بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد؟ مراقبت های بعد از سکته قلبی کدامند؟

مردی با درد در ناحیه قلب بعد از سکته قلبی
اشتراک گذاری 1 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

بعد از حمله قلبی چه باید کرد؟ بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد ؟ بعد از سکته قلبی باید یکسری نکات را رعایت کرد تا دوران نقاهت بهتری داشت. دوری از استرس، استراحت بعد از سکته قلبی، ورزش تحت نظارت پزشک معالج و رعایت رژیم غذایی همگی جزو مهم‌ترین اقداماتی هستند که باید بعد حمله قلبی انجام داد. مراقبت‌ها و نکاتی که باید رعایت شوند، اهمیت زیادی در تداوم حفظ سلامت افراد دارند. در این مقاله از دکتردکتر می‌خواهیم درباره علائم سکته قلبی و دوران بعد از سکته توضیحاتی ارائه کنیم تا انتهای متن همراه ما باشید تا به سوالات شما درباره عوارض سکته قلبی هم پاسخ دهیم. برای مطالعه این مطلب، به ۵ دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان اگر سوال داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد؟

بعد از سکته قلبی حدود 24 تا 48 ساعت، شرایط بیمار ناپایدار است و نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد. خستگی، قند خون بالا، مسدود شدن رگ‌های قلب و پمپاژ کردن ضعیف خون، همگی جزو اتفاق‌های بعد از حمله قلبی هستند که رخ می‌دهند. بیشتر سکته‌های قلبی در نتیجه انسداد عروق پیش می‌آیند. بعد از اینکه اقدامات لازم برای بازکردن رگ انجام می‌شود، بیمار بهبود پیدا می‌کند. سپس بعد از بهبود نسبی، بدن و عملکرد قلب از سوی پزشک قلب و عروق در بیمارستان ارزیابی می‌شود.

هنگام مراقبت‌های ویژه، سطح قند خون بررسی می‌شود تا افراد دچار افزایش قند خون نشوند و با تزریق انسولین این شرایط را کنترل می‌کنند. به طور معمول افراد بعد از سکته قلبی از دو روز تا یک هفته در بیمارستان بستری خواهند شد. گاهی اوقات، لازم است که اقدامات و عمل‌های دیگری مانند:  جراحی بای‌پس قلب هم انجام شود. در این صورت، مدت بستری‌شدن بیمار بیشتر می‌شود.

 

مردی با بیهوشی بعد از سکته قلبی
رخ دادن بیهوشی بعد از سکته قلبی

بیهوشی بعد از سکته قلبی چیست و چرا رخ می‌دهد؟

هنگامی که سکته قلبی رخ می‌دهد، عملکرد قلب، تنفس و هوشیاری تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد. در نتیجه جریان خون و پمپاژ قلب از حالت عادی خارج می‌شود و با ایست قلبی، بیهوشی بعد از سکته رخ می‌دهد. از سوی دیگر با از کارافتادن قلب، مغز توانایی دریافت اکسیژن و قند کافی را از دست می‌دهد و بیهوشی ایجاد می‌شود.

چنین چیزی تا مدت‌ها بعد از بهبود یافتن بیمار از سکته هم باعث ترس و اضطراب می‌شود. از این‌رو باید علائم اضطرابی ناشی از این موضوع از سوی مشاوران و پزشکان درمان شوند.

علائم سکته قلبی

سکته قلبی همانند سایر بیماری‌ها، علائم مشخصی دارد که با ظهور آن‌ها باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد تا مشکلات جدی برای بدن ایجاد نشود. علائم سکته قلبی را می‌توان به دسته‌بندی‌های مختلف با توجه به سن، جنسیت و سایر بیماری‌های افراد تقسیم کرد که هر یک به شرح زیر هستند.

مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر قلب

علائم سکته قلبی خاموش

افراد در بسیاری از موارد دچار حمله قلبی خاموش می‌شوند. اما آیا می‌توان از بروز سکته قلبی بدون علائم واضح جلوگیری کرد؟ منظور از اینکه می‌گوییم فرد به سکته قلبی خاموش مبتلا شده است به این معنا نیست که هیچ علائمی ‌نداشته باشد، بلکه علائم حمله قلبی با برخی از بیماری‌های دیگر مشابه بوده و احتمال سکته قلبی را کاهش می‌دهد. اما مهم‌ترین علائم سکته قلبی خاموش در جدول زیر آورده شده‌اند.

علائم سکته قلبی خاموشتوضیحات
درد در قفسه سینهاگر درد خفیف به درد‌ قفسه سینه شدید تبدیل شود باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.

 

تنگی نفس و سرگیجههنگامی ‌که تنگی نفس داشته باشید و سرگیجه همراه آن باشد احتمال بروز بیماری قلبی وجود دارد.

 

سبک شدن سرغش کردن و کاهش جریان خود در مغز از دیگر علائمی ‌است که باید بررسی شوند.

 

عرق سرددر صورتی که هیچ فشار بدنی را تجربه نکرده باشید و ناگهانی عرق سرد می‌کنید ممکن است که دچار حمله قلبی شوید.
حالت تهوعاستفراغ یا حالت تهوع، بدون هیچ دلیلی از نشانه‌ها وعلائم سکته قلبی خاموش است و نباید با بیماری‌های عفونی اشتباه گرفته شود.
ضعف و خستگیاحساس خستگی زیاد حتی بدون هیچ گونه فعالیت بدنی از نشانه‌های سکته قلبی خاموش است.

