سرماخوردگی در بارداری به کودک آسیبی نمیرساند؛ اما قطعاً میتواند شرایط ناراحتکنندهای را برای خانم باردار ایجاد کند. سردرگمی در خصوص انتخاب بهترین راهکار درمانی و دارو، یکی از دغدغههایی است که خانمها در این مواقع دارند.
ممکن است این نگرانی برای آنها وجود داشته باشد، که آیا دارویی که برای درمان سرماخوردگی در بارداری مصرف میکنند، مشکلی برای خود و فرزندشان ایجاد میکند یا خیر، در ادامه بیشتر به این مورد پرداخته میشود.
فهرست مطالب
خانمهای باردار بیش از سایر افراد دچار سرماخوردگی میشوند؛ زیرا سیستم ایمنی بدن فرد باردار ضعیفتر است. علاوه بر این، امکان ابتلا به عفونتهای جدیتر مانند آنفولانزا نیز در طی بارداری بیشتر از مواقع دیگر است. بهدلیل چنین شرایطی، رعایت نکات پیشگیری از بیماری، بیش از پیش اهمیت پیدا میکند.
معرفی بهترین روشهای درمانی سرماخوردگی در بارداری
اغلب افراد در صورت ابتلا به بیماری سرماخوردگی با مصرف داروهای بدون نسخه بهبود پیدا میکنند. اما، مسئلهای که وجود دارد، برخی از خانمهای باردار از تأثیر داروها بر جنین نگران هستند.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) توصیه میکند که همیشه خانمهای باردار باید قبل از مصرف هرگونه داروی مسکن در بارداری از پزشک سوال کنند. اکثر داروهای بدون نسخه حاوی چند ماده اثرگذار برای درمان سرماخوردگی است. در ادامه انواع روشهای درمانی را برای شما ذکر خواهیم کرد.
مسکنها
مسکنها مجموعه داروهایی هستند که درد را کاهش میدهند. برخی از انواع دیگر داروها نیز برای کاهش التهاب و تب طی سرماخودگی کاربردی است:
- استامینوفن، با نامهای تجاری مانند تایلنول
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ناپروکسن، ایبوپروفن و آسپرین
نتیجه تحقیقات نشان میدهد که داروهای مسکن از بیخطرترین مواردی هستند که خانمها برای رفع سرماخوردگی در بارداری میتوانند مصرف کنند؛ اما مصرف دوز کم و طی مدت کوتاه، همانطور که پزشک تجویز کرده است.
مقالهای که در این خصوص وجود دارد، مبنی بر آن است که استفاده از داروهای استامینوفن در تمام طول بارداری مشکلی برای خانمهای باردار ندارد. درصورتیکه قصد مصرف با دیگر داروهای سرماخوردگی را دارید، حتماً باید با پزشک مشورت داشته باشید و خودسرانه هیچ دارویی مصرف نکنید.
در ادامه مقاله اینگونه بیان شده است که ممکن است داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی خطراتی را طی این مدت داشته باشد، به همین جهت توصیه میشود از مصرف آسپرین به جز در مواقع خاص و توصیه شده، خودداری کنید. همچنین داروهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن نیز نباید در سه ماهه سوم مصرف شوند.
خانمهای باردار باید به این نکته توجه داشته باشند که درد شدید و مداوم میتواند منجر به عوارض جدی مانند فشارخون بالا، افسردگی و اضطراب شود، به همین جهت باید فواید و مضرات دارو در بارداری به خوبی سنجیده شود و در صورت نیاز حتماً مسکنها را مصرف کنید.
در نهایت این نکته را تأکید میکنیم، مصرف هر داروی مسکن جهت تسکین درد ناشی از سرماخوردگی در بارداری باید طبق دستور پزشک مصرف شود.
داروهایی برای تسکین سرفه
داروهای بدون نسخه تسکین دهنده سرفه معمولاً حاوی داروهایی از جمله دکسترومتورفان و گایافنزین هستند. با توجه به مقالههایی که در این باره وجود دارد، مصرف دوز مناسب برای رفع سرماخوردگی طی بارداری خطری نخواهد داشت.
آنتیهیستامینها
آنتیهیستامین ها داروهایی برای رفع آلرژی هستند که آبریزش بینی، آبریزش چشم یا عطسه ناشی از سرماخوردگی را تسکین میدهند.
۱۵ درصد از افراد طی بارداری از داروی آنتیهیستامین مصرف میکنند و متخصصین در اغلب مواقع معتقدند که این دارو خطری برای خانمهای باردار ندارد.
با توجه به کالج آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا، خانمهای باردار میتوانند از چنین داروهایی مصرف کنند:
- دیفن هیدرامین
- لوراتادین
- کلرفنیرامین
- سیتریزین
مصرف اکثر آنتیهیستامینهای بدون نسخه تا زمانی که پزشک برای مصرف تأیید کرده است، خطری برای خانمهای باردار نخواهد داشت.
