بیماری فتق چیست؟ بررسی انواع فتق در مردان، زنان و کودکان

بیرون‌زدگی، بادکردگی یا بیرون زدن یک توده در بخش‌های مختلف بدن تعریف ساده‌ای از پاسخ  فتق چیست می‌باشد. این عارضه در اثر ضعف عضلانی در آقایان و خانم‌ها رخ می‌دهد. بارداری، بلند کردن اجسام سنگین، بالا رفتن سن، انواع آسیب‌های شکمی و مواردی از این دست، موجب باد فتق می‌شوند. از علائم باد فتق می‌توان به درد در ناحیه کشاله ران، درد قفسه سینه، مشکل بلعیدن، وجود توده دردناک در بیضه اشاره کرد. در این مطلب از مجله سلامت و درمان دکتر دکتر به معرفی کامل بیماری باد فتق، علت فتق و روش‌های درمانی باد فتق در مردان ، زنان و فتق در کودکان خواهیم پرداخت. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. برای مطالعه این مطلب، به 10 دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان اگر سوال داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

بیماری فتق چیست؟

فتق (Hernia) به بیرون‌زدگی یا خارج شدن هر عضو بدن از جای اصلی خود گفته می‌شود. به‌عبارت دیگر، تغییر محل اعضایی از بدن به حفره یا بافت مجاور را که موجب تورم یا پارگی شود، فتق می‌گویند. بیماری باد فتق زمانی بروز می‌کند که یک ناحیه از عضو یا بافت از طریق یک لایه عضله ضعیف بیرون می‌زند. این بیماری درمان دارویی دارد اما بنابر تشخیص دکتر جراحی ممکن است نیاز به جراحی نیز وجود داشته باشد.

فتق در کدام قسمت بدن ایجاد می‌شود؟

هر جایی از بدن که جداره بافت نگه‌دارنده یک اندام ضعیف باشد، فتق اتفاق می‌افتد. فتق مزمن معولا در ناحیه شکمی رخ می‌دهد. همچنین فتق می‌تواند در ران، ناف و ناحیه کشاله ران دیده شود.

باد فتق در مردان کجاست؟

رایج‌ترین نوع فتق که در مردان دیده می‌شود، فتق مغبنی یا  فتق کشاله ران (Inguinal hernia) است. این نوع از فتق، زمانی خود را بروز می‌دهد که روده با فشار از نقطه ضعیف‌شده عبور کند و وارد دیواره شکمی ‌شود. این کانال در بدن مردان محل ورود اسپرماتیک از شکم به کیسه بیضه است و در بدن زنان، رباطی دارد که به نگه داشتن رحم در جای خود کمک می‌کند.

بیضه‌های مردان در زمان کمی پس از تولد از کانال مغبنی عبور می‌کند و پایین می‌رود. این کانال باید پس از عبور بیضه‌ها کاملا بسته شود اما پیش می‌آید که گاهی اوقات به‌طور کامل بسته نمی‎شود. در نتیجه، منطقه ضعیف، شرایط ایجاد باد فتق مردان را فراهم می‌کند. فتق بیضه از جمله شایع‌ترین نوع باد فتق در مردان است که موجب ایجاد درد بیضه نیز می‌شود.

مشاوره متنی و تلفنی دکتر عمومی

علائم فتق

شایع‌ترین علائم فتق ، یک عضله یا توده بیرون آمده در ناحیه آسیب دیده از بدن است. فتق ممکن است دردهای بسیار شدید شکمی ایجاد کند. همچنین با بروز علائم باد فتق جدی دیگر ممکن است نیاز به جراحی اورژانسی پیدا کنید.

شاخص‌ترین علائم فتق عبارتند از:

  •  درد در ناحیه کشاله ران یا درد لگن (که با خم شدن یا بلند کردن اجسام سنگین، بدتر می‌شود.)
  • وجود توده یا برآمدگی دردناک در کشاله ران یا ناحیه شکمی
  • وجود توده دردناک در ناحیه بیضه
  • احساس سنگینی در شکم
  • سوزش یا احساس درد در محل زخم
  • درد قفسه سینه
  • مشکل بلعیدن
  • درد شکمی

با مشاهده علائم باد فتق ، هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

انواع فتق را بشناسید

بیماری فتق را می‌توان براساس نوع پیش‌رفتگی و محل ایجاد آن، دسته‌بندی کرد. میزان شیوع فتق در کودکان، فتق در زنان و باد فتق در مردان براساس دسته‌بندی، متفاوت است.