 

علاوه بر موارد گفته شده در صورتی که در قسمت‌های دیگر بدن مانند: فک، گردن، پشت، شانه‌ها یا بازوها احساس درد داشته باشید ممکن است که دچار حمله قلبی شوید. توصیه می‌کنیم که علائم گفته شده را جدی بگیرید تا دچار حمله قلبی نشوید. در صورت بروز هریک از نشانه‌های گفته شده باید به پزشک متخصص قلب مراجعه کرد تا بررسی‌های لازم انجام شوند. در صورتی که نیاز به آشنایی با وظایف متخصص این حوزه دارید در مقاله متخصص قلب و عروق کیست در این باره بخوانید.

زنی با احساس درد در ناحیه قلب از عوارض بعد از سکته قلبی
درد در ناحیه‌ی قفسه سینه در زنان از عوارض بعد از سکته قلبی

علائم سکته قلبی در زنان

با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است، گروهی از بانوان به نسبت برخی از مردان علائم متفاوتی دارند. برخی از بانوان علائم سکته قلبی شایع را تجربه نکرده‌اند اما هنگام احساس درد یا فشار در قفسه سینه به پزشک مراجعه کردند؛ اما برخی دیگر از بانوان علائم مختلف دیگری داشته‌اند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • خستگی زیاد و بدون دلیل
  • تنگی نفس ناگهانی
  • احساس درد در ناحیه فک، شانه و پشت
  • غش و سرگیجه
  • خستگی طولانی مدت
  • احساس درد در ناحیه شکم
  • سوزش سر دل
  • درد در ناحیه گردن
  • حالت تهوع و استفراغ
  • احساس درد و ناراحتی در یک یا هر دو بازو

با بروز هر یک از علائم سکته قلبی باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد تا اقدامات اولیه برای بهبود وضعیت شما انجام شود.

علائم سکته قلبی در آقایان

سکته قلبی به شرایطی گفته می‌شود که با انسداد عروق کرونر رخ می‌دهد. در صورتی که با علائم سکته قلبی آشنا نباشید، ممکن است که خطرات مختلفی بیمار را تهدید کند که جبران ناپذیر باشند. علائم سکته قلبی در مردان بیشتر با احساس خفگی و درد زیاد در قفسه سینه عنوان شده است. اما علائم دیگری هم وجود دارند که بیشتر در آقایان رخ می‌دهند و عبارتند از:

  • احساس درد و ناراحتی در قسمت بالای کمر، فک، گردن و معده
  • خستگی زیاد حتی برای کارهای ساده و سبک
  • تنگی نفس در زمان بروز درد قفسه سینه
  • احساس سبکی در ناحیه سر و حالت غش
  • حالت تهوع
  • تعریق سرد

با بروز هر یک از این علائم باید بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کرده و راهنمایی‌ها لازم را دریافت کنید تا از بروز حمله قلبی جلوگیری کرد. لازم است که مراجعه به پزشک بعد از دیدن علائم سریع و در اسرع وقت باشد اما تنها علت تنگی نفس سکته قلبی نیست و می‌تواند دلایلی مانند واکنش آلرژیک نیز داشته باشد.

سالمندی با درد قفسه سینه بعد از سکته قلبی
درد قفسه سینه بعد از حمله قلبی

علائم سکته قلبی در سالمندان

شایع‌ترین علائم سکته قلبی در سالمندان، درد در قفسه سینه است. اما در مواردی هم مشاهده شده که سالمند هیچ گونه دردی در پشت استخوان‌های سینه احساس نکرده و سکته قلبی خاموش را تجربه کرده است. علائم سکته قلبی خاموش بیشتر در افرادی که دچار دیابت و بیماری‌های زمینه‌ای دیگر هستند، رخ می‌دهد. مقاله نشانه های دیابت می‌تواند راهنمای مناسبی برای درک بهتر این بیماری باشد. با توجه به مراجعه سالمندانی که دچار حمله قلبی شده‌اند، علائم مشترکی دیده شده است که عبارتند از:

  •  درد در ناحیه قفسه سینه
  • درد در شانه‌ها و بازوها
  • سوء‌هاضمه و عرق سرد
  • تنگی نفس، نیاز به سرفه
  • حالت تهوع، استفراغ و سرگیجه

هنگامی‌ که هریک از این علائم را شاهد هستید باید با فوریت‌های پزشکی تماس حاصل کرده و به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علائم سکته قلبی در جوانان

افراد به دلیل اینکه در معرض هوای آلوده و شرایط تغذیه‌ای نامناسب هستند، در معرض بیماری‌ها مختلف خواهند بود. امروزه برخی از جوانان بر اثر استرس‌ها و تنش‌های زیادی که تجربه می‌کنند، در معرض حمله‌های قلبی هستند و سکته قلبی را تجربه می‌کنند. اما باید بدانید که علائم سکته قلبی در جوانان هم یکسان نیست. از این‌رو باید علائم سکته قلبی در جوانان را شناخت تا در صورت بروز آن‌ها به پزشک مراجعه کرد. مهم‌ترین و شایع‌ترین علائم سکته قلبی در جوانان عبارتند از:

  •  بی‌هوش شدن ناگهانی (سنکوپ)
  • تنگی نفس
  • عرق سرد
  • سوزش سر دل یا سوءهاضمه
  • خستگی زیاد حتی برای کارهای ساده
  • تنگی نفس یا درد قفسه سینه
  • درد در شانه، بازو، پشت، گردن، فک، دندان‌ها و بالای شکم
  • سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی
  • حالت تهوع

با بروز هریک از این علائم، مراجعه فوری به متخصص طب اورژانس نیاز است تا بررسی‌های لازم انجام شوند.

