فشار خون نرمال چقدر است ؟

فشار خون طبیعی برای زندگی حیاتی است. بدون فشاری که خون ما را مجبور به جریان در اطراف سیستم گردش خون می کند، هیچ اکسیژن یا مواد مغذی از طریق شریان های ما به بافت ها و اندام ها منتقل نمی شود. با این حال، فشار خون می تواند به طور خطرناکی افزایش یابد و از سوی دیگر می تواند به طرز وحشتناکی پایین بیاید.

فشار خون چیست؟

فشار خون نیرویی است که خون را از طریق سیستم گردش خون ما به حرکت در می آورد. این نیرو بسیار مهم است زیرا اکسیژن و مواد مغذی در اطراف سیستم گردش خون ما برای تغذیه بافت ها و اندام ها بدون فشار خون تحت فشار قرار نمی گیرند. فشار خون عاملی حیاتی است زیرا گلبول های سفید و آنتی بادی های ایمنی و هورمون هایی مانند انسولین را به بدن می رساند.

خون تازه ای که تحویل داده می شود، به اندازه تامین اکسیژن و مواد مغذی مهم است، می تواند مواد زائد سمی متابولیسم، از جمله دی اکسید کربنی را که با هر نفس بازدم می کنیم، و سمومی که از طریق کبد و کلیه هایمان پاک می کنیم، جذب کند.

خون، دارای تعدادی خواص دیگر از جمله دمای متعادل است. همچنین حامل یکی از دفاع های ما در برابر آسیب بافتی است، یعنی پلاکت های انعقادی که مانع از دست دادن خون پس از آسیب می شوند.

اما دقیقاً چه چیزی باعث می شود که خون در شریان های ما فشار وارد کند؟ بخشی از پاسخ ساده است. قلب با بیرون راندن خون هنگام انقباض با هر ضربان قلب، فشار خون ایجاد می کند. با این حال، فشار خون نمی تواند تنها توسط قلب پمپاژ کننده ایجاد شود.

مؤسسه ملی سلامت، فشار خون طبیعی را زیر 120 میلی متر جیوه سیستولیک و 80 میلی متر جیوه دیاستولیک ذکر می کند.

با این حال، فشار خون به طور طبیعی تغییر می کند. فشار خون با نوسانات کوتاه مدت مشخصی که در یک دوره 24 ساعته رخ می دهد (تغییرات ضربان به ضربان، دقیقه به دقیقه، ساعت به ساعت و روز به شب) و همچنین با تغییرات طولانی مدت مشخص می شود. محققان معتقدند که برای فشار خون بالاتر از رقم 115/75 میلی متر جیوه، هر افزایش 20/10 میلی متر جیوه خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را دو برابر می کند.

به عقیده بیشتر پزشکان، فقط باید در موارد حمله قلبی یا سکته قبلی، یا در صورت وجود عوامل خطر برای این شرایط، مانند سن، تشخیص دیابت یا بیماری مزمن کلیوی، دارو تجویز شود. در عوض، درمان در مراحل اولیه باید عمدتاً از طریق تغییر سبک زندگی انجام شود.

نحوه عملکرد خون رسانی و فشار خون

گردش خون ما شبیه یک نوع لوله کشی بسیار پیچیده است – خون “جریان” دارد و شریان ها “لوله” هستند. یک قانون اساسی فیزیک باعث جریان خون ما می شود.

خون به دلیل اختلاف فشار در بدن ما جریان دارد. فشار خون ما در ابتدای حرکت از قلب – زمانی که وارد آئورت می شود – بالاترین میزان خود را دارد و در انتهای مسیر خود در امتداد شاخه های به تدریج کوچکتر شریان ها کمترین میزان را دارد. این اختلاف فشار همان چیزی است که باعث می شود خون در اطراف بدن ما جریان یابد.

سرخرگ ها بر فشار خون تأثیر می گذارند و انقباض لوله باعث افزایش فشار در نقطه انقباض می شود. برای مثال، بدون ماهیت کشسانی دیواره‌های سرخرگ، فشار خون با پمپاژ شدن از قلب سریع‌تر از بین می‌رود.

در حالی که قلب حداکثر فشار را ایجاد می کند، خواص شریان ها به همان اندازه برای حفظ  آن و گسترش جریان خون در سراسر بدن مهم هستند. وضعیت شریان‌ها بر فشار و جریان خون تأثیر می‌گذارد و باریک شدن شریان‌ها در نهایت می‌تواند به طور کامل جریان را مسدود نموده و منجر به شرایط خطرناکی از جمله سکته مغزی و حمله قلبی شود.

 

فشار خون نرمال چقدر است ؟

اندازه گیری فشار خون

دستگاهی که برای اندازه گیری فشار خون استفاده می شود فشارسنج است که از یک بازوبند لاستیکی (کاف) تشکیل شده است که با پمپ دستی یا ماشینی باد می شود.

هنگامی که کاف به اندازه‌ای باد می‌شود که نبض را متوقف کند میزان فشار، به صورت الکترونیکی یا روی صفحه آنالوگ، پدیدار می شود. این عدد بر حسب فشاری که برای حرکت جیوه به دور یک لوله بر خلاف گرانش لازم است بیان می شود. به همین دلیل فشار را با استفاده از واحد میلی متر جیوه اندازه گیری می کنند که به اختصار mm Hg نامیده می شود.

خواندن میزان فشار خون

گوشی پزشکی نقطه دقیقی را مشخص می کند که صدای پالس برمی گردد و فشار کاف به آرامی آزاد می شود. استفاده از گوشی پزشکی به فردی که فشار خون را اندازه گیری می کند این امکان را می دهد که به دو نقطه خاص گوش دهد.

اندازه گیری فشار خون شامل دو رقم است – فشار سیستولیک اول و فشار دیاستولیک. فشار سیستولیک رقم بالاتری است که در اثر انقباض قلب ایجاد می‌شود، در حالی که عدد دیاستولیک فشار کمتری در شریان‌ها در طول دوره استراحت کوتاه بین ضربان‌های قلب است.

چگونه فشار خون را در میزان متعادل نگه داریم؟

طبق نظر پزشکان، اقدامات زیر می‌تواند به افراد جهت حفظ فشار خون سالم کمک نماید:

  • وزن بدن را سالم نگه دارید.
  • رژیم غذایی غنی از میوه ها، سبزیجات و لبنیات کم چرب داشته باشید.
  • مصرف سدیم یا نمک را در رژیم غذایی کاهش دهید.
  • در اکثر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه در روز ورزش هوازی منظم مانند پیاده روی سریع داشته باشید.
  • مصرف الکل را به حداقل برسانید.

رعایت این عوامل می تواند خطر ابتلا به مشکلات سلامتی را به طرز چشمگیری کاهش دهد. برای گرفتن نوبت دکتر انلاین می توانید به سایت نوبت دهی آنلاین پزشکان دکتر دکتر مراجعه کنید

 

منبع : medicalnewstoday

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.