سنگ کلیه چگونه تشخیص داده میشود؟ یکی از موضوعات اصلی در مسیر درمان سنگ کلیه، تشخیص آن است. در این مقاله به چگونگی تشخیص سنگ کلیه توسط پزشکان میپردازیم.
تشخیص سنگ کلیه چگونه صورت می گیرد؟
سنگهای کلیهی اصطلاحا «خاموش» یا سنگهای کلیوی که هیچ نشانه یا علامت مشخصهای ندارند، در اغلب موارد با آزمایش تصویربرداری با اشعه ایکس تشخیص داده میشوند.
در سایر افراد نیز احساس درد در هنگام عبور سنگ از مجاری ادراری خود علامت مشخصهی سنگ کلیه است. این دست افراد باید از مراقبتهای پزشکی مناسب برخوردار شوند.
هنگامی که در ادرار خون وجود داشته باشد یا اینکه فرد درد ناگهانی را در شکم و پهلوی خود حس کند، آزمایشهایی مانند سونوگرافی یا سیتی اسکن احتمالا برای تشخیص سنگ کلیه به کار میروند. این تصویربرداری ها، بزرگی سنگ و محل آن را تشخیص میدهند.
آزمایشات برای تشخیص سنگ کلیه
عموما فهمیدن علت شکلگیری سنگ کلیه میتواند به درمان آن نیز کمک کند. پزشک ممکن است از آزمایشهای مختلفی برای شناسایی علل تشکیل سنگ کلیه بهره ببرد.
پس از اینکه پزشک علت تشکیل سنگ کلیه را تشخیص داد، به بیمار توصیه و دستورالعملهایی میدهد تا از عود مجدد سنگ کلیه ممانعت به عمل بیاورد. برخی از آزمایشهایی که پزشک ممکن است تجویز کند در ادامه ذکر میشوند.
سابقه بیماری یا رژیم غذایی
پزشک معالج ممکن است از بیمار در موارد سوابق بیماری و همچنین سابقه خانوادگی آن سوالاتی بپرسد. پزشک احتمالا سوالاتی از این دست را از بیمار میپرسد:
- آیا قبلا نیز سابقه سنگ کلیه داشتهاید؟
- آیا کسی در خانواده سنگ داشته است؟
- آیا بیماری یا عارضه خاصی (مانند اسهال، نقرس یا دیابت) دارید که ممکن است احتمال تشکیل سنگ کلیه را بالا برده باشد؟
اطلاع از عادات غذایی نیز میتواند برای پزشک مفید باشد. ممکن است بیمار غذاهایی را بخورد که بدون اینکه بداند، احتمال تشکیل سنگهای کلیوی را افزایش دهند.
همینطور در مقابل بیمار ممکن است، از مواد غذایی مناسب برای ممانعت از تشکیل سنگ کلیه به اندازه کافی در رژیم غذایی خود بهره نبرد یا اینکه مایعات کافی را در طول شبانهروز ننوشد. اطلاع از سوابق پزشکی، خانوادگی و رژیم غذایی به پزشک کمک میکند تا احتمالا تشکیل دوبارهی سنگ کلیه را ارزیابی کند.
آزمایش خون و ادرار برای تشخیص سنگ کلیه
پس از اینکه پزشک از سوابق پزشکی و خانوادگی بیمار اطلاع پیدا کرد و معاینات لازم را نیز به عمل آورد، احتمالا نیاز به آزمایش خون و ادرار خواهد داشت.
آزمایش خون میتواند به پزشک در تشخیص علت تشکیل سنگ کلیه کمک کند. نمونه ادرار نیز میتواند عفونت ادراری یا بلورهای سنگی که نمونههای سنگهای کلیوی هستند را مشخص کند.
اگر پزشک تشخیص دهد که بیمار در آینده نیز احتمال تشکیل سنگ کلیه را دارد، آزمایش جمعآوری 24 ساعته ادرار را انجام میدهد. این آزمایش میزان مواد مختلف سنگساز در ادرار را مشخص میکند. نتایج این آزمایش به پزشک کمک میکند، رژیم غذایی و داروهای خاصی را برای ممانعت از تشکیل سنگ کلیه برای بیمار تجویز کند.
تشخیص سنگ کلیه با آزمایشهای تصویربرداری
وقتی پزشک بیماری که سابقهی سنگ کلیه را داشته معاینه میکند، از او عکسهای اشعه ایکس قبلی را خواسته یا اینکه تصویربرداری مجدد را توصیه میکند.