عوارض سکته قلبی در مردان و زنان چگونه است؟

گاهی اوقات بعد سکته قلبی عوارضی در فرد به وجود می‌آیند که نامنظم‌شدن ریتم قلب یا آریتمی قلبی یکی از رایج‌ترین عوارض بعد از حملات قلبی است. نارسایی قلبی، بروز پارگی در این عضو، بروز مشکلاتی در دریچه‌های قلب و شوک قلبی هم محتمل‌ هستند.

بررسی وضعیت فرد بعد از سکته همچنان اهمیت دارد. با وجود ارزیابی‌های جسمی ‌و معاینه‌ها، چنین مشکلاتی با احتمال کمتری رخ خواهند داد. در ادامه، رایج‌ترین عوارض سکته قلبی در مردان و زنان را بررسی خواهیم کرد.

زنی مبتلا به سردرد و سرگیجه بعد از حمله قلبی
سردرد و سرگیجه از عوارض بعد از سکته قلبی

سردرد و سرگیجه بعد از سکته قلبی

افرادی که سکته قلبی را از سر می‌گذرانند، در معرض وقوع دوباره این مشکل هستند. بنابراین، باید به علائمی‌در بدن دقت و توجه داشته باشند. اگر علائمی ‌مانند بروز سردرد و سرگیجه در چنین افرادی به وجود آمد، هر چه سریع‌تر باید به پزشک مراجعه کنند. در کنار این‌ها، امکان بیهوش‌شدن یا بی‌حالی هم وجود دارد. نباید از چنین مواردی به سادگی عبور کنید و علت سرگیجه و سایر علائم باید حتما بررسی شود.

بی حالی بعد از سکته قلبی

بعد از تجربه سکته قلبی، امکان بی‌حالی و خستگی بدن زیاد است. نخستین هفته‌ای که بیمار از بیمارستان مرخص می‌شود، دچار بی‌حالی و خستگی خواهد بود. این موضوع طبیعی و ناشی از تخریب‌شدن ماهیچه‌های قلبی در نتیجه سکته است. قلب برای بازگشت به حالت قبلی نیاز به زمان دارد.

فشارخون بعد از سکته قلبی

در طول حمله قلبی، جریان خون به بخشی از قلب مسدود می‌شود. این موضوع می‌تواند علت فشار خون پایین باشد. در بعضی از افراد هم افزایش فشار خون دیده می‌شود. بیمارانی هم هستند که با وقوع سکته قلبی، هیچ تغییری در فشار خونشان ایجاد نمی‌شود. همه چیز به میزان فشار واردشده از سکته و شرایط بدنی و مراقبت‌های بعد از آن وابسته است.

تشنج بعد از سکته قلبی

وقوع حمله قلبی می‌تواند با افزایش احتمال دچارشدن به تشنج همراه باشد. برای همین است که بررسی علائم بیمار بهبودیافته از سکته اهمیت زیادی پیدا می‌کند و در روزهای بعد از سکته، نیاز به بستری در بیمارستان وجود دارد.

حالت تهوع بعد سکته قلبی

همان‌طور که اشاره شد، توجه به علامت‌های بیمار رهایی ‌یافته از سکته را به دقت زیر نظر بگیرید. در صورتی که حالت تهوع و استفراغ را تجربه کرد هم باید به پزشک مراجعه کنید و وضعیت بیمار را زیر نظر بگیرید.

ریتم قلبی غیر عادی و دارای اختلال، علائم بعد از سکته قلبی خفیف
اختلال در ریتم و ضربان قلب از علائم بعد از سکته قلبی خفیف

اختلال در ریتم و سرعت ضربان قلب

بعد از سکته قلبی ممکن است که آریتمی ‌یا همان سرعت ریتم قلب تغییراتی داشته باشد. در این شرایط باید تحت نظر پزشک نظر بود. پزشک برای اینکه بتواند ریتم قلب را به حالت نرمال بازگرداند، ممکن است که از داروهای مختلف هم استفاده کند. اما در برخی از افراد بعد از گذراندن دوران نقاهت، ریتم قلب بهتر خواهد شد.

شوک قلبی

هنگامی‌ که بعد از حمله قلبی دچار شوک شوید، علت اصلی آن فشار خون پایین است. درمان شوک قلبی از طریق مصرف دارو و تشخیص دلیل بروز آن امکان‌پذیر است. شوک قلبی یک وضعیت بسیار جدی است که از عوارض سکته قلبی شناخته می‌شود و باعث نارسایی اندام‌ها و مرگ می‌شود.

پارگی و نارسایی قلب

پارگی و نارسایی قلب ممکن است که برای دو بطن چپ و راست رخ دهد. برای درمان این عارضه بعد از حمله قلبی، نیاز است که تحت نظر پزشک بود تا هرچه زودتر برای درمان اقدام کرد.