انواع باد فتق را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

انواع باد فتقتوضیحات
فتق داخلیاگر پیش‌رفتگی یا بیرون‌زدگی فتق به سمت داخل بدن باشد، فتق داخلی می‌گوییم.
فتق خارجیاگر پیش‌رفتگی یا بیرون‌زدگی فتق به سمت بیرون بدن باشد، فتق خارجی می‌گوییم. فتق می‌تواند از طریق ماهیچه به سمت بیرون بدن فشار آورد و در زیر پوست مشاهده شود.
فتق اینگوینال (مغبنی)فتق اینگوینال (Inguinal hernia) به شکل برآمدگی در کشاله ران یا کیسه بیضه ظاهر می‌شود. فتق کشاله ران در مردان شایع‌تر از زنان است. این فتق هنگامی رخ می‌دهد که بخشی از روده‌ها یا بافت چربی از طریق یک نقطه ضعف به دیواره شکمی در بالای قسمت ران، فشار آورند. به فتق در کشاله ران فتق مغبنی هم گفته می‌شود.
فتق ران (فمورال)فتق فمورال (Femoral hernia) به صورت برآمدگی در قسمت بالایی ران ایجاد می‌شود. توده حاصل از این فتق با وارد آوردن فشار یا دراز کشیدن ناپدید خواهد شد و با سرفه یا زور زدن ممکن است که ظاهر شود. فتق ران در زنان شایع‌تر از مردان است.
فتق بیضهفتق بیضه به دلیل گیر کردن بیضه در کانال اینگوینال ایجاد می‎شود. بهتر است با تشخیص فتق بیضه، هر چه سریع‌تر جراحی انجام شود تا برای کیسه بیضه، آسیب وارد نشود. همچنین در خیلی از مواقع، علت درد بیضه‌ها، فتق است که باید به موقع درمان شود.
فتق شکافی یا برشیفتق شکافی در محل مربوط به جراحی شکمی یا عمل‌های لاپاروسکوپی ایجاد می‌شود؛ که به عنوان فتق پست لاپاروتومی هم شناخته می‌شود.
فتق شکمیهر فتقی که از طریق دیواره جلویی شکم ایجاد شود، فتق شکمی گفته می‎شود. فتق ناف و فتق برش (شکافی) از فتق‌های شکمی هستند. فتق شکمی بالای ناف، فتق اپی گاستر است.
فتق معده (هیاتال)یکی از انواع رایج فتق، فتق معده است که به آن فتق هیاتال گفته می‎شود. زمانی که دیافراگم (محل عبور مری) باز شود، قسمت بالای معده از طریق سوراخ به سمت قفسه سینه فشار وارد می‌کند و فتق معده اتفاق می‌افتد.
فتق مادرزادی دیافراگمیکی از نقص‌های مادرزادی جدی، فتق مادرزادی دیافراگم است. این فتق زمانی رخ می‌دهد که در طول رشد جنین، دیافراگم تا آخر بسته نمی‎شود. به دنبال این اتفاق، اندام‌های شکمی در حفره قفسه سینه لیز می‌خورند.
فتق نافبرآمدگی اطراف منطقه ناف، شامل بخشی از روده یا بافت چربی است که از طریق دیواره شکم در نزدیکی ناف بیرون می‌زند. فتق ناف در زنان بیشتر از فتق ناف در مردان گزارش شده است. چاقی، بارداری‌های متعدد و تومورهای داخل شکمی از علل فتق نافی در زنان است. در موارد شدید نیاز به جراحی فتق ناف با نظر پزشک توصیه می‌شود.

انواع فتق ناف عبارتند از:

  • فتق اینکارسره؛ اگر فتق با فشار به محل اصلی خود برنگردد، در این حالت، فتق گیر کرده (اینکارسره) نامیده می‌شود.
  •  فتق مختنق؛ فتق گیرکرده (اینکارسره) در صورتی که با قطع جریان خون به بافت‌ها همراه باشد، فتق مختنق (استرنگوله) نامیده می‌شود. فتق مختنق در صورتی که درمان نشود، تهدید کننده زندگی به شمار می‌آید.

فتق ناف در کودکان و نوزادان زیر ۶ ماه بیشتر دیده می‌شود. بهتر است علائم باد فتق در نوزادان را جدی بگیرید و هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. در موارد شدید نیاز به جراحی فتق ناف با نظر پزشک توصیه می‌شود.

فتق شکمی یک مورد از انواع باد فتق
درد در ناحیه شکم از علائم باد فتق شکمی

فتق شکمی

هر فتقی که از طریق دیواره جلویی شکم ایجاد شود، فتق شکمی گفته می‎شود. فتق ناف و فتق برش (شکافی) از فتق‌های شکمی هستند. فتق شکمی بالای ناف، فتق اپی گاستر است. این عارضه توسط دکتر فتق شکمی  درمان می‌شود.

فتق معده (هیاتال)

یکی از انواع رایج فتق، فتق معده است که به آن فتق هیاتال گفته می‎شود. زمانی که دیافراگم (محل عبور مری) باز شود، قسمت بالای معده از طریق سوراخ به سمت قفسه سینه فشار وارد می‌کند و فتق معده اتفاق می‌افتد.

فتق مادرزادی دیافراگم

یکی از نقص‌های مادرزادی جدی، فتق مادرزادی دیافراگم است. این فتق زمانی رخ می‌دهد که در طول رشد جنین، دیافراگم تا آخر بسته نمی‎شود. به دنبال این اتفاق، اندام‌های شکمی در حفره قفسه سینه لیز می‌خورند.

فتق به چه دلایلی ایجاد می‌شود؟

علت ایجاد فتق، ترکیبی از ضعف عضلات و فشار است. بسته به علت، فتق ممکن است به سرعت یا در مدت زمان طولانی ایجاد شود. به طور طبیعی، دیواره شکم دارای مناطقی است که احتمال ضعیف شدن آن‌ها وجود دارد. احتمال ابتلا به باد فتق در هر سنی وجود دارد.

بیشتر موارد فتق در کودکان، مادرزادی است. ضعف طبیعی یا فشار ناشی از بلند کردن جسم سنگین، سرفه مداوم، مشکل در اجابت مزاج یا دفع ادرار باعث می‌شود که دیواره شکم ضعیف یا گسسته شود و باد فتق در مردان و زنان بزرگسال ایجاد شود.

چه عواملی موجب ضعف عضلانی منجر به فتق می‌شود؟

بعضی از عوامل منجر به ایجاد فتق می‎شوند. افرادی که سرفه مزمن دارند، احتمال ابتلا به باد فتق در آن‌ها زیاد است. همچنین افرادی که بر اثر جراحی به عضلات آن‌ها آسیب وارد شده است، در معرض ابتلا به باد فتق قرار دارند.