ضد احتقانها
مصرف داروهای ضد احتقان مانند سودو افدرین، درصورتیکه توسط پزشک برای سرماخوردگی در بارداری تجویز شده باشد، خطری نخواهد داشت. با این حال تحقیقاتی مبنی بر بیخطر بودن این داروها در بارداری وجود ندارد.
برخی از مطالعات نشان میدهد که بعضی از داروهای ضد احتقان از جمله داروهایی مانند سودوافدرین و فنیل افرین ممکن است خطر ناهنجاری زمان تولد را افزایش دهد. معمولاً خانمها در بارداری بهخصوص در سه ماه اول، از داروهای ضد احتقان در مقدار بسیار کمی مصرف میکنند. اسپری سالین بنین میتواند گزینه بیخطر برای احتقان بینی باشند.


راهکارهای درمانی طبیعی برای سرماخوردگی در بارداری
- یکی از موارد مهمی که افراد باید برای رفع بیماری در نظر داشته باشند، استراحت کافی است. دراز کشیدن در حالی که سر به سمت بالا است، به تنفس و رفع گرفتگی کمک میکند.
- نوشیدن آب به مقدار کافی برای تسکین سرماخوردگی کارساز است. در مواقعی که بیمار اشتها ندارد، با میل کردن آبمیوهها و اسموتی مواد مغذی موردنیاز بدن تأمین میشود.
- افرادی که دچار گرفتگی بینی و همچنین سرفه مزمن میشوند باید هوای اتاق را مرطوب نگهدارند تا کمی بهبود پیدا کنند.
- استفاده از کمپرس گرم روی شانهها، سر و سینوسها، به کاهش درد و احتقان کمک خواهد کرد.
پیشگیری از سرماخوردگی در بارداری
احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا در طی بارداری دو چندان میشود؛ به همین جهت باید به نکاتی در خصوص جلوگیری از این عارضه توجه داشته باشید:
- بهطور مرتب دستهای خود را با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه بشویید یا از ضدعفونیکنندههای دست زمانی که امکان شستشو نیست، استفاده کنید.
- از دست زدن به صورت خود زمانی که دستهای خود را نشستهاید، خودداری کنید؛ چراکه ویروسهایی که باعث سرماخوردگی میشوند، از طریق چشم، بینی و دهان وارد بدن خواهند شد.
- باید از افرادی که مبتلا به سرماخوردگی هستند، دوری کنید تا باعث انتقال ویروس نشود.
- ورزشهای سبک مانند دوچرخه ثابت را در خانه برای افزایش ایمنی بدن در بارداری انجام دهید. ورزش، سیستم ایمنی و متابولیسم را افزایش میدهد.
- تغذیه مناسب از دیگر موارد مهمی است که باید برای پیشگیری از سرماخوردگی در بارداری حتماً توجه داشته باشید. مصرف موادغذایی سالم به بدن شما کمک میکند تا مواد مغذی موردنیاز بدن را دریافت کنید.
- مصرف ویتامین در بارداری که شامل روی و ویتامین C است، به تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از سرماخوردگی کمک میکند.
آیا سرماخوردگی در بارداری بر جنین تأثیر میگذارد؟
سرماخوردگی طی بارداری معمولاً تأثیری روی جنین ندارد. درواقع بیماری خفیفی است که سیستم ایمنی بدن به راحتی میتواند با آن مقابله کند. با این حال احتمال تاثیر دمای بدن و عفونت بر جنین وجود دارد. اگر فردی تب دارد یا سایر علائم عفونت را احساس میکند، باید فوراً به پزشک مراجعه کند تا علائم ایجاد شده درمان شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت ابتلا به سرماخوردگی در بارداری، بدن همانند مواقع دیگر با بیماری مقابله میکند. علائم ناشی از این بیماری بهصورت موقتی ایجاد شده و در بیشتر مواقع سرماخوردگی طی ۷ تا ۱۰ روز برطرف میشود.
اگر مادر بارداری چنین علائمی را تجربه کرد، باید فوراً به پزشک معالج خود، متخصص زنان مراجعه کند:
- تب بالای ۳۸ درجه
- علائم شدید و غیرطبیعی
- ادامه داشتن علائم بیش از ۱۰ روز
- علائم آنفولانزا
- سرفههای شدید همراه با تنفس دشوار
کلام آخر
سرماخوردگی در بارداری بسیار شایع است و معمولاً آسیبی به مادر و جنین وارد نمیکند. با وجود اینکه برخی از داوهای بدون نسخه مسکن برای تسکین علائم طی بارداری بیخطر هستند؛ اما حتماً باید قبل از مصرف دارو پزشک را در جریان بگذارید تا طبق دستور مصرف شود. معمولاً بیماران با راهکارهای خانگی و مصرف مسکنها (طبق دستور پزشک) بهبود مییابند و جای نگرانی نیست.
منبع : medicalnewstoday