متداول‌ترین درمان‌های تجویز شده پس از حمله قلبی کدام اند؟

برای اکثر افرادی که حمله قلبی را تجربه کرده‌اند، داروها، تغییرات سبک زندگی و گاهی اوقات روش‌های جراحی تجویز می‌شوند. همچنین ممکن است پزشک برای تعیین میزان آسیب قلبی و بیماری عروق کرونر، آزمایش‌های تشخیصی تجویز کند. اما در بیشتر مواقع می‌توان با تغییراتی در سبک زندگی از حمله‌های قلبی جلوگیری کرد. مهم‌ترین تغییرات سبک زندگی که پزشکان توصیه می‌کنند عبارتند از:

  •  فعال تر شدن
  • اتخاذ یک رژیم غذایی سالم تر برای قلب
  • کاهش استرس
  • ترک سیگار که در مقاله بهترین روش ترک سیگار در دکتردکتر به آن پرداخته ایم.

به طور کلی هر عادت غذایی یا روتین روزانه که باعث بهبود وضعیت قلب شود، برای جلوگیری از عوارض حمله قلبی موثر هستند.

داروهای لازم بعد از سکته قلبی
استفاده از دارو بعد از حمله قلبی

داروهایی که باید بعد از سکته قلبی استفاده کنید

پس از حمله قلبی، نخستین چیزی که متوجه می‌شوید، تغییر دوز و تعداد داروهای مصرفی از سوی پزشک است. احتمال تجویز داروهای جدید هم وجود دارد. صحبت‌کردن درباره داروها با پزشک اهمیت زیادی دارد و باید اطلاعات کاملی درباره آن‌ها داشت. داروهای خاصی برای بعد از سکته قلبی تجویز می‌شود که در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار می‌گیرند و مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  •  مسدود کننده‌های بتا و مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین
  • استاتین‌ها در جهت کاهش کلسترول و کاهش التهاب
  • ضد ترومبوز همراه با استنت یا بدون آن برای جلوگیری از لخته شدن خون
  •  آسپرین با دوز پایین برای کاهش احتمال حمله قلبی دیگر
  • آسپرین درمانی برای پیشگیری از حملات قلبی
  • داروهای ضدپلاکت (Antiplatelet)

این نوع دارو‌ها برای جلوگیری از اولین حملات قلبی در افرادی که در معرض خطر بالای بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک (مانند حمله قلبی و سکته) و خطر کم خونریزی هستند، استفاده می‌شود. اگرچه قرص آسپرین درمانی ممکن است یک روند معمول در نظر گرفته شود، اما برای همه توصیه نمی‌شود. برای کمک به جلوگیری از تداخلات دارویی، تمام داروها، حتی داروهای بدون نسخه، مکمل‌ها و داروهای گیاهی، با پزشک مشورت کنید.

همچنین هنگام مراجعه به پزشک و مصرف دارو نیاز است که به نکات زیر توجه کنید:

  •  نام تمام داروها را به خوبی یاد بگیرید و با آن‌ها آشنا شوید.
  • درباره شیوه و زمان مصرف داروها اطلاعات کامل کسب کنید.
  • از پزشک درباره عوارض جانبی مصرف داروها سؤال کنید.
  • با کارکرد هر داروی تجویزشده آشنا شوید.

در ادامه فهرستی از داروهایتان تهیه کنید و آن را روی کاغذ نگه دارید تا در صورت بروز وقایع اورژانسی، دیگران به شما کمک کنند.

طول عمر و احتمال زنده ماندن بعد از سکته قلبی چقدر است؟

هرچقدر که نشانه‌های حمله قلبی سریع‌تر شناسایی شوند و اقدامات لازم برای نجات فرد بهتر انجام بگیرند، احتمال بقا هم بالا می‌رود. بهبود کامل بعد از این ماجرا امکان‌پذیر است. همه چیز به سرعت اقدامات مناسبی بستگی دارد که با تشخیص سریع سکته انجام می‌شوند. بعد از سکته قلبی، امکان بازگشت به زندگی سالم وجود دارد، اما بنا به تحقیقات، مشخص شده که طول عمر می‌تواند تا حدود چند سال کمتر شود.

زندگی بعد از سکته قلبی

درست است که سکته و حمله قلبی بیماری ناگواری است، اما زندگی بعد از این بیماری همچنان ادامه دارد. برای اینکه وضعیت بهتری از دوره نقاهت بیماری را طی کرد بهتر است که به نکات مختلفی توجه داشته باشید. در ادامه به یکسری سوال مهم بعد از سکته قلبی پاسخ خواهیم داد.

چه زمانی از بیمارستان مرخص خواهم شد؟

در گذشته، افرادی که حمله قلبی را تجربه کرده بودند باید روزها تا هفته‌ها را در بیمارستان سپری می‌کردند. بیشتر این افراد در طول مدت دوره بستری نیاز به استراحت کامل داشتند و در رختخواب می ماندند. اما در حال حاضر بسیاری از افراد در عرض یک روز از رختخواب بیرون می‌آیند، چند روز بعد راه می‌روند و به فعالیت‌های سبک می‌پردازند و سپس به خانه باز می‌گردند.
اگر عوارضی را تجربه کنید یا تحت یک روش تهاجمی، مانند بای پس عروق کرونر یا عمل بالن قلب قرار گرفته باشید، به احتمال زیاد زمان بیشتری را باید در بیمارستان سپری کنید.