در حالت کلی، عواملی که باعث ایجاد فتق می‎شوند، عبارتند از:

• شکست دیواره شکم
• نقص مادرزادی عضلات
• سن
• سرفه مزمن
• آسیب وارد شده بر اثر جراحی

عواملی كه بدن ما را تحت فشار قرار می‌دهند و ممكن است باعث فتق شوند، عبارتند از:

• حاملگی
یبوست
• بلند کردن وزنه سنگین
• آبسه شکمی
• افزایش ناگهانی وزن
• جراحی
• سرفه مداوم یا عطسه

تاثیرگذاری این عوامل زمانی بیشتر است که عضلات بدن ضعيف باشند.

معاینه بدنی برای تشخیص باد فتق
معاینه فیزیکی بدن برای تشخیص باد فتق

نحوه تشخیص باد فتق چگونه است؟

گاهی امکان دارد هر کسی به‌طور مادرزادی با فتق به دنیا بیاید یا بعدا به آن مبتلا شود. بنابراین تصور این ‌که زنان فتق ندارند، اشتباه است. باد فتق در باور برخی ایرانیان مختص فتق بیضه در مردان است که باوری غلط به شمار می‌آید.

تشخیص فتق و شناسایی علائم باد فتق معمولا ساده است. ممکن است یک برآمدگی زیر پوست را احساس کنیم یا ممکن است هنگام بلند کردن اشیا سنگین، سرفه کردن، زور زدن هنگام دفع ادرار یا اجابت مزاج و یا موقع نشستن یا ایستادن طولانی مدت، احساس درد کنیم. درد فتق ممکن است شدید باشد یا از درد خفیف شروع شود و در طول روز شدت پیدا کند.

انواع مختلفی از باد فتق وجود دارد که هر کدام با مجموعه علائم خاص خود همراه هستند. پزشک براساس علائم باد فتق و تاریخچه سلامت ما، معاینه فیزیکی و احتمالا آزمایش خون یا اسکن تصویری در منطقه آسیب‌دیده، فتق را تشخیص می‌دهد.

علاوه بر معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است بعضی از آزمایش‌ها از جمله سونوگرافی، اشعه ایکس باریم و آندوسکوپی را برای تشخیص علت ایجاد باد فتق در مردان و زنان درخواست کند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ام آر آی (MRI)

پزشک MRI را زمانی به بیمار توصیه می‌کند که هنگام ورزش، شدت درد افزایش یابد، زیرا فعالیت بدنی می‌تواند عامل ایجاد بیماری فتق باشد. اسکن MRI می‌تواند پارگی در ماهیچه‌های شکم را حتی زمانی که هیچ ورمی نباشد، تشخیص دهد. این آزمایش با استفاده از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویر شکم و اندام بیمار انجام می‌گیرد. شما می‌توانید اطلاعات بیشتر درباره ام ار ای را در مجله سلامت دکتردکتر در مقاله ” ام‌ آر‌ آی (MRI) برای تشخیص چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟” بخوانید.

در صورتی که پزشک، احتمال ایجاد عوارض فتق مثل از دست دادن خون یا قطع شدن جریان خون‌رسانی را تشخیص دهد، آزمایش‌های تصویربرداری و همچنین آزمایش خون را برای بررسی علائم عفونت انجام خواهد داد. اهمیت تشخیص به موقع بیماری فتق را جدی بگیریم. مراجعه به پزشک در صورت مشاهده علائم باد فتق، یکی از ساده‌ترین راهکارها برای جلوگیری از بروز مشکلات حادتر است.

سی‌تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)

پزشک ممکن است سی‌تی‌اسکن را برای جلوگیری از شرایط دیگری که باعث درد و تورم شکم می‌شود، توصیه کند. سی‌تی‌اسکن با به کار بردن اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر شکم و اندام کاربرد دارد و شامل یک رنگ کنتراست است که در بازوی بیمار تزریق می‌شود. این روش یکی از انواع آزمایش‌های مهم در لیست آزمایش های چکاپ کامل زنان است.

این نوع تست ممکن است به دلیل بعضی محدودیت‌های بیمار، توصیه نشود. در واقع سی‌تی‌اسکن بنابر تشخیص انجام می‌شود.

سونوگرافی برای تشخیص فتق

زمانی پزشک این آزمایش را توصیه می‌کند که بیمار، زن باشد تا از علت درد مربوط به دستگاه تناسلی مانند کیست تخمدان یا فیبروئید باخبر شود. اگر درباره فیبروم رحم نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، شما می‌توانید به مطلب فیبروم رحم مراجعه نمایید.

هدف سونوگرافی در مردان، ارزیابی فتق‌های کشاله‌ ران و یا فتق بیضه است. این آزمایش با استفاده از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر شکم و اندام‌های لگن انجام می‌شود. سونوگرافی کمک می‌کند تا پزشک معالج به صورت دقیق، وجود بیماری فتق یا عدم وجود آن را تایید کند.

آندوسکوپی

روش تشخیص فتق هیاتال، آندوسکوپی نام دارد. آندوسکوپی یک روش غیرتهاجمی برای تشخیص انواع بیماری‌ها است. در این روش، وسیله‌ای مجهز به دوربین، وارد بدن می‎شود که از اجزای بدن شما تصویربرداری کند. پزشک با مشاهده علائم باد فتق در شما ممکن است روش تشخیصی آندوسکوپی را پیشنهاد کند.

