیات خود است. در این میان بیشترین چیزی که همچنان نگرانی‌های زیادی را با خود به دنبال دارد، درگیری ریه در امیکرون است و سوال این‌که آیا امیکرون به اندازه سویه‌های قبلی کرونا، باعث درگیری ریه می‌شود، همچنان برای بسیاری از افراد مطرح است.

در این نوشته تلاش می‌کنیم تا سویه امیکرون و میزان درگیری ریه در آن را به صورت کامل بررسی کنیم و با علائم و نکات مهم درباره درگیری ریه در ویروس کرونا و خصوصا امیکرون آشنا شویم.

امیکرون چیست؟

تقریبا در اواخر ماه نوامبر سال 2021 بود که سازمان بهداشت جهانی از شیوع سویه جدیدی از ویروس کرونا با نام امیکرون خبر داد. مهمترین ویژگی این سویه جدید، قدرت شیوع بسیار بالاتر نسبت به سایر سویه‌های ویروس کرونا بود. همچنین میزان عفونت و شدت در سویه امیکرون نسبت به باقی سویه‌ها بیشتر بود که این مسئله موجب نگرانی مقامات بهداشتی و همچنین مردم شد. اما با تحقیقات بیشتر، مشخص شد که سویه امیکرون گرچه شیوع بیشتری دارد، اما علائم خفیف‌تری نسبت به دیگر سویه‌ها دارد. به همین علت و همچنین با تکیه بر واکسیناسیون گسترده، از زمان شیوع سویه امیکرون، تا حد نسبتا زیادی، از شدت مرگ و میر در کشورهایی که برنامه واکسیناسیون گسترده را اعمال کردند، کاسته شد.

علائم ابتلا به امیکرون در بزرگسالان

براساس تحقیقات انجام شده، افرادی که هر سه دوز واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند، در صورت ابتلا به سویه امیکرون، در بیشتر موارد با علائم خفیفی روبه‌رو می‌شوند. به صورت کلی می‌توان گفت علائم امیکرون شباهت زیادی با سویه‌های دیگر کرونا دارد. علائم عمده امیکرون شامل موارد زیر می‌شوند:

  •       گلودرد
  •       سرفه
  •       خستگی و کوفتگی بدن
  •       آبریزش بینی
  •       احساس خراشیدگی در گلو
  •       درد بدن به خصوص در ناحیه کمر
  •       درگیری ریه

همچنین این سویه در موارد شدیدتر ممکن است باعث اسهال و استفراغ، سردرد، تب و لرز و از دست دادن حس چشایی و بویایی فرد هم بشود. اما از بین موارد زیر، گرفتگی ریه نسبت به دیگر علائم، خطر بیشتری دارد و در صورت درگیری ریه در امیکرون، لازم است سریعا به مراکز درمانی و پزشکی مراجعه فرمایید.

درگیری ریه در امیکرون

درگیری ریه یکی از مهمترین و جدی‌ترین عوارض امیکرون است که نیاز به بررسی و مراجعه سریع به مراکز درمانی دارد. براساس تحقیقات انجام شده، امیکرون نفوذ بسیار بالایی به درون ریه‌ها دارد اما در درون ریه معمولا خیلی رشد نمی‌کند. در مقابل، بیشتر شبیه به برونشیت عمل می‌کند و علائمی مانند سرفه و خلط نتیجه ورود امیکرون به مجاری تنفسی است. به صورت کلی، امیکرون بیشتر در قسمت‌های بالایی سیستم تنفسی مثل حلق، نای و مجاری تنفسی فعالیت می‌کند و عمده التهابات مربوط به این قسمت از سیستم تنفسی است. البته که در موارد حاد و شدید ابتلا به امیکرون، ریه‌ها درگیر می‌شوند و ممکن است به آسیب‌های جدی و علائمی مانند نفس‌تنگی و کاهش سطح اکسیژن خون منتهی شود.

علائم درگیری ریه در امیکرون

ویروس امیکرون معمولا به ریه‌ها آسیبی نمی‌رساند و بیشتر در بخش فوقانی سیستم تنفسی عمل می‌کند، اما در صورت ابتلای حاد به این ویروس، ممکن است با علائم شدیدی مواجه شوید. در ادامه با مهمترین علائم درگیری ریه در کرونا آشنا می‌شویم. در صورتی که هرکدام از این علائم را در بدن خود مشاهده کردید، بهتر است به مراکز درمانی مراجعه کرده تا مسئله را به صورت دقیق‌تر بررسی کنید.