کار‌هایی که باید بعد رفتن به خانه انجام دهید

بعد از اینکه از بیمارستان مرخص شدید و به خانه رفتید، باید تمام آنچه پزشکان و پرستاران گفته‌اند را رعایت کنید. در چند روز ابتدایی بعد از ترخیص یک فرد را کنارتان داشته باشید تا مراقبت‌های در خانه را انجام دهد. داروها و توانبخشی که برای بیماری در نظر گرفته شده است را جدی بگیرید و در صورت هرگونه سوال یا ابهامی ‌با پزشک خود ارتباط برقرار کنید.

آیا بعد سکته به توانبخشی قلبی نیاز دارم؟

تنظیم یک برنامه منظم برای بهبود سلامتی قلب را توابخشی قلب می‌نامند. بعد از گذراندن دوره بستری در بیمارستان باید از توانبخشی قلبی استفاده کنید. بسیاری از بیمارستان‌ها برنامه‌های توانبخشی بعد سکته قلبی دارند و می‌توان از برنامه آن‌ها استفاده کرد. توانبخشی قلب بسیاری از بیمارستان‌ها فواید زیادی دارند که به شرح زیر هستند:

  •  سرعت بهبودی بعد سکته قلبی را بالا می‌برد.
  • با افرادی در ارتباط خواهید بود که متخصص و پزشک‌اند و به پرسش‌ها و مشکلاتتان را پاسخ‌ می‌دهند.
  • تمرین‌ها و اقداماتی برای بازگشت وضعیت قلبتان به حالت عادی در آنجا انجام می‌شود و سریع‌تر بهبود پیدا می‌کنید.
  • فعالیت‌های مخصوصی که برایتان در نظر گرفته می‌شود، به کاهش ضربان قلب و بهبود عملکرد آن کمک شایانی می‌کند.
  • در این مراکز به شما درباره کنترل استرس و احساسات منفی پس از عمل قلب و سکته هم توصیه‌هایی می‌شود.
  • با نکاتی که در مراکز توانبخشی یاد می‌گیرید، امکان سکته قلبی مجدد را کاهش می‌دهید.

به طور کلی پزشکان یک برنامه تحت نظارت پزشکی را برای کمک به تقویت سلامت از طریق تمرین ورزش، آموزش و مشاوره توصیه می‌کنند. این برنامه‌ها اغلب با بیمارستان مرتبط هستند و به کمک یک تیم توانبخشی متشکل از پزشک، پرستار، متخصص تغذیه یا سایر متخصصان مراقبت‌های بهداشتی انجام می‌شوند.

بیمار در حال انجام فعالیت بدنی همراه با پزشک برای مراقبت های بعد از سکته قلبی
فعالیت های ورزشی و بدنی با تشخیص پزشک از مراقبت های بعد از سکته قلبی

فعالیت بدنی و ورزش بعد از حمله قلبی

ممکن است انرژی کافی برای کار و اوقات فراغت داشته باشید، اما باید زمانی که بیش از حد خسته هستید، استراحت کنید یا چرت کوتاهی بزنید. به همان اندازه مهم است که در رویدادهای اجتماعی شرکت کنید و فعالیت بدنی منظم را در برنامه روزانه خود بگنجانید. پزشک می‌تواند راهنمایی‌هایی در مورد اینکه چه چیزی برای وضعیت خاص شما بهتر است، ارائه کند. بنابراین پزشک و تیم توانبخشی قلبی به شما یک “نسخه ورزشی” می‌دهند.

چه زمانی می‌توانم بعد از حمله قلبی به سر کار برگردم؟

زمان بازگشت به سر کار بعد از حمله قلبی به موارد زیر بستگی دارد و می‌تواند از چند روز تا ۶ هفته متغیر باشد:

  • شدت حمله قلبی
  • آیا عمل جراحی انجام داده‌اید
  • ماهیت وظایف و مسئولیت‌های شغلی شما

پزشک با نظارت دقیق بهبود و پیشرفت شما، زمان مناسب بازگشت را تعیین می‌کند.

آیا درد قفسه سینه بعد از حمله قلبی طبیعی است؟

اگر بعد از حمله قلبی دچار درد قفسه سینه شدید، باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. گاهی اوقات، درد زودگذر پس از حمله قلبی نیز رخ می‌دهد. ممکن است پس از حمله قلبی عوارض جدی یا تهدید کننده داشته باشید که باید با پزشک خود در این مورد مشورت کنید. هر گونه درد قفسه سینه پس از حمله قلبی باید بسیار جدی گرفته شود.

افسردگی و تغییرات در احساسات بعد از حمله قلبی

برای چندین ماه پس از یک حادثه قلبی، ممکن است وضعیت روحی و احساسی ناپایداری داشته باشید. افسردگی پس از حمله قلبی شایع است، به خصوص اگر مجبور باشید تغییرات اساسی در برنامه روزانه خود ایجاد کنید. برخی از داروهای خاص مانند بتابلوکرها که پس از حمله قلبی مصرف می‌شوند هم با افزایش افسردگی در ارتباط هستند.

