ترک اعتیاد با ورزش؛ اهمیت ورزش برای ترک اعتیاد چقدر است؟

خانمی در حال انجام ورزش برای ترک اعتیاد
اشتراک گذاری 5 نظر

امروزه تحقیق‌های زیادی در زمینه ورزش برای ترک اعتیاد انجام شده است. بسیاری از پزشکان معتقد هستند که فعالیت بدنی بیمارانشان در غلبه بر اعتیاد تاثیر مثبتی دارد و می‌تواند به آن‌ها کمک کند. هر هفته بیمارانی که مبتلا به ناراحتی‌های شدید ناشی از سو مصرف مواد مخدر هستند و به تشنج، سکته‌های مغزی و قلبی، ناراحتی‌ شریان‌های قلبی و عفونت‌های مفاصل دچار شده و در بیمارستان‌های مختلف بستری‌اند، تحت درمان قرار می‌گیرند.

با ورزش می‌توانید جلوی عوارض اعتیاد را بگیرید و راحت‌تر اعتیاد را ترک کنید. در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر که مطالعه آن به 4 دقیقه زمان نیاز دارد در مورد اهمیت ورزش برای ترک اعتیاد صحبت خواهیم کرد.

در پایان اگر سوال داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

چرا ترک اعتیاد با ورزش آسان تر است؟

تحقیقات انجام گرفته روی حیوانات، نتایج بسیار خوبی را نشان داده‌ است. برای مثال، شنای روزمره باعث کاهش مصرف خودسرانه مورفین در موش‌های معتاد به مشتقات مورفین می‌شود و دسترسی به مسیر چرخان ورزشی مصرف کوکایین را در موش‌های معتاد کم می‌کند. یک مطالعه کوچک بر روی گروهی از انسان‌ها شامل ۳۸ زن و مرد که انواع مواد مخدر مانند تریاک، کانابیس، آمفتامین‌ها و کوکایین مصرف می‌کرده‌اند، انجام شده است.

شرکت‌کنندگان در این پژوهش پذیرفتند که هفته‌ای سه جلسه در تمرین گروهی شرکت کنند. بیست نفر از شرکت‌کنندگان تا انتهای پژوهش را سپری کردند. پس از یک سال و ارزیابی مجدد مشخص شد که پنج نفر مصرف مواد مخدر را کاملا کنار گذاشته‌اند و ده نفر نیز میزان مصرف خود را کاهش داده‌اند و در ابتدای مسیر غلبه بر اعتیاد هستند به این ترتیب رابطه ورزش و اعتیاد مشخص می‎شود.

به نقل از سایت gatewayfoundation در مورد ترک اعتیاد با ورزش:

مطالعات اخیر نشان داده است که انجام یک برنامه ورزشی هفتگی منجر به کاهش مصرف مواد و حتی پرهیز کامل برای بعضی از شرکت کنندگان می‌شود.

تجربه نشان داده است که بسیاری از بیماران مبتلا به سوء‌ مصرف مواد مخدر، تمرین ورزشی را به عنوان عامل کمکی برای دور شدن از فکر مصرف مواد مخدر می‌دانند. فعالیت‌های بدنی موجب نظام‌مند شدن برنامه‌های روزانه می‌شود. البته این تمرینات باید تحت نظر متخصص پزشکی ورزشی باشد.

سایت تحقیقاتیnih  نیز در مورد ترک اعتیاد با ورزش می‌گوید:

چند سال گذشته، چندین مطالعه پیش بالینی نشان داده است که ورزش باعث کاهش مصرف خودسرانه دارو در حیوانات آزمایشگاهی شده است.