باد فتق در کودکان

باد فتق در کودکان معمولا در ناف و کشاله ران به وجود می‌آید. در صورتی که در ناحیه شکم و ران، برآمدگی مشاهده شود و کودک در حین فعالیت روی شکم یا ران، احساس درد کند، احتمال ابتلا به باد فتق وجود دارد.

راهکارهای درمان فتق کدامند؟

تقریبا همه انواع فتق‌ها، نیاز به جراحی دارند. این که آیا ما نیاز به درمان داریم یا نه؟ به اندازه فتق و شدت علائم در ما بستگی دارد. گزینه‌های درمان برای فتق شامل تغییر سبک زندگی، مصرف دارو یا جراحی است که در ادامه به تشریح هر کدام می‌پردازیم.

درمان فتق با دارو

برخی از مسکن‌ها مثل استامینوفن می‌تواند ناراحتی و درد حاصل از فتق را بهبود ببخشد.

اصلاح سبک زندگی

تغییر سبک زندگی برای درمان فتق شامل موارد زیر است:

• تغییرات غذایی اغلب ممکن است علائم فتق را از بین ببرند؛ اما بیماری فتق را از بین نمی‌برند.
• از وعده‌های غذایی بزرگ یا پرخوری اجتناب کنید.
• وزن بدن خود را در محدوده سالم نگه دارید.
• بعضی از تمرین‌های بدنی ممکن است به تقویت عضلات اطراف شکم کمک کنند و علائم فتق را کاهش دهند. با این حال، گاهی تمرین‌های انجام شده می‌توانند فشار را در این ناحیه افزایش دهند و در واقع باعث ایجاد فتق بیشتر شوند.

در مورد تغییرات غذایی و ورزش اصولی با پزشک خود مشورت کنید.

پزشک در حال آماده سازی تجهیزات جراحی باد فتق
جراحی باد فتق یکی از راه‌های درمان فتق

جراحی باد فتق

اگر باد فتق در حال افزایش است یا باعث درد می‌شود، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که عمل جراحی را انجام دهد. فتق می‌تواند با جراحی باز یا لاپاروسکوپی انجام شود. در جراحی باز که معمولا با بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی انجام می‌شود، دکتر متخصص جراح لاپاروسکوپی یک برش در ناحیه کشاله ران ایجاد می‌کند و بافت بیرون زده را به شکم برمی‌گرداند.

پزشک گاهی برای تقویت ضعف عضلات از مش (بستری مصنوعی برای افزایش استحکام بافت شکم) استفاده می‌کند. پس از عمل جراحی، پزشک ما را تشویق می‌کند در اسرع وقت حرکت کنیم، اما ممکن است چند هفته زمان نیاز باشد تا فعالیت‌های معمول خود را از سر بگیریم.

در روش لاپاروسکوپی که نیاز به بیهوشی عمومی دارد، جراح از طریق چند سوراخ کوچک در سطح شکم به داخل شکم دسترسی پیدا می‌کند و با استفاده از لوله‌های لاپاروسکوپ، جراحی با حداقل تهاجم انجام می‌شود. افرادی که تحت لاپاروسکوپی قرار می‌گیرند، احتمالا ناراحتی کمتری پس از جراحی داشته باشند و زخم‌شان سریع‌تر بهبود پیدا کند.

درمان خانگی باد فتق

برای کاهش درد فتق می‌توانید از داروهای گیاهی استفاده کنید. داروهای گیاهی مفید برای تسکین درد فتق عبارتند از:

• بابونه
• زنجبیل
• شیرین بیان
• آلوئه‌ورا

این گیاه‌ها، خواص ضد التهابی دارند و درد ناشی از فتق را کمتر می‌کنند اما روش دائمی برای درمان باد فتق نیستند. از فیزیوتراپیست بخواهید تمرین‌های خانگی ارائه دهد تا وضعیت بدنی شما بهتر شود. حرکات بدنی خاص می‌تواند عضله‌های شما را نیز تقویت کند. برای کاهش درد فتق می‌توانید از روش کایروپراکتیک نیز استفاده کنید. این روش درمانی به دستکاری ناحیه‌های آسیب دیده می‌پردازد.

برای درمان فتق بهتر است به دکتر جراحی مراجعه کنید. درست است که طب سنتی و خانگی هم برای درمان این مشکل، پیشنهادهایی دارد اما توصیه می‌کنیم که ریسک نکنید و به پزشک متخصص مراجعه کنید برای انتخاب بهترین جراح پیشنهاد می‌کنیم مقاله جراح عمومی کیست را مطالعه نمایید.

جراحی باد فتق چه خطراتی دارد؟

برخی از مطالعه‌ها نشان می‌دهد که در جراحی به روش لاپاروسکوپی، احتمال عود فتق وجود دارد. تبحر جراح در روش لاپاروسکوپی میزان این عارضه را کاهش می‌دهد. از دیگر عوارض جراحی فتق، درد زیاد است که گاهی ممکن است تا یک سال طول بکشد.

مراقبت های بعد از عمل باد فتق

بعد از عمل جراحی باد فتق، نیاز به مراقبت وجود دارد. مراقبت‌های بعد از عمل باد فتق به شرح زیر است:
• رعایت رژیم غذایی
• مراقبت از برش جراحی
• پیشگیری از فشار فیزیکی

از آن جایی که احتمال عود باد فتق پس از عمل جراحی وجود دارد، بنابراین باید مراقبت‌های بعد از عمل باد فتق به صورت جدی دنبال شود. از عواملی که خطر عود باد فتق در مردان و حتی زنان را افزایش می‌دهد، چاقی و استعمال سیگار است.