همچنین یک درد شدید و ناگهانی ممکن است باعث ترس از حمله قلبی یا مرگ شود و احساس اضطراب کنید. تغییرات خلق و خوی را با پزشک و خانواده خود در میان بگذارید. بعد از سکته قلبی، بروز احساسات مختلف بسیار شایع است و این احساسات گاهی از ۲ تا ۶ ماه با شما همراه هستند و ممکن است که موارد زیر را در زندگی‌تان تحت‌الشعاع قرار دهند:

  •  توانایی ورزش‌کردن
  • زندگی خانوادگی و شغلی
  •  حال و احوال عمومی‌بدن

اگر دچار این احساسات می‌شوید و ابعاد زندگی‌تان تغییراتی می‌کند، موضوع را با خانواده‌تان درمیان بگذارید و از مشاوران روانشناسی در این زمینه هم کمک بگیرید.

رابطه جنسی داشته باشم یا نه؟

ممکن است تعجب آور باشد که حمله قلبی چگونه بر زندگی جنسی شما تأثیر می‌گذارد یا اینکه آیا داشتن رابطه جنسی در این زمان بی خطر است یا خیر؟ طبق تحقیقات، احتمال اینکه فعالیت جنسی باعث حمله قلبی یا افزایش خطر حمله قلبی شود، اندک است. اگر تحت درمان و تثبیت قرار گرفته‌اید، می‌توانید الگوی منظم فعالیت جنسی خود را در عرض چند هفته پس از بهبودی ادامه دهید. اما بهتر است در مورد اینکه چه زمانی می‌توانید فعالیت جنسی را از سر بگیرید، با پزشک صحبت کنید.

مراقبت های بعد از سکته قلبی

افراد برای کاهش عوارض سکته قلبی شدید، باید مراقبت‌های مختلفی را انجام دهند. استراحت پس از حمله قلبی به اندازه تفریحات و فعالیت‌های بدنی اهمیت دارد. بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند که افراد بعد از سکته قلبی، فعالیت‌ها بدنی بیشتر و کنترل شده‌ای داشته باشند و به سلامت جسم و روح خود اهمیت دهند. اما مهم‌ترین مراقبت‌های لازم بعد از حمله قلبی به شرح زیر هستند.

استراحت بعد از سکته قلبی

به طور معمول افراد بعد از سکته قلبی، حدود دو هفته تا یک ماه نیاز به استراحت دارند. اما باید ورزش و تحرک را هم به برنامه‌ زندگی‌تان وارد کنید. برای ورزش‌کردن هم از دستورات و توصیه‌های پزشکان و متخصصان کمک بگیرید. در واقع، لازم نیست که سکون و استراحت مطلق داشته باشید. البته به آرامش و استراحت کافی هم اهمیت بدهید. برای مثال: خواب شبانه کافی را هرگز فراموش نکنید. در طول روز هم چرت‌هایی کوتاه، می‌تواند انرژی‌تان را تأمین و بازیابی کند.

ورزش تحت نظارت پزشک معالج

ورزش‌کردن یکی از کلیدی‌ترین اقداماتی است که باید پس از حمله قلبی انجام دهید. ورزش و تحرک می‌تواند سلامت قلبتان را تضمین کند. برخی از افراد بعد از سکته قلبی به سمت ورزش نمی‌روند و می‌ترسند، اما این اشتباه است. ورزش‌کردن بعد از حملات قلبی واجب است و به شما کمک می‌کند که از بروز حوادثی مشابه در آینده جلوگیری کنید. البته حواستان باشد که بدون مشورت با پزشک دست به انجام تمرینات ورزشی نزنید. بهترین ورزش برای بیماران قلبی شامل یوگا، شنا، ایروبیک و سایر ورزش‌هایی که نیاز به فعالیت شدید ندارد می‌باشد.

باید با متخصصان در این زمینه مشورت کنید تا به شما درباره نوع و بسامد ورزش‌کردن اطلاعات کافی بدهند. امکان دارد که متخصصان در این زمینه از آزمون استرس هم برای بررسی میزان ورزش مناسب استفاده کنند. این آزمون وضعیت عملکرد قلب را نشان می‌دهد. هدف از ورزش‌کردن، تحرک بدن و فعال نگه‌داشتن آن است. یادتان نرود که حمله قلبی و سکته به معنای این نیست که شما از کارافتاده شده‌اید و نمی‌توانید زندگی معمولی داشته باشید. فقط باید حواستان را جمع کنید و رسیدگی بیشتری به جسم و روانتان داشته باشید.

رژیم غذایی بعد از سکته قلبی

حمله قلبی به عنوان یک زنگ هشدار است تا به سلامت غذایی و وعده‌های خود اهمیت دهید. رژیم غذایی سالم می‌تواند به بهبود وضعیت قلب و سلامت بدن کمک کند. از این‌رو بعد از سکته قلبی باید حواستان به رژیم غذایی و میزان فشارخون، کلسترول و قند خون خود باشد. بنابراین از میوه‌ها و غذاهای آب‌پز بیشتر استفاده کنید تا عملکرد بهتری از قلب خود را شاهد باشید. بعد از سکته قلبی باید به رژیم غذایی‌تان بیشتر دقت داشته باشید و حتما از رژیم بیماران قلبی استفاده کنید و نکات زیر را درباره غذاهای مصرفی‌تان در نظر بگیرید:

  •  دور مصرف چربی‌های مضر را خط بکشید.
  • روزانه ۴ تا ۵ پیمانه میوه و سبزیجات مصرف کنید.
  • دست‌کم ۱۰۰ گرم ماهی در هفته مصرف کنید.
  • نوشیدنی‌های حاوی قند و شکر را کنار بگذارید.
  • مصرف گوشت قرمز را هم در رژیم غذایی محدود کنید.
  • مصرف گوشت‌های فرآوری‌شده را به طور کامل کنار بگذارید.
  • روزانه حدود ۳۰ گرم غلات کامل در رژیم غذایی‌تان داشته باشید.
  • مصرف نمک را به شدت کاهش بدهید، کمتر از ۱۵۰۰ میلی‌گرم نمک در طول روز کافی است.