کاهش استرس با انجام ورزش برای ترک اعتیاد
ورزش برای ترک اعتیاد و رفع استرس

شرکت در برنامه‌های ورزشی، ارتباطات اجتماعی مثبتی را شکل می‌دهد که در کنار سایر درمان‌های مشاوره‌ای به درمان افسردگی و اضطراب ایجاد شده در بیماران کمک می‌کند.ترک اعتیاد پروسه سختی به شمار می‌آید اما در صورتی که با ورزش همراه باشد، کمی آسان‌تر خواهد شد. در ادامه مزایای ترک اعتیاد با ورزش را بررسی می‌کنیم:

کاهش استرس

یکی از فواید ورزش برای ترک اعتیاد ، کاهش و تا حدودی درمان استرس است. معمولا افرادی که درگیر اعتیاد هستند، برای غلبه بر استرس مواد مصرف می‌کنند که این افراد با ورزش و انجام فعالیت بدنی می‌توانند استرس خود را کاهش دهند.

ترشح هورمون شادی

هنگام ورزش، هورمون‌های شادی که شامل دوپامین و اندورفین است، توسط بدن ترشح می‎شوند، بنابراین افرادی که ورزش می‌کنند احساس شادی بیشتری دارند. همچنین ترشح این هورمون‌ها اضطراب و افسردگی را کاهش می‌دهد. ترشح هورمون شادی علاوه بر این که برای ترک اعتیاد موثر است، برای پیشگیری از آن نیز نقش مهمی دارد. ورزش در افزایش اعتماد به نفس نیز موثر است.

تقویت سیستم ایمنی بدن

در طول اعتیاد، سلامت و سیستم ایمنی بدن به خطر می‌افتد. ورزش منظم باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه بهبود سلامت کلی بدن می‎شود. از اثرهای جسمانی ورزش برای ترک اعتیاد می‌توان به کاهش سطح درد و افزایش سطح انرژی اشاره کرد.

بهبود کیفیت خواب

معمولا در دوران ترک اعتیاد، مشکلات خواب پیش می‌آید. برخی از افراد معتقد هستند که مصرف مواد باعث خواب راحت می‎شود و همین موضوع را دلیلی برای شروع مصرف مواد مطرح می‌کنند، در حالی اینگونه نیست. یکی از فواید ورزش برای ترک اعتیاد ، بهبود کیفیت خواب است زیرا ورزش موجب کم شدن استرس و مصرف انرژی بدن می‌شود و به این ترتیب علت بی خوابی شبانه را رفع می‌کند .

شادابی و انرژی مثبت

ترک اعتیاد در برخی از افراد باعث خستگی و بی‌حالی می‎شود. برای بازگرداندن شادابی و انرژی می‌توان از ورزش کمک گرفت. ورزش منظم باعث افزایش شادابی و انرژی بدن شما می‎شود.

جلوگیری از بازگشت به سوی مواد مخدر یا الکل

همانطور که می‌دانید احتمال بازگشت به سوی مواد مخدر یا الکل پس از ترک وجود دارد. عموما دکتر ترک اعتیاد برای جلوگیری از بازگشت به سوی مواد مخدر یا الکل، ورزش را به عنوان بهترین راه معرفی می‌کند.

کاهش درگیری های فکری و اوقات فراغت

افرادی که در مرحله ترک اعتیاد ورزش می‌کنند، درگیری‌های فکری‎شان کاهش می‎یابد و اوقات فراغتشان کمتر می‎شود و در نتیجه ذهن‌شان کمتر سراغ مواد مخدر می‎رود. از این رو ورزش، بهترین روش ترک سیگار محسوب می‌شود.

افزایش انگیزه و روحیه

یکی دیگر از فواید ورزش برای ترک اعتیاد ، افزایش انگیزه و روحیه است. هورمون کورتیزول در اثر استرس ترشح می‎شود که ورزش کردن این هورمون را کاهش می‌دهد و باعث آزاد شدن اندروفین می‎شود. در نتیجه این عمل، خلق و خو بهبود می‌یابد و فرد احساس بهتری نسبت به خود دارد.

استفاده از ورزش برای ترک اعتیاد

طبق توضیحاتی که ارائه دادیم، ورزش می‌تواند از نظر جسمی و روحی احساس بهتری برای افرادی که در دوره ترک اعتیاد قرار دارند، داشته باشد. ورزش احساس خوب در مغز شما را افزایش می‌دهد و علائم افسردگی را کاهش دهند.