باد فتق چه عوارضی دارد؟

اگر فتق درمان نشود، خون‌رسانی به بخش بیرون‌زده عضو انجام نمی‌شود و جریان خون متوقف می‌شود. امکان دارد سبب انسداد روده همراه با تب، درد شکمی شدید، استفراغ و شوک شود. فتق یکی از دلایل درد زیر شکم در مردان است.

اگر بخشی از روده در دیواره شکم به دام افتاده باشد، احتمال مختل شدن حرکت روده وجود دارد. این مشکل باعث درد شدید، حالت تهوع، یبوست و خشکی مزاج می‌شود. در صورتی که فتق درمان نشود، فشار زیادی بر روی بافت‌های اطراف خود ایجاد می‌کند. این حالت باعث تورم و درد در ناحیه اطراف فتق می‌شود.

احتمال ابتلا به فتق چقدر است؟

به صورت کلی باد فتق بسیار رایج است و زیاد اتفاق می‌افتد. از بین انواع باد فتق در مردان ، زنان و کودکان، کدام‌ها رایج‌تر هستند؟ به نقل از clevelandclinic:

فتق مغبنی حدود 25 درصد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. فتق هیاتال حدود 20 درصد از افراد در ایالات متحده و 50 درصد افراد بالای 50 سال را درگیر می‌کند. فتق مادرزادی در حدود 15 درصد از نوزادان، عمدتا ناف رخ می‌دهد. فتق‌های برشی یا شکافی حدود 10 درصد از فتق‌ها را تشکیل می‌دهند و همه انواع دیگر، حدود 10 درصد دیگر را تشکیل می‌دهند.

عواملی نیز وجود دارد که ممکن است احتمال درصدهای گفته شده را افزایش دهد در تیتر بعد به بررسی این علت‌ها می‌پردازیم.

ترک سیگار عامل کم شدن خطر ابتلا به باد فتق
استعمال سیگار یکی از دلایل ایجاد باد فتق

چه علائمی خطر ابتلا به فتق را افزایش می‌دهد؟

علت ایجاد فتق و فاکتورهایی که خطر ابتلا به فتق را افزایش می‌دهد عبارتند از:

• سابقه فامیلی یا خانوادگی
• اضافه وزن یا چاق بودن
• سرفه مزمن
• یبوست مزمن
• سیگار کشیدن
• فیبروز کیستیک (این بیماری می‌تواند به طور غیر مستقیم خطر ابتلا به فتق را افزایش دهد. فیبروز کیستی عملکرد ریه‌ها را کاهش می‌دهد و باعث سرفه مزمن می‌شود.)

شرایط بالا احتمال ابتلا به باد فتق را افزایش می‌دهند.

چطور مانع از ایجاد باد فتق شویم؟

اکثر فتق‌ها، تهدیدکننده زندگی نیستند. یادتان باشد که فتق خود به خود از بین نمی‌رود و با گذشت زمان بهتر نمی‌شود. ما نمی‌توانیم از ضعف عضلانی که علت ایجاد فتق است، جلوگیری کنیم. با این حال می‌توانیم میزان فشار بر روی بدن‌مان را کاهش دهیم.

بعضی از روش‌های پیشگیری از فتق عبارتند از:

• سیگار نکشیدن
• حفظ وزن بدن در حالت نرمال
• اجتناب از تنش در طی حرکات روده یا ادرار کردن
• بلند نکردن اجسام سنگین

این کارها در جلوگیری از ایجاد باد فتق به ما کمک می‌کنند یا حتی می‌توانند از افزایش شدت فتق جلوگیری کنند.

در صورت مشاهده علائم باد فتق، فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید

بیرون‌زدگی عضوی از بدن از جای اصلی خود یا باد فتق در هر جایی از بدن می‌تواند ایجاد شود. فتق همچنین در هر سنی و در تمام افراد ممکن است به وجود بیاید. فتق در کودکان در اکثر موارد، یک بیماری مادرزادی است. باد فتق در مردان و زنان، اکتسابی است. اصلی‌ترین روش درمان فتق ، عمل جراحی لاپاراسکوپی است اما در بعضی مواقع، درمان بدون عمل جراحی هم امکان‌پذیر است. برای بهبود علائم باد فتق می‌توان تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کرد، همچنین مصرف بعضی از داروهای مسکن به تسکین دردهای ناشی از فتق کمک می‌کند.

باد فتق نگران کننده نیست اما با مشاهده نشانه های فتق ، خیلی زود به پزشک مراجعه کرده و مراحل درمان را طبق نظر پزشک پیگیری کنید. در این صورت بدون هیچ نگرانی روند درمان شما سپری خواهد شد. در ابتدا بهتر است به دکتر عمومی برای تشخیص فتق مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از بهترین دکتر عمومی می‌توانید از دکتردکتر کمک بگیرید. در صورتی که همچنان سوالی از انواع فتق، تشخیص و روش‌های درمان آن برای شما بدون جواب مانده است، در قسمت نظرهای همین مقاله از مشاوران سلامتی ما بپرسید.