احتمال دارد که به خاطر داروهایی که پزشک تجویز کرده، مصرف برخی از مواد غذایی هم منع شوند. باید درباره این موضوع با پزشکتان صحبت کنید و اطلاعات لازم را به دست بیاورید.

نحوه پیشگیری از سکته‌های بعدی

برای پیشگیری از سکته‌های بعدی نیاز است که نکات مختلفی را رعایت کرد تا ریسک حمله قلبی مجدد کاهش پیدا کند. مراجعه به پزشک و چکاپ‌های دوره‌ای از مهم‌ترین عواملی است که باید برای پیشگیری سکته‌های بعدی قلب به آن دقت داشت.

به گفته سایت clevelandclinic،

بهبود حمله قلبی بین دو هفته تا سه ماه طول می‌کشد. در طول این مدت، مهم است که تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که می‌تواند خطر حمله قلبی در آینده را کاهش دهد. این موارد شامل اضافه کردن ورزش بیشتر به روز، پیروی از یک رژیم غذایی سالم برای قلب و ترک سیگار است. یک برنامه توانبخشی قلبی می تواند به شما در برداشتن اولین قدم ها کمک کند.

بعد از سکته قلبی چه باید کرد؟ جلوگیری از تنش و استرس
پیشگیری از تنش و استرس از فعالیت های قابل انجام بعد از سکته قلبی

دوری از استرس، فشار روحی و عصبی

دوری از استرس باعث می‌شود تا حملات قلبی کاهش پیدا کنند. هرچه افرادی که یکبار سکته قلبی را تجربه کرده‌اند، فشار روحی و عصبی کمتری را تجربه کنند، قلب سالم‌تری داشته و احتمال بروز سکته‌های بعدی را هم کاهش می‌دهند.البته با مراجعه به دکتر مدیریت استرس می‌توانید مشاوره های خوبی برای کاهش استرس و اضطراب بعد از حمله قلبی دریافت کنید.

مراجعه برای معاینه به پزشک معالج طبق برنامه اعلام شده

مراجعه به پزشک برای چکاپ‌های دوره‌‍ای الزامی ‌است. در معاینات پزشکان می‌توان احتمال بروز سکته‌های بعدی را بررسی کرد. پزشک افرادی که سکته می‌کنند، یک برنامه منظم برای انجام آزمایش‌ها و معاینات دوره‌ای در نظر می‌گیرد تا شرایط بیمار خود را به خوبی بررسی کند. این معاینات و مراجعه به پزشک را جدی بگیرید.

مصرف به موقع داروها

مصرف به موقع داروها باعث می‌شود تا حمله‌های قلبی بعد از اولین سکته رخ ندهند. مصرف داروهای قلب باید به موقع باشند تا عروق دچار گرفتگی نشوند و رگ‌های قلب به خوبی هدایت خون را انجام دهند.

سایر عوامل مخرب و خطرناک برای بیماران

عوامل مخرب و خطرناکی برای احتمال سکته قلبی مجدد وجود دارند. بیماران قلبی باید از محیط‌های بسیار آلوده دور باشند و مصرف سیگار و الکل را قطع کنند.

تست‌ها و آزمایشاتی برای تشخیص میزان خطر سکته قلبی

پزشکان برای اینکه بتوانند احتمال بروز سکته‌های قلبی بعدی را تشخیص دهند آزمایش‌های مختلفی انجام می‌دهند. مهم‌ترین تست‌ها و آزمایشاتی که برای تشخیص میزان خطر سکته قلبی وجود دارند عبارتند از:

  •  نوار قلب برای بررسی ریتم ضربان قلب
  • سنجش میزان فشار خون
  • انجام تست ورزش جهت تشخیص توان و عملکرد بهینه قلبی
  • تعیین سطح قند خون و احتمال ابتلا به دیابت و پیش دیابت
  • تست استرس برای تعیین میزان تحمل قلب
  • آزمایشات تعیین سطح کلسترول و تری گلیسیرید
  • اکوکاردیوگرام برای بررسی قلب و دریچه‌های قلب
  • تعیین سطح کلسیم برای ارزیابی عروق کرونر

هریک از این آزمایش‌ها با صلاحدید پزشک انجام می‌شود و نیاز به نسخه دارد.

شانس زندگی بعد از سکته قلبی چقدر است؟

افرادی که سکته قلبی را پشت سر گذاشته‌اند، مانند هر انسان دیگری شانس زندگی دارند. اما این افراد نیاز به مراقبت‌ها و شرایط خاص دیگری هم دارند تا سلامت آن‌ها تهدید نشود. عوامل مختلفی وجود دارند که شانس زندگی بعد از سکته قلبی را بیشتر می‌کنند و مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  •  سن
  • رعایت رژیم غذایی مناسب
  • مراجعه به پزشک و چکاپ‌های دوره ای
  • علائم حمله قلبی
  • تعداد حملات قلبی بعدی
  • فاصله حمله قلبی تا درمان آن

به طور کلی با توجه به آمار‌های به دست آمده افرادی که دچار حمله قلبی می‌شوند بین 90 تا 97 درصد شانس زندگی دوباره را دارند.