در این مورد پزشک میخواهد مشخص کند که هنوز سنگهای کلیوی در دستگاه ادراری باقی مانده یا خیر. تصویربرداریهای احتمالا به مرور تکرار ميشوند تا روند رشد سنگ کلیوی به درستی ارزیابی شود. همینطور در صورتی که بیمار درد، خون در ادرار (هماچوری) یا عفونتهای مکرری دارد، این آزمایش توصیه میشود.
ارزیابی سنگ کلیه
در صورتی که سنگهای کلیوی با استفاده از روشهای مختلف برداشته شوند، بازهم پزشک ممکن است آزمایشهایی را تجویز کند تا از نوع سنگ کلیه اطلاع پیدا کند. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا بهترین روش را برای ممانعت از تشکیل سنگ کلیه در آینده به کار ببرد.
اگر سوالی دربارهی تشخیص سنگ کلیه دارید میتوانید از طریق فرم نظردهی که در پایین همین مقاله است اقدام کنید، پرسش خود را بنویسید تا در کمترین وقت ممکن پزشکان و کارشناسان دکتر دکتر به سوالات شما پاسخ دهند
منبع:
راهنماي بیماری سنگ کلیه
از کدام خدمات دکتردکتر استفاده کنیم؟
نوبتدهی اینترنتی
اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به پزشک دارید با استفاده از امکان نوبتدهی اینترنتی میتوانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید. برای دریافت نوبت اینترنتی از پزشک متخصص ارولوژي روی دکمه زیر کلیک کنید.
ویزیت تلفنی
گاهی اوقات دسترسی به پزشک سخت و هزینهبر است. شما با استفاده از امکان ویزیت تلفنی میتوانید به راحتی برای دریافت مشاوره تلفنی از پزشک مورد نظرتان، نوبت دریافت کنید. برای برقراری تماس تلفنی با پزشک متخصص ارولوژي دلخواهتان روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
پرسش و پاسخ پزشکی
شما با استفاده از امکان پرسش و پاسخ با پزشک میتوانید در هر ساعتی از شبانه روز پرسش پزشکی خود را مطرح کنید و پاسخ معتبری از پزشک دریافت کنید. برای ثبت سوال پزشکی خود روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
سلام سنگ کلیه اگه کلیه سنگ ساز باشه میشه تو مدت سه ماه دوباره سنگ بسازه
سلام بله ، بايد روزي ١٠ ليوان حداقل آب بخوريد
سلام چرا ارمایش خون و ادرار میدم سنگ ندارم ولی سونوگرافی میدم میگه سنگ ۴ میلی داری؟
سلام سنگ ٤ ميلي ليتر مشكلي نداره اونو هركسي ممكنه داشته باشه
روزي حداقل دو ليتر آب بخوريد
سلام و قت بخیر
من به علت عفونت ادراری مراجعه کردم پزشک و آزمایش کشت ادرار دادم که میزان خیلی اندک باکتری در ادرارم داشتم و با مصرف دارو و آمپول خوب شدم.
اما باز بوی ادرارم تغییر کرده و دو طرف میزانای هام تیر میکشن
امکان داره سنگ داشته باشم؟
دو ماه هست پریودم یکی دو روز عقب میفته و درد نزدیک پریودم بیشتر میشه!
اقدام لازمی که باید شه چیه؟
سلام سنگ نيست عفونتتون درمان مشده
بايد آزمايش انتي بيوگرام بديد
سلام وقتتون ب خیر
من برای سومین بار سنگ کلیه دفع کردم
این بار سنگ را نگه داشتم
برای بردن ب آزمایشگاه باید پزشک متخصص درخواست بده یا درخواست پزشک عمومی در دفترچه بیمه مورد قبول هست؟
سلام
درخواست پزشک عمومی کفایت می کند
سلام، سمت چپ پایین شکمم درد شدید داشتم و چند روز بعدش دو تا سنگ سیاه به اندازه گندم دفع کردم و ادرارم صورتی همراه با لخته خون بود،سنگ ها رو چینی رنگ سیاه از خود بجا گذاشتن نوع این سنگ ها چیه،چه غذاهایی رو نباید بخورم
سلام
سونوگرافی از کلیه ها و مجاری ادرار برای بررسی از نظر باقی ماندن سنگ های کلیه انجام دهید