در طول فرآیند ترک اعتیاد با مشورت پزشک، حتما برنامه ورزشی داشته باشید تا هم قدرت جسمانی شما افزایش یابد و هم از لحاظ ذهنی و روحیه به مرحله مناسبی برسید.

آیا ورزش می تواند در روند ترک اعتیاد اختلال ایجاد کند؟

همانطور که اشاره کردیم ورزش برای ترک اعتیاد مفید است اما زیاده‌روی در هیچ کاری خوب نیست و نتیجه برعکس دارد. ورزش بیش از حد نیز می‌تواند در روند ترک اعتیاد اختلال ایجاد کند. زیاده‌روی در ورزش باعث می‎شود که از ورزش خسته شوید.

ورزشکاران حرفه‌ای هم که به دنبال موفقیت یک شبه هستند، ممکن است رو به مصرف مواد مخدر برای افزایش قدرت بدنی استفاده کنند و همین عامل باعث افزایش تعداد افراد مبتلا به اعتیاد می‎شود.

کدام ورزش برای ترک اعتیاد بهتر است؟

اکثر روش‌هایی که به عنوان ورزش‌های مفید برای ترک اعتیاد شناخته می‌شوند، در واقع هر حرکتی که باعث افزایش ضربان قلب و تولید اندوفین شود، مفید است، اما در این میان، بعضی از ورزش‌ها تاثیر بهتری برای ترک اعتیاد دارد.

ورزش‌های مفید برای ترک اعتیاد را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

نوع ورزشنحوه تاثیرگذاری
پیاده روی/دویدنافزایش ضربان قلب و ترشح اندورفین
شنا كردنسرگرمی، تقویت مفاصل و عضله‌های بدن
دوچرخه سواریایجاد احساس خوشایند و تقویت عضلات پا و سیستم قلبی عروقی
یوگاقویت ماهیچه‌ها، ذهن آگاهی، آرامش و کشش اضافی
رقصیدنافزایش ضربان قلب و سوزاندن کالری
وزنه برداریعضله سازی، بهبود قدرت و افزایش تراکم استخوان
ورزش‌های تیمیتعامل اجتماعی، رقابت سالم و افزایش انگیزه

در ادامه تاثیر هر یک از این ورزش‌ها را به نقل از isaiah-house به صورت کامل توضیح می‌دهیم:

پیاده‌‍روی به عنوان ورزش برای ترک اعتیاد
پیاده‌روی بهترین ورزش برای ترک اعتیاد

پیاده‌روی/دویدن

پیاده‌روی یک راه عالی برای افرادی است که عادت به ورزش ندارند. در پیاده‌روی فشار زیادی به بدن شما وارد نمی‌شود. این ورزش برای ترک اعتیاد مفید است.

پیاده‌روی یک نوع ورزش نسبتا کم تلاش است که در صورت داشتن احساس خستگی هم می‌توانید انجام دهید. دویدن فواید زیادی مانند پیاده روی دارد، اما کمی چالش برانگیزتر است. فواید ورزش برای ترک اعتیاد بیشتر از پیاده روی بوده و برای افزایش ضربان قلب و ترشح اندورفین عالی است.

شنا کردن

ترک اعتیاد با ورزش آسان‌تر می‏شود. شنا یک ورزش سبک و مفید برای مفاصل و عضله‌های بدن است. نیازی نیست شما دوره‌های شنا را به صورت حرفه‌ای بگذرانید، در هر صورت شنا برای افرادی که در دوره ترک اعتیاد هستند، مفید است. کلاس‌های ایروبیک در آب می‌تواند راه سرگرم کننده دیگری برای حرکت بدن شما در آب باشد.

دوچرخه سواری

دوچرخه سواری یک فعالیت هوازی است که به حداقل هزینه راه اندازی و نگهداری نیاز دارد. در حالی که برای خرید یا فعالیت روزانه به بیرون می‎روید، می‌توانید با کمک دوچرخه ورزش هم بکنید.