در صورت بروز چه علائمی‌باید به پزشک مراجعه کرد؟

علائم سکته قلبی در زنان و مردان تا حدود زیادی مشابه است. در صورتی که تغییرات تنفسی و احساس قلب درد شدید ناگهانی را داشته باشید باید به پزشک مراجعه کنید. علائم را باید جدی گرفت! زیرا در صورت مراجعه دیرهنگام به پزشک، عواقب جبران ناپذیری رخ می‌دهد. مهم‌ترین مشاهده علائمی‌ که باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد عبارتند از:

  • بی‌هوش شدن ناگهانی
  • درد در قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • عرق سرد
  • تنگی نفس یا درد قفسه سینه
  • درد در شانه، بازو، پشت، گردن، فک، دندان‌ها و بالای شکم
  • سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی
  • خستگی زیاد و بدون دلیل
  • سرگیجه و غش
  • خستگی طولانی مدت
  • احساس درد در ناحیه شکم
  • سوزش سر دل
  • حالت تهوع و استفراغ
  • احساس درد و ناراحتی در یک یا هر دو بازو

با بروز هر ناراحتی و علائم ناگهانی باید به موقع به پزشک مراجعه کرد تا علت درد‌ها بررسی شوند و در صورت تشخیص ناراحتی‌های قلبی، اقدامات لازم را انجام داد.

آیا می‌توان بعد از سکته قلبی به زندگی عادی برگشت؟

بله. با مراجعه به پزشک و تحت نظر بودن می‌توان زندگی عادی را از سر گرفت. با شرکت در توانبخشی قلبی، برنامه‌ریزی‌های مختلفی برای سبک زندگی طراحی می‌شود تا راحت‌تر بتوان زندگی عادی داشت. اما دقت کنید که تغییر در سبک زندگی و انجام روتین‌های جدید شاید در چند ماه اول برای شما سخت باشد.

سکته قلبی پایان راه نیست؛ به زندگی خود ادامه دهید

زندگی، بعد از سکته قلبی همچنان ادامه دارد. با شناخت کامل علائم سکته قلبی می‌توانید راحت‌تر با این بیماری مواجه شوید و برای درمان آن اقدام کنید. در صورتی که احساس درد شدید در قفسه سینه، بازو، گردن و پشت را داشته باشید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا اقدامات لازم را برای کاهش خطرات و حمله قلبی انجام دهد. در نتیجه هیچگونه درد و تنگی نفس ناگهانی و بی دلیل را نادیده نگیرید و با یک پزشک مشورت داشته باشید.

دکتردکتر به عنوان یک سامانه نوبت دهی پزشکان متخصص در کنار شما است تا بدون اتلاف وقت و انرژی بتوانید به صورت آنلاین از بهترین پزشک‌های کشور نوبت دریافت کنید. بنابراین اگر با هریک از علائم سکته قلبی روبه‌رو شدید، نگران نباشید و به راحتی از دکتردکتر نوبت دریافت کنید. همچنین اگر سوال یا ابهامی‌ درباره عوارض سکته قلبی دارید که در این متن به آن اشاره نشده است می‌توانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.

منابع:

nhs.uk

healthline.com

familydoctor.org

share.upmc.com

heart.org

my.clevelandclinic.org

webmd.com

alliancehomecare.com

سوالات متداول بعد از سکته قلبی

درباره مصرف کافئین تحقیقات جدید انجام شده است که نیاز به تشخیص پزشک معالج دارد. برخی از پزشکان مصرف را محدود می‌کنند و برخی دیگر مانعی نمی‌دانند.

بعد از آنژیوپلاستی نباید حداقل یک هفته رانندگی کرد. اما بهتر است که تا بهبود کامل از رانندگی اجتناب کرد.

درد‌های ناگهانی در قفسه سینه، تنگی نفس و عدم انجام فعالیت‌های روزانه

مصرف سیگار را ترک کرد، رژیم غذایی مناسب داشت، مقدار مصرف نمک را کاهش داد

مصرف انواع میوه‌ها و سبزیجات تازه برای سلامت بیمار‌های قلبی بسیار مناسب است. البته بهتر است که غذاها بیشتر آب پز باشند و از سرخ‌کردنی‌های خودداری کرد.

افرادی که دچار حمله قلبی شده‌اند باید ابتدا ورزش‌های سبک انجام دهند تا فشار زیادی به جسم آن‌ها وارد نشود اما بعد از چند وقت باید طبق نظر پزشک خود برای ادامه ورزش‌های حرفه‌ای و سنگین مشورت کنند.

نوار قلب برای بررسی ریتم ضربان قلب، سنجش میزان فشار خون، انجام تست ورزش، تعیین سطح قند خون، تست استرس، اکوکاردیوگرام

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

یک دیدگاه در “بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد؟ مراقبت های بعد از سکته قلبی کدامند؟
  • سلام.وقت بخیر.ببخشید من دیشب یه حمله قلبی خیلی شدید بهم دست داد.بلافاصله هم حالت تهوع شدید بهم دست داد.میخواستم بپرسم چیز حادی هست یا یه موضوع نگران کننده ای هست؟

    پاسخ