  •       اگر در قسمت قفسه سینه خود دچار درد هستید
  •       اگر دچار تنگی نفس طولانی مدت هستید
  •       اگر بیش از 72 ساعت دچار تب شدید هستید
  •       اگر به صورت ممتد احساس خستگی و ضعف دارید
  •       اگر سطح اکسیژن خون شما به کمتر از 94  رسیده‌است.

اما از بین علائم فوق، تنگی نفس مهمترین و جدی‌ترین علامت درگیری ریه در امیکرون است. در ادامه در مورد علائم تنگی نفس مرتبط با امیکرون بیشتر صحبت می‌کنیم.

علائم تنگی نفس امیکرون در بزرگسالان

به صورت کلی، تنگی نفس یکی از علائم رایج در هنگام ابتلا به سویه امیکرون است. اما این تنگی نفس در صورتی که قطع نشود و به صورت مداوم وجود داشته باشد، نیاز به بررسی دقیق‌تر وجود دارد. اگر روی قفسه سینه خود احساس سنگینی دارید و در هنگام راه رفتن و تحرک، تنفس شما سخت می‌شود و همچنین در صورتی که در هنگام فعالیت، خیلی زود دچار خستگی و بی‌حالی می‌شوید، حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید تا این مسئله را به صورت دقیق‌تر بررسی کنید.

علائم امیکرون در کودکان

امیکرون برخلاف سایر سویه‌های کرونا، در کودکان هم به نسبت بالایی مشاهده شده‌است. علائم امیکرون در کودکان تقریبا مشابه علائم بزرگسالان است، با این تفاوت که امیکرون در کودکان بیشتر به صورت علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ و تب و لرز بروز می‌کند. همچنین علائم دیگری مانند خروسک در حنجره به صورت خیلی نادر در کودکان بروز می‌کند. نکته مهم در مورد ویروس امیکرون در کودکان مسئله تنگی نفس است. در صورت بروز تنگی نفس در کودکان، حتما به پزشک مراجعه کنید.

علائم درگیری ریه امیکرون در کودکان

اگرچه که کودکان معمولا کمتر از بزرگسالان دچار وضعیت شدید ابتلا به امیکرون می‌شوند، اما همچنان این احتمال وجود دارد که ریه کودکان مبتلا به امیکرون درگیر شود. درگیری ریه در کودکان مبتلا به امیکرون می‌تواند خطرات بیشتری داشته باشد که لازم است حتما با علائم آن آشنا شوید و در کوتاه‌ترین زمان کودک را به مراکز درمانی ببرید. در ادامه با مهمترین علائم درگیری ریه در امیکرون کودکان آشنا می‌شویم.

چه افرادی بیشتر در معرض درگیری ریه امیکرون هستند؟

اگرچه که درگیری ریه در امیکرون بسته به شدت و ضعف بیماری در افراد مختلف متفاوت است، اما گروهی از افراد در برابر درگیری ریه بیشتر در معرض خطر هستند. معمولا شدت درگیری ریه در سویه امیکرون، در افراد زیر، بیشتر از سایر گروه‌ها است:

  •       افراد مسن
  •       افرادی که واکسن نزده‌اند.
  •       افرادی که زمان زیادی از دوز قبلی واکسن آن‌ها گذشته‌است.
  •       بیماران دچار نقص سیستم ایمنی
  •       افرادی که دارای اضافه وزن شدید هستند.
  •       افرادی که در مراحل شیمی درمانی قرار دارند.
  •       افرادی که به تازگی تحت عمل پیوند عضو قرار داشته‌اند.

علائم اختصاصی امیکرون را بهتر بشناسید

یکی از مهمترین تفاوت‌های امیکرون با دیگر سویه‌های کرونا، مسئله بویایی و چشایی است. یکی از علائم اولیه دیگر سویه‌های کرونا، از دست دادن قدرت بویایی و چشایی در افراد بود. اما این مسئله در سویه امیکرون کمی متفاوت است. بر اساس پژوهش‌ها، از هر 5 نفری که به امیکرون مبتلا شده‌اند، تنها 1 نفر حس بویایی و چشایی خود را از دست داده و این مسئله می‌تواند تشخیص امیکرون را از دیگر سویه‌های کرونا آسان‌تر کند. بنابراین در صورتی که با علائمی مانند خستگی، بدن درد، گلودرد و سرفه روبه‌رو شدید و خبری از کاهش حس چشایی و بویایی نبود، احتمال ابتلا به سویه امیکرون وجود دارد.