دوچرخه سواری برای عضلات پا و سیستم قلبی عروقی شما عالی است. دوچرخه سواری حسی سبک و آزاد به شما می‌دهد. افرادی که با اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنند، اغلب احساس می‌کنند که در اسارت این بیماری هستند. آزادی که هنگام دوچرخه سواری احساس می‌کنند یک تغییر خوشایند است.

یوگا

ترک اعتیاد با ورزش یوگا هم امکان‌پذیر است. یوگا همه مزایای ورزش را دارد و علاوه بر آن باعث تقویت ماهیچه‌ها، ذهن آگاهی، آرامش و کشش اضافی می‌شود. یک جلسه یوگا می‌تواند به شما کمک کند تا آرام شوید و از افکار استرس‌زا که اغلب روند بهبودی را احاطه می‌کنند، جدا شوید.

رقصیدن

رقصیدن یک راه سرگرم کننده برای افزایش ضربان قلب و سوزاندن کالری است که حال خوب را به دنبال دارد. رقصیدن می‌تواند هماهنگی و تعادل را بهبود بخشد و در عین حال سطح استرس را کاهش دهد. اگرچه رقص دقیقا شبیه دوچرخه‌سواری عمل نمی‌کند، اما می‌تواند احساس آزادی و شادی مشابهی را ارائه دهد که می‌تواند مسیر ترک اعتیاد را آسان‌تر کند.

وزنه برداری مناسب‌ترین ورزش برای ترک اعتیاد
وزنه برداری بهترین ورزش برای ترک اعتیاد

وزنه برداری

وزنه برداری یکی دیگر از ورزش‌های مفید است که می‌تواند به عضله سازی، بهبود قدرت و افزایش تراکم استخوان کمک کند. تمرین‌های قدرتی برای کاهش استرس و بهبود سلامت کلی شما اثربخش خواهد بود.

البته دقت داشته باشید که اگر از تکنیک مناسب استفاده نکنید، احتمال آسیب به بدن‌تان وجود دارد. همراهی یک مربی می‌تواند به تقویت تکنیک شما کمک کند. با وزنه برداری در طول زمان می‌توانید پیشرفت‌های کوچکی را تجربه کنید. افرادی که در دوره ترک اعتیاد هستند، رضایت بخشی را به دنبال خواهد داشت.

ورزش‌های تیمی

ورزش‌های تیمی در دوره ترک اعتیاد بسیار مفیدتر خواهد بود. در این صورت می‌توانید با کسانی که دارای اهداف مشترک هستید، تعامل اجتماعی داشته باشید. با ورزش‎های تیمی رقابت سالم را تجربه خواهید کرد و انگیزه شما افزایش می‎یابد.

ورزش را بعد از ترک اعتیاد شروع کنیم یا همزمان با آن؟

زمان و شروع ورزش بهتر است با مشورت درمانگر تعیین شود. افرادی که دوره ترک اعتیاد را شروع کرده‌اند، بهتر است در مورد زمان شروع ورزش نیز با پزشک مشورت کنند. اما قبل از انتخاب پزشک بهتر است بدانید تخصص پزشکی ورزشی چیست سپس بهترین متخصص را انتخاب کنید.

مقدار و نوع ورزش وابسته به نوع مواد مخدر مصرفی و توانایی جسمانی است. در روزهای اولی که ترک اعتیاد شروع شده است، معمولا بدن آمادگی ورزش سخت را ندارد. این افراد بهتر است از ورزش‌های ساده شروع کنند و رفته رفته زمان آن را افزایش دهند. پیاده‌روی گزینه مناسبی برای شروع ورزش برای ترک اعتیاد است.