منابع:

everydayhealth.com

سوالات متداول باد فتق

[elementor-template id=”77310″]

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
567 نظرات
  1. جابر می گوید

    سلام
    میخواستم بپرسم بعد عمل فتق چند روزه میشه راحت راه رفت ?دوره بهبودش
    حداقل ؟
    حداکثر
    در ضمن وزن من خیلی پایین هست و چاق نیستم

  2. علی نصیری می گوید

    سلام خسته نباشید من مرد هستم چهل ساله تقریبا یک هفته هستش که احساس گرفتگی یا درد خیلی خفیف در زیر شکم دارم و توی این چند ماه اضافه وزن داشتم و تمام زیر شکم رو که فشار نیدم درد شدیدی حس نمیکنم ولی حس گرفتگی رو دارم امکان داره از فتق باشه ؟

  3. ابوالفضل قمصری زاده می گوید

    سلام خسته نباشید بخشید من چند روز پیش یه بار سنگین بلند کردم الان ناحیه زیر شکم سمت چپ ی خورده درد گرفته ولی خفیف هستش ،البته در بچگی باد فتق داشتم که عمل کردم ،نظر شما چیه آیا با کمپرس آب جوش یا خوردن مسکن خوب میشه یا باید برم دکتر؟

  4. آریا حیدری می گوید

    سلام من از بچگی باد فتق دارم در محل بیضه مت راست والت تناسلیم 17سانته میخواستم ببینم کوچکی الت به فتق ربطی داره ایا با عمل کردن الت تناسلی بزرگ میشه ممنون

  5. مرتضی می گوید

    سلام من چند سالی هست سمت چپ شکمم احساس بدی دارم مثل اینکه یکی با انگشت روی پوست طرف چپ شکمم روی دندها دست میکشه و احساس بدی بهم دست میده و بعضی وقتا سوزش داره الان که خم میشم به سینم برخورد میکنه خیلی احساس بدی دارم سر کار میرفتم خوب بودم الان خیلی بد شده در ضمن سوزن شول کننده میزدم خیلی خوب میشدم الان سوزنم جواب نمیده بنظر شما نه سونوگرافی امکان فتق میشود چون کلیهام کشاله رونم هم تازگیا خیلی درد میکنه

  6. علی عبدولی می گوید

    با سلام، هفته پیش به علت درد بیضه، سونوگرافی فتق دادم، متاسفانه دکتر سونوگراف ناحیه اینگوینال سمت راست را بشدت فشار داد از آن روز درد بی سابقه ای هنگام خم و راست شدن دارم که قبلا اصلا وجود نداشت،در سونو قبلی فتق خفیف مشاهده شده بود ولی به هیچ عنوان درد نداشتم
    آیا دکتر سونوگراف باعث پارگی بیشتر فتق شده؟

  7. بهمن هاتف تشویری می گوید

    باسلام ودرود فراوان از اطلاعات علمی اگر خانمی دچار بیماری فتق شود کدام تخصص پزشکی قادر به تشخیص این بیماری وپیشنهاد اقدام لازم آن خواهد بود آیا دستور خاصی برای گرفتن سونوگرافی ویا اسکن داده خواهد شد متشکرم

  8. ... می گوید

    سلام خسته نباشید
    من حدودا یک ساله بیضه سمت چپم ب اندازه یک تیله میاد بالا و انگار توده هست بعد ک دست میزنم بهش کاملا ناپدید میشه بیضه سمت راستم هم همینطوره ولی خیلی کوچیک تره
    ممنون میشم پاسخ بدید آیا فتق هست باید عمل بشه یا با دارو رفع میشه
    در ضمن اینجوری نبودم باشگاه بدنسازی ک رفتم اینجوری شدم

  9. لیلی می گوید

    سلام همسرم فتق کشاله ران دارد پارسال طرف چپ بود عمل کرد و الان طرف راست فتق زده کشاله ران ک خیلی شدید تر از فتق پارسال است دکتر گفته امکان عود بعد از عمل هستش چ کنیم الان فتق تا کیسه بیضه میاد و ب سختی بر میگرده داخل الانم سوزش داره فتق

  10. محمد فردی می گوید

    ایا برامدگی فتق در اولین اسیب که میبینه خودش را نشان میدهد یا با برور زمان

  11. ناشناس می گوید

    مقاله ی شماخیلی عالی بودازخواندنش لذّت بردم انشالله هیچ کسی به این بیماری گرفتارنشه خدایی متعال به خیروبرکت بده

  12. امیرحسین می گوید

    سلام وقت بخیر من چند روز پیش توپ به بیضه ام خورد
    اولش احساس درد کردم ولی به مرور خوب شد الان بیضه راستم درد میکنه ممکنه علائمی از فتق باشه یا در اثر ضربه اس؟ لطفا جواب بدین

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      درد بعد از ضربه نیاز به بررسی داره، مخصوصا که چند روز طول کشیده
      جهت معاینه به متخصص اورولوژی مراجعه کنید

      1. محبوبه می گوید

        سلام خسته نباشید دختر من از بعد به دنیا آومدن فتح داشت ولی چون خیلی ضعیف بود عمل نکردیم الان ۹ سالش هست سمت راست کشاله رانش بیرون زده ودرد هم ندارن گاهی وقتی بیرون میزنم و دکتر بردم گفتن لاپاراسکوپی عمل میکنم میخواستم بدونم عمل لاپاراسکوپی بهتره یا عمل باز

  13. زهراحداد می گوید

    سلام من یه خانم هستم یکسال پیش اندازه یه گردوبزرگتربین مقعدوواژنم ورم کردوبعدمدتی خودش خوب شدوالان یک‌ماهه که بین مقعدوواژنم سمت چپ با اندازه گردوورم کرده ودرددارم.ایافتق هست یا خیر.روده ام پارگی داره یاشقاق مقعده.که ازاین محدوده زده بیرون.لطفا راهنماییم کنین.دردکمترداشتم چندروزبارسنگینی برداشتم بخاطرخونه تکونی.چندروزه دردزیادی دارم.ورم زیادازکارسنگینه یاازیبوسته.