مورد بعدی در علائم منحصر به فرد امیکرون، آبریزش بینی است. اگرچه که آبریزش بینی در دیگر سویه‌های کرونا هم دیده شده‌است، اما تحقیقات نشان می‌دهد که بخش زیادی از افراد مبتلا به سویه امیکرون دچار آبریزش بینی شده‌بودند. آبریزش بینی یکی از علائم شایع در انواع بیماری‌ها، حساسیت فصلی و سرماخوردگی است، اما همراه شدن آبریزش بینی با دیگر علائم مانند خستگی، گلودرد و ضعف بدن، می‌تواند نشانه ابتلا به امیکرون باشد.

روش تشخیص درگیری ریه امیکرون

یکی از اصلی‌ترین و مهمترین مواردی که در تشخیص درگیری ریه در امیکرون نقش دارد، میزان اکسیژن خون است. اگرچه که این روش به تنهایی نمی‌تواند درگیری ریه در امیکرون را تایید کند، اما کاهش سطح اکسیژن خون یک علامت هشدار مهم است که نیاز به بررسی‌های دقیق و تخصصی دارد.

روش‌های بهبود علائم درگیری ریه در امیکرون

در صورتی که به درگیری ریه در امیکرون شک کردید، اولین و مهمترین کار، مراجعه به مراکز درمانی است. در کنار مراجعه به مراکز درمانی، می‌توانید با انجام اقدامات زیر، وضعیت ریه‌های خود را تا حدی بهبود ببخشید. مجددا تاکید می‌کنیم که حتما در صورت درگیری ریه، به مراکز درمانی مراجعه کنید و دستورات پزشک را در اولویت قرار دهید.

  •       انجام ورزش‌های هوازی و سبک مانند پیاده‌روی آرام در منزل به مقابله با پیشرفت درگیری ریه کمک می‌کند.
  •       انجام دم و بازدم‌های عمیق، به افزایش ظرفیت تنفسی ریه‌ها کمک می‌کند.
  •       بخور آب گرم باعث از بین رفتن ویروس‌ها در سیستم تنفسی شده و همچنین منافذ ملتهب شده را باز می‌کند. شما می‌تواند تا روزی 4 مرتبه از بخور آب گرم برای بهبود سیستم تنفسی خود استفاده کنید.
  •       سیگار می‌تواند باعث التهاب در ریه‌ها شود. در صورتی که به صورت مداوم سیگار مصرف می‌کند، حداقل تا زمان بهبودی کامل ریه‌ها، از کشیدن سیگار خودداری کنید.
  •       مصرف ویتامین‌ سی A و D روند بهبود بیماری را تسریع می‌کند. مواد غذایی مانند میوه، سبزیجات، گوشت و مواد دارای پروتئین بهترین گزینه برای تسریع روند بهبود بیماری است.
  •       مصرف مایعات یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش عوارض امیکرون و دیگر سویه‌های کرونا است. در طول روز به صورت مداوم مایعات مصرف کنید و از مواد قندی و شربت‌های مصنوعی به صورت جدی پرهیز کنید.

جمع‌بندی

سویه امیکرون جدیدترین سویه از خانواده ویروس کرونا است که طبق تحقیقات قدرت کمتری دارد و موارد درگیری ریه در آن کمتر از دیگر سویه‌ها است. علائم اصلی درگیری ریه در امیکرون شامل خستگی، ضعف، گلودرد، تنگی نفس و درد قفسه سینه است. همچنین کاهش اکسیژن خون، یکی از علائم خطرناک و هشدار برای درگیری ریه در امیکرون است. در صورت بروز هر یک از این علائم در بزرگسالان و علائمی مانند سرفه‌های خشک و خروسک و همچنین علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ در کودکان، لازم است تا برای بررسی بیشتر به مراکز درمانی مراجعه کنید. انجام ورزش‌های هوازی، عدم مصرف سیگار، تمرین‌های تنفسی و مصرف میوه و سبزیجات تازه، می‌تواند به کاهش علائم درگیری ریه در امیکرون کمک کند.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. ناشناس می گوید

    ممنون از شما

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.