آیا ترکیب فعالیت‌های بدنی با سایر روش‌های درمانی برای غلبه بر اعتیاد خوب است؟

درمان‌های دارویی احتمال استفاده مجدد از مواد مخدر را حداقل تا نصف کاهش می‌دهد. در اکثر مواقع پیشنهاد می‌کنیم افراد تا جای ممکن به درمان‌های دارویی خود ادامه دهند. مطالعات نشان می‌دهند که در صورت مصرف داروی بوپرنورفین-نالوکسین، بیش از ۵۰ درصد احتمال دارد که تنها یک ماه پس از شروع درمان، استفاده از مخدرهای غیرقانونی کنار گذاشته شود.

ادامه استفاده از متادون و یا بوپرنورفین برای کسانی که به مشتقات مورفین اعتیاد دارند، باعث کاهش احتمال مرگ‌ومیر بر اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر می‌شود. علاوه بر این، ادامه برنامه‌های درمانی و دارویی خطر مرگ بر اثر سایر عوامل را نیز کاهش می‌دهند.

شرکت در جلسات روان‌درمانی یا مراجعه به مشاور روانشناس نیز یکی از پیشنهادات ارائه شده به افراد معتاد به مواد مخدر برای غلبه بر اعتیاد است. هیچ روش درمانی نمی‌تواند کاملا شرایط را بهبود بخشد زیرا اعتیاد بر بسیاری از ابعاد زندگی فرد اثر می‌گذارد.

ورزش را در برنامه روزانه خود جای دهید

تاثیر ورزش برای ترک اعتیاد را نمی‌توانیم نادیده بگیریم. ترک اعتیاد با ورزش آسان‌تر می‎شود. در این مقاله فواید ورزش بر ترک اعتیاد را مطالعه کردیم و دانستیم که ورزش با کاهش استرس، افزایش نشاط و شادی، تقویت سیستم ایمنی بدن، پروسه اعتیاد را آسان‌تر می‌کند. هیچ روش درمانی بدون ایراد نیست.

اغلب افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند کم‌کم متوجه آن می‌شوند که استراتژی‌های گوناگون شامل درمان‌های دارویی، روان‌درمانی و گروه‌های اجتماعی مددرسان در کنار ورزش می‌توانند بهترین اثر را داشته باشند. نظر شما در مورد رابطه ورزش و اعتیاد چیست؟ خوشحال می‎شویم اگر نظرها و سوال‌های خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید.

منبع:

isaiah-house.org

gatewayfoundation.org

webmd.com

سوالات متداول ورزش برای ترک اعتیاد

ورزش باعث کاهش استرس و اضطراب، تقویت سیستم ایمنی، افزایش انرژی بدن و بهبود کیفیت خواب می‌شود.

زمان شروع ورزش به قدرت بدنی فرد بستگی دارد و با مشورت پزشک تعین می‎شود.

بله، استخر و شنا به عنوان ورزش و یک فعالیت اجتماعی مفید است و به کاهش استرس و اضطراب کمک می‌کند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

5 دیدگاه در “ترک اعتیاد با ورزش؛ اهمیت ورزش برای ترک اعتیاد چقدر است؟
  • شاید فقط با ورزش میشه اعتیاد رو ضربه فنی کرد، من با ورزش موفق شدم به اعتیاد ده ساله ام به تریاک و اپیوم که مشکلات سنگین گوارشی برام ایجاد کرده بود پایان بدم، امتحان کنید ضرر نداره

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      تبریک به شما
      تشکر از اشتراک گزاری نظرتون

      پاسخ
  • با سلام در حین استفاده قرص متادون برای ترک شیره آیا میتوانیم همزمان ورزش کنیم یا خیر؟
    چون از شخصی شنیدم قرص متادون باعث کاهش ضربان قلب میشه اما ورزش باعث افزایش ضربان قلب و این دو باهم امکان اسیب رسوندن به بدن را در بر خواهد داشت.
    لطفا راهنمایی بفرمایید.
    ممنونم

    پاسخ
    • سلام بايد قبلش تست ورزش بديد و در صورت نرمال بودن ورزش كنيد

      پاسخ
      • سلام یعنی چی تست بدیم؟

        من متادون مصرف میکنم و میخام برم باشگاه بدنسازی،آیا سکته نمیکنم؟