  14. زهراحداد می گوید

    سلام خیلی ممنون از اینکه کمک بزرگی بمن کردیدکه تشخیص بدم دچارچه بیماری شدم واقعاممنونم ازتون خداخیرتون بده

    1. محمدرضا می گوید

      باسلام من مدت یک سال هست که بادفتق دارم درناحیه کشاله ران وبااشاره دست محو میشود درد هم ندارم آیا نیاز به عمل جراحی هست یا نه

      1. مشاور سلامتی می گوید

        سلام
        بدون سونوگرافی و معاینه نمیتوان نظری داد، اصولا فتق های اینگویینال به جراحی نیاز دارند
        جهت بررسی به متخصص جراحی مراجعه کنید

  15. امن سالاری می گوید

    سلام چندروز پیش یه وزنه سنگین بلند کردم تا الان چندبار انتهای کشاله ران وبیضه سمت راست لحظه ای تیر میکشه ایا فتق شدم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بهتره سونوگرافی جهت بررسی فتق بدین و متخصص جراحی مراجعه کنید

  16. مجیدی می گوید

    سلام وقت بخیر
    من چند وقتی دوطرف زیر شکمم درد دارم وچون فکر میکردم ناحیه تخمدان هست به پزشک زنان مراجعه کردم وگفتن مشکی نیست به سفارش ایشون رفتم متخصص داخلی که کولونوسکپی وآندوسکپی هم انجام دادم بازم گفتن مشکی نیست
    الان دردم به شکمم رسیده وشدیدا ورم کردم آیا میتونه فتق باشه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      فتق با سونوگرافی جدار شکم مشخص می شود

  17. سید علی می گوید

    سلام. بنده. 17 سالمه. چند وقتی هست احساس میکردم بیضه سمت چپم کوچیک شده بعد بیضم داغ میشد میزد به کشاله ران پای چپم. این دو سه روز هم هم هر دو بیضم یکم عقب تره و پایین شکمم خیلب کم درد میکنه. الان پای راستم هم درد میکنه و انگار گرمه.ممکن میشم پاسخگو باشین.

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با توجه به شرح حال و علایمتون جهت معاینه به متخصص اورولوژی مراجعه کنید

  18. ناشناس می گوید

    سلام خانم من چند روز پیش سونو گرافی دادم واسه کلیه ها و مجاری ادراری آیا فتق داشته باشم داخلش معلوم میشه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خیر
      برای بررسی فتق باید سونوگرافی جدارشکم و اینگویینال جهت بررسی فتق بدهید

  19. سعید می گوید

    سلام
    من امروز متوجه شدم فتق دارم به دلیل سرفه مزمن ده ساله
    مقالتون خیلی بهم کمک کرد
    ممنون از شما

  20. ابوالفضل می گوید

    سلام ببخشید کسی کارش سنگینه چجوری باید مراقبت کنه که موجب پارگی فتق نشه ؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      عدم زور زدن
      عدم برداشتن و هل دادن اجسام سنگین
      استفاده از فتق بند

      1. عبدالرضا ساجدی‌نیا می گوید

        سلام تشکرفراوان ازمطالب وراهنماییهای خوبتان بنده حدود دوسال است که ازناحیه سمت چپ بدن وکشاله را ن وبادشکمی رنج میبرم وبه پزشکان زیادی مراجعه کردم ولی فایده ای نداشته وباخواندن مطالب شما به این نتیجه رسیدم که فتق کشاله ران هستش که بایددرمان شود.انشاالله خداخیرتان بده وشماسزاواربهترینهاهستید

      2. مصطفی می گوید

        سلام چند وقت نباید به کار های سنگین ادامه نداد

  21. رحیم احمدسوری می گوید

    سلام .ببخشید فتق در کودک یک ماهه در کشاله ی ران سمت چپ بالاتر از بیضه هاش دیده میشه وبا یک اشاره ی کوچیک با انگشت محو میشه .ایا نیاز به جراحی دارد

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بستگی به معاینه و سونوگرافی دارد و اینکه فتق اینگویینال هست یا فمورال

  22. مجید می گوید

    این فتق میتونه رو دستم باشه؟
    من چن وقتیه متوجه دوتا برامدگی قد نخودپشت دستم روی ساعد نزدیک به آرنج شدم که معمولا بعد تمرین با وزنه برای ربع الا نیم ساعت نمایان میشن
    و تو حالت عادی وجود ندارن و فقط با فشار اوردن خیلی زیاد دیده میشن
    اگر فتقه آیا امکانش هست اگه درمان نشه باعث ضعف عضلانی یا انسداد و جلوگیری از رسیدن خون به اون قسمت بشه در آینده یا اینکه بزرگتر از اینی که الان هست بشه؟؟
    و اینکه وقتی بعضی حرکاتی که ایستاده انجام میشن و ربطی به شکم ندارن رو انجام میدم قسمت پایینیه شکمم درد میگیره

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خیر در محلی که گفتین فتق بروز نمیکنه
      ممکن کیست باشه جهت بررسی به متخصص” ارتوپدی مراجعه کنید

  23. علی ولدخانی می گوید

    سلام بنده فتق درناحیه اینگوئینال درسمت راست دارم چند ماه قبل دکتر سونوگرافی رودید گفت نیاز به عمل نداره ولی الان هم درد دارم وهم ورم شکمی بیشتر شده

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      معاینه مجدد بشین ممکن نیاز به عمل باشه

  24. امیرمهدی می گوید

    سلام
    من نزدیک به دو ماه است که درگیر بیماری باد فتق در ناحیه سمت راست هرنی هستم
    می‌خوام بدونم که عمل کنم یا خیر ؟
    اگر هم عمل کنم عوارض بعدش چیه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      جراحی کردن یا نکردن بستگی به شدت فتق، معاینه، علایم و جواب سونوگرافی داره
      و باید متخصص” جراحی نظر بدهند

  25. مهدی می گوید

    سلام من حدودا ۶ سال پیش یکبار اتفاق افتاد که در باشگاه وزنه سنگین زدم از بعد از اون احساس کردم یک وجب پایین تر از ناف گاهی سمت راست و گاهی سمت چپ زمان هایی که ورزش شروع میکنم حتی الان بعد از ۶ سال نه هنگام ورزش یا سرفه یا … زمانی که نشستم یا دراز کشیدم در حد یک ثانیه دو ثانیه یه حسی که درد نیست انگار گرفتگیه میکنم، بیرون زدگی ندارم بیزه ها کاملا سایزش نرماله هیچ دردی در ناحیه خاصی حس نمیکنم یا وقتی فشار میدم توده ای حس نمیکنم، سوزش ادرار یا مشکل خاصی در گوارش ندارم این ممکن هست که فتق باشه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      هرچند علایمتون تیپیک نیست اما ممکنه فتق کوچکی باشه
      میتونین سونوگرافی جدار شکم جهت بررسی فتق بدین

  26. حسین قنبری می گوید

    بسیار عالی وسپاس ازشما بابت اطلاعات مفیدتان…

  27. علی ضیایی می گوید

    سلام بیضه سمت چپ مثل یک توپ شده است ولی نه درد دارد نه چیزی و چند ساله اینجوری هستم ایا فتق دارم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      ممکن هیدروسل باشه یعنی تجمع مایع
      باید معاینه شین و سونو بدین
      به متخصص” اورولوژی مراجعه کنید

  28. مهرداد . می گوید

    باسلام بنده سه بار باد فتق انجام دادم ی بار هردوطرف ولی طرف راستم سه بار انجام دادم عود کرد بعد ی مدت. الانم دوماه میشه سمت راستمو عمل کردم اینبار ب صورت لاپاراسکوپی سرکارم میرم باید تاچه مدت مراعات کنم احساس درد دارم از طرف راست خیلیم نگرانم این موضوع ک عود نشه دوباره.ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      مراعات و برنداشتن چیزهای سنگین و زور نزدن دایمی هست و هیچوقت نباید انجام بشه

  29. فرامرز صادقی می گوید

    سلام وعرض ادب
    بنده اقایی 53ساله
    یک هفته هست سمت بیضه چپ زیر شکم چب احساس باد وسنگینی دارم
    البته درد خیلی خفیف دارم منتها هیچگونه توده و زخم ندارم فقط کمی ورم دارد ناحیه واحساس فشار در ناحیه دارم ،،،ممنون میشم راهنماییی کنید

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      میتونه عفونت باشه
      باید معاینه شین و به متخصص” اورولوژی مراجعه کنید

  30. ناشناس می گوید

    سلام من در سن ۱۰ سالگی سونوگرافی رفتم گفت فتق اینگوینال ۸ سانتی در بیضه چپ دارم و ولی اون روز های اول درد خیلی زیادی داشت و قرمز و متورم شده بود و بعدش کوچیک تر شد الان ۱۴ سالمه ولی فوتبال بازی میکنم زیاد اذیت نمیشم فقط یک خورده احساس سنگینی میکنم ولی صبح که بیدار میشم بعضی موقع ها درد می‌کنه آیا برای من خطر داره؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      جراحی لازم داره اصولا
      اما برای معاینه دقیق به متخصص” جراحی مراجعه کنید

  31. ناشناس می گوید

    سلام من بچم ۶ سالشه دو ماهه میگه نافم درد میکنه پیشه هر دکتری بردیمش نفهمید تا امروز بردمش سونو میگند فتق داره علتشم یبوست بوده اما میگند کمه به نظرتون باید عمل بشه یا با دارو خوب میشه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      فتق با دارو خوب نمیشه عزیز

  32. علی دوستدار می گوید

    سلام و وقت بخیر
    دو هفته ای میشه بیضه سمت چپم بالا تر از راست شده به طور کلی درد و تورم خاصی ندارم ولی هنگام کشیدگی عضلانی درد های خفیفی دارم. با استراحت امکان حل شدن هست یا احتمال جراحی وجود داره؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      جراحی بعیده منتها معاینه لازمه
      بهتره به متخصص” اورولوژی مراجعه کنید

      1. کریم پارسا مهر می گوید

        سلام این دوماهه که که بالای بیضه ام به اندازه نصف گردو بالا اومده و درد کمی داره

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام
          معاینه و سونوگرافی لازمه
          اگر در کشاله ران هست ممکن فتق اینگویینال یا فمورال باشه
          به متخصص” اورولوژی مراجعه کنید

  33. سلیم رستگارم می گوید

    سلام من مدت دو ماه است فتق نافی شده ام باید برای درمان وعمل به چه پزشکی مراجعه کنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      باید به متخصص” جراحی مراجعه کنید

  34. علی می گوید

    سلام من ۱۰ ساله فتق عمل کردم الان باز دوباره درد داره چیکار کنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      احتمال عود فتق هست
      سونوگرافی جهت بررسی فتق بدین

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر